Beter verdienmodel met melktoeslag Albert Heijn

Veel melkveehouders zoeken een beter verdienmodel. Wibo Hettinga uit het Friese Burgwerd vond dat in programma 'Beter voor Koe, Natuur en Boer' van Albert Heijn en Royal A-ware.

Deel dit topic

Reacties

+1
Jawis
Eerst 2,5 cent eraf....aware prijs.... en dan 5 cent erbij...netto 2,5 cent voor pittige eisen waaronder grondgebondenheid.
hoest
@Jawis de eisen voor de ah lijn zijn idd best pittig maar hoezo 2,5 cent eraf eerst?
Jawis
@hoest aware betaalt standaard 2,5 cent minder dan rfc..
hoest
@Jawis ooh 🤔
Sjaakiee
@Jawis dat hangt helemaal af hoe je bedrijf er al bij staat
+4
@Jawis Ieder bedrijf is grond gebonden, en als er mest word afgezet naar een ander bedrijf SOWATT ??? Stoppen ook met deze onzin (grondgebonden )lijd alleen tot TORENHOGE financieringen .
+1
Jawis
@Detukkeroettwente ik kon niet meedoen toenertijd, ik ben niet grondgebonden.
grös
@Detukkeroettwente
Hangt ook wel een beetje van de lokale grondprijs af, ik heb toch veel best nogal wel behoorlijk grote stallen gebouwd zien worden, dat had qua grondoppervlak op zich niet altijd gehoeven, maar ik snap ook wel dat je met 3 man in een bedrijf je kapot verveeld als er maar 80 koeien gemolken hoeven worden.
+1
pieta
Quote Reactie van @grös:
dat je met 3 man in een bedrijf je kapot verveeld als er maar 80 koeien gemolken hoeven worden.

Daarom moet je dan ook naar 240 koeien met 3 man. Heb je meer werk en regelmatig adviseurs op bezoek. Gaat het wat slechter dan begroot komt de bank nog eens een keer vaker langs. Ideaal. 😁
ntd79
@pieta of twee man gaan iets anders doen. Drie kapiteins op een schip...
+4
cjw73
@ntd79 de 3 man valt meestal nog wel mee. Het zijn meestal de dames er van, die voor de problemen zorgen.
ntd79
@cjw73 haha, ja vaak is dat wel zo, zolang ze alledrie vrijgezel zijn, of een niet, dan wil het vaak wel
+1
ntd79
@cjw73 maar als je met drie gezinnen van 240 koeien wilt vreten, dan hoef je weinig geks te doen in financiering en mag de wederhelft ook wel buiten de deur gaan werken, anders wordt de soep dun😅
Noorderling
@ntd79
Met busjes van 50-100 euro per uur van het erf af houden kun je al wel een inkomen bijelkaar schrapen.

Je kunt dan niet voor elk wissewasje een monteur bellen, bekapper, inseminator, vollebk automatiseren. Die staan ook indirect op de loonlijst of eten mee van je resultaat.
+1
ntd79
@Noorderling dat zal, heel veel zelf doen. Mag ook wel, anders loop je elkaar in de weg.
+1
pieta
@ntd79 Van 80 koeien kun je een prima inkomen halen. Bij 240 waarbij er 160 eigenlijk vd bank zijn mag je al blij zijn met één inkomen.
Noorderling
@pieta ook bij die 80 is ooit de helft van een ander geweest of misschien nog steeds wel. Je moet toch een keer wat en kunt nooit zien wat een ander al op het droge heeft getrokken.
+2
pieta
@Noorderling Klopt. Ik wil alleen maar zeggen dat het aantal koeien me niet direct alles zegt. De een heeft er 60 van zichzelf, de volgende heeft er 300 vd bank. Het is maar waar je naar kijkt. De 1e heeft nu wellicht financieel makkelijker een kostwinning terwijl de tweede het op de lange termijn wint.
ntd79
@pieta tweederde gefinancierd? Welke bank doet dat?
cjw73
@ntd79 tegenwoordig weinig meer. 10 jaar geleden geen probleem hoor.
ntd79
@cjw73 als je de waarde van het quotum niet meetelde wel, anders ook niet
Erco
@cjw73 Bijn alles gefinancierd 15 jaar terug ook nog
cjw73
@Erco dat gaf ik ook aan. Hier net zo, maar das nu iets minder makkelijk.
+1
pieta
@ntd79 Weet ik niet. Ik wou alleen maar stellen dat een kostwinning halen op 80 koeien waarvan een deel eigen is makkelijker is dan wanneer de gehele uitbreiding gefinancierd er bovenop komt.
Jaap40
@grös...lokale grondprijs.... waarom zou je eigenaar van de grond moeten zijn om grondgebonden te zijn.
De grond waar mest gebracht en (kracht)voer gehaald wordt zou leidend moeten zijn.
cjw73
@Jaap40 mits je het op papier hebt. Anders is het gewoon mestafzet en voer aankoop.
+1
Jaap40
@cjw73 daar zit dus het grote lek in een goed grondgebonden systeem.
Haal je Tarwe van buurman en mest terug naar buurman dan is daar geen grondgebondenheid systeem voor bij RVO.
cjw73
@Jaap40 das ook niet meer dan normaal he. Want mijn buurman heeft geen tarwe dus dan zou zoiets niet voor mij gelden. Terwijl ik hier de mest ook zo af kan zetten bij akkerbouwers
Jaap40
@cjw73 voor mestafzet naar akkerbouwer geldt dit net zo goed. Liefst regionaal. En voer gebruik van akkerbouw. Import uit Zuid Amerika en ukraine kan zo vermeden worden.
Waarom wil de rvo hier geen medewerking aan verlenen om dit goed te keuren als grondgebondenheid? Korte keten.
+1
grös
@Jaap40
Teken het dan ook zelf in, probleem opgelost.
Of past dat weer niet goed met derogatie of de kringloopwijzer?
Jaap40
@grös zelf intekenen? Dan krijg nooit weer een kilo Tarwe van mijn buurman.
grös
@Jaap40
Ja kun je dat land niet gewoon huren, kunnen wij ook niet meer roepen dat collega's de verliezen in de KLW bij de akkerbouwer neer leggen.
Jaap40
@grös waarom zou een akkerbouwer verhuren? Denk bijvoorbeeld aan betalingsrechten te gelde maken. Regionaal/ Nederlands krachtvoer zou een grote stap betekenen naar grondgebondenheid.
cjw73
@Jaap40 nee dat hoeft dan ook niet want dat kun je er dan zelf op verbouwen
Jaap40
cjw73
@Jaap40 als je het land huurt kun je zelf tarwe verbouwen.
Noorderling
@cjw73
Loopt de akkerbouwer weer vast met zijn vergroening, gewasdifferentiatie, melkveehouder met 80% grasland. Het totaal plaatje klopt en dan moeten wij landbouwers de praktijk aanpassen aan de theorie. Terwijl je met een vinkje twee BRS nummers kunt koppelen, als men het wou was het al lang geregeld.
cjw73
@Noorderling dat begrijp ik wel. Alleen dan klopt het ook bij een intensieve die gewoon zijn mest afvoert en voer aankoopt.
+1
Noorderling
@cjw73
We houden die hele intensief extensief discussie zelf in stand terwijl het nergens voor nodig is of aan bijdraagt in mijn ogen. Het is vaak zelfs zo dat de mest van een derogatiebedrijf op 170kg N grond komt er daarmee minder bemesting.

Doordat iemand anders de grond opgeeft, verleg je vooral het teeltrisico. Als een ander dat wil nemen en er aan denkt te kunnen verdienen, waarom moet die gras, mais, tarwe en weet ik veel wat dan perse op mijn naam staan?

We verbouwen hier ook pootgoed voor noord Afrika, Bangladesh, Kazachstan, Pakistan. Uien gaan naar Senegal, Ivoorkust, Brazilie. Maar we maken er zelf mede een probleem van dat we niet het teeltrisico nemen voor granen en bijproducten binnen 20kilometer van ons bedrijf. Hetzelfde geld voor import/export. Ik zit sneller in Duitsland dan in maastricht of zeeuws vlaanderen, Bremen is dichterbij dan Amsterdam. Wat is dan export?
In de USA moet melk ook in 3dagen in de melkfabriek zijn, daar rekent men hoever men kan rijden in die 3 dagen en of dat opweegt tegen de hogere melkprijs. We denken veel te bekrompen en doordaar in mee te gaan, leggen we onszelf steeds strengere regels op.
Jaap40
@Noorderling intensief extensief discussie houden we inderdaad zelf instand, en daarmee een verkeerde basis leggend voor een heldere grondgebondenheid definitie.

Grondgebondenheid begint bij correcte mestplaatsing en krachtvoer uit de regio. En geen misleidende administratieve gecombineerde opgave invuloefening wie de grond op naam heeft.
cjw73
@Jaap40 oh dus grondgebonden past je niet. Die mest voer verhalen zijn ook fraude gevoelig.
Jaap40
@cjw73 grondgebondenheid is zeker wel ok. De invulling ervan in Nederland loopt nogal mank.
Jaap40
@cjw73 mest voer fraude gevoelig? Waarom? Kringloopwijzer is zeker fraude gevoelig.
Noorderling
@Jaap40
Afstand moet je je ook weer niet teveel op blind staren. Het klimaat moet je ook niet tegen werken, hier heb je niks te zoeken met soya, waar je elders met koolzaad, gras of mais je rendement financieel als op milieuvlak niks oplevert. Koeien in een tropisch of extreem landklimaat is dierkwelling.

Ene product past soms ook beter om te voeren dan het ander. Kan zomaar zijn dat voer een stukje per schip efficiënter is dan een niet optimaal rantsoen. Sinaasappels importeren we ook, bananen groeien hier ook niet in kassen en koopt men ook zonder schaamte.

Half iets willen afdwingen helpt niks, als milieu daadwerkelijk je doel is moet je alles afwegen. Dat gaat niet werken, met dat al het voer aan input geld kost regelt de portemonnee het milieu vanzelf wel.ik ken geen boer die momenteel soya verspilt of burger die alleen Nederlands voedsel koopt.
grös
Quote Reactie van @Noorderling:
Koeien in een tropisch of extreem landklimaat is dierkwelling.

Dat is ook zo, ieder koeienras en zelfs bepaalde lijnen zijn gefokt voor een bepaald gebied met bijbehorend klimaat, Nederland stuurde ooit holstein-vaarzen als ontwikkelingshulp naar vm. Joegoslavië, dat sloeg natuurlijk nergens op, maar overal ter wereld kom je ze tegen, terwijl er zat rassen zijn die veel beter tegen temperatuurswisselingen, bergachtig gebied en schralere rantsoenen kunnen.
Noorderling
@grös
Brazilië hebben ze het ook geprobeerd, gaan er ook stuk voor stuk aan door inheemse insecten en ziekten. Kruisingen met locale rassen hebben geen last. Iets is zomaar niet te kopiëren. Met gewassen geld hetzelfde.
Jaap40
@Detukkeroettwente indien mest netjes geplaatst is grondgebondenheid geborgd
jg
Mooie plus door deze melkstroom. Ben alleen benieuwd of de hectare-opbrengsten kwa droge stof en voerderwaarde voldoende zijn om 2 cent netto extra over te houden.
+1
Noorderling
@jg
Zijn is een ding, op de lange termijn blijven wordt nog wel een ding verwacht ik.
Geen glyfosaat, geen bouwland, dan valt een frisse start maken niet mee.

hetzelfde zie je gebeuren in de jaren met hoge grasopbrengsten, kun je vergelijken met een maximum aan GVE per ha. Je creeert op korte termijn een voeroverschot, men gaat achterover leunen, grasmat gaat in kwaliteit achteruit en daar betaal je in een extreem jaar de rekening van.
Ongemerkt is de voervoorraad ingeteerd, voeraankoop is duur, inzaaien slaagt niet als het zo droog is, en het jaar er op heb je nog niks waardoor je moet kopen en weer inzaaien. Dan gaat het hard van je af.
grös
@Noorderling
Vind PP- en AH-melk sowieso een beetje moeilijk doen voor een paar cent, kunt haast net zo makkelijk bio worden zonder eisen aan levensduur stikstofniveau's, bij PP mag je ook al geen round-up gebruiken, en wat als je dubbeldoelrassen hebt zoals hier de halve veestapel, een koe uierprobleem ga ik niet mee dokteren maar melk vaak gewoon een kwartier minder, nu ook 1 met nog maar 2, maar wel zware 2ekalfs koe, als ie te weinig geeft gaat ie mooi aan de slachthaak.
+3
Noorderling
@grös
Een vaars of 2e kalfs koe is mij veel te duur om op te ruimen met de huidige opfokkosten en fosfaat. Dat je met dubbeldoelkoeien of guste holsteins wellicht de slachtwaarde dicht bij de opfokkosten liggen en daarmee de pijn verzacht kan ik wel in meegaan. Het is zonde dat die koeien weg moeten en gaan als ze verder gaaf zijn, dik vertrekken via welke manier dan ook is het minst slechte scenario.

Voor mijzelf is de grootste stap naar biologisch het opgeven van derogatie en daarmee de veel lagere bemesting van grasland. Ik gebruik al niet veel stikstof op gras, er zijn genoeg gewassen die dat uit de lucht kunnen binden. De rest is ook wel op te lossen als je maar wilt, voor die melkprijs kan er ook prima wat. Als je echt naar die lagere bemestingniveau's gaat en daarmee vaak ook lagere voederwaarde's, vraag ik me af of holsteins daar bij passen. Dan kan dubbeldoel een prima alternatief zijn.

Maar het mag niet de oorzaak van problemen verbloemen omdat er altijd een plan b is, een koe opruimen. Opfok is duur en met melken is meer te verdienen dan koeien vet mesten. Heb koeien afgelopen jaar ook gemiddeld afgevoerd op 360 kilo geslacht gewicht als holstein, het kan op allerlei manieren, maar het is nooit een doel opzich. Belangrijker vind ik dat ze oud worden en gemiddeld bij vertrek 50.000kg melk hebben gegeven. Het ene mag niet ten koste gaan van het ander.
bio boer
@Noorderling op de zware klei hier zie je zelden herzaai wordt hier in de regio zeer weinig gedaan vanwege de lastige grond
JappieJo
Minder slecht verdien model bedoelen ze denk ik
+3
slagroomvla
Zowel Albert Heijn als Jan Aware zijn natuurlijk enorme weldoeners als het om de melkveehouderij gaat, dit hele verhaal is enkel om wakker dier en dat soort clubs rustig te houden, het maximaal uitknijpen van boeren is en blijft hun verdienmodel...
+1
kobus 2.0
Ze zijn actief aan nieuwe boeren werven , ze doen als of ze nog al flexibel zijn met de regels en voorwaarden .hoe is dit in de praktijk ?
hoor ook andere geluiden , een voorwaarde niet halen, en dan paar jaar terug betalen
mlkvhoudr
@kobus 2.0 wie niet waagt wie niet wint wou ik pas zeggen aan de keukentafel, maar ik heb ondertussen begrepen dat het tegenwoordig is wie niet waagt blijft maagd🙂
Dus ik zou maar gewoon instappen, tenzij je er echt van overtuigd bent dat je niet aan de voorwaarden kan voldoen
hoest
Je krijgt 5 ct meer dan de gewone weidegang stroom. Lijkt mij niet meer dan normaal dat er dan ook van je verwacht wordt dat je je aan de voorwaarden houdt.
Als ik mijn loonwerker 15% meer betaal dan bij zijn concurrent omdat hij beter materiaal heeft accepteer ik het ook niet als hij vervolgens met oud ijzer aan komt
robotslaper
@hoest Bij mij gaat erom dat het werk goed word uitgevoerd en aan de afspraak houd voor een nette prijs!!! Als hij met een oude trekker komt of een nieuwe maak mij niks uit
hoest
@robotslaper laat ik het anders zeggen jou loonwerker vraagt voor balenpers 15 euro per baal ongesneden 20 euro als de messen er wel in moeten. Jij wilt gesneden en kijkt bij de eerste baal ja mooi gesneden dus tikt 20 euro per baal af. Vervolgens blijkt bij het voeren winters dat de helft ongesneden is. Zeg je dan ook voortaan hoef je niet te snijden. En ik betaal dan 15 euro of wil je die 5 euro over afgelopen jaar ook terug.
grös
@hoest
Nee dan mag de loonwerker een andere klant zoeken die minder eisen stelt, weet ik uit ervaring 😅
Ben 1x bij deze firma geweest, en die Klaas had een heel mooi wervingsverhaal, maar ook over weidegang dat het allemaal onzin was, en dan nu 4 cent weidepremie geven ??
hoest
Het zijn trouwens ook duidelijke regels. X liters per ha, vlogvoer etc. Dat zijn allemaal dingen die je van te voren wel kunt inschatten of je je daar aan kunt houden.
kobus 2.0
Zijn er andere ervaringen ?
aan flog soya 2 cent kwijt
minder DS opbrengst 1 cent
10 % in beheer
wat ben ik vergeten ?
Grondboer9
@kobus 2.0 blijvend grasland, kun je daar n prijskaartje aan hangen?
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @kobus 2.0:
wat ben ik vergeten ?

Je rekent van je af in plaats van naar je toe 😂

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
64
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0