FrieslandCampina wil nu weer wel 100 melkveehouders voor Planeetkaas en -kwark

Zuivelbedrijf FrieslandCampina werft deze zomer 100 extra melkveebedrijven voor de PlanetProof-melkstroom, schrijft Boerenbusiness. Dat is opvallend, want eerder dit jaar stootte FrieslandCampina juist nog tientallen contracten af.

"Dankzij een recente toenemende marktvraag kunnen we gaan starten met de productie van Campina-kwark onder het keurmerk en het assortiment On the way to PlanetProof-kaas uitbreiden", zegt Bas Roelofs, directeur FrieslandCampina Nederland, in een verklaring. Melkveehouders die voldoen aan de criteria van het On the way to PlanetProof-keurmerk krijgen een extra vergoeding van €0,02 per kilo bovenop de melkprijs. Ze moeten daarvoor extra inspanningen leveren op de gebieden dier, natuur en klimaat, op tenminste één van drie terreinen tot de top-20 van Nederland behoren én op de route van de melkophaling liggen.

Deel dit topic

Reacties

+1
Zwarecross
Het blijft een dynamische onderneming
Ik zou fff een paar Twentse boeren bellen meneer Wunnekink!!
Of zijn die allemaal met een pissig humeur naar de beter betalende Aware overgestapt?
Elvis
@Zwarecross ze komen hier al 3 jaar geen planet proof melk ophalen woon 1,5 km buiten het ophaal gebied. Voldoen wel aan de eisen
grös
@Elvis
Wat is het ophaal gebied, ik las net in de Melkvee:
Quote:
Dat betekent dat we beginnen te werven in Zuid-Holland en als we meer nodig hebben in Utrecht en Friesland (via afsluitdijk)."
Elvis
@grös stuk van Drenthe ten westen van de A28. Boeren in de achterhoek die er uitgegooid zijn apart ophalen kostte de coop €10.000 per maand volgens de rayonadviseur
weurding
@Elvis en je zit nog geen km van domo😏
Elvis
@weurding en ze rijden ermee naar Leeuwarden of gerkesklooster
Farma_boerke
Duidelijke lange termijn visie bij RFC dus
+1
arie.j
Quote Reactie van @Farma_boerke:
Duidelijke lange termijn visie bij RFC dus

Productie afstemmen op de vraag lijkt me helemaal niet verkeerd.
Maar het moet voor de boeren natuurlijk wel werkbaar blijven.
+2
casev
Ik heb het idee dat dat hele planetproof alleen nog maar bedoeld is om aan alle huismerken van de verschillende supermarkten te kunnen leveren. Aldi, lidl jumbo, overal sieren die huismerk pakken met die logos
+1
Boerbakje
@casev Met andere woorden "de nieuwe standaard"
weurding
Planeetkaas🤣
puntertje
Als je de media volgt dan wordt het complete FrieslandCampina reclame budget gebruikt ter ondersteuning van PlanetPlof. En als er dan nog geen groei plaatsvindt kun je voor het hele marketingteam collectief ontslag aanvragen. Maar de marketinguitgaven staan in schril contrast met de minimale PP-omzet en helemaal t.o.v. de winst. Maar die cijfers zullen simpele leden nooit onder ogen krijgen. Er is besloten dat het een groot succes moet worden dus dat wordt continue benadrukt. Net als de Turken die heel hard riepen wel even Europees kampioen te worden.
+1
Zwarecross
@puntertje Planetproof is wel degelijk een gigantisch succes.
Met name voor:
MSK
Afdeling geldverspilling Rfc
Wiebren en zijn duurzame team
De ngo’s
De supermarkten

Maar de boer heeft er niet veel aan
Bartlehiemboer
Friesland Campina is niet erg standvastig. Als blijkt dat de Planet Proof niet naar verwachting loopt heb je als aangemelde boer, het nakijken. Als je het verleden van afgelopen 6 jaar kent van FC zou je vast niet snel in dit gat springen
BertK
@Bartlehiemboer Omega 3 vetzuren, noem nog eens wat?
Bartlehiemboer
@BertK Vlog, biovergister (erg rustig), In verleden roepen om duurzaamheid maar geen bioboeren toelaten. Later zijn ze met Planet proof begonnen. Ik sta achter het merk Planet Proof maar heb geen vertrouwen in FC.
Elvis
@Bartlehiemboer wel in jan
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
heb geen vertrouwen in FC.

Levert Jan Anker van A-Ware in buiten land ook nog aan RFC met al zijn koeien @Bartlehiemboer ?? En Jan Bakker zijn 4 bedrijven leveren toch ook nog aan RFC
+4
MTSTAMMINGA
@Bartlehiemboer ingelegd voor 238.657 ledenobligaties-vrij en 230.220 ledenobligaties-vrij aangeboden.

Dit was 17 juni
van Ittersum
Wellicht dat de markt zo grillig is dat deze golfbeweging van vraag en afzet dit noodzakelijk maakt. Ik denk dat ze beter met een aantal boeren langlopende contracten van ca 5 jaar kunnen afsluiten. Standaard produceren en betalen volgens deze norm ongeacht of deze melk in de PlanetProof bak of in de reguliere melk bak verdwijnt.
Twentsch Land
Binnen een coöperatie niet teveel gaan shoppen.....fundamenteel standpunt van een coöperatie is toch wel .... in ieders belang en ( vrijwel ) geen verschil. Deze waarde hebben ze met pp melk al geschonden door sommige boeren en gebieden uit te sluiten ...... meer verdeeldheid maakt onenigheid.

@van Ittersum
+1
van Ittersum
@Twentsch Land de meerwaarde per liter is meer dan die paar centen per kg melk. De rest vloeit terug in de "algemene kas" waar iedereen van mee profiteert. Juist een coöperatieve gedachte, toch? Dan maak je juist geen onderscheid, tis maar net van welke kant je het bekijkt
+4
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
Juist een coöperatieve gedachte, toch?

Wellicht moeten we de coöperatieve gedachte even definieren? Jij vertaalt hem in euro's, maar er zit evenredig groot stuk sentiment bij. Wat we gezien hebben in de afgelopen jaren is dat er continu onderscheid gemaakt wordt. Dat begon al met de standstill die niet van toepassing was op de buitenlandse leden. Droegen evengoed bij aan de capaciteitscrisis, maar omdat er geen fosfaatreductieplan in DLD en BE kwam, werden ze vrijgesteld. Vervolgens kwam er een gebalanceerde groei-regeling, waar de Noord-Hollanders niet aan mee hoefden te doen. Dan komt er een PP-programma waar je in een bepaald gebied moet zitten om 2 cent extra te krijgen. Zit je vervolgens wel in een bepaald gebied, dan kun je zomaar bedankt worden met de vage reden dat de marktvraag zich niet ontwikkeld. Om vervolgens krap een half jaar later allerlei succesverhalen te lezen over PP en dat er weer 100 nieuwe boeren gezocht worden. Je zou maar net die 25.000 euro afgepakt zijn als gemiddeld bedrijf met 1 miljoen kilogram melk. Vertel me eens: draagt dat bij aan de cooperatieve gedachte?
pieta
@robbies Zo jij het schrijft draagt het niet bij. Maar hoe zou jij het dan willen doen? En begin dan niet over die 2 cent verdelen onder alle boeren die voldoen aan de criteria. Dan mag iedereen er kosten voor maken en geen enkele boer er wat aan verdienen volgens mij. Ik verwacht namelijk dat er zo veel zijn die aan de criteria kunnen voldoen met wat inspanning dat de vergoeding een heel stukje onder de cent gaat. Dan neemt de animo om mee te doen weer af en wordt de marktvraag niet ingevuld. En ik ben wel voorstander van dat RFC marktvraag probeert in te vullen.
puntertje
Quote Reactie van @pieta:
aan de criteria

Daar ligt het grootste probleem, criteria die uit de black-box komen en achteraf pas kunnen worden ´berekend´. Maar gezichtsverlies leiden vinden bestuursleden het ergste wat er is dus camoufleren en nog eens camoufleren. En waarom is simpel inrichten als het ook nodeloos ingewikkeld kan met inzet van heel veel personeel?
+2
KOC1981
@puntertje daar ligt niet het probleem. Alhoewel ik de voorwaarden ook liever anders zag dan de Klw.
Als je harde eisen stelt. Zoals x%kruidenrijk grasland, volledig eigen stroom via zon of wind,...

Dan nog houd je hetzelfde probleem je hebt vraag voor een kleine miljard kg melk maar je hebt voor 2,5 miljard kg leden die voldoen/willen voldoen. Deel je door allemaal ist voor niemand interessant. Laat je een beperkte groep meedoen is het voor die groep interessant maar niet eerlijk tov de andere.

Dat is het probleem, en heeft niets met de eisen van doen.
+2
robbies
@KOC1981 de verdeeldheid zit echt niet in het aantal deelnemers. Het houdt geen pas dat je een half jaar geleden leden opzegt en nu elders aanwerft.
pieta
@robbies Daar ben ik het mee eens.
+1
robbies
@pieta ik heb niks tegen melkstromen. Maar als je duurzaam pretendeert te zijn als coöperatie, dan moet dat in eerste instantie voor de producent gelden. Samen een relatie opbouwen, samen stappen zetten. Vertrouwen kweken. Nu is het een loterij. Dit jaar een mooi jaarinkomen erlangs, het jaar erop weer gewoon bulk
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Dit jaar een mooi jaarinkomen erlangs, het jaar erop weer gewoon bul

Zo zwart wit is het niet.
robbies
@pieta niet? Ga dat maar eens in Twente uitleggen. Je kunt er elk moment uitgekieperd worden klaarblijkelijk
Jaap40
@robbies behalve als je vrinden hebt..
+2
pieta
@robbies Je hebt er ook die al 3 jaar PP leveren. En ja, je kunt er uit gegooid worden. Dat was vantevoren bekend. Dat dat klote voor iemand is kan ik me levendig voorstellen. Maar om nou net te doen alsof je je bedrijfsvoering en financiering er op af hebt gestemd is ook niet de praktijk.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Maar om nou net te doen alsof je je bedrijfsvoering en financiering er op af hebt gestemd is ook niet de praktijk.

Dat heb je mij nergens zien beweren. Dat zou ook wel een fraaie bak zijn ook, dat je alleen mee mag doen wanneer je financiering daarom vraagt.

Het is heel simpel. Of je voldoet aan de eisen en je blijft leveren of je voldoet niet aan PP-eisen en je mag niet meedoen. Maar je gaat niet mensen de deur wijzen omdat ze logistiek niet gunstig liggen, maar eerder wel goed genoeg waren. Dat een particulier dat doet vind ik te billijken, maar dat een coöperatie op deze botte manier in de kosten meent te moeten snijden vind ik aardig asociaal. Dan kan ik wel wat postjes benoemen waar ze bij RFC ook in mogen snijden.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Maar je gaat niet mensen de deur wijzen omdat ze logistiek niet gunstig liggen, maar eerder wel goed genoeg waren

Dat is (op papier) niet gebeurd. Nu schijnt de vraag weer aan te trekken. Dat heeft wellicht te maken met de versoepelingen ivm Corona.
Indien ze dit wel hebben gedaan is het bepaald niet netjes.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Nu schijnt de vraag weer aan te trekken.

Dan kun je de Twentenaren gewoon weer laten instromen, maar ze gaan in een ander gebied collecteren las ik hierboven. Dan weet ik het wel. En het straks raar vinden dat er geen vertrouwen is van de leden in de organisatie. Daar kunnen 5 verbindende Wunneknik's geen verandering in brengen
pieta
@robbies Ik snap helemaal hoe en wat je denkt (te weten). Ik denk het ook namelijk. Maar ze nemen dankzij de nu nieuw aantrekkende vraag nieuwe leveranciers aan die logistiek het meest efficiënt zijn.
robbies
@pieta en dan komen we nu bij de hamvraag: hoe draagt dat bij aan coöperatieve gedacht? Want daar begonnen we mee
pieta
@robbies De wedervraag is natuurlijk waarom leden die al een tijd op de wachtlijst staan om deel te nemen aan PP deze boeren, die er al een tijd geld van ontvangen hebben, voor moeten laten gaan? En wat draagt dat bij aan het cooperatieve gevoel van deze leden?
+1
robbies
@pieta misschien moet het beleid dan maar worden dat je max 3 jaar PP mag leveren zodat iedereen die voldoet aan de eisen een keer kan profiteren? Kun jij je daar in vinden als PP-melker?
Vdejong
@robbies of pp afschaffen en een gewoon goede prijs voor witte melk uitbetalen.
Vdejong
@Vdejong maar dat is een utopie.😪
+1
robbies
@Vdejong ik heb geen moeite met melkstromen. Wel met de fatsoensnormen die getreden worden
Vdejong
@robbies ik ken maar 2 melkstromen, in de tank, uit de tank.😂
pieta
@robbies Nee. Ik moet toch ook aan mezelf denken he!! 😁
robbies
@pieta waarom niet? Je levert al 3 jaar PP en als je het van te voren weet en je financiering is er niet op gebaseerd, maakt het toch niet uit dat je er af en toe uitgeknikkerd wordt terwijl je wel aan de eisen voldoet? Wel zo coöperatief naar diegenen op de wachtlijst. Althans, dat is wat ik uit jouw antwoorden haal.
+1
zwierb
Quote Reactie van @robbies:
Wel zo coöperatief naar diegenen op de wachtlijst. Althans, dat is wat ik uit jouw antwoorden haal.

Blijkt dus dat hij toch niet zo coöperatief is, alleen als het hem zelf past.
+3
Noorderling
@zwierb
Dat is met alle grote cooperaties dat het gevoel en praktische uitvoering weinig meer van doen heeft met cooperatief in de praktijk.
Het is met bank, melk, voer, genetica. Wat is het voordeel nog tegenover een particulier in praktische zin? Kwaliteit is niet beter, prijs niet.

De winst wordt verdeeld, maar daar tegenover gaat er aan overhead zoveel geld op omdat iedereen er wat van moet vinden, dat je met keuze's en beslissingen ook altijd achter de feiten aan loopt.

Bij een coöperatie moet je een grote verbindende factor hebben en een groot deel van je collega leden en diegene die je aanstelt als directeur direct kennen. Als dat een te ver van je bed show is, is het idee leuk, maar veel er voor terug zien is een illusie en wordt het toch weer ieder voor zichzelf.

Als groot en coöperatief echt zo geweldig was, waren er geen kleine coöperaties meer en geen kleine particulieren, op de een of andere manier hebben die bedrijven nog steeds bestaansrecht of presteren juist beter. Rouveen Kaas, KI Kampen, EKO holland. Daar wordt het verschil gemaakt. Verder is het maar heel marginaal en is inspraak en trage besluitvorming eerder killing dan een toevoeging mits de leiding de juiste beslissingen neemt.
+2
robbies
Quote Reactie van @zwierb:
Blijkt dus dat hij toch niet zo coöperatief is, alleen als het hem zelf past.

Niets menselijks is ons vreemd. Ik zou er hetzelfde inzitten als hem, maar ik denk de Twenste boeren ook. Uiteindelijk kijken we allemaal naar onszelf. Het is in mijn ogen de taak van de coöperatie om te voorkomen dat zulk gedrag de overhand krijgt binnen de club. Teveel kikkers uit de kruiwagen betekent ongemakkelijke discussies die we nu weer voeren over ledenfinanciering en de open eindjes die daar weer aan zitten, als gevolg van het gebrek aan vertrouwen.

Het vertrouwen in de cooperatie is al tot een minimum gedaald, bleek vorige zomer uit het onderzoek van NCM. Het handelen is er niet door veranderd blijkbaar. Dan gaat het een keer tegen je werken en dat moment nadert heel snel en is bij sommigen al bereikt. Frans poetst de plaat, Erwin mag als dank voor 12 jaar loyaliteit nog een termijn voorzitter spelen en de opvolger is al binnengeloodst. Ik zie op korte termijn geen andere bestuurswind waaien.
Zwarecross
@robbies Leden zijn niet scherp genoeg
Het begint al bij de ledenraad en de manier waarop de PP melkers geselecteerd worden
Schrikken jullie wanneer ik vraag of de ledenraad oververtegenwoordigd is wat betreft leveranciers in het PP segment?
De individuele belangen worden door de verdeel en Heers methode steeds groter en daar zit een enorm spanningsveld.
100% transparant is de basis van vertrouwen
Dat wordt volledig genegeerd door Rfc
puntertje
Quote Reactie van @robbies:
Het vertrouwen in de cooperatie is al tot een minimum gedaald, bleek vorige zomer uit het onderzoek van NCM. Het handelen is er niet door veranderd blijkbaar. Dan gaat het een keer tegen je werken en dat moment nadert heel snel en is bij sommigen al bereikt. Frans poetst de plaat, Erwin mag als dank voor 12 jaar loyaliteit nog een termijn voorzitter spelen en de opvolger is al binnengeloodst. Ik zie op korte termijn geen andere bestuurswind waaien.

De keuze voor bestuursleden is als volgt: Een vrouw moet wel heel ongeschikt zijn wil zij niet de voorkeur krijgen, minstens één Duitser want dan houden de Duitse leden zich rustig en verder liefst niets zeggende mensen die in ieder geval nog nooit een spraakmakende uitspraak hebben gedaan en graag bij andere bestuurders in de kont kruipen. Soms eens iemand die wel op een vergadering z´n mond opendeed maar waarbij in de selectieperiode wel duidelijk was dat de kritiek heel snel zal verstommen als het pluche gevoeld wordt. Als ze eenmaal op het pluche zitten moeten ze gewoon stilzitten. Al moet ik zeggen dat tegenwoordig mensen die echt niets kunnen er weer uit geflikkerd worden net als wanneer ze een andere mening dan het alfa-mannetje hebben.
En nee, dan gaat er niet meteen wat veranderen.
grös
@robbies
Je moet eigenlijk zoiets toch ook niet om het geld doen, net als bio, dat moet toch om je principes gaan.. 😅
Zwarecross
@grös 😂😂😂😂😡💩💩💩💩
Kijk om je heen
Er is maar 1 principe
Keiharde doekoes
Je eigen bult groter maken en anderen platwalsen
Welkom in de wereld van bestuurders en politiek
+8
robbies
Quote Reactie van @grös:
Je moet eigenlijk zoiets toch ook niet om het geld doen, net als bio, dat moet toch om je principes gaan..

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik buk als ik een euro zie liggen. Zo geldt het ook met PP. Ik wil best die kant op bewegen, maar dan moet er wel wat zekerheid tegenover staan. Die zekerheid - en dus de beweging - ondermijnt RFC telkens weer met haar eigen handelen. Bij een paar droge jaren worden de kengetallen aangepast, omdat er anders teveel boeren uitgegooid moeten worden. Maar wanneer het logistiek wat vervelend wordt, worden boeren er wel weer uitgedonderd ook al voldoen ze aan de eisen. Dat is meten met twee maten.

Mooi voor diegenen die erin kunnen meedraaien, maar het podium dat PP nu gegeven wordt - kijk naar marketingbudgetten, presentatie en de constant goednieuwsberichtenstroom die gegenereerd wordt - staat niet in relatie tot het volume. Het is een niche, niet meer en niet minder. De sleutel om RFC een goeddraaiende onderneming te laten worden ligt niet in het succes van PP. Dat zit in het tot waarde brengen van de 9,5 miljard kilogram melk die niet in PP zit en de kostenstructuur verlagen. Dat zijn alleen ongemakkelijke discussies, dus laten we vooral het goede nieuws promoten. There are no tanks in Baghdad, zeg maar.
zwierb
Quote Reactie van @robbies:
Ik wil best die kant op bewegen, maar dan moet er wel wat zekerheid tegenover staan. Die zekerheid - en dus de beweging - ondermijnt RFC telkens weer met haar eigen handelen. Bij een paar droge jaren worden de kengetallen aangepast, omdat er anders teveel boeren uitgegooid moeten worden. Ma

Daar gaat het juist fout, ze willen graag dat iedereen een stap(je) extra doet voor natuur, dieren welzijn en biodiversiteit. Maar op deze manier gaan de boeren die al jaren voor een gesloten deur staan te wachten echt niet wat extra's doen, terwijl boeren die al jaren bv met weidevogel beheer bezig zijn ook gaan denken, waar heb ik het al die jaren voor gedaan, is er een keer de mogelijkheid om beloond te worden sluiten ze je buiten. Daarom hebben we ook het initiatief recht ingediend.
Zul je zien dat voor huidige PP boeren weer een uitzondering komt voor co2 vanwege droogte afgelopen jaar maar dat nieuwe PP boeren wel aan de 1200 eis moeten voldoen.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Je levert al 3 jaar PP

Ik lever 2 jaar PP. Vandaar dat ik ook weet wat het is om niet PP te leveren. 😁
pieta
@robbies Dat het cooperatief gezien een lastig iets is zijn we wel eens hoor. Maar het als coop niet in geen vullen om die reden lijkt me ook niet wat.
Zwarecross
@pieta Ze hadden het op een fatsoenlijke manier moeten doen of anders niet
pieta
@Zwarecross Wat bedoel je?
+1
Zwarecross
@pieta Ik sluit me volledig aan bij de bijdrages van Robbie’s
Kan het zelf niet beter verwoorden
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Maar het als coop niet in geen vullen om die reden lijkt me ook niet wat.

Het is een marktkans en die moet je benutten, klaar. Maar de discussie ging volgens mij over het coöperatieve gevoel. Dat kun je niet in euro's alleen uitdrukken. Gaat ook om waardering, betrouwbaarheid, wederkerigheid. En juist op die vlakken laat de coöperatie zich van zijn meest lelijke kant zien in de PP-discussie in Twente. Zelfs als Brabantse niet-PP-boer rijzen mij de haren te berge als ik zie hoe er met leden omgegaan wordt. Niks fout gedaan, maar omwille van efficiëntie pakken ze een gemiddeld jaarsalaris af. En vervolgens zoete broodjes bakken dat "de cooperatie van ons allemaal is" , maar achterlangs regeert de tucht van de markt. Dan draai ik het ook om: Ga dan eerst maar eens in je onderneming kijken waar daar euro's te halen zijn, voordat je mij vraagt om te investeren in de coöperatie, beroepend op mijn coöperatief gevoel.
@robbies Ja wij zijn eigenaren , maar liggen aan de leste tiet.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Dan draai ik het ook om: Ga dan eerst maar eens in je onderneming kijken waar daar euro's te halen zijn, voordat je mij vraagt om te investeren in de coöperatie, beroepend op mijn coöperatief gevoel

Daar ben ik het ook mee eens. En wat ze in Twente gedaan hebben verdient zeker niet de schoonheidsprijs. Maar aan de andere kant wil jij dat ze kosten besparen en dat doen ze bij de logistiek van PP. Ik zou ook zeggen neem eerst terug wie je er uit gegooid hebt vanwege een tekort aan vraag.
+1
puntertje
@pieta Het is hap-snap werk. Omzet valt zwaar tegen dus de gemaakte prognoses waren onder de maat. Een manager-tje krijgt kritiek dat er veel geld wordt verloren en herinnert zich dat je er dan leveranciers uit mag schoppen. Dan realiseert een iets hogere manager weer dat het haaks staat op het jubelverhaal van enorm succes van PP. Het complete marketingbudget schuift naar PP, nieuwe prognoses worden gemaakt; 'conclusie': de markt gaat groeien, groot succes.
Maar men heeft niet in de gaten dat men zelf het draagvlak in de coöperatie compleet heeft weggeslagen. En alleen die paar die geluk hebben in de juiste regio te wonen en toevallig voldoen aan wereldvreemde eisen blijven er in geloven omdat ze jaarlijks een modaal inkomen extra beuren. En de directie doet z'n best om vooral te verbloemen dat het herverdelen van melkgeld is.
+2
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Maar aan de andere kant wil jij dat ze kosten besparen en dat doen ze bij de logistiek van PP.

een cent/per kg melk besparen op de bulk levert meer op dan 10 cent/kg besparen in de PP-stroom, waar je de meersprijs ook nog eens makkelijk kunt verdisconteren inde verkoopprijs. RFC begint nu al met het devalueren van PP. Je moet de kosten in de hand houden, ten allen tijden, maar zolang je de kosten kunt doorberekenen - wat zou moeten kunnen bij PP - hoef je daar niet met de botte bijl in.
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
maar zolang je de kosten kunt doorberekenen - wat zou moeten kunnen bij PP

Dat lukt dus maar heel beperkt, aangezien Aware laat zien dat 5cent lukt, schat zo in dat anker daar geen geld bij legt. PP zal en moet slagen als tegenhanger maar is de vraag er dan wel? wordt alles er wel uitgehaald bij de onderhandelingen? Of is het een mix van beide?

2cent is de onkostenvergoeding en de rest van de winst gaat in de grote pot welke later verdeelt wordt. Die pot komt amper geld in, dan hoop ik maar dat het andere gaten dicht, maar het zou me ook niks verbazen wanneer het rendement dicht bij 0 zit.
Vdejong
@Noorderling pp is toch niet van RFC alleen
puntertje
@Vdejong RFC wilde het tot standaard maken en dus moest het een 'open' systeem zijn. Maar dat was al nadat marktleider AH een andere weg had gekozen. Het was dus bij voorbaat gedoemd te mislukken.
robbies
Quote Reactie van @robbies:
RFC begint nu al met het devalueren van PP

Nog even toelichten: de retailmanagers staan weer in hun handen te wrijven wanneer RFC weer een paar boeren eruit mietert wegens te weinig vraag. Kan er vast nog wel een paar cent vanaf bij inkoop.
+1
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Dan kan ik wel wat postjes benoemen waar ze bij RFC ook in mogen snijden

Noem ze gewoon. Wil ik wel weten.
+2
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Noem ze gewoon. Wil ik wel weten.

Jumpstart, om er maar eens één te noemen. Het is 2021 en die 1.000 vergisters van joosten in 2020 zijn nog lang niet in beeld. maar kost ons elk jaar wel weer een paar miljoen euro.
zwierb
Quote Reactie van @pieta:
Zo jij het schrijft draagt het niet bij. Maar hoe zou jij het dan willen doen? En begin dan niet over die 2 cent verdelen onder alle boeren die voldoen aan de criteria. Dan mag iedereen er kosten voor maken en geen enkele boer er wat aan verdienen volgens mij. Ik verwacht namelijk dat er zo veel zijn die aan de criteria kunnen voldoen met wat inspanning dat de vergoeding een heel stukje onder de cent gaat. Dan neemt de animo om mee te doen weer af en wordt de marktvraag niet ingevuld. En ik ben wel voorstander van dat RFC marktvraag probeert in te vullen.

Ze rijden hier hier altijd met PP melk langs als ze van de ene boer naar de andere gaan, ik zeg stop ook even bij ons, liggen duidelijk in de route, en ik heb aan 1 cent genoeg, mogen ze die andere cent aan iemand geven die niet in het ophaal gebied zit maar wel aan de eisen voldoet, dat heet coöperatief volgens mij, en als het een halve cent moet worden ook prima. Ik ben ervoor om het eerlijk te verdelen.
Vdejong
@zwierb hier bij ons in de buurt rijden de rmo's elke dag, voor pp, voor weidemelk en voor gangbaar. Alle melk is wit toch, mensen die aan de eisen voldoen gewoon geven waar ze recht op hebben en alle melk in 1 tank.
zwierb
@Vdejong Prima maar als de retail niet meer wil betalen vindt ik dat je het gewoon moet betalen aan iedereen die aan de eisen voldoet, ook al wordt het dan maar 1 cent. Kon het logistiek ook wel eens veel voordeliger uitpakken en het is veel coöperatiever.
Vdejong
@zwierb dat is wat ik zeg
pieta
@zwierb Ik kan me voorstellen dat je er zo over denkt als je niet mee doet. Gelukkig heb ik ook de ervaring van niet mee doen. Maar ik ben blij dat ik er nu wel inzit.
zwierb
Quote Reactie van @pieta:
Ik kan me voorstellen dat je er zo over denkt als je niet mee doet. Gelukkig heb ik ook de ervaring van niet mee doen. Maar ik ben blij dat ik er nu wel inzit.

Nee ik denk er zo over omdat ik het op dit moment absoluut niet coöperatief is, vindt het jammer als je alleen coöperatief bent als het in je voordeel is. Zo hoort het niet te werken in een coöperatie. En zoals ik aangeef als ik er wel in kom mogen ze mijn 2 cent delen met alle anderen die ook aan de eisen voldoen, heeft niets te maken met er niet inzitten.
pieta
Quote Reactie van @zwierb:
jammer als je alleen coöperatief bent

Met weidegang ben ik ook jaren en jaren cooperatief geweest hoor. Samen met mijn vrouw ben ik ook altijd zo cooperatief geweest om ledenobligaties vast te sparen. Waar dat op andere plekken niet gebeurde. Maar ik vind dat je als PP-boer echt wel die 2 cent mag hebben voor de inspanningen. Maar ik nog wel een wat uitgebreidere mening over PP en de voorwaarden waar ie op gebaseerd is. Maar dat ga ik hier niet allemaal neerzetten. Heb ik laatst duidelijk uitgelegd aan de rayonadviseur bij ons. Of ze er iets mee doen weet ik niet.
zwierb
@pieta Geldt voor ons het zelfde, zijn ook al die tijd coöperatief geweest. Vindt het nog steeds niet coöperatief dat je de extra opbrengsten niet wil delen met je mede coöperatie leden. Het is toch gewoon een loterij geweest wie die PP melk mag leveren?, willen we dat met ons allen? Nu zijn er 700 boeren die blij zijn met 2 cent extra, maar misschien kun je wel 1400 boeren blij maken met 1 cent extra, waarom zou je dat als coöperatie dat niet doen? En als jij die 2 cent nodig bent voor PP, je bent niet verplicht om in het concept te stappen.Het zou net als met weide melk moeten zijn, je mag weiden, krijg je altijd 1,15 cent extra, ook als ze weide melk genoeg hebben.
pieta
Quote Reactie van @zwierb:
Het zou net als met weide melk moeten zijn, je mag weiden, krijg je altijd 1,15 cent extra, ook als ze weide melk genoeg hebben

Ik herinner me nog al te goed het gedram van cooperatieve collega's die elk jaar de weidepremie maar omhoog wouden hebben. Toen waren wij nog geen weider. De premie is dankzij de niet-weiders omhoog gegaan. Ik heb ook toen nooit een bedankje ontvangen. Dat vind ik niet erg. Maar dat delen zie ik nu ook niet zitten.
+1
zwierb
Quote Reactie van @pieta:
Toen waren wij nog geen weider. De premie is dankzij de niet-weiders omhoog gegaan. Ik heb ook toen nooit een bedankje ontvangen. Dat vind ik niet erg. Maar dat delen zie ik nu ook niet zitten.

Je bent nu wel 2 dingen aan het door elkaar halen, je kon elk moment instappen en ook weide premie beuren, is met PP niet zo, en de premie ging volgens mij omhoog omdat er nog niet genoeg weiders waren om aan de doelstelling van 80% te komen en niet door het gedram van je collega's.
pieta
Quote Reactie van @zwierb:
en de premie ging volgens mij omhoog omdat er nog niet genoeg weiders waren om aan de doelstelling van 80% te komen en niet door het gedram van je collega'

Exact wat ik in mijn reactie heb staan.
pieta
Quote Reactie van @zwierb:
je kon elk moment instappen en ook weide premie beuren, is met PP niet zo

PP is afzet-afhankelijk. Is ook met VLOG zo. En bij VLOG is het ook logistiek een voorwaarde. Ik heb overigens ook het liefst dat de afzet van PP groeit zodat er meer mee kunnen doen. Het verder verdelen van PP-geld is een logisch discussiepunt. Ik ga het uit mezelf zeker niet delen. Laat dat duidelijk zijn. Maar ik ga er vanuit dat de eisen aan het einde vh jaar omhoog gaan. We moeten wel opletten dat we zometeen onszelf niet meer kosten op gaan leggen dan dat we er geld van beuren. En dat kan zomaar.
+3
arie.j
Quote Reactie van @Twentsch Land:
.fundamenteel standpunt van een coöperatie is toch wel .... in ieders belang en ( vrijwel ) geen verschil

Is dat zo?
En is dat ieders belang?
Waarom dan de biologische boeren apart?
Naar ik dacht heeft een zuivelcooperatie als eerste taak het tot zo goed mogelijk tot waarde brengen van de aangevoerde melk.
Als dat via verschillende melkstromen beter kan dan alles op één hoop, dan is dat meer dan genoeg reden om daar naar te kijken.
Twentsch Land
Biologisch is even een heel andere categorie dan pp melk .... als jij het op een lijn wilt zien adviseer ik je toch beide even onder de loep te nemen .... ik zal er alvast een noemen ... biologisch heeft een wachtlijst maar sluit geen gebied uit. Lees ook eens even hier boven de bijdrage van Robbies ......

@arie.j
+3
puntertje
@Twentsch Land Wat ook wel grappig is is dat geen enkele bioboer aan de eisen van PP voldoet. Ga dat eens aan de consument uitleggen: ´biologisch, met minder aandacht voor dier, milieu en biodiversiteit´ of zoiets.
grös
@puntertje
Ik heb het ook eens uitgezocht, ik kan makkelijker aan de bio-eisen voldoen als PP, alleen duurt die eerste wat langer. PP stelt volgens mij 0,0 eisen aan dierdagdosering, maar wel Glyfosaat helemaal uitsluiten, bij AH-melk mag men wel weer gewoon onbeperkt glyfosaat spuiten.
grös
@puntertje
Bio gaat er volgens mij ook meer om het product, dat het vooral zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen geproduceerd is. En de Planet proof om allerlei milieu-eisen, en lokaal geproduceerd, dat laatste gaat met sommige producten wat moeilijker.
puntertje
Quote Reactie van @grös:
en lokaal geproduceerd,

Dat is dan weer meer VLOG, het andere ´succesverhaal´ van RFC. Grondstoffen die van over de oceaan komen zijn bijna altijd wel op een of andere manier genetisch gemodificeerd. Niet dat dat slecht is overigens maar wat Duitse inkoopmanagers zochten iets om zich te onderscheiden en hebben consumenten wijs gemaakt dat dat beter voor hen is. Wat extra kosten voor de producent en een kleine extra opbrengst die snel weer afgeknepen wordt door het grootwinkelbedrijf. Maar we kunnen in ieder geval een paar ´VLOG-managers´ aan het werk houden dus werkgelegenheid zal de voornaamste winst zijn.
+3
robbies
Gelukkig hebben we nu een verbindende voorzitter die vast kan uitleggen waarom dat er een half jaar geleden wegens ontbrekende marktvraag enkele tientallen PP-boeren uitgeschopt werden en er nu weer honderd gezocht worden. Ben benieuwd of de Twentse boeren nu weer als eerste aan mogen sluiten
+3
arie.j
Quote Reactie van @robbies:
Gelukkig hebben we nu een verbindende voorzitter die vast kan uitleggen waarom dat er een half jaar geleden wegens ontbrekende marktvraag enkele tientallen PP-boeren uitgeschopt werden en er nu weer honderd gezocht worden. Ben benieuwd of de Twentse boeren nu weer als eerste aan mogen sluiten

Natuurlijk, zijn we gewend op dit prikkebord.
Als boeren meer krijgen met PP melk is het verkeerd.
Als de vraag minder is en er wordt het teveel aan PP melk bij de rest gedaan is het verkeerd.
Als men het aanbod probeert af te stemmen op de vraag is het verkeerd.
Altijd verkeerd immers bij RFC.
Het zal best niet altijd goed en idiaal gaan. Maar probeer eens wat opbouwend mee te denken.
En anders
Mensen, ga zelf je melk verwerken, dan kun je het tenminste echt goed doen 😁
Zwarecross
@arie.j Je zult maar in Twente wonen
Op zichzelf geen straf
Maar daar ligt ook de bakermat van BFCB
En dat is geen toeval
Tukkers bunt tof
Waarom precies dat gebied gekozen is om de PP boeren er uit te doen een half jaar geleden?
Ffff afwachten hoe Rfc dit gaat oplossen
robbies
@arie.j Arie, zet eerst je goede leesbril op voordat je reageert. Je leest dingen die er niet staan. Maar zo kennen we je hier ook.
weurding
@arie.j als je al zeker 20 jaar geen melk meer levert hoef je je er ook niet zo druk om te maken😏
+1
Vdejong
@weurding ook als je pas anderhalve maand geen melk meer levert.
+2
van Ittersum
@arie.j Bijna alle melkfabrieken hebben verschillende melkstromen, zowel cooperatief als particulier, ook daar komen er aan de voorkant boeren erbij en aan de achterkant verdwijnen er weer wat. Ze heten alleen geen Campina, zou dat in de emotie en/of beoordeling er iets mee te maken hebben? Je ziet dit ook bij die ene bank(R..) en ook bij die sector organisatie(L..).

De sector verandert door externe factoren hard, zekerheden van weleer zijn nu opeens verdwenen. Komt dat door hun of is het iets waar de sector nog aan vastklampt en daardoor nu als onbetrouwbaar beschouwd worden. Moeilijke en onzekere tijd nu, dat is zeker!
robbies
@van Ittersum
Quote:
Bijna alle melkfabrieken hebben verschillende melkstromen

Zijn alle melkfabrieken coöperaties?
van Ittersum
@robbies "Bijna alle melkfabrieken hebben verschillende melkstromen, zowel cooperatief als particulier,"
robbies
@van Ittersum je hebt m aangepast 😉
pieta
@robbies Jij wilt toch niet serieus bij RFC gaan melden dat we het beste maar enkel bulk kunnen gaan doen zodat ieder lid dezelfde melkprijs krijgt? 😁
+6
Noorderling
@arie.j
Je leest niet wat hij zegt.
Je knikkert er een paar maand terug 30 boeren uit omdat ze niet op de route liggen met als reden dat er geen vraag is en een bepaalde groep boeren, (mede) door extra inkomsten harder is gegroeid dan gehoopt. De een melkt dus de toeslag van de ander kapot. Is dat cooperatief?
Er is een hele referentiesystematiek middels de 10cent regeling opgetuigd, had deze eens gebruikt kunnen worden, doet men het niet. Men had de boeren een volume toe kunnen kennen waarover de toeslag betaald wordt. Desnoods neem je alle melk wel mee en laat je de melk van de boeren die niet op de route liggen met gangbaar mee gaan. Houdt je zoveel mogelijk leden tevreden en ga je geen wig drijven tussen de melkstromen.

Nee, je knikkert die boeren er uit, laat ze 20.000euro door de neus boren en neemt een paar maand later 100 nieuwe leveranciers aan met de hoop dat ze wel op de route liggen. Verdeel en heers. Toen dat besluit is genomen was men vast al bezig met de huidige contractonderhandelingen met de retail. Dat ruikt niet maar stinkt.
Wanneer je een dergelijk (onnodig) ingewikkeld systeem als PP opzet moet je ook nadenken over stap 2 en 3. Wat als, houdt je bijvoorbeeld 0,1cent in om met elkaar tegenvallers op te hoesten zodat iedereen wel kan blijven leveren voor een bepaalde termijn waarna alles herzien wordt?
Reken je iedereen een volume toe welke jaarlijks geindexeerd wordt?
Houdt je het volume per boer stabiel en geef je voorrang aan nieuwe leveranciers om een groter volume te vullen? Niets is bekend, de waan van de dag regeert.

Tegen de PP regels is niet te werken, dat blijkt wel weer dat PP herzien wordt en de kengetallen ook aangepast worden als het een jaartje droog is. Maar als je daar ook nog eens eigen wanbeleid overheen gooit valt er helemaal niet tegen te boeren. Hoe kun je nu investeren op dergelijk beleid?

Bij RFC kijkt men ook al wel naar alternatieven en komt men tot de conclusie dat een eisenlijstje afwerken in november om het komende jaar aan te voldoen zo gek nog niet is. Alleen hoe kom je daar nu zonder gezichtsverlies, niet op bovenstaande manier.

Hetzelfde gebeurt bij biologisch. Men heeft besloten in Bedum ook biologische melk in de babyvoeding te gaan verwerken. Deze investeringen stonden vast al een tijdje op papier, er werden alleen geen nieuwe biologische boeren toegelaten. Die boeren die uit de stal de fabriek zien staan, zijn nu overgestapt naar een andere biologische afnemer en nemen ook nog een zak obligaties mee waarvoor wij met zn allen op mogen draaien. Ik kan er niet bij, of men weet van elkaar niet wat men doet. Als je dergelijke investeringen op de rol hebt, zorg je toch in ieder geval dat je die club boeren binnenboord houdt?
Zwarecross
@Noorderling Jouw bijdrage is sterk. Hard voor Rfc maar eerlijk. De waarheid is vaak hard.
Incompetentie lijkt het eerste waarover je als ledenraadslid van Rfc moet beschikken wanneer je solliciteert voor een bestuursfunctie.😡😡
Elke keer verbazen we er ons over dat de puinhoop nog groter gemaakt kan worden
Er komt geen einde aan💩💩
Eenmaal op het pluche is het belangrijk vooruit te kijken. Polderen met ngo’s en hele leuke tekenfilms maken.

Vdejong
@Zwarecross
Quote:
solliciteert voor een bestuursfunctie.
heb ik in moment van opwelling ook gedaan. Achteraf blij dat ze me niet wilden hebben.
weurding
@Vdejong misschien was je dan wel in nl gebleven😅
+2
Bennie Stevelink
Vorig jaar februari hadden we in district Twente een thema bijeenkomst over de logistiek binnen RFC. Er werd verteld dat ze PP in Twente hadden opgestart omdat daar veel boeren zaten die per direct aan de eisen konden voldoen maar dat dit logistiek rampzalig was. De melk moest helemaal naar Maasdam worden gebracht, aan de andere kant van het land.
Ze streefden er naar om de melk voor bijzondere melkstromen te collecteren zo dicht mogelijk bij de fabriek waar deze verwerkt wordt.
Toen werd voor mij al duidelijk dat de Twentse PP-boeren op termijn ingeruild zouden worden voor boeren zo dicht mogelijk bij Maasdam.

Dit jaar zijn 30 Twentse PP-boeren opgezegd omdat ze teveel PP-melk hadden. Dit teveel werd niet veroorzaakt doordat de afzet te laag was maar waarschijnlijk doordat er dicht bij Maasdam veel nieuwe PP-boeren zijn bijgekomen. Dat bood de mogelijkheid om een eerste begin te maken met het uiteindelijk opzeggen van alle Twentse PP-boeren.

Je kunt je afvragen of het ethisch verantwoord is om op deze manier met Twentse boeren om te gaan. Aan de andere kant is het wel een kostenbesparing, waar door velen zo op gehamerd wordt.
J Andringa
@Bennie Stevelink zou je eens een voorschot willen doen op het vraagstuk: of het ethisch is?
+1
Bennie Stevelink
@J Andringa ik vind dat weinig ethisch. Maar zoveel mogelijk rendement halen leidt vaak tot onethisch gedrag. Denk bv aan boeren die zelf kalveren onthoornen om de kosten van de dierenarts te besparen.

In 2018 moesten ze per direct PP-zuivel in de markt zetten omdat het Campina merk dreigde te degraderen tot een B-merk. Dit als gevolg van de duurzame melk van AH en A-Ware. In Twente waren voldoende boeren die daar per direct aan konden voldoen, dus werd dit in Twente opgestart. Omwille van de kosten wordt het daarna verplaatst naar een gebied zo dicht mogelijk bij Maasdam. De Twentse boeren waren dus een tijdelijke noodoplossing, zonder dat ze dat blijkbaar beseften.
Economisch en markttechnisch een begrijpelijke werkwijze, maar ethisch discutabel.
+1
J Andringa
@Bennie Stevelink Ik begrijp dat als de concurrentie je een stap voor is (met een naar mijn mening simpeler uit te leggen “duurzaam” concept), je een haastige poging doet in ieder geval het spoor te volgen.

Alleen vraag ik me af of onethisch handelen met als gevolg het afbreken van vertrouwen van leden in de coöperatie wel duurzaam is voor het geheel.

Ik weet niet hoe duidelijk het gecommuniceerd is aan de boeren in Twente dat zodra zij in andere delen van Nederland vervangbaar zijn, ze er uit vliegen. Als dat ze bij aanvang op en top benadrukt is zou deze actie nog enigszins verdedigbaar zijn, maar ik vraag het me af. Daarnaast doet het ook wel iets met je denk ik. Je mag bij het eliteclubje horen die voorop loopt op de rest, je krijgt er een leuke beloning voor en dan zonder dat er bij jou wat anders is geworden valt deze weg. Niet alleen het geld maar ook het stukje trots dat mogelijk wegvalt doet pijn zou ik me zo voor kunnen stellen. Nou treft dat een deel van de leden, maar ook de andere niet PP leverende leden kijken hiernaar en trekken hun conclusies.

Al met al begrijp ik de daad wel dat men probeerde aware te volgen, maar het hele sterke twijfels of deze manier de juiste is.
BertK
@Bennie Stevelink Iedereen die aan PP voldoet Pp prijs, ze zien maar wat ze er mee doen?
+1
Bennie Stevelink
@BertK waar moet dat geld vandaan komen? Moeten boeren die niet aan PP voldoen daar melkgeld voor inleveren?
+1
sorry
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
waar moet dat geld vandaan komen?

vraag en aanbod ...veel aanbod doet de prijs zakken...gewoon 1 ct ipv 2

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's planetproof geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
112
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
5.587
TREFWOORDEN