Onderzoeker Ton Baars: 'Gezondere melk uit vers gras kansrijk'

Grasboter, graskaas: weidegang heeft invloed op melk. Het verse gras zorgt niet alleen voor een andere smaak, ook voor een gezondere melkvetsamenstelling. Dr. Ton Baars, senior onderzoeker aan de Universiteit Utrecht ziet kansen om die meerwaarde te vermarkten. Het kan zeker de biologische melk een extra plus geven.

Deel dit topic

Reacties

marcsterreborn
Ja Ton heeft een punt. Wie pakt de handschoen op?
groeier
@marcsterreborn
Waarom enkel de biologische melk???
Frans1
Koeien boertje
@groeier zal wel komen omdat die vrij veel gras voeren.
Bij de meeste gangbare zit krap 20 procent onder de maïs
grös
@Koeien boertje
Ja dat hoeft theoretische natuurlijk niet, maar de praktijk is wel zo, én de koeien moeten voor 15 april in de wei lopen.
groeier
Quote Reactie van @Koeien boertje:
Bij de meeste gangbare zit krap 20 procent onder de maïs

50% mais en 50% vers gras bijvoeren is toch ook prima, of 40/60.
grös
@groeier
Ik denk derogatie-bouwplan, maar zijn ook wel gangbare die hoofdzakelijk gras voeren, alleen is daar geen aparte melkstroom voor.
In de USA is "Grassfed" wel populair, grassfed vlees, of grassfed-whey voor de fitness mensen.
groeier
Met de koeien in de wei nemen ze vaak nog veel minder op dan 50% vers gras, is ook poppenkast spelen. Of in veel landen met dat harde steppe gras waar geen drol in zit.
grös
@groeier
Een bio collega hier voert toch richting de 95% vers gras, sinds half maart, ze hadden de kuilplaat toen al leeg ...
bio boer
@groeier dat kan prima alleen heb je dan minder gezonde vet zuuren in je melk met vers 100% gras haal de hoogste dus zomerstalvoeren en weiden maar hoe zit dat bij hooimelk
bio boer
@groeier dat kan prima alleen heb je dan minder gezonde vet zuuren in je melk met vers 100% gras haal de hoogste dus zomerstalvoeren en weiden maar hoe zit dat bij hooimelk
friesboertje
Met kunstmest eten ze meer gras.
+1
Frans1
Meneer vindt het wiel opnieuw uit? Waarom is destijds de seizoenstoeslag geïntroduceerd? En hij heeft nog steeds het ot en sien idee bij biologisch boeren, ben bang dat hij dat beeld eerst een heel eind bij moet stellen.
Verder wel een goed stuk denk ik, back to basic
+2
Frans Z.
Weidemelk was het begin van het einde.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0