Investeringen landbouw lastiger



Quote:
Bepalend voor een lening worden kasstromen en winstgevendheid den haag Boeren kunnen in de toekomst steeds moeilijker de investeringen doen die nodig zijn om te voldoen aan regels en het bedrijf fatsoenlijk te runnen, vrezen LTO en bankenkoepel NVB. ...

Deel dit topic

Reacties

jan.1
Flink opschalen,want de mensen moeten zo goedkoop mogelijk blijven eten.
Zwaagdijk
@jan.1 in de bloemen bloembollenteelt is het al heel gebruikelijk. Je moet rendement draaien en je ebdita cijfer halen. Belangrijkste is geen krediet. Die kunnen ze zo opzeggen. Je hypotheek niet..
hans-hans
hans-hans
hans-hans
@jan.1 zoiets @ jan1 ?
+4
George
Quote Reactie van @jan.1:
Flink opschalen,want de mensen moeten zo goedkoop mogelijk blijven eten.

Ga je gang zou ik zeggen. Als dat jouw roeping is om mensen van goedkoop eten te voorzien tegen elke prijs moet jij dat weten maar ik haak af.
+1
robbies
@George
Quote:
maar ik haak af

Dat doe jij toch al Sjors.
+2
George
@robbies
Ik ben nog steeds boer , ik melk alleen niet meer. En ja ik stop er ooit wel een keer mee .
+1
robbies
Quote Reactie van @George:
En ja ik stop er ooit wel een keer mee .

dus haak je af en zou het niet uit moeten maken hoe een volgende generatie zijn kost verdient. Jij bent een voorstander van zonnepanelen op je land. Leg dat maar uit aan vorige generaties die de grond nog ontgonnen hebben zien worden en ze verklaren je voor gek.
+3
pieta
@robbies Ik ben ook voor een goed verdienmodel. 😁 Ik zou ook denken leg eerst wat daken vol met zonnepanelen vanuit zeg maar een sectorvisie. Maar als hier iemand komt die me veel geld biedt om vervolgens de grond vol te plempen met zonnepanelen zeg ik geen nee.
laatste strijder
@pieta Je kan er ook niet voor melken ( 7500 E / jaar / ha ) (regio Groene Hart) .
+4
George
@robbies
Tijden veranderen Robbie. Degene die grond ontgonnen hebben hoef je niks meer uit te leggen. Die zijn er al lang niet meer. Maar het is wel makkelijk uit te leggen dat in een tijd waarin voedselproductie niet meer gewaardeerd wordt en geen rendement meer levert en dat zonnepanelen dat wel doen. Bovendien gaat de grond onder de panelen niet verloren en is bij veranderende inzichten over 20 - 25 jaar weer makkelijk in productie te krijgen. Waarschijnlijk makkelijker dan het ontginnen wat onze voorouders hebben gedaan.
robbies
Quote Reactie van @George:
Tijden veranderen Robbie.

inderdaad Sjors, tijden veranderen, dus ook bedrijfsvoeringen.
Piet1960
@robbies Darwin zei het al: niet de sterkste en intelligentste overleeft, maar degene die zich het beste aanpast aan de omstandigheden.
+3
robbies
Quote Reactie van @Piet1960:
Darwin zei het al: niet de sterkste en intelligentste overleeft, maar degene die zich het beste aanpast aan de omstandigheden.

Dat heeft Darwin van prikker @de hoef. die roept dat ook al jaren
bio boer
@Piet1960 alleen lopen er nu hoofdzakelijk 2 paden in de veehouderij de 1 gaat voor efficiëntie en maximale opbrengsten de andere voor lagere kosten en wat exstensief laat wat opbrengst ligen de totaal opbrengsten kan weer gelijk uit komen alleen gaan deze stromingen steets verder uitelkaar lopen waar door de switch steets grotere opgave wordt wat het juiste pad is weten we nooit vantevoren
robbies
Quote Reactie van @bio boer:
efficiëntie en maximale opbrengsten

dat kan ook met lage kosten. Ik denk niet dat er twee stromen zijn, maar 16.000 stromen. Je areaal en de mestdruk in de omgeving maken samen met je vergunning de mogelijkheden uit. Koeien melken kunnen we allemaal, want anders was je bestaansrecht allang verdwenen.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Koeien melken kunnen we allemaal, want anders was je bestaansrecht allang verdwenen

Toch kan de één het domweg beter als de ander volgens mij. En dan doel ik toch vooral op het algehele koemanagement. De koe melken lukt de meesten wel.
+1
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Toch kan de één het domweg beter als de ander volgens mij.

ik sloeg het wat plat, maar een bedrijf in de benen houden lukt de meeste wel. De ene is wat beter met koeien, de ander doet het op een andere manier. Maar bedrijfsontwikkeling is hele andere koek. Blind een stal erlangs zetten is geen kunst. Er meer geld mee verdienen wel. En dat zit hem niet alleen in koemanagement. Kun je 1 op 2 ha ruilen met een akkerbouwer, dan hoef je niet de allerbeste vakman te zijn om goed te kunnen verdienen. Moet je alles afzetten op de as, dan zul je vakman moeten zijn om de extra mest- en voerkosten terug te verdienen.
+1
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Moet je alles afzetten op de as, dan zul je vakman moeten zijn om de extra mest- en voerkosten terug te verdienen

Daar zijn vaak echt wel keuzes/stappen aan vooraf gegaan. Dus inderdaad een klein beetje nadenken moet je ook kunnen.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Blind een stal erlangs zetten is geen kunst. Er meer geld mee verdienen wel.

Spantje prutsen geeft een gestage ontwikkeling.
+2
robbies
@pieta spantjes prutsen is onderschat
de Tank
@robbies niet door de spantje prutsers😜
pieta
@robbies De meeste vertellen liever over de nieuwbouw van een grote stal of over de 100 hectare die ze bewerken. 😁
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
Kun je 1 op 2 ha ruilen met een akkerbouwer, dan hoef je niet de allerbeste vakman te zijn om goed te kunnen verdienen. Moet je alles afzetten op de as, dan zul je vakman moeten zijn om de extra mest- en voerkosten terug te verdienen.

Zelfkennis is het belangrijkste. Waar ben je goed in en wat wil je. Als je op die 2ha niets weet te laten groeien kun je beter kopen, heb je gegarandeerde kwaliteit in huis, geen teeltrisico, geen regenhaspel, geen beregeningsverbod, geen inzaaikosten. Is wel eens interessant te berekenen wat een kilo drogestof daadwerkelijk kost van welke kwaliteit op een bepaald perceel waarvoor je bepaalde uitgaven en kosten hebt. Dat valt je ook nog niet altijd mee.

Vaak kom je tot de conclussie, wat je doet moet je goed doen, of dat goed inkopen is of zelf telen maakt niet uit. Alles daar tussenin kost je bakken met geld. Dan kun je ook teeltrisico's afschuiven door grond te verhuren en wellicht voer kopen, of grond huren/kopen als je dat in de vingers hebt en daarmee jezelf voorzien van voer voor bepaalde kosten die voor jouw acceptabel zijn als soort indekking. Het kan alle kanten op.

Mag zelf niet klagen wat betreft grond, maar hoef ook niet zover te rijden om te zien dat weinig er af halen ook nog steeds mogelijk is. Echt vakmanschap komt op de moeilijkere gronden bovendrijven die daar goede opbrengsten halen en daarmee financieel resultaat.
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
Als je op die 2ha niets weet te laten groeien kun je beter kopen,

kopen kun je altijd beter doen. Kies je de kwaliteit die je past. Jij hebt misschien de gave dat er nooit wat mislukt, maar hier hebben we soms weleens te kampen met een mindere snede gras of een maiskuil die door de droogte niet de kwaliteit heeft om lekker te melken. Maar goed, die 2 ha die je kan ruilen heeft veel meer voordelen met goedkope mestafzet. Als je je mest voor het uitrijden kwijt bent of je moet er eerst nog 5-8 euro per m3 achteraan gooien om hem in Zeeland of in de polder te krijgen, dan scheelt dat op jaarbasis per koe al een paar 100 euro. Ben je dan nog in staat om er ook kwalitatief ruwvoer af te halen - wat je zegt - dan is het verschil alleen al een mooi jaarinkomen.
+1
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Als je je mest voor het uitrijden kwijt bent of je moet er eerst nog 5-8 euro per m3 achteraan gooien om hem in Zeeland of in de polder te krijgen, dan scheelt dat op jaarbasis per koe al een paar 100 euro

Hier gaat toch ook vaak een investering of een kostenpost aan vooraf. Of je hebt de grond gekocht of je betaalt pacht. Elk soort bedrijf heeft zijn eigen voordelen en nadelen maar je moet er zelf wat van maken. En zelf zien dat je ergens rendement maakt.
+1
robbies
@pieta Dat heb ik hierboven ook al gezegd. Discussie gaat over bedrijfsontwikkeling en dan is het niet handig om blind er een stal langs te zetten als je alles ver weg moet brengen of halen. Noorderling zag dat in mijn beleving anders als je geen kwaliteit wist te winnen van die hectares.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
Jij hebt misschien de gave dat er nooit wat mislukt

Ging er om dat je met grondruil, dat ook goed moet benutten, anders levert het nog niks op.
Ben ieder jaar ook bijna een cent kwijt aan zaaizaad. Als ik daar in een jaar niets af haal omdat het mislukt gaat het ook hard van je af. Het is niet de succesformule, het gaat er om dat je doet waar je goed in bent met de mogelijkheden die je hebt.

Wat heeft bijvoorbeeld grond pachten + teeltkosten +beregenen afgelopen jaren gekost per kilo drogestof als je op droge grond zit? Niet dat je het van mij direct anders moet doen, maar het is wel eens goed te bekijken of je op het goede spoor zit of dat het ook anders kan. Anders kun je voor dat geld ook heel veel perspulp kopen, weet je wat je hebt met weinig risico en werk.

Verder is het keuzes maken en risico's beperken.
Dat is aan een ander in te schatten wat iets mag kosten en of wellicht een keer de boot missen financieel acceptabel is. Gaat hier ook niet altijd en allemaal vanzelf, draineren kost me ca 50euro per hectare per jaar, egalisatie zomaar 100euro en nog ruilverkavelingslasten van 60euro. Dat geld moet ook ooit weer terug komen was het idee. Die kosten worden alsmaar hoger, grond wordt duurder en het voer ook. Met de huidige grondprijzen kan ik in mijn situatie beter meer van mn hectares afhalen dan grond bijkopen, maar dan kun je niet opscheppen over hectares 😉

Overal is wat, als de grond goedkoop is, is bijkopen wellicht voordeliger dan investeren in je grond. Dat optimum mag ieder zelf opzoeken. Of akkerbouwgrond verkopen en 50% extra grasland weer kopen, is extensief (biologisch) boeren wellicht een betere optie. Je kunt alle kanten op, alleen iets half doen werkt vaak niet.
robbies
@Noorderling Ik stelde dat je in intensieve gebieden sterk moet overwegen of je dan alleen maar moet uitbreiden, en welke resultaten je dan moet boeken. Dat kun je best compenseren met hogere producties, maar hoe lang is dat vol te houden? Ik zou het niet weten, daarom de afweging. In akkerbouwgebieden is de kostprijs gewoon lager van mestafzet en voeraankoop. Die zaken die jij erbij haalt zijn niet exclusief voor akkerbouwgebieden. Overal loont het om meer opbrengst van je grond te halen. In intensieve gebieden waarschijnlijk nog veel meer, juist vanwege de kostprijs. De discussie ging in mijn beleving over vakmanschap vs ondernemerschap. Als je top vakman bent met hoge producties, dan kun je alsnog de boot in gaan met foute bedrijfsbeslissingen. doorinvesteren in kostprijsverhogende gebieden kan er daar één van zijn.

hangt ook af van je structuur. Wat kost uitbreiding op je erf? Kun je goedkoop uitbreiden of moet alles á 10.000 euro per koe overkapt worden. Dan kun je weer wat meer accepteren van je andere kosten.
ntd79
@robbies arbeidsvreugde en je standaard spelen ook een rol. Ik accepteer dat ik wat meer geld kwijt ben aan het spul strak hebben en opgeruimd, dat werkt weer positief in mijn hoofd, wat andere zaken weer ten goede komt.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
In akkerbouwgebieden is de kostprijs gewoon lager van mestafzet en voeraankoop

In echte akkerbouwgebieden is in de herfst geen mais noch gras te koop he. Daar staat wat anders. Ook daar geeft voeraankoop kosten. Mestafzet zal wel goedkoper zijn.
+1
Noorderling
@pieta
Ze willen vaak niet eens mais op hun land. Teveel oogstrisico's, dan zijn er wel betere laag salderende gewassen die een betere grondstructuur opleveren.
Krijg je wel wat tarwe of geld gestort.
ntd79
@Noorderling als ik het altijd zo lees dan zijn het allemaal haken en ogen, is dat omdat je op moeilijker grond zit. Bijvoorbeeld in driekwart van Nederland is goede maïs verbouwen echt geen hogere vorm van vakmanschap, en geen akkerbouwer die er moeilijk over doet, zolang ze maar schone grond krijgen. Je rijdt toch ook niet standaard de grond aan gort.
pieta
@ntd79 Klopt. Maar bij een akkerbouwer is over het algemeen alleen mais te vinden als een veeboer grond met hem ruilt of iets dergelijks.
ntd79
@pieta het is voor een akkerbouwer een vrij dure teelt en levert de laatste jaren weinig op.
weurding
@ntd79 waarom dure teelt? Verleden jaar
Kosten zomergerst en maïs naast elkaar gezet, zat geen 150 per ha tussen, saldo is bij maïs veel hoger
ntd79
@weurding ik ben geen akkerbouwer, het is alleen wat ik van ze hoor. Maar waarom wordt het dan zo weinig verbouwd door de akkerbouw. Risico speelt hier eigenlijk geen rol, de bieten en fabriekers zijn zelfde tijd, en bieten later dan maïs.
weurding
@ntd79 hier bij akkerbouwer in orvelte wordt toch elk jaar behoorlijk maïs gezet
ntd79
@weurding zit dicht bij je in de buurt, maar zo kan het verschillen, hier is het altijd zoeken. Wat hier staat is toch meestal niet voor verkoop. Denk dat jij net in een wat veedichter gebied zit.
+1
pieta
@weurding De echte akkerbouw van vroeger zit in de kleigebieden. Op zand kan mais makkelijker uit tegenover granen. Maar graan op de klei kun je in het najaar zaaien(mais niet). Komt land in de zomer vrij. Kunnen ze nog wat dingen aan het land doen, voor half september bemsten/kalken etc en vervolgens op de wintervoor leggen. Dan win je het in het voorjaar.
weurding
@pieta klopt,, jij praat over jou omgeving ik over de onze
Noorderling
@weurding
zomergerst is op klei een van de gewassen met het laagste saldo wat betreft granen. Zand durf ik zo niet te zeggen.

Het effect van de voorvrucht, grondverbetering en eventuele groenbemester telt zwaarder aan als je bij de volgende teelt een paar ton aardappelen extra oogst. 0 garanties natuurlijk maar risico's opzoeken loont ook niet direct, met 1 ton pootgoed zit je al op 400euro extra. Alles staat in dienst van de salderende gewassen.
weurding
@Noorderling ja, ben er ook niet rijk 😁van geworden, stro op het land verhakseld en bladrammenas erachter aan
+2
ntd79
@pieta ik ben gek op ruilen. Nu met een poterboer, had ik eerder moeten doen. Die zijn op tijd weg waardoor ik half september kan inzaaien met gras. Bij fabriekers kom je te laat in tijd. Moet je in voorjaar inzaaien, waardeloos.
weurding
@ntd79 heb beide gehad afgelopen jaar, 170 kg zomergerst kost 100 euro zaaizaad per ha, maïs 2 zakjes 200, zaaien is maïs 70 euro gerst 90, het grote verschil zit in spuiten, 2 keer gerst 250 1 keer maïs 125, 20 kuub mest meer op maïs a3 euro 60 euro meer, 50kg onderzaairogge 30 euro, ga van mestaanvoer uit, excl grondbewerkingen geen rijenbemesting of kunstmest
ntd79
@weurding dan zal het wss de verklaring van noorderling zijn dat ze toch wat een hekel aan maïs hebben, alles staat hier in dienst van aardappels
weurding
@ntd79 maïs is niet het verdienmodel, klopt, maar voor ons een makkelijk gewas, geen spuitlicentie/ machine, geen inschuurmachines en opslag nodig, of avebe of cosun leverrechten, en belangrijkste, je doet niet gauw wat fout😉
ntd79
@Noorderling als het in de huidige situatie voor jou aantrekkelijker is om meer van je grond af te halen dan bunders bij te kopen, doe je dan nu niet iets vreselijk verkeerd als dat verschil zo significant is?
Noorderling
@ntd79
Of ik moet grond kopen a 8euro wat me maximaal 14.000kg drogestof oplevert.
Ik denk met minder geld over mn hele areaal 200-250kg ds/ha extra te kunnen winnen.

Met waardetoename etc. wordt het een hele lastige berekening en wordt het op lange termijn een ander verhaal. Maar zie ook, dat alleen voor courante percelen flink betaald wordt, alles wat minder courant is brengt 5000euro/ha minder op, en een week na aankoop staan er ook kranen, bulldozer en draineermachine op het land om er wel wat van te maken.

Zijn ook akkerbouwers die goedkopere grond kopen, er een kraan op zetten en van 2meter diep zand omhoog spitten om door de bovenlaag te mengen zodat de grond voor alle teelten geschikt is. Wordt de grond ook zomaar 1euro/meter extra waard, wat de kosten bij lange na niet zijn. Je moet er alleen wel even doorheen. Dus wat grond mag kosten en wat het kost om er wat van te maken is overal anders en ook afhankelijk van je doel en gebruik.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Wat heeft bijvoorbeeld grond pachten + teeltkosten +beregenen afgelopen jaren gekost per kilo drogestof als je op droge grond zit?

Daarom staat er in het zuiden op veel plekken mais. Minder beregenen, meer drogestof.
Noorderling
@pieta
Daar moet per kilo drogestof mais ook nog 200-250gram soyaschroot bij.
Dat geven ze helaas ook niet weg momenteel, blijft een balans.
pieta
@Noorderling Bij een "voederconversie" van ongeveer 1 dan kom je toch aan 25.000 kg melk per ha. Bij gras gaat ook brok bij en gratis brok ken ik niet.
Noorderling
@pieta
Energie is vele malen goedkoper dan eiwit.
Kilo's drogestof zeggen niet direct iets als je de voederwaarde en daarmee de financiele waarde van die kilo niet weet.
pieta
@Noorderling Klopt, maar de keuze tussen 20 ton ds van mais waar je gedurende het seizoen amper naar om hoeft te kijken en met wat pech 8 ton ds gras met veel werk is niet moeilijk. Dat weet jij ook wel. Wij voeren zelf volop gras. Maar wij zitten op zwaardere klei en het grasland ligt voor en achter het huis. Dat werkt makkelijk. Sommige hebben 10 of meer veldkavels. Dan wordt mais weer makkelijker.
weurding
@robbies die waren hier ruim20 jaar geleden al bezweken toen veel land verdween in natura2000 gebied😅
+1
achterhoeker2
@robbies Het is een vorm van respect naar vorige generaties om rendement te maken, op hun harde werken ipv koppig vast houden aan iets wat je altijd al gedaan hebt.
jan.1
Quote Reactie van @George:
Ga je gang zou ik zeggen. Als dat jouw roeping is om mensen van goedkoop eten te voorzien tegen elke prijs moet jij dat weten maar ik haak af.



Is geen roeping,maar beetje de knuppel..:😬
Het is wel de werkelijkheid,nix meer of minder,ga je er niet in mee dan moet je een x verbreden of stoppen/verkopen of elders verder gaan waar het goedkoper kan.
Ieder maakt zijn eigen keuze daarin.
+5
weurding
Komt er op neer je hebt hectares genoeg maar geen verdienmodel dwingen ze je om te stoppen of om een wat hectares te verkopen om aan de doelstelling te voldoen, ga toch iets zien in the great reset ideologie 😉
+1
Jawis
@weurding moest ook gelijk denken aan built back better
mlkvhoudr
Als de melkfabriek melkaanvoer wil blijven houden zit er nu niks anders meer op dan meer rendement naar het boerenerf
+1
bio boer
Merk wel dat het steets lastiger wordt om inversteringen tedoen van de lopende rekening zo hebben we al paar jaar in het hoofd om asbest daken opteruimen het past elke keer net niet lekker op de lopende rekening om het tedoen dat is eigelijk fout signaal nu weet ik dat ik niet mag klagen hoorde ook van mij toeleverancier dat er genoeg bio boeren het krap hebben
bio boer
@bio boer droogte help daar ook niet bij
+4
Noorderling
@bio boer
Toenemende voervoorraden moet je ook belasting over betalen.
Overal is wat bij 😉

Je komt op den duur op een punt dat je geen afschrijvingen hebt, vaak wel aflossen en flink belasting betalen, vervolgens amper geld om handen om afschrijvingen te creëren of het gaat in de boeken als groot onderhoud en is het nog eenmalig. Dat is en blijft een hele tour om dat allemaal niet te laten ontsporen.
+1
bio boer
@Noorderling die situatie zitten we al jaren alle gebouwen uit jaren 70/80 alle financiering zit bijna in grond dus ook weinig afschrijvingen met op papier 250k winst
mlkvhoudr
@bio boer hier is t ook krapper dan eerdere jaren, extensief toch voer moeten aankopen, gekookt grasland vernieuwen, kv schreeuwend duur, ik heb geen financiële problemen maar de marge word wel dun hier
+2
Koeien boertje
@mlkvhoudr hier ook meerdere dingen op de planning staan.
Silo, erfverharding, jongvee stal verbouwen.
Maar dat komt ook niet op een jaar aan, en dan maar een jaar later.
Zijn toch dingen die van de lopende rekening moeten komen
groeier
Alles gaat door, banken geven toch geld, maar ze willen een hogere rente vangen. Dat slaat helemaal nergens op, de landbouw laten betalen en de spaarders niks krijgen. Is pure corruptie....
Druk
@groeier
Elimineer Banken uit je bedrijfsopzet, er is genoeg geld bij vermogende particulieren op te halen.
jan.1
Quote Reactie van @Druk:
Elimineer Banken uit je bedrijfsopzet, er is genoeg geld bij vermogende particulieren op te halen.

Tegen welke rente?
arie.j
Quote Reactie van @jan.1:
Tegen welke rente?

Is de situatie van heel vroeger.
Als mogelijk koper moet je je maar gewoon indenken, ''Als ik boer was geweest, mijn bedrijf beëindigde en land verkocht, wat zou ik dan willen?"
Kijk, geld voor je pensioen uit je vermogen heb je niet direct op één dag al nodig.
Liefst zie het nodige daarvoor geleidelijk binnenkomen.
En wat je daarboven aan kapitaal hebt, dat heb je het liefst uitstaan zodat het niet al te veel risico loopt maar toch wat opbrengt.
Daarvoor is spreiding goed , dus niet alle eieren in één mandje.
Maar voor de rest past het die stoppende boer uitstekend om een flink gedeelte van zijn vermogen als lening op de grond die hij verkoopt te laten zitten. Mits het niet zoveel meer dan de helft van waarde is.
En zal hij tevreden zijn met dezelfde rente als een bank zou rekenen.
Vooral als er jaarlijkse aflossing is, want dat krijgt hij een vast jaarlijks bedrag binnen waar hij zijn privé uitgaven naar kan plannen (in feite voor hem een soort pensioen uitkering).
Noorderling
@arie.j
Ga je dus deels naar een Deens financieringssysteem met kredietverenigingen.

Het kan allemaal, biedt kansen maar het komt wel op enorme discipline aan. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn..
Hetzelfde als wanneer een bank niks wil dat je opzoek gaat naar een ander die wel in je plan mee wil, uitzonderingen daargelaten. Het moet wel allemaal betaald worden.

Zie of hoor verder weinig van huurkoopconstructies. Meestal werken stoppende bedrijven helemaal af en past kinderen een paar euro ook al wel.
Duitsland zie je hetzelfde gebeuren, wanneer de gestopte boeren overleden zijn stopt de verpachting, bord in de tuin en cashen.

Zal op de lange termijn wel niet het meest optimaal zijn mbt waardestijging, aan de andere kant leef je vandaag en als dat de komende jaren dan zorgeloos kan, waarom ook niet.
arie.j
Quote Reactie van @Noorderling:
Zie of hoor verder weinig van huurkoopconstructies.

Waarom ingewikkeld doen met huurkoop?
Zie mijn vorige stuk, daar zit je als stoppende boer toch ook niet op te wachten?
weurding
@arie.j zitten dunkt me teveel risico's aan, stel je laat helft als lening staan, bedrijf draait niet zoals het moet, bank verkoopt, staat wel op koper zijn naam, kun je toch naar je geld fluiten?
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@arie.j zitten dunkt me teveel risico's aan, stel je laat helft als lening staan, bedrijf draait niet zoals het moet, bank verkoopt, staat wel op koper zijn naam, kun je toch naar je geld fluiten?

Denk toch even door zeg.
Die stoppende boer wil natuurlijk, net als een bank zou willen, recht van eerste hypotheek.
En huurkoop vind een stoppende zeker niet aantrekkelijk, kom nou.
Die wil alleen op veilige manier van zijn geld rente en daarbij graag dat er jaarlijks wat van vrijkomt om van te leven voor hem.
weurding
@arie.j ik denk juist door, dat jij als particulier 1e hypotheekrecht hebt kun je weinig mee als een bank geld te kort komt volgens mij, grootste grapers eerst en hebben de langste adem, ben daar heel huiverig voor, en welk percentage rente hebben we het over? Voor 1,5 a 2 % een hoop risico lopen?
Komt nog bij hoe is de andere helft gefinancierd van de aankoop grond, is dat met geleend geld van een bank gedaan ga je al de mist in, die hebben al het eerste hypotheekrecht dan
+1
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@arie.j ik denk juist door, dat jij als particulier 1e hypotheekrecht hebt kun je weinig mee als een bank geld te kort komt volgens mij, grootste grapers eerst en hebben de langste adem, ben daar heel huiverig voor

Jij weet kennelijk niet goed wat 1e recht van hypotheek inhoud.
De recht gaat zelfs bij een faillissement nog vóór de belasting schuld.
Je hebt nl. je land dan als onderpand gegeven.
over-ons.belastingdienst.nl/over-de-belastingdiens….
En dit het zgn. bodemrecht, dat dus niet over een hypotheekrecht op land kan gaan
advocaten.nl/het-bodemrecht-van-de-fiscus-een-verg…
George
@arie.j
Klopt Arie maar toch zou ik het geleur niet willen hebben. Banken zijn ervoor om geld te lenen. Als die niet willen weet ik niet waarom ik dat wel zou willen en tegen zo'n lage rente en ondanks eerste hypotheekrecht. Dat begrijp ik van Weurding wel.
arie.j
Quote Reactie van @George:
Klopt Arie maar toch zou ik het geleur niet willen hebben. Banken zijn ervoor om geld te lenen. Als die niet willen weet ik niet waarom ik dat wel zou willen en tegen zo'n lage rente en ondanks eerste hypotheekrecht. Dat begrijp ik van Weurding wel.

En ik begrijp jou niet.
Jij zou dus veel liever je geld tegen negatieve rente op de bank zetten?
Nou als het werkelijk zover zou komen, dan denk ik dat je je nog wel even achter de oren krabt.
Wel kritiek omdat de bank met loze motieven geen geld verstrekt?
Maar vervolgens van mening zijn dat als het puntje bij het paaltje komt je het zelf ook niet zou doen? Klinkt niet er overtuigend.
+1
George
@arie.j
Waar heb ik kritiek op de bank? Ik zeg dat als de bank niet wil dat ik het ook niet wil. Wat reageer je toch raar .
+1
arie.j
Quote Reactie van @George:
@arie.jWaar heb ik kritiek op de bank? Ik zeg dat als de bank niet wil dat ik het ook niet wil. Wat reageer je toch raar .

Nou ja kritiek, je schrijft als de bank niet zou willen dan weet ik niet waarom ik wel zou willen.
Punt één , als een verkoper zijn geld er gedeeltelijk inlaat met een lening is dat niet om dat de bank niets zou willen maar voor het grootste gedeelte gewoon inplaats van de bank.
Waarom kan de bank wel een hypotheek geven en zo meer rente vangen en een particulier niet?
Moet die dan zijn geld beslist eerst tegen negatieve rente bij de bank brengen ,, waarna de bank mét de nodige kosten en haar winst er bovenop, (dus met duidelijk meerl rente en nog wat eenmalige kosten) datzelfde het geld aan iemand met land via een hypothecaire lening verstrekt?
Dat kun je als land verkoper toch zelf ook wel? Dan hou je de winst en kosten van de bank in eigen zak.
En tot welk percentage van de waarde je dan wil gaan is aan de verkoper zelf.
Jij wil misschien niet hoger dan 40% en een ander durft misschien best voor 60% geld van de waarde via een lening met 1e hypotheek te geven.
En dat een bank ervoor is om geld uit te lenen, dat is net zo'n uitspraak als "de zuivelfabriek is er om melk te verwerken"'
Nou als je beter past dan verwerk je toch zelf je melk? En als het je beter past dan geef je toch zeker gewoon zelf een geldlening met hypothecaire zekerheid aan een ander met land?
Als ik zo redeneerde als jij dan had ik elk jaar een flinke uitgave vanwege negatieve rente aan uitstaande gelden bij de bank. Nou dan zoek ik zelf wel iets anders, als de bank het kan ,dan ik ook.
weurding
@arie.j jawel weet wel wat het inhoud, maar 1e helft zal ook gefinancierd zijn en bank heeft dan al 1e hypotheekrecht
George
@weurding Eerste hypotheekrecht kan maar 1 keer. Dus als jij dat hebt heeft de bank het niet. Maar ben wel met je eens dat je voor een beetje rente je die sores niet op je nek gaat halen. Boeren zijn heel lage rentes gewend en als ze het dan bij de bank niet krijgen zou ik het ook niet wagen.
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@arie.j jawel weet wel wat het inhoud, maar 1e helft zal ook gefinancierd zijn en bank heeft dan al 1e hypotheekrecht

Natuurlijk niet, je gaat als verkoper nooit geen 2e hypotheek geven als het al verkocht is kom nou.
Beetje nuchterder blijven hoor.
weurding
@arie.j heb pas half krat op😅 maar jij zou evt een helft wel willen lenen aan koper, dan zal ie de andere helft of moeten hebben of financieren elders, heeft ie geld voor de 1e helft zelf waarom zou ie dan bij jou lenen? Lijkt me dat rente op dit moment zo laag is dat je daarvoor prima bij een bank terecht kunt, ik zou het risico niet willen lopen voor 1 a 2 %
Frans1
@weurding vaak bu-j te bange arend🤣 de reden dat de bank het niet wil doen zou de verplichtte aflossing zijn, die hakt er namelijk aardig in. Daar heb je onderling niks mee te maken. Wel alles goed laten beschrijven zodat beide partijen juist beschermd zijn in geval van narigheid
+3
George
@Frans1 Het zal voor de verkopende partij interessant moeten zijn anders kun je bij verkoop beter niet op je geld moeten wachten.
Noorderling
@George
Juist, van de rente of rendement leven valt niet mee of het moet al om heel veel geld gaan.
Daar heb je als boer al 40 jaar op moeten wachten als je geen opvolging hebt of wilt stoppen, en dan heb je het contant als je niets meer kunt behalve je eigen kamen betalen in het verzorgingshuis.

Je kunt niks meenemen en iedereen plukt je als je op de leeftijd kunt en mag komen, je moet zorgen dat je er tegen die tijd een heel eind vanaf bent, op welke manier is aan een ieder.
George
@Noorderling
Nee je moet tijdig dingen doen in je leven die je graag wilt en niet alles naar later schuiven.
+3
Frans1
@George dat sowieso, maar het is al snel aantrekkelijker dan op de bank zetten momenteel. En vooral als het niet beschikbaar hoeft te komen direkt kan het mooi zijn. Maar een ieder is vrij, ik zou het ook niet doen denk ik, zowel kopen als verkopen, boter bij de vis, direkt afwerken
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@arie.j heb pas half krat op maar jij zou evt een helft wel willen lenen aan koper, dan zal ie de andere helft of moeten hebben of financieren elders, heeft ie geld voor de 1e helft zelf waarom zou ie dan bij jou lenen? Lijkt me dat rente op dit moment zo laag is dat je daarvoor prima bij een bank terecht kunt, ik zou het risico niet willen lopen voor 1 a 2 %

Nou als verkoper en stoppende boer schreef ik niet alle eieren in één mandje, hoe safe de belegging ook oogt, zelfs met alles naar de bank brengen is het nog niet 100% veilig.
De depositogarantie gaat maar tot 100.000 per persoon , dus als echtpaar 2 ton.
Maar zeg 20% van je vrij vermogen als stoppende boer stoppen in een lening op hypotheekbasis aan een boer, waarbij je niet boven de 50 á 60% van de waarde op dat moment gaat lijkt me veilig genoeg.
Eerlijk gezegd verwonder ik me over de vreselijke koudwatervrees van jou en George.
Wel heb je nu zelf land in eigendom, waar bij jou ook nog een hypotheek op zit, zo neem ik aan.
Daarmee loopje veel en véél meer risico.
Want het zal wel om veel meer gaan dan om 20% van je vermogen.
Bovendien loop je voor de volle waarde dus voor 100% risico
En die stoppende boer met zijn lening loopt pas risico als de waarde van land meer dan de 40 á 50% daalt.
Dus als je zoiets niet zou doen vanwege het risico.
Dan kan ik niet anders dan concluderen dat je dan nu wel vreselijk verkeerd bezig bent.
+3
weurding
@arie.j geloof niet dat we verkeerd bezig zijn, verkoop immers nog lang niet, tegen die tijd hangt de vlag er hopelijk weer anders bij, dit was 10 jaar geleden ook niet te voorspellen. En wat hypotheek betreft.... hebben goed opgepast, jou aanname klopt niet😁
+1
weurding
@weurding niet dat we het er druk mee hebben maar achter de geraniums zitten is nog te vroeg, beleef nog best veel lol aan het bewerken van de grond, en rendement daarop is altijd nog hoger dan er afscheid van nemen.
+2
Frans1
@weurding en ook al is het rendement hetzelfde of iets kleiner. Gewoon doen wat je mooi vindt, laat een ander maar zeuren
+1
weurding
@Frans1 zo is dat Frans, denk er blijft genoeg over voor " de jong" 😅😁
George
@weurding Als jij eerste hypotheekrecht hebt heeft de bank het niet. Zo simpel is dat , eerste hypotheerecht wordt notarieel gevestigd.
weurding
@George ging van geleend geld uit van de eerste helft van bedrag, bank zal zich ook indekken, en 2 keer 1e lukt niet, los daarvan, houdt niet van dat soort constructies, heb je geen geld of krijg je het niet gaat het over.
pieta
@weurding 1e hypotheek op afsluiten als verkopende partij.
Jaap40
@pieta als het allemaal zo moet zou ik geen grond willen kopen.
pieta
@Jaap40 Dat volg ik ff niet. Stel je koopt voor 250.000 euro grond en je hebt zelf 125.000 op de plank liggen en de verkoper wil voor 1 a 1,5% de rest wel financieren onder 1e hypotheekrecht. Aflossing in 25 jaar. Wat is daar mis mee?
George
@pieta Ik vind dat wel weinig 1 tot 1,5 %. Ik had dan liever mijn geld en kocht er een huis voor.
bio boer
@George bij de bank al aanbod onder de 1% gekregen voor 3 jaar toen we 11 ha kochten in december
pieta
@George Dat kan. Ik zou het zelf ook niet doen.
Jaap40
@pieta ik vind het allemaal maar gerommel in de marge. Wil de bank niet meewerken dan zou ik bedanken en geen aankoop doen. Misschien ben ik dan geen koper, dan maar niet.
Noorderling
@Jaap40
Als je stal af is en dat tevens je belemmering is tot goed of beter resultaat wordt het wel lastig. Worden de gesprekken wat heftiger met grotere gevolgen dan wel of niet 5ha bijkopen.

Welk spel zich afspeelt met welk lot je treft en de keus gemaakt wordt wie wel of niet door "mag" is wat duister. Dat het gebeurt is wel duidelijk. Bepaalde handelaren staan toevallig weer net toevallig op een bepaald moment op de dam om een bedrijf te kopen en verhandelen en de koper is ook al bekend. Paar boeren verzamelen, wordt het een ruilverkaveling en kan men de overdrachtsbelasting weer besparen.
Monopoly in het echt.
Spuit11
@Noorderling Die handelaren hebben dan toevallig ook weer contact met een boerenleenbank uit Heerenveen of een bepaalde accountant.
Huppel
@Spuit11 worden naar verluidt eerst door Rabo naar voren geschoven als "externe financier"
Frans1
@Noorderling dan is dat bij jullie in de hoek zeker zo, hier niks van gemerkt.
pieta
@Jaap40 Vind ik vd ene kant ook. Maar als een verkoper het wil doen waarom niet. Zie het zelf nog niet zo direct zitten hoor.
Huppel
@pieta 25 jaar is lang. Wanneer die lening wordt vererft mogen de erfgenamen 20% van het resterende afdragen, maar kunnen er niet bij
T60401
@Huppel simpel op te lossen door het artikel. Bij overlijden van geldschieter dient de lening te worden afgelost.
Huppel
@T60401 zolang je het op elk moment elders kunt herfinancieren is het prima
pieta
@Huppel Ik roep maar wat. 😁 Je mag je eigen afspraken maken.
+2
Erco
@mlkvhoudr mischien moeten we toch n keer bij de opbrengstprijs gaan kijken of daar niet wat mis is... 😜😉
+1
mlkvhoudr
@Erco dat is er ze zouden van die brieven moeten rondsturen die wij rond oud en nieuw altijd krijgen wegens gestegen kosten zijn wij genoodzaakt de marge voor ons verder op te schroeven 😆
Erco
@mlkvhoudr ja die verstuur ik maar dan wordt er verontwaardigd op gereageerd 😄
jg
Wat is het doel : de prijzen laag houden of een beter verdienmodel ?
groeier
Quote Reactie van @jg:
Wat is het doel : de prijzen laag houden of een beter verdienmodel ?

Ja en dan moeten de voedselprijzen ook nog laag blijven, we worden van alle kanten bedonderd. We mogen alle rekeningen van de Covid crisis gaan betalen, is 't doel daarachter....
+4
puntertje
Grote institutionele beleggers kopen grond op als belegging en zekerheid maar voor de exploitanten van grond mag het dan weer niet als zekerheid gelden als ze het zelf bezitten. Alle logica ontbreekt.
Als een hipster een businessplan in elkaar flanst en maar vaak het woord milieu en diversiteit laat vallen staan de deugmensen bij de bank klaar om er geld in te steken zodat ze in hun jaarverslag melding kunnen maken van ´maatschappelijk verantwoorde financiering´. Maken ze het vervolgens voor minder hippe sectoren wat lastiger zodat ze daar meer rente kunnen eisen omdat zogenaamd het risicoprofiel door de veranderde regelgeving is gestegen.
groeier
Quote Reactie van @puntertje:
Grote institutionele beleggers kopen grond op als belegging

Een belegger kan niets met landbouwgrond en de grondprijzen in de landbouwgebieden zijn al veel te hoog.
+2
Jaap40
@groeier hoezo kan een belegger niets met grond?
Wel eens van een waardeloze euro gehoord? Nou? Die heeft weinig waarde...
demelkboer
@Jaap40 zet nu maar eens een par miljoen op de bank. Dat geeft een heel slecht rendement(negatief)

ps er zijn dagen dat ik niet een paar miljoen op de bank zet, wees gerust
van Ittersum
@demelkboer ik denk sws dat we wat naar een Deens model(zover mij dit is verteld) gaan. Kredieten bij de bank en de rest bij beleggers
weurding
@van Ittersum kort gezegd je land verkopen aan zoiets als ASR? Kun je het net zo goed houden, geeft ook rendement
van Ittersum
@weurding zijn er genoeg die een sprong naar voren wilde maken en productiekapitaal nodig hadden. De bank als enige financier is van vroeger
+1
weurding
@van Ittersum ja, maar ASR is een kleine sprong voorwaarts tot je pacht is afgelopen, ben je weer terug bij af... en verder, vooral die 10 jaar terug met toen geldende prijzen deelnamen
+7
George
@weurding
Voorwaarts naar het begin van het einde!
+1
Jan-T
Quote Reactie van @weurding:
tot je pacht is afgelopen, ben je weer terug bij af.

En 30 % inleg armer.
Waar heb je dan voor gewerkt.
Het fijne is dan wel dat je ook opnieuw mag beginnen met aflossen van.....
+3
Frans1
@weurding idd, geen goede handel als je je eigendom verpatst in verpachtte staat terwijl je zelf pachter wilt blijven. Daar schiet je toch aardig wat bij in. Dan moet de nood wel hoog zijn wil je daar mee beginnen(met het einde😢)
Spuit11
@Frans1 Die einde wordt de zorg voor de volgende generatie. Dan moet immers weer inleg betaald worden. Je moet discipline hebben om dat bedrag tijdig te reserveren. Dat wordt voor het gemak snel vergeten denk ik
Koeien boertje
@Spuit11 er zijn er in de buurt genoeg die dat gedaan hebben, we gaan het meemaken.
Maar de oude generatie zich bijna kapot heeft gefinancierd heb je ook wel een generatie nodig om dat weer klaar te krijgen.
+1
Jaap40
@Koeien boertje slecht vooruitzicht voor de komende generatie als dat met dit soort constructies moet.
Koeien boertje
@Jaap40 als je er zo aan moest beginnen dan had ik me nog wel een keertje achter de oren gekrabd
+1
Jaap40
@Koeien boertje alleen fatsoenlijke melkprijs kan perspectief bieden. Maar ja, oud verhaal, we beuren nog steeds de van vóór de jaren 80 prijs. Ook bio krijgt veel te weinig.
+1
weurding
@demelkboer stel je hebt 25 ha keer 80000 , 2 miljoen, kost je elk jaar 0,5% breng je in 8 a 9 jaar al een ha naar de bank, kun je beter doordoen al zal je er koren op verbouwen😅
+1
T60401
@weurding Op het moment wel ja. Zie ik hier in de omgeving ook maar dom doordoen tot je dood neervalt lijkt mij ook niet verstandig. Dan kunnen je erfgenamen 1 miljoen gelijk wegbrengen naar appeldoorn. een tussenweg zoeken lijkt mij een betere optie.
laatste strijder
Quote Reactie van @demelkboer:
ps er zijn dagen dat ik niet een paar miljoen op de bank zet, wees gerust

Eén dag in je leven is genoeg , alleen wanneer is genoeg genoeg ?
arie.j
Quote Reactie van @laatste strijder:
Eén dag in je leven is genoeg , alleen wanneer is genoeg genoeg ?

Precies, wanneer je met 10 miljoen ontevreden bent, dan ben je ongelukkiger dan tevreden met 2 miljoen.
Vdejong
@arie.j €10 miljoen is € 50000 rente betalen. Daar wordt ik wel ongelukkig van.
+1
arie.j
Quote Reactie van @Vdejong:
@arie.j €10 miljoen is € 50000 rente betalen. Daar wordt ik wel ongelukkig van.

Dan is maar heel en héél gelukkig dat je geen 10 miljoen op de bank hebt staan
Wat als je alleen al van die 50.000 rente betalen ongelukkig wordt
Wat moet het dan niet worden als de blauwe brieven komen?
Het is hier maar een verhaaltje op een prikkebord.
En zelfs dan schrik je je zowat een ongeluk van dát bedrag.
Let wel, als je 10 miljoen in box3 voor de belasting gaat aangeven.
Dat moet in het belastingjaar 2021 een bedrag van , schrik niet, 172 duizend euro (dus ruim 1,7 ton!) alleen al per jaar over dat bedrag aan belasting betalen.
Dus ondanks een in het echt 50.000,- aan negatief inkomen over die 10 Miljoen
Reken het maar eens na .belastingdienst.nl/wps/wcm/…
Zelfs heb ik bij lange en lange na geen 10 miljoen in Box 3.
Maar als je met deze gestopte boer soms wat meelij hebt... soms als die blauwe brieven weer komen, dan krijg ik de indruk dat ik wel meelij gebruiken kan. 😃
groeier
@arie.j
Is toch samen zuur geld, je moet toch wel rijk, of oud zijn wil dat niets met de gemiddelde familie doen.
arie.j
Quote Reactie van @groeier:
@arie.jIs toch samen zuur geld, je moet toch wel rijk, of oud zijn wil dat niets met de gemiddelde familie doen.

Inderddaad vreselijk krom.
Maar de redenatie bij de regering is dat iemand met 10 miljoen vrij vermogen dat nooit allemaal op een bankrekening zet.
Maar dat verreweg het grootste deel er van wordt belegd, of via beheert beleggen de eigenaar van die miljoenen laat beleggen.
In van alles en nog , gespreid altijd natuurlijk.
Dus wat land , een grote pluk aandelen , wat obligaties, een stelletje huizen om te verhuren enz.
En dan loopt dat wel veel meer risico, maar brengt gemiddeld veel meer op dan op die gekke spaarrekening met zijn negatieve rente.
Boeren hebben nogal eens niet te veel scholing , tenminste de oudere generatie die nu wegens leeftijd stopt.
Die hebben zich nooit met beleggen etc. bezig gehouden, want al hadden ze een groot eigen vermogen, het zat verplicht belegd in landbouwgrond en wat gebouwen plus een woonhuis.
En die zitten dan wat met de handen omhoog als bij stoppen een groot beschikbaar kapitaal binnen krijgen.
Land binnen landbouwbedrijf is veruit de mooiste belegging die er bestaat .
Want het is door de jaren heen niet alleen een belegging van iets wat nooit zal verslijten.
Maar de waardestijging is voor de boeren ook nog eens belastingvrij en komt niet bij hun gewone inkomen (een heel erg groot voordeel voor de landbouw bij al het niet onterechte geklaag over andere zaken).
Bovendien hoeven boeren en andere ondernemers sinds eind jaren 90tig er ook geen vermogensbelasting meer over te betalen Dat was lang 0,8% per jaar later enkele jaren 0,6% tot BOX3 kwam. Die Box3 waarin je nu belasting over een fictief inkomen in mag betalen.
Nu is de redenatie dat revenuen binnen een onderneming uit dat vermogen wel bij het gewone inkomen zal komen.
En dat aan het einde van de onderneming er toch af gerekend moet worden over het waardeverschil, in praktijk bij melkveehouders de grote waardestijging, opgebouwd in de loop der jaren.
Alleen:: Er is de landbouwvrijstelling op landbouwgrond
Wil je waarde van die vrijstelling weten? Nou neem dan nu de actuele verkoopwaarde van je grond., trek daarvan het bedrag betaald bij overname in het verleden of eventuele latere koop.
En neem dan het verschil maal zo'n 40%. En dat is dan het bedrag wat de ficus anders zou komen halen bij stoppen en verkoop.
groeier
Quote Reactie van @arie.j:
Land binnen landbouwbedrijf is veruit de mooiste belegging die er bestaat .

Ja maar in de praktijk lopen de zaakjes toch vaak een stuk minder soepel als wat die mooie teksten van jou zoal beloven. Bedoel, tal van factoren spelen van verschillende kanten meer een rol, bv regelgeving, externe bijkomende kostenposten plus andere financiele tegenvallers, wat doet de rente? etc.............
Noorderling
@arie.j
Belasting betalen over geld waarover al belasting betaald is. Zo komt niemand vooruit.
achterhoeker2
@Vdejong Das een geintje mag ik hopen?
arie.j
Quote Reactie van @achterhoeker2:
@Vdejong Das een geintje mag ik hopen?

Nee niks geintje , maar dokken als je een flink bedrag op een bankrekening zet.
achterhoeker2
@arie.j Er zijn genoeg alternatieven voor een spaarrekening, vaak nog fiscaal vriendelijk ook.
pieta
@achterhoeker2 Noem eens een paar voorbeelden?
+1
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@achterhoeker2 Noem eens een paar voorbeelden?

Nou ik noemde er toch al paar, aandelen , huusjes verhuren, wat bunders land kopen en die met liberale pacht verhuren.
Als het over boeren gaat ben je zo creatief, maar als je de centen in iets anders moet steken weten veel boeren niets meer.
Geeft niet, alles wat je niet weet kun je vragen, wel zorgen dat het aan een vertrouwd persoon is.
pieta
@arie.j Die zijn niet zo zeer fiscaal vriendelijk. Wordt gewoon belasting over geheven. Die jij noemt ken ik wel. Probleem van dit moment vind ik de prijsstelling en de beschikbaarheid. Huizen zijn schreeuwend duur, aandelen staan volgens mij hoog en grond is er weinig te koop. Grond heb ik toch bij voorkeur in de buurt liggen. Wij kunnen overigens nog steds gewoon aflossen op schulden. Ik heb nog niet het luxe-probleem dat ik met mijn geld geen raad weet. 😁 Maar een beetje op de hoogte blijven/worden van wat er kan is natuurlijk niet gek.
achterhoeker2
@pietaAandelen, obligaties enz.
We leven in bijzondere tijden, maar over de jaren heen is rendement op aandelen 5 a 6 %, obligaties 3,5 % en cash (spaarrekeningen direct opeisbaar) rond de 1,5.
Maar in de melkveehouderij is geld over, en er geen bestemming voor hebben surrealistisch.
arie.j
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Maar in de melkveehouderij is geld over, en er geen bestemming voor hebben surrealistisch

Daar heeft niemand het hier over, wel bij de les blijven.
Het gaat over de boer die stopt en zijn bedrijf verkoopt.
In de praktijk is het overigens nu al zo dat zo iemand als hij 40 ha heeft er veelal 10 of 20 van voorlopig zelf zal houden en gaat verhuren.
Als het naar box3moet is het i.v.m. de belasting een hard gelag.
Maar het is dan toch goed belegd en hij hoeft zich voorlopig de kop niet te breken of slapeloze nachten te hebben over b.v. de aandelenwereld waar hij geen ervaring mee heeft en die hij niet zo goed begrijpt.
weurding
@arie.j hierboven noem je beleggen in grond en liberaal verpachten, meeste boeren verkopen juist grond als ze stoppen, dus met geld van verkochte grond andere grond weer kopen? 🙈 omslachtig
+1
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@arie.j hierboven noem je beleggen in grond en liberaal verpachten, meeste boeren verkopen juist grond als ze stoppen, dus met geld van verkochte grond andere grond weer kopen? omslachtig

Bril goed opzetten! 😀 dan kun je lezen dat ik over grond houden had bij stoppen , niet verkopen weer kopen
En misschien wil de koper van een geheel bedrijf dat wel voorlopig huren met bv. over 10 jaar 1e recht van koop tegen een taxatie prijs waar gezamenlijk taxateurs voor worden aangewezen.
Er kan zoveel, niet te bekrompen denken als het over zulke dingen gaat.
pieta
@achterhoeker2 Wat is er dan fiscaal vriendelijk aan? Ik dacht aan vrijstellingen over vermogen box 3.
Vdejong
@pieta boerderij in canada
pieta
@Vdejong Als ik er moet gaan boeren vind ik ze gratis nog te duur. Wat jij doet mag je uiteraard zelf weten en ik zou er heel graag wat van zien middels filmpjes. Maar ik ga er echt niet wonen/boeren. Geen enkele behoefte aan. En aan het maken van verre reizen ook niet.
+2
weurding
@pieta verre niet, maar keertje weer Frankrijk of Oostenrijk Italië, graag
+1
George
@weurding
Ja dat is mooi!
+1
pieta
@weurding Daar wil ik nog wel eens gaan kijken ja.
Frans1
@pieta gewoon doen. Ik vind het altijd mooi om ergens anders te kijken, er zijn zoveel mooie plekken op de wereld. Het kost altijd wel aardig wat, en je moet een goede vertrouwde vervanger hebben, als dat lukt, mooi gaan
robbies
@Frans1 ben jij nog ergens anders gaan kijken dan Frankrijk? Of was dat een uitgemaakte zaak?

Ik zou graag naar Scandinavië gaan. Naar in de leeftijdscategorie waarin ik kinderen heb, is een week naar sporthuiscentrum al een hele wereldreis
Frans1
@robbies dat was al een uitgemaakte zaak. Maar waarom is het een probleem met jonge kinderen? Wij hadden een vouwwagen, het campingbedje kon dwars in de slaaptent staan met wat steunplankjes. Willen is kunnen, het red zich snel
robbies
@Frans1 ja, ik wil dus niet in een vouwwagen of caravan. Op vakantie moet het qua luxe zo dicht mogelijk bij thuis blijven.

Het kan inderdaad wel. Maar de jongens hebben er niet zoveel aan. Maak liever de reizen wat verder als ze er ook echt iets van kunnen herinneren en we geen extra tassen met luiers hoeven mee te sjouwen
weurding
@robbies luiers zijn overal te koop, zaten al in bretagne met jongens van 2 en 4 in jaren 90 op svr camping, oh lala , le blonde, boerin was gek met de blonde jongens toen😁
pieta
Quote Reactie van @robbies:
we geen extra tassen met luiers hoeven mee te sjouwen

Dat moeten wij al zowat 15 jaar.
+1
weurding
@pieta krijg je als je ouder wordt🤭
+1
George
@weurding
Ik ben blij dat we met zijn tweeën of met ander stel kunnen gaan. En dan wel een hotel. Leukste vind ik gewoon spontaan 2 dagjes weg en dan nachtje overnachten. S morgens het vee nog verzorgen en daags erna 's avonds weer zelf. Dan hoeft schoonvader of jongen maar tweemaal het vee te verzorgen. In de zomer eventueel de haspel nog verzetten en die baan goed nat laten gooien en daags erna 's avonds weer . Zo kunnen we toch vaak op laatste moment leuk weg zonder veel voorbereiding.
Frans1
@pieta Dat moeten wij al zowat 15 jaar.

Dan neuk je teveel🤭🤣🤣
+1
pieta
@Frans1 Los van dat feit 😁 hebben we vooral een gehandicapte niet zindelijke zoon van inmiddels 13 jaar oud.
+1
weurding
@pieta ach, da's jammer😪
+1
Frans1
@pieta oh sorry, dacht dat het op het aantal sloeg
+3
Frans1
@robbies ieder zijn ding. Ik vond het altijd wel wat hebben, behelpen op een luchtbed in een slaapzak, De kinderen vonden het mooi hoor, die redden zich wel op een camping. En dan om de dag een uitje in de buurt. Wij zijn toch al op heel wat plekken geweest zo. Zal dit jaar er wel bij in schieten, maar daarna gaan we er wel weer op uit, en dan kunnen de jongens zich al wel redden met het bedrijf👍
robbies
@Frans1 Ik hoor dat van meer mensen dat een camping voor kinderen ideaal is. Mij lijkt het een marteling om met 30+ graden onder een zeiltje te slapen of een hele natte week te treffen. Maar als ze er een keer om gaan vragen, dan nemen we het in overweging.
+1
Frans1
@robbies in Duitsland in de eifel wel een keer takkeweer gehad, veel regen, koud, 12 graden! Toen zijn we het café op de camping in gegaan om op te warmen, dat werkte. Nadien konden we goed slapen. Je moet van de nood een deugd maken🤣🍺🍺
pieta
@Frans1 Wij hebben er een waarvoor je al je klusspullen meeneemt op vakantie zodat ie niet uit de slaapkamer kan ontsnappen en alles vernielt en iedereen wakker gaat houden. Ideeen voor in een tent?
+1
Frans1
@pieta een rubberen hamer🤭💪
mlkvhoudr
@pieta Wel eens aan een logeerhuis gedacht voor jouw zoon als jullie op vakantie willen? Ik ken je situatie en je zoon niet maar woont hij zoals ik het nou lees met meervoudige beperkingen bij jullie thuis?
pieta
@mlkvhoudr Zijn we al 3 jaar mee bezig. Tot nu toe hebben we geen plek waar ze hem kunnen handhaven gevonden.
mlkvhoudr
@pieta Pfff lastige situatie, zoeken jullie wat permanents of tijdelijks?
jan.1
Quote Reactie van @pieta:
Als ik er moet gaan boeren vind ik ze gratis nog te duur. Wat jij doet mag je uiteraard zelf weten en ik zou er heel graag wat van zien middels filmpjes. Maar ik ga er echt niet wonen/boeren. Geen enkele behoefte aan. En aan het maken van verre reizen ook niet.

Klinkt nogal bekrompen Piet:😀 Had van jou een ander beeld in gedachte..
+2
pieta
@jan.1 Ik ben niet bekrompen maar ik wil gewoon niet in het buitenland gaan boeren. Het zal er heus wel leuk zijn. Maar ik zie graag mijn familie met enige regelmaat in het echt.
+1
jan.1
Quote Reactie van @pieta:
Ik ben niet bekrompen maar ik wil gewoon niet in het buitenland gaan boeren. Het zal er heus wel leuk zijn. Maar ik zie graag mijn familie met enige regelmaat in het echt.

Als je eenmaal elders zit te boeren komen de meeste fam graag ff langs,tenminste dat zie ik wel bij mijn broers.Altijd volk uit nl op de dam,uiteraard nu met corona ff niet.
+1
pieta
@jan.1 Ik gun het een ander. Ik heb andere prioriteiten. 😁
groeier
Quote Reactie van @Jaap40:
hoezo kan een belegger niets met grond?Wel eens van een waardeloze euro gehoord? Nou? Die heeft weinig waarde...

Is ook fiscaal totaal niet interessant voor beleggers om landbouwgrond te kopen voor de prijzen die de laatste jaren gelden. Ook is het systeem in ons land via allerlei opzichten, zo ingericht dat ( zie mijn vorige reacties) de meter prijzen van boerenland relatief laag gehouden worden.
En wat de waardeloze Euro betreft, de hoge inflatie van de afgelopen maanden kan even snel weer omslaan, zeggen zelfs de economen.
arie.j
Quote Reactie van @groeier:
Is ook fiscaal totaal niet interessant voor beleggers om landbouwgrond te kopen voor de prijzen die de laatste jaren gelden. Ook is het systeem in ons land via allerlei opzichten, zo ingericht dat ( zie mijn vorige reacties) de meter prijzen van boerenland relatief laag gehouden worden.En wat de waardeloze Euro betreft, de hoge inflatie van de afgelopen maanden kan even snel weer omslaan, zeggen zelfs de economen

Waar praat je over?
Over de box 3 belasting?
Die raakt een belegger in ieder andere belegging net zo hard als in belegging in landbouwgrond.
Zit echt geen verschil tussen.
groeier
Quote Reactie van @arie.j:
Over de box 3 belasting?

Is idd 1 van de meerdere punten dat kopen van landbouwgrond voor een belegger een stuk minder interessant maakt t.o.v. een landbouwer. Maar wil wel toegeven dat de inkomsten vanuit de landbouw de laatste jaren door allerlei omstandigheden ook flink onder druk staan. En dan hebben we ook nog 't rente spook, wat de markten de komende jaren behoorlijk kan verzieken.
Jannus
Quote Reactie van @Jaap40:
Die heeft weinig waarde...

Ze kunnen bepaalde gronden ook zo waardeloos maken door er water op te zetten....
+2
van Ittersum
@puntertje denk dat ASR daar anders over denkt.boerenbusiness.nl/grond/artikel/… nog buiten de stichtingen en kerken daar gelaten.

Deze site zegt ook veel grondbezit.nl/over-fpg.html/

Wereldwijd...boerenbusiness.nl/grond/artikel/…
groeier
@van Ittersum
Dat gaat dan in de praktijk in 99% van de gevallen om bosgrond/waardeloze natuur, dijken, verloren stukjes land tussen snelwegen enz. Was laatst nog een grote rechtszaak van partijen die netjes opgelicht zijn, grond die ze gekocht hebben met rooskleurige beloofde vooruitzichten..
+6
George
Wat een kop weer boven het artikel.
Waarom schrijft men niet gewoon dat alles wat de landbouw produceerd veel te weinig opbrengt. Dat er met deze opbrengstprijzen nauwelijks rendement is te behalen en dat als het zo lang duurt bijna geen boeren overblijven!
+1
Albert Altena
@George
De keiharde marktwerking.
Als er veel boeren stoppen, wordt er door tekorten op de markt voor de overblijvers weer beter.
Het enigste wat wij hier moeten voorkomen dat we door alle wetgeving hier niet meer kunnen concurreren tegen het buitenland..
+1
Jaap40
@Albert Altena in Nederland ligt de kostprijs per liter melk hoog tov ons omringende landen. Dus dat station zijn we al jaren voorbij. Nu onze nationale trots rfc ook hapert is de meerprijs vanaf die kant ook maar zeer de vraag.
+9
George
@Albert Altena
Beste Albert , je bent te goed gelovig. Echte marktwerking is er niet. Door GLB weten ze precies de te verwachten voedselproductie. Alle informatie krijgen ze in ruil voor wat betalingsrechten aan gereikt. Ze weten exact wat er geteeld gaat worden , aantallen dieren melkvee , vleesvee. Etc. Markt werking en vrije markt is gewoon bullshit in de landbouw. Bovendien is er hier een afbraakbeleid aan de gang gezet en zijn ze de boeren liever vandaag nog kwijt dan rijk. Dat blijkt wel aan alle onzinnige eisen en regelgeving
Voedselproductie gaat verschuiven naar andere delen in de wereld. Hier is het voor de meeste over en uit op enkele grote boeren na die alles goed in de vingers hebben.
+7
Frans1
@George ik was er ook lang van overtuigd dat de markt zn werk wel zou doen, maar er wordt van alle kanten gestuurd dus die vrije markt is grote onzin gebleken.
Melkweb
@George waarom wordt er dan nog zoveel voor een hac grasland gegeven, waarom zijn de fosfaatrechten dan nog zo duur en waarom rijdt de gemiddelde boer dan in een bovengemiddelde auto.....zomaar een tegenvraag als je vanuit gaat dat de wal het schip keert
pieta
@Melkweb Hij zegt niet direct dat hier niets verdiend wordt maar echte vrije marktwerking is er niet in de primaire landbouw op het gebied van voedselvoorziening. Daarin geef ik George gelijk. En de voedselvoorziening verwacht ik wel dat die zich enigszins zal verplaatsen omdat de ruimte in NL simpelweg afneemt en de wereldbevolking toeneemt.
+2
diekman
@Melkweb hoogmoed voor de val.
+1
weurding
Quote Reactie van @Melkweb:
waarom rijdt de gemiddelde boer dan in een bovengemiddelde auto.....

maak je je daar nu echt druk om? wat is bovengemiddeld in jou ogen? 40000 euro? ken er zat die daar ver onder zitten en diegene die erboven zitten hebben dat vaak als enigste hobby in hun leven, straks ga je nog zeggen dat menig boer wel met een b merk trekker toe kan 😉
+2
George
@Melkweb
Bovengemiddelde auto ? Je bedoeld dat ze vaker een grotere auto rijden dan gemiddeld zeker? Maar niet wat waarde betreft. Tja de grondmarkt wordt al lang niet meer bepaald door alleen de landbouw. Alles wat de boer nodig heeft wordt duurder en inflatie gecorrigeerd. De grond stijgt misschien nog wel meer dan inflatie , alleen wat je eraf haalt of produceert brengt hetzelfde op als 40 jaar geleden. Dit loopt spaak. Daarom steeds meer ASR , lease en andere alternatieve financieringen.
+1
Jaap40
@George ...dit loopt spaak.... het lijkt er nogal op dat we in een periode zitten van grote verschuivingen. Landbouw brengt simpelweg te weinig op om te overleven. Bedrijven met veel eigen vermogen kunnen dit afbreuk scenario nog lang uitzingen. Wordt alles op waarde gezet en zijn het directe kosten geworden, arbeid voer en grond, dan loop je snel leeg.
Jawis
@Jaap40 zie hier het begin van built back better
Robot-ph
@Jaap40 is dit niet al decennia het geval? De sterksten overleven het, iedere 10 jaar halveert het aantal boeren.
Jaap40
@Robot-ph door het vol financieren van de nl landbouw voor hele dure grond en productie middelen en rechten lopen we ver uit de pas met ons omringende landen.

Welk deel is nog eigen vermogen dan?
+3
Jaap40
@Melkweb 60 + uren werken en dan in een auto van paar duizend rijden?
matt
@Melkweb waar rij je zelf in melkweb ?
Melkweb
@matt een auto, maar ik zeur niet maar ik constateer iets dat er nog steeds onnoemelijk veel betaald wordt voor productiegronden en rechten. Dus waarom gebeurt dat steeds nog als er geen kloten wordt verdiend. Kan iemand dat verklaren

En die vergelijking van die auto, dat was een makkelijke lokkertje voor George die op alles schiet als het over ""heilige koeien" gaat. 😉
+1
Noorderling
@Melkweb
Herfinancieren, aflossing oprekken, asr, rente is flink gedaald. Kunt vanalles verzinnen wat op korte termijn leuk lijkt en waardoor je meer zou kunnen betalen.
George
@Melkweb
Poging mislukt dus.
+1
jg
@Melkweb Veel mogelijkheden om aan kapitaal te komen .
+4
matt
@Melkweb fosfaat kost nog maar een schijntje,in vergelijking met de prijs dat
Quotum ooit was,met bovendien toen veel hogere rente.

Grondmarkt zijn niet alleen melkveehouders actief,en weer de hele lage rente.
Jaap40
@matt fosfaat rechten, zijn maar enkele handelaren die deze markt bepalen. Al dan niet in combinatie met collega handelaren /makelaars en banken. Vandaar de te hoge notering.
marcsterreborn
@Melkweb Juist doordat wij, zijn voormalige collega's, bereid zijn om keihard te blijven werken en veel te betalen voor grond en quota kan vriend @George zijn dag anders indelen en veel geld steken in mobiliteit
+4
George
@marcsterreborn Doordat wij? Mislukte journalistjes kopen geen quotum en grond. Bovendien heb ik nog nooit geen grond verkocht. Ik heb in ieder geval helemaal niks aan jouw te danken , helemaal niks. Ik rijd al vanaf 1993 BMW , inmiddels mijn vijfde . En daarvoor een MB 190 . En het merendeel van die auto's had ik mijn quotum ook nog.😀
Maar ik vind het wel keigaaf dat boeren bereid zijn zoveel te betalen voor grond en dat de prijs zo enorm gestegen is.
+1
Jaap40
@George goed bekeken George. Duurt niet lang meer dan bewandelen we ook een soortgelijk pad. Harder werken wat @marcsterreborn wil heeft werkelijk geen enkele zin als jezelf in de vernieling helpen. Bovendien ben ik helemaal niet bereid harder te werken.
+3
pieta
@marcsterreborn Wat een lariekoek. Hij heeft gewoon netjes op zijn spullen gepast. Heeft zijn kinderen alvast wat gegeven. Niets mis mee. En ja, hij heeft zijn mq verkocht. Zal ie ook wel wat belasting over hebben moeten betalen.
+1
weurding
@marcsterreborn wat ben jij frusti zeg
+1
George
Investeringen zijn lastiger omdat de producten die de boer produceert onvoldoende opbrengen . Dat is de enige reden en niks anders.
matt
@George dat staat toch ook in het artikel.
George
Quote Reactie van @matt:
dat staat toch ook in het artikel.

Ja maar wel slechte kop boven artikel.
matt
@George als er niet meer bijgeleend kan worden,zal er produktie uitval komen.
George
Quote Reactie van @matt:
bijgeleend kan worden,zal er produktie uitval komen.

Ja vast wel , daar is het beleid opgericht hier. Boeren moeten weg en die productie uitval wordt goedgemaakt in voormalige Oostbloklanden. Daar wordt landbouw wel gestimuleerd.
+1
matt
@George graan verbouwen met subsidies kunnen ze wel,koeien melken word al moeilijker voor ze.
+1
Jaap40
@matt dat melken wordt ze door Nederlanders geleerd.
Noorderling
@pieta
Daar moet per kilo drogestof mais ook nog 200-250gram soyaschroot bij als je wilt melken en de mais tot waarde brengen, wanneer je zuinig in het gras zit.
Eiwit geven ze helaas ook niet weg momenteel, blijft een balans.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
225
DEELNEMERS
39
WEERGAVES
0