Facebook vraagt: wil ik 5.000-7.000 euro per hectare verdienen met een zonnepark?

„Dat de strijd om boerengrond in volle gang is door bedrijven die het liefst zo snel mogelijk en overal zonneparken willen bouwen, dat wist ik. De verhalen over benaderde boeren in de landbouw zijn legio.”

Bron

Facebook vraagt: wil ik 5.000-7.000 euro per hectare verdienen met een zonnepark?
melkvee.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

+6
George
Goh haal ik dit nieuwsberichtje ook nog. 😀
+9
sorry
Van gras naar glas ....

al jaren de slogan van frieslandcamping...
weurding
Ook gelezen dat voedsel steeds duurder wordt, benieuwd of de boer er ook van mee profiteert , ben je van mening ja, dan nog even wachten met panelen🙈😄
tractormember
@weurding ben bang van niet. verticale stadsboerderij'en gaan de productie van voedsel zo vergemakkelijken door automatisering en de productie zo verhogen dat de prijzen alleen maar zullen dalen.
+12
Weidezicht
Eigenlijk zou iedereen zn land vol moeten leggen. Prima saldo, en je houdt een groentetuin, 2 koeien en paar varkens om je familie te eten te geven en de rest zoekt het maar uit. Dat willen ze toch.
+1
Vdejong
Iedereen??? wil groene energie, maar niemand wil een zonnepark naast de deur!
cjw73
@Vdejong heb genoeg land van huis. Gooi ik ze daar wel neer.😆😆😆
George
@Vdejong
Jawel ik wel , mag hier achter het huis mooi omzoomd in het groen.
+2
Melkweb
@George maar waarom is het er nog niet dan?
Vdejong
@Melkweb Met niemand bedoel ik al diegenen die zo graag groene energie willen omdat dat " duurzaam" is.
achterhoeker2
@Melkweb bestemmingsplan
+1
Hooibaaltje
@Vdejong ze willen geen zon , geen wind en soms zijn ze ook al tegen enorme maisvelden. Eigenlijk zijn ze tegen elke verandering.
Economisch gerekend gauw doen. De meeste gewassen halen dit saldo lang niet. En een boer moet ook een keer wat verdienen .
+2
kanniewaarzijn
Wat zal Groen Links hier een moeite mee hebben, die vielen al over het plastic dat over de asperges ligt.....! Wat zegt u?? Niemand hoort ze nu??
Melkboer16
Over een aantal jaren hebben we spijt als haren op het hoofd van de zonneparken daar ben ik van overtuigt.
Ergens een ramp en de wereld staat in brand dat kan morgen al gebeuren maar we weten niet waar en wanneer.
Er komt geen schop landbouwgrond bij maar wel steeds meer mensen die willen eten.
+6
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
Er komt geen schop landbouwgrond bij maar wel steeds meer mensen die willen eten.

Dat verhaal horen we al veel te lang , daarom moest ook het melkquotum weg volgens LTO want anders konden we niet profiteren van de groeiende wereldbevolking en welvaart in de wereld , China kwam eraan en nog meer blablabla. En ondertussen is er nog steeds voedsel in overvloed en zijn de prijzen gewoon veel te laag voor de boeren. We weten amper wat we nog rendabel kunnen telen op onze dure landbouwgronden. Er kan gerust wat uit productie en voor andere doeleinden worden gebruikt , zeker als dat beter rendeert dan voedselproductie.
+1
weurding
@George vandaag een 48 rijige maiszaaier gezien, topmodel van deere... zal toch op andere oppervlakken draaien dan in nederland
+5
George
@weurding
Juist daarom maakt t niet uit dat we hier wat panelen plaatsen of niet. Het doet er totaal niet meer toe hier op die postzegel.
duitser
@weurding dachten we voor 20 jaar terug ook van 200 pk+ trekkers en andere grote machines van toendertijd
weurding
@duitser is wel eens geopperd dat in Nederland het geld wel voor dergelijke machines was maar de oppervlakte niet, in tegenstelling tot oostblok😉
+1
George
@weurding

Hier is dat geld ook snel op , hier kun je voor de gemiddelde graan/maisprijzen van de afgelopen 10 jaar ook niet rendabel mais of graan telen op grond van 80000 euro.
+2
weurding
@George nu vergeet je 1 ding, als je 10 jaar geleden je grond verkocht had was de opbrengst een derde minder (hier zeker nog meer )geweest dan nu, dus stiekum en ongemerkt heeft dat "aanknooien" toch nog wat opgeleverd
George
@weurding
Ja dat klopt , dat komt door de waardestijging en omdat je hem al hebt. Maar als je de grond moest kopen voor 70-80 duizend euro per ha dan is de lol er gauw vanaf. Dan brengt het totaal geen rendement.
+3
weurding
@George dat gaan we dus ook niet doen😄
+1
royale
@George maar dat was toch altijd zo? In de melkquotatijd verdiende ik geen drol aan de investering tot dat het afgelost was. En dat gaat nu met fosfaatrechten bijna gelijk op. Maar intussen trek ik mijn inkomen uit de eerste 110 melkkoeien, terwijl ik momenteel de volgende 20 melk voor noppes. Boeren is één grote belegging in grond waar je het rendement pas ziet bij stoppen of emigratie!
+1
George
Quote Reactie van @royale:
Boeren is één grote belegging in grond waar je het rendement pas ziet bij stoppen of emigratie!

Beleggen is goed als er geld voor is. Rendement bij stoppen vind ik eigenlijk te laat. Er zijn weinig sectoren die daarmee content zouden zijn. Natuurlijk hebben we wel nog de landbouwvrijstelling anders was het heel erg slecht gesteld.
HansBa
@George hoe werkt de landbouwvrijstelling bij staken eigenlijk? Is dan de boekwinst ook onbelast? En wat als je verkoopt aan een projectontwikkelaar, dan ook?
George
@HansBa
Ja bij staken betaal je geen belasting over je grond als je verkoopt. En bij verkoop aan projectontwikkelaar voor andere bestemming is de opbrengst boven de agrarische waarde met de helft belast. Ik dacht dat de meeste mensen zelf wel zouden weten.
T60401
@George Dus dit jaar staken en alles op prive. en volgend jaar alles aan de projectontwikkelaar verkopen. Of pikt de belastingdienst dat niet?
George
@T60401
Bij staken en naar privé zetten moet je wel afrekenen naar verschil verkoop en boekwaarde. Maar dan staat het wel privé en zul je box 3 belasting moeten betalen. Voordeel is dat bij verkoop aan wie dan ook geen belasting verschuldigd is.
HansBa
@T60401 hoeveel jaar moet hier tussen zitten?
HansBa
@George bij staken wordt het bij de meeste privé, of je moet nog ffe doordoen. Maar vroeg of laat ben je aan de beurt.
George
@HansBa
Je kunt toch verkopen bij stoppen bedrijf , dan maak je direct gebruik van de vrijstelling
HansBa
@George en bij verkoop aan projectontwikkelaar, moet je dan afrekenen over verschil boekwaarde en verkoopprijs of agrarisch waarde en verkoopprijs?
+1
George
@HansBa Als in gebied grondprijs gemiddeld 80000 euro per ha is dan is die vrij. Over meerdere betaal je 49% belasting.
casev
@weurding hangt er vanaf. Als je 10 jaar geleden voor de opbrengst van je grond een paar courante rijtjeshuizen had gekocht, had je meer verdiend, en nog een leuke belastingvrije huuropbrengst.....
weurding
@casev denk dat je, tenminste hier, nu meer huis koopt van opbrengst 10 ha dan toen
achterhoeker2
@casev Inkomsten uit huur komt hier gewoon bij het resultaat en dus ook eventueel belasting betalen.
George
@achterhoeker2
Neenee klopt wat Casev zegt. Als je van verkoop grond paar huizen had gekocht had je beter rendement. Deze vallen in privevermogen en betaal je dus alleen box 3 belasting welke 1,2% was. Maar dat betaal je ook als het gewoon op de bankrekening staat.
achterhoeker2
@George Ik betaal elk jaar over de huurinkomsten (dus niet over het vermogen) gewoon belasting omdat het bij de winst op geteld wordt.
George
@achterhoeker2
Wat verhuur je dan? Normaal koop je woningen als belegging privé.
achterhoeker2
@George De voormalige bedrijfswoning.
arie.j
Quote Reactie van @achterhoeker2:
@George Ik betaal elk jaar over de huurinkomsten (dus niet over het vermogen) gewoon belasting omdat het bij de winst op geteld wordt

Dat kan alleen als het geen box3 maar box1 vermogen is.
Maar dan is de evt. waardestijging van die huizen niet belastingvrij bij verkoop.
tekz.nl/fiscaal-nieuws/…
+2
hans1980
@George wou die energieleveranciers wel eens zien wanneer subsidies op "groene" energie eraf gingen hoeveel de vergoeding dan was ?
De helft?
+2
George
[quote="@hans1980" p="1887050"]wou die energieleveranciers wel eens zien wanneer subsidies op "groene" energie eraf gingen hoeveel de vergoeding dan was ?De helft?

Tja als. Als er geen leaseauto's op de weg waren zouden de files waarschijnlijk ook halveren of helemaal weg zijn.
Als er geen leasemogelijkheid was werden er nog veel minder nieuwe trekkers verkocht.
Zo kunnen we nog wel even doorgaan.
duitser
@George misschien waren de trekkers en auto dan wel stuk goedkoper in waarde. Beetje trekker kost een halve woning. Ook niet normaal
+1
weurding
@duitser mwaaahh, vind je? 1000 gulden per pk vroeger, 500 euro gaat je ook nog lukken als je niet teveel eisen stelt, valt mee
Kars
@George en waarom is er zoveel lease? Dat is om een economische groei van 1,5% te willen elk jaar die er gewoon niet is.
Fendt816
Hoge huur voor grond lijkt mooi maar kijk goed naar het resultaat op lange termijn.
Als de normale huur bijvoorbeeld elke x jaar verdubbeld en je hebt huur voor 30 jaar vast gezet voor de zonnepanelen dan kan het maar zo zijn dat je aan het eind van de rit gewoon veel te weinig krijgt.
weurding
@Fendt816 normale huur elk jaar verdubbeld..... welk gewas wil dat rendabel maken? Help me even alsjeblieft🤲
Weidezicht
@Fendt816 nou als er nu 7000 per ha voor geboden, moet er met de normale huur nog heel wat gebeuren voordat 7000 te weinig is.
Fendt816
@Weidezicht stel huur van 1500 euro 1 keer verdubbelen in 15 jaar geeft 3000 euro en weer verdubbelen geeft 6000 euro. Dat de prijzen voor huur nu zo hoog liggen had ook niemand gedacht. Maar klopt 7000 euro is wel veel
+1
George
Quote Reactie van @Fendt816:
zonnepanelen dan kan het maar zo zijn dat je aan het eind van de rit gewoon veel te weinig krijgt.

Daarom zit er bij zoiets een indexering op. Meestal worden zonnevelden voor 20-25 jaar lang aangelegd.
achterhoeker2
@Fendt816 Hier een voorstel gehad die was inflatie gecorrigeerd.
arie.j
Steengoed artikel, gewoon de burger en kiezer de consequentie van hun opvattingen en keuzes laten merken.
Flink inkomen en weinig werk en je doet als boer toch gewoon wat de moderne maatschappij wil?
Alleen vrees ik, dat als het werkelijk tot de modale hersens doordringt, er enig voortschrijdend inzicht gaat optreden 😄
groeier
@arie.j
En zo gauw de zonnepanelen zijn geplaatst op land kan de fiscus toeslaan, want je kan geen kant meer op 😁
+1
George
@groeier
Dat is boeren eigen. Bang van en voor belastingen. 6000 per ha , de helft naar belasting maakt 3000 per ha. Succes met voedsel produceren.
+3
weurding
@George of succes met op den duur een ander zijn rommel op te ruimen, denk dat daar meer huiverig voor zijn
+2
George
@weurding
Ja daarom zou ik nooit verhuren maar verkopen. Dan aftikken met belastingen en klaar. Zo moeilijk is het allemaal niet.
+1
arie.j
Quote Reactie van @George:
Ja daarom zou ik nooit verhuren maar verkopen. Dan aftikken met belastingen en klaar. Zo moeilijk is het allemaal niet.

Nou ik ken de voorwaarden en die bedrijven niet.
Maar als ik probeer er wat zinnigs over te schrijven
En dat als iemand die al heel lang met beleggen heeft te maken gehad,die het nodige leergeld in de loop der tijd heeft betaald, ook met de butsen en deuken die bij horen.
1. Kijk dan eerst naar die aanbieders van zonnepaneelcontracten, de kans dat dergelijke bedrijven over 25 jaar niet meer bestaan is veel groter dan wel.
Dat kan faillissement zijn en anders overname of gewoon stoppen. En de wat minder betrouwbare gaan schuiven met B.V.s en dergelijke
Hou daar zoveel mogelijk rekening mee.
2. Verder heeft de bekende Super Belegger, Warren Buffet een heel goed grondbeginsel, en dat is: "Beleg nooit in iets wat je niet helemaal begrijpt".
3. Dan iets over wat wel de grootste vijand van elke belegger wordt genoemd.
En dat is zijn eigen hebb.........(zie onder het redactioneel van belbel van deze week)
Hoorde vandaag juist nog dat verreweg het merendeel van de "beleggers" (gokkers is een betere naam) in bitcoins er op den duur aan verliest, en dát met iets dat zó enorm in waarde is gestegen.

(klik om te vergroten)

groeier
Quote Reactie van @George:
Zo moeilijk is het allemaal niet.

Nou, weet dat zo net nog niet, zitten nog wel meer haken of ogen aan en vertrouw de overheid voor geen meter.
George
@groeier
Dat kan , ik zou ook nooit verhuren maar verkopen. Dan ben je er vanaf.
George
Quote Reactie van @groeier:
Nou, weet dat zo net nog niet, zitten nog wel meer haken of ogen aan en vertrouw de overheid voor geen meter.

Kijk als je niks en niemand vertrouwd moet je het gewoon nooit doen en lekker door boeren.
Fendt816
@George maar wordt er wel land verkocht aan die zonnebedrijven?
George
Quote Reactie van @Fendt816:
maar wordt er wel land verkocht aan die zonnebedrijven?

Ja.
Hooibaaltje
@George klopt gauw verkopen , weg ermee. Geld maken. En als je veel belasting betaalt heb je ook veel verdiend. Meer is er niet van.
George
@Hooibaaltje
Her moet wel allemaal lukken wat vergunningen en aansluitingen betreft he.
achterhoeker2
@George Dan pak je de waardevermeerdering ook niet mee, (en de waardevermindering ook niet)
George
@achterhoeker2
Dat klopt , maar deelt wel makkelijk uit en je kunt het in andere dingen steken. Of de kinderen kunnen een tweede woning aanschaffen om te verhuren. Etc.
+1
arie.j
Quote Reactie van @groeier:
@arie.jEn zo gauw de zonnepanelen zijn geplaatst op land kan de fiscus toeslaan, want je kan geen kant meer op

Als je het goed doet, dan zie ik dat niet zo direct ,behalve natuurlijk dat je bij een flink inkomen ook flink belasting moet betalen, maar als je dat niet wil moet je ook niks willen verdienen.
Maar jij kan mij vertellen waar de echte leeuwen en beren dan zitten?
+1
Vdejong
@arie.j ik heb wel eens gehoord dat wanneer er zonnepanelen op land geplaatst worden, het land de agrarische bestemming verliesd en dat het de bestemming industrie krijgt.
weurding
@Vdejong bij verhuur wel, bij verkoop heb jij geen invloed wat koper er mee doet
Vdejong
@weurding dit artikel gaat toch over verhuur?
weurding
@Vdejong ja klopt, je hebt gelijk
bio boer
@Vdejong als je dan na 30 jaar de panelen weer opruimt kan er industrie gebouwd worden als bouwkavel verkocht worden inclusief nog wat n rechten van je bedrijf 🤑
arie.j
Quote Reactie van @Vdejong:
@arie.j ik heb wel eens gehoord dat wanneer er zonnepanelen op land geplaatst worden, het land de agrarische bestemming verliesd en dat het de bestemming industrie krijgt

Natuurlijk zitten er haken en ogen aan overgang naar zonnepanelen op land.
Er zal wel een bestemmingsplanwijziging nodig zijn.
Of die wijziging wordt toegestaan en de verdere consequenties wat betreft bestemming is iets om uit te zoeken.
+1
Kanaal
Waarom niet gewoon zelf een zonnepark bouwen. Iedereen is bang dat een ander er met de winst ervan doorgaat, als je het zelf bouwt dan pak je zelf de winst.
+1
Vdejong
@Kanaal Als je de bureaucratie niet erg vindt, kun je dat doen.
+1
Kanaal
@Vdejong als je een nieuwe stal wilt bouwen dan ontkom je daar ook niet aan. Met een zonnepark verdien je meer dan koeien melken.
Vdejong
@Kanaal de wegen om een stal te bouwen zijn makkelijker dan een zonnepark bouwen en hoeveel doe jezelf of besteed je uit bij het voortraject bij het bouwen van een stal?
Grietje62
Het is het te triest al die panelen die we hier leggen waarvan we best weten waar ze vandaan komen. In de politiek wel praten over excuses voor ons slavernijverleden van lang geleden. Maar nu wel gewoon hier mee doorgaan. Grote schande!! Lees onderstaande link

volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/…
Grietje62
@Grietje62 Het gaat maar over drie dingen met zonnepanelen en windmolens: Geld, Geld en Geld
+1
Hooibaaltje
@Grietje62 klopt. Als we 10 cent meer beuren voor de melk en de vleesprijzen lekker hoog waren en onze aardappelen goud opbrengen. Dan hoeven we ook niet aan die paneeltjes te denken .
Door een slecht verdienmodel gaan we er van alles bij doen om de tent draaiende te houden of dit goed is ? Zeg het maar....
+2
weurding
@Grietje62 we weten wel waar ze vandaan komen maar helaas nog onduidelijk waar ze blijven
labella
@Grietje62 help je de oeigoeren aan werk, is het weer niet goed.
Grietje62
@labella Wel eens gehoord van dwangarbeid?? Hoop niet dat je zelf ooit in die positie komt. Kun je nog eens terugdenken aan je eigen opmerking.....
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Grietje62:
gewoon hier mee doorgaan. Grote schande!!

Dit is niet het enige onderwerp waarbij de overheid boter op het hoofd heeft.
Vdejong
@Grietje62 Iedereen aan de Nederlandse panelen en mobieltjes! Oh nee, die zijn te duur.
George
@Vdejong
Die bestaan waarschijnlijk niet. NL is kenniseconomie , wordt bijna niks meer gemaakt.
weurding
@George je vergeet de landbouw en verwerkende industrie
George
Quote Reactie van @weurding:
je vergeet de landbouw en verwerkende industrie

Ja ze maken ook nog Daf trucks en we maken chips bij ASML. Maar ik denk dat je goed zat weet wat ik bedoel.
Tja de landbouw , die hebben we nog wel ja...
Vdejong
@George Hoelang nog?
Fendt816
Even op de site zelf gekeken
Er wordt ook wel land verkocht maar de prijzen zijn naar mijn idee toch laag als je de prijs voor huur bekijkt. Stel landbouwgrond 60.000 euro per ha Stel je kunt het land voor 1500 euro per jaar verhuren..
De verkoopprijs is 40 keer de huur. Bij zonnepanelen 5000x40=200000 Waarom betalen ze de helft minder? ??
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!