Nederlandse economie door coronamaatregelen in recessie beland

De Nederlandse economie is in een recessie beland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kromp de Nederlandse economie het eerste kwartaal van 2021 met 0,5 procent, na ook al een minieme krimp in het slotkwartaal van 2020.

Deel dit topic De economie veert weer op, maar (nog) niet voor iedereen (trouw.nl)

De Nederlandse economie lijkt zich inmiddels weer voorzichtig te herstellen van alle coronaklappen, blijkt uit de laatste cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend maakte. Al is het beeld nog erg wisselend.

 Nederlandse economie in lichte recessie (nos.nl)

De Nederlandse economie is voor de tweede keer sinds de coronacrisis in een recessie verzeild, zij het een lichte dit keer. In het eerste kwartaal kromp de economie met 0,5 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2020, die ook al een krimp vertoonde van 0,1 procent, meldt het CBS. Twee kwartalen op rij met krimp maken een recessie. De krimp is vooral het gevolg van lagere uitgaven door huishoudens en de overheid. Doordat bedrijven wel meer investeringen deden en de handel toenam, werd de krimp gedempt. Huishoudens gaven 3,5 procent minder uit dan in de laatste drie maanden van 2020 als gevolg van de lockdown vanaf half december. Ook vergeleken met een jaar geleden Vergeleken met vorig jaar hebben consumenten in de eerste drie maanden nog veel minder uitgegeven: -8,5 procent. Volgens het CBS was de lockdown langer en strenger dan een jaar geleden. Consumenten gaven veel minder geld uit in de horeca, aan recreatie en vakantie, cultuur, kleding en schoenen, woninginrichting en auto's. De overheid gaf in het eerste kwartaal ook minder uit dan in het vierde kwartaal, maar in vergelijking met vorig jaar was dat juist meer, onder meer aan overheidsdiensten zoals politie, defensie en openbaar bestuur. Ook de uitgaven in de zorg, onderwijs en sociale zekerheid lagen hoger. De kleine krimp van de economie werd al wel verwacht. In Duitsland kromp de economie zelfs met 1,7 procent, In België en Frankrijk daarentegen was er sprake van lichte groei.

 Huishoudens blijven voorzichtig met het doen van uitgaven (nieuws.nl)

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse huishoudens blijven voorzichtig met het doen van uitgaven. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kromp de consumptie van huishoudens in maart met 0,4 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het bericht Huishoudens blijven voorzichtig met het doen van uitgaven verscheen eerst op Nieuws.nl.

 Export groeide met ruim tien procent in maart (transport-online.nl)

DEN HAAG - Het volume van de goederenexport was in maart 10,4 procent groter dan in maart 2020, meldt het CBS. Dat is de grootste groei na juni 2017. Er zijn in maart vooral meer machines, transportmiddelen en landbouwproducten...Lees meer

 Nederlandse economie door coronamaatregelen in recessie beland (parool.nl)

De Nederlandse economie is in een recessie beland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kromp de Nederlandse economie het eerste kwartaal van 2021 met 0,5 procent, na ook al een minieme krimp in het slotkwartaal van 2020.

 Nederlandse export ruim 10 procent gestegen (beurs.nl)

De Nederlandse export is in maart opnieuw flink gestegen. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Nieuwsgrazer

Reacties

Kars
Huishoudens blijven voorzichtig doen met uitgaven???? Welke loser van journalist brengt zon kop in een artikel.
Volgens mij mochten huishoudens nergens naartoe om geld uit te geven.
weurding
@Kars online...😅
Kars
@weurding online uit eten?
weurding
@Kars huishoudens.... boodschappen kleren😄
+4
Porky
Heb het vorig jaar al gezegt : dit gaat giga veel geld kosten, en er zullen velen hun baan verliezen, en daar blijf ik bij, het heeft al miljarden gekost,er werd en word met geld gesmeten, en nu word de steun aan de bedrijven afgebouwd, velen zullen het niet overleven, met veel werkelozen tot gevolg,we zitten in een recessie, mooie praatjes van zgn "deskundige" lap ik aan mn laars,het gaat gewoon gebeuren, het kan gewoon niet goed gaan , asielzoekers die in afwachting van hun wel of niet verblijfstatus Eén miljoen p week kosten, terwijl de zorg medewerkers met €250.00 (geprobeerd) zoet worden gehouden, hoe lang denk onze nationale leugenaar Rutte dat de mensen dit nog gaan pikken?
+6
Kars
@Porky asielbeleid heeft ons 400 miljard gekost laatste 10 jaar. Dit beleid wordt door gezet om iedereen even arm of rijk te maken. Behalve die miljardairs. Voor corona bezitten ze 5000 miljard na corona 13000 miljard dat zelfde groepje.
Die mensen praten voor beter milieu en de nieuwe hemel op aarde. En het gekke is iedereen vindt het maar goed, dat ze bestolen worden. Solidair zijn met elkaar. Amehoela!!! Dat google hier datacentra bouwt moest heel nederland tegen zijn. Waarom hier? Uitstekende infrastructuur, belastingparadijs nummer 1, energie voorziening is al aangelegd op kosten van belastingbetaler.
Als ik hier Paar jaar terug hoe gemeente Tilburg helemaal door dolle was, want Tesla kwam met assemblage hal naar Tilburg. Alles was zo in kannen en kruiken.
Wie werkten er? Voornamelijk oost europees. Klaagden ze dan konden ze oprotten en kwamen er nieuwe. Nu stopt ie in tilburg en gaat naar Berlijn. Voor personeel totaal geen regeling. De groeten en zoek het maar uit. En dat is dan die elon musk die de wereld gaat beteren. Zoals bill gates. Pure zakkenvullers eerste klas!!! Elon musk is van 25 naar 150 miljard in coronatijd gegaan.
Porky
@Kars kan er niks aan toevoegen. Mee eens.
+1
Weidezicht
@Kars ik ken de getallen niet, maar denk dat je gelijk hebt. De grote graaiers hebben 1 reden om zogenaamd voor een beter klimastbeleid te zijn, en dat is hun verdienmodel. Meer niks.
+1
Porky
@Weidezicht klopt zgn voor "een beter milieu" vandaag gelezen dat er bij de te bouwen data center 120 grote DIESEL aggregaten de evt stroom storingen moeten opvangen , en v wie staan die centers daar? Voor de buitenlandse investeerders, dus de poen gaat geexporteerd worden, maar oooh wat worden de bestuurders hier geil als zulke gasten op de stoep staan om zgn te "investeren" oprotten met dat volk, probeer het kunstje maar in je eigen land, moet toch een reden zijn waarom ze hier willen bouwen?
van Ittersum
Hierbij citeer ik een notariskantoor toen ik vroeg hoe druk het was op hun kantoor met o.a aktepassages.

" bij een gedeelte klotst het tegen de wal op en bij een gedeelte is het redden van wat er nog te redden valt".

Er lijkt nu overal een krapte van alles te zijn, probeer eens wat luxe aan te schaffen, boot, meubels, caravan of camper of zelfs een hovenier, installateur of timmerman. Hele kerel als je één van deze items snel kunt krijgen en allemaal zijn het secundaire uitgaven.

rtlnieuws.nl/economie/artikel/…

uwv.nl/overuwv/pers/…

Vreselijk zuur als je net in de verkeerde groep zit terwijl je anderen ziet die van gekkigheid niet weten waar ze het nu aan "moeten" uitgeven.
+2
Porky
@van Ittersum wees niet bevreesd, ook die nu lopen te gooien en smijten komen aan de beurt, deze bom gaat barsten, en eerder dan menigeen denkt.
Detukkeroettwente
@Porky Wat zeg ie het geld is goedkoop , dus nog meer lenen voordat het geld op is, kan niks verrekken .
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden cbs en 2020 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!