Natuurbeschermers moeten niet buigen voor economisch belang stikstofdossier

Opinie: Johannes Regelink Joanne Malotoux Julia ten Huurne Joris ten Else Bert Wagenvoort

Het stikstofplan van natuurorganisaties, boeren en bouwers doet onvoldoende voor het herstel van de natuur. Natuurbeschermers moeten hun rug recht houden: we moeten niet doen wat ‘haalbaar’ is, maar doen wat nodig is, schrijven diverse boeren van het collectief Caring Farmers in hun opiniebijdrage.


Wij zijn boeren, geen natuurbeschermers. Wij willen voedsel produceren op een manier dat natuurbescherming niet meer nodig is, omdat we onderdeel willen worden van de natuur. Toch willen we nu juist de natuurbeschermingsorganisaties een hart onder de riem steken. We hopen dat ze hun rug recht houden en niet buigen voor economische belangen van bouwend en boerend Nederland. We rekenen op ze om te doen wat nodig is om de biodiversiteit te herstellen. We hebben het daarbij, hoe kan het ook anders, over het stikstofdossier (lees: mest-, transport- en industriedossier), en over het nieuwe plan dat natuurorganisaties onlangs met boeren en bouwers op tafel legden.

Verstikken
We produceren in Nederland al sinds jaar en dag te veel NOx en NH3, en verstikken zo onze natuurgebieden. Vogels en insecten verdwijnen, net als vele plantensoorten. Van de rechter mogen er geen nieuwe vergunningen worden afgegeven voor projecten die de natuur verder verslechteren.

De commissie-Remkes heeft zich hier uitgebreid over gebogen, samen met een team van gerenommeerde wetenschappers. Remkes komt tot de conclusie dat we de stikstofuitstoot in 2030 minimaal met 50% terug moeten dringen, als randvoorwaarde om aan de wet te gaan voldoen. Dit zou haalbaar zijn en de natuur de kans geven gedeeltelijk te herstellen in 2030, met een vervolgtraject naar 2050. Het woordje haalbaar betekent vaak dat er (te) grote consessies zijn gedaan, maar in dit geval lijkt het een redelijk compromis.

Hier omlaag, daar omhoog
De eerste reactie van de overheid op de rechterlijke stikstofuitspraak was een jaar niets doen en toen een stikstofwet aannemen die niet aan de wet voldoet: de uitstoot daalt 26% in 2030 en laat allerlei uitruil met stikstof toe. Zo worden op de ene plek boeren uitgekocht, om vervolgens elders stallen, wegen en huizen te bouwen. Dit gaat voorbij aan het hele principe dat de natuur niet verder achteruit mag gaan. De stikstofuitstoot moet omlaag, en niet hier omlaag en daar omhoog.

De eerste resultaten van het overheidsbeleid zijn al bekend: de regeling leidt tot méér stikstofuitstoot in plaats van minder. De overheid kijkt alweer (terecht!) tegen een nieuwe rechtszaak aan.

‘Een gedegen langetermijnplan kan ons uit decennia van onzekerheid en zwalkend beleid halen.’
Dat de Nederlandse overheid al jarenlang een potje maakt van het landbouw- en natuurbeleid is veel natuurliefhebbers wel bekend. Maar tot onze verbazing stellen nu ook natuurbeschermingsorganisaties, samen met boerenorganisaties en bouwers, een plan voor dat niet de natuur beschermt. Het plan voor ‘Stikstofversnelling’ wil in 2030 de uitstoot met 40% verlagen in 2030, vrijblijvend en zonder plan voor de langere termijn. Een compromis op een compromis en zonder juridische of ecologische grondslag. Beter dan de stikstofwet, dat is waar. Maar van natuurbeschermers verwachten we beter.

Betrouwbare overheid
Als boeren hebben wij meerdere redenen om te pleiten voor goed beleid voor natuurherstel. Ten eerste kan een gedegen langetermijnplan ons uit decennia van onzekerheid en zwalkend beleid halen. Het kan een helder pad voor ons uitstippelen waar we aan kunnen werken en waarmee maatschappelijke waardering voor natuur en boer geoogst wordt. Dat is wat we van een betrouwbare overheid verwachten.

Ten tweede: als boeren kunnen we niet zonder de natuur. We hebben een florerend insectenbestand nodig voor bestuiving, een actief bodemleven en veel verschillende vogels als natuurlijke plaagbestrijding.

Ten derde zijn ook wij burgers, ouders en grootouders: wij en onze kinderen hebben recht op gezonde lucht, schoon drinkwater, onbespoten voedsel en een leefbare planeet.

‘Het is tijd dat we ophouden met het maken van ‘haalbare’ plannen, maar gewoon gaan voldoen aan onze eigen wetgeving.’
Het is tijd dat we ophouden met het maken van ‘haalbare’ plannen, maar gewoon gaan doen wat er nodig is: voldoen aan de eigen wetgeving en een samenleving creëren die opereert binnen de ecologische en planetaire grenzen. Aanpakken en doen wat moet, voor schone lucht, schoon drinkwater en een gezonde flora en fauna. Of dat nou 50, 60 of 70% reductie inhoudt in 2030. Dat zal niet makkelijk zijn, maar daarmee wordt wel eindelijk een helder pad uitgestippeld met aan het einde een mooier en gezonder Nederland.

Dwang via rechter
Gelukkig zijn er clubs als Greenpeace, gesteund door WNF, Milieudefensie, Vogelbescherming, MOB en SoortenNL, die net als Urgenda de staat via de rechter dwingen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Wij als boeren doen ondertussen graag ons eigen deel, namelijk voedsel produceren mét de natuur.

Een overweging voor alle natuurorganisaties in dit lastige dossier: kies de juiste boeren om mee te praten.

Johannes Regelink en Joanne Malotaux (Burgerboerderij de Patrijs), Julia ten Huurne en Joris ten Else (Boerderij Zuuver) en Bert Wagenvoort (Timmermanshuus) zijn Caring Farmers

Lees het volledige artikel: fd.nl/opinie/1387197/…

Deel dit topic

Reacties

+4
puntertje
Om een beetje een verdienmodel als knuffelboer te hebben moet je schijnbaar je collega´s zover mogelijk de grond intrappen. Ik denk dat ze mensen als Willem Engel en Johan Vollenbroek als klant hebben. Maar een paar extra van deze knuffelboeren en het verdienmodel is ook weer weg. Maar gelukkig verkeren de ´Caring Farmers´ dan nog in de veronderstelling dat ze de ´Non Caring Farmers´ (want dat suggereer je als je zo´n naam aanneemt) een trap hebben gegeven zodat ze in ieder geval moreel ver verheven zijn boven dat soort ´natuur-verpesters´. Heel erg constructief allemaal.
sorry
@puntertje annechien is ook caringfarmer
+3
Albert Altena
Ze doen net of ze ons boeren vertegenwoordigen.
Het zijn gewoon een paar ondernemers die zich af gescheiden hebben en proberen daarmee hun inkomen binnen te harken.
Ze hebben niet door dat met zulke uitspraken de gehele boerenstand in het diskrediet gebracht wordt.
Punt één. Landbouw is altijd binnen een jaar kringloop.
Punt twee. De luxe van ons mensen is de veroorzaker van al onze ellende. die voorspelt wordt.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Albert Altena:
al onze ellende

Er is helemaal geen ellende!
+3
kanniewaarzijn
Weten deze "boeren" dan niet dat de natuur nergens zó floreert als bij en om boerderijen? Nergens vind je zóveel vogels, insecten en plantensoorten. En zelfs de eikenbomen staan er prachtig bij! Ondanks alle stikstof 😁
Albert Altena
@kanniewaarzijn Je weet toch wel dat de insteek is dat alles te weelderig groeit waardoor veel zeldzame plantjes overwoekert worden?
kanniewaarzijn
@Albert Altena Klopt, maar ook dat eikenbomen doodgaan door stikstof en vogels met gebroken pootjes in het nest liggen door stikstof. Dat kan natuurlijk niet als alles rond boerderijen floreert.
Zwarecross
Laat ik mij wijs beperken tot 1 opmerking: je moet het maar durven om jezelf op deze manier te promoten.
Jannus
Quote Reactie van @Zwarecross:
jezelf op deze manier

Onderscheidend ondernemen betekend dat:links l*llen en rechts zakken vullen
jan w
Op deze manier kweek je niet erg veel goodwill in je omgeving.
hans1980
Financieel Dagblad ook al zo'n linkse kut krant
Larpfarm
@hans1980 wel eens gehoord van een opiniepagina?
+1
Thomas2000
Als je zelf niet zo goed bent dan moet je een ander afkraken.
MARTIJN G
Een daarvan ken ik. Heeft niet eens een volwaardig bedrijf. Het is een hobbyboer🤭

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0