100% vers gras op stal en of in de wei

Aangezien het gras momenteel de grond uit knalt, ben ik van plan om mijn maiskuil dicht te gooien en alleen gras op stal te voeren in combinatie met weidegang. Momenteel voer ik ze smorgens nog een kleine 10 kilo maïs. Die ik er overigens ook maar moeilijk in krijg vanwege het smakelijke gras. Verder gaan ze nog naar buiten en krijgen ze vers gras op stal. Wie van jullie heeft ervaring met een 100% vers gras rantsoen? Hoe voer je de mineralen en hoe krijg je voldoende (veilige) energie in de koe?

Deel dit topic

Reacties

+1
kaas
Het is het 1 of het andere koeien weiden en dan ook nog mais bij voeren en stalvoeren .als je goedkoop wilt melken koeien dag en nacht naar buiten krachtvoer in de melkstal en een beetje mais 2 keer daags aan het voerhek en zorgen dat je mooie weide houd dus minimaal elke 2 weken kuilen en dan melk je heel goedkoop veel liters .
+2
ted9
@kaas En dan elke twee weken geschoten strontpollen maaien om in de winter van te melken?
mlkvhoudr
Ik denk als je het gras maait zonder dat de kneuzer aan staat en ook geen opraapwagen die het grasv verhaspelt dan krijg je niet snel problemen
demelkboer
Het gras is extreem smakelij. Ik kom niet ook uit met weiden door de lastige inkuil omstandigheden. Daardoor lopende koeien in lange uitgeweide stukken maar ze vreten zo over se oude stront heen. Boven de stront vreten ze het lange gras op 10 cm af.
bio boer
Doen hier nooit anders gaat prima met nieuw ingezaaid grasland wel 27 kg per koe gemolken 2 kg maïsmeel over het gras en de mineralen strooi ik ook over het gras heen dan max 8 kg min 1.5 kg brok met 120 RE op robot nu melk ik 23 kg melk met 2e snee wat bloeit
bio boer
@bio boer moet er bij zeggen dat ik niet de mooiste gras mat heb daar is nog werk aan de winkel
Frans1
@bio boer mineralen over het gras.. dat gaat lastiger met weiden
+1
bio boer
@Frans1 met de kunstmest strooier 🤣 komt het van zelf weer in het gras
Henry90
@bio boer hier ligt de productie wat hoger, en dit wil ik ook graag zo houden. Maar dan moet er wel extra energie tegenaan als ik de maïs weg haal. Anders branden ze op ben ik bang voor. Vooral nu de energie in het gras langzamerhand weer minder gaat worden. Uiteraard kunnen ze meer brok op gaan nemen in de kv-box maar daar hebben ze ook beperkt ruimte als ze ook nog een uur of 8 naar buiten gaan.
bio boer
@Henry90 dan energie over het gras zo als maismeel? Kunt ook boven in de opraap wagen gooeien dan mengt het ook als je die mogelijkheid hebt af toch gewoon de mais er inhouden dan maar wat minder vers gras 🤷‍♂️
Zou eerder denken aan andere rustige energie dan maismeel of 2 keer per dag snijmais verstrekken, alleen gras wordt wel een uitdaging qua produktie en gehalte
bio boer
@internationalfarmer ik weet niet wat er allemaal mogelijk is regulier kwa energie bij bio blijft het beperkt bij mais meel gers of andere granen krulpulp is brand duur en smulsiroop
boer03
Waarom zou je willen stoppen met maisvoeren?
Je zou er ooo voor kunnen kiezen om eerder te maaien zodat er komend winter meer eiwitrijker kuilvoer aanwezig is.
Henry90
@boer03 omdat ze weinig interesse hebben in de maïs en er momenteel veel mooi goedkoop (eiwitrijk) ruwvoer groeit. De maïs kan ik van winter wel weer gebruiken. Ook qua arbeid lijkt het me wel ideaal
K H B
Koeien krijgen hier onbeperkt weidegang; dag en nacht. Twee keer per dag na het melken krijgen ze 0.75kg tarwemeel en 1.5kg mengsel van soja en raap, daarnaast mineralen, calciumcarbonaat, magnesium en zout.
Zet voor het melken de voerhekken op slot en gooi er een klein beetje mengsel voor om ze te lokken. Na het melken krijgen ze de rest, zodat iedere koe zijn portie krijgt.
Makkelijk werken en niet teveel kosten. Melk ongeveer 27 liter per dag. Het eiwit is aardig hoog, vet daarintegen aan de lage kant.
bio boer
@K H B laag vet heb ik vaak met veel vers gras
bio boer
@bio boer heb even geken 3.80 eiwit 4.00 vet ureum 12
K H B
@bio boer eiwit ongeveer 3.60 en ook ongeveer 4 vet. Ureum verschilt op welk perceel ze hier lopen; veel verschillende grondsoorten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0