De melksector....

Deel dit topic

Reacties

Peter79
We worden klaargestoomd voor de rommel van Japie korteweg en z'n vriendjes
+1
pa
Staan heel wat discussiepunten in. De "grote" onwaarheden valt nog wel mee
dewittemotor
@pa Bewering helft koeien mastitis per jaar:, een geval mastitis toch snel gem. 3-4 antibiotica behandelingen. Daarna worden deze koeien bij droogstand bijna altijd drooggezet met een antibiotica.

Zit je dan al aan een dierdagdosering die ver boven het gem. ligt. En dat alleen voor mastitis.

Dus bullshit.

Nee Wageningen, is zichzelf ook weer wat werkgelegenheid aan het bezorgen over onze rug
bio boer
@dewittemotor celgetal boven de 100 precies weet ik het niet noemen ze al mastitis staat ook eregens op de website van de gd hoe het precies zit weet ik niet moet ik het weer eens opzoeken
grös
@bio boer
Volgens Frieslandcampina heb ik ook teveel nieuwe uierinfecties, celgetal is 180, dierdagdosering 0,6
ntd79
@grös even vraag, en die stel ik uit interesse, dus absoluut geen aanval, hoe zet jij de koeien droog? Ik zit qua celgetal op hetzelfde niveau, maar qua droogzetten ben ik niet roomser dan de paus, dus boven 50 bij koeien en 150 bij vaarzen, daarmee lukt het me eigenlijk niet om op zulke lage ddd te komen. Zit jij daar wat ruimer in?
+1
bio boer
@ntd79 bio moet je onder de ddd van 0.75 zitten heb zelf 0.55 celgetal 180 zo lang ik het mij kan herinneren hebben wij nooit droog zetters gebruikt bio mag ook niet preventief antibiotica inzetten alleen curatief er zijn paar oudere koeien die hoog in celgetetal zo lang ik niks aan de melk en uier zie melk ik ze gewoon in de tank
+1
JohnDeere7serie
@bio boer
Quote:
zo lang ik me kan herinneren
na Rutte kan dit ook gisteren of vanmorgen betekenen.
bio boer
@ntd79 cel 50 bij vaarzen en 150 bij koeien denk ik ?
ntd79
@bio boer ja, als ze stationair, de oudere koeien, onder de 80 zitten wil ik ze ook nog weleens met seal droogzetten, maar daarboven, of als ze een keer of twee in de lactatie een uitschieter hebben gehad, gaan er gewoon droogzetters in. Waarbij ik niet beweer dat dat goed is, maar liever geen risico
bio boer
@ntd79 denk dat je wat tebang bent met celgetal het schomeld wel eens wat zit meestal wel onder de 200 voor mij is dat prima stay en dip ook niet meer merk verschil niet 🤷‍♂️ klinische ook zelden of het moet grootverschil maken 7000 kilogram melk tegen over bijvoorbeeld 10.000 kg melk kwa diergezondheid
ntd79
@bio boer streven is toch om volgend jaar richting de 11000 liter te gaan, dan helpt het wel dat je niet bij de 200 zit, dus neem toch liever het zekere. De seal is net zo duur als de orbenin
+1
ntd79
@bio boer nee, dat staat er wel goed. Celgetal lager dan 150 bij vaarzen en lager dan 50 bij koeien is seal op het bbp
bio boer
@ntd79 bij biologisch ligt de nadruk wel op zo min mogelijk antibiotica gebruik het liefst helemaal zonder
grös
@ntd79
Rond de 10 liter dan zet ik ze droog in de computer, worden ze dus niet meer gemolken, ik heb laatst 1 oude koe behandelt, maar de orbenin was al een tijdje over datum.. Toen we alles nog droogzetter in deden hadden we meer uierproblemen..
ntd79
@grös ja dat snap ik, maar met een celgetal van 180 zul jij ergens rond de 16 18 procent verhogingen zitten, normaal gesproken, die zet je niet allemaal droog met antibiotica en de categorie tussen de 50 en 250 cellen ook niet, trek je ergens bij een celgetal een grens of puur op gevoel bij de koeien die hoger zitten?
de Tank
@ntd79 ik heb ook 3 jaar rond de 0,6 gezeten, ik zette 4-6% met antibiotica droog, roomser dan de paus zeg maar. Omdat het celgetal en aantal hoogcelgetalkoeien vorig jaar toenam ben ik eerst de officiële grens weer aan gaan houden en zit nu op 1.8 ddd. Celgetal weer op acceptabel niveau 150-180.
ntd79
@de Tank ja kijk, dat heb ik ook, celgetal meestal nog wel lager, richting 140, maar heb nog wat naweeën van oudere koeien met de omschakeling naar robots, maar op die werkwijze kom ik ook op een ddd van 1,5
Noorderling
@de Tank
Achter die teatsealers zit ook een flink verdienmodel dat ze even duur zijn dan droogzetters.
Goedkopere verzekering is er niet. Zeker met oudere koeien kan het alleen maar minder worden, kans op genezing is beperkt. Als het aantal besmettende koeien oploopt kan het hard gaan.

Celgetal van 150 kan ook een kwartier flink verhoogd zijn. Er is niet altijd wat van te zeggen, en als een koe altijd laag is geweest durf ik zonder droogzetters ook wel aan. Maar een keer licht verhoogd met een historie in vorige lactaties is bij twijfel droogzetter.
Blijft jammer om om uiergezondheid koeien op te ruimen, ze gaan hier toch sneller dan je hoopt, zo gauw het celgetal kan gaan, gaat de lactatiewaarde omlaag.
de Tank
@Noorderling ik ruim ze er niet om op, productie gaat idd vaak omlaag. Ik hou er wel van de grens op te zoeken, die ken ik nu. Ik hoor al 30 jaar dat ik te veel vertrouw op de natuurlijke weerstand van de koe en dat ik een keer enorm nat ga. Zou kunnen, dan moet het wel binnen 5 jaar gebeuren voor ik stop met melken. Ik probeer mij niet teveel door angst te laten leiden.
Slingeland
@Noorderling koeien ruimen of droogzetters
Geen moeilijke keuze
bio boer
@grös volgens mij beoordelen ze dan aan je mpr het % nieuwe gevallen met hoger celgetal
+1
bio boer
@grös dat koe data gedoe kijk ik nooit naar heb net even gekeken mijn score is 90 of dat goed is geen idee 🤣
grös
@bio boer
Ik heb de MPR al opgezegd, maar ik doe hem af en toe nog voor de PARA-certificering, maar dan gaan ze het verschil met de vorige MPR bekijken, net als "daling BSK" , ja ik melk soms wat harder en soms wat minder.
paul1
Iets voor agrifacts ?
Slingeland
Zou Anne zelf al eens drachtig geweest zijn en een borstontsteking gehad hebben?
En haar vriendinnetjes?
Late we daar een onderzoek naar gaan doen
Slingeland
Overall kenmerkt de melkveehouderij zich als een sector waarin de trends qua schaalvergroting, productieniveau en certificering doorzetten. Grote ontwikkelingen qua ongerief ontbreken. Van de geïdentificeerde trends zijn de meeste gunstig voor de dieren, vooral ingegeven door eisen van concepten en technische vernieuwing. De belangrijkste trendbreuk is de omkering van de negatieve trend in weidegang naar een positieve. De opmars van de melkrobot springt ook in het oog, en leidt tot aanzienlijk veranderde houderij-omstandigheden voor de betreffende dieren, met enige voordeel, vooral vanwege keuzevrijheid.

Dit staat er als laatste alinea
De grootste vijand van de boer lijkt ons eigen vakblad die met een drammende framingtitel bewust onrust probeert te stoken
Ze zullen wel opdracht van Rfc gekregen hebben
MTSTAMMINGA
@Slingeland Ze zullen wel opdracht van Rfc gekregen hebben

Heeft RFC als zoveel invloed dat ze ook al baas zijn over de inhoud van de vakbladen ? 😂
Slingeland
+2
weurding
@Slingeland geloof ik niet
Slingeland
@weurding Probeer dat maar zo te houden
Leeft veel gemakkelijk
+1
weurding
@Slingeland geloof niet dat ons leven daar veel anders van wordt
Sjaakiee
@weurding dat is toch ook zó met bepaalde kranten die nog steeds positief zijn over fc.
laatste strijder
@MTSTAMMINGA Daar zal ik maar niet om lachen ......

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0