Kamervragen stikstof

2021Z09211
(ingezonden 28 mei 2021)
Vragen van het lid Eppink (JA21) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de technische toelichting op 12 mei 2021 aan de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de aanpak van de stikstofproblematiek.

Hoe groot is het aandeel stikstofdepositie uit het buitenland, na nadere berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) volgend op het advies van de commissie-Hordijk die tot een bijstelling heeft moeten leiden van de te hoog ingeschatte aanname van 35%?
Wat is het toenemend effect op de depositie van stikstof uit het buitenland op Nederlandse natuurgebieden nu de daling over de grenzen aanzienlijk minder snel verloopt dan de stevige reductie van 64% die Nederland in de afgelopen dertig jaar zelf heeft verwezenlijkt?
Hoeveel kilogram stikstofdepositie per hectare is afkomstig uit welke bron (landbouw, industrie, verkeer, scheepvaart, buitenland, overige) en wat is de verdeling van deze neerslag uitgesplitst naar vermelde bronnen over natuur, landbouwgronden en stedelijk gebied?
Tot welke afstand van de bron bij verschillende emissievormen van stikstof (landbouw, industrie, verkeer, scheepvaart, buitenland, overige) zal stikstofuitstoot leiden tot meetbare stikstofdepositie?
Welke percentages aan onzekerheden zijn er bij de berekende emissies en de herkomst van deze emissies?
Welke percentages aan onzekerheden zijn er bij de berekende deposities en de herkomst van de deposities?
In welke natuurgebieden wordt de stikstofdepositie op een andere wijze gemeten dan met behulp van de luchtconcentratiemetingen en modelleringen van het Meetnet Ammoniak in Natuurgebieden (MAN) en de Conditional Time Averaged Gradient (COTAG)-metingen van het RIVM?
In welke natuurgebieden is de afgelopen dertig jaar zowel de droge als de natte stikstofdepositie met behulp van welke methoden daadwerkelijk gemeten en is een herkomstbepaling gedaan van deze gemeten stikstofdepositie?
In welke natuurgebieden zijn de afgelopen dertig jaar regelmatig bodemonderzoeken gedaan naar de samenstelling van de grond, waarbij stikstof en andere mogelijke verzurende stoffen zoals zwavel zijn geanalyseerd?
Kunt u een overzicht sturen van het verloop van de bodemonderzoeken van de 161 Natura 2000-gebieden van de afgelopen dertig jaar?
Kunt u een rapportage sturen over het verloop van alle verzurende stoffen in het bovenste grondwater in de natuurgebieden en in welke mate deze bijdragen aan de verzuring op een schaal van 1 tot 10?
Kunt u de wetenschappelijk onderbouwing van de kritische depositiewaarde (KDW) zenden en de wetenschappelijke onderbouwing bij welk niveau van stikstofdepositie op de bodem welke ecologische effecten en significante beïnvloeding van ecosystemen daadwerkelijk waarneembaar zijn?
Kunt u een overzicht sturen van alle oorzaken van de achteruitgang van de biodiversiteit en deze verschillende oorzaken in een vergelijkend overzicht plaatsen?

Deel dit topic

JanCees

Laatste  |  

Reacties

Zwarecross
Ze wordt er druk mee😎
Twentsch Land
Wat denk je Jan Cees ! ... krijg je antwoord of wordt het een Omzigt story ?
Spuit11
@Twentsch Land Omtzigt is een zoethoudertje om de "kritische" burger te pleasen. Hij moet de zogenaamde volksheld zijn door een paar 1000 gedupeerde ouders te redden maar stemt wel mee met de klimaatwet en de noodwet. Deze twee raken ALLE burgers!!!
Twentsch Land
Dit verhaal doet er niet toe ...... ik bedoel dat omzigt jaren heeft moeten wachten op antwoord voor zijn vragen.

@Spuit11
Boerbakje
@Spuit11 Juist!

Hij doet echt goede dingen hoor maar wel binnen de bandbreedte die hij krijgt.
In het dossier Demmink heeft hij niet doorgebeten.
Weidezicht
@Boerbakje dan was hij vermoord. Daar zit zoveel vuiligheid achter.
Boerbakje
@Weidezicht vanaf minuut 20
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Boerbakje:
vanaf minuut 20

Heb je die uitzending ook waar ze het in minuut 23 over hebben? (Klaas de Vries)
+1
arie.j
Quote Reactie van @Spuit11:
@Twentsch Land Omtzigt is een zoethoudertje om de "kritische" burger te pleasen. Hij moet de zogenaamde volksheld zijn door een paar 1000 gedupeerde ouders te redden maar stemt wel mee met de klimaatwet en de noodwet. Deze twee raken ALLE burgers!!!

Als Omzigt dus niet slaafs doet wat jij wil, dan hoeft niet meer van je? Zielig hoor
+1
Spuit11
@arie.j Ik constateer alleen. Project van gas los kost een huishouden al €40.000,-.
Het is voor jou 5 voor 12 dus het zal jou tijd wel duren. Zielig hoor dat je de jonge generatie hiermee opzadelt.
jan.1
Pittige vragen,ben benieuwd of Schouten nog wat papiertjes kan vinden van de afgelopen 30 jaar en of ze er nog wat mee kan.
Ze zal zich er in ieder geval weinig van herinneren...
Farma_boerke
@jan.1 simpel de overheid beheert de terreinen niet en kan dus niet leveren, moet u voor bij de tbo s zijn.
+8
JanCees
Aanhouder wint
mlkvhoudr
@JanCees Game on 💪💪
de hoef
@JanCees ben je er ook al achter dat je op de verkeerde gegokt hebt
+2
JanCees
@de hoef hoezo verkeerd gegokt? Welke andere partij heb jij vragen zien stellen aan minister LNV over stikstof technische briefing
En dan vragen die de essentie raken?
+1
JanCees
@JanCees vragen in Eerste Kamer hebben
In iedergeval effect gesorteerd.
veld-post.nl/artikel/…
Jawis
@JanCees welk effect???? Ik zie of hoor nog niks.........
de hoef
@JanCees caroline doet het super ,
jij kunt vragen wat je wil, je hebt daar net zoveel te vertellen als ik bij rfc,
zonde van je kennis , ik had je beter gegund
boer.
@JanCees ook dankzij Jan Cees mogen straks de kalveren niet meer worden onthoornd
+1
Weidezicht
Zijn ze verplicht antwoord te geven? Dit raakt mooi de kern van het hele gedoe. Hier moeten eerst geverifieerde antwoorden op komen voordat er uberhaupt wetgeving of reductieplaane (lto) worden aangeboden.
+1
JanCees
@Weidezicht twee keer zes weken staat er voor en als het heel moeilijk is stuurt minister brief die dr omheen draait kunnen we opnieuw beginnen
+1
matt
@JanCees komt dus omheendraai brief,en dan is ze weg.
sorry
@matt mondelinge vragen zal die er wel niet aan wagen..
+2
JanCees
@sorry ook dat gaat gebeuren maar schriftelijk kunnen ze minder makkelijk omheen draaien
Weidezicht
@JanCees wordt er geprobeerd deze kamervragwn in de media te krijgen? Ad had kritisch stuk over kabouterplop. Omtrent deze zaken moet nu zachtjesaan de propaganda machine gaan draaien. Kunnen ze later, als weggepeste boeren schadevergoedingen gaan eisen, niet zegen, we wisten niet dat we fout zaten.
Huppel
Ik ben overigens ook benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek waarin wordt gekeken naar de relatie tussen berekende stikstof depositie en natuurkwaliteit. Dat zou binnenkort naar de 2e kamer worden gestuurd
+5
Bartlehiemboer
Jan Cees, ik lees weer een goed verslag van u. De kennis en de wil is er wel. Toch wil ik u de tip geven niet te veel privé te reageren op alle vragen of opmerkingen. Meestal word dit te snel geschreven en vaak niet goed doorgedacht.... Voor ons een reden om bij u steeds af te haken. Misschien geldt dit voor meer mensen, waardoor het stemmen misschien wat tegen viel. Ik wil u met deze opmerking niet aanvallen maar neem het maar voor kennis waar. Soms is zwijgen beter en het gewoon zakelijk houden. Wij waarderen uw inzet en ik hoop dat we met uw kennis en vastberadenheid verder komen in een eerlijke strijd.
jan.1
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
an Cees, ik lees weer een goed verslag van u. De kennis en de wil is er wel. Toch wil ik u de tip geven niet te veel privé te reageren op alle vragen of opmerkingen. Meestal word dit te snel geschreven en vaak niet goed doorgedacht.... Voor ons een reden om bij u steeds af te haken. Misschien geldt dit voor meer mensen, waardoor het stemmen misschien wat tegen viel. Ik wil u met deze opmerking niet aanvallen maar neem het maar voor kennis waar. Soms is zwijgen beter en het gewoon zakelijk houden. Wij waarderen uw inzet en ik hoop dat we met uw kennis en vastberadenheid verder komen in een eerlijke strijd.

Is karakter Bartlehemboer,dat veranderd nooit(als het goed is:😀 )
boer.
@JanCees ook dankzij Jan Cees mogen straks de kalveren niet meer worden onthoornd
JanCees
@boer. dankzij Jan Cees is het in 2001 niet verboden en toen met de sectortoezegging dat we hoornloos fokken zouden ontwikkelen is het gebleven. Twintig jaar respijt losgepeuterd. En nu lopen mauwen ???
BertK
@JanCees Sector doet over meer dingen beetje langer. Soms omdat het weinig anders kan of de verhoudingen een beetje zoek raken.
+2
BertK
@boer. Zijn er 150 die daarover konden stemmen, daarna nog eens 75. JanCees was er daar geen van. Advies geven is inspraak maar geen uitspraak. Heb jij een invloedrijkere positie? Zo ja, doe er dan wat mee. Zo nee, beetje voorzichtiger zijn in kritiek op zaken en personen waar jij ook niet alle uitspraak over hebt. JC heeft JA21 ook niet aan een lijntje.
Daarnaastkomt deze wet nog wel een keer voor verfijning in aanmerking, al dan niet via jurisprudentie.
+7
mlkvhoudr
Mensen niet om het een of ander maar we hebben als sector diplomaten nodig om nou eens op lange termijn uit het verdomhoekje te komen en we hebben slopers nodig zoals Jan Cees die zich in het heden laten gelden en stichting agrifacts om te kijken of we niet in het pak genaaid worden, al die stromingen kunnen hun waarde hebben dus probeer nou eerst eens te denken hoe houden we mensen binnen boord die voor ons aan het vechten zijn in plaats van ze het leven zo moeilijk mogelijk te maken
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!