26

Hoe kan het weidevogelbeleid verbeteren?

Onder andere boeren spelen een belangrijke rol in het beschermen van de weidevogels. Agrio en Jeen zijn benieuwd hoe boeren naar hun eigen rol kijken en wat er beter kan in het beleid. Laat het ons weten in hét weidevogelonderzoek.

Deel dit topic

Reacties

+3
Startdatum van weidegang via zuivel van 15 juni naar 1 mei , stromest ook tijdens vorst mogen uitrijden, meer beweiding en mest op natuurlijk grasland ,
En natuurlijk predatie flink aanpakken, vooral bij weidevogel gebieden.
@Dwers. Hier twee stelletjes kievitten, al goed voor vijf nesten. Dacht dat de horeca plat lag, maar voor predatoren dus niet...
+3

(klik om te vergroten)

Woensdag jl
@Dwers. Bij een grote akkerbouwer hier had ze 30 nesten gemarkeerd, alles leeg gehaald door de kraaien
@Elvis dweilen met de kraan open met al die rovers.
@Dwers. Uitgestelde maaidatum beter betalen en geen maximum en resultaat plicht en idd goede organische mest
@bio boer ik ben op het maïs land bezig, de buurman heeft een ooievaar nest er staan..
Ik hoef sindsdien geen nestje te markeren
@Koeien boertje op mais land zijn ze ook kansloos snap niet dat ze daar nog geaag op gaan zitten 😅
@bio boer denk ik ook dat legsels meer kans maken op grasland dan op bouwland, mijn kruidenrijke land met plasdras tot nog toe alle legsels nog in takt , terwijl het maïsland er naast van de buren de nesten voor meer dan de helft alweer verloren zijn gegaan.
@bio boer
Quote:
. op mais land zijn ze ook kansloos snap niet dat ze daar nog geaag op gaan zitten 😅

Hier zijn de kieviten vooral op maisland succesvol.
@Dwers. weiden maakt hier de vogels kansloos
@familie pelle bedoel meer extensief weiden met pinken, naast 15 juni land, zodat er insecten en kort en lang gras ontstaat voor de kuikens.
+7
En een verbod op mestinjectie. In broedsiezoen alleen de ketsplaat.
+3
@Weidezicht zo is dat , waar mest op de grond ligt, wemelt het van de insecten.
+1
@Weidezicht Mestinjectie doe je niet als er gelegd en gebroed wordt!!!! ( april-mei)
+1
@Albert Altena hier kunnen we 9 van 10 keer er niet eerder dan april het land op
@Albert Altena nou, we zitten niet allemaal op zandgrond.
@Weidezicht wij wel, maar zelfs dat is geen garantie, kan deels pas het land op met zware mesttank vanaf volgende week
+1
@Albert Altena als jij mooi vroeg kan bemesten, dan ga je alsnog in april mei met de triplemaaier erover. Heeft die paar procent jongen die de predatie overleeft hebben, alsnog weinig kans.
@Weidezicht zijn ze dit jaar in het voordeel hier groeit nog niks met de kou wordt wel half mei voor hier gemaait wordt denk ik
@bio boer wij ook nog geen spriet. Land lang nat geweest, van alles aan de hand, dus mest rijden vlotte ook niet erg. Toen weer nat. En nu nog rode gloed van de kou.
+2
Hier vandaag paar die de eerste fase hebben overleeft op naar de 2e vliegflug worden

(klik om te vergroten)

@bio boer hier 2 weken geleden al kuikens. Maar dat is niet bar handig van die vroege kieviten. Veel te koud. Geen gras bijna geen muggen. Dus weinig voedsel. Ze trekken wel naar plasdras greppel. Maar wordt hele strijd voor ze.
Ik geef de gruttos en tureluurs meer kans.
+1
@bio boer mooi 0m te zien dat er al jongen zijn. Met een beetje geluk voor hun duurt het nog wel een week of 2 voordat het meerendeel gaat maaien
@casev waar grutto en tureluur zitten. Doe ik in last minute kan wel 10 ha worden. Bemesten bewust minder. En klein likkie kunstmest pas 2 weken geleden gegeven.
Normaal zijn kuikens dan wel rond eind mei uit die percelen. Dit jr heb ik het idee dat ze later eieren leggen. Dus kan weleens juni worden
Ik heb net de eerste zwaluw die begint met een nest, normaal hebben we rond 1 mei een stuk of 10 nesten op de oude deel.
Die zijn ook wel verlaat

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0