Steeds meer melkveehouders zoeken heil elders

Steeds meer melkveehouders kijken naar mogelijkheden om hun bedrijf te verplaatsen, omdat uitbreiding op de huidige locatie lastig is vanwege onder andere de natuur. Aanbod van moderne bedrijven is er voldoende.

Deel dit topic

Reacties

+7
Kringloper
Er zijn nog meer die er helemaal mee stoppen, wat begrijpelijk is.
De lol van het boer zijn hier is er voor velen wel vanaf.
Hooibaaltje
@Kringloper en ook nog geen kleintjes alleen die er mee kappen.
Kringloper
@Hooibaaltje
Was vorige week in Oost Duitsland, daar ook veel stoppers met 400 melkkoeien en meer.
George
Quote Reactie van @Kringloper:
veel stoppers met 400 melkkoeien en meer.

Dat zijn er ook wel heel veel om de kost te verdienen. 😄
George
Quote Reactie van @Hooibaaltje:
en ook nog geen kleintjes alleen die er mee kappen.

Er staat niet voor niks te lezen dat er voldoende aanbod van moderne bedrijven is.
Hooibaaltje
@George klein en modern๐Ÿ˜‰
+5
jg
@Kringloper List en bedrog zijn kenmerkend voor de melkveesector van de laatste jaren .
+4
Dat zie ik ook in twente gebeuren , stoppen en men is OPGELUCHT !!!
jg
@Detukkeroettwente Eigenlijk te triest voor woorden....
groeier
Quote Reactie van @jg:
Eigenlijk te triest voor woorden....

Begon al met de fosfaatrechten, they should never have entered.
jg
@groeier Er inmiddels een godsvermogen aan uitgegeven door de sector en toch loopt de melkaanvoer terug . Tel uit je winst als sector . Loopt gewoon spaak..
groeier
@jg
Kan me nog meer voorstellen bij stikstofrechten dan bij fosfaat, maar dat heeft alles te maken met dat de infrastructuur en industrie zo gestaag willen uitbreiden.
+1
diekman
@jg Eerdaags knapt de luchtbel
groeier
Quote Reactie van @diekman:
Eerdaags knapt de luchtbel

Dat kon je in 2015 al voorspellen.
+2
jg
@groeier Inmiddels zal ca 15 tot 20 %van de rechten verhandeld zijn, daarom is de kostprijs van ca een vijfde van de geproduceerde nederlandse melk kwa kostprijs verhoogd met ca 12 cent per kilo .
hans1980
@jg zal niet veel jaren meer duren wanneer men erachter komt dat P rechten waardeloos zijn door verre onderscheiding van het P quotum
+8
mlkvhoudr
@hans1980 gaan jullie hier maar net zoals met de perspulp roepen dat t te duur is dat er geen vraag is en dergelijke, ondertussen is de voorkoop al weer uitverkocht
+5
Frans1
@mlkvhoudr degenen die kopen willen doen dat gewoon en gaan hier niet lopen emmeren. Is met rechten toch net zo.
Vorig jaar riepen hier ook een aantal dat er totaal geen vraag was naar p rechten, 0% waardeloos, bla,bla, maar onze rechten waren toch zo weg.
groeier
Quote Reactie van @Frans1:
degenen die kopen willen doen dat gewoon en gaan hier niet lopen emmeren. Is met rechten toch net zo.Vorig jaar riepen hier ook een aantal dat er totaal geen vraag was naar p rechten, 0% waardeloos, bla,bla, maar onze rechten waren toch zo weg.

Zeker net gekocht 😂 😂 😂
Frans1
@groeier nope. Wij hebben nog nooit perspulp gevoerd. Vorig jaar wel bierbostel omdat de kuil veel suiker bevatte, dat ging als een speer, maar het was me eigenlijk veel te duur
jg
@Frans1 Wel je rechten verkocht?
+6
Frans1
@jg we hebben ze niet weg gegeven
+2
robbies
@Frans1 als je dat van plan was, had ik me wel gemeld 😉
groeier
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
gaan jullie hier maar net zoals met de perspulp roepen dat t te duur is dat er geen vraag is en dergelijke, ondertussen is de voorkoop al weer uitverkocht

Nu begeef je je wel op glad ijs, perspulp is geen ruwvoer maar voor 90% krachtvoer. De grondstoffen zijn de komende jaren flink duurder, dus vandaar die enorme vraag naar perspulp.
Met als gevolg dat de kostprijs als een raket omhoog schiet en de fosfaatrechten daardoor waardeloos zijn geworden. Natuurlijk mede door meerdere omstandigheden, ook onder andere extra aankoop van ruwvoer, door de slechte koude weersomstandigheden.
jg
@mlkvhoudr Vind je dat een goed vergelijk?
Boerbakje
@mlkvhoudr Weet je ook hoeveel ton er in de voorverkoop zat?
En hoeveel dit in andere jaren was.
Mooie manier om een stemming van schaarste en veel vraag te creรซren.
Als je alles het in perspectief kan plaatsen zegt het niks.
Het maakt mij niet uit ik hoef het spul niet.
+7
slagroomvla
Verplaatsen en overstappen van eigendom naar erfpacht, en dat heet flexibiliteit? Stop er dan maar gelijk mee...
+1
@slagroomvla Trekker leasen , melkrobots idem, mengwagen, melktank , sjovel, enz.
+1
diekman
Dit jaar wel 15 procent onder fosfaatplafond. We zijn bij de bok gedaan. De blijvers althans.
grondlozeboer
Als er iemand nog een leuke jongveelocatie zoekt. Die van ons komt over 2 week op internet officieel te koop ๐Ÿ˜ฌ. Kan incl fosfaat ๐Ÿ˜…
oubi
@grondlozeboer welke regio?
grondlozeboer
@oubi midden drenthe
robbies
@grondlozeboer ga je wat anders doen?
labella
@grondlozeboer is er ook grond bij?
+2
bio boer
@labella zie je de naam niet staan ๐Ÿคฃ๐Ÿ˜‹
+2
grondlozeboer
@bio boer ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Het staat op 5 ha. Maar die is van mn vrouw ๐Ÿ™ƒ
Boerbakje
@grondlozeboer is dat de rede van de verkoop๐Ÿ™„
grondlozeboer
@Boerbakje nee hoor
Melkweb
Aanbod van moderne bedrijven is er voldoende. aanbod van moderne bedrijven zegt me niet zoveel, de locatie wel. Trouwens, misschien kun je beter een 0 euro boerderij kopen op een goede locatie dan een top bedrijf met dreigingen van alles en nog wat .

Het verhaal achter elke "te koop" boerderij is zeker het onderzoeken waard
Noorderling
@Melkweb
Mee eens, grond kun je maar beperkt veranderen, de rest is relatief makkelijk maakbaar. Goede vergunning er op ben je al een eind op weg.

Gebouwen mankeert altijd wel wat aan, wat met kelders soms lastig te veranderen is. Bouwen is de laatste jaren wel flink duurder geworden, platschuiven is wel een flinke zak geld bij nodig.
Melkweb
@Noorderling helaas stond mijn wieg niet op mooie zavelgrond of lichte klei. Droom er wel eens van om mijn toko te verkopen en als de gelegenheid er is....Dan maar de eigendommen deels in leveren bij een belegger, werkplezier van multigrond komt elk jaar terug. Maar ja, zou die "gek" die mijn toko wil kopen te stom zijn om niet hetzelfde te denken als mij.
Noorderling
@Melkweb
Dat gaat vandaag de dag niet zomaar meer lukken, voor 10-30 jaar geleden ging het met de akkerbouw niet zo goed als nu, waren prijsverschillen er vooral tussen noord en zuid in plaats van grondkwaliteit.
Zijn er veel die verdubbeld zijn in areaal zonder bij te leggen. Of de sprong van pacht naar eigendom. Nu is het het overwegen waard om het grondprijs verschil met alle regeltjes de stap andersom te maken. Voor de mest wetgeving is oppervlak toch leidend.
+1
Melkweb
@Noorderling laat me nu eens lekker dromen๐Ÿคฃ maar je hebt wel gelijk
Noorderling
@Melkweb veldkavel gaat in 20jaar, als het zo door gaat 4x zo duur zijn als bij de koop. Het blijft hier eerst ook bij dromen ben ik bang voor.
+6
George
Quote Reactie van @Melkweb:
Dan maar de eigendommen deels in leveren bij een belegger, werkplezier van multigrond komt elk jaar terug.

Dan ben je goed gek.
Ik heb liever een klein beetje van mezelf dan heel veel van een ander.
Grondboer9
@Melkweb dat is onzin, als je wieg ergens anders stond was er nog net zo veel kans tot succes. Winnaar hebben n plan, verliezers een excuus.

Misschien ben je op zand wat meer ha. Nodig voor de zelfde opbrengst, maar waar je hier 1 ha koopt koop je daar 0,7 ha.
Melkweb
@Grondboer9 als je appels met peren vergelijkt heb je gelijk. Door alle bemestingsbeperkingen, natuurwensen en geografische ligging is het verschil sws 1500 tot misschien wel 3000 kg "gratis" melk per hac toch wel een dingetje, want je hoeft op dit ogenblik maar even te toeren en naar de kleur en hoogte van het gras te kijken. De grondprijs is daar ook op gebasseerd maar dat weet je zelf ook wel. Dus die plek waar je wieg stond is echt wel bepalend maar jou wieg staat goed anders zei je dit niet. Koester die geluk!
weurding
@Melkweb er zijn genoeg die een florerend bedrijf opgezet hebben ver van hun geboortegrond, als je dat wat lijkt gewoon doen
+1
Frans1
@Melkweb Wij zaten in nl vlak tegen de nop aan, en daar stopten ook bedrijven waar wij bij liepen te kwijlen.Dus grondkwaliteit is ook niet leidend. Je moet er zelf wat van maken, en als dat op je eigen plek slecht meer lukt door externe beperkingen, kun je ervoor kiezen om daar tegenaan te schoppen en boos te zijn, of toch over boosheid/frustratie heen te stappen en elders kijken of je daar betere mogelijkheden hebt
@Frans1 Je hebt helemaal gelijk , ik zag de beperkingen en de overlast daar al vroeg in , vanwege de natuur gedoe om mij heen .
Ik heb er wel tegenaan geschopt en iedereen wist waar ik voor stond inclusief de burgermeester en politie inclusief de natuurorganisatie .
Daar er wel een potenciele opvolger zich aandiende en uiteindelijk door ingrijpen van een derde partij die ervoor gezorgt heeft dat het daar niet uit de hand zou lopen is er besloten om mij daar uit te kopen inclusief Europese subsidies op basis van 40 % op investeringen van 1 miljoen Euro op de nieuwe plek en dat is dan ook gebeurd . Heb een melkveebedrijf elders gekocht met 2 woonhuizen en 75 ha land erbij , ondertussen zijn we gegroeid naar 100 ha en melken we 120 melkkoeien . Al woon ik nu alweer een poosje op mij nieuwe stek als Hobby boer .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nรฉt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0