Zonnepanelen Noardburgum niet ontploft

Scherven van zonnepanelen verspreidden zich bij een grote brand in Friesland kilometers in de omtrek. Zijn de panelen ontploft door de brand? Onmogelijk, stelt de brancheorganisatie. Ook de brandweer denkt niet aan ontplofte panelen.

De zonnepanelen op de houthandel zijn niet ontploft, het verspreiden van de scherven over een groot gebied is het resultaat van de hitte die vrijkwam bij de brand. Dat legt Jan Yde van der Kooi uit, hij gaf tijdens de brand in Noardburgum leiding aan de brandweerkorpsen om te brand te bestrijden. “De oorzaak van de brand zelf is bij ons niet bekend, maar de zonnepanelen zijn niet ontploft, dat kan ook niet.

Bron

Zonnepanelen Noardburgum niet ontploft
boerderij.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

klant
Kortsluiting
+2
Nevergiveup
Wat velen niet weten is dat wanneer ergens een slecht contact in de bedrading van de zonnepanelen komt er een vlamboog ontstaat welke door de DC spanning intact blijft , en net zoals bij lassen door gaat totdat het materiaal weggebrand/verdampt is. Dit is de gevaarlijkste reden van brand bij zonnepanelen
RSIB
@Nevergiveup hoe kun je dit voorkomen/kontroleren?
Nevergiveup
@RSIB D
Het enigste wat ik zo weet is dat je de koppelingen controleert met een IR temperatuur meter zodat je ze op afstand op een zomerse dag meet of er niet één is die een afwijkende hogere temperatuur bereikt. De kabel zelf kun je visueel controleren.
Nevergiveup
@Nevergiveup De kabel is eigenlijk nooit wat mee , de koppelingen zijn het "zwakke" punt.
Frits1
@RSIB vlamboog beveiliging
anonymous_400
@NevergiveupHier gebruiken ze hitte camera's om de boel te controleren.
Nevergiveup
@anonymous_400 Ja dat bedoel ik ook infrarood (IR) camera
kaas
En waar kwamen dan die knallen weg ???
sorry
Quote Reactie van @kaas:
waar kwamen dan die knallen weg ???

van de asbestplaten...zonnepanelen zijn het nieuwe asbest
casev
In mei 1940 lag het bij ons in het dorp ook helemaal bezaaid met half verbrande stukjes papier uit rotterdam vandaan (20km hemelsbreed). M`n oma heeft er zelfs nog een paar bewaard. Zal met die panelen niet veel anders zijn. Immers, al die warme lucht uit de brandkern gaat toch omhoog, en met de wind uiteindelijk weer naar beneden
+1
demelkboer
Niet of wel ontplof. Bij brand geeft het wel een bende
+1
Bartlehiemboer
@demelkboer Heb behoorlijk te doen met de getroffen boeren. Deze uitspraak zal ook wel weer bij de verzekering terecht komen. Denk dat er geen cent uitgekeerd gaat worden. Hoe hoog zijn de kosten voor de boeren??? Wij waren al tegen de zonnepanelen door het gif wat er in zit en hoe komt het met opruimen over zoveel jaar? Ik denk dat we komende tijd nog wel meer van deze al of niet ontplofte zonepanelen kunnen verwachten. Mag hopen dat het de boeren niet wederom overkomt.
+1
bio boer
@Bartlehiemboer wij hebben opruiming kosten verzekering ook voor asbest op de gebouwen jij niet ?
joske1980
@Bartlehiemboer
Hier ook onlangs zonnepanelen gelegd en verzekerd
Tegen 10 .% meer ook opruimen dus bij nieuwe oplevering kan dat zeker verzekerd worden
Noorderling
@joske1980
Voor hoeveel euro aan kosten?
Kunt alles krijgen, maar als ze op hun knieën jouw grond en tot 5km van je bedrijf over moeten is elk bedrag te laag.
bio boer
@Noorderling ik had gelezen in de krant dat de boeren die het in het land hebben het moeten maaien laten afvoeren door afval verwerker die mogen de eerste snee weg gooien als die er nog stond
Noorderling
@bio boer
Hoeveel haal je weg of druk je de helft de grond in?
En wat als je het voer op hebt?
Wat voor kwaliteit is er te koop?
Zulke procedures duren een eeuwigheid, het kent alleen maar verliezers. Iedereen gaat z'n uitweg zoeken omdat het nog nieuw is en er nog weinig ervaring mee is.
bio boer
@Noorderling ik zou het gewoon in balen persen als je het nog moet afvoeren kan gemaklijk anders gewoon opvoeren licht er wel aan wat er in je gras licht en hoeveel
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!