Melkveehouder: ‘Wil en kan ik dit nog vijftien jaar doen?’

Nammen Wynia heeft geen kinderen en daarmee ook geen opvolgers voor zijn bedrijf.

Bron

Melkveehouder: ‘Wil en kan ik dit nog vijftien jaar doen?’
boerderij.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

Hooibaaltje
Het kan een goede keuze zijn ja.
Maar als we allemaal op ons 53e stoppen dan blijven er niet veel boeren over.
Kringloper
@Hooibaaltje
Dat is ook precies wat ze in Den Haag graag zien!
George
Quote Reactie van @Hooibaaltje:
Maar als we allemaal op ons 53e stoppen dan blijven er niet veel boeren over.

Tja dat blijven er ook niet.
Melkboer16
En wat dan? 53 en wat wil je dan gaan doen? Zou lekker zelf op mijn pensioen passen
+4
labella
@Melkboer16 lekker doen waar je zin in hebt zonder regels en gezeur van zuivelindustrie.
Johannushoeve cv
@labella je heb overal gezeur dus daar voor hoef je het niet te laten
+2
George
Quote Reactie van @Johannushoeve cv:
je heb overal gezeur dus daar voor hoef je het niet te laten

Ik vind dat toch wel een goede reden om het te laten. Zeker zoals deze boer die geen kinderen heeft . Waarom zou je jezelf dat allemaal nog aandoen als er geen opvolging is?
+10
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
En wat dan? 53 en wat wil je dan gaan doen? Zou lekker zelf op mijn pensioen passen

53 jaar en geen kinderen en 40 ha grond had ie. Waarom zou die op zijn pensioen moeten gaan passen? Als ie niet goed zijn best doet krijgt ie het niet meer op. Hij hoeft voor niemand wat te bewaren. Zijn pensioen is nou. Bovendien geeft ie aan wat hij wil gaan doen en wat hij doet. Hij wil reizen , met de fiets Nederland verkennen en enkele dagen per week werken op een proefboerderij volgens mij .
+1
Cowboy3
@George Zo zijn er hier vele in de omgeving aantal jaren gemolken na de overname en dan stoppen en er alles doorheen verbrassen wat hun voorouders met hard werken en ploeteren hebben opgebouwd.
+3
de Tank
@Cowboy3 als die voorouders dat niet wilden hadden ze daar de voorwaarden aan moeten verbinden of gewoon niet overdragen.
+3
George
Quote Reactie van @Cowboy3:
o zijn er hier vele in de omgeving aantal jaren gemolken na de overname en dan stoppen en er alles doorheen verbrassen wat hun voorouders met hard werken en ploeteren hebben opgebouwd.

Tja ik kan me er niet druk over maken. Daar hebben die voorouders zelf voor gekozen toch? Dat voorouders zich kapot hebben gewerkt en zuinig waren is mooi maar ook hun eigen keuze. En als er geen kinderen zijn zoals bij deze boer houd het gewoon op. Voor wie zou jij ze gaan bewaren dan?
Vdejong
@Cowboy3 daar bestaan meerwaarde clausules voor.
+3
weurding
@Cowboy3 vrij makkelijk, de staat heeft geduld, ben je niet getrouwd en geen kinderen wachten ze met 2 opgeheven handen, heel blij dat je niks op hebt gemaakt, ze weten er wel raad mee
+1
Vdejong
@weurding kunt ook een testament maken.
+2
weurding
@Vdejong ja, dan nog vreten ze een mooi stuk mee, vooral als het geen directe familie is
Vdejong
@weurding gooi je het in stichting.
+1
pieta
@weurding Als je het opmaakt hebben ze het eerder binnen bij de overheid. Denk aan belasting op nieuwe auto, BTW op uitgaven en belastingheffing op winst van degene die jou iets verkoopt.
weurding
@pieta dat zijn maar percentages, laat je het bedrijf na zonder erfgenamen blijft er heel wat meer over voor de overheid
pieta
@weurding Dan moet je helemaal de laatste telg zijn he. Niet enkel kinderloos. Je hebt allicht wat neefs/nichten of achterneven/nichten.
Erco
@Cowboy3 meerwaarde clausule van bijv 15 jaar erop. Problem solved
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Cowboy3:
wat hun voorouders met hard werken en ploeteren hebben opgebouwd.

Wat ik gezien heb in het leven tot nu toe Tot mijn verbazing was op voordat ze het zelf wisten !!
+1
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Tot mijn verbazing was op voordat ze het zelf wisten !!

Wat ik gezien heb in mijn leven valt dat hier overal reuze mee.
Dat vind ik toch ook wel verbazingwekkend dat jij het eerder merkte dat ze hun geld op hadden dan hunzelf. 😁 Dat kan maar 2 oorzaken hebben , of ze hadden niet genoeg om te kunnen stoppen of ze konden niet met geld omgaan of in het ergste geval beide.
de jonge
@George inderdaad,keuzes maken is ondernemen toch en stoppen is voor deze mensen een keuze geweest. Als je gaat twijfelen of het leven dat je leidt nog wel je passie is,is het alleen maar bewonderenswaardig om een omslag te maken om je geluk weer te gaan zoeken.
+10
mlkvhoudr
Mooi toch als hij er tevreden mee is
+1
George
@mlkvhoudr
Velen moeten met minder tevreden zijn denk ik.
+1
grös
@George
Is ook een hele kunst om tevreden te zijn.
weurding
@pieta vertel maar hoe groot het percentage schenkbelasting is, toch even opgezocht.

(klik om te vergroten)

pieta
@weurding Helemaal rechts staat 40%
verwijderd
pieta
@weurding Meest nadelige tarief is (zo ik het zie) 40%. Man in topic is 53. Dus de overheid zou gemiddeld genomen over 30 jaar die 40% gaan ontvangen. Als hij vandaag een grote privé-uitgave doet dan ontvangt de overheid per direct de BTW. Daarna de betaalde winstbelasting van de verkoper (mits in NL gekocht). Daarna gaat die verkoper wat kopen dankzij die netto-winst. Weer wat BTW voor de overheid. En door. Ik ben liever de overheid bij wie het geld laat rollen dan wanneer de beste man het thuis in een oude sok onder zijn bed legt.
weurding
@pieta ging me meer om de waarde van het land bij schenking of verkoop, 36 /40% van elke ton is toch serieus geld
George
@weurding
Naar kinderen is het 10% over de eerste 125000 ongeveer en daarboven 20%. Schenk en erfbelasting zijn overigens dezelfde tarieven.
weurding
@George wel alles lezen hè, ging erom dat er geen vrouw of kinderen waren🙈
Johannushoeve cv
@George als hij stopt moet die ook afrekenen en fat is volgens mij 50.3 %
+2
George
Quote Reactie van @Johannushoeve cv:
als hij stopt moet die ook afrekenen en fat is volgens mij 50.3 %

Neen hoogste schijf is van 52 naar 49,5% gegaan. En dat afrekenen moet je niet overdrijven. Zo lang de landbouwvrijstelling nog bestaat is verkoop van landbouwgrond onbelast. Dus dat is een mooie som geld voor 40 ha. Woonhuis met ondergrond en tuin hebben de meeste inmiddels ook wel privé staan en dan is ook dat onbelast. Dan hebben we het alleen nog over de overige gebouwen , veestapel en de fosfaatrechten en wat machines waar inderdaad 49,5% belasting vanaf gaat over opbrengst boven de waarde waarvoor het op de balans staat. Maar dat is relatief peanuts in verhouding waar niets over betaald hoeft te worden.
+2
Vdejong
@Johannushoeve cv jullie doen alsof dat de helft is van wat hij krijgt als hij verkoopt
+1
George
Quote Reactie van @Vdejong:
jullie doen alsof dat de helft is van wat hij krijgt als hij verkoopt

Ja ik verbaas me daar ook vaak over dat men zo bang voor belasting is. Het valt vaak reuze mee wat er afgedragen moet worden.
Vdejong
@George nou, ik moest wel even slikken toen de boekhouder had uitgerekend hoeveel er bij benadering afgedragen moet worden; 1/15 van de verkoopopbrengst.
weurding
@Vdejong 2 ton per 3 miljoen, valt me mee, 6,666 %
Vdejong
@weurding ja, bleef het maar bij 2 ton.
+1
Vdejong
@Vdejong alhoewel ik helemaal niet ontevreden ben.
+1
George
Quote Reactie van @Vdejong:
ja, bleef het maar bij 2 ton.

Tja dan beur je waarschijnlijk meer dan 3 miljoen. Maar het blijft 1/15 deel als het goed is.
Vdejong
@George ja, helaas wel.
Piet1960
@Vdejong Gewoon afrekenen en netjes achterlaten hier. In het verleden zijn er zat vertrokken zonder af te rekenen, die durven ook niet meer terug te komen. Is ook niet zo'n fijne gedachte.
+1
Vdejong
@Piet1960 toch wel sneu geld. Maar beter dan berooid vertrekken.
Piet1960
@Vdejong In het verleden heb je ook veel belasting-voordelen gehad, dus misschien wel terecht om nu af te moeten rekenen. Wanneer vertrek je eigenlijk?
Vdejong
@Piet1960 waarschijnlijk begin augustus. Wanneer er een tijdje niets van mij vernomen wordr, ben ik onderweg.😎
Piet1960
@Vdejong Dus vorige eigenaar is het seizoen nog begonnen? Je kon niet eerder vertrekken?
+1
Vdejong
@Piet1960 1 mei was het laatste vee pas weg, opruimen, werkvergunningregelen, etc. , etc. Het is niet vandaag verkopen, morgen vertrekken.
Frans1
@Vdejong tip van mij, begin op tijd met opruimen/opleverklaar maken, et komt altijd nog meer rotzooi los dan je verwacht.
Ik was best op tijd begonnen, maar aan het eind moest er toch nog aangepoot worden.
En idd, je komt toch een poosje op niks, was bij ons ook zo. Ik wou eerst lang doordoen, maar toen ik alles door nam kwam ik tot de conclusie dat de laatste 2 maanden dan voor Jan met de korte achternaam aan het werk was, omdat de mest van die 2 maanden dan afgevoerd moest worden, plus de waardevermindering van de p rechten voor die 2 maanden van 100 naar 0% verkopen en we moesten deze kant nog op voor het voorlopige koopcontract, daar moest dan ook weer een vervanger voor komen. Toen de knoop maar doorgehakt om de koeien en jongvee eerder weg te doen
Vdejong
@Frans1 we probeerden hier een beleid aan te houden van: 2 jaar niet gebruikt, weg ermee. Maar je hebt gelijk, er komt meer los dan ik verwacht had. "Gelukkig" 3 droge jaren gehad, dus voer waren we zo kwijt. Paar keer naar de stort. Machines hadden we niet teveel, nemen we mee of ingeruild of verkocht. Nu zo goed als klaar.
Frans1
@Vdejong ik heb een paar grofvuil containers laten komen, dat schiet op, en voor de kosten van het brengen en halen kun je niet zo vaak naar de stort rijden.
Vdejong
@Frans1 tweede container staat hier nog.
Maar had nog een kipper vol balenplastic staan en paar trekkerbanden en rubbermatten, die willen ze niet in de container. Daarnaast paar asbestvrije golfplaten, kan ik er ook niet in kwijt. Marktplaats is ook handig.
Frans1
@Vdejong ik had er ook wat nokstukken en golfplaten in gegooid,asbestvrij, kreeg ik een boete. Toch maar ff achteraan gebeld waarom ik boete krijg over asbestvrije golfplaten in een container voor bouwafval. Had ze apart moeten aanbieden, maar dat is mij niet verteld. Geen extra kosten dus. Rubber ed is ook zon dingetje en banden met velg ook. Op het laatst heb ik alles er in geflikkert en de meerkosten maar voor lief genomen😬
+1
Frans1
@Vdejong het ligt er aan wat de opbrengst is tov de waarde op de balans, en de hoeveelheid grond
+1
pieta
@weurding Hoe werkt dat volgens jou dan? Als je iemand hebt die niemand heeft om het aan na te laten dan gaat het naar de overheid denk ik. Dan is het % 100. Gaat het naar een (ver) familielid dan komt de 40% als max in beeld.
Maar voor mij lag de discussie in kapitaal behouden en de overheid laten profiteren bij overlijden van persooon in vergelijking met dat die persoon het nu kapitaal geld gaat laten rollen. En ik denk dat de overheid met het laatste beter af is.
En 40% naar de overheid is veel.
weurding
@pieta weet niet of het vrij geld was maar 40 ha maak je niet " even op" . Btw en accijnzen ga je dan ook niet de kas mee spekken, zei al, regering heeft geen haast, ging uit van geen erfgenamen, jij van neven en nichten
Jij zei als je het opmaakt hebben ze het eerder binnen, niet mee eens, koop je waren waar btw op zit en afschrijving mee gemoeid is heb je na 10 jaar maar een fractie van het bedrag wat er in gestoken is, eerste comment van me dwalen we heel ver van af
+2
pieta
@weurding Prima om het niet eens te zijn. 😁 Dat je 40 ha niet zomaar even opmaakt ben ik het wel mee eens overigens. Sjors krijgt zijn 36 ha zelfs niet op en die probeert het toch met zijn Betere Mest Wagen. 😁
+1
weurding
@pieta 😂 die heeft "de jong" nog
+1
Melkboer16
@pieta 36 hectare, ga het maar eens verkopen als je 53 bent zoals onze George.
Die man in het filmpje heeft natuurlijk gelijk als ie stopt maar is toch weer aan een baantje tussen de koeien begonnen!
Doet ie dat nou uit verveling of is het noodzaak?
Als er niks meer binnenkomt dan is de weg tot tachtigste heel lang.
En we klagen allemaal wel maar armoede lijden is heel wat anders.
Ik moest er persoonlijk bij goede gezondheid niet aan denken om op mijn 53e te stoppen en dan voor een ander te gaan werken.
+2
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
36 hectare, ga het maar eens verkopen als je 53 bent zoals onze George.

Waar zie je problemen met onze George?
Gelukkig zie ik ze zelf niet. 😂
Doe jij maar lekker door tot je tachtigste , je zult het waarschijnlijk nodig hebben.

Als ik ieder jaar een hectare van 70-80 duizend Euro op rouleer moet ik al bijna 90 jaar worden en dan heb ik mijn woning nog. En dan hoef ik echt nergens anders te gaan werken.
Melkboer16
@George voor jou geen problemen!
Punt is dat ik veel voldoening haal uit het werken met koeien! Heel misschien is er een opvolger en hoe je het ook wend of keert, mensen blijven toch eten! Bij normale jaren hebben we hier een riant inkomen en ons onroerend goed houdt zijn waard!
Hele dag een beetje hobbyen en elke dag met plezier de koeien melken!
Rondje fietsen door Nederland kan ook maar of wij daar nou zo gelukkig van worden?
Ik hoef niet met God te overleggen maar met moeder de vrouw en die peinst er niet over om te stoppen met werken!
Tja en alleen krijg ik het niet op. Mocht ik geen opvolger hebben dan is dat jammer maar ik wil graag wat nalaten zoals ook mijn ouders en voorouders hebben gedaan!
Wil ze dan in elk geval een redelijk eigen huis mee kunnen geven.
+1
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
Tja en alleen krijg ik het niet op. Mocht ik geen opvolger hebben dan is dat jammer maar ik wil graag wat nalaten zoals ook mijn ouders en voorouders hebben gedaan!Wil ze dan in elk geval een redelijk eigen huis mee kunnen geven.

Dat heb ik allemaal al gedaan , ze hebben kunnen leren zonder studieschulden , ze hebben hun rijbewijs en hun eerste auto van ons gekregen en ze hebben een goed eigen huis zonder al teveel schulden omdat ik ze beide met de belastingvrije ton heb geholpen. En ze hebben nog veel meer tegoed als ze goed blijven oppassen. Want ik heb nog helemaal niks verkocht of opgebrast. Alleen mijn melkquotum is weg gegaan in 2007 , de rest heb ik allemaal nog.
En hier is het onroerend goed ook gewoon in waarde gestegen , ondanks ik niet meer melk .
En ik wordt best wel gelukkig van af en toe een rondje door Nederland te gaan fietsen , blij dat de terrassen ook weer open zijn. Puur genieten is dat.
+1
weurding
@Melkboer16 dat huis meegeven doet George ook wel
+2
hookwood
Quote Reactie van @Melkboer16:
Ik moest er persoonlijk bij goede gezondheid niet aan denken om op mijn 53e te stoppen en dan voor een ander te gaan werken.

Ik ook niet, heb al genoeg buiten de deur gewerkt voordat ik boer werd....
+1
Vdejong
@hookwood zelfs toen ik boer was, werkte ik buiten de deur. Mijn vrouw wilde geen koeien in huis.🤪
marcsterreborn
@Melkboer16 tis natuurlijk wel een heel verschil: 3-4 dagen per week werken en daar een mooie inkomensaanvulling aan over houden vs 80-90 uur per week voor eigen kop
Noorderling
@Melkboer16
Het kan op allerlei manieren. Kunt ook jezelf met de grond verhuren aan iemand. Melk je een paar keer per week, toch lekker bezig met kuilen maar niet 24/7 druk met je bedrijf.

Bij akkerbouwers gebeurde het al een tijdje, als in alles zelf investeren te gek is en je samen wel slagkracht hebt. Melkvee komt het langzaam aan ook. Lijkt me aan beide zijden zo gek nog niet.
+1
brabo
Quote Reactie van @pieta:
Als je iemand hebt die niemand heeft om het aan na te laten dan gaat het naar de overheid denk ik.

Als je als alleenstaande overlijdt dan had je van te voren ook kunnen regelen dat je nalatenschap naar een goed doel gaat. Hier gaat dan 100% naar toe en de overheid blijft met lege handen achter.
matt
Interessantste staat er niet bij,hoe heeft hij zijn geld weggezet.
Zodat hij zorgeloos naar zijn oude dag kan.
+5
van Ittersum
Zet je peilstok maar eens op +5 en + 10 jaar. En maak daar je toekomstvisie op. Wie ben je nu, waar sta je nu en waar sta je dan. Spiegeltje spiegeltje aan de wand....nog steeds in de kopgroep of hang je tegen de bezemwagen aan. Je kunt beter in een situatie zitten dat je mag beslissen dan moeten beslissen om door te gaan of te stoppen. Daarin is wel of geen opvolging cruciaal, dan gelden er weer andere normen.

Als ze me nu op de man af vragen, mis je het? Ja, zeker zulke dagen als vandaag( je verromantiseert het snel), spijt: nee!!.
En wat mis je het meest?: nooit gedacht dat ik dit zou missen/zeggen, maar toch die specifieke stress en werkdruk.

Andere feitje die mij wel tegenviel is het volgende: de maatschappij zit echt niet op "oude" ondernemers te wachten die in principe alles kunnen maar nergens specialist in zijn of daar voor opgeleid zijn. En hoe ouder je eruit stapt hoe minder fysiek werk je kunt doen maar tegelijk de moderne kennis mist die weer verlangt wordt. Oftewel, wacht niet te lang, aan de ene kant dat je al in de bezemwagen zat en zwaar teleurgesteld bent en aan de andere kant dat niemand je nodig heeft. Wil je nog wat anders doen, doe dat dan fris van geest en vlees dan zijn er sws weer kansen en mogelijkheden. Dan belandt je in iedere geval niet op je 60e nog aan de schep in wegenbouw ofzo
+1
Melkboer16
@van Ittersum kijk jij slaat de spijker op de kop!
Zoals jij het beschrijft is dat al een reden om door te hobbyen tot mijn 60e /65e want niemand zit op mij te wachten en fysieke arbeid voor een ander daar is mijn lichaam al te ver met de ontbinding bezig!
van Ittersum
@Melkboer16 die optie stond bij mij in plan B en C.
+3
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
ie optie stond bij mij in plan B en C.

Ik maak nooit plannen , behalve dan dat ik deze week een paar dagen lekker van het mooie weer ga genieten . 😂
van Ittersum
@George ieder zijn keuze, ik ga de komende dagen mezelf maar weer in het zweet jagen. Savonds moe zijn van het werk ipv het "niets" doen daar vind ik mijn voldoening in
pieta
@van Ittersum Wat ga je doen?
Vdejong
@pieta op fietse?
pieta
@Vdejong Jij denkt dat ie post bezorgt per fiets? 😁 Volgens mij geeft ie aan dat het zweet van werken is.
+1
weurding
@pieta fan van electrisch, dus ook vast geen zweet op de fiets😅
Vdejong
@pieta post bezorgen is geen werk?
+1
pieta
@Vdejong Jawel dat denk ik wel. Ik dacht dat jij bedoelde dat ie zich in het zweet ging jagen van het fietsen (wielrennen, mountainbiken of iets dergelijks) en ik dacht dat ie zich in het zweet ging jagen van werk. De fiets haal jij er bij, ik niet. Ik ben maar gewoon benieuwd wat ie gaat doen.
+1
weurding
@van Ittersum meende dat je dat niet meer kon?
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!