Opmerkelijke samenwerking

Partij voor de Dieren (PvdD) en Boerburgerbeweging (BBB) werkten deze week samen aan een motie. Daarin stond dat handelsverdragen niet moeten worden goedgekeurd als het gaat om agrarische producten uit landen met lagere productiestandaarden en ontbossing voor de landbouw. Oftewel de sojaproductie voor veevoer.
Esther de Snoo schrijft in het artikel:- "Dat PvdD dit wil, begrijp ik. Het past in haar visie. Immers, minder soja-import betekent minder veevoer en dus minder vee. Maar dat een agrarische politieke partij deze motie wil, is minder vanzelfsprekend en zelfs twijfelachtig".
Maar misschien moet ook bedacht worden dat akkerbouwers zoiets al tientallen jaren willen en BBB is geen partij van enkel veehouders.
nieuweoogst.nl/nieuws/2021/…

Deel dit topic

arie.j

Laatste  |  

Reacties

+1
jan w
Het is maar net hoe je het bekijkt en hoe het precies op papier staat vermeld. Soyaschroot is een restproduct wat niet voor menselijke consumptie geschikt is. Zonder soya , valt er een heel belangrijke eiwitbron weg voor de humane consumptie. Soya is ook nodig voor veel producten in de humane sector. wil men dat behouden, dan komt er ook weer soyaschroot vrij
bio boer
@jan w wie weet wordt de soya teeld hier nog wel rendabel of moeten we perse koeien melken ?
arie.j
Quote Reactie van @bio boer:
@jan w wie weet wordt de soya teeld hier nog wel rendabel of moeten we perse koeien melken ?

Zal het weer t.o.v. van deze maand toch heel en wel heel anders moeten worden.
In de afgelopen paar zomers, die toch warm en relatief droog ware,n viel de teelt van soja in Nederland alleen maar vreselijk tegen.
zie
rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/…
+3
hoest
Ik zie ook niet in waarom er tropisch regenwoud gekapt zou moeten worden om hier sojaschroot te voeren. Dat moet je niet eens willen dan maar geen soja. Gelukkig voor ons is het een restproduct en jong het toch wel vrij daarnaast mogen we hier in Nederland alleen duurzaam geproduceerde sojaschroot voeren dus per saldo veranderd deze motie niets
+1
Jannus
Quote Reactie van @hoest:
Gelukkig voor ons is het een restproduct

Dat is het,de veehouderij wordt geframed in de verkeerde hoek,de soyaolie is van belang voor de mens
+9
Weidezicht
@Jannus geld voor groot gedeelte voer in de veehouderij. Pulp, bierbostel enz. Het vee zet het afval van de menselijke consumptie om produkten voor menselijke consumptie. Dit wordt veel te weinig voor het voetlicht gebracht. Hierin zouden de gezamenlijke veevoederhandelaren ook wel eens wat tijd en geld in mogen brengen om dat de bevolking eens uit te leggen.

Die drijvende boot in rotterdam schermt met het feit dat ze bierbostel van een lokale brouwerij in de stad voeren, evenals maaisel van sportvelden???????. En zij brengen dat alsof het een werelduitvinding is. Alsof de rest van de bostel in nederland in de kliko wordt gegooid. En daarmee is het een goed plan om die koeien op een boot te zetten, terwijl al hun maailand op kilomerers afstand ligt.
De veehouderij moet de huidige kringloop commercieel veel beter benutten. Daar moet de sector en de periferie geld insteken. In plaats van een adviseur te betalen wanneer je nu moet maaien......
Vdejong
@Weidezicht heb ik al eens genoemd bij een vergadering van RFC. Eerst werd ik glazig aangekeken en daarna werd er gezegd dat dat niet hun taak was.
Albert Altena
@Weidezicht Ja Caroline heeft nog veel te doen.
Weidezicht
@Albert Altena wat dacht je van duiny, lto, heineken enz. Dat hoeft bbb niet te doen. Daar moet het geld van bijv nzo voor gebruikt worden i.p.v. voor een koemonitor gedoe.
Zwarecross
@Weidezicht Kringloopvisie is👍
Circulair met Lely Sphere kunstmest maken
Stikstofdeken reduceren
En kringloopinput verminderen
Er kan veel wanneer jullie willen
+8
mlkvhoudr
Slechte column van mevrouw snoo die als enige doel heeft de BBB braaf achter de LTO aan te laten lopen, uiteraard moet de goederen die je importeert aan dezelfde standaarden voldoen dan dat we hier hebben
+1
arie.j
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Slechte column van mevrouw snoo die als enige doel heeft de BBB braaf achter de LTO aan te laten lopen, uiteraard moet de goederen die je importeert aan dezelfde standaarden voldoen dan dat we hier hebben

Nou als LTO samen met de Pv.d. Dieren hetzelfde had gedaan, dan weet ik één zeker:
Het zou op dit prikkebord kritiek regenen, inclusief ook een zekere mlkvhoudr 😃
+2
pieta
@arie.j Die mlkvhdr die jij bedoelt is anders aardig mild. Ik verwacht eigenlijk dat ie murw gebeukt is door zijn lieftallige wederhelft. 😁
+10
mlkvhoudr
@pieta was het maar zo n feest 😉 dan over Arie zijn punt ik heb hier lang LTO standpunten verdedigd, ik heb daarna lang LTO bestuurders verdedigd, ik heb daarna lang belangenbehartiging in zijn algemeenheid verdedigd maar de gedachte dat de belangenbehartiging puur de belangen van de grote spelers,(de grotere melkveehouders, de FC de vion), behartigen is een gedachte die me steeds verder van belangenbehartiging laat wegdrijven
+1
Jaap40
@mlkvhoudr goed gezien
oubi
@mlkvhoudr de ogen gaan open...
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @pieta:
dat ie murw gebeukt is door zijn lieftallige wederhelft.

dat hoop je dan maar voor hem
de hoef
Quote Reactie van @arie.j:
inclusief ook een zekere mlkvhoud

nu ga je echt zwatsen
arie.j
Quote Reactie van @de hoef:
nu ga je echt zwatsen

Zal wel hoor, jij zou zo'n samenwerking tussen LTO en Partij van de Dieren gewoon toejuichen, dat neem ik zo aan.
+2
Grietje62
Wij gebruiken toch alleen RTRS gecertificeerde Soja. Hier worden geen bossen voor gekapt.
Larpfarm
@Grietje62 melkvee klopt geloof ik, andere sectoren niet...
marcsterreborn
@Grietje62 iedereen weet dat dat een wassen neus is
sorry
@marcsterreborn yup...net als bio..
arie.j
Quote Reactie van @Grietje62:
Wij gebruiken toch alleen RTRS gecertificeerde Soja. Hier worden geen bossen voor gekapt.

Als je geen mais teelt en voert , dan is er al helemaal geen noodzaak om soja in het veevoer te hebben.
Koeien boertje
@arie.j denk dat er in de meeste meikuilen niet veel eiwit zit die nog gaan komen
+2
Leo,s vriend
@arie.j Ik voer mais en gras, derogatieverhouding, en heb nog nooit soja gevoerd buiten krachtvoer.
Eiwitbrok die ik voer zit 5% soja in, max 2 kilo, dus 0,5% van ds in rantsoen, waar hebben we het over?
jan w
Quote Reactie van @arie.j:
Als je geen mais teelt en voert , dan is er al helemaal geen noodzaak om soja in het veevoer te hebben.

Dat is ook niet helemaal waar. Een deel mais in het rantsoen werkt ook positief op de gezondheid van een koe en dat kun je met voldoende eiwit in de kuil wel opvangen. Maar wij zijn ook gewend om de koeien er nog krachtvoer aan de koeien te verstrekken om er een beetje melk uit te krijgen. En om dat krachtvoer samen te stellen zonder soya is een hele toer.
+1
Twentsch Land
Dat is een uitspraak die boeren doen die geen geschikte grond hebben en/of gebied wonen wat niet geschikt is voor de verbouw van mais.

@arie.j
+1
nieuwoord
@Twentsch Land En toch ben ik gestopt met mais verbouwen. En tot nu toe bevalt me dat best
newholland6640
@nieuwoord waarom als ik vragen mag?
nieuwoord
@newholland6640 We zitten op zware klei bij goede omstandigheden prima opbrengsten Dit jaar had het al weer hopeloos geweest met dit weer. Maar belangrijker nog we moeten alles laten doen. Dan ben je nog heel wat kwijt voor het telen.(dus je moet gewoon altijd goede opbrengst hebben om uit de kosten te komen). En wij moeten verplicht vlog leveren dus is soya buiten de deur houden de eerste verdienste. En over gezondheid we hebben nu alles oud grasland dan hoef je geen mais hout bij te voeren voor structuur😁😁
+1
Weidezicht
De kans op minder vee in nederland is vele malen groter door het lto geleuter, dan door een mogelijk verbod of tekort op sojaschroot.
arie.j
Quote Reactie van @Weidezicht:
De kans op minder vee in nederland is vele malen groter door het lto geleuter, dan door een mogelijk verbod of tekort op sojaschroot.

De kans op minder vee op LTO afschuiven?
De rest van de maatschappij en politiek heeft er echt niet in de eerste plaats mee te maken?
Star conservatisme.
Met het hoofd eindeloos tegen een muur gaan lopen.
Roepen dat consumenten maar keuzes moeten maken die ons boerengroepje zint enz.
Zou het daar ook niet mee te maken hebben?
In ieder geval heb ik daar meer zorgen over, al heb ik er persoonlijk niet direct last van.
+5
Weidezicht
@arie.j ik vergelijk lto geleuter met het soyaverbod. Verder niets.
De boer beweegt wel mee met de markt. Die produceert wat de markt vraagt. En de consument laat zich maar voor klein gedeelte sturen.
Maar van elk overheidsprobleem een landbouw probleem maken, verdienmodel voor LTO cs. En die problemen dan d.m.v. van regels en "innovaties" proberen op te lossen, dat is het gevaar voor de landbouw. Waarom accepteren we uberhaupt een stikstofprobleem, als het fundament van dat probleem los zand is. Waarom xijn onze duinen verrot, en die bij de belgen en duitsers niet? 1 vd partijen liegt. Of nederland of de buren. Daar moet LTO cs bovenop springen, en niet alleen erbovenop zitten als er zogenaamde kalverfraude is.

Er gaat hier genoeg rond waaruit blijkt dat nederland gekaapt wordt door natuurfetisjisten die de waarheid aanpassen, de landbouw onterecht in de hoek drukken, met als enig doel hun eigen baan in stand houden. En hun grote bazen vullen hun zakken.
Zwarecross
@Weidezicht Sjaak woont naast Alexander begreep ik.
+1
kanniewaarzijn
@Weidezicht 100 duimpjes!
Jaap40
Co2 taks van lto mevrouw de snoo? Enkel een pleidooi voor de kringloop sjoemel wijzer.
robbies
We weten hoe het gaat met het belasten van inferieure producten. De omschrijving wordt zo dubieus gemaakt dat het "bewerken" het land van ontvangst een nieuwe stempel geeft. Herinneren we de kippetjes met één vleugel die vanuit de Oekraine kwamen? Voldeden prima aan de Europese standaard.

BBB ziet dat je het heel goed moet omschrijven en dus maar beter gewoon een algeheel verbod kunt nastreven. Anders vindt er vast wel weer een Oekrainer of Braziliaan met Europese steun toegang tot de markt.
harke
Als je de achtergrond en familie van Caroline van der plas kent dan weet je dat er nog wel meer opmerkelijke uitspraken komen.
Die vrouw is helemaal niet voor landbouw/veeteelt
Deutz-Fahr-Rijder
@harke hoezo? Wat weet jij meer over haar achtergrond dan wij? Leg uit svp
+14
Realisme
@harke ken veel mensen met een achtergrond en afkomst uit de landbouw die alleen maar bezig zijn met hun eigen pluche en daarmee ons keer op keer voor de trein pleuren. Zolang Caroline de landbouw verdedigd zoals ze nu doet krijgt ze van mij alle steun. En als het soms past om dan met de pvdD op te trekken is dat prima. Traditionele partijen hebben ons loonslaven van de periferie gemaakt.
Jaap40
@Realisme loonslaaf van de periferie ja🤭🤭
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @harke:
Die vrouw is helemaal niet voor landbouw/veeteelt

Wat is voor of tegen ?
De column van Rob de Wijk op de zelfde bladzijde ook even lezen @harke
+1
Koeien boertje
@MTSTAMMINGA ze is niet voor of tegen maar baseert zich op feiten.
Dat het gebrek van den Haag op landbouw en natuur gebied
Koeien boertje
@Koeien boertje dat is ook hetgeen wat haar momenteel parten speelt of buitenbeentje maakt
Albert Altena
@harke Heb je het debat met Bromet ( GL ) ook gezien over "Gif".
Fantastisch!!!
Gewas( BESCHERM) middelen dus.
+4
slagakker
@harke Het is ook Boer Burger Beweging dus ook voor de verbinding. En ze doet het super. Lang geleden dat ik iemand zo VOOR de landbouw gehoord heb. De grootste hoop lult een hoop maar zegt niks. Dat is natuurlijk ook een kunst.
+1
apel
Gaat het dan ook niet om de ingevoerde produkten als vlees en zuivel en tomaten e.d ? Als die aan dezelfde voorwaarden moeten voldoen dan kan er heel wat minder ingevoerd worden.
+1
Jaap40
@apel gelukkig verbouwen we hier geen koffie, anders komt dat straks ook niet hierheen. Wie weet de productie omstandigheden daar eigenlijk van?
grös
Vroeger werd hier toch ook melk geproduceerd zonder al dat spul, de landbouw vind toch overal wel weer een oplossing voor, misschien word het moeilijker om de 10.000kg te halen, maar dat lijkt me ook niet per se nodig.
jan w
@grös
Je vergeet alleen het verdienmodel.
grös
@jan w
Ons huidige verdienmodel werkt dat nog wel, als ik hoor hoeveel collega's de aflossing stopgezet hebben, de rente is al laag.
Ondertussen blijven alle kosten wel stijgen, kunstmest gaat morgen weer omhoog, diesel is
al behoorlijk duurder, krachtvoer razendduur, en de melkprijs stijgt niet mee.
Stel dat je iets minder liters gaat leveren, maar de kosten van kunstmest, maïsteelt, en een boel loonwerk en diesel/ijzer weg kunt strepen? Zoveel mogelijk weidegang/vers gras en zo weinig mogelijk via de voerkar voert, zonder maïs hoef je ook minder eiwit bij te voeren en heb je meer organische stikstof in de mest dus ook minder kunstmest, dat kun je ook geheel vervangen door klavers in het grasland, wat ook een goede eiwitbron is.
Vdejong
@grös kortom jouw voorstel is om allemaal biologisch te worden?
grös
@Vdejong
Hoezo biologisch ? Bij bio heb je duurder krachtvoer, geen derogatie, kun je geen land verhuren/ruilen, moet je 180dagen 8 uur weiden, zoveel % dichte vloer hebben, en mag je helemaal geen antibiotica gebruiken, en moet je ook duurder zaaizaad aankopen. Maar als dat je past dan is dat niet zo'n hele grote stap.
Maar er zijn natuurlijk nog wel wat andere melkstromen, de weidepremie red je sowieso.
+2
Noorderling
@grös
Je bent in ieder geval scherp op waar je mee bezig bent en waarom je iets doet.
Heel veel dingen zijn na verloop van tijd normaal geworden, terwijl dit helemaal niet zo vanzelfsprekend hoeft te zijn. Zaken overzien en stapje "terug" durven zetten is knap
Iedereen die op je erf komt en wat aan je wil verkopen krijg je het echt niet uit zijn of haar mond getrokken. Maak jezelf niet te afhankelijk en laat een ander je maar mooi voor gek verklaren.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!