Cono Kaasmakers van klimaatneutraal naar klimaatpositief

Cono Kaasmakers, bekend van onder andere Beemster kaas, heeft de ambitie om in 2030 met zijn hele kaasketen klimaatpositief te zijn. Daarmee is het bedrijf naar eigen zeggen de eerste zuivelorganisatie in Nederland. De ambitie past binnen het duurzaamheidsbeleid van de onderneming.

Deel dit topic

Reacties

+9
Erco
Weer n tierelantijntje erbij! weer kostprijsverhogende onzin. we noemen het straks een premie en het is gewoon een herverdeling van t melkgeld. maar als we onder de kostprijs maar nog wel een half centje meer dan de rest uitbetalen moeten de leden blij zijn... ohnee ze houden me goed in de gaten hier: Wat goed van deze prachtige, duurzame melkfabriek! chapeau! formidabel!
arie.j
Quote Reactie van @Erco:
Weer n tierelantijntje erbij! weer kostprijsverhogende onzin. we noemen het straks een premie en het is gewoon een herverdeling van t melkgeld. maar als we onder de kostprijs maar nog wel een half centje meer dan de rest uitbetalen moeten de leden blij zijn... ohnee ze houden me goed in de gaten hier: Wat goed van deze prachtige, duurzame melkfabriek! chapeau! formidabel

Er was geen chagrijniger commentaar mogelijk?
Erco
@arie.j ik lees te lang jouw commentaren denk 😉
robotmelker
@arie.j Ojawel.....maar dat blijft jouw nu nog gespaard!!
nieuwoord
@Erco Pas maar op ze hebben je al in de gaten #arie.j
+1
overstekend wild
@Erco kro-ncrv.nl/de-portemonnee-van-poetin/.
We zijn allemaal nog steeds afhankelijk van Russisch gas
Ynze Oenema
@Erco dikke zeur ben je. Je hebt een torenhoge melkprijs en zit maar op cono af te halen op dit forum.

Wees toch trots op je eigen coöperatie
Jannus
Quote Reactie van @Ynze Oenema:
Wees toch trots op je eigen coöperatie

De Cono is als kleine coop erg onderscheidend bezig,ik zie dat als lef hebben het anders te doen en zo een afzet blijven genereren dat zich onderscheid,ze waren de 1ste met weidegang en de rest hobbelt erachter aan en dat geeft aan dat zij toch een kleine luis zijn in de pels die blijkbaar in staat is jeuk te veroorzaken waar anderen zich aan het verkrabben tot bloedens toe en de Cono gaat gewoon door
Slingeland
@Ynze Oenema Ja Eric, het lijkt nergens op wat je doet!!
Je hebt een eigen mening
Ze zullen je wel even sensibiliseren
+1
duitser
@Ynze Oenema torenhoog? Beter als de rest ja, maar dat is wat anders. Maar mag je daarom geen kritiek hebben? Zo ging dat ook bij rfc en weten hoe de vlag daar nu bij hangt. Altijd kritisch blijven
Ynze Oenema
@duitser als je tevreden bent doe je iets niet goed op dit forum😅
Ouwe Gerrit
Quote Reactie van @Ynze Oenema:

@Erco dikke zeur ben je. Je hebt een torenhoge melkprijs en zit maar op cono af te halen op dit forum.Wees toch trots op je eigen coöperatie

Zo is dat. Met wat vaseline valt het allemaal best mee.
+1
sorry
Het wachten is op een overtreffende trap van frieslandcamping zijde
Erco
@sorry ze kijken idd allemaal naar elkaar
mlkvhoudr
@Erco krijgen jullie als eigenaar van de toko ook een bussinessplan te zien wat natuurlijk niet uit hoeft te komen maar wat de meerwaarde is die op het erf van de eigenaren van de Cooperatie terecht komt.
Of in ieder geval wat het target is van klimaatpositief zijn als coöperatie, is dat marktbehoud? Margeuitbreiding? Marge behoud? toegang tot andere markten dus meer omzet genereren?

Ik zou denken als het bestuur kan aangeven aan haar leden/eigenaren dit is ons target en dit verwachten we er mee te bereiken dat dat ontzettend bijdraagt aan de motivatie van de eigenaren om er positief aan mee te doen
+1
Erco
@mlkvhoudr het bestuur zegt alleen dat het uitkan. Maar met bewijzen komen ze niet. Ik wil cijfers zien. Laten ze dat niet zien is het mij duidelijk. Als je idd gewoon vooraf een business plan of scenario kan laten zien is het anders
. Dit word n gevalletje we douwen het door je strot. Slikken of stikken. Je hebt keus niet mee te doen maar dan vang je de premie niet EN 3-4 ct korting voor het apart ophalen. Heb je dan nog een echte keus?
+1
arie.j
Quote Reactie van @Erco:
@mlkvhoudr het bestuur zegt alleen dat het uitkan. Maar met bewijzen komen ze niet. Ik wil cijfers zien. Laten ze dat niet zien is het mij duidelijk. Als je idd gewoon vooraf een business plan of scenario kan laten zien is het anders. Dit word n gevalletje we douwen het door je strot. Slikken of stikken. Je hebt keus niet mee te doen maar dan vang je de premie niet EN 3-4 ct korting voor het apart ophalen. Heb je dan nog een echte keus?

Gewoon met de maatschappelijke tendens mee bewegen.
Dat is niet alleen voor je financiën het beste, maar ook voor je gemoedsrust.
Het is net als de mode, wat in de mode is dat vind de meerderheid mooi, en 5 jaar later vinden dezelfde mensen je er voor schand mee loopt, en je er hopeloos ouderwets mee uit ziet.
Met huizen idem dito, tegenwoordig lijkt het of het gros van de mensen alleen nog de kleuren wit en zwart kent.
Zwarte kozijnen, grote oppervlakten met gepotdekselde zwarte planken zoals vroeger een boerenschuur , alleen is het nu nog wat meer pikzwart.
En ga zo maar door. Vind het vreselijk lelijk, maar ze doen verder maar.
Zelf bouw ik een huis in 30tiger jaren stijl , dat is vrij tijdloos en altijd mooi.
Maar je vraag je wel eens af waar het verstand van sommige welstand commissies zit.
Ook dat verandert weer een keer, misschien krijgen we dan weer Art Deco zoals een honderd jaar geleden, daar moet je wel even aan wennen, maar is op zich nog wel mooi.
Bij dat klimaatneutraal e.d. spelen natuurlijk nog andere factoren een grote rol.
Maar een groot stuk ervan is toch proberen om een deel van de consumenten een meerprijs te laten betalen waar een deel van de boeren en leden goed mee zijn.
Verder om als fabriek totaal een goede naam te krijgen zodat producten daaruit op zich al wat meer opbrengen En zo probeert men als coöperatie maximaal het belang van de boerenleden te bevorderen.
mlkvhoudr
@arie.j meebewegen of vooruit lopen ?
arie.j
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
@arie.j meebewegen of vooruit lopen ?

Dat is aan jezelf.
mlkvhoudr
@arie.j ik kies zeker niet voor vooruit lopen maar ik bedoelde of je vond dat cono hiermee mee bewoog of voor de muziek uit loopt, wat is jouw inschatting?
Als t meebewegen is komen we allemaal aan de beurt dus daar zie ik wel een verschilletje in
+1
arie.j
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
@arie.j ik kies zeker niet voor vooruit lopen maar ik bedoelde of je vond dat cono hiermee mee bewoog of voor de muziek uit loopt, wat is jouw inschatting?Als t meebewegen is komen we allemaal aan de beurt dus daar zie ik wel een verschilletje in

Cono loopt wat dat betreft al heel lang voorop, en het heeft ze geen windeieren opgeleverd.
Maar wel een blijvend hogere melkprijs dan de rest.
In het begin vond ook ik dat die directeur zich druk maakte over onzin.
Maar gaandeweg moest ik toegeven dat hij de maatschappelijke ontwikkelingen en de richting waar het heen zou gaan erg goed heeft ingeschat.
En ik ben zonder meer positief over CONO en hun manier van tot waarde brengen van de melk.
We zijn onderhand nu zover dat gewone melk die zelfs geenweidemelk is, een erg magere melkprijs oplevert. En die verhoudingen zullen in de toekomst niet beter worden.
Verder is het natuurlijk zinloos om met je eigen mening over duurzaamheid etc,. te komen.
Een boer levert geen melk aan zichzelf, maar aan een ander. Daarbij is de klant koning, dat ongeacht wat voor rare wensen die klant ook zou mogen hebben..
+1
Erco
@arie.j Ze lopen met veel dingen voorop inderdaad. Maar dat wil niet zeggen dat t louter positief is. Enhet verschil is dat jij vind dat het ze geen windeieren heeft gelegd en ik gewoon zeg zoals het is, Ze betalen de minst slechtste melkprijs is. Maar om dan maar meteen een veer in hun reet te stoppen? Ik zie gewoon n melkprijs van 30 jaar terug en n kostprijs die gewoon oploopt, mede door deze tierelantijntjes. Vlog bijv is leuk en staat leuk bij de melkprijs opgeteld maar die 1 cent extra ben je ook allang kwijt aan kosten. Maar dat zie je niet terug dus is vertekend. En dat geldt met veel meer tierelantijntjes ook bij andere fabrieken. Meer werk, meer regelgeving, meer frustraties en minder overhouden
arie.j
Quote Reactie van @Erco:
@arie.j Ze lopen met veel dingen voorop inderdaad. Maar dat wil niet zeggen dat t louter positief is. Enhet verschil is dat jij vind dat het ze geen windeieren heeft gelegd en ik gewoon zeg zoals het is, Ze betalen de minst slechtste melkprijs is. Maar om dan maar meteen een veer in hun reet te stoppen? Ik zie gewoon n melkprijs van 30 jaar terug en n kostprijs die gewoon oploopt, mede door deze tierelantijntjes. Volg bijv is leuk en staat leuk bij de melkprijs opgeteld maar die 1 cent extra ben je ook allang kwijt aan kosten. Maar dat zie je niet terug dus is vertekend. En dat geldt met veel meer tierelantijntjes ook bij andere fabrieken. Meer werk, meer regelgeving, meer frustraties en minder overhouden

Als jij graag frustraties wil dan ben je daar natuurlijk vrij in.
+1
Erco
@arie.j als je ziet dat de kosten bij de fabriek enorm stijgen, en de regeltjes waar je aan moet voldoen ook, zonder onderbouwing dat het uit de markt komt, want de melkprijs die niet meestijgt dan komen de frustraties soms vanzelf, niet voortdurend gelukkig want dan gaat er een bord in de tuin 😉
+1
mlkvhoudr
@arie.j jij loopt al even rond op deze aardkloot kun jij je herinneren dat er een periode is geweest waarin cono slecht betaald heeft ? Naar mijn idee is het Beemster merk altijd al een goed lopend merk geweest het is naast Rouveen al een kleine eeuwigheid de beste betaler in Nederland naar mijn idee, dat maakt het zo lastig inschatten wat de duurzaamheid daar aan bijdraagt. Dat @Erco daar graag bewijs voor wil zien snap ik wel.

Dat staat los van mijn mening dat ik al jaren de mening ben toe gedaan dat we als sector uit die rol moeten van in het defensief en moeten zorgen dat we de problemen voor zijn.

Arla heeft ook een uitgebreid duurzaamheid pakket en begint nu ook beter te betalen maar heeft ook een jarenlange reorganisatie achter de rug dat maakt dat het lastig blijft om het effect van de duurzaamheid op de mp te kunnen meten
+1
arie.j
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
@arie.j jij loopt al even rond op deze aardkloot kun jij je herinneren dat er een periode is geweest waarin cono slecht betaald heeft ? Naar mijn idee is het Beemster merk altijd al een goed lopend merk geweest het is naast Rouveen al een kleine eeuwigheid de beste betaler in Nederland naar mijn idee, dat maakt het zo lastig inschatten wat de duurzaamheid daar aan bijdraagt. Dat @Erco daar graag bewijs voor wil zien snap ik wel.Dat staat los van mijn mening dat ik al jaren de mening ben toe gedaan dat we als sector uit die rol moeten van in het defensief en moeten zorgen dat we de problemen voor zijn.Arla heeft ook een uitgebreid duurzaamheid pakket en begint nu ook beter te betalen maar heeft ook een jarenlange reorganisatie achter de rug dat maakt dat het lastig blijft om het effect van de duurzaamheid op de mp te kunnen meten

Voorop lopen wat betreft melkprijs in de jaren 90tig wil helemaal zeggen dat het 30tig jaar later nog zo is. Juist de voorsprong maakt nogal eens lui en zelfgenoegzaam.
Maar om blijvend aan de top te zitten is en blijft een uitdaging
mlkvhoudr
@arie.j en moet je elkaar uitdagen om die voorsprong te verdedigen of moet je het gewoon aan de professional over laten die veel beter in de materie zit en ga je hem of haar alleen maar voor de voeten lopen, bij dat laatste moet je als eigenaar dus eigenlijk accepteren dat je geen direct zeggenschap hebt in je eigen eigendom
+2
arie.j
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
@arie.j en moet je elkaar uitdagen om die voorsprong te verdedigen of moet je het gewoon aan de professional over laten die veel beter in de materie zit en ga je hem of haar alleen maar voor de voeten lopen, bij dat laatste moet je als eigenaar dus eigenlijk accepteren dat je geen direct zeggenschap hebt in je eigen eigendom

Waarom heb je eigenlijk als boeren een coöperatie en heeft een bestuur van een coöperatie een zo deskundig mogelijke directie en directeur in dienst genomen?
Dat is toch omdat die boeren zelf hun melk verwerken niet zien zitten en voor de verdere afzet ook geen tijd hebben en genoeg vakdeskundigheid bezitten?
mlkvhoudr
@arie.j daar valt geen speld tussen te krijgen
Erco
@arie.j laat die klant dan ook betalen voor zijn wensen Arie want anders leg je de kosten bij de boer neer
arie.j
Quote Reactie van @Erco:
@arie.j laat die klant dan ook betalen voor zijn wensen Arie want anders leg je de kosten bij de boer neer

Jij verkoopt niet aan de klant, tenzij je zelf kaas maakt en een kaaswinkel hebt.
Dat laatste zou voor veel boeren wel eens nuttig kunnen zijn om klantgericht te produceren en te verwerken.
sorry
Quote Reactie van @arie.j:
Zelf bouw ik een huis in 30tiger jaren stijl , dat is vrij tijdloos en altijd moo

met een warmtepomp erin ?
arie.j
Quote Reactie van @sorry:
met een warmtepomp erin ?

Warmtewisselaar op de lucht en zonnepanelen, 't moet immers zonder gas tegenwoordig.
Warmtewisselaars op lucht hebben tegenwoordig wel tot 600% rendement en zelfs bij 10 graden vorst kunnen ze genoeg warmte uit die koude lucht halen
En natuurlijk daarbij de hoogst haalbare isolatie en vloerverwarming.
Een Aardwarmtepomp met warmtewinning uit grondwater kan ook, maar is veel duurder en de terug verdientijd is ook veel langer , dus duidelijk minder aantrekkelijk.
Kosten van bouwen gaan natuurlijk op die manier wel flink omhoog.
Daar kan ik ook wel op gaan schelden en gefrustreerd over doen, maar het is niet anders en ik heb de centen ervoor dus maak ik er me niet druk over.
Lees b.v. dit maar voor meer informatie, het verhaal klopt in grote lijnen

klimaatexpert.com/warmtepomp/soorten/…
crisis
Quote Reactie van @arie.j:
ik heb de centen ervoor dus maak ik er me niet druk over.

Mooie quote. Daar schort het aan in de melkveehouderij. Wel duurzaamheidseisen, geen centen.
+1
pieta
@arie.j Zolang je niet kunt vaststellen hoeveel invloed het merk Beemsterkaas met zijn smaak en bekendheid bijdraagt aan de opbrengsten van CONO kun je ook niet vaststellen wat voorop lopen met diverse zaken bijdraagt.
+1
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@arie.j Zolang je niet kunt vaststellen hoeveel invloed het merk Beemsterkaas met zijn smaak en bekendheid bijdraagt aan de opbrengsten van CONO kun je ook niet vaststellen wat voorop lopen met diverse zaken bijdraagt

Ook jij weet dat wanneer je alle gevolgen en aspecten van een investering tot op de punt en komma van te voren wil weten, je veel te laat of helemaal niet aan het investeren toe komt
+2
pieta
@arie.j Juist daarom zou je de hogere melkprijs dus ook niet zomaar aan de duurzaamheidseisen toe moeten schrijven. Ze hebben gewoon goede merken met Beemster. Daar gaat een groot deel vd productie in (denk ik). En natuurlijk hebben ze graag een mooi verkoopverhaal. Maar de essentiële vraag blijft koopt de consument Beemsterkaas vanwege de (onderscheidende) smaak of omdat er VLOG-voer is gebruikt?
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@arie.j Juist daarom zou je de hogere melkprijs dus ook niet zomaar aan de duurzaamheidseisen toe moeten schrijven. Ze hebben gewoon goede merken met Beemster. Daar gaat een groot deel vd productie in (denk ik). En natuurlijk hebben ze graag een mooi verkoopverhaal. Maar de essentiële vraag blijft koopt de consument Beemsterkaas vanwege de (onderscheidende) smaak of omdat er VLOG-voer is gebruikt?

Er is Beemster, Leerdammer, Old-Amsterdam en weet ik wat voor kaas nog meer.
En ook de kaas uit NoordHoland Van voorheen Campina en nu RFC brengt sinds jaar en dag meer op dan die van elders (productie is ook wat anders en geeft iets hoger kostprijjs).
Dat heeft allemaal niets te maken met duurzaamheids eisen.
Toe, kijk er eens wat minder vooringenomen naar.
In Friesland was vele jaren de hoogste melkprijs, met fabrieken als de Goede Verwachting voorop.
Is daar soms ook nu nog een veel hogere melkprijs?
Als Cono niets had gedaan dan Beemsterkaas maken dan kwamen ze nu(en al eerder) schaalgrote en productie differentiatie te kort. Dus te weinig risicospreiding.
En waren ze of gefuseerd met een grotere coöperatie of hadden ze noodgedwongen een nauwe samenwerking met grotere coöperatie of grote particulier.
Maar vrijwel zeker ook een wat mindere melkprijs.
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Dat heeft allemaal niets te maken met duurzaamheids eisen.Toe, kijk er eens wat minder vooringenomen naar.

Ik schrijf geen niets Arie maar "niet alles". Dat is anders. Ik snap wel dat je in de verkoop probeert jezelf te onderscheiden. Maar hoe ver je daar in moet gaan en wat de toevoeging van het laatste beetje "duurzaamheid" netto toevoegt aan het resultaat vd melkveehouder is gewoon niet gemakkelijk te beantwoorden. Daarom nam ik VLOG als voorbeeld. Erco zegt dat dat voer je 1 cent meerkosten geeft. Hoeveel meer dan 1 cent stijgt de melkprijs er van? Kun jij dat even duiden? Waarschijnlijk niet. Daar doel ik slechts op. Zelf zijn we PP-leverancier bij RFC. In de eisen voor PP zitten goede dingen maar ook onzindingen.
mlkvhoudr
@Erco lastige discussie in principe is elke eigenaar gelijk binnen een coöperatie toch? dus dan zou iedereen over de zelfde info moeten kunnen beschikken in theorie.
De praktijk zal wel weerbarstiger zijn
Erco
@mlkvhoudr op papier zijn het nog coöperaties, zegt dat genoeg? 😉
arie.j
Quote Reactie van @sorry:
Het wachten is op een overtreffende trap van frieslandcamping zijde

Als de plus dan ook de overtreffende trap is, dan is het probleem niet zo groot denk ik 😃
+2
de Tank
Nu niet allemaal doorslaan, straks wordt het weer te koud op aarde. Ik offer mij wel op om dat niet te laten gebeuren.
+3
mlkvhoudr
@de Tank waren we net goed op weg om het subtropische toeristen paradijs van Europa te worden gooit cono roet in het eten😅😉
ted9
@mlkvhoudr Merk je ook direct met dit koude weer van de laatste weken.
mlkvhoudr
@ted9 ik wel, ik heb de koeien nog binnen met een sjaal om en een muts op......
Die melkfabrieken laten ons weer in de kou staan 😆
Slingeland
Nou Hein, sta jij mooi voor paal!
Wat loopt Rfc een eind achter op deze geweldige Cono!
Rfc kan beter!!
Laat je niet piepelen door zo’n kleine club
Een beetje bent gaat voor de overwinning
+1
gprumo
Waarom is er altijd een gros boeren wat tegen verandering is? We kunnen toch niet stil gaan staan als sector, we moeten wel wat gaan doen richting de verduurzaming. Je kan wel altijd tegen de stroom in gaan zwemmen, maar daar word je alleen maar moe van en je raakt verder achterop.
sorry
@gprumo dat is wel een hele oude deutz
gprumo
@sorry dat is inderdaad een oude trekker, maar doet het nog prima.
+1
sorry
Quote Reactie van @gprumo:
r, maar doet het nog prima

maar wel vervuilend,ik zeg 1 cent korting op je melkgeld en herverdelen aan fendt boeren met een stage 5 motor...
+3
Slingeland
@gprumo Waarom willen een stel boeren toch altijd een wedstrijdje wie kampioen duurzaamheid op papier is?
Waarom interesseert het die boeren niet dat het een papieren schijnwerkelijkheid is?
Waarom verdiepen die boeren zich niet in de criminele modellen die gebruikt worden?
Het antwoord weet ik waarschijnlijk wel
Ze zijn te dom om het te zien of willen graag in dezelfde baantjescarousel als hun afgoden
gprumo
@Slingeland het is niet perse een wedstrijdje, je kan er ook wat mee verdienen. En de ''criminele '' modellen kloppen na mijn inzien ook niet helemaal, maar dat betekend niet dat we als sector niks hoeven te doen.
+1
Slingeland
@gprumo Je denkt dat je er wat mee verdient
Dat herverdelen is collega’s naaien
gprumo
@Slingeland jij vindt het collega’s naaien, maar omdat meestal die melk beter wordt verkocht, kan de fabriek een hoger basisprijs betalen.

Als sector kunnen wij nog heel veel verbeteren, qua uitstoot, eigen krachtvoer verbouwen, dier vriendelijk niveau kan het altijd beter. Als ondernemer moet je altijd beter willen voor dier en natuur. Als de pluimveehouderij nooit wat had verandert hadden we nog steeds batterij kippen. Dat zijn gewoon verbeteringen en daar moeten we naar streven als sector. Hakken in het zand heeft geen zin en daar wordt je al helemaal niet vrolijker van. Geniet van je vak en omarm de veranderingen en haal er wat positiefs uit. En dat ik de reken modellen niet vindt helemaal vindt kloppen betekend niet dat we niks hoeven te doen. Als je beter kan doen moet je dat ook willen.
Slingeland
@gprumo Je noemt drie punten
Uitstoot verminderen is altijd goed
Maar om er een aflatenhandel van te gaan maken
zoals cono doet is verschrikkelijk
Welke boer staat er smorgens op met de gedachte: ik zal vandaag er een boel diesel doorjagen of het electriciteitsnet leegtrekken?
Flauwekul om uitstoot als kpi te nemen. Bovendien alleen maar crimineel te bepalen met de kringspierwijzer. En dat ding vullen we zelf in💩💩💩💩💩💩😡💩💩💩💩💩💩💩💩💩
Tweede onzinargument: zelf krachtvoer verbouwen. Wat wordt de wereld daar beter van?? Wat is er mis met het opwaarderen van de huidige reststromen of de tarwe of mais van een akkerbouwer te kopen??
Diervriendelijk niveau ben ik het mee eens
Je ziet nogal wat ellende wanneer je verder durft te kijken dan de kou weidegang
De sector koopt haat verantwoordelijkheid mbt dierwelzijn af door te schreeuwen dat koeien 720 uit per jaar minimaal buiten lopen. Voor de rest is dierenwelzijn een zwaar ondergewaardeerd aspect
Slingeland
@gprumo Op welk gebied doet de melkveehouderij het niet goed en moeten er stappen gezet worden?
Spuit11
@Slingeland Je geeft zelf het antwoord al. Er is geen hond die deze klimaatonzin nog gelooft, maar sta je aan de goede kant dan kun je er best op cashen. Totaal gaat het om 900.000 miljard dollar. Daar wil iedereen wel wat van mee snoepen.
Beter ten hele gedwaald dan ten halve gekeerd
+2
sorry
Quote Reactie van @Spuit11:
kun je er best op cashen. Totaal gaat het om 900.000 miljard dollar. Daar wil iedereen wel wat van mee snoepen.

dat geld gaat voornamelijk naar lto projectjes Dlv dikzakmanagementsupport ..etc..

net zoals de schadevergoeding in groningen niet bij de bewoners terecht komt
+1
Erco
@gprumo verandering is overal en alleen maar goed. maar dezelfde opbrengstprijzen als 30 jaar terug zie je alleen maar in de landbouw en dat is t punt nu net
gprumo
@Erco vraag en aanbod verhaal, zolang iedereen het voor die prijs blijft maken wordt het nooit duurder, tenzij je een niche markt creëert.
duitser
@gprumo is er zo’n overschot aan zuivel dat we maar goed 30 ct krijgen?
gprumo
@duitser
Zolang je met het buitenland wilt blijven concurreren ga je nooit een fatsoenlijke prijs krijgen. Daarom zijn concepten als “Albert Heijn melk “ mooi omdat je er een meerprijs op pakt.
duitser
@gprumo waar kan men in het buitenland zonder overheidssteunen dan de melk voor onder de 30/35 ct produceren?
Ted6
@Erco Voor gewoon witte melk, zonder verdere eisen of tierelantijnen, en dan een melkprijs van 33 of 34 cent beuren, dat is het alternatief.
van Ittersum
@Ted6 voor een gros ook aanvaardbaar als ze maar massa mogen leveren. Wees blij dat er nog fabrieken zijn waar je nog mag kiezen op welke weg je wilt zijn. Ofschoon de basiseisen daar ook mee omhoog gaan
jack-konijn
Verdeel en heers.

Je ziet het! Het werkt!
+1
Melkweb
Niets is zomaar iets en wie denkt dat Cono meer betaald omdat ze op een gelijkwaardige speelveld betere management(dan bijvoorbeeld Campina) hebben moet ik helaas teleurstellen. Ze betalen beter omdat er meer inspanning van hun leden gevraagd wordt. Of de boer netto netto na aftrek van alle kosten daar ook beter van wordt zie ik nooit een berekening van. We vergelijken alleen wat er bij de voordeur betaald wordt nooit wat daar voor gedaan moet worden. Ik zou op basis van de Cono richtlijnen eerst een tonnetje of 4 moeten investeren voor zeg maar 2 a 3 cent meer, nog buiten de extra arbeid die dat waarschijnlijk gaat kosten. Ben ik dan beter uit, da's de vraag nog
pieta
Quote Reactie van @Melkweb:
k zou op basis van de Cono richtlijnen eerst een tonnetje of 4 moeten investeren voor zeg maar 2 a 3 cent meer

Waar moet je in investeren?
Erco
@Melkweb en voor die ene vlogcent meer ben je aan kosten alweer meer kwijt.... 😅😬
Melkweb
@Erco bepaalde dingen gaan wel omdat je bedrijf er voor leent. Maar er zijn dingen die gewoon niet gaan. Wil niet zeggen dat daardoor de rest ook moet stilstaan. Vroeg of laat moet je toch alles aanpassen of verkassen, zo nuchter moet je alles toch zien
The Hurminator
@Erco
Quote:
en voor die ene vlogcent meer ben je aan kosten alweer meer kwijt....
als jouw voerleverancier een beetje met je mee denkt dan kan het je met gemak een halve cent opleveren. Als je maar wil....
Erco
@The Hurminator dat is een tijdje zo geweest ja, maar nu is het al geen halve cent meer. Denk je dat al die extra poppetjes en regels en toezicht ook geen tienden van centen kosten? Het gaat mij erom dat er steeds meer tierelantijntjes bijkomen, wat soms niet eens altijd geld (vaak wel) maar wel tijd (=geld?) en inspanningen kost. De kosten blijven stijgen en de melkprijs is eerder zakkende dan stijgende, dezelfde als pak m beet dertig jaar terug. Van puur koeien melken zonder alle overige opbrengsten kan hier niet de bank van betaald worden en dat zal bij veel boeren die het net overgenomen (en niet gekregen) hebben net zo zijn. Tuurlijk zijn we blij dat we die overige opbrengsten hebben die sommige boeren niet hebben (zoals elk jaar 1/6 van het areaal verhuur voor tulpen a 5000 per ha) maar voor sommige dingen maken we wel veel meer uren en inspanningen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
73
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0