'De veehouderij gijzelt de Nederlandse economie'

Met succes keerde Johan Vollenbroek zich in 2019 tegen het stikstofbeleid van de overheid. Overal werden bouwprojecten stilgelegd of helemaal afgeblazen. Nu stevent Nederland weer af op een nieuw stikstofinfarct, meent de chemicus, en daarom moet de veehouderij compleet op de schop. Anders gaat het land maar weer op slot: ‘Het is nu buigen of barsten.’

Deel dit topic

Reacties

+6
matt
Ga niet barsten of buigen voor Johan.
+19
puntertje
Het is Vollenbroek die Nederland gijzelt omdat hij de veehouderij sector wil elimineren. Dat zegt hij natuurlijk niet, maar daar is hij wel op uit.
Slingeland
Johan zoekt het maar uit met zijn geouwehoer
Juridisch zal hij best gelijk hebben
Zijn intentie is vee opruimen
De natuur is er niet mee geholpen
+2
bertusvds
@Slingeland juridisch hebben wij alles op orde bedoel je !! al die andere partijen hadden/hebben geen vergunningen !
+3
Kringloper
Dit land is niet meer te redden, terminaal ziek is het!
+11
hans1980
Natuur is , zal het ff uitleggen, een dik pak humus mooie zwart/bruine grond met schimmels/bacteriën/klein bodemleven/pieren/e.d.

Hierop groeit weelderig gras voedergewasen fruit bomen etc . Maar heeft ook de functie om alles weer te ontleden gewasresten tot elementen Nivea te ontleden door symbiose van schimmels/bacteriën en bodemleven! Vanuit daar start het gehele proces weer opnieuw.

Aan deze kleine schil om de aarde hebben wij mensen/dieren maar ook planten bomen ons bestaan aan te danken!!!!

Een vruchtbare bodem heeft gewoon ook gewasresten, dierlijke mest! nodig om vruchtbaar te blijven en niet te veranderen in een dode bodem .

Wat willen de milieu freaks ? Vruchtbare/ kostbare bodems vol bodemleven machinaal met veel dieselslurpende graafmachines deze oases omtoveren in zandputten/woestijnen waar haast geen bodemleven meer mogelijk is door het ontbreken van al het voedsel ...

De natuur weet zich dan toch onder deze extreme omstandigheden te herstellen doordat er plantjes zijn die hier tegen kunnen (zure bodems, weinig N) na jaren zullen er door afsterven en opbouw ( kan weer honderden jaren duren) er een soort humus pakket ontstaan waarop weer grassen en bomen zullen groeien die wel houden van N

Deze afgravingen van humus houdende bodems is een grove schande en maakt natuur maar ook koolstofbinding kapot!!!

Schrale gronden filteren bovendien ook niet meer zodat er eerder bodemverontreiniging plaatsvindt.

Voor dit alles is 150 jaar geleden al gewaarschuwd door Justis von Liebig, de uitvinder van de kunstmest die op latere leeftijd middels boeken en schriften tegen kunstmest was maar meer voor kringlooplandbouw met dierlijke mest

kopersporen.nl/winkel/boeken/…

Vruchtbare gronden afgraven is misdadig !
+3
jan.1
Wat een onzin vertelt Johan Volllenbroek,de bouw ligt niet (bijna)stil door stikstof maar door besluiteloosheid van overheden.Maar ook door gebrek aan materiaal en mensen.Stikstof speelt alleen een rol tijdens de bouw,en dat wordt opgelost met elektrische (bouw)machines.
Gelukkig hebben steeds meer mensen door dat deze man de landbouw in ons land wil elimineren.
+4
hans1980
@jan.1 Er zijn ook nog landbouwers , collega's die deze Vollenbroek vertrouwen of hoop hebben dat hij Schiphol e.a. aan gaat pakken.

De missie van deze graatmagere J. Vollenbroek is helder een totale oorlog tegen gangbare veehouderij
jan.1
Quote Reactie van @hans1980:
Er zijn ook nog landbouwers , collega's die deze Vollenbroek vertrouwen of hoop hebben dat hij Schiphol e.a. aan gaat pakken.De missie van deze graatmagere J. Vollenbroek is helder een totale oorlog tegen gangbare veehouderij

Ja dat weet ik,maar die boeren gaan van een koude kermis thuis komen.
Vollenbroek weet heel goed dat hij bij schiphol nix voor elkaar krijgt,hij doet het gewoon om mak volk te paaien.Boeren aanpakken is vele malen makkelijker,tenminste zo lijkt het.........
+2
robbies
@jan.1 voor de vorm pakt hij laaghangend fruit aan als Schiphol en lelystad airport. Maar dat doet hij vooral om de impressie te wekken dat het hem heus écht om de natuur te doen is. Zijn maatje Wösten is zijn hele leven lang al succesloos de veehouderij aan het aanpakken. Met de PAS heeft hij eindelijk beet, maar het moet wel geloofwaardig blijven.
EDOO
@jan.1 Inderdaad de bouw ligt nog lang niet stil. Voor veel materialen geldt een behoorlijke wachttijd.
+2
BertK
@jan.1 Toch kan de bouw van een nieuwe wijk waar voorheen weiland was wel degelijk geblokkeerd worden vanwege veranderende depositie. Bewoners veroorzaken depositie. Als jij een stal van links naar rechts op je stal verplaatst, heb je mogelijk al een probleem. Waarom met huizen niet? Gaat de rechter hier al in mee?
robbies
@BertK dat salderen ze gewoon intern. De gebruiksnormen van zo'n perceel worden ingebracht in Aerius. Nu er geen mest aangewend wordt, kunnen ze deze stikstof gebruiken voor andere ontwikkelingen.

En nee, ik verzin dit niet. Provincie Brabant heeft daadwerkelijk intern gesaldeerd met gebruiksnormen om Logistiek Park Moerdijk mogelijk te maken
Noorderling
@robbies
datacenter zeewolde doet men het ook.
Kunnen we zelf ook mooi doen, in de tijd dat ketsplaten op bouwland nog mocht.
+1
boer.
@robbies daarom willen ze beweiden en bemesten ook niet vergunningplichtig maken.
Dan is het van de veehouder. Nu kunnen, e dat gewoon gebruiken omdat het N van Het perseel is
+1
Koeien boertje
@BertK als een nieuwbouw wijk komt staan er 25 huizen per ha.
Gemiddeld 2 mensen in een huis.
En geen opname meer door gewassen.
Is 50 varkens per hectare

Het is maar goed dat de gemeente geen kringloopwijzer in hoeft te vullen of mest boekhouding bij moet houden.
In plaats daarvan kan alles de verbranding in
+1
HansBa
@jan.1 afgelopen week nog paar dagen Amsterdam gedaan, als je onderweg ziet hoeveel er gebouwd en aan wegen etc gewerkt wordt ligt de bouw alles behalve stil. Wat een onzin.
Weidezicht
@HansBa nieuwe opdrachten zijn er nauwelijks meer. Werken die nu lopen zijn aantal jaren geleden al bedacht, ontwikkeld en daarna aanbesteed. Wegenbouwers maken nu werk op, en dan is er niet veel meer.
+1
HansBa
@Weidezicht dat laten we hopen, als het zo doorgaat blijft er weinig landbouwgrond over. Rond Zwolle is zoveel grond verzet dat je het valkie van t hotel niet meer zag.
jan.1
Quote Reactie van @HansBa:
afgelopen week nog paar dagen Amsterdam gedaan, als je onderweg ziet hoeveel er gebouwd en aan wegen etc gewerkt wordt ligt de bouw alles behalve stil. Wat een onzin.

Gaat om nieuwe vergunningen.
j h p
Verspreid over NL liggen behoorlijk wat (meer dan 15) natuurgebieden met een KDW van 5 kg N/ha, gemiddeld is er 25 kg N/ha, dan weet je wel welke kant het op gaat.
+2
Trekkers vast weer oppoetsen , diesel derin en de voetselvoorziening een weekie platleggen .as ze niet wat te vreten hebben , zijn deze niet bestaande problemen zo opgelost.
+1
Jaap40
@Detukkeroettwente daar gaat men zeker achter komen als het kalf verdronken is.
+3
weurding
Jaja, de bouw ligt bijna stil, probeer maar eens wat metselaars of stucadoors te ritselen.... 😉
George
@weurding
Is mij heel goed gelukt afgelopen maanden.
+1
T60401
@weurding bouwmaterialen is een groter probleem. Vooral sandwichpanelen.
weurding
@T60401 komen nieuwe dakpannen op voorhuis hier, aannemer zei al cls en spaanplaat kun je bestellen maar afwachten hoeveel je krijgt, pannen was geen probleem
Jawis
@weurding hout is op en komt voorlopig ook niet... wordt razend duur
weurding
@Jawis bomen planten dus
Jawis
@weurding het schijnt dat canada niet meer wil exporteren... dus koopt de vs op dit moment heel Scandinavië leeg. De baltische staten leveren nog wel maar aan de hoogste bieder....
huub
@weurding we hebben gewoon keiharde inflatie, bijna alle grondstoffen zijn duur, vastgoed is duur, uurtarieven gaan omhoog. Geld is er genoeg en wordt steeds minder waard.
demelkboer
Kort gezegd: de overheid heeft een 10 jaar terug gedacht de veehouderij te beteugelen door een nbw vergunning plicht op te tuigen. (Beetje krakkemikkig systeem met meldingen en vergunningen e.d). Nu komt deze overheid er achter dat deze vergunning ruimte niet oneindig is en er heel veel (toekomstige)activiteiten geen vergunning hebben.

Hoe heet dat ook weer: in je eigen mes vallenvof zo.....
+1
arie.j
Buigen of Barsten?
Gewoon menselijk, dat kan niet meer als het over natuurbelangen gaat Johan?
En de stelregel: "Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet gij dat ook een ander niet" is je ook niet bekend?
Of zijn die natuurbelangen zulke "hogere belangen'' dat alle menselijkheid er voor wijken moet?
+2
robbies
@arie.j Het gaat Johan allang niet meer om natuur. Jij hebt tijd genoeg, duik eens in de geschiedenis van Valentijn Wösten - maatje van Volkert btw - en de zaken die hij heeft aangespannen. Elke wet - Europees of nationaal - waarmee hij de veehouderij kon aanpakken heeft hij gebruikt. Weliswaar weinig succesvol. Heb daar nog wel een mooi praktijkvoorbeeld van in onze gemeente. Lees het artikel van Johan hierboven; alles wat aan de veehouderij gerelateerd is moet aangepakt worden. Als er een paar boeren voor zijn deur staan - wat niet handig is, zulk volk krijg je toch nooit om - bakt hij zoete broodjes. Maar de veehouderij moet weg en Vollenbroek zal niet rusten voor dat gebeurd is. Van der graaf, Vollenbroek, Wösten, vd Wouw; staatsgevaarlijk zijn ze en dat bewijzen ze meermaals.
hans1980
@robbies klopt criminelen zijn het
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @robbies:
staatsgevaarlijk zijn ze

Of gemakkelijk te gebruiken door de staat?
mlkvhoudr
Iets te gemakkelijk om alles op het bordje van de heer Vollenbroek te leggen vind ik, technische oplossingen is gewoon uiteindelijk een doodlopende weg, en ftm is gewoon hartstikke links en die past het verhaal volledig op de veehouderij toepassen dikke prima, dus ik snap de reacties maar iets te makkelijk allemaal, de belangenorganisaties, het CDA de regering allemaal schuldig aan de ontstane ellende
Kringloper
@mlkvhoudr
Dat jij het voor voor die mongool opneemt? Al die Vega figuren willen de complete veehouderij op geruimd zien, als je dat nog niet ziet heb je wel hele dikke oogkleppen op!
mlkvhoudr
@Kringloper beter lezen ik neem het niet voor hem op
robbies
@mlkvhoudr jij zit ook in het frame dat de landbouw schuld heeft aan het stikstofprobleem. Ik ben het met je eens dat technische oplossingen doodlopend zijn. Bij jullie in Overijssel valt het misschien mee, maar in Brabant hebben we 16 stikstofgevoelige N2000-gebieden. De provincie verkoopt vrolijk stikstofruimte aan de hoogste bieder, Groen Links gedeputeerde Grashoff vergunt emissie bij de Amercentrale ter omvang van 400 boerenbedrijven, emissie die er nooit is geweest. Maar wij mogen wel nieuwe vloeren erin rammelen omdat het zo slecht gaat met de natuur.
mlkvhoudr
@robbies ik ben voorstander van goede opkoopregelingen, zo vind ik dat we in een fatsoenlijk land met elkaar om dienen te gaan, daar gaat ook niet iedereen blij mee zijn maar als elke opkoopregelingen overschreven word waar zijn we dan mee bezig om dat tegen te willen houden, economische argumenten zijn daar niet voor wel emotionele, en die snap ik goed, emissie arme vloeren geloof ik ook niet in en het is een godsschande hoe ze met de boeren in NB omgaan
HansBa
@mlkvhoudr daar was ik eerst ook voorstander van , maar als ik zie wat er met de vrijgekomen ruimte gaat gebeuren; huizen , industrie, wegen, Lelystad etc ben ik daar ook wel klaar mee.
+1
mlkvhoudr
@HansBa daar kan ik me dan ook wel weer wat bij voorstellen hoe je dat ziet
+1
robbies
@mlkvhoudr iedereen die vrijwillig stopt moet die mogelijkheid hebben. Daar zit wat mij betreft wel een hele dikke maar aan: bij elke stoppersregeling moet het perspectief voor de blijvers beter worden. En die faciliteit mis ik. De huidige stoppersregelingen zijn erop gericht om het aantal bedrijven kleiner te maken. Totdat de massa zo klein is dat er geen weerstand meer mogelijk is.

Over NB kan ik inmiddels een heel dik boek schrijven.
mlkvhoudr
@robbies dat vind ik een lastige, ik heb namelijk nooit zo begrepen waarom een staker zo goedkoop mogelijk zijn bedoening moet verkopen aan iemand die door wil, dus ben wel benieuwd hoe jij een doorgaander beter wil laten worden van een staker? Daar zitten tegenstrijdige belangen denk ik.
+1
robbies
@mlkvhoudr dat schrijf ik niet. Ik schrijf dat bij elke opkoopregeling er perspectief moet zijn voor de blijvers. Met zo'n opkoopregeling moet de structuur van de sector beter worden. Anders hol je de sector alleen maar verder uit.
mlkvhoudr
@robbies ok helder👍
achterhoeker2
@robbies Probeer het eens vd andere kant te bekijken (als dat nog lukt)
Waarom moet heel Nederland perse een landbouw in de benen houden, anders omdat het zo'n mooi beroep is,
En de stoppende boeren moeten het boeltje aan de jonge boeren( die als genoeg gematst zijn door hun ouders, en met een jonge landbouwersregeling) goedkoop afstaan.
Je komt op het punt van; zinkend schip , en trekken aan een dood paard etc.
Het begint hier en daar een beetje folklore te worden.
George
@achterhoeker2

Het is echt heel jammer maar je hebt wel grotendeels gelijk.
robbies
@achterhoeker2 Je moet eens lezen wat er staat. Ik schrijf toch helemaal niet dat de stoppers de voor een appel en een ei de boel moeten afstaan aan de blijvers. Ik schrijf dat elke regeling in dienst moet staan van structuurverbetering. Dat hoeft niet in euro's, kan ook op andere manieren. Zie de SRV, die was ingericht door de POV. Ik vind het een bijzonder kwalijke ontwikkeling als er heel veel bedrijven uitvloeien, terwijl er 0,0 lastenvermindering voor de blijvers tegenover staat. Dan moet je als sector heel snel wegwezen.
achterhoeker2
@robbies Jouw bijdragen zijn vaak steekhoudend en doordacht, en daarom begrijp ik niet waarom jij doof bent voor geluiden van buiten de sector die de landbouw helemaal niet zo belangrijk vinden .
En dat vind ik ook niet leuk ,maar het is wel de waarheid, maar ook die nieuwe realiteit geeft kansen op ( meer ) rendement.
+5
weurding
@achterhoeker2 zijn die geluiden van buiten de sector gegrond of komen die van een stel lanterfanters die denken dat het wel zonder kan? En die hun schouders later ophalen en zeggen wir haben es nicht gewusst
+1
robbies
@achterhoeker2 Ik ben niet doof voor de geluiden van buiten de sector en ik gun iedereen zijn pensioen. Sterker nog: ik heb hier al heel vaak gepleit voor het openstellen van extern salderen. Dus van behoud voor de landbouw is geenszins sprake. Maar net als bij extern salderen pleit ik wel voor controle. Er is volop interesse om te stoppen, zeker in Brabant. Dat is ook de reden waarom dat bijvoorbeeld Rijkevoort door RFC gesloten is. Maar is het dan zo raar dat je dan daar tegenover zet dat er voor de blijvers perspectief geboden wordt? Rucksichtlos de sector in de uitverkoop gooien omdat de pensionado's alleen maar denken aan hun eigen portemonnee is niet mijn strategie
+4
weurding
@achterhoeker2 kijk, wij wonen op een hooggelegen zand kop in Drenthe, nu kan ik ook heel egoïstisch roepen wat bezielt men om de dijken in stand te houden en daar geld in te pompen, wij houden hier de voeten wel droog, mooi man appelscha aan zee (geen fabeltje, is een keer berekend), en tja, die mensen die er wel last van hebben, jammer dan, die zoeken hun heil maar anders, zo werkt het niet volgens mij
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Ik ben het met je eens dat technische oplossingen doodlopend zijn

Ik zou niet elke technische oplossing bij voorbaat weg willen gooien.
robbies
@pieta laat ik het dam anders zeggen: de beschikbare technische oplossingen
+1
pieta
@robbies Praat je dan enkel over melkvee? Ik dacht dat de luchtwassers in de varkenshouderij wel redelijk werkten.
robbies
@pieta de luchtwassers staan ook ter discussie.
pieta
@robbies Hoezo? Die vangen toch een berg ammoniak af?
robbies
@pieta maar maken het klimaat in de stal niet beter en worden om de haverklap aangespannen
Tuinboer
@robbies zie recente uitspraak ,
Instantie Rechtbank Oost-Brabant
Datum uitspraak 09-04-2021
Datum publicatie 09-04-2021
Zaaknummer SHE 20/2735T
Rechtsgebieden Omgevingsrecht
Bijzondere kenmerken Eerste aanleg - meervoudig
Tussenuitspraak

De rechtbank ziet in de door eisers overgelegde rapporten geen aanleiding voor het
oordeel dat de emissiefactoren in de (bijlage bij de) Rav voor wat betreft dit
luchtwassysteem dan wel voor andere luchtwassystemen in de Rav in zijn
algemeenheid onjuist zijn. Op basis van de onderzoeken ten behoeve van de
vaststelling van de ammoniakemissie per dierplaats per jaar van een stalsysteem, is
voldoende aannemelijk dat het betreffende stalsysteem in staat is om deze
emissiefactor te halen onder de omstandigheden waarbij de proefmetingen zijn
uitgevoerd.
BertK
@robbies Emissie van Amer-centrale is NOx, van landbouw NH3, is essentieel verschil.
robbies
@BertK nee hoor. Amercentrale is ook vergund met ammoniak. foodlog.nl/artikel/…
BertK
@robbies Op basis van iets wat fraude lijkt (of is).
robbies
@BertK irrelevant. Grashoff heeft het vergund. Jij betwistte dat, ik zeg hoe het wel zit.
BertK
@robbies Betwist niet dat er een vergunning is verleend. Je kunt je wel afvragen of dat terecht was, je verandert er inderdaad niks meer aan.
+1
robbies
@BertK die vergunning is onterecht verleend en buiten de normale besluitvorming om. Grashoff heeft op persoonlijke titel, met zijn discretionaire bevoegdheid, de amercentrale vergund.

omroepbrabant.nl/nieuws/3154001/…
Jawis
@robbies maar amer stoot toch stikstof uit?????
robbies
@Jawis NOX en NH3.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
70
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
0