De nieuwste vondst van Lely verandert stikstof in kunstmest

Bij melkveehouder Ad van den Berg staan machines die urine en koeienpoep kunnen omzetten in circulaire kunstmest. De uitvinder: agrotechbedrijf Lely.

André van Troost (de eerste bestuursvoorzitter die geen Lely van zijn achternaam heet) is er zeker van dat slimme toepassingen in de landbouw – zoals de stikstofafvanger bij boer Van den Berg – een beter antwoord zijn op milieuzorgen dan het halveren van de Nederlandse veestapel: “Je moet niet halveren maar innoveren. Dat is goedkoper dan het uitkopen van boeren. Nederlandse boeren zijn bovendien hard nodig om de enorme vraag naar voedsel op te vangen. Dat doen ze schoner en productiever dan hun collega’s in de rest van de wereld.”

Deel dit topic

Reacties

+13
diekman
Je kunt mest gewoon mest laten maar ja daar verdiend de periferie niks aan.
+5
jg
Eerst moet er wreed tekort aan voedsel komen met extreme prijzen . Dat is de enige game-changer die recht doet aan de directe producent. Alle innovaties kosten de producenten geld en leveren de periferie geld. De consument profiteert van lage prijzen . Dus eerst halveren en daarna innoveren.
Melkboer16
@jg dat moment is dichterbij dan jij denkt. Hou er bovendien rekening mee dat hier ook politici meelezen.
Er hoeft maar ergens een ramp te gebeuren en pats alles is ontwricht.
Er staan in Rusland nog een paar Tjernobils meer en er hoeft maar een verdwaalde terrorist ergens een dwaas plan te bedenken en je weet niet wat er gebeurt.
jg
@Melkboer16 Waar baseer je dat op ? Voedsel-inflatie is ongewenst in het financiële systeem!
jan.1
Quote Reactie van @jg:
erst moet er wreed tekort aan voedsel komen met extreme prijzen . Dat is de enige game-changer die recht doet aan de directe producent. Alle innovaties kosten de producenten geld en leveren de periferie geld. De consument profiteert van lage prijzen . Dus eerst halveren en daarna innoveren.

Gaat nooit gebeuren jg,voedsel fabrieken gaan dan de voedsel productie overnemen,en nog veel goedkoper ook.Dus onthou maar van mij,blijf concurrerend.
+1
bio boer
@jan.1 voetsel maken van niets gaat niet meschien verbouwd andere generaties die wel
hans1980
@bio boer voedsel
+3
weurding
Als je het uit dierlijke producten haalt kan en mag het volgens mij geen kunstmest heten
+2
huub
@weurding reken er maar niet op dat de Grünen een oplossing willen voor het stikstof probleem.

'De veestapel halveren om de huizenmarkt vlot te trekken'.
weurding
@huub zit net film te kijken, Bogotá.... wat een stad, denk je ook allemaal steen en asfalt, bulten volk per m2 en wij plattelanders bederven het milieu, wordt er wel eens verdrietig van, zoveel onkunde en onbegrip, zijn overigens wel de eerste plekken die leeglopen naar hetzelfde platteland als distributie wegvalt en er niet meer bevoorraad wordt
Porky
Al maken ze van stront goud, de agrarische sector moet om zeep , en reken maar nu "mevr" Hamer aan de onderhandelings tafel zit bij de kabinets formatie dat ze zeer dr best doet om dr een links bolwerk van te maken, ondanks dat de kiezers een rechts kabinet willen.
+6
weurding
@Porky goud..... iets waar ze de hele grond voor op de kop zetten maar geen hond die het vreten wil, laat staan dat je er iets op verbouwen kan, doe me dan maar stront
+1
Slingeland
Lely probeert iets heel vervelends op een positieve manier te brengen
Dat is marketingtechnisch geniaal
huub
@Slingeland wij zijn ruim 3 jaar geleden gestopt met melken, dan kan je hier alleen maar om lachen.
As men een weekie niks te vreten hebben , zijn veel niet bestaande/gemaakte problemen opgelost. En de distriebuti platgooien is de het enigste wat effect heeft, .,.,.,.,.
Koeien boertje
@Detukkeroettwente zo kun je wel stellen dat we niet aan het kortste eind hoeven te trekken als er meer eensgezindheid is.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0