Vergaderboer: ‘LTO in de aanval’

Door Vergaderboer,

Wat zijn we weer lekker bezig. Met het stikstofplan bedoel ik. LTO heeft samen met Bouwend Nederland en Natuurorganisaties een plan ontwikkeld om het stikstofprobleem aan te pakken. Niet protesteren dus, maar in de aanval. Want aanval is nog altijd de beste verdediging.

Het is ook de tijd om het te doen. De formatie van een nieuw kabinet is bezig en dan kun je beter met een oplossing komen, dan met een probleem. Tot zover alles prima.

Boerenachterban
Maar niet in de boerenachterban. Die roert zich meteen door te roepen dat het niet haalbaar is. Farmers Defence Force (FDF) is laaiend en kraakt het hele plan af. Men dreigt zelfs naar de rechter te gaan als hun leden schade ondervinden van het LTO-plan. Harm Wiegersma van de NMV mist het vooroverleg en het percentage dat andere bedrijfstakken inleveren. Het bekende beeld. Verdeeld, zelfs agressief reageren op de nieuwe LTO-voorzitter, die zijn nek uitsteekt. En meteen maar de sloophamer er bij om zijn voorgestelde bouwwerk af te breken. Onverstandig en onnodig.

Onderhandelingstafel
Want zeg nu eerlijk, wat hebben NMV, DDB en FDF de afgelopen jaren bereikt? Zeker, de boeren staan op de kaart na de trekkeracties in Den Haag. Je zou kunnen zeggen dat er een klimaat is geschapen voor overleg over echte oplossingen. De vraag is echter of FDF en gelijke denkers daartoe in staat zijn. Het actievoeren is een wapen in de strijd van overleg. Kijk naar de arbeidersvakbonden. Het uiteindelijke resultaat wordt aan de onderhandelingstafel bereikt.

De bestuurders van FDF, noch NMV, kunnen resultaten laten zien van hun werkwijze. Ondanks de trekkeracties is er een slecht stikstofplan in de Kamer aangenomen. Boeren protesteerden, maar de Kamer ging gewoon door met de eigen koers. FDF probeerde met een voorstel de supermarkten te bewegen een percentage van de omzet aan de boeren te doen toekomen. Ze werden bekwaam met een kluitje in het riet gestuurd en bereikten niets.

Harm Wiegersma, voorzitter van de NVM, klaagt over gebrek aan vooroverleg. Maar we hadden toch het Landbouw Collectief, Harm Wiegersma? Daar zaten we met z’n allen aan tafel. En u weet toch ook dat er niets uit is gekomen?

Geen tastbaar resultaat
Acties hebben geen tastbaar resultaat – alleen publiciteit – opgeleverd. Daarom moeten we blij zijn dat LTO nu het voortouw neemt. Gelukkig met steun van NAJK, de organisatie van jonge boeren, die lovend is over het initiatief. Dat is beter dan de houding van Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging. Die is verbijsterd door het plan van de LTO. Ze wil een doorrekening en een betere onderbouwing. Ze zegt ook dat dit plan leidt tot een forse reductie van de veestapel. Terwijl in het plan wordt aangegeven dat hiervan geen sprake hoeft te zijn. Caroline wordt al een echte politicus: voorstellen doorschuiven en niets bereiken. Valt me tegen. Boeren hebben weinig aan een vlotte televisiebabbel, maar geen inhoud of resultaat.

Dus, allemaal achter het LTO-plan gaan staan. Dan hebben we een kans dat er bij de kabinetsformatie mogelijkheden voor de landbouw worden meegenomen.

Bron: boerderij.nl/lto-in-de-aanval/

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

+3
weurding
Die laatste alinea..... allemaal... en kans... ook gelijke kansen voor allemaal?
+2
George
Quote Reactie van @weurding:
ook gelijke kansen voor allemaal?

Weet jij dat antwoord zelf niet?
weurding
@George we leven in een land met verschillende meningen en weetjes
+1
sorry
Waarom wordt dit zomaar gekopieerd?als een prikker dit doet wordt het gelijk verwijderd
BertK
@sorry Prioriteiten stellen hé.
cornelissen
@sorry Zal wel toestemming zijn gevraagd en vergaderboer zal het wel goed vinden, heeft hij meer lezers, hoewel waarschijnlijk het weekblad boerderij er over gaat.
Boerbakje
@sorry Jij kan altijd nog sorry zeggen😉
+6
Frans1
In de aanval? Ze doen bedrijven nabij n2000 in de aanbieding, dat is toch heel iets anders
cjw73
@Frans1 dat was ook mijn eerste gedachte.
+1
BertK
@Frans1 Gecontroleerd terugtrekken is dat.
Vdejong
@BertK voor het zingen de kerk uit?😂
BertK
@Vdejong Hoe je het ook uitlegt, vaak is dat het begin van het einde 😉 of op zijn minst van je vrije leventje (als stel, single of als boer).
pieta
@Frans1 Dat is dan toch ook een aanval, alleen op eigen volk dan. Niet om te lachen trouwens.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Frans1:
In de aanval? Ze doen bedrijven nabij n2000 in de aanbieding, dat is toch heel iets anders

Je bent een vechtmachine of je bent een vechtmachine 😂
+1
amor
Maar vergaderboer, wat heeft LTO ons dan gebracht???
Melkprijs van 30 jaar geleden!!
+1
oubi
@amor omdat vele sectoren alleen maar dachten aan meer produceren, bijv. afschaffing melkquotum, zorgt overaanbod altijd voor matige prijzen. Kijk nu naar de bouw: een (gecreerde schaarste) en de prijzen gaan vlot naar boven, zonder tegenstribbelen. Men is al lang blij dat men wat heeft. De LTO heeft gedaan wat de meeste melkveehouders wilden: afschaffing quotum.
robbies
Quote Reactie van @amor:
Melkprijs van 30 jaar geleden!!

dat is niet waar. Hij is nu al flink hoger dan 3 maanden geleden
+1
Jaap40
@robbies eind jaren tachtig gulden de liter.
BertK
Hoe je het ook went of keert, het principe om nu ideeën in de week te leggen bij een nieuw te vormen kabinet is niet verkeerd. Daar kun je de vergaderboer gelijk in geven. De uitvoering zoals door LTO mag je inderdaad volop je twijfels bij hebben.
+4
kaasisdebaas
Een sector zo verdeelt heeft geen vijanden meer nodig
+6
George
Ik heb die vergaderboeren nog nooit geen zinnige bijdrages zien typen , nooit.
BertK
@George nooit geen? Is toch bijna hetzelfde als altijd? Je bedoelt nooit maar dan ook nooit? Of toch altijd wel zinnige bijdragen? Help me ff!
+1
George
@BertK
Zeverzakken zijn het .
+3
Noordoost
“Want zeg nu eerlijk, wat hebben NMV, DDB en FDF de afgelopen jaren bereikt?”

En wat heeft het lto bereikt dan?

Dat na 30 jaar polderen de helft van de agrariërs is verdwenen!!
Dat heeft het lto bereikt ....
En verder helemaal niks
Sjaak is gewoon een spreekpop voor lnv
+1
Jawis
@Noordoost zou vergaderboer een pas melding hebben gedaan??
Grasbaal
Quote Reactie van @Noordoost:
En wat heeft het lto bereikt dan? - Dat na 30 jaar polderen de helft van de agrariërs is verdwenen!!Dat heeft het lto bereikt ....

Vind jij de schaalvergroting van de laatste 30 jaar dan geen mondiaal "probleem"??. Dit vind niet alleen in Nederland plaats....
sorry
@Grasbaal nounounounou
dat geklungel heeft de afgelopen 5 jaren tig duizenden euro,s gekost met vee reductie en korting op fosfaatrechten...met speciale dank aan cees remijn ea..
sorry
En een zuivelcooperatie op de rand van afgrond
sorry
Maar vooruit niet zo somber op deze internationale feestdag ....tijd voor film


ook toen al werd er geld verbrast...
+1
Boerbakje
@sorry Die Brandsma heeft aan de fosfaatsoap nog een leuk baantje over gehouden.
+3
Grasbaal
Quote Reactie van @sorry:
nounounounoudat geklungel heeft de afgelopen 5 jaren tig duizenden euro,s gekost met vee reductie en korting op fosfaatrechten

Helaas, met alleen gefrustreerd terug kijken komt er geen oplossing. Tis nu acteren op wat er dreigend op de veehouderij af komt:

Quote:
Stikstof is een van de hete hangijzers in de formatie. Het besef groeit dat meer nodig is, óók bij politieke partijen.

Een serie rapporten en brandbrieven drukt politiek Den Haag met de neus op de feiten: er is veel meer nodig om de stikstofcrisis te bezweren. De vorig jaar aangenomen stikstofwet - een zwaarbevochten compromis - voldoet niet. Het draagvlak voor verdergaande maatregelen groeit onder formerende partijen.
trouw.nl/politiek/…
+3
robbies
Quote Reactie van @Grasbaal:
Helaas, met alleen gefrustreerd terug kijken komt er geen oplossing. Tis nu acteren op wat er dreigend op de veehouderij af komt:

God Co, jij bent er ook bijna klaar voor. Ken je het gezegde: Wie de geschiedenis niet kent is gedoemd haar te herhalen? of één van de varianten daarop?
Zwarecross
@robbies Pas op voor de slagkracht en gevechtsvliegtuigen
arie.j
Quote Reactie van @robbies:
Ken je het gezegde: Wie de geschiedenis niet kent is gedoemd haar te herhalen? of één van de varianten daarop?

En wat wil je daarmee zeggen? Dat je niet bekend is dat met stroop vliegen zijn te vangen, en met azijn letterlijk geen enkele?
Of, dat alleen blijven nee zeggen tegen een ontwikkeling die er vermijdelijk aan komt in het verleden ook maar iets heeft opgeleverd?
robbies
Quote Reactie van @arie.j:
Of, dat alleen blijven nee zeggen tegen een ontwikkeling die er vermijdelijk aan komt in het verleden ook maar iets heeft opgeleverd?

Waar maak je uit op dat ik overal nee tegen zeg?
BertK
@arie.j Nee zeggen? Het moet gewoon beter. Ieder zijn verantwoording zonder boeren de boom in te jagen kan ook. Zie het stukje over 15 meld voor 1,64 kg reductie extra. Pak je NOx, doe je ook wat aan CO2. Accepteer je 15%extra groei door 1/3 meer co2 in de atmosfeer door fossiele brandstofstook tov eeuw terug? Heel Nl verlucht dus meer groei, assimilatiebelichting noemen ze dat in het Westland. Stikstofwet is maar snippertje om aantasting natuur te niet te doen. De grootste blunder: Natuur is altijd in ontwikkeling.
Jawis
@robbies ik denk dat co stiekem graag uit de ruif wil bij lto......
+6
MaFlodder
Een aanval tegen de boeren ja. Het slechtse stikstofplan wat er nu ligt, ligt er met de volledige steun van LTO. Zij pleitten voor die wet. FDF kwam met farmer friendly, maar daar was LTO weer, die de route via de achterdeurtjes prima weet te vinden en kwam met een eigen keten plan. Landbouw collectief is niets uitgekomen terwijl deze sectorbreed gedragen werd. Maar ook daar was LTO immers en ook daar stak LTO een stokje voor en trok de stekker eruit. Daarna kwam LTO niet verrassend met een eigen stikstofplan. Uiteraard is alleen NAJK met Roy Meijer on top lovend over dit plan. NAJK is immers het kleine kindje wat onder moeders vleugels LTO opereert. Nee ik ga zeker niet achter plan LTO staan. Wellicht is vergaderboer door de vele vergaderingen te ver van de praktijk komen te staan.
sunny boy
Wat heeft FDF nou helemaal bereikt. Dit is toch wel de domste vraag die ik in tijden gesteld heb zien worden. DeLTO bestuurders waren zomer 2019 druk doende hun veestapel te doen groeien om op 1 oktober zo veel mogelijk vee voor het stikstof quotum te hebben. En zonder FDF was dit gewoon door gegaan. Zonder FDF hadden we geen BBB gehad.
Bennie Stevelink
@sunny boy stikstofquotum?
+1
sunny boy
@Bennie Stevelink Je kunt toch lezen? Jouw geheugen is niet meer je dat. Typisch lto
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!