Rundveebedrijven krijgen bezoek van de Inspectie SZW

MEDEMBLIK – De Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) is in de rund- en melkveesector gestart met het controleren van bedrijven. Bedrijven hebben inmiddels een brief gekregen of krijgen deze binnenkort, waarin wordt aangekondigd dat er de komende maanden inspecties in de sector gaan plaatsvinden en dat het bedrijf een bezoek van een inspecteur kan verwachten. Tijdens het bezoek gaat de inspecteur na of uw bedrijf voldoet aan de Arbowet en –regelgeving. Dit betekent dat wordt gecontroleerd of u beschikt over een actuele risico-inventarisatie & -evaluatie (RIE) en een basiscontract arbodienstverlening.

LTO Nederland zegt dat zij met anderen binnen Stigas actief om zich in te zetten voor gezond en veilig werken. Zo is er bijvoorbeeld een branche-RIE voor de melkveesector ontwikkeld. Leden die Colland-premie betalen kunnen een gratis RIE laten opmaken. LTO-leden zonder personeel kunnen tegen een gunstig tarief het zelfstandigenpakket afnemen.

Tijdens het bezoek gaat de inspecteur na of jouw bedrijf voldoet aan de Arbowet en –regelgeving. Dit betekent dat wordt gecontroleerd of je beschikt over een actuele risico-inventarisatie & -evaluatie (RIE) en een basiscontract arbodienstverlening. Daarnaast wordt extra aandacht besteed aan mestgassen, keuringen, stalklimaat (stof), veiligheid van elektrische installaties, voerrobots en silo’s en veilig werken door meewerkende minderjarige kinderen. Dit zijn risico’s die je automatisch inventariseert als je een RIE maakt.

Voor het niet hebben van een RIE kan direct een boete tot € 4.500 worden opgelegd. Hetzelfde geldt voor het ontbreken van een plan van aanpak: dat kan je direct € 3.000 kosten

Deel dit topic

bio boer

Reacties

bio boer
Iemand bekend hier mee is voor mij totaal nieuw voor ons hier alleen 3 uitzendkrachten en gezins leden die hier werken wat houd dit in ? Jaren terug wel brieven van stiga gekregen gezecht dat ze moeten stoppen met spammen dat we geen personeel hebben dit is weer mooi bureaucratisch gedoe wat weer geld kost
bio boer
@bio boer moetten we nou een contract hebben met een bedrijfs arts ??
+6
bio boer
@sorry komt mij nu al uit de strot uit door de home pagina telezen 🙈
JanCees
@bio boer Stigas is speeltje voor vakbonds en lto bestuurders die allerlei idiote regeltjes verzinnen en indertussen dik betaald krijgen.
De produktschappen zijn opgeheven Stigas helaas niet.
Het zijn overbodige geldvreters waar LTO al lang mee had moeten stoppen maar een beperkt aantal lto bestuurders heeft er een riant inkomen van
Noorderling
@JanCees
Waarom zijn aov nagenoeg onbetaalbaar in de agrarische sector?
spotmelker
@Noorderling omdat ze nooit met stress, muisarm, aircolongen, of overspannen thuis zitten...
bio boer
@spotmelker in de regel zijn boeren niet zo kleinzerig voor die aan kloppen voor aanspraak aov is meestel wel echt wat aan de hand
Noorderling
@spotmelker
was dat maar zo.
grös
@Noorderling
De eerste paar jaar zijn betaalbaar, begon met 1100, 8 jaar later 4300, ik heb hem nu opgezegd, misschien worden mensen in de praktijk wel onvoorzichtiger als ze ouder worden ??
+2
JanCees
@Noorderling Aantal verzekerden is relatief laag en verzekerde bedragen relatief hoog. Maar vergelijk de premie eens met iemand die in de paardensector werkt of als zelfstandig stratenmaker of bouwvakker ook hoge premies.

Stigas met RI&E heeft bijster weinig meerwaarde daar waar je als boer zelf beetje let op beschermkasten om ketting en snaar aandrijvingen, aftakassen, vee fixatie materiaal etc .
Vraag in onze RI&E was of we de bestuurder van een trekker uitleg geven over de instellingen van de stoel. Of wij de torensilo otluchten voordat we deze binnengaan? We hebben een paardenbedrijf en dan de vraag of we de torensilo ontluchten??? Trekkerstoel instelling uitleggen?
Over voorzichtig werken met minishoveltjes geen enkele opmerking of vraag.
Het zijn fossiele niet bij de tijd zijnde oetlullen die de hele dag achter hun schermpje zulke vragen bedenken.
Stigas wordt betaald vanuit werkgeversheffing op de lonen. Stigas heeft een bestuur wat bestaat uit voormalige vakbonds en bedrijfslevenbestuurders die een meer dan prima vergoeding hebben en om dat te laten voortbestaan en de gecreërde banen in stand te houden moeten ze wat verzinnen. En dus bezigheidstherapie voor werkgevers die niet meer van deze tijd.
En eigenlijk een belediging is voor het zelfstandig werken en denken van werknemers.
weurding
@JanCees dat is ook het punt bij die oetlullen, ze letten op onzinnige dingen waar je zelf niet aan denkt, en dat is tevens het verdienmodel
Noorderling
@JanCees
Daarin kan ik meegaan. Praktische veiligheid is te makkelijk. Kunt de hele aarde bewegen, de mens blijft de zwakste schakel.

Maar iedereen is nog niet met alle simpele veiligheidszaken bezig. Noem een vastzetvoerhek voor ki en veearts. Erfbetreders zijn te bang om eerlijk te zijn. Geen voerhek of box of fuik is geen behandeling. Bij klauwbekappers zit er ook altijd wel iemand thuis, dat betalen we ook met zijn allen terwijl het niet nodig zou moeten zijn.
robbies
@Noorderling
Quote:
Bij klauwbekappers zit er ook altijd wel iemand thuis

Meestal omdat ze in een slijptol gepakt hebben. Heb je daar ook tips voor?
grös
@JanCees
Ze moeten bij LTO toch weten, als je in de stront gaat roeren gaat het stinken, al die bemoeienis, of snappen die stropdassen dat niet ? Gelukkig krijgen LTO-leden wel korting op RIE scan ..
robbies
In het verleden was er via STIGAS een gratis RI&E te maken. Toen wel eentje gemaakt. Maar bij STIGA moet de schouw blijkbaar ook fikken, dus kun je nu er voor betalen.
bio boer
@robbies heb contact gezocht met ab we gaan er ook weer opnieuw 1 maken schijnbaar was die er al stok oud zij dat je die rie contenu actueel moet houden minimaal 1x per jaar
bio boer
@bio boer wat ze bedoelen met basiscontract arbodienstverlening.
Is mij nog onduidelijk
+8
Porky
Weer een stel ruivenvreters erbij.
bio boer
@Porky worden we ook steets onmisbaar voor de economie 😅 konden vast wel weer wat aanmeldingen gebruiken dus voeren de druk weer op
pa
Quote Reactie van @Porky:
Weer een stel ruivenvreters erbij.

Kunnen ze daarna wel onze producten kopen. Niet onbelangrijk!!
+1
duitser
Is hier al jaren. Toch zien die mensen dingen wat jezelf door bedrijfsblindheid niet ziet. Vaak kleine dingen. Hier krijg je dan na 3 maand hercontrole en moeten die dingen verholpen zijn.
+4
bio boer
@duitser ben wel eens controle moe
Skal nvwa qlip ikb kat volg beterleven alle andere zaken die ingevuld moeten worden😅
Het zal er niet minder op worden 🤷‍♂️
Noorderling
@duitser
Wat zijn die dingen dan?
Aftakassen mag geen discussie zijn en putten niet langer open dan noodzakelijk. De rest is toch vooral de ogen open houden en zo weinig mogelijk achteruit rijden lijkt me.
+1
bio boer
@Noorderling piepje op de agteruit op je schovel kapjes op de stopcontacten goedgekeurde hijsbanden laders het aanbieden van stofmaskers bij instrooien ga maar door verwacht ik
+1
grös
@Noorderling
(Kunstmest)silo's is ook een risico, lees je toch paar keer per jaar een geval.
+1
duitser
@Noorderling draaideuren moeten haakjes aan de muur zitten zodat ze niet dicht kunnen waaien. Ladders naar zolders moeten boven ergens aan vast kunnen haken zodat ze niet onderuit kunnen. Zolders moet een leuning omheen. Bij melkstal een sticker waar je de ehbo box kunt vinden. Afdekzeilen van maaiers moeten in orden zijn. Beugel om schudder/hark. Goede putdeksels en als mixer er in zit en deksel kan er niet op een hek omheen. Heel veel van die kleine dingen.
Hier komen ze van de ziekenverzekering voor landbouw. Zijn absoluut niet vervelend, je krijgt ook ruim de tijd om het in orde te maken. Boete moet je het wel heel extreem maken. Maar als je bij 2 de controle alles al bijna klaar hebt en de rest is in aanbouw is het al oké.
Noorderling
@duitser
Dat overleven we ook wel weer, alleen kun je weer zo'n rapportje betalen wat niks toevoegd en onder in de la beland.

Veilig werken zou je uit jezelf al moeten willen. Alleen is de zwakste schakel nog steeds onszelf, met goedgekeurde omstandigheden kun je nog genoeg stunts uithalen of niet opletten dat het nog onveilig wordt.
bio boer
@duitser Duitsland heeft ook wel weer eigen eisen zo ben ik daar eens in kippenstal geweest daar zaten nooduitgangen in de zijkanten en een brandwerende muur in de midden 🤷‍♂️
duitser
@bio boer ieder deelstaat heeft zijn eigen eisen. Apart
grös
Quote Reactie van @duitser:
Beugel om schudder/hark.

Als je uitstapt zet je de machine normaalgesproken uit, ken wel een verhaal van iemand die een draaiende schudder ging schoonspuiten en de slang of lans in de schudder kwam en om z'n been etc... Dan helpt een beugel ook niks.
+1
bio boer
@grös bij de nieuwe fendt gaat de aftakas uit als je uitstapt had ik gehoord 😇
Twentsch Land
Dat is wel heel handig natuurlijk als die voor de voermengwagen of mestmixer staat 😂😂

@bio boer
Slingeland
@bio boer ja, klopt
Je kunt instellen dat die beveiliging buiten werk gesteld wordt
Erco
@bio boer mijne na 8 sec ofwel. Bij 540 toeren per minuut reken maar uit 😉
grös
@bio boer
Ja Fendt, maar die kan ik toch niet betalen, die zie je hier meestal bij Bio- en AH-boeren 😅
+1
weurding
@grös jonge trekkers hebben drukknop op spatbord waar je pto mee aan kunt zetten, hoeft er niemand op stoel te zitten
labella
@weurding en als je wat minder geld hebt zit er alleen en knop om de aftakas uit te zetten..
+1
weurding
@labella die hadden het probleem ook niet dat je van de stoel ging en pto ging uit,..... van ons 2009 had ook al drukknop op spatbord
paul1
Kunnen ze dan beter in de winter doen, i. p. v. de drukste tijd van het jaar.
Twentsch Land
Voor bedrijven die geen personeel en/of stageloper of dergelijk was dacht ik altijd vrijgesteld....
van Ittersum
@Twentsch Land loonwerker is ingehuurde kracht en dan geldt dezelfde arbo voorwaarden als een werknemer. Weet het niet zeker maar als zelfs de RMO chauffeur al bij je op het erf komt geldt dit al. Zie het maar als het betreden van een bouwplaats, wel of niet in opdracht, uitvoerder of aannemer is ten alle tijde aansprakelijk voor zijn omgeving en heeft (als goed is) een camaliteitenrapport klaarliggen voor een veilige werkomgeving.
Twentsch Land
Zit er niet zo in maar of het er zo scherp langs gaat betwijfel ik.

Als je een zzp inhuurd die met eigen gereedschap werkt heb je dacht ik geen verantwoordelijkheid, werkt hij met gereedschap van jou dan heb je wel verantwoordelijkheid.....denk dat met loonwerk idem is.

@van Ittersum
grös
@Twentsch Land
Heb jaren terug een schuur laten bouwen, bedrijf had alleen maar ZZP-ers aan het werk, kraan verreiker hoogwerker, allemaal 10e hands machines, was volgens mij ook helemaal niks gekeurd. En zo ken ook een die zelf alles keurt, sticker er op.
bio boer
@grös wel tevreden met resultaat van de loods ?
grös
@bio boer
Ja, spanten laat ik volgende keer wel galvaniseren, is verder netjes opgeleverd.
Toerdeboer
Heb er van de week ook check gedaan maar bijna iedereen moet wel een rie maken. Als er stagekrachten, zaterdaghulp of meewerkende gezinsleden zijn moet je al rie maken
JappieJo
@Toerdeboer maatschap met 2 maten zonder meewerkende gezinsleden of personeel is dus vrij gesteld?
van Ittersum
@JappieJo helaas, je dierenarts komt bv sws op jou uitnodiging dus je moet deze een veilige werkomgeving bieden
+2
anonymous_400
@van Ittersum Moet je dan eerst de koeien platspuiten soms ?
bio boer
@anonymous_400 nee je moet de risico's inventariseren zo klein mogelijk maken met bij voorbeeld vastzet voerhek en behadelbox zo dat de vearts veilig haar werk kan doen
+2
JappieJo
@van Ittersum het zal wel allemaal, ik zet wel koffie voor ze als ze komen😅
van Ittersum
@JappieJo zolang alles goed gaat en er niks geclaimd wordt zijn beide partijen tevreden, dat is het beste en zo werkt bij 99,99% van de gevallen. Maar wordt er geclaimd of de aansprakelijkheid moet vastgesteld worden, dan beginnen andere normen en waarden te tellen. Iedereen buiten de landbouw is al vertrouwd met inspecties, alleen de melkveehouderij nog niet.
+4
Noorderling
@van Ittersum
Veilig werken is het probleem niet, maar het is een grote geldklopperij en bezigheidstherapie. Als je net wat verkeerd hebt staan op papier heeft men een reden om je uit te sluiten, tweede doel is verzamelen van bewijsmateriaal. Kun je zomaar een bord in de tuin slaan.
+1
dewittemotor
@van Ittersum Ja, en als er wel iets gebeurd en je hebt niet gewerkt volgens de beschreven werkwijze in de Rie, dan ben je ook de Sjaak. Dus linksom of rechtsom zul je wel fout zitten uiteindelijk
van Ittersum
@dewittemotor iedereen heeft zijn verantwoordelijkheid werkgever, werknemer maar ook de bezoeker of gast. de rechter zal uiteindelijk de spelregels uitleggen als het ergens mis gaat. Zo gaat het altijd, is verwijtbaar of niet. ben wel wat benieuwd hoe een AOV verzekering reageert in zoiets.
Toerdeboer
@JappieJo bij arbdienst op website kan je checklist invullen en dan weet je of je wel of niet verplicht bent
+6
Vdejong
Ik word steeds blijer dat de zaak verkocht is.
+2
Erco
@Vdejong overal is wat, je hebt ook wat terug gekocht in Canada toch? 😅
robbies
@Erco hij heeft het toch 10 dagen volgehouden

prikkebord.nl/topic/249388/…
+2
bio boer
@Vdejong de Canadese qlip is wel streng komt onaangekondigd 😁
Vdejong
@bio boer heb ik anders begrepen van de huidige eigenaar.
bio boer
@Vdejong canada is groot mis zit er verschil tussen of was die huidige eigenaar al netjes op zich zelf geen problemen daar door op het filmpje zag het er netjes uit
bio boer
@bio boer dat kan ook voor het fimpje exstra opgepoetst zijn natuurlijk
labella
@bio boer dat kunnen ze hier ook doen
bio boer
@labella 1x gehad bij qlip toevallig toen net even boel exstra schoon gemaakt 😇
MTSTAMMINGA
@bio boer En vaker kwam 1 per maand in Californie' toen ik er was !!
dewittemotor
@Vdejong en ik wordt steeds jaloerser op jou
PIONIER
@Vdejong Ik ook ook. What a fuck!!!!!!!!!!!!!!
Vdejong
@PIONIER er staan nog genoeg bedrijven te koop in canada.
dewittemotor
Die RIE is helemaal niet verkeerd. Probleem is dat wij door die lage melkprijzen niet meer meekunnen met de eisen van de moderne tijd.
En ik denk ook dat zo een RIE opstellen en de tekortkomingen opvolgen, zomaar 5000-10.000 euro per bedrijf kosten. Ook al meen je de zaken op orde te hebben.
+1
bio boer
@dewittemotor hoe hebben die bedrijven dat je kent ze wel als je er langs rijd en denkt hoe is het mogelijk dat campina daar nog melk weg haald hoe hebben die dat met zulke controles?
labella
@bio boer die hebben hele lekkere koffie!
wotan2
@labella met iets er in??? 😉
+1
mlkvhoudr
Leef en leer ik heb goed opgelet bij de melkfabriek en in mijn leveringsvoorwaarden staat tegenwoordig dat er niemand gewond of dood mag gaan op ons bedrijf. En bij de deur van de bedrijfskleding hangt een bordje door door deze deur te gaan accepteert u de leveringsvoorwaarden van dit melkveebedrijf. Voila 😇

Dit is natuurlijk gelul maar vind t toch wel pijnlijk dat wij schijnbaar voor alles verantwoordelijk zijn als ik dit topic lees
labella
@mlkvhoudr hier hangen bordjes verboden toegang dus als er iemand verongelukt is het eigen schuld.
+1
Koeien boertje
@mlkvhoudr ik zou em voor aan de weg zetten 😉
Farma_boerke
@mlkvhoudr dus zelf ook niet doodgaan he ( ook niet van leeftijd), helpt de melkfabriek ook de gezondheidskosten te betalen? Wie eist betaald.
mlkvhoudr
@Farma_boerke ga mijn best doen 😉

Vandaag de RDW papierwerk op orde gebracht, wat een tijdrovende shit is dat zeg ik moet ook nog even bij de algemene voorwaarden zetten dat niemand zich zielig mag voelen op ons bedrijf inclusief mezelf 😅
harke
Zeg bio boer,
Volgens mij zit je de boel behoorlijk op te ruien.
Ik ken niemand die hier controle op gehad heeft of krijgt.
bio boer
@harke kreeg het van mijn melkfabriek ter informatie zag op fb ook brieven voor bij komen die boeren hebben gekregen
bio boer
@harke heb de foto even opgezocht

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!