Wijziging Wet dieren volgens LTO en minister onuitvoerbaar

Onuitvoerbaar. Zo noemt LTO Nederland de wijziging van de Wet dieren die dinsdag in de Tweede Kamer werd aangenomen. De wijziging, voorgesteld door de Partij voor de Dieren, heeft volgens deze partij tot doel dat dieren niet langer worden aangepast aan het systeem, maar dat het systeem wordt aangepast aan de dieren.

Bron

Wijziging Wet dieren volgens LTO en minister onuitvoerbaar
nieuweoogst.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

producent
Juridische draak
Ook demissionair landbouwminister Carola Schouten vindt de nieuwe wet onverstandig. Ze ontraadde de wetswijziging en noemde het voorstel zelfs een juridische draak. Het amendement is volgens haar te algemeen geformuleerd, gaat leiden tot veel discussie en is bovenal praktisch niet uitvoerbaar.

Daarnaast vindt Schouten dat de huidige wet al voldoende ruimte biedt om bepaalde regels te stellen of een gericht verbod in te stellen als de Kamer dit wenst.
Eerste Kamer
Naast de Partij van de Dieren stemden ook SP, GroenLinks, BIJ1, Volt,PvdA, D66, PVV en JA21 voor de wetswijziging. De Eerste Kamer moet nog instemmen.

Uitvoerbaarheid van de wetgeving is voor senatoren van groot belang. LTO Nederland staat daarom in contact met verschillende politieke partijen en met het ministerie van LNV om te voorkomen dat er onwerkbare regelgeving komt.

Dit geeft weinig hoop voor de toekomst, heeft Jan Kees een goede reden voor dit stemgedrag.
+3
J Andringa
@producent Hier hoeft Jan Cees zich niet voor te verantwoorden toch? Hij zit niet in de kamer. maar er is wel precies gebeurd met JA21 waar ik bang voor was en uiteindelijk toch niet op hem gestemd heb.
JanCees
@J Andringa LTO maakt kabaal om boeren een goed gevoel te geven maar iedereen die de tekst van het ammendament leest kan niet vinden wat LTO roept. Onthoornen en staartcouperen worden niet genoemd. Ook fokverbod tijdens hitte staat er niet in.

De tekst van het ammandement is dermate geformuleerd dat je met een beetje goed fatsoen er niet op tegen kan zijn .
Voordat je aan uitvoering toekomt is het meestal al weer voorbij.
Overigens fokverbod kennen we al en was iets wat in 1997 met de varkenspest in het begin niet kon het zou toen veel ellende hebben voorkomen.

De POV heeft samen met anderen in varkenshouderij al tijden een sector brede aanpak om staartbijten te verminderen helemaal nul zal je het nooi krijgen dat is net zoiets als anti pest beleid op scholen. Er zijn altijd pestkoppen wat je ook doet.

Het onthoornen van kalveren ?? Zelf ben ik in 1996 begonnen met gebruik polled stieren en over aantal jaren is dat het merendeel van de gebruikte stieren. Dus waarom zou je daar zo een punt van maken??
+2
J Andringa
@JanCees Beste Jan Cees, Ik heb het proberen op te zoeken maar kan het helaas niet meer terug halen, een tijdje geleden hadden we ook een discussie over een wet waarvoor een meerderheid in de 2e kamer was. Toen zag ik er vrij weinig gevaar in, omdat het wat vaag omschreven was). Jij vertelde me toen (zo goed als ik me herinner) dat een dergelijke wet misschien niet direct tot uitvoering word gebracht maar in een laadje op de stapel komt. Maar het heeft wel een potentieel gevaar en kan ten alle tijden er bij kan worden gehaald als het men uitkomt. Je zit beter in deze materie dan ik, dus ik wil dat prima aannemen. Maar gaat datzelfde ook niet op voor zulke uitkomsten van voorstellen? Vandaag of morgen merken we hier weinig van. maar er schuilt wel een gevaar in dat we (net als met zoveel dingen de laatste tijd) weer een stukje verder de fuik in zwemmen. Een voorstel van de partij van de dieren, hoe sympathiek ze het ook brengen heeft altijd tot doel om de veehouderij te benadelen. Daar moet naar mijn mening nooit in meegaan.

Ik insemineer zelf ook veel met hoornloos maar laat dit een langzaam proces zijn dat is voor de fokkerij veel beter dan dat een overheid er beleid op gaat voeren.
+6
jan.1
Quote Reactie van @JanCees:
LTO maakt kabaal om boeren een goed gevoel te geven maar iedereen die de tekst van het ammendament leest kan niet vinden wat LTO roept. Onthoornen en staartcouperen worden niet genoemd. Ook fokverbod tijdens hitte staat er niet in.De tekst van het ammandement is dermate geformuleerd dat je met een beetje goed fatsoen er niet op tegen kan zijn .Voordat je aan uitvoering toekomt is het meestal al weer voorbij.Overigens fokverbod kennen we al en was iets wat in 1997 met de varkenspest in het begin niet kon het zou toen veel ellende hebben voorkomen.De POV heeft samen met anderen in varkenshouderij al tijden een sector brede aanpak om staartbijten te verminderen helemaal nul zal je het nooi krijgen dat is net zoiets als anti pest beleid op scholen. Er zijn altijd pestkoppen wat je ook doet.Het onthoornen van kalveren ?? Zelf ben ik in 1996 begonnen met gebruik polled stieren en over aantal jaren is dat het merendeel van de gebruikte stieren. Dus waarom zou je daar zo een punt van maken??

Helaas had ik deze reactie wel verwacht van jouw,je kan helaas niet anders want ik heb ergens gelezen dat je JA.21 adviseert op agrarisch gebied..
Maar het is een regelgeving die voor veel onzekerheden zorgt bij de boeren,en weer rechtzaken gaat opleveren,dat kunnen we er nog wel bij hebben zeker...hoe durf je het te verdedigen,dat had je voor de verkiezingen zo nooit gedaan:😬
Zelfs Schouten is er op tegen,

Ook demissionair landbouwminister Carola Schouten vindt de nieuwe wet onverstandig. Ze ontraadde de wetswijziging en noemde het voorstel zelfs een juridische draak. Het amendement is volgens haar te algemeen geformuleerd, gaat leiden tot veel discussie en is bovenal praktisch niet uitvoerbaar.

Cda vvd sgp en bbb stemden ertegen.
Deze partijen zien ook wel in dat het een draak van een wet is,maar hadden helaas geen meerderheid.

Btw,afgeven op de lto is wel erg makkelijk in deze...lto heeft dit x wel degelijk gelijk.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @JanCees:
Onthoornen en staartcouperen worden niet genoemd.

Genoemd niet nee, maar ook dit zijn "aanpassingen" van het dier aan het systeem om ze op een bepaalde manier te huisvesten. Onthoornen en staartcouperen gaan er wel degelijk onder vallen.
+5
Melkweb
@JanCees ik vindt u hier vrij nonchelant en onvolwassen in om de LTO erbij te halen. Beperk en doe volwassen door even te vertellen waarom u partij voor heeft gestemd.
Omdat deze tekst zo vaag is is het overduidelijk dat dit vergelijkbaar is met bv de Stikstofwet. De kapstok is hiermee opgehangen en iedere linkse kloot kan via de Kamer of via de Rechter kan er alles aan ophangen wat je maar wilt. Heeft u en jullie partij dan niets geleerd van onduidelijke kaders....en vooral wat daarna de consequenties kunnen zijn. Ik vindt u opmerking hierboven en de stemgedrag van uw partij enorm laakbaar en een indirecte messteek in de rug van de sector. Sorry maar ik kan er niets anders van maken. Wil niet zeggen dat die wijziging er dan niet kwam, maar ik reken u en uw partij wel af op alles wat voor de verkiezingen is gezegd om het vertrouwen van de boeren te krijgen. Tis wachten wat de linkse jojo's nu er mee gaan doen en op welke manier, maar je kunt erop wachten dat het vervolg niet milder is dan de tekst van de wijziging.
+1
Oaverreize
@JanCees Spijt dat ik op jou heb gestemd.
+2
labella
@Oaverreize ik ben blij dat ik niet op @JanCees gestemd heb.
+5
matt
@JanCees De tekst van het ammandement is dermate geformuleerd dat je met een beetje goed fatsoen er niet op tegen kan zijn

Een amendement van de partij van de dieren,daar moet je standaard op tegen zijn.
Ik dacht dat jij,op de achtergrond betrokken zou blijven bij ja 21,dat heb je hier
Verteld.
Maar het lijkt er zeer sterk op,dat je daar niks meer in de pap te brokkelen hebt.
JanCees
@matt Met die insteek ga je nergens komen.
+2
Melkweb
@JanCees wat is uw verwantschap met JA21 dan wel ? En kunt u de voorstemmen van uw/deze partij verklaren? Immers nu laat je de boeren met heel veel onzekerheden achter bij gebrek aan duidelijkheid. Dat is toch waar JA21 mee ingestemd heeft.

Dit doet wel zeer
JanCees
@Melkweb nogmaals lees de tekst goed en het emo getoeter van de PvdD en LTO is beide alleen gereutel om achterbannen te pleasen
+1
Melkweb
@JanCees dat is niet wat ik vraag, ik vraag u iets. Waarom geeft u niet gewoon antwoord ipv proberen uzelf en uw partij uit de wind te houden.

Kwaliteit en respect krijg je niet door te wijzen naar anderen maar vanuit je eigen en voor je eigen te spreken.
Jawis
@JanCees u hebt hier de kans om duidelijkheid te scheppen doch verwijst u naar teksten. Maak duidelijk waar u voor staat en welk belang u uiteindelijk verdedigt en of dient?. Als u niet gekozen zou worden in de kamer zou u uit de politiek stappen zei u hier eens... wat wordt het?
Melkweb
@Jawis ik zit hier ook al wortel te schieten op mijn vragen. Misschien denkt hij wel:het zal wel overwaaien en dan kan ik weer fijn LTO op een andere moment zwart maken. Is ook een kunst en een verantwoordelijlheid, een ander veroordelen om jezelf uit de wind te houden. Dacht dat de verkiezingen al geweest waren
Hans van Bergen
@JanCees Polled stieren zijn nog verre verre van gemeengoed. Er zijnmaarheel weinig geschikte PPstieren.Daarnaast heb je geen polled belgenof ander vleesvee.Daarnaast werken mensen met eigen stieren inkruisings stieren en wat meer. Het is heelgevaarlijk ommet on onthoornde koeien en stieren te moeten werken
Noorderling
@Hans van Bergen
Angus is PP, kalven ook vanzelf, goed karakter. Daar zit voldoende potentie. Over de grote plas doet men niet anders.
Vdejong
@Noorderling wij gebruikten ze hier ook.
Hans van Bergen
@Noorderling Wat een kolder! Agnes is donker zwarte hf. Is toch niet hetzelfde als BB Limousin of Blondes
Vdejong
@Hans van Bergen wie is agnes?
Vdejong
@Vdejong
Quote:
Agnes is donker zwarte hf
Nu zie ik het pas, Agnes is donker zwarte human female. Ja dat zijn de mooiste!😂
Noorderling
@Hans van Bergen
Voer je een discussie over hoornloos, kon je aan met rassen welke middels keizersnedes in stand worden gehouden, dan ben je er goed mee bezig 😉
de jonge
@Hans van Bergen dat dus,straks hetzelfde als met de friese paarden?? dat inteelt een probleem wordt? eerlijk gezegd vind ik het een klo e maatregel die kant noch wal slaat,dat een ouwehand er geen kaas van gegeten heeft,alla maar in deze kwestie had ik van jan cees toch meer kennis verwacht
Weidezicht
@de jonge als Ja21 tegen had gestemd, hoe had het er dan uitgezien?
Ik vind wel, dat niet alles tegen te houden is, maatschappijen veranderen, en sommige zaken veranderen nu eenmaal. Alleen gebeurt dat vaak met dwang en onkunde en te snel. Maar ik vind zaken zoals met de stikstof dat er met leugens en bedrog wetgeving wordt gemaakt, en bedrijven waardeloos worden gemaakt wel veel erger. Dat heeft niets meer met democratie te maken. Over dierenwelzijn, dat zie je aankomen en het is dus een taak voor sector en belangenbehartigers zaak om te zorgen dat dat in een goed tempo moet worden gedaan. Als men nu afspreekt dat onthoornen over 15 jaar niet meer mag, is hey dan foktechnisch haalbaar? Ik zou daar nu werk van makeb om te voorkomen dat het over bijv. 5 jaar al niet meer mag. En zien dat het dan eurooees is en niet alleen NL.
+1
Adaptief boeren
@Hans van Bergen stieren onthoornen voor de veiligheid heeft niets te maken met dieren aanpassen aan de huisvesting
de jonge
@Adaptief boeren toch hetzelfde met koeien? iedereen kent wel iemand die eens is gepakt door een koe, wat als ze dan ook nog eens horens hebben...
bio boer
Einde onthooren 🤔
+7
Dwers.
Dus als ik het goed begrijp, oormerken verdwijnen weer , en geen honden en katten meer op flats , en castreren en steriliseren ook niet meer toegestaan bij katten .
+1
Twentsch Land
Prive mag bijna alles .... als bedrijf ben je niet ver van crimineel.

@Dwers.
Weidezicht
@Twentsch Land over 10 jaar krijg je in dit land een bekeuring als je werkt. U bent aan het werk? Foei.
Twentsch Land
Gaat het langzamerhand wel op aan.

@Weidezicht
+1
Detukkeroettwente
@Dwers. En de ratten bestrijding in de steden word ook verboden.
de jonge
@Detukkeroettwente ze komen nu al in de wc naar boven, ze willen gewoon weer allerlei ziektes in dit land zodat de bevolking op die wijze vanzelf uitroeit lijkt het wel
+2
Twentsch Land
Tijd dat je een nieuwe wc neemt jonge !

Hebben jullie nog zo’n ouderwetse ton boven de mestvaalt ?

😂

@de jonge
+1
de jonge
@Twentsch Land nog nooit van een tv gehoord misschien? waar diverse mensen aangaven dat de ratten uit de wc omhoog komen tegenwoordig?? voorbeeldeje""Rattenplaag in Assen. Beesten komen via de wc omhoog: 'Als ik op de bank zit, hoor ik ze gewoon knagen'""google maar even..
Twentsch Land
Nooit eens van tv gehoord !

Ja daar heb ik wel eens van gehoord !

Sterke nog ..... we hebben er zelfs een.

Maar ik geef toe dat ik bar weinig tv kijk.

@de jonge
Detukkeroettwente
@de jonge KNETTERGEK DAT BINT ZE, en als rutte niet verbannen word naar noord korea, dan veranderd er niks.
Melkweb
@Detukkeroettwente Wat heeft Rutte hier mee te maken?
+13
slagakker
In ieder geval weer een punt voor BBB die denken in ieder geval verder dan hun neus lang is. En JA21 valt door de mand. Heb het altijd gezegd die Eerdmans vindt een vis al zielig in een viskom en zei onlangs voor de verkiezingen dat ie de bio industrie niks vindt. Dit is dus het resultaat beste collegas.Heb zelf geen BBB gestemd en heb daar spijt van volgende keer krijgen ze mijn stem.
+2
Weidezicht
@slagakker ik zeg overstapje van JC naar BBB. Omtzigt ook erbij.
+1
Albert Altena
@Weidezicht Dat zou geweldig zijn.
Melkweb
@Weidezicht zo dom zijn ze niet
+2
jan.1
Quote Reactie van @Weidezicht:
ik zeg overstapje van JC naar BBB. Omtzigt ook erbij.

BBB kan zich zelf wel redden,Jan Cees is door het ijs gezakt ,hij gooit alle boeren voor de trein.
JanCees
@jan.1 lees tekst amendement nu eens gewoon ipv alle roeptoeters nakakelen .
+2
jan.1
Quote Reactie van @JanCees:
lees tekst amendement nu eens gewoon ipv alle roeptoeters nakakelen .

Daarin worden boeren vogel vrij verklaard,nix meer en nix minder.
Heb je het amendement zelf nog niet gelezen dan?
En wat is volgens jouw het voordeel van deze wet voor de boeren?
+1
JanCees
@jan.1 Niet alle wetten hoeven direct voordeel voor boeren te zijn zo werkt het niet.

Maar hierin zit toch echt voor boeren een kostenbesparing.
Als een fokverbod bij een calamiteit in bv de varkenshouderij (AVP of KVP) snel wordt ingevoerd dan zal dat heel veel dierenleed (vanwege vervoersverbod geen vervoer van biggen) besparen en hoeven de niet geboren biggen niet worden geuthaniseerd groeien ze niet uit het hok zoals we in 1997 zagen. Dat is het stukje dierenwelzijn.
Maar waar de meesten niet over nadenken is dat het ruimen van die biggen als die wel geboren worden ten laste gaat van het diergezondheidsfonds en dus hogere DGF heffing .

Natuurlijk krijg je met deze maatregel geen populariteitsprijs.
Maar bij een diergezondheidscalamiteit is een fokverbod snel kunnne invoeren zonder de Tweede Kamer vooraf te betrekken gewoon noodzakelijk.

En ja ik snap dat de PvdD dit anders zal uitleggen dan LTO en de minister ook nog beetje goodwill wil kweken bij boeren.
Maar als je bestuurlijk ooit bij een diergezondsheidscatastrofe betrokken ben geweest dan ken je de voordelen van een fokverbod.

En echt bij warm weer komt er geen fokverbod . En staartbijten en etc daar zijn de sectoren allang bezig om aan te werken dus dat wordt opgelost.
Hoornloos fokken is weerstand tegen net als dat mensen geen melktank wilden of met het paard wilden blijven werken. Over 20 jaar hebben ze het er niet meer over.
+3
cornelissen
@JanCees Geef weinig om een fokverbod, moet je doen voor de calamiteit, want je zit met de draagtijd. Aangezien je de calamiteit niet van te voren weet is een fokverbod vrij zinloos, hoef je niet in een wet op te nemen , onnodige regelgeving, die ook kan worden misbruikt.
Wel is het zo , als ik de mkz uitbraak in 2001 had geweten met het tijdvak er bij . had ik natuurlijk ruim van te voren, rekening houdende met de draagtijd een paar maanden geen rundvee geïnsemineerd. Zat je niet met de nuka s , die je niet mocht afvoeren. Maar zoiets weet je natuurlijk niet, want dan zorg je dat de calamiteit wordt voorkomen
Noorderling
@cornelissen @JanCees
Allemaal leuk, maar er is dan nog 9maanden kalveren onderweg. Dan zit alles hier al wel vol, komt bij dat je elke dag een paar koeien tochtig hebt die elkaar vernielen.

Idee is goed, praktische uitvoering een beetje lastiger. Transport is het gevaar, daarin moet je onderscheid maken tussen gesloten of niet gesloten bedrijfsvoering. Jongveeopfokker heeft alsnog een dik probleem met een fok en transportverbod.

Je komt op een punt dat mensen besluiten kunnen nemen die de gevolgen op korte en lange termijn niet overzien. Hierdoor dient het middel niet het goede doel. Pluimvee kun je niet op dezelfde hoop schuiven als varkens, geiten of koeien. Nu wordt het maar hopen dat iemand nadenkt. De laatste tijd laat zien dat dat in den haag met allerlei wetgeving niet meevalt.
JanCees
@cornelissen fokverbod heeft in melkveehoderij weinig zin ik heb het over varkens . Diergezondheidscalamiteit die langer dan 100 dagen duurt dan heeft fokverbod absoluut zin
jan.1
Quote Reactie van @JanCees:
fokverbod heeft in melkveehoderij weinig zin ik heb het over varkens . Diergezondheidscalamiteit die langer dan 100 dagen duurt dan heeft fokverbod absoluut zin

Fokverbod bij rundvee staat bij pvdd,gl en d66 nogal hoog op de agenda,zullen alles aangrijpen dit te realiseren....dit is voor hun een stap verder.Hoornloos fokken is iets van hele lange adem,snap ook niet wat er mis is met onthoornen van kalveren,ze worden in coma gebracht,onthoornd en daarna een pijnstiller,deskundig door een dierenarts,nix mis mee lijkt me...
Snap best dat iemand van 25 hoog in Amsterdam die nog nooit een koe gevoerd heeft dat nix vind,maar we kunnen het niet iedereen naar de zin maken in ons landje.
+3
melluk
@JanCees dat is het nu juist jan kees :dat weet je toch nooit van te voren
Je hoopt toch dat het snel de kop wordt ingedrukt?
ACHTERAF hadden we tijdens de varkenspest zoiets moeten doen omdat we achteraf weten dat dat een ramp van ongekende omvang was.
Vergis je niet in het drama van een fokverbod
Er wordt op een warme dag door allerlei onkundigen ook al om zoiets geroepen terwijl die varkens een half jaar later vervoerd worden.
Te zot voor woorden
sorry
@JanCees fokverbod was er in 97 ook al,problemen kwamen door onbelans tussen biggen en mestvarkens,ze waren afhankrlijk van export
vandaar ook verschil in zeugenrechten en varkensrechten
JanCees
@sorry fokverbod kwam heel laat werd volgens mij iets van mei of juni terwijl in februari de ellende begon
+1
Twentsch Land
Ja 21 is geen blijvertje als Eerdmans aan het roer blijft .... altijd al een vreemde gast geweest het is zo’n gast van hoe de wind waait waait mijn jasje.

@slagakker
Albert Altena
@Twentsch Land Heb je gelijk in.
Maar alles overziend kunnen we stellen dat een regering maken zonder Wilders en Baudet enorm moeilijk zal zijn en daarbij had ik dus gehoopt dat de iet wat realisten door JA 21 los geweekt zouden worden bij Wilders en Baudet. en mee konden formeren.

Trouwens de kans dat JA 21 mee gaat doen is nog steeds aanwezig. Maar om de goede orde te houden zullen eerst de Linkse partijen hun kaarten van de borst moeten halen.
Dwers.
Zullen we de stal ook wel moeten aanpassen zodat de kalveren bij de koe kunnen blijven.
diekman
@Dwers. En tussenkalftijd binnen een jaar wordt strafbaar
+2
Weidezicht
@diekman npu als je de stier los tussen de koeien hebt, worden de koeien zeer rap na afkalven weer gedekt, dat is dan toch natuurlijk gedrag.
Twentsch Land
Er worden een aantal woorden gebruikt die heel breed en ruim zijn.....dus ook erg onduidelijk.....maar terug naar natuurlijke beweging en vrijheid ! Kan wel eens einde grupstal zijn.

@Dwers.
+2
Dwers.
@Twentsch Land ik noodgedwongen met vervroegd pensioen dus , vrije tijd, koop ik een hengel, ooh nee vissen zal ook wel niet mogen 😉
Detukkeroettwente
@Dwers. Laat ze verrekken !!!
Slingeland
Wanneer we zo gaan beginnen verander ik mijn leus. Het is vanaf nu geen : Ja21nee JC
Maar : DubbelNee
+1
Maaslander
@JanCees Onthoornen wordt niet genoemd, oké.
Wat als een partij een rechtszaak begint en claimt dat onthoornen aantasting van dierwelzijn/-gezondheid is om het dier in een stal te kunnen houden (+zodat mensen veilig met het dier kunnen werken).
Dit hoeft die partij dan niet te bewijzen, de bewijslast dat het het dierwelzijn niet wordt aangetast ligt bij de sector.
Dus dan moet je als sector bewijs kunnen leveren dat onthoornen het dierwelzijn 0.0 aantast.

Hoe zou je dat doen? Dat kun je toch niet hard maken..
JanCees
@Maaslander Een rechtzaak beginnen kan nu ook al daar heb je dit ammendament niet voor nodig
+1
Slingeland
JA21 heeft zich aangesloten bij de partijen die emopolitiek belangrijker vinden dan feiten
Vdejong
JC een tweede CV?
+1
Larpfarm
Wat gaat hier nu eigenlijk mee gebeuren? @JanCees zegt dat het allemaal niets uit maakt, Ouwehand roept dat er een fokverbod komt als het warm is?
Realisme
@Larpfarm de deur daarvoor is op een kier gezet. Bij een paar tropische dagen het nieuws even overspoelen met een aantal incidenten en de hele sector gaat voor gaas
Nevergiveup
Het gaat hier in dit land schijnbaar altijd over dieren en linkse paracieten.

De agrariër mag wel lijden en weg kwijnen.
+3
Bartlehiemboer
@Nevergiveup Ik ben al lang zo ver om te denken, laat het allemaal maar gebeuren. Gisteren alweer in het nieuws dat voedsel te duur wordt, weer meer mensen afhankelijk van de voedselbank. Mensen die er anders nooit kwamen. Voedselbank heeft tekorten en verwacht dat voedsel nog duurder gaat worden. Langzaam aan zien we het effect van de onkunde op boerengebied/natuur vanuit Den Haag. Er gaan alleen maar meer boeren stoppen of naar elders. Probleem zal steeds groter worden. Lang kan Den Haag het zo niet volhouden lijkt mij.
+2
Noorderling
@Bartlehiemboer
Misschien moet het inderdaad maar even confronterend worden.
Voedsel is een sluitpost, terwijl het een essentieel iets is. Een iphone abonnement, auto, tv, wasmachine en koelkast op afbetaling wordt als eerste levensbehoefte gezien.
Daar nog een hele vracht belastingen overheen, huursubsidies die in de verhuurprijs worden verrekend, waarbij werkenden worden gestraft. Als je in die negatieve spiraal beland valt het ook niet mee om daar uit te komen.
van Ittersum
@Bartlehiemboer zonder inzicht hoe iemand zijn of haar uitgaven doet neem ik zoiets voor kennisgeving aan. Zal niet voor iedereen gelden maar bepaalde types consumeren liever 2.50 euro voor een pot bier dan 2 broden voor hun kinderen. We moeten zorgen dat we niet bij iedereen maar meegaan in hun excuuscultuur
Vdejong
@van Ittersum terechte opmerking. Ik zou de mensen, die naar de voedselbank gaan, maar wel een iphone hebben en/of pakje sigaretten per dag roken, niet graag tellen, want dan raak ik de tel kwijt.
Vdejong
@Vdejong maar je moet wel het kaf van het koren scheiden, want er zullen ook echt schrijnende gevallen tussen zitten.
Twentsch Land
Sigaretten is erg duur, dagelijkse uitgave.

iPhone valt in het niet ..... een paar honderd duurder dan een ander merk smartphone en als je er dan zuinig op bent kun je er ook lang mee .... mijn vorige iPhone is ruim 6 jaar lang meegegaan.@Vdejong
+1
Vdejong
@Twentsch Land ja, maar dat soort mensen zijn ook degenen die in de rij gaan staan voor de nieuwste iphone en doe er waarschijnlijk geen 12 jaar mee, zoals ik met mijn eerste mobieltje.
Noorderling
@Twentsch Land
Maar de probleemgevallen willen altijd de nieuwste.
Weet ik veel welk nummer in plaats van er zuinig op zijn en wel 6jaar mee doen.
Je mag immers van je abbonement na 2jaar een nieuwe uitzoeken, ben je al wel weer 1200euro kwijt en het komt nooit naar je toe.

Net wat @Vdejong zegt. De scheidslijn is lastig te bepalen.
Toeslagen en regelingen zijn er wel, het sociale vangnet in nederland is in de basis best redelijk, alleen ligt misbruik op de loer. Wie wil niet werken en wie kan niet werken is ook voor sommige mensen een grijs gebied dat misbruikt wordt. Als iedereen die niks kon hetzelfde budget zou krijgen, en wie het misbruikt geld in de staatskas brengt had iedereen het goed. Nu hebben ze allemaal net niks en lijden de goede mensen onder de slechten.
Het loont met een minimum inkomen niet om als 2e persoon te gaan werken, wordt je overal op gekort. In de basis is dat al fout.
Bartlehiemboer
@van Ittersum Dat is precies hoe ik er ook over denk. Het gaat mij er om dat er vanuit de maatschappij nu geluid komt. Omdat Den Haag dit wel als zielig ziet (Puur om hun eigen gedrag af te kopen, net als het meer betalen voor een vliegreisje waar ze de milieu belasting willen afkopen) Zal er wel kamer vragen over komen. Zelf zie ik het liefst helemaal niets meer gaan naar de liefdadigheid. Laat ze maar eens zien/voelen wat het echte probleem is in Nederland
+1
Vdejong
@Nevergiveup eendje staart eten door de PvdD. Nu moet het niet gekker worden 😂
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!