Ideeen voor nieuwe vleesveestal

Wij zijn ideeen aan het op doen voor een nieuwe vleesveestal.
Wij hebben een groeiende kudde angus koeien.
Nu maken we nog gebruik van een oude varkensstal waar ze vrij in en uit kunnen lopen. De muren van de stal zijn niet echt bestand tegen de koeien. Zowiezo zijn de muren ook al erg oud.
Idee wat we nu hebben is een ruime potstal met boven de muren alleen windbreekgaas.
De lokatie van de stal is zo dat er bijna geen wind komt. Alleen een noordoosten wind zou bij de stal kunnen komen maar dit wil ik tegen gaan om de voorraad balen aan die kant voor de stal te zetten.
Zijn hier mensen die ook met dit soort open stallen werken of weten waar zoiets staat?
We hebben inmiddels al een 'roundhouse' bekeken. Het open concept staat me aan alleen we weten al dat deze vorm hier nooit toegestaan gaat worden.

Deel dit topic

mrpieter

Reacties

Frederika
Potstal zonder muren zo open mogelijk
mlkvhoudr
Id Agro heeft een mooi concept er voor in Ommen en oudleusen staan ze sowieso al

koesafari.nl/ons-erf/roundhouse/

idagro.nl/producten/the-roundhouse/
Limootje
@mlkvhoudr Roundhous is geen mogelijkheid geeft die zelf al aan (niet toegestaan).
mlkvhoudr
@Limootje dat stond er vanmorgen nog niet bij dan had ik me de moeite wel bespaard van de linkjes opzoeken
brabo
Quote Reactie van @Limootje:
(niet toegestaan).

een dak op palen is toch vergunningsvrij ?
T60401
@brabo Mag je in überhaupt wel een nieuwe potstal bouwen met de nieuwe emissie regels. Dacht dat het vleesvee van het stro af moest.
+1
Noorderling
Dat is allemaal leuk zon ronde stal, maar is dat niet veel te duur bouwen, niet altijd praktisch met voerplek/ligruimte verhouding en lastig in groepen in te delen?

Ik zou het vooral simpel houden en een plan maken dat er ook nog een plan B is, mocht het tegen vallen of anders lopen in de toekomst, een mooie loods of caravanstalling houdt altijd zijn waarde.
+1
mlkvhoudr
@Noorderling bij goedkoop bouwen denk ik aan die boer met die fietsenstalling waar die koeien in hield 😉
veeteelt.nl/huisvesting/foto/…
+2
huub
@mlkvhoudr als je zijn naam goochelt dan lees je dat hij inmiddels weer een 'echte' stal heeft. nefnijs.nl/nieuws/…
Koeien boertje
@huub of was die was het gemartel hoe het moest vroeger ook zat🤣
J Andringa
@Koeien boertje Hij heeft het goed voor elkaar, mooie stap gedaan
jan w
Ik zou zeggen, ga ook eens een hellingstal bekijken. Is naar mijn mening praktischer dan een potstal
Limootje
@jan w Eens, hellingstal wezenlijk beter dan potstal.
mlkvhoudr
@jan w dat is toch ook een potstal of zakt de smerige gedeelte dan naar beneden?
Nico96
@mlkvhoudr de naam zegt het al, de beesten staan op een helling. Het stro blijft dan beter droog, zodat het stroverbruik lager is.
mrpieter
@jan w in de huidige varkensstal heb ik ook een soort van hellingstal. De vloer ligt bol en aan de zijkanten zijn putten. De roosters zijn afgedekt ivm draagvermogen maar vocht kan er wel in lopen.
Met de laatste keer uitmesten bleek het pakket van 40 cm stro uitzonderlijk droog te zijn.
jjthefrenchman
@jan w Dat heeft niemand hier. En al m'n buuren hebben 200-500 stuks vleesvee.

Meeste hebben een strook beton van 2.5m achter het voorhek met opstap van wel 50-60cm, waar dan het stro in word gestrooid.
jjthefrenchman
Belangrijkste is dat je geen beton onder je pot hebt. Of oude betonroosters op een meter zand ofzo.
Vdejong
@jjthefrenchman wordt dat hier in nederland geaccepteerd?
jjthefrenchman
@Vdejong Zal wel niet mogen. Maar ik weet het NIET.
jjthefrenchman
Waarom zou je in Nederland een potstal willen?
Veehouders klagen al als het stro 100€ ton is.
Ik zit midden in een gebied waar elke veehouder 10-50ha graan heeft. En zelfs hier verkoop ik m'n stro voor 100€ in de winter.....
grös
@jjthefrenchman
Misschien om de bodemvruchtbaarheid.. Wat is het alternatief, dure roosterstal met putten, of een compoststal ?
jjthefrenchman
@grös Bodemvruchtbaarheid? Als zijn andere tak akkerbouw is misschien. Zonet,met grasland + drijfmest zie ik het vruchtbaarheidsprobleem niet.
Roosterstal is maar een keer duur, ga maar uit van ruim een ton stro per beest per winter. Ben je met 100 koetjes al 10-15k kwijt, daar komt nog een strostrooier + trekker bij+ arbeid, en dan nog een verrijker+kipper+arbeid of iets soortgelijks om uit te mesten.
Gang met roosters of schuif achter voerhek scheelt heel veel stro en arbeid, maar heb je weer een hybride systeem (gier+mest) , met alle nadelen van dien.

Compoststal is NL te nat voor, en heb je te grote oppervlakte voor nodig wat in Nederland ook duur is.
mrpieter
@jjthefrenchman ik zal eens een kleine toelichting geven na de speculaties 😉
Vaste stalmest is hier in de omgeving een bijzonder gewild product. Het hoeft dan nog geen eens met 100% stro ingestrooid te zijn.
Afgelopen winter toen de stroprijs ook aardig op liep ben ik ook met droog maaisel in gaan strooien.
Voorheen werd dit maaisel (uit natuurgebieden bv) vaak bij boomkwekers omgezet naar bokashi of compost. Maar door een wijziging in regelgeving mag dit niet meer.
Door het nu in te strooien en dan als soort van 'verrijkt strooisel' af te zetten, is het weer perfect te gebruiken door de boomkwekers. Zodra ik nu ook maar klein hoopje bii de stal heb liggen begint de telefoon te gaan of het opgeladen mag worden.
Daarnaast zit ik ook aan tafel met enkele tbo's om stalmest in te gaan zetten in natuur die door jarenlang verschralen nu toch wel te arm geworden zijn. Maar dat is nog een project voor de toekomst.

Vanuit persoonlijk oogpunt zie ik een strostal ook als een gemakspunt. Je draait er wat stro in iedere dag, de koeien hebben gewoon vrijuit volop ruimte en dat geeft erg veel rust in de groep.

De eerste paar meters achter het voerhek zit ik te denken aan een dichte vloer met schuif. Eventueel van de mest via een scheider het droge deel ook weer instrooien. Daar heb ik bij een aantal melkveehouders al mooie voorbeelden van gezien.
Vdejong
@mrpieter de eerste paar meters aardappel roosters met een put eronder, vang je urine en water op, heb je het al groten deels gescheiden en minder NH3.
grös
@mrpieter
Ik heb van de zomer ook een droog natuurgras ingekuilt, dat spul begon te broeien en ik heb de kalveren normaal op stro en een tijdje daar onder gestrooid, het nam iets minder vocht op als stro maar ging verder prima, dan heb je achteraf ook nog wel een mooi product om als vaste mest te gebruiken.
mrpieter
@grös helemaal als je het af kunt zetten naar die natuurpercelen waar het spul vandaan komt. Met het idee de zaden verrijkt terug geven aan de natuur.
grös
@mrpieter
De meeste dingen die daar groeien komen hier ook al jaren voor.
Emmink
Goedemiddag,
Wij hebben thuis verschillende typen (helling) stallen. Onze laatst gebouwde stal is een open frontstal. Dit is ook met een helling. Voor de bouw hebben we uitgebreid rond gekeken naar wat het beste pastte Voor ons. Mocht je interesse hebben en willen komen kijken of dat ik een aantal foto's toestuur dan is dat mogelijk!
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!