Biologische melkveehouder kan stikstofcrisis verkleinen

Omschakelen naar biologische melkveehouderij kan bijdragen aan het verlagen van de ammoniakemissie rondom Natura 2000-gebieden. Volgens Wageningen Livestock Research bepaalt de vraag naar biologische zuivel hoe groot deze bijdrage is.

Deel dit topic

Reacties

Rob07
Rond natura 2000 veelal zandgronden. Op die gronden biologische boeren zal een uitdaging worden.
bio boer
@Rob07 rond deze tijd doet gras niet onder op het zicht op zand staat er meer dan bij ons in het noorden zand grond bewerkt gemaklijk zorg voor goede ph en organische stof zou dat toch moeten lukken alleen het snel uitdrogen van de grond is probleem is soms ook in je voordeel op zand is het seizoen vroeger en langer
Koeien boertje
@bio boer hier ook zand percelen.
Maar na een keer met de kilverbak rond en nieuw gras zaaien zegt elke klei boer wat is dat makkelijk bij jou.
Als dan vertel dat ik lang de greppels 100 kuub mest per ha breng om weer groei en vervolgens bodemleven te krijgen worden ze al snel rustig.
Het scheelt volgens mij gewoon 500 a 1000 liter per koe zand of klei.
Op zand percelen 1x weiden en dan maaien terwijl ze op de klei geen pollen maken en je net zolang kunt weiden tot er geschoten gras staat.
ted9
@Koeien boertje Die laatste paar regels zijn complete onzin.
Koeien boertje
@ted9 daar zit, als je verschillende grondsoorten hebt duidelijk verschil in.
dan laten ze de zandpercelen liggen en de klei percelen houden ze hardstikke kort.
grös
@Koeien boertje
Ik heb geen klei, maar ook wel lage lemige zandgrond, daar groeit het altijd een stuk beter en smakelijker. Maar ook hoge schrale koppen, daar doet nu het kruidenrijk grasmengsel het wel goed, misschien kun je zo nog wat stikstof in de grond brengen en vasthouden. Maar verderop in Drenthe zitten sommige met alleen maar ontgonnen heideveld, ja dan word het vaak wel een stuk moeilijker, maar met Engels raai en kunstmest gaan ze daar ook niet rijk worden.
BertK
Zeg nou gewoon dat er minder melk van een hectare komt, dus minder omzet van eiwit per ha met bijkomende verliezen.
+1
Stoppen met al dit donderse domme gedram over NIKX, al haal je alle boeren weg uit nederland dan veranderd er helemaal nikx , aan de natura 3500 gebieden, men wil rekenkundige /gemaakte problemen oplossen(verdienmodel) .
+1
Jawis
@Detukkeroettwente ...nu er steeds meer bekend wordt blijkt er geen stikstofcrisis te zijn. Hooguit droogtecrisis in natuurgebieden. Maar het gaat uit komen.....en dan denk ik door naar co2 crisis....
Jawis
@Jawis ze hadden ons bijna.
+2
@Jawis En met name LTO moet zich schamen , en de zuivel bestuurders in al hun geledingen , dat ze hierin meegaan , in al deze leugens en bedrog . En dan met miljoenen GEGAPT geld , zichzelf verrijken . Volgend jaar komt de ZURE regen weer op de agenda.En word kabouter plop koning van europa.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0