107

Is een emissie vrije veehouderij middels innovatieve bronmaatregelen in de toekomst juridisch houdbaar?

Door de uitspraak van de voorzieningenrechter is er een juridische discussie ontstaan over de rechtszekerheid van emissie arme bron technieken in de veehouderij

nieuweoogst.nl/nieuws/2021/…

Heel slim schuift LNV de verantwoordelijkheid naar de sector. Het ligt niet aan de tot stand komen van de RAV lijst, maar aan de toepassingen. Mocht in de nabije toekomst blijken dat de juridische theorie niet matched met de weerbarstige praktijk, ontstaat een nieuwe realiteit.

Deel dit topic

Reacties

+1
De Wsn treedt op 1 juli 2021 in werking. In drie stappen worden emissies teruggebracht zodat de verpluchte reductie doelstellingen gehaald worden. De doelen zullen zorgen voor een daling van de emissies met ruim 50 % de komende jaren.

Mijn vraag bij de grote rechtsonzekerheid door de discussie in het artikel: Hoe dan...?

En of dit allemaal niet voldoende is, bied de sector de komende dagen een extra reductie bovenop de Wsn aan de BV Nederland.

Op weg naar een emissie loze veehouderij in Nederland

Of is het:

Op weg naar een veehouderij loze landbouw in Nederland.

(klik om te vergroten)

@John Spithoven Wie noem jij hier 'de sector' ?
+1
@BertK Een brede coalitie, is ons verzekerd....

We gaan het beleven wie het zo goed met ons voor heeft , dat ze het beschikkingsrecht over onze eigendommen over nemen.
+2
@John Spithoven Op een oud verzakt fundament kun je geen nieuw huis bouwen.
Dat de overheid dat wel doet terwijl ze zelf ervaren (vele gerechtelijke uitspraken) dat het ze alleen maar verder in het moeras zakken, is hun keuze. De Wsn en Spoedwet stikstof gaat hen ook niets brengen.

Dat een gedeelte van de sector zelf kiest om mee te bouwen aan dat nieuwe huis op de oude verzakte fundering is dom. Het geeft de verdeeldheid aan in de sector waarbij struisvogelpolitiek de boventoon voert.

De enkele sectorpartijen gaan een aanbieding doen om hun onderdanen te verkopen aan de BV Nederland en zien daarin de oplossing.
+2
@John Spithoven 15 miljard om boerenbedrijven uit te kopen rond natura200 en daarmee meteen die gebieden vergroten onder de noemer bufferzones. Die dan over tien jaar weer zogenaamde kwetsbare natuur zijn. Het probleem vergroten . Boeren kunnen “vrijwillig” instappen.
Van die 15 miljard paar miljard voor de TBO s die zijn dan ook weer paar jaar tevree en paar miljoen voor de Niet Gekozen Organisaties die de ambtelijke wensdromen mee hebben geformeerd en ondersteund.

En Sjaak zal tzt wel mooie functie elders krijgen.

Eerste globale inschatting 1/3 vd melkveehouderij (aantal dieren) weg binnen 10 jaar
+2
@JanCees Daarnaast vele miljarden naar een beter verdienmodel voor de periferie, die ons tot nu toe juridisch onhoudbare innovaties opdringen/opleggen.
+1
@JanCees 15 miljard gaat een probleem dat niet alleen door een ruime aanwezigheid van stikstof ontstaan is oplossen. Eerst een echte en grondige analyse van wat we in Nederland willen en hoe we dat bereiken kunnen.

Wil je boeren uitkopen voor natuur, benoem dat dan zo.

Het niet in staat zijn natuur te fixeren zoals die is heeft vele oorzaken. De balans is zoek door de wijze van ontstaan (oorspronkelijke functie, nevenfuncties) en doordat natuur zichzelf ook ontwikkelt.

Laat je niet gek maken. Als het moet of je past: Cashen en verder gaan!

Niet aan koopjes doen. Indirect wordt je uitgekocht voor woningbouw en industrie, niet voor natuur!
Quote Reactie van @JanCees:
En Sjaak zal tzt wel mooie functie elders krijgen.

Ik zal eens voor hem rondkijken of er ergens nog een berevelletje te krijgen valt .....
@John Spithoven Heeft die coalitie draagvlak onder de boeren? Of kiezen de boeren die daar niet hard door getroffen worden eieren voor hun geld en laten hun collega's stikken? Niet beseffen dat zij de volgende keer aan de beurt zijn omdat het resultaat niet bereikt wordt?
+2
Via andere maatregelen( o.a onuitvoerbare dierwelzijneisen) komen ze wel aan hun doelstellingen. De tijd, te lage opbrengstprijzen en onze onzekerheden of in onzekerheid laten zitten zijn in hun voordeel(wie hun dan ook maar is). De o.a. overheid hoeft geen euro uit te geven dat is de wens van iedereen maar niet van hun.

Als je maar lang genoeg een negatieve stemming uitspreekt in en over de sector sterft de sector vanzelfs wel. We zitten nu nog in een tussenfase dat de agribuisness met innovaties bepaalde groepen boeren "valse" hoop geeft dat dat de oplossing gaat geven. Kan wel maar tis uitstel meer niet tot de volgende uitspraak ... wie zijn vergunning niet op orde heeft verdwijnt of sterft uit...keihard maar die conclusie is gewoon helder maar wordt niet hardop uitgesproken
+1
@Melkweb Juiste weergave van de huidige realiteit.

De komende week wordt met een goed nieuws show en allerlei ingewikkelde termen de volgende boodschap gebracht.

1)Woon je in de buurt van N gevoelige natuur gebieden , dan is er door de sector voor je besloten dat je geen toekomst hebt op die plek. Je bedrijf zorgt voor een berekend natuurprobleem ondersteunt met subjectieve beoordelingen en bedreigt daarmee een algemeen belang. Als je verder wil in de veehouderij, moet dat op een andere plaats.

2) De bedrijven verder van N gevoelige natuur gebieden zullen investeren in innovatieve systemen, kostprijs verhogend. Door de aanhoudende juridische onzekerheid zal ook jouw toekomst onzeker zijn.

En voor de burgers van Nederland, uw voedsel zal door import en handelspolitiek fors duurder worden. Daarnaast zal het staatsmenu voor het grootste gedeelte uit vegetarische bestanddelen bestaan.

Redden we de natuur er mee? Nee! Maar het geeft bij de elite wel een goed gevoel.....
+3
@John Spithoven N2000 is alleen een probleem als je boer bent, Zwolle kan gewoon in en naast N2000 bouwen en havens aanleggen. Meten met twee maten:
[url]https://mobile.twitter.com/boomeik/status/1395969906345226242[/url]
@John Spithoven Met dank aan LTO.???
Quote Reactie van @John Spithoven:
Redden we de natuur er mee? Nee! Maar het geeft bij de elite wel een goed gevoel.....

En betalen die er voor? Welnee, landbouwvrijstelling afschaffen en geld rolt vanzelf binnen.
+2
Voor veel boeren is het beste om mee te doen aan goede uitkoop regeling(hoe moeilijk dat voor het gezin soms ook is!),je kan ook blijven zitten maar dan wordt je uitgerookt,is ook niet best voor je humeur.Heb je een opvolger,dan je heil ergens anders zoeken waar je wel wordt gewaardeerd.Zijn nog zat plekken waar het boeren plezieriger en veel makkelijker gaat als in ons kikkerlandje met z,n akkertjes ,slootjes en z,n stapel regelgevingen.
Blijven dromen dat er minder regels komen is wensdenken.
@jan.1
Zakelijk gezien hadden we met zn allen al lang vertrokken moeten zijn.
Veel is in nederland goed geregeld, maar het slaat compleet door.
Helaas moet je er aan de prive kant wel heel veel voor laten wat de keus lastig maakt.
Niet dat je ergens anders niks weer vind, daar ben je zelf bij. In de regel zijn regio's waar je je boer zijnde gigantische vrijheid hebt plekken waar je gigantisch aan de bak moet. Je moet een eind naar het oosten, andere cultuur en die Slavische talen valt echt niets van te maken. Als je pech hebt wordt je geplukt en heb je helemaal niets meer. Taal beheersen is vereiste nr 1.
Quote Reactie van @Noorderling:
Zakelijk gezien hadden we met zn allen al lang vertrokken moeten zijn.Veel is in nederland goed geregeld, maar het slaat compleet door.Helaas moet je er aan de prive kant wel heel veel voor laten wat de keus lastig maakt.Niet dat je ergens anders niks weer vind, daar ben je zelf bij. In de regel zijn regio's waar je je boer zijnde gigantische vrijheid hebt plekken waar je gigantisch aan de bak moet. Je moet een eind naar het oosten, andere cultuur en die Slavische talen valt echt niets van te maken. Als je pech hebt wordt je geplukt en heb je helemaal niets meer. Taal beheersen is vereiste nr 1.

Je kan ook de andere kant op,de plas over,land van ongekende mogelijkheden! Heb het hier al meer gezegd,m,n fam hebben daar hele mooie bedrijven neergepoot.Je kan daar iedereen goed verstaan,praten allemaal engels:😀
@jan.1
USA of canada?
Kun je nog een visum krijgen in de usa?
Het is er prachtig boeren in Noord Amerika, kan er naast zitten maar ik denk dat je voor een grote stap te laat bent.
In Canada wordt zo veel geld verdient, dat je in het verleden kon verdubbelen in dieren maar nu een amper gelijkwaardig bedrijf kunt kopen. Grondprijzen zijn vergelijkbaar, quotum onbetaalbaar.

Nu is het aantal stuks vee niet direct een vereiste als je een goed inkomen kunt halen. Maar je wilt je daar ook niet een generatie vastzetten en vroeg of laat begint er ook weer wat op te spelen dat je weer wat wilt ondernemen op welke manier dan ook.
Quote Reactie van @Noorderling:
USA of canada?Kun je nog een visum krijgen in de usa?Het is er prachtig boeren in Noord Amerika, kan er naast zitten maar ik denk dat je voor een grote stap te laat bent.In Canada wordt zo veel geld verdient, dat je in het verleden kon verdubbelen in dieren maar nu een amper gelijkwaardig bedrijf kunt kopen. Grondprijzen zijn vergelijkbaar, quotum onbetaalbaar.Nu is het aantal stuks vee niet direct een vereiste als je een goed inkomen kunt halen. Maar je wilt je daar ook niet een generatie vastzetten en vroeg of laat begint er ook weer wat op te spelen dat je weer wat wilt ondernemen op welke manier dan ook.

USA en CA,Heel verschillende landen,maar ook in usa hebben ze fabrieks quotum inmiddels.Als je daar uit wil breiden moet er elders een boer stoppen,heb ik begrepen.Zijn fam bedrijven,net als mijn bedrijf hier in nl.Het hoeft daar niet altijd 3000 koeien te zijn:😬
+1
Quote Reactie van @jan.1:
ook niet best voor je humeur.

Dat bepaal je helemaal zelf. Uiteindelijk is de boerderij ook maar een manier om je inkomen te vergaren en geen bron van levensgeluk. Als het dat wel is, moet je jezelf afvragen of je uberhaupt wel geschikt bent om een bedrijf te runnen. Je hebt immers niet op alles invloed.
Je zult maar met tegenzin je werk moeten doen !

Dan toch echt wel liever dat een gedeelte van je levensgeluk ook je werk/baan/ondernemen is.

@robbies
+1
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Dan toch echt wel liever dat een gedeelte van je levensgeluk ook je werk/baan/ondernemen is.

Daarom zeg ik ook dat je er zelf voor kiest om je humeur te laten beinvloeden door allerhande zaken? regelgeving is niet altijd leuk nee, maar denk je dat het in andere sectoren erger is? Ik heb vrienden die ondernemen in andere sectoren en personeel hebben. Sterker nog; die hebben personeel om het personeel te regelen. Succes ermee
Quote Reactie van @robbies:
Daarom zeg ik ook dat je er zelf voor kiest om je humeur te laten beinvloeden door allerhande zaken? regelgeving is niet altijd leuk nee, maar denk je dat het in andere sectoren erger is? Ik heb vrienden die ondernemen in andere sectoren en personeel hebben. Sterker nog; die hebben personeel om het personeel te regelen. Succes ermee

Ook jij heb gelijk,alleen bij de meeste boeren is het een way of live,je hele ziel en zaligheid ligt erin.Dat wordt op dit moment door polalisering en negatieve berichtgeving behoorlijk op de proef gesteld.Daar hebben veel boeren gezinnen werkelijk veel last of hinder van,ze vragen zich wel degelijk af,wat doen we nog goed in nl,kunnen wij dit onze opvolger nog aandoen!Daardoor zal een gedeelte van de opvolgers weer afhaken of vertrekken en dat is wat ze in den Haag ook willen.
[quote="@robbies" p="1889129"]Ik heb vrienden die ondernemen in andere sectoren en personeel hebben. Sterker nog; die hebben personeel om het personeel te regelen.[/quote Spreek je met grote melkveebedrijven waar meerdere mensen werken en een ieder zijn specialiteit hebben krijg ik altijd de indruk dat zij minder met dit soort items bezig zijn dan ons. Zit daar niet de kern van de vele frustraties op dit forum? Te veel bijzaken waar wij geen kaas van gegeten hebben, altijd achter de feiten aanlopen maar de bedrijfsopbrengsten te laag zijn omdat extern op te lossen. Zeg niet dat ze onkundig zin, integendeel maar in andere branches waar ze dit soort shit ook hebben hebben ze daar mensen voor. En dan voorkom je vele shit!!!!!
Quote Reactie van @Melkweb:
[quote="@robbies" p="1889129"]Ik heb vrienden die ondernemen in andere sectoren en personeel hebben. Sterker nog; die hebben personeel om het personeel te regelen.[/quote Spreek je met grote melkveebedrijven waar meerdere mensen werken en een ieder zijn specialiteit hebben krijg ik altijd de indruk dat zij minder met dit soort items bezig zijn dan ons. Zit daar niet de kern van de vele frustraties op dit forum? Te veel bijzaken waar wij geen kaas van gegeten hebben, altijd achter de feiten aanlopen maar de bedrijfsopbrengsten te laag zijn omdat extern op te lossen. Zeg niet dat ze onkundig zin, integendeel maar in andere branches waar ze dit soort shit ook hebben hebben ze daar mensen voor. En dan voorkom je vele shit!!!!!

Jij legt de vinger op de zere plek,doordat we alles zelf willen doen komen we kennis en tijd te kort.Daarnaast moet er nog een goed inkomen gehaald worden,en moet het bedrijf bij de tijd blijven.Was 40 jaar geleden ook een flinke opgave maar is nog nix aan veranderd.
@jan.1 Zolang de ego's afgemeten worden aan het aantal melkkoeien veranderd er niets.
@jg niet aan de kleur van de trekker?
Quote Reactie van @jg:
Zolang de ego's afgemeten worden aan het aantal melkkoeien veranderd er niets.

Vooroordeel!
@robbies Juist levensgeluk houd je aan de gang in de melkveehouderij, als je wilt ondernemen moet naar andere sectoren.
+1
Een week geleden plaatste ik deze bijdrage naar aanleiding van een uitzending van Buitenhof.

prikkebord.nl/topic/252237/…

Verder haalde JC hierboven de NGO 's, en noemde de ze Niet Gekozen Organisaties.

Wij laten ons vertegenwoordigen door NGP 's, Niet Gekozen Personen. Reden wordt vaak genoemd dat je alleen dan de juiste personen op de juiste plaats krijgt, met het juiste netwerk.

Deze week gaan we de gevolgen van zo'n NGP met netwerk meemaken.

We worden verkocht door 1 van ons, of zoals U2 het in Pride benoemd " One man comes to be justifyed, one man be trailed with a kiss".
Quote Reactie van @John Spithoven:
Een week geleden plaatste ik deze bijdrage naar aanleiding van een uitzending van Buitenhof.prikkebord.nl/topic/252237/…Verder haalde JC hierboven de NGO 's, en noemde de ze Niet Gekozen Organisaties.Wij laten ons vertegenwoordigen door NGP 's, Niet Gekozen Personen. Reden wordt vaak genoemd dat je alleen dan de juiste personen op de juiste plaats krijgt, met het juiste netwerk.Deze week gaan we de gevolgen van zo'n NGP met netwerk meemaken.We worden verkocht door 1 van ons, of zoals U2 het in Pride benoemd " One man comes to be justifyed, one man be trailed with a kiss".

Maar onze trots kunnen zij niet afpakken!!!
Volhouden John!
"Last resort" van de Eagles verteld het verhaal ook wel.
Kootwijkerbroek, Barneveld, een omgeving die zich kenmerkt door veel veehouderij bedrijven. Gaan de sector partijen het werk van Brinkhorst afmaken?

De Peel de Kempen en de Meinerij. Ook dit gebied kenmerkt zich door het voorkomen van veel veehouderij bedrijven. Het gebied waar decennia lang een blind vertrouwen was in de ZLTO en het CDA. Worden zij als dank voor die loyaliteit nu door het CDA en ZLTO geofferd?
+2
@John Spithoven alle vrijwillige opkoopregelingen worden overtekend(varkens, kalveren en de provinciale). Dit geeft aan dat er veel animo is om te stoppen. Laat al die bedrijven uitkopen; stopper tevreden en rijk. Nog paar van die regelingen en doelen worden gehaald. Zolang als het vrijwillig is.
@oubi Mee eens
+5
@Zwarecross @oubi Zitten jullie zelf in de situatie dat jullie "vrijwillig" verkocht hebben? Of zitten jullie op veilige afstand, zodat jullie je bedrijf kunnen aanpassen met kostprijsverhogende maatregelen die tot nu toe juridisch niet houdbaar zijn.

De overheid creeert chaos, gaat twee jaar op hun handen zitten en de sector komt zelf als mak schaap hun lam offeren....

Al 30 jaar is er een stikstofprobleem, miljarden zijn er geinvesteerd, de veestapel krimpt jaar op jaar en het resultaat is dat links rupsje nooit genoeg wederom de discussie op de agenda zet. En wederom offert de sector een gedeelte van zijn onderdanen. "Trojca hier, trojca daar" van drs P.
+1
@John Spithoven
De conclusie is dat Nederland ten dode opgeschreven is betreft de veehouderij. Ook al is de helft uitgeroeid, dan nog zal het gezeik niet stoppen!
@John Spithoven Zonder draagvlak geen beleid.
@Zwarecross Dat regelt LTO.
@jg Prima
+1
@Zwarecross Gefeliciteerd met je tweede reactie hier.

Betaald jouw baas een beetje? De mijne slecht.
Zullen we een dealtje maken? Houd jij ze arm, houd ik ze dom.....😁
@John Spithoven Doen ze zelf al. Correctie, ze houden zich van den domme...
@John Spithoven omdat je altijd bij sectordoelen blijft hangen. De normen moeten op bedrijfsniveau geregeld worden, dat gelul over de sector altijd, je blijft overal achteraan lopen
+1
@John Spithoven ik geef alleen maar aan dat er velen vrijwillig willen stoppen; opkoopregeling kalverhouderij in Gelderland zwaar overtekend; laat ze daar ruim geld voor beschikbaar stellen. Het is toch geen verplichting om door te boeren; als je tevreden bent met de opkoopregeling en je wilt op die manier stoppen dan is dat toch prima. En als er dan minder kalverhouderijen zijn dan hoeven er ook minder kalveren uit verre landen naar hier te worden gehaald met alle risico's van dien.
Ben zelf niet uitgekocht en ik sta er ook niet voor open.
@oubi Links en rechts zijn de doelen onbereikbaar!

Consequentie?
@BertK zolang er geld in de potjes zit en ze nog steeds worden aangevuld, blijven plunderen!
@oubi waarom betalen als het via de zijdeur (aanscherping van alle bijzaken) de doelstelling ook gehaald wordt. Natuur is geen ot en sien meer maar een keiharde business (ook onder boeren onderling) van eten of gegeten worden met een vaag wetboek in de handen. De tijd is in ons nadeel. Liever half agrarisch Brabant opgerot dan bv half Noord - Holland leeg(of andersom). Zo is het ook nog een keer
+1
@Melkweb www.steekdebuurmaneenmesinderug.com
of:
www.ikwoonnaastdefamilievanderlely.com
@Zwarecross Helemaal gelijk, stel uw bedrijf maar beschikbaar voor de knelPASgevallen. Even kijken in hoeverre uw tolerantie tegenover je medecollega's gaat. Iedereen heeft de mond er wel vol van maar vanuit hun eigen perspectief of uitgangssituatie gaat iedereen of je nou boer , cafehouder of belegger bent bij nood anders denken. Narcitisch of egoitisch?, nee hoor, ik ben dat gedoe langzamerhand ook zeker beu en als mijn collega er voor moet verdwijnen en ik verder kan en daarmee mijn kinderen zekerheden kan bieden teken ik er wel bij het kruisje.
@Melkweb Geheel conform verwachting
@Zwarecross logisch, alles moet op sectorniveau geregeld worden, en daar heb je als individueel bedrijf geen vat op. Dus dan krijg je deze instelling. Onze belangenbehartigers hebben dit zelf gecreëerd
+2
@Frans1 @oubi heeft toch gewoon gelijk dat uitkoop ronde na uitkoop ronde overschreven word, mensen moeten ook eens de realiteit onder ogen zien dat er ook animo tot stoppen is, naar mijn idee gaat het gebrek aan economisch perspectief meer bedrijven laten stoppen de aankomende 10 jaar dan het aantal stoppers door regelgeving, en natuurlijk de enorme vergrijzing in de sector in combinatie met het steeds moeilijker krijgen van financiering door de Basel regels
@mlkvhoudr Dat geluk om warm te stoppen wordt ze niet gegund
Een grote fout van de blijvers
Het is zo’n gemakkelijke oplossing
De pov snapt dat wel
LTO en nmv hebben teveel andere belangen
+1
@mlkvhoudr gevolg van het uitrookbeleid. Zo gaat de uitstoot van de sector naar beneden, maar of het het gewenste effect heeft betwijfel ik
+4
@Frans1 dat denk ik ook niet dat als alle veehouderij rond de Veluwe weg zou trekken (als voorbeeld) dat dan ineens natuurgebief de Veluwe ineens precies doet wat de plannenmakers willen, landbouw zal er met ammoniak een aandeel in hebben daar wil ik best in mee gaan maar net als met zure regen destijds zal het later blijken veel complexer te zijn geweest
+2
@mlkvhoudr Zeker weten! De natuur luistert niet naar NM, SBB of Aerius. Extra CO2 en extra temperatuur geeft extra groei. Is de balans anders dan vroeger toen er bijvoorbeeld nog hout gesprokkeld of gehakt werd, zal de natuur ook weer anders reageren. Natuur is continu in beweging, dat kan je niet fixeren!
De pasconvenant ondertekenaars zijn rechtsverantwoordelijk voor de rechtssituatie waarin de nbwet vergunninghouders zich nu bevinden.nbwet vergunninghouders welke uit voorzorg één kalf minder hielden dan vergunt, kunnen rechtsonmogelijk een bijdrage hebben geleverd aan de kdw overstijging. Nu de staat der Nederlanden en belangenorganisaties convenant ondertekenaars zijn maakt dat zij de rechtsveroorzaker zijn vd ontstane rechtsomstandigheid welke tot ingrijpen noopt door de staat.pasconvenant ondertekende belangenbehartigingsorganisaties hebben het rechtsbelang vd aangesloten nbwet vergunninghouders rechtsondergeschïkt gemaakt aan het gedrag van niet vergunninghouders. Daarom roep ik alle nbwet vergunninghouders op om het lidmaatschap van een pasconvenant ondertekende belangenvereniging op te zeggen per 25 mei.bestraf de daders.
@bankwerker Duidelijk.
Gedaan.
@Zwarecross dan zet ik een vinkje achter je naam✔️
@bankwerker klopt dat zijn de daders van heel de ellende en daar moeten de vergunninghouders voor bloeden
@klapstuk Wie weet zeker wat er gaat gebeuren ?
Quote Reactie van @bankwerker:
De pasconvenant ondertekenaars zijn rechtsverantwoordelijk voor de rechtssituatie waarin de nbwet vergunninghouders zich nu bevinden.

Wat is een pasconvenant? Wie zijn de ondertekenaars? Wat doet het met de rechtssituatie van de nbwet vergunninghouders?
+1
@crisis Goeie vraag , heeft LTO nu de NB houders uitgewisseld voor de pasmelders, moeten wij inleveren voor de PASMELDERS??? Gaan we NIET doen , jullie krijgen bezoek aan huis , mocht dit gebeuren , nee niet zielig gaan doen dit is geen bedreiging, maar een beleefdheids bezoek, met de vraag om uitleg .Als LTO oorlog wil dan krijgen ze die, FDF hou ff de vinger aan DE pols, over een dag of 10 is het gras weg , en hebben we tijd.
@Detukkeroettwente Neem aan dat je het over Lto hebt en niet je collega's die te goeder trouw gehandeld hebben en dachten correct de wet te volgen.
Eens dat geen boer ongewild wat inleveren moet van waar hij recht op heeft.
Quote Reactie van @bankwerker:
pasconvenant

Nu er geen PAS meer is, lijkt het mij logisch dat daarmee het zogenaamde "PAS-convenant" ook in de prullenbak is verdwenen.
@bankwerker nadere verklaring mogelijk? Een onherroepelijke vergunning kan toch nooit worden ingenomen
@overstekend wild
Besluit emissiearme huisvesting pakt gewoon een deel van je af, of je moet al heel vroeg anticiperen.
@Noorderling intern salderen dus. Toch vraag ik me af of het afromen van latente ruimte niet in strijd is met de rechten van de mens
@overstekend wild Bij intern salderen wordt er afgeroomd vd gerealiseerde ruimte of door emissiesreducerende maatregelen.
@achterhoeker2 Waar staat dat
@ted9 Webinar van 10 mei van het RVO, Als de PAS melder via intern salderen onder de drempelwaarde komt krijgt de melder een "positieve weigering " en is ie juridisch beschermt.
Maar dan heeft ie dus geen nbw en (volgens mij) ook geen stikstof rechten.
+1
@achterhoeker2 Van een drempelwaarde is in de veehouderij geen sprake meer.

En als de overheid zegt dat een gedeelte van de PAS melders geholpen wordt met een positieve weigering, worden ze voor de tweede keer genaaid.
Onderstaande afbeeldingen komen uit een positieve weigering. Positieve weigering betekent geen boterbriefje, geen Nbw vergunning, maar een bewijs dat u met de huidige depositie onder de depositie van het bestaan gebruik blijft. Dat kan met intern salderen van emissie arme technieken (Die juridisch niet houdbaar zijn tot nu toe)

En wat nemen ze op in een positieve weigering? EEN TWEETAL DISCLAIMERS.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
@John Spithoven Waardeloos stuk papier
+1
@Zwarecross Dit draait uit op een drama. Maar ja, ik voordat iedereen dit door heeft zitten we in stikstof crisis 2.01.
@John Spithoven idd die positieve weigering is juridisch waardeloos ( aldus dat staat in Disclaimer)
Het is een briefje dat de vergunning getoetst is niet meer niet minder
Wanneer je 10kg NH3 bijkoopt krijg je wel een Nb
Misschien een idee
@hans1980 Dat klopt, en dat adviseer ik ook, maar niet elke provincie is extern salderen mogelijk.

Daarnaast wil men dit gebruiken voor legalisering PAS meldingen.....aldus webinair 10 mei...
@achterhoeker2 ja idd en uiteindelijk zetten ze iedereen een mes op de keel om te investeren in die wappie vloeren en dan is het voor mij de vraag, van wie is de ruimte die op papier vrijkomt
+2
@bankwerker Kun je je uitspraken iets verduidelijken. Deze vragen staan nog open:
Wat is een pasconvenant?
Wie zijn de ondertekenaars?
Wat doet het met de rechtssituatie van de nbwet vergunninghouders?
@crisis Mijn naan is geen bankwerker....

maar hier het PAS convenant en de ondertekenaars.

zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2014-8347.ht…

Laatste vraag heb ik geen antwoord op.
Wsn is onderdeel van de omgevingswet, en die gaat voorlopig nog niet in werking. Provincies sturen sinds de uitspraak in Friesland al geen VVGB meer bij intern salderen, ongeacht het vloertype. Dus gebrabbel van Schouten dat er niks loos is. Nu een convenant sluiten met de overheid is hetzelfde als iets kopen op marktplaats waarvan de prijs te mooi is om waar te zijn. En dan tegen beter weten in, toch het geld alvast overmaken en hopen dat het opgestuurd wordt.
+1
Dit schreef ik gisteren hier neer.

De komende week wordt met een goed nieuws show en allerlei ingewikkelde termen de volgende boodschap gebracht.

1)Woon je in de buurt van N gevoelige natuur gebieden , dan is er door de sector voor je besloten dat je geen toekomst hebt op die plek. Je bedrijf zorgt voor een berekend natuurprobleem ondersteunt met subjectieve beoordelingen en bedreigt daarmee een algemeen belang. Als je verder wil in de veehouderij, moet dat op een andere plaats.

2) De bedrijven verder van N gevoelige natuur gebieden zullen investeren in innovatieve systemen, kostprijs verhogend. Door de aanhoudende juridische onzekerheid zal ook jouw toekomst onzeker zijn.

En voor de burgers van Nederland, uw voedsel zal door import en handelspolitiek fors duurder worden. Daarnaast zal het staatsmenu voor het grootste gedeelte uit vegetarische bestanddelen bestaan.

Redden we de natuur er mee? Nee! Maar het geeft bij de elite wel een goed gevoel.....


Nu zie ik reacties van waarom we niet gebruik moeten maken van de ondernemers, in de nabije omgeving van N gevoelige natuur, die hun bedrijf willen beeindigen.

Vooropgesteld, het voortzetten of beeindingen van een veehouderij moet een vrije keuze wezen.
Maar waar ik voor wil waken is een uitrookbeleid.
Ik heb eens naar de waarde vaststelling gekeken bij beeindiging hetzij voor de SRV, hetzij voor de Regeling provinciale of landelijke aankoop veehouderijen nabij natuurgebieden.

SRV was alleen mogelijk is gebied Oost en Zuid, waarbij de vergoeding bestond uit een vastgestelde waarde voor het varkensrecht en een m2 prijs afhankelijk van de leeftijd van de stallen. Voorwaarde was dat de ondernemer geen intensieve veehouderij meer opstart in Nederland. De gefasseerde uitkering zorgt voor grote onzekerheid of een ondernemer 100 % van de vastgestelde waarde krijgt. Er zitten nogal zware sancties op het niet halen van tijdsdoelen.( waarschijnlijk ook de reden waarom een groot gedeelte van de inschrijvers weer afhaakt)

Regeling provinciale of landelijke aankoop veehouderijen nabij natuurgebieden worden productierechten, grond en gebouwen tegen marktwaarde getaxeerd, staat in de regeling te lezen. De ondernemer krijgt een "beroepsverbod" opgelegd en mag zich niet meer als veehouderij ondernemer vestigen in Nederland. Inkomenschade of schadeloosstelling bij verplaatsen is dan ook niet aan de orde. En wat is marktwaarde als je bedrijf straks in een door sectorpartij voorgestelde bufferzone valt. En overstijgen dan op den duur de financieringen niet de marktwaarde.

En dan kom ik weer terug op het vrijwillige karakter. Als de overheid in het kader van algemeen belang bufferzones rondom stikstofgevoelige natuur wil creeeren, waarom onteigent de staat de veehouder dan gewoon niet. Dan heeft de ondernemer een vrije keuze om zich te hervestigen, worden inkomens- en verhuisschades (bijv) ook vergoed. Dan wordt de marktwaarde bepaald door de rechter op basis van transacties in de omgeving. Kortom, een ondernemer kon er in deze laatste optie wel eens veel beter uitspringen, en mocht hij of zij zich willen hervestigen, dan bied volledige schadeloosstelling meer perspectief.

Of is het gewoon een centenkwestie voor de overheid om bedrijven in bufferzones zo goedkoop mogelijk is de vingers te krijgen? Dat laatste mag een sectorpartij nooit achter gaan staan!
Wie is lands grootste vervuiler van n2000 gebieden?kom der maar in
@bankwerker de staat der Nederlanden zelf doordat ze weigerd uitvoering te geven aan art 19l NBwet . Ga handhaven en het geschapen probleem vervalt.
+1
@bankwerker De mens met al zijn luxe wensen.
+6
Voor de overheid en NB-vergunninghouders is de situatie nu eindelijk eens een keer omgedraaid. NB-vergunningshouder kunnen nu de langste adem tonen en moeten in principe niks. Dus ook geen nieuwe vloer als dit juridisch niet houdbaar blijkt. De overheid moet vergunningen uitgeven, stikstof terug dringen ook tegelijk ook stikstof vrijmaken voor B.V. Nederland. Het enige wat onze belangenbehartigers hoeven te doen vanuit deze riante onderhandelingspositie is er zorg voor dragen dat onze huiden duur wordt verkocht en er in juridisch opzicht geen blunders worden gemaakt of ons streken worden geleverd. Dat wij als sector veel stikstof gaan inleveren staat vast maar laat ons niet met de broek aan naaien.
@nitevd Je hebt 100 procent gelijk. Alleen is er een probleem die zogenaamde belangenbehartigers zijn types die erg opgewonden raken als ze in de krant komen. Achteroverleunen is aan hun niet besteedt.
@nitevd Of gewoon per direct stoppen met deze onzin en leugens en verzinsels, en de verantwoordelijken vervolgen en opsluiten .
+1
Belangenbehartigers met een eigen belang in de sector of teveel emotionele binding zijn de doodsteek voor de sector. Gewoon je als landbouw laten vertegenwoordigen door topjuristen zonder belang bij eigen landbouwbedrijf . Een doel : geld voor je waar en geen geneuzel over de toekomst van eigen bedrijf. Emotie speelt te grote rol in de landbouw/ bij de landbouwvertegenwoordigers. Wordt misbruik van gemaakt!
+1
Wanneer bij de invoering van de fosfaatrechten uitgedeeld zou zijn volgens artikel 95 van de staatssteunbeschikking dan hadden we nu geen fosfaatknelgevallen en geen stikstofprobleem . de 8,3% korting was dan ook niet nodig geweest . nu is het een circus met veel gerommel met dieren
ruim 7000 rechten die vragen op roepen zie tabel met x er achter

peildatum IR_v_kalf IR_m_kalf IR_v_pink IR_m_pinkIR_koe
01Jan2012 287 46 176 3
01Jan2013 329 42 175 3
01Jan2014 314 31 173 1
01Jan2015 349 x 33 254 x 1
02Jul2015 451 x 29 545 x 2
01Aug2015 321 x 22 237 x 1
01Jan2017 347 57 309 1
01Jan2018 179 66 54 1
@klapstuk volgens de richtsnoeren voor staatssteun mogen alleen bedrijven met één bestaansrecht steun ontvangen.vergunninghouders hebben bestaansrecht,alle anderen niet.
+1
@bankwerker Gelul, veel PASmelders en vrijgestelden werd voorgehouden door de overheid dat ze niet eens een vergunning aanvragen konden of de overheid weigerde die aanvraag in behandeling te nemen. Als je niet op een redelijke manier met je collega's om kunt gaan hoef je van hun ook weinig medeleven te verwachten. Als .je niet weet wat er gespeeld heeft, ok.
@BertK bertk
hoeveel pas melders hebben werkelijk een NB aanvraag gedaan voor de invoer van de pas ??
@klapstuk Genoeg.
@BertK ik schat nog geen 10%
@BertK en als de pas melders de strot dicht nijpen van de vergunninghouders wat zeg je dan
@klapstuk Dat doen je collega's niet maar de overheid.
@BertK hebben deze dan bezwaar en beroep ingesteld tegen de weigering om de aanvraag in behandeling te nemen danwel bezwaar en beroep ingesteld tegen de aanvraagafwijzing.
@bankwerker Welkom
Eindelijk iemand met juridische kennis op dit forum
+1
@bankwerker Als je denkt dat je voldoet aan de wet zoals de overheid zegt dat je doet, ga je geen bezwaar indienen. Je bent als boer geen jurist.
Niet overal is er als een idioot gebouwd en geïntensiveerd. In onze omgeving speelde N2000 absoluut niet, lag ergens aan de andere kant van het Westland en de stad. Dat ook gekeken wordt naar meer dan 50 km afstand is van den zotte. De gemiddelde boer heeft hier net zoveel koeien per ha als zijn grootvader, heeft alleen meer ha's. Streekgemiddelde is sinds 94 met 0,1 koe per ha gestegen, alleen het aantal boeren is wel meer dan gehalveerd.

Zou iets meer kijken naar wat de overheid fout doet en heeft gedaan. Als boer mag je van de overheid verlangen dat ook zij aan haar zorgplicht voldoet. Jouw houding is gewoon asociaal naar je collega's. Verwacht van hun dan ook maar niks. Jij lijkt de PASmelders te offeren, PAS kon omdat het effect klein was. Met die halve of hele procent reductie van hun ga je geen doelen halen, de NB vergunden zijn gewoon ook aan de beurt.
@bankwerker Als jij een anonieme bankwerker bent, heb je wel een beetje vreemde praat. Hobbyboer?

Behalve boeren heeft oa ook een deel MKB, industrie en transport gebruik van de PAS gemaakt. Jij denkt dat een boer met NB veiliger is dan een melder of vrijgestelde? Droom verder, eventjes misschien.
@BertK vergunning aanvragen van boeren die op 10-6-1994 boer waren mogen door gs van de provincie niet afgewezen worden.ze moeten verlenen in gematigde versie van 10-6-94.
+4
@bankwerker 1994 ??? Verder alles goed !!!
@Detukkeroettwente Carol heeft de pasmelders legaliseren belooft.gedeeltelijke legaliseren op het niveau van 10-6-94 voldoet aan de belofte.
DUS lto en de betonboeren spelen het ZO!!!
+2
Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, LTO Nederland, VNO-NCW, MKB Nederland en Koninklijke Bouwend Nederland komen met een plan. Vandaag 07:15 uur op radio1.

Dit kreeg ik doorgestuurd. In plaats van met de boeren, praten sector partijen eerst met Nederland.
@John Spithoven Draagvlak bij degenen die leveren mogen?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
107
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
0