Meer boeren hebben psychische problemen en hulp kan beter, boer Erik weet er alles van: 'Ik kreeg verkeerde adviezen'

Regeldruk, onzekere toekomst en een slecht imago. Steeds meer boeren kampen met psychosociale problemen en ook het aantal suïcides stijgt. Boer Erik belandde na de dood van zijn broer in een zware periode, maar voelde zich onbegrepen door hulpverleners.

Als zijn broer Gerrit zelf uit het leven stapt, heeft boer Erik Jansen nauwelijks tijd om verdrietig te zijn. De broers runnen samen het melkveebedrijf van de familie en op dat moment wordt er een ligboxenstal gebouwd. "Er kon eigenlijk niet worden gerouwd, want de stal moest worden afgebouwd", vertelt Erik.

Hulp zoeken
Na een jaar komt de klap en stort Erik in. "Mijn leven met Gerrit voelde alsof ik met iemand achterop de fiets zat die zijn benen over de grond laat slepen. Gerrit was manisch-depressief. Hij kon zomaar halverwege de dag besluiten om iets totaal anders te gaan doen. Pas na zijn dood voelde ik hoeveel energie dit alles van mij heeft gevraagd."

Zijn vrouw Annette overtuigt Erik dat hulp zoeken nodig is. Maar de aangeboden hulp valt tegen. "De huisarts zei dat ik een burn-out had. Van de psycholoog kreeg ik het advies om meer 'leuke dingen te doen' en een weekend weg te gaan. Maar als boer kún je niet zomaar een paar dagen weg. Wie had het bedrijf dan draaiende moeten houden? Gerrit niet meer, in elk geval. Ik kreeg de verkeerde adviezen."

Deel dit topic

Reacties

+1
weurding
Heftig zoiets, zullen goedbedoelde adviezen geweest zijn maar hoe en wat pakt goed uit?
+1
grös
@weurding
Is standaard advies "even op vakantie gaan", volgens mij kan iedereen zo wel psycholoog worden . Ik had gezegd koop een paar koeien en een stuk land, maar die had ie ook al ..
+1
demelkboer
@grös op vakantie gaan geeft boeren meer stress dan thuis aan het werk zijn 😄
grös
@demelkboer
Die paar dagen ervoor zijn toch wel grootste stressmoment van het jaar ja.. Is alweer even geleden gelukkig, maar het geeft elke keer wel weer even een andere kijk op je wereld.
Frans1
@demelkboer nee hoor😎 de dag voor vertrek, die is het ergste
slagakker
@grös Je heb er nog nooit mee te maken gehad dat is wel duidelijk.
grös
@slagakker
Alleen op zondagochtend wel eens maar dat zal bij meer wel zo zijn..
Nee paar generaties terug, dat was niet zo positief voor de karaktervorming van kinderen, en er was ook totaal geen hulp of een dominee wat te lullen. Maar dat ze tegenwoordig alles meteen met een pilletje willen oplossen werkt toch ook averechts..
hans1980
Dat robot melken heeft hem niet goed gedaan
mlkvhoudr
@hans1980 ik kan me goed voorstellen dat wanneer je innerlijke onrust hebt een melkstal beter past dan een melkrobot, daar moet je toch redelijk georganiseerd in je hoofd voor zijn terwijl de melkstal op de automatische piloot kan, tegelijkertijd hebben we als melkveehouders ook maar 1 lijf, ik zelf maak mij geen illusies dat ik ongestraft van mijn 19e tot mijn 67 e zelf kan gaan melken
robbies
@mlkvhoudr voor heel veel boeren is robotmelken niet weggelegd. Je moet je complete routine overhoop durven gooien.
mlkvhoudr
@robbies dat denk ik ook daar zit ook mijn grootste twijfel over automatisch melken of ik er gestructureerd genoeg voor ben, de 2e angst zit hem in wetgeving, of melkfabriek dat er bijvoorbeeld meer en langer geweid moet gaan worden
+2
jan.1
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
dat denk ik ook daar zit ook mijn grootste twijfel over automatisch melken of ik er gestructureerd genoeg voor ben, de 2e angst zit hem in wetgeving, of melkfabriek dat er bijvoorbeeld meer en langer geweid moet gaan worden

Is toch geen uitdaging om gewoon overdag je werk te doen en alleen ff een spits rondje s,morgens en s,avonds te doen,dat is robotmelken:😀
Komende jaren gaat alles over op robotmelken,gewoon omdat het kan....
Jij heb ook goede huiskavel dacht ik,dus daar zit het probleem niet.(kan dag en nacht weiden)
+1
mlkvhoudr
@jan.1 Zo lang ik dan maar geen rondjes hoef te gaan fietsen om de tijd te doden😉
+3
jan.1
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Zo lang ik dan maar geen rondjes hoef te gaan fietsen om de tijd te doden

Ha ha,je mag ook met je vrouw hele dag op terras zitten ,het mag nu weer..,het gaat er ook beetje om dat je geniet van het leven:😃
+1
demelkboer
@mlkvhoudr heb i gister nog gedaan. Erg rustgevend
cjw73
@demelkboer k vind het altijd maar een behoorlijke inspanning. Of heb je ook al een stroom fiets...
George
Quote Reactie van @cjw73:
k vind het altijd maar een behoorlijke inspanning. Of heb je ook al een stroom fiets...

Gaat mooi jonguh. Maar dan inderdaad wel met een fiets op stroom. Maar weer speelt niet echt mee de laatste tijd.
cjw73
@George ben nog geen 50, ik vind me nog te jong voor zo'n ding.😉😉
Vdejong
@cjw73 ben net 50 en bezorg wel eens kranten voor onze dochter, dan zou ik graag een fiets met motor gebruiken.
cjw73
@Vdejong wat let je om er 1 te kopen. Kan zo mee naar Canada hoor. Ik moet nog 2 jaar en een weekje om 50 te worden.
Vdejong
@cjw73 Canadezen fietsen niet.🥵
cjw73
@Vdejong probeer ze zover te krijgen. Kun je fietsen verkopen.😆😆
weurding
@Vdejong daar ben je straks vast vrij van😁
+3
George
Quote Reactie van @cjw73:
ben nog geen 50, ik vind me nog te jong voor zo'n ding.

Dat is onzin , je bent daar nooit te jong voor. Als je zo'n ding nodig hebt omdat je op een gewone niet meer kunt fietsen dan ben je te laat. Dan heb je er niet van kunnen genieten. Ik fietste tot ruim 3 jaar terug nooit en nu dikke 3000 km per jaar. Alleen dat is al een voordeel , gezonde beweging. Kun je zeggen , ja elektrisch maar je bent evengoed volop in beweging en gaat vlot 40-70 km fietsen . Dat ging ik met gewone fiets echt nooit doen. Maar gaan geregeld met ander stel fietsen en zijn vanuit hier wel eens naar Valkenburg gefietst en Vaals , een overnachting in hotel , lekker eten en borrelen in de avond en daags erna terug. Wij vinden het prachtig. Afgelopen zomer klavertje vier gefietst van de Bilderberg Hotels op de veluwe , iedere dag een route van 60 km door prachtige gebieden op de veluwe en 4 nachten een ander hotel met zwembad en 's avonds een luxe diner en s morgens uitgebreid ontbijt , bagage werd naar volgende hotel gebracht. Was echt heel mooi om te doen.
T60401
Quote Reactie van @George:
ja elektrisch maar je bent evengoed volop in beweging

otel , lekker eten en borrelen in de avond en daags erna terug.

avonds een luxe diner en s morgens uitgebreid ontbijt ,

Dat je volop in beweging bent is maar goed ook als ik het zo lees. Ander ben je zo een Michelin poppetje. 😄
cjw73
@George ik kan wel fietsen, maar doe het nooit. Maar de rest die je erbij verteld hou ik wel van. Een hotel en of etentje is altijd een gezonde afleiding. Is hier met mooi weer alleen soms wat lastig, of ik kuilen of de baas moet werken.
+1
George
@cjw73 Als er gekuild moet worden ga ik ook niet maar dat is maar eens per maand tot 6 weken een paar dagen. Wij pikken er wel de momenten voor uit als het kan.
+1
cjw73
@George de baas werkt in de horeca, is soms wat lastig met mooi weer. Maar we mogen graag even een hapje ergens halen of een terrasje pakken en dat lukt ook zeker wel.
Erco
@George Dus wat je eraf fiets vreet je er savonds weer aan. Een soort balansdag? 😉👌
+2
weurding
@Erco kilo's eraf fietsen gaat echt niet op een electrofiets, of je moet de accu afkoppelen
George
Quote Reactie van @weurding:
kilo's eraf fietsen gaat echt niet op een electrofiets, of je moet de accu afkoppelen

Als je voor de hoogste ondersteuning kiest niet maar meestal trappen we toch behoorlijk als je 50-60 km gaat fietsen. We zijn ook naar Oisterwijk gefietst en Valkenburg , dan toch kleine 100 km per dag. Of van hieruit naar Overloon oorlogsmuseum , dat zijn behoorlijke afstanden die ik op gewone fiets nooit zou doen.
Maar sinds deze week na ruim 5 maanden gesloten zwembaden weer gaan zwemmen , 70 banen gedaan en barst nu van de spierpijn in mijn nek en schouders. 😄
Twee keer per week doen we dat en dat helpt wel voor conditie en om een beetje op gewicht te blijven.
+2
ricardo
@George 70 banen dan zou ik een dag in het bad moeten liggen
George
Quote Reactie van @ricardo:
70 banen dan zou ik een dag in het bad moeten liggen

Oefenen , flink oefenen. In het begin ging ik kapot en was ik blij als ik er 30 deed.
marcsterreborn
@George Jammer hoor
George
@marcsterreborn
Zeg het eens jongen , wat jammer je nu weer?
achterhoeker2
@jan.1 Er zijn hier in de buurt genoeg robots vervangen door melkstallen ik heb 20000 euro aan onderhouds kosten langs horen komen.
(GEA)
jan.1
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Er zijn hier in de buurt genoeg robots vervangen door melkstallen ik heb 20000 euro aan onderhouds kosten langs horen komen.(GEA)

Zeg ook niet dat het goedkoop is,reken maar op een 1.5 cent per liter.
achterhoeker2
@jan.1 Mijn bezwaar voor robots is de dagstructuur , het zal wel iets persoonlijks zijn maar ik begin en eindig de dag met melken.
ntd79
@achterhoeker2 en als je daar aan hecht moet je idd gewoon in de put staan, heel simpel.
Vdejong
@achterhoeker2 tussen door eten, voeren maaien, koffie, schudden, harken, eten, inkuilen, vastrijden, koffie en afdekken?
bio boer
@achterhoeker2 dat ritme heb ik nu ook met de robot begin met de ronde langs de robot en kalveren eindig er ook vaak mee soms nog wat klusjes na het eten
jan.1
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Mijn bezwaar voor robots is de dagstructuur , het zal wel iets persoonlijks zijn maar ik begin en eindig de dag met melken.

Je zit helemaal vastgeroest dus,het wordt tijd voor andere dingen:😀
ntd79
@achterhoeker2 als dat op 6 robots is, een koopje😁
achterhoeker2
+3
Leo,s vriend
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
of ik er gestructureerd genoeg voor ben,

Was ik destijds ook bang voor, bleek achteraf totaal ongegrond, juist het 2 keer per dag MOETEN melken, op vaste tijden gaf bij mij bepaalde druk, vliegen om op tijd thuis te zijn, werk afraffelen en s ochtends met de brakke of zieke kop in de melkput staan als je niet helemaal lekker was , allemaal voorbij, robotmelken is hier hemels.
+2
mlkvhoudr
@Leo,s vriend Ik ben nu nog aan het melken dus van die vaste tijden heb ik niet zo n last van😉 maar snap je punt👍
achterhoeker2
@robbies En juist die routine is belangrijk voor mensen die gevoelig zijn voor stemmingswisselingen .
+1
Noorderling
@robbies
Durft die categorie het melken/bedrijf wel uit te besteden?
Je moet je overgeven dat een ander ook iets kan, maar op een andere manier doet en wellicht ook een keer een fout oplevert. Als dat lastig is, loop je op alle manieren vast.

Hoe lastig het ook is, ga dan mogelijk minstens 6uur reizen van huis, ga vliegen of naar een eiland zodat je zeker weet dat je niet naar huis kunt en telefoon uit.
+5
ntd79
@Noorderling daar zou ik dan weer psychische problemen mee krijgen🤣maar waarom zou je dat moeten, buiten bedrijf om en ik heb wat van de wereld gezien, maar op dit moment word ik het gelukkigst van bijvoorbeeld een lang weekend Valkenburg. Denk dat de basis, je bedrijf goed moet zijn. Je kunt stukjes fietsen en weekendjes weg gaan tot je een ons weegt, maar als je iedere keer weer terugkomt in de situatie die je gewoon schijnbaar niet bevalt is dat denk ik dweilen met de kraan open.
slagakker
@ntd79 Heeft ook vaak helemaal niks met het bedrijf te maken. Ziekt of overlijden binnen het gezin hakt er veel dieper in.
+1
ntd79
@slagakker dat is zo, maar dat is natuurlijk in alle lagen van de bevolking zo, daar loopt een metselaar bij wijze van ook tegenaan.
bio boer
@ntd79 die metselaar kan zich ziek melden bij melkveehouder gaat dat wat lastiger daat gaat altijd door ook als je kind in het ziekenhuis licht of zo
ntd79
@bio boer Ik ben bekend met een melkveebedrijf😉Ik heb er gelukkig nooit mee te maken gehad, binnen het gezin dan, een nachtmerrie. Het enige wat ik er van denk is dat je eerst weer in de basis, gezin en bedrijf, je draai weer zult moeten vinden, in plaats van alles pappen en nathouden en meer leuke dingen moet gaan doen. Ook belangrijk, maar op die manier lijkt het me iedere keer een beetje een poging om te ontsnappen aan de realiteit.
bio boer
@ntd79 ik zelf gelukkug ook niet weet wel van imand waar wel gebeurt is daar is wel eens een melkbeurtje overgeslagen zo hakte het er daar ïn
Vdejong
@bio boer toen mijn vader op het bedrijf een hartaanval kreeg en als nog is overleden ondanks dat ik gereanimeerd heb, heb ik 's middags samen met een melker gemolken om maar niet alleen te zijn met mijn gedachten. Daags voor zijn uitvaart nog ingekuid. Bezig blijven schijnt de beste remedie te zijn bij mij.
+1
Jannus
Quote Reactie van @Vdejong:
Bezig blijven schijnt de beste remedie te zijn bij mij.

Niet altijd,je dient ook tijd te nemen over de persoon na te denken en alle mooi dingen die hij/zij voortbracht te omarmen en coulant te zijn over de tekortkomingen die we allen ook hebben.

Problemen stapelen zich op wanneer men te snel de oude draad weer opgepakt,men wil zich niet laten kennen en gaat er weer tegenaan en dan kun je jezelf vroeg of laat tegenkomen
+1
Vdejong
@Jannus enige keren dat ik mezelf tegenkom, is wanneer ik in de spiegel kijk.😂
Jannus
Quote Reactie van @Vdejong:
is wanneer ik in de spiegel kijk

Dan is het goed,dan kun je eerlijk naar jezelf toe zijn,doe je dat niet ga je in een kringetje lopen en kost het energie die geen voortgang heeft
+1
Vdejong
@Jannus ik schrijf ook "beste remedie voor mij" . Dat dat niet voor iedereen op gaat, kan ik me voor stellen. Er zijn hier genoeg dingen gebeurd, maar gelukkig heb ik daar genoeg afstand van kunnen nemen.
Jannus
Quote Reactie van @Vdejong:
Er zijn hier genoeg dingen gebeurd,

Hier kunnen we allemaal vrij anoniem posten en het mooie er van is dat als je alle reacties leest dat bij iedereen soms heftige dingen gebeuren,that's life, en dan is het belang van op die momenten de juiste personen in de vorm van partners en/of vrienden die je door en door kennen en je weten te triggeren tot een gesprek en daar ook de tijd voor nemen.

Jaren geleden was ik een keer druk aan het grasmaaien toen ik gebeld werd en merkte dat het gesprek een wending kreeg die niet lekker zat,of ik druk was? en ik vertelde aan het grasmaaien te zijn maar dat het gesprek belangrijker was en heb 2 uur zitten praten

we hebben nog regelmatig contact
Herbert
@Vdejong Heftig, heb hetzelfde meegemaakt, maar uiteindelijk gelukkig een veel betere afloop. Bezig blijven was idd ook voor mij het beste. De eerste dagen idd ook wel met iemand erbij gemolken.
Zelf verder geen last van gehad, maar ik kan mij goed voorstellen dat mensen er wel helemaal van slag door raken, wat je nog wel eens hoort.
cjw73
@Herbert hier ook gebeurt. Maar ik kon de eerste week de moed niet vinden om te melken, dus gelukkig heeft ab dat gedaan en na een dag of 8 zelf weer begonnen.
+5
Weidezicht
@bio boer helemaal eens maar veel bouwvakkers e.d. voelen ook verantwoording voor de baas, kunnen niet oneindig vrij opnemen en diezelfde metselaar stapt wel met trommeltje om 06 uur in de auto, en is vervolgens tot 17 nonstop van huis. En als hij thuiskomt zijn de kinderen met eten enz voor hem want moeders moet om 18 uur starten met de avonddienst. Die metselaar zal weer zeggen die boer werkt lekker dichtbij huis, kan altijd op de dag ff een prive dingetje doen of een bakkie met moeders. Vers prakkie tussen de middag i.p.v. laf boterhammetje.
Boeren vinden dat ze hard werken, en dat is ook 100 procent zo en ook nog zeven dagen per week. Maar veel boeren zien niet dat de gewone werkman ook gewoon hectiek in werk en prive heeft, en dat er ook mooie kanten zitten aan het bij huis werken.
+1
Weidezicht
@Weidezicht ps, trammelant in de familie is voor iedereen een drama.
+2
ntd79
@ntd79 waarmee ik dit trouwens niet bagatelliseer. Maar ik blijf er wel sterk aan twijfelen of stukjes fietsen en weekendjes weg de onderliggende problemen aanpakt. Als je het in het hoofd helder hebt zit je doorgaans niet rustig te ontspannen als je een bak werk hebt liggen of een koe hebt lopen die eigenlijk aandacht verdient, althans, ik niet. Je moet er denk ik voor zorgen dat je je bedrijf zo inricht dat je die momenten zich voldoende voordoen dat je onbezorgd wat anders kunt gaan doen, omdat je bedrijf loopt. Daarnaast hoor je in een gezonde situatie energie te krijgen als je een blok mooi omgeploegd hebt of een koe die 50 liter geeft. Als je zover heen bent dat je geen levensvreugde meer ziet of geen genoegen meer krijgt uit je vanuit je werk, geloof ik er geen zak van dat je aan de realiteit kunt ontsnappen door stukjes te fietsen of weekendjes weg te gaan. Dan zijn de onderliggende problemen wel wat groter.
Jannus
Quote Reactie van @ntd79:
hoor je in een gezonde situatie energie te krijgen

Helemaal mee eens en daar zit hem de kneep,als je ziet wat er op ons als boeren afkomt moet je je afvragen of de energie niet finaal uit je lichaam gezogen wordt door alle bagger aan onzinnige regeltjes die er nu ook weer doordenderen
grös
@Jannus
Burn-outs komen in alle beroepen voor toch, vooral op kantoren, teveel met de kop werken is gewoon niet gezond, onze voorouders renden met speren door het bos, die leefden zich zo wel uit, maar wij gaan mensen alleen maar vertellen dat ze op vakantie moeten gaan of een boek lezen?
+1
George
Quote Reactie van @grös:
renden met speren door het bos,

Ik denk dat ik vanmiddag ook maar eens met mijn speer door het bos ga rennen. 😂 😂
Weidezicht
@George en wat voor een prooi had je precies in gedachte om achterna te zitten😇
+1
George
Quote Reactie van @Weidezicht:
en wat voor een prooi had je precies in gedachte om achterna te zitten

Ja ik heb daar wel een bepaald beeld bij en een doel voor ogen. 😀
+1
mlkvhoudr
@George ik ga altijd karten met de moaten als ik het zat ben dus ik jaag ook nog steeds 😉 of op een studieclub avond nadertijd lekker slap lullen met de collega melkveehouders werkt ook altijd erg therapeutisch🙂
+2
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
nadertijd lekker slap lullen met de collega melkveehouders werkt ook altijd erg therapeutisch

Nee als ik dan toch écht moet kiezen ga ik liever met mijn speer door het bos rennen. 😂 😂
marcsterreborn
@George Nee er moet geen zweem van werk aan kleven. Dan is het niet leuk meer
Jannus
Quote Reactie van @grös:
onze voorouders renden met speren door het bos, die leefden zich zo wel uit

Dat is het mooie van het boerenberoep,al eeuwen op jacht naar eten of het verzorgen ervan met de lichamelijke inspanningen,maar nu worden we vanachter het bureau vanuit een burn-out achtige houding verteld hoe wij het moeten gaan doen,wie maakt wie nu gek of stuurt de ander op vakantie??
grös
@Noorderling
Laatste keer was een 3e wereld land, als je die mensen ziet en spreekt dan kan het hier ook best meevallen, en goedkoop uit eten..
+1
George
@mlkvhoudr
Jij gaat ergens als je begin 50 bent toch overwegen wat je gaat doen? Verder of stoppen en iets anders. Tenminste dat meen ik ooit van je gehoord te hebben.
mlkvhoudr
@George ja klopt ik ben nu 44 en mijn vader is 51 geworden dus heb altijd daar naar toe gewerkt bedrijfsmatig, en dan zien we verder
Vdejong
@George verder ergens anders wordt ook mooi, hoop ik.
George
Quote Reactie van @Vdejong:
verder ergens anders wordt ook mooi, hoop ik.

Ik hoop t van harte voor je. Voor mij is zoiets niet weg gelegd. Spreek alleen Nederlands en dat vooral ook nog in het dialect. 😂
Herbert
@mlkvhoudr
Quote:
tegelijkertijd hebben we als melkveehouders ook maar 1 lijf,

Hoe zwaar is melken nog als je het tiptop voor elkaar hebt. Eventueel met dat "nieuwe melken" zonder melkklauw. Dat lijkt mij geen zware belasting voor het lichaam meer.
mlkvhoudr
@Herbert zo ervaar ik t op t moment ook niet maar er zijn wel 50 plussers fysiek helemaal opgebrand, voorlopig heb ik er toch geen budget voor 🙂
Jannus
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
wel 50 plussers fysiek helemaal opgebrand,

Paar jaar geleden iemand gesproken die was helemaal van het padje af en had nagenoeg alles wat hem voorgeschoteld werd al gedaan maar ook vanuit zijn bestuurdersbaantje gestimuleerd te doen waar hij denk ik achteraf helemaal niet achter stond maar het op advies deed,dan dien je je af te vragen of je nog wel zelfstandig denkend ondernemer bent of dat je je alles maar laat voorrekenen en aanpraten
mlkvhoudr
@Jannus Zo loop ik de ene keer te denken wat loop ik nou moeilijk te doen, en de andere keer ben ik weer blij dat ik weet maar eens uitgebreid moeilijk hebben lopen doen voor ik ergens aan begin🙂
+3
cjw73
@Herbert er is meer dan melken alleen he.
Vdejong
@Herbert of een "Germania" arm, maar die past alleen in een visgraat. Heb ik 8 jaar met plezier mee gemolken en de verschillende melkers ook.
grös
@Vdejong
Ja dat lijkt me wel een goeie uitvinding, is dat ding nog te koop?

Zag trouwens 1 blauwe responder in het filmpje, ze hebben hier dus geen gea robots.
Vdejong
@grös jazeker, vraag maar na bij alfa laval of gea.
+2
ntd79
@hans1980 Zoals ik het lees past die manier van werken niet bij hem. Als het twee keer daags melken van koeien jou vaste baken is en moment van ontspanning is het misschien handig om dat mooi te blijven doen. Ik denk dat het belangrijk is om steeds voor ogen te houden wat je het mooist vindt om te doen en dat steeds mee te nemen in de koers van het bedrijf. Ga niet je veestapel vergroten als je eigen mechanisatie geweldig vindt maar een hekel aan personeel hebt. Dan worden er bijvoorbeeld ook robots in de stal gezet om toch zelf het landwerk te kunnen blijven doen, en dan worden er wonderen van de robots verwacht, gedoemd om te mislukken. Het is niks anders dan een installatie die je fysiek, arbeidstechnisch en sociaal geweldig kan ontlasten, zolang je de regie maar strak in de hand houdt.
Noorderling
@ntd79
Als de rust en controle er niet is of komt, even de kop leeg wordt het ook niks.
Even een weekje uit de sleur vind ik heerlijk, maar niet dat ik er anders een hekel aan m'n werk heb. Maar dat is voor ieder zichzelf, er uit komen wanneer privé en zakelijk een is zonder scheiding daartussen is lastig.
grös
@Noorderling
Werk gaat mij alleen tegenstaan als de boel niet goed loopt, maar daar ben ik dan ook de enige in die daar invloed op heeft..
+2
paul1
@grös allerlei regeltjes van overheid en zuivelindustrie kunnen het werkplezier anders ook behoorlijk doen verminderen, en veel invloed heb je daar niet op.
grös
@paul1
Precies, daar heb je geen invloed op, behalve op hoe je er zelf mee omgaat natuurlijk.
+1
Stroompie
Ik heb van zeer nabij meegemaakt hoe absurd de psychische hulpverlening in elkaar zit. Het protocol is belangrijker dan het verhaal. Daarbij wordt er wel heel gemakkelijk het woord depressie met angststoornis in de mond genomen. Weet je het niet meer dan hoppa, angststoornis.
mlkvhoudr
@Stroompie uiteindelijk wel goed geholpen?
Stroompie
@mlkvhoudr niet echt. Heeft grote gevolgen (gehad) voor ons bedrijf. Wat hier ook ergens staat is om mijn ervaring. De psycholoog denkt het te weten en vergeet vervolgens te luisteren en indien nodig zn mening bij te stellen. Schakelen is in dit vakgebied niet mogelijk blijkbaar.
arie.j
Quote Reactie van @Stroompie:
Ik heb van zeer nabij meegemaakt hoe absurd de psychische hulpverlening in elkaar zit. Het protocol is belangrijker dan het verhaal. Daarbij wordt er wel heel gemakkelijk het woord depressie met angststoornis in de mond genomen. Weet je het niet meer dan hoppa, angststoornis

Altijd wel goed uit elkaar proberen te houden.
Psychiaters werken met medicijnen vanwege klachten met lichamelijke oorzaak die ook op de geest werken. En die mensen proberen ook zo te behandelen
Psychologen zijn de praters, spottend ook wel de dokter "zielknijpers' genoemd.
Toch kunnen ze bij de mensen die het nodig hebben veel goed werk doen.
Hier wat uitleg
nl.wikipedia.org/wiki/Psycholoog/….
+1
Jannus
Quote Reactie van @arie.j:
Psychologen zijn de praters, spottend ook wel de dokter "zielknijpers' genoemd.

Daar gaat het al fout,het is de kunst de man in de stoel te laten praten

hier wandelt ook regelmatig een psych langs en als je met hem praat lijkt hij me nog verknipter dan zijn patienten op het voor deel na dat hij er goed voor betaald krijgt
+3
Koeien boertje
@Jannus dat idee heb ik ook met buurman psycholoog.
Je groeit op en dan denk je waar liggen mijn interesse voor een baan?
Dan ben je druk met bier drinken en beetje werken overal.
Mensen die de psychologie in gaan zijn vaak die overal aan twijfelen en zelf vaak ook een tik van de psychische molen hebben of hebben gehad.
Misschien wel een foute gedachte maar voorbeelden zat🤪
Melkboer16
@Koeien boertje ben het helemaal met je eens!
Die psychologen spreken vaak uit “eigen werk”.
Dat werkt bij ons nuchtere boeren vaak niet! Vandaar dat Pauline ook zoveel werk heeft, boeren willen geen zielenknijpers maar gewoon iemand die de sector en onze problemen begrijpt.
grös
Quote Reactie van @arie.j:
klachten met lichamelijke oorzaak die ook op de geest werken.

Het lichaam voedt de geest, dus beweging en goed eten is iemand toch veel meer mee geholpen als pilletjes die alleen de symptomen bestrijden.
Bartlehiemboer
@Stroompie zo is het. Wij boeren staan ook boven al dat psychische advies gedoe. Wij hebben gewoon boeren verstand. Vaak is het in de thuissituatie van die zogenaamde adviseurs 1 dikke puinhoop. Puur omdat ze alles met vriendelijkheid willen benaderen. Dat werkt niet altijd. Af en toe een draai om de oren is niet verkeerd. Neemt niet weg dat wij achter de voordeur ook veel ellende bij boeren zien. Als de maatschappij de boer weer waardeert en Den Haag ophoudt met onzinnige regels en de boer naar redelijkheid vergoed voor milieu problemen/oplossingen. Zal 90 procent weer met plezier boer zijn. Momenteel is het ontzettend moeilijk om als boer staande te blijven
grös
@Bartlehiemboer
Die er niet mee om konden gaan zijn allang gestopt, adviseur zei ook, domme boeren zijn er niet meer.
+1
Vdejong
@grös er worden dus ook geen dikke aardappelen meer geteeld?
diezel
Quote Reactie van @grös:
adviseur zei ook, domme boeren zijn er niet meer.

Was het een gratis advies van het pratend pak of heeft de slimme boer er dik voor moeten betalen? 😄
Stroompie
@grös maar slim zijn, als tegenovergestelde van dom, maakt niet per definitie dat je de wereld aankunt.
grös
@Stroompie
Werd ook niet gezegd dat alle boeren nu slim zijn toch?
Stroompie
@grös klopt excuus, ik las het zo maar heeft niks met intelligentie te maken.
+8
slagakker
Verschrikkelijk als je dit gebeurt. En ondanks dat hij veel om zijn koeien geeft zal het toch opletten blijven.Neem vooral de rust en tijd voor je gezin en ga op tijd een weekendje weg of ga gewoon door de week een middag lekker fietsen. Kan erg rustgevend werken. En wat andere denken moet je niks om geven.
Vdejong
@slagakker
Quote:
En wat andere denken moet je niks om geven.
Helaas doen te weinig dat.
+5
weurding
@Vdejong altijd gedaan hier, laat ze maar lullen
verwijderd
grös
@Vinkje
Nee, 'het is de schuld van Rabobank' !
Vinkje
@grös Nee
LTO en nmv durven geen nee te zeggen
Dus zijn zij schuldig
Melkboer16
@Vinkje prima, wat doe jij eraan?
+3
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
prima, wat doe jij eraan?

Ik denk dat het wel oplucht als je al vloekend op LTO met een speer door het bos gaat rennen. 😂 😂 😂
+1
jvt
@George word heidi daarvan wel gelukkig als jij met jouw speer in haar bos zit te roeren en je dan ondertussen op lto vloekt? Dadelijk krijgt Heidi daarvan nog psychische klachten....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
116
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
0