Zelf inkuilen..

Loonwerker het gras weer ingekuild.Bevalt me toch beter dan zelf kuilen.Heb aantal jaren zelf gedaan maar was nogal wat geld kwijt aan onderhoud van de snijwagen.Loonwerker heeft ook wat meer capaciteit waardoor kuil sneller onder kleed.wat is jullie mening?

Deel dit topic

arnold

Reacties

hans1980
πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘
Noorderling
Ook jaren zelf gedaan, je kunt bepalen wanneer je gaat beginnen, maar wel een hele organisatie wil er tussen het andere werk door genoeg gebeuren op een dag. Vaak ook in meerdere etapes of je moet heel veel geld steken in overcapaciteit, maar dat recht rekenen viel me ook nog niet mee.

Loonwerker komt nu een paar uurtjes met personeel, kan het moment minder kiezen, maar gebeurt wel veel meer in een kortere periode waardoor de kwaliteit eigenlijk wel beter te sturen is.
Met zelf kuilen is het eerste gras te nat en het laatste te droog, doordat kuilen nu een keer zo snel gaat als zelf maaien is nu het bovenste gras wat zwaarder en verdicht beter.
Afgelopen zomer het gras ook 5uur op het land gehad waardoor het nog met 40% in de bult kwam, dat zou mezelf nooit gelukt zijn.
JappieJo
@Noorderling hier ongeveer hetzelfde in de zomer. Binnen 16 uur aan de kant ca 35%
newholland6640
@Noorderling

Hier ook vaak die fout gemaakt. Tegenwoordig maaien we hetgeen waar het meeste op zit als laatste, dan heb je alles mooi gelijk droog.

Nu wel alles laten hakselen voor de eerste keer.
Werkt opIch wel mooi, alleen was het nu maandag al z'n beetje droog terwijl ze vanochtend pas kwamen.
+1
JappieJo
@newholland6640 Hakselaar vast zetten betekent maaitijfstip aanpassen
Noorderling
@JappieJo
maar dat is met het huidige weer wel een hele sport.
Begin van de week klaarde het hier telkens pas rond 10-11uur op, nu waait het snachts nog in het zwad met de droge warme wind. Ben je al met al nog wel wat maai en harkcapaciteit nodig wil je alles in 1 a 2 dagen aan de kant hebben.

heb net de mais er in zitten. Wereld van verschil in hoe droog de grond 1 dag later al weer was.
Waren plekken bij waar vorige week een klein beetje water stond en nu opgedroogd en zonder structuurschade kunnen bewerken en zaaien.
+3
Peter79
@newholland6640 misschien overwegen om niet meer te kneuzen, dan heb je het droogproces meer in de gand
grΓΆs
@Peter79
Kneuzen is leuk vanaf oktober, dan kun je het op die enkele droge dag nog even droog krijgen, hier ook veel grasklaver en dat maai ik gewoon in zwad en dag later opharken.
pieta
Quote Reactie van @newholland6640:
Werkt opIch wel mooi, alleen was het nu maandag al z'n beetje droog terwijl ze vanochtend pas kwamen.

Slecht afgesproken of hield ie zich niet aan de afspraak? Hier is ie gistermiddag om 12 uur begonnen. Eigenlijk op de minuut af met de afspraak. Werkelijk perfect. Om half tien aan de bult. Om elf uur afgewerkt met plastic. Nu spanbanden nog even.
Noorderling
@pieta
Voor de planners is het wel de jaar van de beproeving. 2jaar lang kon alles wat je wou, kon je kuilen wanneer het je uit kwam op fatsoenlijke tijden.
Nu heb je de helft van de capaciteit vergeleken met 2-3 weken geleden en een keer zoveel boeren die telkens bellen, zelf kuilers zien het ook niet meer zitten, veranderd buienradar nog even. Dan komt het er op aan of je niet teveel beloofd. Als je dan op dag 1 van de 5 al uitloopt wordt het spannend.
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
zelf kuilers zien het ook niet meer zitten

Achteraan aansluiten lijkt mij. 😁
pieta
@Noorderling Hier hakselt ie 22 uur per dag. Loopt mooi op de planning. Al wat ervaren is met tractor en kar rijdt om beurten mee. Ze zijn hondsdruk maar zo ik het zie/hoor gaat het allemaal lukken.
Marco69
Kwestie van beschikbaarheid arbeid en materiaal. Zul je net zien dat de boel kapot gaat als je het gebruikt en als er dan ook nog regen aan komt. Kun je de loonwerker alsnog bellen. Geld naar loonwerker en geld in de loods staan.
Maar als het een paar hectare betreft met niet al te duur materiaal kan wel uit.
+1
weurding
@Marco69 zou bij de loonwerker nooit wat stuk gaan? Zie boeren met zelfde materiaal rijden, giga Vitesse, jumbo, torro, als je wat doet moet je trekker op opraapwagen aanpassen en niet met 150 pk en een Deutz fahr 560 oid gaan rijden, zelf ook voorkeur naar loonwerker overigens, altijd gedaan, maar ook daar hebben ze panne
hans1980
@weurding schijnbaar gaan die nieuwe wagens met rotor invoer niet meer stuk dus geen onderhoud!
Aftakas 1 haakse overbrenging en een bodemketting
Weet het ook niet geen ervaring maar dat zeggen de pro-zelf mechanisatie boeren
JohnDeere7serie
@hans1980 je hebt meer verstand van p handel hoop ik dan maar. Alles wil op gegeven moment kapot tandwielkasten overbrengingen ketting, manen van de rotor en na veel gebruik kan de hele rotor breken.
Noorderling
Quote Reactie van @weurding:
zelf ook voorkeur naar loonwerker overigens, altijd gedaan, maar ook daar hebben ze panne

Alleen hebben de meesten ondertussen flink materiaal staan, waardoor je niet direct 100% uitval hebt. Onder de grote boeren die zelf kuilen zie ik ook steeds meer een tweede wagen, al dan niet eentje met flink ervaring, kost je niet de wereld maar als er personeel is of er gaat wat kapot, rijdt er nog wel wat.

Overcapaciteit of flexibliteit betaalt zich nu uit, reservehakselaar, opraapwagen die nog een keer stil staat omdat iedereen wil hakselen, desnoods een pers welke vaak toch meer in de zomer uit de schuur komen. Met dit weer een dag langer op het land laten liggen wordt het helemaal onverteerbaar en broeigevoelig voer.
weurding
@Noorderling denk maar niet dat loonwerkers nu een reserve wagen of hakselaar hebben staan, alles is in de strijd, valt daar 1 uit zal ook die klant teleurgesteld zijn
+1
T60401
@weurding Normaal heeft de loonwerker hier wel een oudere reserve hakselaar staan. Deze doet in het najaar het gras als de anderen op mais staan. Nu rijden ze allemaal.
Albert Altena
Als je zelf aan stalvoedering doet is het soms wel aanstekelijk om kuilen ook zelf te verdienen.
Maar als je het één keer hebt laten doen, krab je je wel twee achter de oren voordat je zelf weer begint.
+1
Herbert
@Albert Altena gisteren zelf de oude mengele er ook maar aan gewaagd en tussen de loonwerker door ook een paar hectare bij elkaar gehaald. De grote wagens voorrang geven op de kuil, ging zelf eerst wel ff kanten bijwerken als het op de kuil te hard ging. Nu 01.30 klaar, was anders zo 3 uur geworden
+1
JappieJo
In goed overleg met loonwerker dan werkt dat het mooist. Gaan ook gewoon door onder melken. Ondanks dat zelf inkuilen hartstikke mooi werk is geef ik de voorkeur aan de loonwerker.
Jannus
Quote Reactie van @JappieJo:
In goed overleg met loonwerker

Hier gaat het in de whattsapp in overleg en planning en bevalt prima,tijdstip wordt van te voren bepaald en daar werken we dan naar toe en komt er een kink in de kabel door pech wordt dat gelijk even gesteld en hoe vervolg.

Met een beetje discipline en goede omgang met zenuwen kun je veel
+1
JappieJo
@Jannus zo gaat het hier ook, uitbesteden van werkzaamheden betekent gewoon geven en nemen, alleen als er buien voorspeld worden dan wordt iets meer zenuwlijden, zowel voor boer en loonwerker
bio boer
Hier alles in balen loonwerker komt persen en harken loop er steets meer tegen aan dat het in kuilen toch teveel werkt is met 140 ha na beweiden en stalvoeren gaat er wel 40ha af dan gaan er ook best wat uuren in zitten in maaien en schudden en balen ruimen moet alles alleen doen soms schud mijn vader nog hoekje die heeft ook nog druk met kippen en koeien zelf ook nog 70 koeien die ik moet doen tussen door ben steets meer geneigd om meer telaten uitbesteden en meschien toch een paar silo's laten halselen
+1
bio boer
@bio boer dan deze week ook nog 5 koeien die afkalven πŸ™ˆ
jan.1
Quote Reactie van @bio boer:
dan deze week ook nog 5 koeien die afkalven

Doen ze toch zelf:😀
Peter79
Loonwerker zou morgenochtend vroeg de laatste 6 ha over de weg komen hakselen. Planning loopt flink uit en voorspellen morgenmiddag buien. Dikke kans dat ik eind van de middag weer ff met m'n eigen wagentje ga rijden
+1
hans1980
@Peter79 dat zijn ook geen leuke klanten voor loonwerker, wanneer weer goed is zelf bij drijgend weertype mag de loonwerker komen, snap wel dat ze niet harder gaan lopen voor dit type ondernemer
Met alle respect
Peter79
@hans1980 misschien kwam de loonwerker zelf wel met dit idee, wij doen zoiets altijd in goed overleg. Jij zou het risico nemen om het gewoon een dag langer te laten liggen met het risico op een onweersbui?
+1
mlkvhoudr
@Peter79 hier anders om wij zaten op morgen ochtend toen op vanavond en nu ondertussen begint de loonwerker voor vieren hier, ze hebben er een hakselaar bij geregeld en iedereen zal wel naar voren willen dus wij passen ons aan de loonwerker aan in dit geval
+1
Peter79
@mlkvhoudr hier is hij ook met een andere hakselaar bezig maar dat valt niet mee, die rijdt dus bij jullie 🀣
weurding
@hans1980 dat zegt ie niet hans, kwam loonwerker gewoon om 6 uur was er vast niks aan de hand, planning liep uit, en als je dan de mogelijkheid hebt.....
ted9
@weurding Denk dat de loonwerker er geen enkele moeite mee heeft. Is geen doorkomen aan en jongens zijn er tegen donderdag ook wel klaar mee schat ik.
de Tank
@hans1980 communicatie Hans, dan voorkom je scheve gezichten. Niet ieders sterke punt.
+4
labella
Zelf doen!!! Hier zitten verscheidene boeren zich te verbijten dat ze niet kunnen maaien omdat de loonwerker niet kan komen inkuilen
de Tank
@labella dit is uitzonderlijk en frustrerend als je niet geholpen kan worden, als het tegenzit kwa weer kan het volgende week wordenπŸ˜₯maar als je het kwa personeel niet rond kan zetten kun je die uitzondering beter voor lief nemen.
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @de Tank:
als het tegenzit kwa weer kan het volgende week worden

Nou, die paar dagen maakt nu ook helemaal geen zak meer uit!
+2
mlkvhoudr
@labella plannen, gokken en een stuk geluk hebben, vooral veel geluk moeten hebben dit jaar, achteraf arrogant lullen kunnen we allemaal welπŸ˜‹
+1
labella
@mlkvhoudr geluk is bij de dommen zeggen ze
Erco
@mlkvhoudr Gewoon beetje goed plannen jongen. Die buien swipe ik gewoon op mn smartphone richting t oosten als ik ze niet nodig heb πŸ˜‰
hookwood
Hier kuilt de loonwerker in. Vroeger toen ik jong was kuilden we zelf in. Dat deden we dan samen met een oom van mij. Mijn moeder molk dan bij ons de koeien en mijn tante daar. Hadden we samen twee ladewagens en één trekker met afschuifvork op de bult. Was je wel dagen bezig. Toen ik nog geen 16 was reed mijn zus die 18 was over de weg naar het land, dan laadde ik de wagen vol en dan reed zij weer terug.

Onze zoon is nu 14 en doet ook wel wat trekkerwerk maar die is nog niet zo enthousiast als ik voorstel om zelf weer te gaan inkuilen.

Gisteren nog even een collega aan de telefoon, doet het ook zelf maar was inmiddels al drie dagen aan het inkuilen. Ging de rest maar in balen doen.
harke
Hier jaren een perswikkel combi gehad en alles zelf doen..
Als een andere boer allang klaar was zat ik nog op het land te martelen.
Snachts door als de volgende dag regen werd voorspeld enz.
Hier nooit weer zelf.
de Tank
Als je zelf wilt doen, niet klagen dat er zo hard gewerkt moet worden.
+1
newholland6640
Tja, ruim van te voren afgesproken en het grootste gedeelte niet gekneusd of geschud.

Maandag gemaaid. Kunt ook niet altijd van te voren inschatten wanneer het droog is.

Uiteindelijke maandag avond en dinsdag ochtend alles geharkt.
+6
jjthefrenchman
Elke zelfinkuiler dacht afgelopen jaren: Misschien zijn mijn collega's zo gek nog niet, je kijkt een paar uur naar de loonwerker hoe die met nieuwe machines alles in de bult propt, je betaald de factuur en klaar . Het ie toch altijd "mooi" weer .

Dit jaar dacht elke uitbesteder: Die zelfinkuilers zijn zo dom nog niet, elke keer als het 2 dagen droog is, hebben zij weer 30-40ha in de bult, zonder rekening te houden met planning van anderen .
ted9
@jjthefrenchman Als het allemaal zo makkelijk was ff 30 a 40 ha weg werken in twee dagen tijd. Met dat gras van nu heb je wel een dagtaak. Praat je nog niet over hoeveel volk je er bij moet hebben. Die zullen vast wel weer voor de hobby moeten komen.
+1
jjthefrenchman
@ted9 Is natuurlijke sarcasme met een flink stuk waarheid. Alles ligt aan de verkaveling, en grote van materiaal . Als boer met 40ha te kuilen rondom stal, met goede wagen van 10-15jaar oud en dikke trekker van 10-15 jaar oud, kun je gewoon heel veel werk verzetten. Ook 30-40ha .

Je kan je 16 jarige buurjongen toch best 15€u betalen voor die 2 daagjes?
+1
Vdejong
@jjthefrenchman moet je wel buren hebben die dan ook nog een zoon/dochter met kennis van trekkers en opraapwagen, harken en of schudders hebben.
+1
pieta
Quote Reactie van @jjthefrenchman:
Is natuurlijke sarcasme met een flink stuk waarheid

Sarcasme wel maar de waarheid is andersom. Ik wens je veel succes met 40 ha kuilen, zeker op dit moment. Hier kan de hakselaar amper 4 ha per uur. Dan tel voor je eigen opraap"snijdteenbeetje"wagen maar hooguit 1 hectare per uur. Om van het slecht vast te rijden lange spul wat tegen het einde ook nog veel te droog is maar niet te spreken. 😁
+1
mlkvhoudr
@pieta Hier zitten we nu ook rond de 4 hectare per uur maar heb iets hoger laten maaien en misschien wat droger dan elders, ondanks zeker nog niet droog nu, over het hoger maaien het moet dan voor snellere hergroei zorgen en minder stengel in de kuil dat geloof ik op zich wel maar ik weet het nog zo niet of ik er nu enthousiast over ben dat zal de hergroei moeten uitwijzen

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
pieta
@mlkvhoudr Wij hebben het ook hoger gemaaid.
+1
hans1980
@mlkvhoudr flink hoger welke hoogte is dat 10cm ?
mlkvhoudr
@hans1980 ja denk t wel ongever telefoonhoesje is 8cm dus misschien 9 a 10 cm
+1
paul1
@mlkvhoudr hangt er ook vanaf of het gras her en der al wat platligt, dan is hoger maaien niet echt een optie
mlkvhoudr
@paul1 Dat viel gelukkig nog mee hier
+1
newholland6640
@mlkvhoudr Mooi lang gemaaid. Perfect.
+1
Brutus64
@mlkvhoudr ik wordt nooit enthousiast van wat hoger maaien, gewoon kort maaien, dan hopen op wat regen en anders de haspel er over
+1
jjthefrenchman
@pieta Door zelf te doen kon ik 3/4 weken geleden tussen de buien door droog kuilen.
Laatste stuk heb ik 14ha gedaan in 6uur. Dus dat is idd minder snel dat ik gewend ben. Met alle messen erin ging het prima, wel in 2 keer over de bult gereden zodat ik in kleine laagjes loste, kost wel 1min per vracht. Daarna met 9ton wegende trekker erover heen ,en dan is het vast.

Maar de echte waarheid ligt natuurlijk ergens tussenin. Ik verwacht in de toekomst maaien grotendeels uit te besteden ( 25€ per ha kan ik nooit niet voor maaien), schudden en hark zijn recent (heeft de loonwerker ook niet), en zelf oprapen is bijna helft goedkoper dan haskelen. Zolang het niet duurder is, EN ik er mankracht voor kan vinden, vindt ik het de flexibiliteit waard.
+1
pieta
Quote Reactie van @jjthefrenchman:
Door zelf te doen kon ik 3/4 weken geleden tussen de buien door droog kuilen

Hier had de loonwerker tijd zat een week of 3/4 geleden. 😁 Daar zat het probleem niet. Ik ben voor een ander niet tegen op zelf doen. Maar hier komt de loonwerker.
Frans1
@jjthefrenchman in frankrijk ligt het tarief iets hoger per ha dan de 25 uit nl, 30-40 hoor ik om me heen gemiddeld
+2
newholland6640
@Frans1 Vgm is 25 euro een tarief vanuit de polder of 10 jaar geleden
jjthefrenchman
@Frans1 klopt, betaalde 5 jaar geleden 45. Toen zelf gaan maaien met oude meuk. Loonwerker maait nu voor 125€ PU, met 9m(5-6ha p u. red je wel) breed. Buurjongen wil ook loonmaaien voor zelfde tarief.
Gras hakselen is hier stervens duur (450€ PU voor.alleen hakselaar). Dus raap nu maar zelf op. MaΓ―s hakselen is hier wel weer goedkoop.
Melkboer16
@jjthefrenchman die buurjongen van 16 die heb je niet zo lang!
De goeien zijn zo bij de loonwerker omdat daar ook een gebrek is aan invallers.
casev
@Melkboer16 de loonwerker hier kan ook alles en iedereen gebruiken. Zeker nu de spoeling door het verplichte trekker rijbewijs een stuk dunner is geworden.
jjthefrenchman
@Melkboer16 Klopt die buurjongen is nu 25 🙃
klant
@ted9 15 of 20 ha wordt ook al wat toch, beter dan alles in 1 keer en veel te lang
hoest
Grote lappen laat ik de loonwerker komen met shovel en opraapwagen en rijdt ik zelf ook mee. Kleine hoekjes doen we zelf als het qua poppetjes rond te krijgen is. Ik merk wel dat de grens om de loonwerker erbij in te zetten steeds lager wordt.
Brutus64
Zelf inkuilen is erg mooi, vroeger deden we het samen met vaders, alleen lukt dat niet, gewoon goed de weer berichten volgen en ruim optijd de loonwerker bellen, hier maandag alles in de kuil, nog een klein stukje dat wil ik hooien volgende week
T60401
@paul1 witte velgen was de rest geel?
labella
@paul1 ik denk dat die vandaag niet meer hakselt...
+1
weurding
@labella zag een filmpje voorbijkomen, heeft zijn blauwe koelbox nog kunnen redden
Melkboer16
Zelf inkuilen heeft z’n charmes maar is organisatorisch vaak slecht uitvoerbaar.
Bij een vader-zoon samenwerking is het maar een paar jaar echt interessant en dan moet je voor die paar jaar grote investeringen doen voor een paar dagen per jaar.
Je kan je zoon of dochter ook als losse invalkracht naar de loonwerker laten gaan.
Rijden ze met mooi materiaal wat je zelf nooit aan kunt schaffen en dan zien ze ook hoe het bij een ander gaat.
Herinner me de woorden van een oud-voorlichter toen ik die leeftijd had dat ik het mooi vond; Een opraapwagen is een mooi ding maar er kan veel aan kapot gaan.
Stel je voor met het gras van 3 weken geleden dan waren we gezegend geweest.
Vdejong
@Melkboer16 juist. Met vader erbij lukt het allemaal mooi, tot het moment dat hij wegvalt en je opeens voor het voldongen feit staat dat zelf inkuilen niet meer haalbaar is en dat je een hoop oud ijzer hebt, dat je niet meer tot waarde kunt brengen
+1
Noorderling
@Vdejong
Al het jong gebruikte materiaal schrijft inmiddels amper meer af omdat alles zo snel duur wordt, kun je altijd weer verkopen. Als het afgeschreven is en amper waarde heeft kun je ook een keer de loonwerker bellen. Alles daar tussenin kost wel bakken met geld.

Materiaal betalen in de goede jaren, alles wordt snel duurder, ook personeel. Als je zelf wat kunt organiseren kun je er prima wat mee verdienen. Loonwerker komt elk jaar een beetje bij, is hun goed recht, maar dat moet wel weer ergens vandaan komen. Wat je doet moet je vooral goed doen, hier ging kwaliteit lijden onder beschikbare mensen, dan verdien je niks aan zelf doen.
+1
Vdejong
@Noorderling als je alleen bent, heb je niet zoveel te willen. In ons geval: 's avonds na melken beginnen met maaien, volgende dag na melken en voeren, verder met maaien, hopen dat je 's avonds na melken nog kunt schudden. Volgende dag rest schudden,
's avonds eerst voer laden voor de volgende dag, dan beginnen met harken. Volgende morgen voor melken, eerst plastic over de wanden van de silo, melken, voeren en weer harken, pffff. Blij dat ik dit jaar hier geen eerste snede hoefde te doenπŸ₯΅
labella
@Vdejong tja als je de hele dag aan het melken en voeren bent moet je niet zelf gaan inkuilen maar de meeste voeren in een half uurtje en melken 1 of anderhalf uur per keer en dan blijft er tijd zat over.
+4
Frans1
@labella tuurlijk joh, alles in 1,5 uur aan de kantπŸ™„
Vdejong
@labella ja, als je maar 30 koeien hebt.
labella
@Vdejong flauwekul, mijn buurman melkt ook 180 koeien in anderhalf uur.
Vdejong
@labella jazeker en hij is alleen.
labella
@Vdejong klopt
Vdejong
@labella en natuurlijk maait, schudt en harkt hij 60 bunder in 1,5 dag.
+1
labella
@Vdejong ja, je kent hem?
+3
Vdejong
@labella leer mij dat soort mensen kennen. Doen alles met 2 vingers in de neus, gooien altijd 6 en hebben altijd gewonnen. Totdat ze tegen een burnout aanlopen en/of hun wederhelft weggaat. Hou toch op.
+1
mlkvhoudr
@Vdejong ik doe veel in loonwerk maar heb nooit begrepen dat de vrouw dan gegarandeerd bij me blijft πŸ˜‰
+1
weurding
@mlkvhoudr geen knappe loonwerker misschien?🀭
+1
labella
@weurding dat had mijn neef, die zijn vrouw ging er met de loonwerker vandoor.
+2
ted9
@labella Die melkt nu 180 mk alleen en doet al het landwerk zelf?
labella
@ted9 die heeft al weer een nieuwe vriendin en melkt ook geen 180 koeien.
weurding
@ted9 handwerk Vielleicht πŸ˜†
Vdejong
@weurding pas maar op, arie zou je wel eens nier kunnen begrijpen.🀣
+1
pieta
Quote Reactie van @labella:
dat had mijn neef, die zijn vrouw ging er met de loonwerker vandoor.

En toen ben jij zelf maar balen gaan persen? 😁
+4
huub
@labella dan besteedde die neef dus alles uit aan de loonwerker.
+2
MBH te N
@labella hij melkt alleen
Maar hij doet dus niet boxen schoonmaken en instrooien of koeien omjagen of de melkstal schoon maken? En met 180 koeien aan de melk heb je gelukkig ook weinig kalverij en als je die hebt dan laat je et kalf gewoon liggen tot na et kuilen?
+1
ted9
@labella Dus de meesten weten overdag niet wat ze doen moeten als er geen gras is.....
labella
@ted9 klopt, ze lummelen maar wat rond in de stal en doen alsof ze druk bezig zijn maar in werkelijkheid voeren ze geen flikker uit.
+2
weurding
@labella zitten op prikkebord zekerπŸ˜…
+1
Henry1
@labella Wij doen ook alles zelf. Maar lukt niet door degene die overdag normaal op.het bedrijf is. Natuurlijk helpt die mee, maar als er wat met de koeien is moet daar ook gewoon tijd voor zijn .
Maar dit jaar is het mooi verlopen.
+5
Frans1
@labella oh, jij bent gestopt uit verveling
slagroomvla
@Frans1 Ja, en uit weelde...
weurding
@Frans1 verveling komt na het stoppen, gedwongen of niet 😉
+2
paul1
@weurding valt mee hoor , verveelt niet gauw
+2
labella
@Frans1 ik ben niet gestopt, ik melk alleen niet meer. Meer een vorm van sjorsen.
+1
jjthefrenchman
@labella Normaliter lopen de koeien buiten als ik inkuil, dus laad maar eens in de 2 dagen voer. Jongvee loopt dan ook buiten, en kunnen dan prima 2-3 dagen zonder toezicht , ook loopt er wel eens een kalf een dag langer bij een koe. T'is niet anders . Die dagen werk je gewoon 16u per dag . Ga paar weken later wel weer op vakantie beetje slaap inhalen .
Erco
@jjthefrenchman 16 uur maar? wat doe je met al die vrije tijd dan πŸ˜‰
+1
newholland6640
Beetje flexibiliteit qua volk is wel een must indd.
Boerma
Hier doen we het kuilen zelf. Juist dit jaar ben ik daar blij mee. Rond hemelvaart 25 ha mooi spul aan de bult gereden. En gister de laatste 20 ha lange troep aan de bult gereden.
Loonwerk is met zo'n zware snede toch juist duur? Uren tellen wel door
Peter79
@Boerma uiteindelijk valt dat mee, er worden nu twee snedes tegelijk weg gereden
+2
robotboertje
Wij kuilen ook zelf in.
Grootste voordelen vinden wij de flexibiliteit in zowel plannen als met name het investeren. Wanneer 'goede tijden' zijn, vervangen we machines; wanneer het 'op de handen zitten is' , hebben we geen / weinig kosten. In 2017 en 2018 waren het redelijke jaren, toen in korte tijd de hele trein(2 trekkers, maaiers, hark, verdeler, opraapwagen) vervangen voor nieuw(er) spul.
Merk wel dat sinds we in die jaren groter en nieuwer spul kochten, het vinden van hulp nog iets makkelijker gaat als voor die tijd:)
Detukkeroettwente
Je moet ROYAAL in het volk zitten , dan blijft het leuk, anders word het een ``Grootte BEKKERIJ``, en standvastig weer.
+9
zeppmann1
Het is wel wat werk maar met wat extra familie en buurman goed te organiseren. Dit jaar was uitzonderlijk met deze enorme 1e snede.
mlkvhoudr
@zeppmann1 leuk gemaakt πŸ‘πŸ‘
Piet1960
@zeppmann1 Top gemaakt! Goede muziekkeuze.
harke
Hoeveel dagen wil je er over doen met zo'n dikke eerste snede als je zelf inkuild?
+2
Mister Brake
Hier krap 30 bunder zelf ingekuild. Zaterdag twee stukken op afstand gemaaid, maandagmorgen verder maaien, maandag middag inkuilen van zaterdag. Dinsdagmorgen verder maaien, dinsdagavond ingekuild van maandag middag. Woensdag laatste ingekuild van maandagmorgen en dinsdagmorgen. Bijna alles heel gebleven en overal zaten nog groene plukken tussen dus is zeker niet te droog aan de bult gekomen.
Was een wiel van de as afgebroken dinsdagavond half 12. Lag nog 1 wagen die we anders nog hadden willen doen. Deze toen woensdagmorgen even weer vastgepikt en konden we gelukkig weer mooi door.
's Morgens even melken en spul klaar zetten met zn 2en. Overdag dus met zn tweeΓ«n op de trekkers en 's avonds hulp van broer en dan 1 aan het melken en voeren etc. Daarnaast broertje die alles bij elkaar harkt. Na het melken kan heb je dan een mannetje over voor de bult netjes maken en kant maaien etc.
Dus zorgen dat je niet teveel in één keer maait maar smorgens maaien en smiddags kuilen. In totaal wel 30 uur met de opraapwagen op pad geweest. Langzaam rijden zodat de wagen heel blijft.
newholland6640
@Mister Brake

Juist, goed plannen. Maar dat moet met loonwerker ook.

Hier rij ik altijd zo hard als kan. Maar de trekker van 90 pk is de beperkende factor.
Mister Brake
@newholland6640 precies, plannen moet je zeker maar bij zelf kuilen kan je wel flexibeler. Met maaien heb je meer dan genoeg capaciteit om daarmee te kunnen sturen.
We durven geen 140 pk te gebruiken voor de vitesse 260 😁
newholland6640
@Mister Brake dat is wel zat haha, rotor wagen?
Mister Brake
@newholland6640 Nee, is een balkeninvoer.. 🤔
newholland6640
@Mister Brake

Ai, haha. Hebben wij ook gehad. Opzich wel mooie wagen met 6 Balks invoer.
Vdejong
@newholland6640 is juist goed, kleine trekker voor grote machine ipv grote trekker voor kleine machine. Draai de machine nooit stuk.
newholland6640
@Vdejong eens hoor, alleen is 90 pk vier cilinder wel net wat te krap voor het mooie.
Vdejong
@newholland6640 had een 95 pk trekker voor een 18 meter Fella schudder. Kon ik 10 ha/uur mee schudden. Vraag me wel af hoe het dit jaar gegaan zou zijn, zullen we nooit weten. Heb van iemand anders met een 18 meter schudder gehoord, die met 150 pk schudt, dat de tandwielkasten al een keer waren vervangen.
Koeien boertje
@Vdejong een grote trekker kan wel klein werk doen, maar een kleine geen groot werk πŸ™ƒ
+1
pieta
@Koeien boertje Een grote trekker is net zo vaak ongeschikt als een kleine. Als je de pk's of de kg nodig hebt is een grote mooi. Voor de rest heeft de kleinere echt de voorkeur.
arnold
@Mister Brake Als je de kuil na 3 dagen nog niet onder het kleed hebt heb je broei en verlies van voederwaarde,Laat het de loonwerker in 1 dag afwerken dan heb je een betere kuil.
Mister Brake
@arnold dat is ook waar, de buurman heeft de echter langer over het kuilen gedaan via de loonwerker omdat die niet genoeg ruimte op de planning had om hem in 1 keer te maken. Dan zit je op hetzelfde.
Maar je hebt gelijk hoor. Kraan van loonwerker heeft ook nog eens twee dagen op zich laten wachten om onze kuil onder te spitten, word het ook niet beter van...
Noorderling
Quote Reactie van @Mister Brake:
Kraan van loonwerker heeft ook nog eens twee dagen op zich laten wachten om onze kuil onder te spitten, word het ook niet beter van..

Het is toch niet verboden om zelf een schep vast te houden?
Al die gekkigheid komt later wel. Ik heb het liefst ook savonds voor de regen de mest er nog op, maar het is leven en laten leven. Je hebt ook graag dat ze de mesttank de loods in drukken wanneer jij wilt kuilen.
Mister Brake
@Noorderling kleed er wel op en rondom dicht maar direct zand erop is een heel stukje beter natuurlijk.
hoest
@Mister Brake nou als dat je grootste probleem is, dat de kraan pas met twee dagen komt om er een pak grond op te gooien......
labella
@hoest 2 dagen later is wel heel laat, hier begonnen ze vaak al te spitten als ze nog aan het inkuilen waren.
+1
hoest
@labella gekke gewoontes hebben jullie, wij wachten meestal met onderspitten totdat het plastic erop zitπŸ™„
labella
@hoest wel eerst een deel plastic erop natuurlijk.
+1
Mister Brake
@hoest ik scheld de loonwerker ook niet uit, die hebben het druk zat, maar het is zeker weten beter om de bult gelijk te bedekken. Zodat er druk op blijft.
weurding
@Mister Brake neem een greppelfrees uit de buurt en gooi er een beetje op
Mister Brake
@weurding ja dat werkt ook wel mooi lijkt me.
+1
JappieJo
@Mister Brake wij rijden gewoon de bult goed aan 😎
Mister Brake
@JappieJo dat ook, kan ook mooi bij een lage aanvoersnelheid 😉
Mister Brake
@Noorderling mesttank knopen we er ook zelf achter, dat komt minder op de dag aan als inkuilen.
newholland6640
@Mister Brake

Hier ook, maar t zat al niet mee.

(klik om te vergroten)

+1
Weidezicht
@newholland6640 gewoon lekker met de ketsplaat? Daar zouden velen wel een lekke band voor over hebben.
newholland6640
@Weidezicht

Ja, bult eisen maar bevalt verder goed.
mlkvhoudr
Kwam onderweg nog paar baaltjes tegen, die zijn er ook nog wel even druk mee om dat thuis te krijgen, maar het regent je niet meer nat in ieder geval

(klik om te vergroten)

huub
@mlkvhoudr dat is toch ook een helse klus, kost ook nog zo een uur per hectare. Als het nat is kan je met een grote wagen ook niet fatsoenlijk door het land of de kraaien zitten er al op.
mlkvhoudr
@huub lijkt mij wel ja
+1
labella
@huub ik snap niet dat er nog loonwerkers zijn die de ronde balen niet op de platte kant leggen. Op de platte kanten zit veel meer folie dus veel minder snel gaten gepikt.
+1
mlkvhoudr
@labella dat wil ik absoluut niet dan kan ik ze niet meer zelf oppakken
+3
Frans1
@mlkvhoudr Dan heb de verkeerde klem jonguhhh 🀭
+1
labella
@mlkvhoudr ik dacht dat alleen hobbyboertjes nog zo'n simpele balendrager hadden, hier heeft een beetje boer een klem of men leent er eentje.
Frans1
@labella een beetje boer...πŸ™„
Ligt er toch aan wat je in balen doet? In nl had ik ook zo'n klemmetje met cilinder, zelfs een verloop naar de minishovel er tussen.
Heb hier zo'n half ronde klem gekocht op de manitou, omdat ik alles in balen doe dit jaar, en dan heb je het ding maar voor het pakken, zo heel duur zijn ze ook niet
labella
@Frans1 ik wilde @mlkvhoudr even de gek aansteken...
+5
Frans1
@labella een echte boerπŸ’ͺ😬

(klik om te vergroten)

+4
T60401
@Frans1 Heeft de manitou moeten duwen berg op. 😁
Frans1
@T60401 πŸ˜‚πŸ˜‚, nee, was ff voor de foto. De nh sleept zo'n karretje welπŸ’ͺ
robbies
Quote Reactie van @Frans1:
De nh sleept zo'n karretje wel

De Johnny niet dus?
Frans1
@robbies waar lees je dat?😬
robbies
@Frans1 hij staat er niet voor. Zul je wel een goeie reden voor gehad hebben
+1
Frans1
@robbies de maaiers zitten nog aan de johnnie🀭
+1
Boerma
@Frans1 mooie vracht volπŸ‘ gaat dat in het land ook goed met die lage wieltjes? Of lijkt dat zo?
Frans1
@Boerma grond is goed vast, dus weinig last. Maar was de wagen van de lw, onze eigen had een lekke band een dag eerder. Dit is een dieplader, iets minder geschikt voor op paden ed vanwege de geringe bodemvrijheid
+1
mlkvhoudr
@labella dat zie ik graag πŸ˜ƒvoor mij de makkelijkste manier om balen op te pakken, op de kar te zetten en onbeschadigd op de plek te krijgen
Frans1
@labella een beetje boer...πŸ™„
Ligt er toch aan wat je in balen doet? In nl had ik ook zo'n klemmetje met cilinder, zelfs een verloop naar de minishovel er tussen.
Heb hier zo'n half ronde klem gekocht op de manitou, omdat ik alles in balen doe dit jaar, en dan heb je het ding maar voor het pakken, zo heel duur zijn ze ook niet
+1
Frans1
@labella het lijkt wel alsof de kraaien niet graag op de platte kant zitten. Hier hebben een paar vrachten een aantal dagen op het land gelegen, maar weinig schade, laatste jaar in NL ruim 50 balen een dag laten liggen, moest er 45 plakken, lagen op de ronde kant
labella
@Frans1 ze gaan er hier wel op zitten maar prikken er geen gaten in. Schijnbaar hebben ze door dat het folie daar te dik is.
Leo,s vriend
@labella Hier hoeven we de balen niet een nacht te laten liggen, kraaien pikken alles kapot , 15 cm van de grond, dus op platte kant leggen geeft rondom schade, en op ronde kant laten liggen alleen aan 2 kanten
+1
labella
@Leo,s vriend dat is nieuw voor mij, gelukkig nog nooit meegemaakt. hier gaan ze altijd bovenop zitten.
Erco
@huub als t achter thuis is en je met twee wagens kan rijden en makkelijk kan lossen rij je er zo 35 weg, met n tweede trekker er bij zelfs 10 meer
+1
newholland6640
@mlkvhoudr

De buurman van m'n zwager, waar ik woensdag aan het kuilen was, had 5 combinaties rijden. Die konden sneller laden dan 2 hakselaars konden persen🀣
mlkvhoudr
@newholland6640 nu lul ik mijn voeradviseur na maar maakt zo n wagen het grove product wel fijn genoeg?en de bult heel breed in sleufsilo zodat er 2 de aanvoer kunnen verwerken
grΓΆs
@mlkvhoudr
Een moderne opraapwagen maakt het zeker wel kort, als 1 centimeter de bedoeling is moet je een hakselaar bestellen maar als 5-6 voldoende is kan het met een wagen kunnen, natuurlijk niet met stompe messen of een oudere wagen, maar dat hangt van de loonwerker af. Balen zijn met langer gras, of je moet ook een goeie vierkante pakkenpers hebben, heb wel eens stropakken gehad uit een new-Holland, dat spul was ook rond de 5cm gesneden.
+1
weurding
@newholland6640 persen hakselaars dan?πŸ˜…
+1
Vdejong
@weurding zie OTP
weurding
@Vdejong dan nog perst de pers😏
+1
newholland6640
@weurding

Haha foutje, moest balenpers staan.
Mister Brake
.
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nΓ©t dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!