Plan het moment wanneer je het gras in de kuil wilt hebben

Omdat de veldtijd van het gras korter wordt, is ‘t plannen van het juiste maaimoment voor de eerste grassnede zeer belangrijk. “Een halve of hele dag het gras te lang laten liggen, wil je eigenlijk niet. Helaas gaat het in de praktijk nog wel eens mis.

Deel dit topic Plan het moment wanneer je het gras in de kuil wilt hebben (melkvee.nl)

Omdat de veldtijd van het gras korter wordt, is ‘t plannen van het juiste maaimoment voor de eerste grassnede zeer belangrijk. “Een halve of hele dag het gras te lang laten liggen, wil je eigenlijk niet. Helaas gaat het in de praktijk nog wel eens mis.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+1
labella
Wat is dit nu weer voor een lulverhaal?
+9
matt
@labella als het morgen gaat regenen,had je gisteren moeten maaien.
Tot zover mijn gratis advies 😀)
+1
matt
@labella bedankt voor de samenvatting,wilde het net gaan lezen.
bio boer
Ballen pers kan gou komen das nog voordeel van balen haksel trein wil nog wel een telaat komen kun je met eerste snee niet even naar voren halen of ze zitten vol 🤷‍♂️
+8
Noorderling
@bio boer
Sochtends als eerste inkuilen. Willen de meesten niet dus dan is er vaak nog wel een gaatje, beetje dauw zie je niets van weer. Gras koud in de bult en weet exact waar je aan toe bent. Bevalt me prima en het werk mooi optijd aan de kant.
bio boer
@Noorderling ja is zekker zo alleen laten we harken uitbesteden wil je hem niet de hele avond/nacht laten harken 😉 meestal bettelen we de loonwerker voor een week dan elke dag 20 ha persen maai dan elke dag blok van 20 ha schud het dan tussen door de balen ruimen anders krijg ik in mijn eentje die 100 ha niet aan de kant
+1
bio boer
@bio boer moet de koeien tussen door ook nog doen
Boerma
@bio boer wordt je niet helemaak gek van zoveel balen? Of komen er van bioland maar een paarbalen?😜
bio boer
@Boerma ja hangt soms mijn strot uit maar ja maar even doorzetten met de gedachte van zo lang ik door ga is het vast een keer klaar
+1
Ted6
@bio boer Je schrijft: "we bestellen de loonwerker" en vervolgens dat je alles in je eentje moet doen. Waar is die ander dan gebleven ?
bio boer
@Ted6 balenpersen en harken loonwerker ik maaien schudden balen ruimen
+1
Noorderling
@bio boer
Is ook een optie, maar komt er ook nooit vanaf. Maar is het niet makkelijker en beter elke week maaien in verband met weiden en stalvoeren wat je doet als ik het goed begrepen heb?

Maai alles elke 5 week schoon.
Dag 1 maaien, als het hard droogt alleen alles los maaien en dag 2 de rest, smiddags hark er achter en dag 3 sochtends kuilen. Tussendoor schud iemand als het nodig is, maar is afgelopen jaren ook nog maar 2 snedes nodig geweest. Hoef dan maar 1 a 2 dagen even wat extra hulp te regelen en doordat je maar 2dagen echt druk bent. Alleen afgelopen zomer was de 6uurs kuil qua planning wel een uitdaging, wel prachtig voer ondanks het droog was.

Kun je ook wel wat werk in het voren doen voor zon korte periode van 2-3dagen.
Zorgen dat meeste banden al van de bult zijn, kuilen open, hokken flink ingestrooid. Die gekkigheid wil ik er dan niet bij hebben, gebeurt er niets meer op het land.
cjw73
@Noorderling even het zeil er af en dan red de loonwerker zich zelf toch wel.
bio boer
@Noorderling ja dat we nooit klaar zijn met kuilen is soms wel vervelend zo kan ik wel alles zelf doen op persen en harken na alleen je wordt wel geleefd in de zomer zo nu dan een loonwerker heeft dat nog erger
Weidezicht
@bio boer geen neef of nicht, buurjongens vanaf jaar of 16? Die vinden dat balen rijden vast prachtig.
+1
bio boer
@Weidezicht die moet ook betaald worden en balen rijden moet je toch echt ook wel even leren als je balen wat heel en netjes in de bult wil hebben stuur eerder imand weg met de maaier of schuder dat is wat gemaklijker voor buur jonge we zijn ook wel redelijk percies met hoe je met de wagen door het land rijd zo moet je de wagen eerst goed om zetten eerst 6 achterin 6 in midden dan afvullen bij de dam zo we nooit met volle wagen door hele perceel hobbelt 😅 loonwerkers doen soms maar wat met rondjes rijden met volle wagens 🙈 je bent gou 20 ton met volle balen wagen
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Sochtends als eerste inkuilen

Heb jij maar 15 ha gras? Anders is die paar uur die in de ochtend vrij zijn niet voldoende he!.😁 Hier zijn er boeren die tegen de 100 ha gras kuilen. Die hebben de lw hele dag zowat nodig.
+1
Vdejong
Wat een flauwekul. Als het weer het toeliet, was het hier altijd : dag 1 maaien, dag 2 schudden, dag 3 harken en inkuilen. Kuilen altijd tussen 900 en 1000 vem.
ntd79
@Vdejong Dat is ook onze werkwijze. Meestal aan het eind van dag twee harkt de loonwerker alvast een bunder of twintig bij elkaar. Altijd om 7 uur beginnen ze te hakselen, en om een uur of tien als de dauw er een beetje af is, begint de hark weer, die kan de hakselaar, zeker met de eerste snede wel voor blijven. De ene keer is het wat natter, dan wat droger. De loonwerker staat er toch ook vrij strak in.
Vdejong
@ntd79 een uur voor de hakselaar kwam begonnen we te harken. Hadden samen met mijn neven een fella 4 rotor hark. Konden we meestal de harkselaar wel voor blijven. Ging hier meestal om 40 tot 50 hectare.
ntd79
@Vdejong ja, dat kan ook makkelijk met een vier elements. Alleen er gaat hier ongeveer 90 bunder in, dus dan moeten ze wel om zeven uur beginnen met hakselen, alleen dan vol in de dauw harken vind ik niks, vandaar dat ie daags ervoor alvast zoveel bij elkaar maakt, dat de hark later kan beginnen.
Noorderling
@ntd79 @Vdejong
Ze halen je ook nooit in 😉
Als je netjes wilt harken ben je toch al wel gauw 2uurtjes voorsprong nodig. Perceelsgrote maakt nog niet eens zoveel uit, of het 10 of 5ha is, je bent er al gauw een uur bezig omdat kopakkers netjes maken tijd kost. Dan staan ze ook zo achter je als ze nergens op onmogelijke wiersen stuiten.

Zonder zon valt het inderdaad niet gauw mee. Of het suiker plakt aan de tanden en lijkt het soms net een schudder, of het wil niet mooi meenemen omdat het te zwaar is.
ntd79
@Noorderling als je de blokken naast elkaar hebt liggen, met een vier elements hark, dan is het eigenlijk nog het mooiste dat de hakselaar het twee keer rondharken weghakseld, als ze op het perceel ernaast bezig zijn, dan kan een hark pas echt gang maken, heb je geen wiersen op de kopakker en flink de ruimte . Voorwaarde zijn natuurlijk grote blokken en naast elkaar gelegen, op die manier moet de hark het makkelijk aankunnen
Noorderling
@ntd79
Dat werkt inderdaad ook mooi, zeker als alle kanten niet haaks zijn.
Maar je weet ook een ding zeker, dat als je achter loopt op de bult, je ook nooit weer bij komt. Tempo gaat er nooit even uit om achterkant op te zetten of iets dergelijks, dan moet er sowieso een tweede aanrijcombinatie op de bult.
ntd79
@Noorderling doen we sinds twee jaar ook, bevalt super, shovel gaat eerst drie uur bezig, en als er een beetje lengte komt, komt trekken met kuilverdeler, shovel zet de kuil, en trekker doet niks anders dan vastrijden. We kuilen voor, dus rijden elkaar niet in de weg. Ik vond het altijd zonde dat vastrijden de beperking van de capaciteit was, dat is zo een stuk minder
JohnDeere7serie
Hier in de buurt pakken toch meerdere het sneetje wat er nu staat, donderdag regen.
Hooibaaltje
@JohnDeere7serie gelukkig regen dan kan er nog mooi ff wat bij groeien. Zit nog niet veel op hoor.
Slingeland
@JohnDeere7serie in het zuiden?
cjw73
@JohnDeere7serie regen????? Die 2 mm die voorspelt wordt...🤣🤣🤣🤣
van Ittersum
Welke boer heeft vooraf (dus voor het maaien) al niet het kuilmoment afgesproken met de loonwerker. De capaciteiten zijn zo hoog en goed inschatbaar dat alleen materiaalstoring of dat een boer veel meer gemaaid heeft dan opgeven nog roet in het eten kan gooien. Ik kan me weinig buiten die twee op onthoudingen weinig miscalculatie herinneren
+1
wotan2
@van Ittersum hier waren de loonwerkers, die klanten, die niet konden tellen zo zat dat ze gewoon na de afgesproken hectares vertrokken.
+2
hoest
@wotan2 en terecht ook, zijn toch altijd de zelfde die niet kunnen tellen
+1
van Ittersum
@wotan2 tis een bepaalde categorie die steeds weer terug komt met dit soort fratsen en niet alleen bij de loonwerker maar ook rustig op zaterdagmiddag eist dat de bulk op maandagochtend om 7 uur vol geblazen dient te worden, want anders....

Dan denkt men terrecht wel eens: 10 euro in de dam neerleggen en doorrijden en die 10 euro als laatste verlies afboeken
JappieJo
@wotan2 zelf ook wel gedaan pick-up omhoog en wegwezen, kijk een ha meer of minder maakt niks uit maar sommigen hadden ipv 15ha zo 10ha meer klaarliggen. Dan ben je een paar uur verder met de rollen pers.
+3
Degene die dit forem geplaatst heeft ,heeft waarschijnlijk zelf geen veebedrijf,je kan plannen wat je wilt ,maar je bent geheel afhankelijk van het weer en een dosis geluk,dus hou a.u.b op wat wij moeten doen ,we zijn niet achterlijk hoor ofzo!!! (We moeten al zoveel)
weurding
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl een vakblad moet inhoud hebben, elk voorjaar staat er ook wel een artikel in over mollenvangen🙈
Slingeland
Over 3 weken wil ik de eerste snede in de kuil hebben
+5
demelkboer
Ik plan het altijd met goed weer. tot zo ver mijn planning
Limburgs boertje
Vorig jaar 2de snede 60m3 per ha...... 1 helft avonds gemaaid andere helft morgens om 8 uur om half 9 morgens geharkt en om 9 uur morgens was de hakselaar daar begonnen met 32% ds en op het laatst was het 39% ging schitterend
Ted6
@Limburgs boertje Hoeveel ha kun 's morgens "om 8 uur" maaien ?
weurding
@Ted6 maximaal 9 ha dan is het 9 uur🙈
Limburgs boertje
@weurding nee 6 ha was een dubbele maaier
Limburgs boertje
@Ted6 alle 3 werkgangen gingen achterelkaar aan tegelijkertijd zeg maar
+2
de Tank
Gras inkuilen? , oja moet ook nog, bedankt voor het helpen herinneren👌
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!