Hoe stikstofhandel de BV Brabant opnieuw in gevaar brengt: ‘Er is iets gruwelijk mis’


Quote:
Brabant zet vol in op de handel in stikstofruimte om de BV Brabant draaiend te houden. Dat is in strijd met Europese regels en kan niet goed blijven gaan, zeggen wetenschappers en milieuclubs. ,,Het is wachten tot dit kaartenhuis instort.”

Deel dit topic

Reacties

Slingeland
Idd
Er is iets gruwelijks mis
Iets met KDW normen en domme ambtenaren
Een juridische schijnwereld regeert
Kars
Juist uitgaan van gegevens in de vergunning. We tellen ook alleen de uitstoot van de vergunning. Al loopt er ook niks rond
robbies
Quote Reactie van @Kars:
Juist uitgaan van gegevens in de vergunning. We tellen ook alleen de uitstoot van de vergunning. Al loopt er ook niks rond

De provincie perste vergunningen als citroenen uit, rekent alles hun gunstige kant op, verkoopt stikstofruimte maar laat de PAS-melders stikken.
Gerrit v Schaick
@robbies precies. Nog even inventariseren hoeveel er nodig is voor de pasmelders ... en dan kiepen ze dat probleem lekker bij ons over de schutting.
robbies
@Gerrit v Schaick de Brabantse boeren mogen daarnaast nog een tonnetje of wat reserveren voor nieuwe vloeren vanwege natuurbescherming. Tegelijkertijd start de provincie een lucratief handeltje in emissierechten.
cornelissen
Quote Reactie van @robbies:
maar laat de PAS-melders stikken.

Aantal weken terug naar een webinair geluisterd met Lubbert van Dellen. Hij zegt het niet rechtstreeks als hij over de pas melders praat, maar in iedere provincie , behalve Gelderland kun je extern salderen en de gerealiseerde prijzen liggen in het algemeen duidelijk lager als de vraagprijzen, (.maar noemt het terloops wel ,als hij over de pas melders praat.) Het prijsniveau is zeker niet hoger als voor de invoering van de pas, behalve rechtstreeks tegen de Moerdijk aan.
Als pas melder kun je er toch eens over nadenken, zeker als een rendabele voortzetting alleen mogelijk is met de juiste stikstofvergunning
robbies
@cornelissen artikel gelezen? Provincie mengt zich in handel, dus prijzen stijgen. Mooi advies van Lubbert, maar hij hoeft het niet te betalen. PAS-melders hebben ter goeder trouw gehandeld. Een beetje verantwoordelijk bestuur lost die problemen op ipv de schaarse stikstofruimte uit te venten
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
. Een beetje verantwoordelijk bestuur

De grootste, meest onbetrouwbare partij waar we van afhankelijk zijn is de overheid.
Wanneer die 3jaar van legalisatie in gaat weet nog niemand. Hoe lang blijf je stil zitten en wat mag dat kosten?

Pas melders, fosfaatbank, herschikking tabel 6.
Het is allemaal politiek en heeft niets, maar dan ook niets meer met de praktijk van doen. Als je die ellende af kunt kopen kan het voor een individu best wat waard zijn als je ver van een N2000 gebied zit, maar wel op slot zit. In die redenatie kan ik wel met @cornelissen mee gaan, wachten of hopen dat het vanzelf wel goed komt is er niet meer bij. Die les hebben we al wel uit fosfaatrechten getrokken. Wat voor offers gaan we voor de volgende derogatie brengen?
robbies
@Noorderling
Quote:
Als je die ellende af kunt kopen kan het voor een individu best wat waard zijn als je ver van een N2000 gebied zit, maar wel op slot zit.

We hebben hier 16 N2000-gebieden, dus dat is nooit ver weg. Er is een wezenlijk verschil met de andere dossiers, namelijk dat er wetgeving was ipv geschapen verwachtingen. Dan heb je als overheid een verantwoording
Weidezicht
@Noorderling als je als pas melder toch besluit wat te gaan kopen en dus zelf het probleem van de overheid op te lossen, zou het dan wat zijn om een jurist alvast de overheid aansprakelijk te stellen voor die kosten die je maakt? Zodat als er na jarenlang juridische strijd blijkt dat de overheid dit op had moeten lossen, jij als pasmelder alsnog die rekening daar neer kan leggen. Als je dat achteraf pas doet, zegt de rechter weer dat het voorzienbaar was dat de overheid het probleem op zou lossen en dat jouw niet gevraagd is die tonnen daarin te investeren. Zoiets als joh overheid, ik wil nu de bevestiging dat jullie het oplossen, krijg ik niet die bevestiging, dan los ik het zelf op, en krijgen jullie de rekening.
Noorderling
@Weidezicht
Hoe dat juridisch allemaal werkt weet ik niet.
Als je daarin duikt, moet je er lol aan hebben en een flinke zak geld in willen steken. Advocaten zien altijd kansen, om geld te verdienen.

Kan me best voorstellen dat je dat hele gezeik af wilt kopen en door boeren. De ander maakt er een juridische loopgravenoorlog van. Als je er maar plezier aan beleefd. Als dat procederen was waren de meesten vast geen boer geworden.
BertK
Met 60 euro per kg stikstof praat je over max 2000 euro per ha, vaak maar iets van 500,-. Misdadig.
klapstuk
@BertK provincie brabant heeft via openbare inschrijving stikstof in de verkoop gedaan het bracht 25 euro per kg op
robbies
@klapstuk met een hele berg voorwaarden kon je inschrijven. Dan sluit je wel partijen uit ja
Slingeland
@robbies wat waren de voorwaarden?
robbies
@Slingeland uitgifte was op basis van grootste gebruiker en hoogste inschrijving. Concreet moest je binnen twee weken een volledige aanvraag kunnen overleggen waarmee je 9 mol depositie op Kempenland West realiseert. 10 PAS-melders van 0,9 mol komen dus nooit in aanmerking. Al bieden ze 100 euro per kg

Dan is het niet heel moeilijk om een bepaalde voorkeurskoper voor een appel en een ei te bevoordelen. En de overige boeren in de buurt over 2 jaar verplicht aan de emissiearme Roosters om Kempenland West te ontlasten
Slingeland
@robbies Wat een ziek spel
JohnDeere7serie
@robbies zal het betreffende bedrijf wel wat meer hebben gekost dan de 25 euro, de rest onder tafel betaald.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0