Allemaal een snippertje gras. Speculanten massaal op jacht naar minieme stukjes weiland in de hoop dat er ooit mag worden gebouwd

Grootschalige grondspeculatie dreigt een probleem te worden voor gemeentes met bouwplannen. Complete weilanden zijn in handen van soms wel honderden speculanten die gokken op een flinke winst.

Deze krant onderzocht de levendige handel rond Purmerend en bij Leiderdorp. Maar ook Haarlem, Edam-Volendam, Zaanstad, Medemblik, De Ronde Venen, Eemnes, Weesp, Heemstede en Waterland hebben snippergrond binnen de gemeentegrenzen.

Met mooie verhalen over mogelijke bouwplannen verleiden grondhandelaars particulieren om te speculeren met kleine stukjes landbouwgrond. De meeste kopers van deze kavels komen van een koude kermis thuis – de kans dat ze hier geld mee verdienen is minimaal.

Deel dit topic

Reacties

+1
mlkvhoudr
Denk niet dat geld verdienen de 1e drijfveer is maar het geen geld hoeven te betalen op het geld op de bank, oftewel manieren zoeken om geld veilig en waardevast weg te zetten.
Heb er bij mij in de buurt ook al van gehoord dat mensen hun geld in bunders grond willen stoppen
+1
MTSTAMMINGA
@mlkvhoudr Hier was laatst een man die zei ook rente betalen over iets wat ik heb !!
Zijn ze nou helemaal gek 😅 😁
Dan maar ondere mij bed 😃
+2
de Tank
@mlkvhoudr deze handel is al jaren gaande, diverse louche partijen die vaak connecties hebben met elkaar verleiden kwetsbare mensen met geld om tot hun laatste spaarcent daar geld in te steken. Grond wordt voor factor 10 van vrije agrarische waarde verkocht per 1000m2, ze blijven dan per transactie onder het bedrag waar AFM controle op uitoefende. Helaas van nabij meegemaakt en aantal transacties kunnen voorkomen. Veelal grond die tijdens het leven van die mensen nooit bebouwd zal worden. Vervolgens weer ander bedrijfjes die aanbieden die grond te koop aan te bieden op hun site, ook weer tegen absurd hoge kosten. En dan degene die zeggen een koper te hebben maar eerst geld overgemaakt willen vanwege de kosten die ermee gepaard gaan. Zo worden de kopers 3x uitgekleed. Ze kennen elkaar allemaal, pure oplichterij van gewetenloze gladde praters.
+1
mlkvhoudr
@de Tank dat is andere koek, ik bedoelde gewoon voor agrarische waarde niet dit soort crimineel gedrag
de Tank
@mlkvhoudr ok, dit is wel waar het in dit artikel over gaat.
+1
mlkvhoudr
@de Tank dan geef ik je gewoon gelijk😃
+1
de Tank
+1
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
dat is andere koek, ik bedoelde gewoon voor agrarische waarde niet dit soort crimineel gedrag

Een ieder is er zelf bij waar ze hun geld in investeren.
de Tank
@George klopt en in deze gevallen is er een grote mate van misleiding. Voor een deel dezelfde figuren die investeringen in hardhoutplantages verkocht hebben.
George
@de Tank Tja ook daar had ik geen geloof in , je bent er zelf bij om je geld te laten ontfutselen. Ik heb graag iets voor mijn geld en dat is geen houtplantage in Costa Rica of 500m2 grond in Anna Paulowna
+1
de Tank
@George Ik vind dat als er mensen zijn die willens en wetens met onjuiste info mensen ergens in laten investeren, dat die mensen fout zitten. Los van het feit dat ieder uiteraard verantwoordelijk is voor zijn/haar eigen keuzes. Besef wel dat er mensen zijn die erg goedgelovig zijn, vind je dat die beschermd moeten worden tegen zwendelarij of allemaal eigen verantwoordelijkheid?
cornelissen
@de Tank Je pakt ze moeilijk ,want ze spreken van in potentie is dit in de toekomst bouwgrond.
Ja , dat is zelfs de grond van @ George
de Tank
@cornelissen klopt, wettelijk gezien zijn ze niet aan te pakken, transacties onder het bedrag waar AFM toezicht op houdt.
+1
arie.j
Quote Reactie van @de Tank:
@George klopt en in deze gevallen is er een grote mate van misleiding. Voor een deel dezelfde figuren die investeringen in hardhoutplantages verkocht hebben.

Tja, je zou ook kunnen bedenken dat als werkelijk een grote kans op bouwgrond was er geen toestanden met versnippering werden uitgehaald.
Dan zijn er immers genoeg met een echte zak geld die wel een ha tegelijk of meer willen .
Of natuurlijk zelf houden met zulk een winst aan de horizon.
+1
de Tank
@arie.j Het zijn doorgaans geen boeren waaraan ze verkopen, die kun je wat minder wijs maken als het om grond gaat. En hebzucht verblindt mensen nogal eens.
+1
Koeien boertje
Bij Zwolle in de brinkhoek ook, een blok allemaal verdeeld in stukjes van 500m2.
Dan laat de gemeente zo'n hoekje wel liggen als dat mogelijk is.
Is dan geen beginnen aan om 30 ha te kopen met zoveel eigenaren.
Die lui die daar in zo'n hoekje investeren pissen hun eigen broek vol
Voor rond de 250euro /m2 geld in gestopt en onverkoopbaar
paul1
@Koeien boertje ja en nog onderhouden ook
Koeien boertje
@paul1 het is op moment van investeren nog landbouw grond en dan moet je het verhuren aan een boer wie het bewerkt gezamenlijk met je 100+ andere beleggers
Tegen die tijd dat het bouwgrond word ben je vrij man en kun je alleen met je 500m2 met de gemeente aan tafel
arie.j
Vooral interessant voor de verkoper van zulke stukjes
Bij een werkelijk gerede kans op bouw hoef je echt niet per stukje aan te bieden en te verkopen
Koeien boertje
@arie.j dat zie je verkeerd denk ik.
Al je lauwe grond hebt kun je uit 3 opties kiezen.
Je kan wachten op de gemeente, of 10 jaar eerder aan een project ontwikkelaar.
Of deze optie, je grond daar onder schuiven en die lui verdelen het in kleine blokjes als belegging.
Deze komen als eerst en je kunt het blijven gebruiken komende 20 jaar, maar je beurt het minst.
Bij een project ontwikkelaar is de kans van bouwen eigenlijk zeker, en je beurt het dubbele met nog een paar jaar gebruik.
Rechtstreeks aan de gemeente is het best
Tommie1
@Koeien boertje
Quote:
Rechtstreeks aan de gemeente is het best

Niet elke gemeente heeft actieve grondpolitiek, en de gemeente is niet altijd de beste betaler (wvg)
de Tank
Quote Reactie van @Koeien boertje:
Rechtstreeks aan de gemeente is het best

Steeds meer gemeentes hebben er voorkeursrecht op zitten, volgens mij betalen ze dan ongeveer 2x de vrije waarde. Het is erg opletten geblazen, de Eemshaven hier breidt fors uit, met het datacentrum van Google zijn wel weer bijzondere spelletjes gespeeld door belanghebbenden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouwgrond geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nÊt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN