Van vogels tot eikenbos: stikstof nekt leven op de VeluweQuote:
Het gaat dramatisch met de Veluwe, ons grootste natuurgebied op land, blijkt uit een rondgang van NU.nl langs wetenschappers. Veel eikenbos is op sterven na dood. Mezenjongen breken door kalkgebrek hun pootjes in het nest. Heidevlinders en unieke bloeiende planten staan op de rand van uitsterven. Oorzaak: stikstofvervuiling, decennialang.

Deel dit topic Van vogels tot eikenbos: stikstof nekt leven op de Veluwe (nu.nl)

Het gaat dramatisch met de Veluwe, ons grootste natuurgebied op land, blijkt uit een rondgang van NU.nl langs wetenschappers. Veel eikenbos is op sterven na dood. Mezenjongen breken door kalkgebrek hun pootjes in het nest. Heidevlinders en unieke bloeiende planten staan op de rand van uitsterven. Oorzaak: stikstofvervuiling, decennialang.

Slingeland

Laatste  |  

Reacties

+8
T60401
Dat de dinosaurus en mammoet ooit zijn uitgestorven was ook de schuld van de boeren met al hun stikstof.
+1
Detukkeroettwente
De hele veluwe ontginnen , 80 cuub strond per bunder, 3 ton kalk /bunder 250 kg kalie 60, 300 kg super fosfaat /bunder. 300 kg kieseriet /bunder. En dan maispotn. En veel beregenen zonodig.
+1
sorry
@Detukkeroettwente woningbouw van maken
Hooibaaltje
@Detukkeroettwente dan hebben we mooi weer wat maisvoorraad😂
ted9
@Detukkeroettwente 🤣🤣🤣
+1
Melkboer16
Als er niet over stikstof gesproken was dan lag het ergens anders aan!
Gewoon een modeverschijnsel om daar maar alles op te schuiven
+3
EDOO
@Melkboer16 Was het vroeger niet zure regen?
+1
doetmaarwat
@EDOO
Dat is precies hetzelfde!
+1
Nevergiveup
@doetmaarwat Dat is niet het zelfde. zure regen kwam / komt door de zwavel in brandstof , die is er bij de tegenwoordige brandstof nagenoeg uit , behalve bij de kerozine.

Zure regen is dus veel minder geworden.
doetmaarwat
@Nevergiveup
Ammoniak werd toen ook als hoofdoorzaak aangeduid !
+1
Nevergiveup
@doetmaarwat Dat klopt , maar de S was (is) de schuldige, die verzuurt ook echt (we praten bv. Ook over zwavelzuur) , NH3 verzuurt eigenlijk helemaal niet in de natuurlijke omzetting's kringloop van bodem bacteriëen , enzymen en schimmels.
Julius
@Nevergiveup Is het niet zo dat ammoniak zelf een basische stof is maar in de bodem door bacteriën omgezet wordt in een zuur?
Nevergiveup
@Julius zover ik weet wordt het beschikbare stikstof voor de plant en water.
somerled-delremos
@Nevergiveup grond is destijds inderdaad al verzuurd. Rapporten uit de jaren ‘90 van de vorige eeuw noemden al ph’s van rond de 4 voor natuurparken in zandgebieden. Mezen met zwakke beenderen door kalkgebrek kwam al voor in de jaren ‘80 van de vorige eeuw en mogelijk eerder.

Zwavel uit de brandstof halen heeft goed gewerkt. Maar nu moet je eens vragen aan een bodemkundige of ecoloog wat ze vervolgens in de jaren ‘90 en daarna gedaan hebben aan die verzuurde zandgronden in natuurgebieden.

Dan kijken ze je dom aan..

(Daar hebben ze nooit wat aan gedaan.🤦🏻‍♂️)

Ik had vorig jaar een gesprek met een paar ecologen waarvan twee zelfs van mening waren dat die grond in de jaren ‘90 vanzelf weer was ‘ontzuurt’. Een bracht naar voren dat afplaggen hielp.

Ik heb ze verteld dat zandgrond niet zo maar vanzelf ‘ontzuurt’. En dat zwarte grond afplaggen al helemaal niet bijdraagt omdat dan de zure grond daaronder hoger aan de oppervlakte komt te liggen.

Ze geloofden me natuurlijk niet.
casev
@Melkboer16 stikstof is het toverwoordje om allerlei potjes met geld open te kunnen trekken. Logisch dat alles dan ineens 'stikstof' is...
+1
anonymous_400
Kalkgebrek? Ik heb op school geleerd dat dat met verzuring te maken heeft.
Melkboer16
@anonymous_400 dat is hetzelfde
+36
duitser
Nou onderzoekers ik nodig jullie hierbij uit bij ons op de boerderij. Barst van de vogels, en eikenbomen zover het oog reikt. Zelfs om de kuilplaten en mesthoop.

Weten die idioten niet dat eikenbomen het beste groeien op grond met meter zwart zand, en niet op die schrale Veluwe. Daar groeien beetje dennen en berken. Laten ze eens kijken in Twente en Achterhoek, daar staan de eiken zoals het hoort

Wat betreft die vogels. Jonge vogels moeten Kalk hebben. Die halen ze uit insecten. Maar op die schrale heide heb je geen insecten. De natuur is daar gewoon verstoord. Gooi daar maar eens een mesthoop neer waar insecten op afkomen en maak die grond wat vruchtbaarder dat daar wormen in zitten.

Dat noemt zich onderzoekers. Het daagse verstand is gewoon weg
Detukkeroettwente
@duitser GOED verhaal en dat van een ``duutser`` (grapje ) Men kan niet meer normaal nadenken , in den haag .
de hoef
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
GOED verhaal en dat van een ``duutser``

eerdaags zit ie bij jou op de koffie
+3
duitser
@de hoef exact 37,5 km. Is te doen 😉
Dwers.
@duitser je hebt gelijk , zouden immers bij de boerderij geen bomen meer staan , en een gipsvlucht heb ik hier ook nog nooit gezien 😉
+3
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @duitser:
Het daagse verstand is gewoon weg

Er is maar één manier om de "problemen" op te lossen: intrekken van alle subsidies waarmee deze lieden in de benen worden gehouden. Dan is het zó "opgelost".
+1
Hooibaaltje
@duitser dit zou je eigenlijk in de krant moeten zetten.
Hier leest het natuurlijk alleen een paar boeren..
+2
Jannus
Quote Reactie van @duitser:
Veluwe.

Het is niet voor niets Valouwe valouwenatuur.jouwweb.nl/de-veluwe/ hetgeen slechte grond betekend,Betouwe (Betuwe) betekent goede grond
kanniewaarzijn
Ik las in de reacties dat we inmiddels 12 miljoen koeien hebben in NL. Aantal is hard toegenomen sinds kort 😀
BULLSHITT
@kanniewaarzijn ik las dit ook op nu.nl en ik concludeer aan de hand van de reacties dat er ook heel veel 'ezels' bij zijn gekomen.
weurding
@kanniewaarzijn kan wel kloppen, helft bevolking wordt onder "runderen" geschaard😆
+1
Melkweb
Ik lees hierboven genoeg om te denken , jullie zijn ook toch niet gek! Maar op een 1 of andere manier blijven deze theorieën hier. Noch via het gerecht, noch via de politiek, noch via de barricades, universiteiten of andere ingehuurde gespuis krijgen jullie geen bijval, hoe spijtig dan ook. Natuurlijk, het ligt overal aan en we rammen hier 1000 redenen/mensen op wie er allemaal wel niet deugt. Maar het feit is nu wel dat de club die " anders denkt, zonder erkende onderbouwing" zo klein wordt dat die club als een "mafkezen" worden gezien en daardoor zonder overleg aangepakt worden. Oftewel, wie heeft de afslag dan gemist, hun of wij hier
Wat wij denken is niet automatisch wet, daarbuiten kennelijk sneller
Ik vindt zelfs dat de PVV en FvD na de verkiezingen milder of groener zijn geworden
harke
@Melkweb dat jij de afslag gemist hebt vertel je hier al iedere dag 😂
+5
John SpithovenMisschien dat de tekst schrijver van het artikel bovenaan zich kan verdiepen n de wetgeving, ipv issue shopping.

Geesje legt het even netjes uit.

En als belangenclubs nu eens van de aanwezige kennis gebruik gaan maken ipv ego en profileringsdrang ,

misschien laten we ons dan niet steeds in een hoek zetten!
+1
BertK
@John Spithoven Jammer dat je verdiepen in iets meer moeite kost dan een kop lezen, de meeste Nederlanders komen niet verder of maximaal het artikeltje wat er onder staat. Vervolgens vindt hij wat van het onderwerp en laat dat aan ieder die het horen wil weten.

Nederland wordt geregeerd en geregeld door sentiment en nauwelijks door verstand van zaken.
+1
Slingeland
@BertK Wanneer je zelf of je vertegenwoordiging alleen op basis van feiten besluiten neemt wordt het al veel gemakkelijker
Dan heb je wel het woord NEE nodig wanneer een partij iets van je wil op basis van onderbuikemotie. En dan niet zeggen: we moeten er toch samen uit komen
Samen is op zich goed maar dan op basis van feiten
Kijk nu eens naar de werkelijke fosfaatproductie melkvee. Ver onder het plafond en het afromen gaat eeuwig door
Ondertussen maakt lnv een heleboel herrie dat we teveel stikstof uitstoten
Laat maar eens zien op basis van cijfers en berekeningen hoe dat zit
BertK
@Slingeland Helemaal eens. Laat ook zien HOE je aan die cijfers komt, in bijvoorbeeld het hele N2000 en Aerius verhaal is daar ook nog wel eens iets op aan te merken, soms zijn daar rechtszaken voor nodig!
Jannus
@John Spithoven Zat vanavond even journaal te kijken als je hoort wat een kolder als de boswachter uitkraamt dan is het ook slecht gesteld met de bosjesmannen.

Hij stelde dat er eieren door vogles gelegd waren maar door het koude voorjaar afgedekt zijn om later uitgebroed te worden 😂😂😂😂😂😂😂😂😂
avondrood
Denk dat er onder onze leden wel een paar zijn die zo bekwaam zijn om dit artikel met goede argumenten van tafel krijgen. Dit artikel is een schrijven van milieubobo's maar een tegenwoord dat geplaats moet echt wel binnenkomen.
+2
rene-de-jong
Stikstof Pinokkio's, gelukkig liegen de planten niet....

Het is niks nieuws dat de grond daar zuur is, honderd jaar geleden stond er ook heide, dat betekend dat de grond toen ook al zuur was om de eenvoudige reden dat dat de standplaats is voor struikheide: ecopedia.be/planten/struikhei/

En pijpestrootje een voorkeur voor ....."Op de voorgrond pijpestrootje, een snelgroeiende grassoort die van veel stikstof houdt"......Aldus pinokkio 1
Niet dus: ecopedia.be/planten/pijpenstrootje/

Korhoen ??? ecopedia.be/dieren/korhoen/
"behoud en herstel van een combinatie van heidegebieden en kleinschalige landbouwgronden (met ruige graslanden, kruidenrijke natte en extensief beheerde weilanden, braakliggende graanakkers, geen maïs). Belangrijk is ook het verzekeren van de nodige rust op de broed- en baltsplaatsen"

Minder Vlinders ??

Zorg voor brandnetel en je krijgt vlinders;
ecopedia.be/planten/kleine-brandnetel/
ecopedia.be/planten/grote-brandnetel/
maar ja dan moet je wel zorgen voor bemesting.......

Eikenbos slecht ??
natura2000.eea.europa.eu/Natura2000/SDF.aspx/…
9160 is Eikenbos >>> A, A, A en nog eens A

(klik om te vergroten)

pH range
Weidezicht
@rene-de-jong is weer nieuw topic op nu.nl hierover. Kun jij jouw reactie met linkjes daar plaatsen?
+4
rene-de-jong
@Weidezicht met enige vertraging komt 't later wel eens in beeld:
prikkebord.nl/topic/247878/…

Ik heb geen tijd om alle sites bij langs.

Wel ben ik o.a met bovenstaand verhaal bezig bij o.a. de Provincie FRL; Wie beoordeeld welke natuur en hoe dan ??

En dan kom je er achter dat ze aan kringloop monitoring doen, dat houdt in; verwijzen naar elkaar en uiteindelijk NIET weten waarom bepaalde natuur ongunstig beoordeeld wordt.

De sector heeft het druk met elkaar de tent uit vechten, haantjes gedrag en profileringsdrang.
Weidezicht
@rene-de-jong als zo n lto echt wat wil, zetten ze paar specialisten in die de hele dag de media op de juiste feiten wijzen en in elke talkshow aanschuiven.
BertK
@Weidezicht Moeten ze die wel inhuren, heb niet het idee dat ze die zelf hebben, anders weten ze dat goed te verbergen.
Zwaagdijk
@Weidezicht dat heb je goed. De GroenLinks/vega mensen doen dat wel. Die snappen het. Zo moet je het doen. Welkom in de nieuwe tijd.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Weidezicht:
als zo n lto echt wat wil

Punt is: ze willen het dus NIET.
HansBa
@kanniewaarzijn denk eerder dat er nog te weinig lid zijn en het dus niet te betalen is om zulke specialisten in te huren...
+4
Porky
Word dood ziek van dat gelul over stikstof en de natuur, dat er mensen letterlijk kapot gaan die langs de A10 in amsterdam wonen, en de mensen die de goorste en smerigste stoffen inademen bij de hoogovens ( zelfs de laatste sneeuw was zwart ) hoor je die "natuur vrienden" niet over, nee klagen over een eikenboom die doodgaat ,die niet op zandgrond thuishoort , dat snappen ze niet met hun domme koppen, maar wel een grote tering zooi achter laten na een demonstratie en feesten in de steden, ik walg van dat vieze linkse tering tuig
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!