Melkveehouderij en zuivel hebben geen plannen: te verdeeld - Boeren, handel en voedselverwerkers informeren Tjeenk Willink

Quote:
Dat merkt FoodAgribusiness op in een bericht over de wensen die de Nederlandse landbouw en voedselverwerkende sectoren hebben gepresenteerd aan...

Deel dit topic Melkveehouderij en zuivel hebben geen plannen: te verdeeld - Boeren, handel en voedselverwerkers informeren Tjeenk Willink (foodlog.nl)

Dat merkt FoodAgribusiness op in een bericht over de wensen die de Nederlandse landbouw en voedselverwerkende sectoren hebben gepresenteerd aan...

John Spithoven

Bijlages

(klik om te vergroten)

Laatste  |  

Reacties

John Spithoven
Melkveehouderij heeft geen plan.

Zuivelnl bestuurders, voorzitters Schimmel, Meulenbroeks en Wiegersma, gaan jullie nog aan de slag met onze toekomst?

(klik om te vergroten)

Slingeland
@John Spithoven Ze hebben geen flauw idee wat er nodig is voor de boeren
Jannus
Quote Reactie van @Slingeland:
de boeren

Een spiegel van zelfreflectie??
Slingeland
@Jannus Interessante woorden
Maar geen flauw idee wat je vraagt
BertK
@John Spithoven Van der Tak is toch namens alle boeren (althans dat vindt lto) in gesprek met de overheid over de uitwerking van de stikstofwet? Waarom zijn ze hiermee dan niet actief geweest? Sorry, kan jij niet op antwoorden.
+1
bdf
@John Spithoven ik weet niet, maar eh volgens mij stond er enige tijd geleden een clubje boeren bij fc bij de deur met de heldere boodschap: Blijven jullie maar thuis, wij regelen het zelf wel....Volgens mij wordt er geluisterd...
+1
John Spithoven
@bdf Dat clubje was de start van het landbouw collectief. Iets van eenheid is de veehouderij waar tot de dag van vandaag een overgrote meerderheid achter staat. Het einde van het landbouw collectief lag niet aan de boeren in het veld maar aan ego's van bestuurders.
Vanaf het moment van het einde van het LC zijn die weer aan zet omdat zij dat zo wilden. Een oproep van een LC 2.0 onlangs werd door bestuurders afgeslagen.

De eenheid in het veld is groter dan wat de bestuurders aan afspiegeling laten zien.
+1
bdf
@John Spithoven John, je moet effe de topic teruglezen over de cono die klimaatpositief wil worden. Zegt genoeg over een deel van de sector denk ik. De belangenbehartiging moet anders denk ik. Daar heb je wel zuivel, bedrijfsleven en geld bij nodig. Neem de keten hier in mee. Dan heb je alles. Mensen, markt, borging, geld enz. En dan niet als sector gaan liggen janken dat anderen dan gaan bepalen voor ons. Dat gebeurt nu ook al. Als mijn bestaan afhangt van alleen oproerkraaiers, dan gaat het niet beter worden.
Noorderling
@bdf
Heeft de periferie hetzelfde belang als jou? En hebben melkverwerkers hetzelfde belang?

Rondom fosfaatrechten is wel gebleken wie welke belangen op welke manier probeert te verwezenlijken.
+1
bdf
@Noorderling De periferie is voor een belangrijk deel in boerenhanden. En niet alles zal exact gaan zoals gewenst op elk boerenerf. Maar dat gaat ook nooit meer lukken. De diversiteit tussen de bedrijven onderling is daarvoor te groot. Uiteindelijk heeft zowel de periferie als de sector maar een doel: Een gezonde toekomst. De primaire sector alleen is gewoon te smal.
+3
Noorderling
Quote Reactie van @bdf:
Uiteindelijk heeft zowel de periferie als de sector maar een doel: Een gezonde toekomst

Ons verlengstuk van het bedrijf, melk verwaarden had nogal tegengestelde belangen en heeft derogatie misbruikt om met fosfaatrechten minder melk af te dwingen. Dat heeft nogal wat ellende opgeleverd voor het individu. Melkfabrieken horen zoals ze het zelf noemen het melkveehoudersbelang niet te behartigen zoals ze nu bij de formatie proberen. Daarvoor zijn er genoeg andere belangenbehartigers en vakbonden.

De wedstrijd wordt harder maar voel me ondertussen alles behalve verplicht om "de sector" in leven te houden, andersom gebeurt ook niet. Alle kosten worden netjes door berekend.
We zijn zelfstandig ondernemer, daarvan dragen we de lusten en lasten. Iedereen mag zoveel aan me verdienen, als ik er nog beter van wordt. Maar als iemand hetzelfde onder gunstige voorwaarden kan leveren is hij of zij aan de beurt.

Alles draait om geld, we zijn ook niet zo bevlogen met onze collega akkerbouwers dat we uit coulance 5cent meer voor de tarwe betalen of we de veldbonen een goed saldo bezorgen waardoor we geen soya overzee kopen. Het is keihard economie en ieder voor zich, ook al wil men je anders laten geloven.
laatste strijder
Quote Reactie van @Noorderling:
"de sector" in leven te houden, andersom gebeurt ook niet.

een waarheid als een koe .
+6
John Spithoven
@bdf Kennis, daar ontbreekt het aan bij bestuurders.

En mensen met dossierkennis zijn er wel te vinden, maar die weigeren te gaan zitten tussen het wereldje van ego trippers.

En periferie op de belangenbehartiging stoel? In fosfaatdossier heb ik daar voldoende ellende van gezien. Periferie lobbyde voor afschaffing melkquota, Vervolgens was daar zowel wat markt als milieu ruimte geen legitieme reden voor, komst fosfaatrechten waarbij ik zelf ervaren heb wat de macht van de periferie voor zooi aan de onderhandelingstafel gemaakt heeft. Conclusie: afschaffing melkquota heeft alleen gezorgt voor herverdeling van de milieu ruimte onder de boeren.

Stikstof gaat op dezelfde manier. Door rechtsonzekerheid zijn er onder de veehouders rechtelozen ontstaan. Door gebrek aan kennis maakt men op dit moment de verkeerde keuzes in de oplossing. Die zorgen dat de bedrijven met een vergunning ook rechteloos worden, waarna er een herverdeling van milieu ruimte plaats gaat vinden. Wij waarschuwen ze daarvoor en proberen kennis over te dragen, maar is zinloos.

En de huidige bestuurlijke elite maar de vermoorde onschuld spelen.
+2
Kempenaar
Meulenbroeks en consorten hebben de melkveehouderij al opgegeven
Zwaagdijk
@Kempenaar rendement ligt gewoon te laag van de melkveehouderij, van der tak zal denken opofferen en door met de rest...
Kempenaar
@Zwaagdijk misschien kunnen ze eens beginnen met een fatsoenlijke melkprijs te betalen dan gaat het al snel beter met het rendement
jg
@Kempenaar Binnenkort wordt ca 25 % van de melk op basis van aangekochte fosfaatrechten geproduceerd. Kosten ca 300 mln euro per jaar . Belangenbehartigers kunnen niets betekenen, de politiek heeft alles in de greep door fosfaatrechten en ingetrokken vergunningen .
+1
Jaap40
@jg daar ben je natuurlijk nog steeds wel zelf bij bij dat aankopen van fosfaat rechten. Minder productie per koe is voor velen een meer lonende optie.
+1
Jaap40
@Jaap40 maar de rekensom maken zonder jongvee, aankoop aankoop jongvee etc en enkel koeien melken. Geld aantrekken voor fosfaat rechten, je moet het maar willen. Ik zie het bij een collega gebeuren. Van de regen in de drup.
En aan de zuivel maar weer goedkope liters melk leveren.
hans-hans
Waar was de melkveehouderij afwezig? en hoe kunnen ze dan wel weten dat er verdeeldheid is? ze waren toch afwezig?
als er een probleem is zoals dit mag je dan iemand zomaar uitsluiten als gesprek s partner?
er is in de politiek volgens mij ook verdeeldheid of niet?
+2
John Spithoven
Ik zie reacties over LTO. Ik wil het deze keer over de NMV hebben. Ik ben 20 jaar van deze club geweest. Met de nadruk op geweest. Sinds begin maart mijn lidmaatschap beeindigd. Bestuurlijk is het binnen de NMV al geruime tijd een chaos. Er is geen beleid en visie meer en men is alleen bezig met ruzie maken. Ook politieke ambities zorgden onrust binnen de besturen. 1 kamp wil vooruit met het vakbond gedachtegoed en 1 kamp is onduidelijk wat ze willen. De discussie over koe monitor maakte de chaos nog groter, zeker toen een werkgroep vanuit de NMV de ACM een aantal mededingingsvraagstukken voorlegde. Zuivelnl ging aan het stuur zitten binnen de bestuurlijke structuur van de NMV. En 4 van de 6 dagelijks bestuursleden lieten dat toe. Mij werd duidelijk gemaakt dat de onenigheid door mij kwam en dat er geen ruimte meer was voor mij. En na 1000den uren pro deo inzet voor de NMV en nadat ik zag dat er ledengeld ingezet werd om eigen ego´s te strelen en elkaar juridisch te bevechten , heb ik mijn lidmaatschap beeindigd.

Of de problematiek nu aan mij lag, is maar de vraag. De laatste twee maanden is de organisatie verder in elkaar gezakt.
Slingeland
@John Spithoven Triest om te lezen. Hoe moet ik het volgende voorstellen?

‘’Zuivelnl ging aan het stuur zitten binnen de bestuurlijke structuur van de NMV’’
+1
mlkvhoudr
@John Spithoven ik denk dat het in ieder geval deels aan jou lag John, je bent bevlogen en compromisloos, dan moet je een grote zijn om daar mee om te kunnen gaan
+1
John Spithoven
@mlkvhoudr Dan was het de laatste 2mnd beter gegaan. En zo'n grote rol had ik nu ook weer niet.

Ik ben niet meer betrokken bij de NMV en wat ik begrijp wordt het alleen maar erger.
marcsterreborn
@John Spithoven je bent een beste kerel John. Maar je hebt ook een heel krachtige mening (gebaseerd op grote dossier kennis). Ik vind het wel enigszins begrijpelijk dat het niet zo simpel is om samen tot 1 geluid te komen
John Spithoven
Telefoontjes en apps richting mij zowel vanuit Zuivelnl als NMV bestuurder met het zelfde strekking over functioneren NMV.
+3
Weidezicht
@John Spithoven zij wilde jouw sensibiliseren?
jg
15000 melkveehouders die nooit afstand willen doen van hun ‘diversiteit ‘ ,dus hun belangen zijn niet eenduidig en ook niet als zodanig te behartigen . Wat gunnen we elkaar ?
Slingeland
@jg Een goede vraag
Waar we elkaar kunnen vinden is de basis voor een goed verdienmodel
Helaas staat dat haaks op de belangen van bestuurders
Die hebben behoefte aan problemen
Zonder probleem zijn ze overbodig
+2
jg
@Slingeland Binnen de grootste coöperatie is het al lastig om gezamenlijke doelen te omschrijven en te realiseren. We verliezen ons in discussies over kwart centen , alleen al omdat een ander dan meer fosfaatrechtjes aan kan kopen . Melkveehouders denken ieder een unieke situatie te hebben , gedreven door trots en groeiambities. Groeiambities die ze niet verkennen bij de politiek en in de markt . Een goed verdienmodel wordt naar eigen situatie beoordeeld, dat collega’s een goed verdienmodel hebben gaat ten koste van eigen ambities . Gunnen en tevreden zijn is lastig .
+2
Melkweb
Zegt de food agribuiness, weer die agribuiness die denkt weer voor ons te moeten spreken Kom op zeg....wakker worden prikkers...!!!!

Ach laat ook maar
laatste strijder
@Melkweb Of wakker worden , concullega''s .
De zuivelruif is (nog) te groot .
Slingeland
jammermaarhelaas
@Slingeland

FDF komt tenminste met een stuk wat iedereen die lezen kan, ook kan begrijpen.
Slingeland
@jammermaarhelaas Wanneer lto en nmv het niet doen is niet erg
De belangrijke clubs melden zich wel
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!