Dierenarts Driessen: 'Twee lactaties extra moet lukken'

Met de juiste stappen kun je koeien twee lactaties langer op het bedrijf houden. Dat zegt dierenarts en Koesignalentrainer Joep Driessen. Rust in de veestapel is een must. Verder raadt hij diepstrooiselboxen aan en voor elke koe een vreetplaats. Bij melkveehouder Anton IJsseldijk werkte deze koegerichte aanpak.

Deel dit topic Dierenarts Driessen: 'Twee lactaties extra moet lukken' (nieuweoogst.nl)

Met de juiste stappen kun je koeien twee lactaties langer op het bedrijf houden. Dat zegt dierenarts en Koesignalentrainer Joep Driessen. Rust in de veestapel is een must. Verder raadt hij diepstrooiselboxen aan en voor elke koe een vreetplaats. Bij melkveehouder Anton IJsseldijk werkte deze koegerichte aanpak.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

Jaap40
En dan artikel eindigen met: u kunt uw SABE voucher ...😇😇
Koeien boertje
Met een uurloon van 140€ en 45€ voorrijdkosten kan ik niet veel gaan martelen met een koe.
+2
Jaap40
@Koeien boertje zoals je kan lezen wil deze adviseur de stallen verbouwen of nieuwbouwen. Voorlopig wordt er door dubieuze N wetgeving/ juridische houdbaarheid daarvan, geen enkele stal meer gebouwd of verbouwd.

En indien door toedoen van LTO de N ruimte voor de pas-melder bij de NB Vergunning gehaald zou moeten worden wordt de laatste uitbreidingsruimte van de melkveehouderij om zeep geholpen. Of zijn er inmiddels nieuwe ontwikkelingen die anders doen vermoeden?
+9
Bekkink
Hoeveel koeien melkt hij er zelf...?
+3
jan.1
Natuurlijk streeft elke boer naar een lange levens duur,maar naarmate een koe ouder wordt heeft ze ook meer mankementen en heeft ze meer aandacht nodig.Net als bij mensen...Soms wordt er gedaan alsof het allemaal vanzelf gaat...
+1
Henry1
@jan.1 het is juist de bedoeling om dat om te draaien. Door zo je stal in te richten dat mankementen zoveel mogelijk voorkomen worden dan worden koeien makkelijk oud. En als de omstandigheden ideaal zijn dan kan een koe ook tegen een stootje en is ze er bij een ziekte oid snel weer bovenop. Joep heeft het vaak over 20% vervanging, dat is ook haalbaar.
+1
jan.1
Quote Reactie van @Henry1:
het is juist de bedoeling om dat om te draaien. Door zo je stal in te richten dat mankementen zoveel mogelijk voorkomen worden dan worden koeien makkelijk oud. En als de omstandigheden ideaal zijn dan kan een koe ook tegen een stootje en is ze er bij een ziekte oid snel weer bovenop. Joep heeft het vaak over 20% vervanging, dat is ook haalbaar.

Jazeker,
hier ook wel paar jaar 20 % gehaald,maar op gegeven moment moet er toch vervangen worden en ga je zo weer ff naar de 30 %.
De praktijk is weerbarstiger als de theorie.!
Eigenlijk zou het in een vrijloopstal het makkelijk haalbaar moeten zijn!
+1
Henry1
@jan.1 dat maakt net het verschil. Bij ideale omstandigheden zou je zeggen: een paar jaar op 15% zitten lukt wel maar daarna heb je weer een jaar dat je wat hoger zit.
En dat moet bij een vrijloopstal gewoon makkelijk haalbaar zijn.

Heb hier in het systeem gekeken en wij zitten op een 5 jarig gemiddelde van iets onder 22%. En misschien gaan we soms wat te lang door met een koe maar DDD is lager dan gemiddelde, dus dan valt het doktoren ook wel mee.

We hebben geen vetvice stal ofzo, wel mdv stal met diepstrooiselboxen.
+1
Jawis
Er wordt niet gesproken over verhoogd antibiotica gebruik, veel hoger celgetal en andere ongemakken die bij een oude veestapel horen
Noorderling
@Jawis
Met uitstel van afvoer ga je misschien een maand pakken, maar geen jaar en al helemaal geen extra kilo's melk aan levensproductie.
Ook die nieuwe besmettingen zijn wel te voorkomen.
hans1980
Meen dat de boer met hoogste levensproductie vorig jaar een oude stal had met krappe boxen en koematras ...dus factor boer doet ook heeeel veel
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!