De nieuwe veemarkt in Leeuwarden opent woensdag op de Hemrik

LEEUWARDEN - Woensdagavond worden de eerste koeien verhandeld op de nieuwe veemarkt op bedrijventerrein de Hemrik in Leeuwarden.

Deel dit topic De nieuwe veemarkt in Leeuwarden opent woensdag op de Hemrik (lc.nl)

LEEUWARDEN - Woensdagavond worden de eerste koeien verhandeld op de nieuwe veemarkt op bedrijventerrein de Hemrik in Leeuwarden.

Nieuwsgrazer

Reacties

+1
Weidezicht
Mooi. Nu iedereen zijn slachtvee daarheen en niet meer rechtstreeks naar vion. Laat ze er maar voor bieden i.p.v. achteraf.
Porky
@Weidezicht klopt, van dat weg sturen word je ook niet vrolijk van.
cjw73
@Porky weinig klachten.
Porky
@cjw73 als je niet beter weet.
+5
cjw73
@Porky neem maar van mij aan. Die markt is achterhaald en binnen een paar jaar verdwenen. Die doelloze op en neer rjjerij moet ook betaald worden.
+1
Porky
@cjw73 goh, vorige week 6 koeien bij Eén boer , gewone koeien , ff beter als worst, slecht been werk, 3 weggestuurd,( wilde de boer) 3 gemart, eerste 3 brachten schoon geld 900€ schoon geld op, 3 gemarte koeien verkocht ,brachten 437.50€ schoon geld op.wel een verschil hè? En dan is "de markt "achterhaald? Droom verder . Nee joh , concurrentie maakt de prijs, of wil je net eender gaan als de kalverhandel , alles naar Eén partij die de prijs bepaald.
Weidezicht
@Porky paar magere koeien voor de vetweiderij mag je wel pb sturen. Zitten wel in zuid holland😀
Porky
@Weidezicht zijn er weinig, kom zelf tekort.
cjw73
@Porky prijzen zeggen mij niks heb de koeien niet gezien. 2 weken geleden nog 1 weg gedaan voor 1290. Gewoon naar het slachthuis.
Porky
@cjw73 ja, zware koeien betalen ze (nu) wel voor , moet je eens van magere worst koe sturen, dan kom je met 1,25€ kg niet ver
Weidezicht
@Porky kregen verleden week 3.30 per kilo. Zwaar afgemeste melkkoeien. 1 van 370 kilo en 1 van 480. Die heeft hele winter droog gestaan, dus die was echt vierkant gegroeid.
Porky
@Weidezicht dat klopt wel , denk dat ze nog iets duurder worden, kunnen het vlees goed kwijt en de aanvoer maar heel gewoon, en dan vooral de wicht die jij noemde
Weidezicht
@Porky kom niet helemaal uit de prijzen die je vermeld.
Weidezicht
@Weidezicht 900 voor de drie?
Porky
@Weidezicht ja, en waren echt 6 gelijke beesten,zat niet echt veel verschil in , maar slechte poten ,dikke hakken, en Eén die gemart is had nog iets dikke bil, heb ik expres gemart ,want zou zeker deel v afgekeurt zijn met wegsturen
Noorderling
@Porky wat is marten?
Soms is iets voor niets nog te duur.
Gelukkig kunnen de koeien inmiddels weer weiden...
JappieJo
@Porky Zoals ik het lees beur je voor rechtstreeks 900 en naar de markt 437, waarom zou je dan naar de markt gaan?
hoest
@JappieJo 437 per stuk, 900 voor 3
+2
cjw73
@hoest niemand heeft ze gezien. Dus we kunnen ook niet oordelen of ze alle 6 gelijk waren.
hoest
@cjw73 jij bent fijn. Hij zegt toch dat ze alle 6 gelijkwaardig zijn.
cjw73
@hoest ik heb nog nooit 6 gelijke koeien weg gedaan
hoest
@cjw73 als hij zegt dat het gelijkwaardige koeien waren zal er niet heel veel verschil in gezeten hebben denk je niet?
pieta
@hoest Dat is en blijft niet te beoordelen. Maar van mij mogen er per direct markten komen/blijven. Concurrentie en openbaarheid is goed. Wel opletten voor mogelijke misstanden waarmee je slecht in het nieuws kunt komen.
cjw73
@hoest gezien het feit dat hij zegt dat 3 koeien rechtstreeks naar het slachthuis 900 op brengen, zegt mij al genoeg. Want beur nooit afgeronde bedragen bij een slachthuis. Daar zal hij als koopman zelf wel wat van gehouden hebben om de veemarkt te promoten.
Porky
@cjw73 sorry hoor dr komt over de 3 koeien 4,35€ bij. Zo tevreden?
van Ittersum
Wel een beetje verstopt zo tussen alle bedrijven in. Gaat nog wel wat logistieke problemen geven, vrees ik. Had De eerste rechtzaak is ook al geweest.omropfryslan.nl/nieuws/…
+1
hoest
Quote Reactie van @van Ittersum:
Gaat

Oud nieuws, omropfryslan.nl/nieuws/…

Verder valt dat verstopte wel mee staat gewoon op een industrie terrein vlak bij de rondweg
+2
van Ittersum
@hoest Kom regelmatig op de Sirusweg maar bij 25 + C gradenweer zou een veemarkt met aanvoer en afvoertransporten beter op een plattelandsgebied passen, kalververzamelplaatsen zie je ook niet op dit soort terreinen.

En inderdaad deze procedure is geweest maar wil niet zeggen dat er conform de bestemmingsplannen er nieuwe procedures komen. Je zet met levende have wel in de kijker en dat moet je daar niet doen. Anti reclame moet je niet op willen zoeken. Tijd zal het leren
hoest
@van Ittersum weet je wel waar de veemarkt nu zit😅 dan is dit al een stuk beter
van Ittersum
@hoest waar eerst de slachtkoeien stonden te wachten op hun lot staan nu mensen in de rij voor een vaccinatie. Schril contrast. Ja dus...maar we wachten af...
hoest
@van Ittersum denk niet dat die vaccinatie in de veemarkthal is, deze en volgende week zijn de schapen en kalveren markten namelijk nog op de oude markt
komelker 2
@van Ittersum vaccinatie is aan de andere kant van de WTC
Porky
@van Ittersum hoho ,vee markt in purmerend zit ook op industrie terrein.
van Ittersum
@Porky Persoonlijk had ik een andere locatie opgezocht, laten we daar het maar op houden
Porky
@van Ittersum ja ik ook ,maar die zijn er niet altijd ,of gemeentes werken niet mee.
Porky
@van Ittersum valt wel mee, wel paar azijn zeikers die klagen over dingen waarvan ze "denken" dat die gaan gebeuren, p bezwaren geweest en rechtzaak, maar rechter veegde bezwaren v tafel
+1
Sjaakiee
We hebben ook paarden hier we zijn erg blij met veulenveilingen.en waarom simpel daar wordt de prijs gezet.daarom is de veemarkt nog steeds van meerwaarde.ik zie om me heen dan jonge boeren effe apje sturen 1koe ophalen. Het liefst dat veerijder zich eigen redt en ze krijgen dan hun zeer begeerde bonnetje per mail en klaar.
Porky
@Sjaakiee inderdaad klopt helemaal.
Frits1
@Sjaakiee voor de boer is er qua afleveren aan rechtstreeks of de veemarkt niet zoveel verschil toch? Alleen het eventuele halster voor op de markt.
Porky
@Frits1 denk dat er wel iets meer dan een halster verschil in zit( halster ook niet nodig bij rechtstreeks sturen ,los geladen vaak)
+1
Noorderling
@Sjaakiee maar wel met kilo's en kiloprijs, waar je bij de handel alleen een bedrag krijgt en nog niks weet.
Via het www zijn kiloprijzen zo te vergelijken, weet je zo of je in de maling wordt grnomen of niet.

Die hele markt, handelaren en extra transporten kost ook genoeg en ontvangt de verkoper sowieso niet.
+1
Porky
@Noorderling transport kosten en commissie heb je zowiezo,of je naar markt gaat of slachthuis, maar begrijp dat jij "die handelaar" maar een vervelend element in de schakel vind, als dat zo is ,dan zou het eens tijd worden dat menig agrariër zich zou moeten realiseren dat juist die" handelaren" een belangrijke schakel zijn, ik ken je leeftijd niet, maar kan je wel vertellen dat tijdens de MKZ er voor zware koeien 1.50€ kg werd uitbetaald door de slachterijen , ze gaven je maar wat ,want markten gesloten ,ze hadden vrij spel en t heft in handen, MKZ was voorbij ,markten gingen open , na 2 Weken stonden de zware koeien op 2.50a2.60 €kg, en dan zijn er die zeggen " de markt is achterhaald" Nee DAAR word de prijs gezet.
+1
cjw73
@Porky handelaar zeker, zo te horen. Blijft er wat te weinig over voor je zelf met rechtstreeks naar het slachthuis. Die mooie ronde bedragen kreeg ik vroeger altijd als een koe naar de markt ging. Niks was te controleren.
+1
van Ittersum
@cjw73 onbelicht, maar heb je wel eens naar de gemiddelde leeftijd van al die veehandelaren gekeken. Hebben we het nog niet eens over de bereidheid en de eisen van en waar een gemiddelde veetransportwagen aan moet voldoen. Oftewel de tussenstation en de bedoeling van een veemarkt is natuurlijk fantastisch maar wie zal het allemaal doen. Natuurlijk, als de commissie maar hoog genoeg is er altijd nieuwe mensen zullen opstaan, 2 x 3 is 6 en 3 x 2 ook, dus netto netto is dit uiteindelijk beter voor de boer of voor een ander. Het grote voordeel van een veemarkt en ook veiling zijn de nieuwe wegen en mensen die je daar leert kennen.
EDOO
@van Ittersum Valt mij op dat hier (noord Groningen) toch verschillende jonge enthousiaste veehandelaren zijn begonnen.
Porky
@cjw73 nee hoor, kosten van rechtstreeks of Marten zijn bij mij eender, en bij wegsturen krijgen ze allemaal de weegbon.
Porky
@cjw73 fijn dat jij aan filantropie doet.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Porky:
transport kosten en commissie heb je zowiezo,of je naar markt gaat of slachthuis

Volgens mij zet je er een station tussen met een veemarkt, dus sorteren, opnieuw laden, stukje rijden. Dat kost sowieso geld en uiteindelijk zijn die veehandelaren ook weer afhankelijk van de slachterijen. Eén handelaar kan niks eisen of afdwingen. Dus waar blijft dat financiële gat?

Een ieder mag doen of laten wat zij wil, elke tussenpersoon wil er wat aan verdienen. Dat is met vee zo, maar evengoed met voer. Zo als jij nu sputtert doen voerverkopers van de brokkenmakers ook wanneer je losse grondstoffen gaat voeren. Alles wordt opeens transparant en daar gaat het verdienmodel, boeren dom houden.
van Ittersum
@Noorderling een voordeel van tussenpersonen zijn de meerdere wegen die zij kennen. M.b.t de veehandel/slacht heeft mijn veehandelaar zich altijd wel bewezen. Helaas zijn er ook tussenpersonen in welke branche dan ook die fungeren als betaalde doorgeefluik. De meeste kennis als boer haal je niet uit bladen of media maar toch altijd nog uit gebruikerservaringen, discussie en nieuwe inzichten van mensen die je laten prikkelen op je erf. Je bent niet verplicht om daar (gelijk) mee in te gaan maar je kunt het wel meenemen in je eigen besluitvorming of onderbouwing. En zoals altijd je weet pas wat je mist als het er niet meer is en je weet niet wat je mist als je niet weet dat het bestaat, zo ook in de veehandel.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @van Ittersum:
De meeste kennis als boer haal je niet uit bladen of media maar toch altijd nog uit gebruikerservaringen, discussie en nieuwe inzichten van mensen die je laten prikkelen op je erf.

Wiens brood men eet.
Het heeft allemaal zijn reden en iedereen wil je laten geloven dat je de juiste keuze hebt gemaakt door met hen in zee te gaan. Mensen die financieel van je afhankelijk zijn zeggen niet zomaar waar het op staat. Complimenten kan ik dan niet zoveel mee.

Het zal allemaal wel gezellig zijn om alle roddels weer op te vangen, om wat sterke verhalen te horen. Maar wat ze er bij een ander allemaal over jou uit flappen is altijd maar weer de vraag.

Ieder zijn recht om de weg te bewandelen die hij of zij wil. In de praktijk laat men graag geloven dat het concurrenten zijn, er zijn nog maar zo weinig spelers dat bijvoorbeeld DOC, Aware en RFC ook samen om tafel zitten hoe de fabriekscapaciteit zo optimaal mogelijk benut kan worden en rijdt men ook niet kriskras elkaars fabrieken voorbij. Met krachtvoer gebeurt hetzelfde, het bijt elkaar minder dan dat men ons doet laten geloven. Wat maakt een handelaar dan nog voor verschil, daar heb ik mijn vraagtekens bij.
van Ittersum
@Noorderling een kilo lood is even zwaar als een kilo veren, maar met de 1 kan je meer dan met het andere. dat is met voer, kennis en wat dan maar ook ook. Tis niet de persoon die je verteld die goed of slecht is, tis maar wat wat je er van verwacht en wat je ermee wil.
Porky
@Noorderling nee ,maar de koopman zoekt/weet wel de juiste plek waar jou beest het best op zn plek is ,je kan een koe ook door veearts laten eutenaseren met bekende kosten ,of hem v bv noodslacht weg te doen zodat het nog bv 300€ opbrengt, toch een verschil van pak m beet 450€. ( veearts kosten/rendac)
Porky
@Noorderling jij/wij hebben niets te maken met de kosten van afvoer naar slachterij, die kosten zijn voor hun.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Porky:
van afvoer naar slachterij, die kosten zijn voor hun.

Dat is om het even, of je krijgt de kosten gefactureerd/verrekend of je krijgt een lagere opbrengst. Netto 0.

Daarnaast is een handelaar echt niet onmisbaar bij noodslacht mocht je dat überhaupt willen. Maar dat is een hele andere discussie, ben wel genezen, zon bloedbad op je erf moet je ook net passen.
Porky
@Noorderling dan ook niet zeuren dat boeren niks opleverd, als jij liever je koe af laat maken door veearts en afvoeren door rendac is dat jou keuze, maar kan een verschil v p honderd euro zijn, jou zegt dat niks schijnbaar, en dat "bloedbad" valt ook wel mee.
+3
pieta
Quote Reactie van @Porky:
en dat "bloedbad" valt ook wel mee

Wij doen wel ooit een noodslacht. Maar ik zou veel liever zien dat er net als eerder een noodslachter met een wagen met brancard mag komen. Kun e de koe netjes laden en het slachten plaats laten vinden waar het plaats hoort te vinden.
Porky
@pieta veearts maakt papieren in orde, schiet hem en laat hem verbloeden, dan laden (als op de kar niet lukt) en dnaaran de slachtplaats .
pieta
@Porky Ik weet hoe het werkt maar ik vind het niets voor op mijn erf.
Porky
@pieta dat kan, net waar je v kiest, euthanasie kan ook , maar dan heb je ander kosten plaatje, veterinaire kosten + rendac. Ik zeg niet dat een noodslacht een wereld prijs opbrengt, maar Zo hou je wel kosten beetje in de hand.
pieta
@Porky Ho ho, in het geval het nodig is doen wij het. Maar ik zou zo veel liever zien dat we ze op een fatsoenlijke manier mochten laten vervoeren naar het noodslachthuis. Het gaat mij niet om het geld. Van noodslachtingen en van euthanaseren moeten we het beide niet hebben voor het resultaat. Maar ook bij ons tellen alle inkomsten.
Porky
@pieta fatsoenlijk vervoeren gaat er niet inzitten, we mogen blij zijn dat het nog kan en mag,een keur meester noemde koeien en kalveren die iets mankeren " risico dieren" zelfs de lichte nuka,s die voor de dood gaan, op mijn vraag wat een beestje van pak weg 3 a 4 weken dan v risico met zich mee draagt kreeg ik gn antwoord, de goede niet te na gesproken, maar bedenk wel dat we steeds meer te maken krijgen met ondeskundige personen/diensten die totaal niet weten waar ze over praten ,maar wel gaan uitmaken hoe ons werk moeten doen.
Porky
@Noorderling zooooo jammer dat jij er één van bent die niet door heeft wat de veehandel voor de veehouderij doet en zich voor inzet. Alles moet weg , lekker in je bubbel en achter computertje blijven zitten.
Porky
@Noorderling komt de voeder adviseur wel bij je aan huis? Of zeg je : die vent voegt niks toe, kost enkel geld, ik weet het zelf ook wel ,en bestel gewoon via druk op de knop v mn computer.
+1
Elvis
@Noorderling @Porky 300 euro heeft een noodslachting hiet nog nooit opgebracht. Ooit mobiele slachthuis iit dokkum gehad en die liet ook niks voor je over na de kosten
PIONIER
@Elvis Hier vorig jaar een pink met de poot kapot. Noodslachting en bijna 200 kg vlees kant en klaar gemaakt in de vriezer. Slachten was 300 euro. Mag jij uitrekenen wat die 200 kg kost of dat je de pink dood schiet en naar rendac doet.
Porky
@PIONIER schijnt een hoop boeren niets te kunnen schelen, betalen liever, zien wel de splinter, maar niet de balk.
+1
cjw73
@Porky in de meeste gevallen blijft er niks van over. Bak kosten en verder niks. Moet al beste koe zijn als ik hem.laat noodslachten. Is meestal 100 Euro wat het opbrengt
+1
Elvis
@PIONIER paar jaar terug een zware koe verongelukt kreeg ik 100 euro voor, moest de veearts nog vanaf. Lui steken €700,- hun zak voor een ritje met een dooie koe
Porky
@Noorderling op een markt VERKOOP je de beesten, dan heb je niks met kosten nadien te maken, dus niks gn lagere kilo prijs, gewoon in "de roes" verkopen, dan weet je wat je beurt, is het te weinig,dan is het je eigen schuld, beetje kennis qua soort/klassificering en gewicht wel gewenst, maar dat snap je hopelijk wel.
Noorderling
@Porky en dan blijft die koe daar eeuwig lopen, of betaald de inkoper van het slachthuis 50euro meer omdat het dier van de markt komt?

Het is je verdienmodel en is je goed recht. Maar de meeste erfbetreders zijn voor zichzelf aan het werk in plaats van de boer. Ken geen handelaar of verkoper die cadeautjes uitdeelt, of je weet zeker dat je het zelf hebt betaald.

Probeer met alle handel zoveel mogelijk tussenpartijen uit te sluiten. Zoveel mogelijk voer rechtstreeks van akkerbouwer. Vinden brokjesverkopers ook niet zo leuk maar kan ik ook niks aan doen. Voorlichter is een verkoper, wil je wat opsteken moet je jezelf er in gaan verdiepen en een onafhankelijke erbij zoeken.
Porky
@Noorderling wel eens er aan gedacht dat je ze zelf ook kunt verkopen? Dan weet je waar je aan toe bent, Of totaal geen benul wat een beest weegt of waard is, en ja ,ben dr v overtuigd dat de koeien op de markt meer op brengen als wegsturen, waarom denk jij dat de "grote" mannen de veemarkt liever kwijt dan rijk zijn?
pieta
Quote Reactie van @Porky:
eens er aan gedacht dat je ze zelf ook kunt verkopen

Zelf op de markt gaan verkopen gaat hem bij veel boeren niet meer worden. Daar hebben we dan ook de handelaren voor. Ik wens daar in ieder geval mijn tijd niet in te steken.
Porky
@pieta nee bedoelde thuis aan handelaar verkopen? Of ook daar geen tijd voor?
pieta
@Porky Jawel. Verkoop wel eens koeien voor het leven. Maar de meeste gaan per kg weg voor de dood. Probeer een koe wat uit te laten zwaren. Kg-prijs spreek ik meestal vantevoren af. Kalveren "geven" we mee. Waardeloos systeem eigenlijk. Maar ik ga niet elke week een nuka staan te verhandelen voor wat euro's meer of minder.
Porky
@pieta nou dat is toch prima zo , kg prijs afspreken en de weeg bon ontvangen werkt dan toch ook goed.
pieta
@Porky Vind ik ook. Handelaar mag er van mij heus wel iets aan verdienen. Hij moet zorgen dat zijn service op orde is. Dat wil zeggen de beste bestemming weten voor je overtallige koeien.
Porky
@pieta denk dat het met die service wel snor zit, al zijn er zoals overal rotte appels ,maar het is een kwestie van wederzijds vertrouwen en als er al een langdurige relatie met de handelaar is klopt dat meestal ook wel
Porky
@Noorderling nou ik denk dat er nog zat boeren blij zijn met hun handelaar, zijn er zat die een goede relatie met hun hebben , en er zijn zat handelaren die zeker te weten ook hun klanten wel eens uit de brand helpen, zowel zakelijk als privé zaken.Het draaid niet altijd om geld, maar jij komt op mij over als een wantrouwend persoon ,die gelijk zn stekels uitzet als er iemand het erf betreed .
+1
hoest
@Porky met de schapen net zo, die waren ook 60/70 euro duurder voor en na de sluiting van de veemarkt ten tijde vd mkz

Toch mooi ze schelden hier allemaal dat de nukas te weinig opbrengen, want van Drie en geen markt blablabla, en vervolgens met de koeien de zelfde kant op willen
+2
cjw73
@hoest waar hebben we het over. Mkz is 20 jaar geleden.
van Ittersum
@cjw73 idd, tis wel zo na alle grote impacts die we de afgelopen jaren hebben meegemaakt van Golfoorlog, MKZ, MQ, 9/11, I&R tot de Corona van nu. Daarna werd/wordt het nooit weer hetzelfde als ervoor en dat had/heeft invloed prijs/afzet en toekomst. Daar hadden/hebben wij noch onze afnemers invloed op.
hoest
@cjw73 en jij denkt dat de wereld nu de andere kant op draait🙄
+2
Porky
@cjw73 het gaat er in dit verhaal over dat toen de markten open gingen er "ineens" een euro p kilo meer betaald werd, hun monopolie positie werd verbroken, maar je staat vrij in wat jij doet, maar bedenk wel als jij de schakel "veemarkt" uitschakeld er gn concurrentie meer zal zijn en de grote slachterijen gaan bepalen wat jij gaat beuren v je beesten.
Porky
@hoest ja da's wel soort geinig, maar eigenlijk triest, gewoon omdat ze de markt als een kostenpost zien die overbodig is, terwijl die voor de prijs zetting zeer belangrijk is.
Sjaakiee
@Porky als je de veemarkt nooit meegemaakt hebt dan weet een boer ook niet waar ze over praten.het oud gezegde klopt nog steeds,op de markt is een gulden een daalder waard.maar tegenwoordig houden ze alleen maar van papier.
Porky
@Sjaakiee en van hun mobieltje waar ze de hele godganse dag mee druk zijn.
EDOO
@van Ittersum Valt mij op dat hier (noord Groningen) toch verschillende jonge enthousiaste veehandelaren zijn begonnen.
Porky
@EDOO hoop wel dat ze naar de markt gaan , want daar leer je "de handel" , hier is het vaak gewoon wegsturen en afwachten wat t opbrengt, ik noem dat geen handel, je bent gewoon een door geef luik,maar denk dat dat in t noorden wel goed zit ,daar zijn ze nog trots op hun markt.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden koeien , veemarkt en leeuwarden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!