Boeren die koeien gras met scherven zonnepanelen laten eten worden gemeld bij inspectie

De FUMO gaat controleren of boeren koeien laten eten van gras waarop scherven van zonnepanelen terechtgekomen zijn. Dit melden de vier noordoostelijke gemeenten en de FUMO donderdagmiddag in een update naar aanleiding van de grote brand in Noardburgum, precies twee weken geleden.

Mocht de FUMO constateren dat zichtbaar verontreinigd gras aan koeien wordt gegeven, hetzij door begrazing dan wel door te voeren, dan volgt er een melding bij de toezichthouder NVWA vanwege gevaar voor de volksgezondheid en het dierenwelzijn

Deel dit topic Boeren die koeien gras met scherven zonnepanelen laten eten worden gemeld bij inspectie (lc.nl)

NOARDBURGUM - De FUMO gaat controleren of boeren koeien laten eten van gras waarop scherven van zonnepanelen terechtgekomen zijn.

Nieuwsgrazer

Reacties

+4
Weidezicht
Prima, ik zou ook niet willen dat ze die rotzooi eten, maar waren kunnen die boeren de schade verhalen? Wat er gebeurt er met dat gras dat nu elke dag minder waard wordt, wat moet je de koeien te eten geven als je wintervoorraad op is? Wie betaald de aankoop van ander voer?
+7
casev
Makkelijk praten door dat stelletje ambtenaren. Je word door die eikels een verschrikkelijke ambtelijke molen ingestuurd, en je zal zien, na maanden van vergaderen blijkt het wel mee te vallen en krijgen deze boeren geen cent, en zitten zonder 1e snede....
PIONIER
@casev En over 20 jaar blijkt de grond vervuild te zijn.
BertK
@PIONIER Is er dan nog schone grond?
PIONIER
Wie haalt het zelf in zijn botte hersens dan om te weiden of maaien op zoon perceel????? Al zou ik het nodig zijn dan nog niet.
Vdejong
@PIONIER een boer in het nauw maakt rare sprongen.
BertK
@PIONIER Als je het gras maait, schudt, nog een keer schudt en inruilt ligt het glad op de grond on kleine stukjes, een ander deel in de kuil, dan kunnen ze de kuil overnemen. Je zult in lang gras ook niks kunnen, niemand.
Weidezicht
@BertK bij jullie heb je toch jaren geleden zo n dioxine toestand gehad..hoe lang heeft dat geduurd? Jaren toch? Ik was nog masr klein ventje, maar ging weleens mee naar veemarkt in den bosch en daar spraken we dan vaak een boer uit maasland, die daar toen ook mee te maken had. Volgens mij werd alle melk en vlees vernietigd?
BertK
@Weidezicht Dat heeft idd een aantal jaren geduurd, moet ik navragen. Nadat filters geplaatst waren bij AVR (afvalverbrander) was het besmette gras snel weer als schoon beschouwd. Dioxine ligt na een regenbui in principe op de grond. Vorig jaar kon je nog grasland scheuren met een tegemoetkoming/onkostenvergoeding om de dioxine dieper in de bodem te brengen. Er is nooit wat weggehaald, verdunnen in de bodem werd als voldoende gezien. Norm is: indien meetbaar is het te veel.
+1
magerehein
@PIONIER het word weer eens tijd dat je moeder je toetsenbord weer een poosje in beslag neemt zodat je niet zulke onzin uitkraamt op het web.Anders gezegd zorgt dit clubje ambtenaren ervoor dat deze velden in no time weer schoon zijn.De rotzooi opgeruimd dat is.Dat is wat anders dan mensen aangeven.Voor dit soort ambtenaren met een plaat beton voor de kop is het heel normaal dat bij boeren hun bedrijfsvoering volldig wordom gegooid en dat boeren er maar ff flink tijd en geld stoppen in hun eigen onkunde
PIONIER
@magerehein dus jij vind het onzin als ik zeg dat ze maar zorgen dat al die troep weg komt. Desnoods afgraven en nieuwe grond er op. Wie wil er nou allemaal glas in zijn land hebben. Dat kom je ovet 10 jaar nog tegen.
BertK
@PIONIER Nieuwe grond bestaat niet.
+4
matt
Als ze dan toch komen controleren,kunnen ze meteen scherven ruimen.
Zou dat iets zijn 🤔))
Vdejong
@matt daar moeten waarschijnlijk van mannetjes in witte pakken voor ingezet worden.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!