Biologische landbouw is niet tien keer zo duur en al helemaal geen misdaad tegen de menselijkheid. Drie mythes ontrafeld | opinie

Quote:
Piet van den Berg noemde de biologische landbouw in zijn opiniestuk ‘

Bron

Biologische landbouw is niet tien keer zo duur en al helemaal geen misdaad tegen de menselijkheid. Drie mythes ontrafeld | opinie
dvhn.nl

Deel dit topic

m uut m

Reacties

Wolswinkel
Fijn dat Meindert e.a. toekomst lijken te hebben. Ik dacht die Meindert @doetmaarwat..
mlkvhoudr
@Wolswinkel @doetmaarwat is nog niet zo ver om toe te geven dat die uutm komt 😆
doetmaarwat
@mlkvhoudr
Ik kom ook niet uutm.
+1
mlkvhoudr
@doetmaarwat 😃 ik kon me het wel voorstellen dat wolfswinkel dat dacht op t moment dat muutm zich stil hield kwam hij met soort gelijk gedachtegoed op de proppen
grös
Dus iedere koeienboer heeft nog 15ha in het buitenland liggen ?
+1
zeppmann1
@grös Of gebruikt iedere koeienboer de restproducten van 15 ha buitenlandse grond die gebruikt wordt voor de productie van humaan voedsel ? Ik denk dat deze stelling beter past.
cjw73
@grös ook maar even opgeven bij de GO. Levert weer wat extra plaatsingsruimte op.😉😉😉
+1
grös
@cjw73
Wel ook even de mest er op uitrijden, ik vind 12km al ver 😅
j h p
Uit het stukje'Majoor berekende als biologisch dynamisch de norm wordt'.
Het wordt uit het verband getrokken.
arie.j
Quote Reactie van @j h p:
Uit het stukje'Majoor berekende als biologisch dynamisch de norm wordt'.Het wordt uit het verband getrokken.

Hij trekt het zelf ook uit wel wat zijn verband.
Wanneer er van betekenis boeren naar B.D. melk zouden omschakelen komt er te veel aanbod daarvan
B.D. melkprijs voor de boer was vorig jaar ongeveer 56 á57 cent de kg
Wanneer er flink aanbod zou komen van B.D.melk kelderde de meerprijs daarvan.
Het is immers maar een beperkte groep consumenten die daar naar vraagt.
weurding
Kunstmest is eindig, ja kalk en kalizout, maar kunstmest in vorm van stikstof kan men toch blijven maken? Dat we minder chemie moeten o.k, maar dan geen vegabraggel maken met geur, kleur en smaakstoffen , is ook een vorm van chemie en net zo erg
grös
@weurding
Zonder dieren geen mest, dus die vega-braggel groeit hoofdzakelijk op kunstmest, hoe moeten ze het anders bemesten, met hun eigen? Rioolslib is zwaar vervuilt met chemicaliën pharmaceutische rommel en word verbrand.
Farma_boerke
@weurding Leven is eindig
+4
J Andringa
1 op 1 relatie van meer weidevogels en biologische landbouw is niet waar. Meer weidevogels vraagt een specifieke biotoop die niet per definitie biologisch hoeft te zijn.
cjw73
@J Andringa helemaal mee eens. Ik ben vrij intensief en buurman is bio. Maar bij allebei zitten evenveel weidevogels, namelijk geen 1. Dus heeft niks met bio te maken.
+1
kanniewaarzijn
Ik blijf het gebrek aan fundamentele kennis in dit land tenhemelschreiend vinden.
+4
Bennie Stevelink
De productie zou bij biologisch maar 20% lager zijn dan bij gangbaar. Hij vertelt er niet bij dat dit alleen gehaald wordt doordat biologische boeren compost en dierlijke mest aanvoeren van gangbare boeren. Als nu alle boeren biologisch zouden zijn waar moet dan de compost en dierlijke mest vandaan komen? Wat blijft er dan nog over van de productie die maar 20% lager zou zijn dan bij gangbaar? Daalt de productie dan naar 50% lager of 80% lager?
J Andringa
@Bennie Stevelink hoe zit dat met het aanvoeren van dierlijke mest van gangbare bedrijven? Dat is nieuw voor mij,
cjw73
@J Andringa ze mogen tot 30% van het totaal aanvoeren van gangbare bedrijven, mits er geen bio mest beschikbaar is. Maar dat is nooit te krijgen volgens buurman.
bio boer
@cjw73 mag dan alleen van melkvee dat weide gang heeft
cjw73
@bio boer is mjj bekend.
anonymous_400
@Bennie Stevelink Mest aanvoeren van gangbare bedrijven is niet toegestaan.! Wij kopen wel sto van niet bio bedrijven voor in de potstal.
+1
Haijtink
@anonymous_400 skal.nl/certificeren/teelt-van-gewassen/….

Hierin staat:
Per 2020 is het niet meer toegestaan om biologische mest af te voeren en gangbare mest aan te voeren. Wel mag u biologische mest afvoeren en andere biologische mest aanvoeren. Daarnaast blijft gangbare mest als aanvullende bemesting toegestaan wanneer uw bedrijf niet voldoende biologische mest produceert om de bodemvruchtbaarheid op peil te houden. Dit mag alleen als uw bedrijf geen biologische mest afvoert, minder dan 170 kilo stikstof per hectare dierlijke mest produceert en voldoet aan het vereiste percentage A-meststoffen.
J Andringa
@Haijtink en hoeveel komt dat voor in de praktijk heb je daar een beeld bij? Het lijkt mij niet zo gangbaar dat biologische veebedrijven gangbare mest aan laten voeren. Maar ik zit er ook niet zo in die materie.
+1
Bennie Stevelink
@J Andringa, in het artikel wordt een biologische boer opgevoerd die 1,14 GVE per ha heeft. Uitgaande van een stikstofexcretie van 111,5 kg per koe (8000 liter) kom je met 1,14 GVE op 127,11 kg N per ha. Hij mag in dit geval 42,89 kg N uit dierlijke mest aanvoeren. Dat is 10 tot 11 M3 per ha.
Realisme
@Bennie Stevelink excretie is bij bio 96 kg als ik me niet vergis, ongeacht productie
m uut m
@Realisme
Nee
96 is voor alle rassen gehouden in een ligboxenstal behalve jersey die doen 10 kg minder.
Een potstal is voor alle rassen 86 kg en voor de jersey 76 kg.
Volgens mij is van Tilburg bd dan mag hij maar 110 kg Stikstof gebruiken.
bio boer
@m uut m bd was toch 150 kg ? 110 is wel heel krap
grös
@bio boer
BD is 112 kg las ik, minimaal 60% vaste mest, en geen aanvoer van gangbare drijfmest.
+2
Leo,s vriend
@J Andringa Meer dan je denkt, hier in de omgeving bio bedrijven die nog al wat grond pachten van tbo.s , komt niks af, maar telt wel mee voor de hectares, dus mest aanvoeren(en op eigen grond aanwenden)
ted9
@Bennie Stevelink Je vergeet het aanvoeren van stro ook nog.
+1
Eers kiek´n
Bij mijn weten ging het stuk van Piet niet over biologische landbouw maar over biodynamische landbouw.... odin.nl/service/meest-gestelde-vragen/….
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!