Ook de duinen lijden flink onder stikstofQuote:
Duinbeheerders geven miljoenen euro's uit aan de bestrijding van de gevolgen van te veel stikstofuitstoot. Tientallen plantensoorten in duingebieden staan onder druk.

Deel dit topic Ook de duinen lijden flink onder stikstof (nos.nl)

Duinbeheerders geven miljoenen euro's uit aan de bestrijding van de gevolgen van te veel stikstofuitstoot. Tientallen plantensoorten in duingebieden staan onder druk.

BertK

Laatste  |  

Reacties

+1
BertK
Heerlijk dit artikel. De veehouderij is in deze gebieden maar voor zo'n 20 procent van de depositie verantwoordelijk. Met opkoop van bijna de laatste veehouders bij Valkenburg ten behoeve van woningbouw zal het nog minder zijn. Succes met 50% reductie in 2030. Toch maar het Binnenhof, den Haag en Europoort weg saneren?
BertK
@BertK Johan V, zeg er ook eens wat van!
+9
Bekkink
Oja tuurlijk....wind komt meestal uit het westen dus de stikstof van verenigd koninkrijk is dus de boosdoener🥴
+1
Kars
@Bekkink dat is eerste wat ik ook dacht. Leuk toch dat ze met zulke beweringen meteen zichzelf uitlullen! Het verdienmodel van die clubjes is niet praten hoe goed het gaat met de natuur. Al is de laatste boer vertrokken ze zullen steeds meer geld willen hebben.
+1
casev
@Kars de spijker op zn kop kars. Als zij zouden zeggen dat het allemaal wel meevalt, is er geen subsidiepotje meer om uit mee te vreten, en zouden ze zichzelf min of meer overbodig maken. Een slager die zn eigen vlees keurt....
+1
BertK
@casev Als je de Nederlandse natuur wilt houden zoals ze is, zal je er in moeten werken. Van zichzelf verandert de natuur als de balans verstoord is. Veel natuur in Nederland is terrein dat eerder door de mens geëxploiteerd is (geweest), daar is de balans zoek.

Ook duinen worden beheerd om als oa zeewering te kunnen functioneren.

Zo zijn er meer.

Afgeplagd veen, Nieuwkoopse Plassen, Drenthe.

Uiterwaarden zijn bedijkt om de rivier te cultiveren als afvoerkanaal en van sluizen voorzien om het peil te reguleren.

Benoem er nog maar een paar.
+5
cs-agrar
Je zou denken, mooi toch, dat er tenminste wat groeit, dat houd dan immers het zand vast...
+11
rene-de-jong
Duinen en stikstof ......... iets met windrichting en andere oorzaken....

(klik om te vergroten)

Grijze duinen is ongunstig van België t/m Rottumerplaat.

Dan is het plots weer goed, maar das logisch want dan heb je Duitse stikstof.....(normen 7.14)

forum.eionet.europa.eu/habitat-art17report/…

(klik om te vergroten)

Ten most frequently reported 'highly important' pressures in EU

Maar hier komt het door Stikstof.......
+1
hans1980
@rene-de-jong waar ligt Zandvoort???
+1
rene-de-jong
@hans1980 Dit weekend in Monaco
+1
weurding
Formule 1 gaat electrisch?
+12
kanniewaarzijn
Het wordt tijd dat dit soort dom geklets strafbaar wordt gesteld!!!
weurding
@kanniewaarzijn ben bang dat er dan weer een probleem komt in de bouw🙈
+3
rene-de-jong
Wooded Dunes (Beboste duinen) 1.413 ha in Noord Hollands Duinreservaat
heeft ook last van stikstof t/m Rottumerplaat, tenminste dat hebben ze doorgegeven in de SVI (landelijke rapportage) de SDF is A voor Conservation (Kwaliteit = goed)

(klik om te vergroten)

Ook hier vanaf Rottumerplaat wonder stikstof.

(klik om te vergroten)

De meest opgegeven reden kan HIER echt niet de oorzaak zijn......
Nevergiveup
Ze waren al een aan het maaien met een paar 1 cilinders zonder adblue 🙈 , wat een zielige mislukte niksnutten toch 🥴
+1
klapstuk
@Nevergiveup https://youtu.be/mVBV4n37TOY🤣😎
+3
Weidezicht
@Nevergiveup ik zag het ook. Ik denk mensen van sociale dienst. Maar evenxogoed was het schijnvertoning. Maar xo n listige boswachter, daar zijn er duizenden van die denken dat ze verstand hebben van natuurbeheer. En zulke mensen en instellingen vinden elkaar en hebben het bereik om keer op keer de media te halen. Als er ergens een link te leggen is naar de landbouw, zullen ze het niet laten die te vermelden. Nu met stikstof in de duinen, geen boeren, zee ernaast en westenwind, roeren ze de landbouw niet aan, anders prikken de mensen erdoorheen.

Mensen als rene de jong zouden ook een groot podium moeten hebben, met zijn kennis en rapporten e.d.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Nevergiveup:
Ze waren al een aan het maaien met een paar 1 cilinders zonder adblue

Maaien met die 1 cilinders momenteel geeft hun geen tijd om na te denken 😀

En na denken kan een paard ook beter dan een mens met zijn groter hoofd 😢
Detukkeroettwente
Zorgen dat de winkels twee weken LEEG zijn dan zijn al deze verzonnen problemen opgelost, wat een gedonder.
DJ-D
2 weken geleden nog gewandeld

(klik om te vergroten)

+2
Koeien boertje
@DJ-D heb je geluk gehad, volgende week krijg je een zeis mee
+12
Boerin86
Deze journalist van de NOS heeft er niet voor gekozen om volgens het Aerius model, de grootste bron van stikstofdepositie op te noemen, in haar artikel. Het is dit keer namelijk niet de landbouw, maar toch zal de lezer van het artikel denken dat de hoofdschuldige van de zogenaamde teloorgang van het duin komt door de stikstofdepositie vanuit de landbouw. Eigenlijk zou de boventoon van het artikel moeten zijn dat er miljoenen euro's aan TBO's worden geschonken, maar ze blijkbaar niet in staat zijn, dit nuttig te besteden. Als wij op onze camping een exoot tussen ons gras tegengekomen, die meegenomen is onder een band van een camper die door Italië is gereisd, dan verwijderen we die, als er nog maar 1 van is. PWN is blijkbaar laks geweest en heeft de euro's aan de verkeerde dingen besteed, zoals bv visies schrijven over de indeling van de binnenduinrand en rapportjes over bla, bla, bla ... i.p.v. een schep te pakken en de mouwen op te stropen. Slinkse manier van schrijven van deze journaliste.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Boerin86:
miljoenen euro's aan TBO's worden geschonken

Hoe meer grond en geld er naar die clubjes gaat, hoe harder de natuur achteruit holt!! Dan zou je je conclusies moeten trekken....
+1
George
Eindelijk wil er wat op die gele schrale zand groeien en dan ist weer niet goed.
Vroeger waren er hier boeren die op de schrale heide gronden helmgras moesten telen dat ze konden gebruiken voor de duinen te laten begroeien. Times changed
demelkboer
rivm.nl/nieuws/…

Lees dit eens. Zelfs als die sdtiksotf uit zee komt komt het nog van de landbouw. Ze weten er toch weer een draai aan te geven.

Waar blijven die Zee schepen in de modelen?
matt
@demelkboer wel heel opzichtig,ergens naar toegerekend.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @matt:
wel heel opzichtig,ergens naar toegerekend.

Dat geven ze zelf ook al aan: "Deze modelverbetering biedt een betere basis voor berekeningen in het kader van de landelijke aanpak van stikstof". Vrij vertaald: met een omweggetje kunnen we toch de landbouw weer de schuld geven.

Ach, het RIVM is onderdeel van Wageningen moet je maar denken. Niet serieus te nemen dus!
BertK
@kanniewaarzijn Stevig onderbouwd ook, wetenschappelijk?

NOx reist verder dan NH3, dus stikstof in zee heeft vaker NOx als bron? Alle zeewier dat daarvan groeit verrot weer met NH3 als resultaat? Ik roep ook maar wat.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @BertK:
Stevig onderbouwd ook, wetenschappelijk?

Nee, meer het idee "papier is geduldig".
+2
Boerin86
@demelkboer

(klik om te vergroten)

Als je een rondje gaat fietsen door het waterwingebied bij Castricum, dan ruik je van verre waar de stikstof vandaan komt. Het pinguïn verblijf bij de Artis is er niks bij. De aalscholver en ganzen populatie is tot plaagachtige grote toegenomen en ze nestelen daar waar ons drinkwater wordt gewonnen. Komt deze depositie uit het model rollen of zorgt deze alleen voor hogere uitkomsten bij een meetpunt en wordt de depositie aan een andere categorie toebedeeld, zodat het papieren plaatje weer klopt?
BertK
@Boerin86 Zuid Holland net zo iets. Provincie weet dat ze veel te veel ganzen hebben, onderschrijven dat ook, maar doen en/of mogen niks.
BertK
@demelkboer Meeste water in Nederlandse rivieren komt uit het buitenland en passeert ons land slechts. Bovendien mijden veel rivieren Nederland.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!