Flynth: negatieve marge melk door hoge kosten

De kritieke opbrengstprijs voor melk lag in 2020 op bijna 37,5 cent per kilo. Dat is bijna een cent boven de werkelijke opbrengstprijs van 36,55 cent. Deze negatieve marge komt vooral doordat een aantal kostenposten op recordhoogte lagen.

Deel dit topic Flynth: negatieve marge melk door hoge kosten (nieuweoogst.nl)

De kritieke opbrengstprijs voor melk lag in 2020 op bijna 37,5 cent per kilo. Dat is bijna een cent boven de werkelijke opbrengstprijs van 36,55 cent. Deze negatieve marge komt vooral doordat een aantal kostenposten op recordhoogte lagen.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

royale
Wordt hierbij ook de lagere aflossingsverplichtingen gerekend? of worden hier de langjarige afspraken meegenomen in berekening?
arjank110
@royale zeer waarschijnlijk de normale aflossingsverplichting. De uitstel van aflossingen wordt bedrijfseconomisch verwerkt als verstrekte lening
jg
@arjank110 Dan zouden de verplichtingen hard gedaald zijn . Tel maar uit met de verplichting en de liters. Gewoon uitstel R en A gehad bij deel van de bedrijven.
Coen
@jg , daarom zeggen dit soort publicaties niks 😞

wordt bij werkelijke kostprijs gerekend met bedrijfseconomische afschrijvingen, rente geïnvesteerd Eigen Vermogen en berekende eigen arbeid?

of wordt er op basis van fiscale rapportages een liquiditeit-kostprijs berekend: betaalde aflossingen (veel uitstel in 2020), alleen betaalde rente, minimaal privé-gebruik en hoe zit het dan met gedane (vervangings)investeringen?
+3
paul1
@Coen als elk jaar dezelfde parameters gebruikt worden zegt de vergelijking wel wat.
jg
@Coen Wat het zegt is dat door de fosfaatregelgeving en intensivering aan steeds meer liters melk door de producent niets verdiend wordt, eerder verliesgevend zijn. Maar ja , een ander het verlies gunnen ......
Coen
Quote Reactie van @jg:
intensivering aan steeds meer liters melk door de producent niets verdiend wordt, eerder verliesgevend zijn

die wijsheid geldt al veel langer, maar werd hier op het prikbord altijd ontkend.
+1
boer.
@royale aflossing is geen aftrekpost.
Afschrijving wel en die blijft gewoon doorlopen
royale
@boer. maar bij kostprijs wordt altijd gekeken naar aflossing, voor de belastingdienst naar afschrijving!
mlkvhoudr
@boer. Is dat zo?
Frits1
mlkvhoudr
@Frits1 naar mijn idee worden de afschrijfmogelijkheden juist steeds verder beperkt de laatste jaren, denk maar eens aan afschrijven gebouwen tot helft ozb waarde (als ik t goed onthouden heb )
+2
Noorderling
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
e afschrijfmogelijkheden juist steeds verder beperkt de laatste jaren, denk maar eens aan afschrijven gebouwen tot helft ozb waarde (als ik t goed onthouden heb )

zelfs sleufsilo's en mestopslagen mag je niet meer afschrijven als je (bijbehorende) stallen al afgeschreven zijn. Is natuurlijk met post groot onderhoud wel weer te ondervangen, maar de mogelijkheden worden steeds beperkter.

Extra kosten van MDV en alle advieskosten die daar bij komen is het ook zeer twijfelachtig of dat allemaal nog wel lonend is tegenwoordig. Kunt beter maar goedkoop bouwen en wat creatief zijn in posten maken.
+1
robbies
@Noorderling bij MDV weet je 1 ding zeker: dat je de hogere kostprijs aan de voorkant hebt en daar 30 jaar last van hebt. Simpel rechttoe rechtaan bouwen en uitbreiden gaat je wellicht blauwe enveloppen opleveren, maar dat kun je ook anders oplossen. Wensen genoeg
royale
Quote Reactie van @robbies:
Simpel rechttoe rechtaan bouwen en uitbreiden gaat je wellicht blauwe enveloppen opleveren, maar dat kun je ook anders oplossen. Wensen genoeg

simpel rechttoe rechtaan bestaat niet meer in Nederland. MDV gaf hier direct een flink belastingvoordeel en we hebben toen de ledencertificaten van FrieslandCampina verzilverd en ook de voorraden voer tegen BEX waarde op de balans gekregen zonder extra inkomstenbelasting te betalen! Daarvoor was het altijd gedoe. Ben nog altijd blij dat ik voor MDV gekozen heb. Onlangs met boekhouder het te verwachten resultaat doorgenomen en aangegeven dat ik wel over 2020 inkomstenbelasting ga betalen en de VAMIL op 0 of laag zet en geen toeslagen hoef. Na een klotenjaar 2020 verwacht ik nu een overgangsjaar en volgend jaar een topjaar! We zullen het zien!
Spuit11
M.m.v. stichting Open Deur
+3
Elvis
@Spuit11 fijn dat ze even de resultaten bespreken in de krant. Scheelt weer een middag bij de bank. Boekhoud kosten worden niet apart benoemd voor dat schandalige tarief van ze
bio boer
Kostprijs is bijna zelfde als bio 🙈
Hans van Bergen
@bio boer Lijkt mij dat de bio krachtvoerkosten nogal wat hoger liggen. Rendement bij bio is lager dan bij normale boeren zegt MEN
bio boer
@Hans van Bergen je moet niet veel voer willen kopen al helmaal geen eiwit dan is de mage stuk beter met ruwvoer van 40 cent per kg ds soja 80 cent per kg moet je dat niet nodig hebben
bio boer
@bio boer het saldo van je eigen ruwvoer per ha is stuk hoger dat rekent de ha grond stuk gemaklijker rond
bio boer
@Hans van Bergen heb zelfde voer kosten per kg melk dan in het bericht
vlietzand
@bio boer zit wel op kleigrond neem ik aan ?
bio boer
@vlietzand lichteklei zwareklei nog wat veen
vlietzand
@bio boer stel je was boer op zandgrond, was je dan nog zonder twijfel biologisch?
bio boer
@vlietzand moeilijk oordelen voor mij zand grond ken ik niet tussen zand en zand zal ook wel verschil zitten er zijn wel aardig wat bio boeren op zand volgrns mij kleigrond gaat ook niet van zelf heb je weer meer problemen met draagkracht vooral de zware klei wordt ook niet blij van waar gras maar 10 cm diep wil wortelen zo heeft elke grond wel wat veen veel last van slechte grassen maar wel massa
+1
vlietzand
@bio boer ja precies, en klavers wille ook niet super groeien op veen
royale
@vlietzand gelukkig niet! Dan had je nog meer eiwit in het najaar in het gras van veengrond. Dan hou je helemaal geen koe meer over! Voldoende eiwit in het gras is prettig, maar een overschot aan eiwit wil je niet hebben wanneer je geen mais kunt verbouwen!
Noorderling
@royale
Tarwe of gerst is het goedkoopste krachtvoer, daarmee kun je het eiwit prima benutten, mits het voldoende bestendig is.
royale
@Noorderling als je het ontsluit wil het prima, maar dan nog heb je geen klaver nodig! Alleen het gras heeft vanaf september al vaak 22 tot 23% eiwit. Dat corrigeer je niet alleen met graan! Dan moet je mais en pulp extra aanvoeren.
Noorderling
@royale
Met zoveel eiwit in het najaar heb je te weinig mestopslag. Bemest je te weinig in het voorjaar en moeten er eind augustus nog 20kuub op. Mooi optijd stoppen, nawerking en klaver doet de rest met de vocht en warmte wat er vaak wel is vanaf augustus.

In het voorjaar bij lage temperaturen moet je even helpen, eiwit kwaliteit is dan veel beter en hebt voldoende energie in het gras om het te benutten.
royale
@Noorderling mestopslag is niet het probleem, maar verhouting gras treedt hierop in augustus. Klaver blijft wel groen op de zandpercelen, maar gras heeft fosfaat en kali nodig. Ik gaf liever een beetje kunstmest, maar dat mag niet met derogatie voor P. daarom in augustus nog een mestgift van 10-15 kuub. Veengrond en gras is mooi, ik ben blij dat ik niet alleen veen heb!
vlietzand
@bio boer wat ik me nog afvroeg ik weet niet of jij veel met klavers werkt, maar dit lijkt mij nogal lastig bij te sturen bij beweiding (ene stuk wel klaver en andere weer niet) of bekijk ik het nu te moeilijk
jg
Melkveehouderij bestaat tbv het verdienmodel van de rest van de keten.
bio boer
Dit getal beweegt toch mee met de melk prijs als we 5 jaar 45 cent krijgen is de bonodigde melk prijs dat ook we sparen het geld toch niet op
+2
bio boer
@bio boer als ik structureel geld over hou op de lopende rekening weet ik wel bestemmingen asbest dakje hier kavelpatje daar ja hoor 70 cent zou ik nog op kunnen krijgen 😅
Jaap40
@bio boer dat kan gangbaar in Canada +80.
+1
Noorderling
@Jaap40
Dollar is geen euro.
Jaap40
@Noorderling eens. Maar Canada melkveehouderij gaat al jaren uitstekend.
+1
Noorderling
@Jaap40. Dat klopt, maar alles wordt ook duur omdat iedereen om komt in het geld. Alberta is 40.000dollar quotum voor een koe, of dat wenselijk is kun je je ook afvragen. Grondprijzen sky high in Ontario Omdat het quotumprijs daar een plafond heeft. Ook dan ben je discipline nodig wil je bij een daling niet krap komen te zitten.
Jaap40
@Noorderling mooie marge maken als ondernemer is best prettig vindt je niet? Marge maken is iets wat we in nl al aardig wat jaren bijna niet meer kennen.
bio boer
@Noorderling wat denkje wat hier de grond prijs zou doen denk dat er nog veel hoekje bij willen als het geld er voor is
Noorderling
@bio boer
Akkerbouwgrond stijgt hier afgelopen 10 jaar 5000 per jaar. Hebben het de afgelopen jaren echt goed gehad en is ze allemaal gegund. Haak je als melkveehouder al gauw af. Tegen de kust gaat het al over de 120.000euro, komt niet eens openbaar te koop, polderprijzen..
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
Akkerbouwgrond stijgt hier afgelopen 10 jaar 5000 per jaar. Hebb3n het de afgelopen jaren echt goed gehad en is ze allemaal gegund. Haak je als melkveehouder al gauw af. Tegen de kust gaat het al over de 120.000euro, komt niet eens openbaar te koop, polderprijzen.

Gauw herwaarderen voor als de landbouwvrijstelling eraf gaat. die sneuvelt toch eerdaags
Noorderling
@robbies
Al wel gedaan maar wordt misschien wel weer eens tijd. Hier is het, misschien gelukkig nog geen ton, maar durf het voor een mooie lichte veldkavel niet te vragen. Een gek is genoeg.

Maar kan de banken er nog niet echt in peilen. Hoe berekenen ze je eigen vermogen positie bijvoorbeeld. Kijken ze naar je balans of regio grondprijs. Kan je wat opslag schelen, maar als ze bij een lichte daling in de paniek schieten ben je verder van huis, krijgt al allemaal vragen omdat een computer je beoordeeld en op papier de gecreëerde werkelijkheid ingewikkeld wordt.
jg
Zelfs bij minimalisatie van privé blijft de marge negatief.
+1
George
De negatieve marge komt door de hoge kosten? Ik weet niet hoe dat bij Flynth is maar bij mij draagde de boekhouder flink bij aan die hoge kosten . Door de vele personeelswisselingen en die veel te hoge kosten ben ik nu weg bij Abab. Maar alles en iedereen wordt duurder dus zou iemand ook eens kunnen opperen dat we gewoon onze producten weg geven. Dat we gewoon veel te weinig krijgen voor alles wat de boer doet.
Jowi
Quote Reactie van @George:
die veel te hoge kosten ben ik nu weg bij Abab. Maar alles en iedereen wordt duurder

Nu pas weg bij de Baba ??? hier al 2007 en deze doet het elk jaar nog voor hetzelfde bedrag wat er toen is afgesproken, dus niet alles word niet duurder.
komelker 2
Als klant bij Flynth vind ik de prijs kwaliteit verhouding ver onder de maat .Stevige facturen schrijven daar zijn ze wel goed in.
+1
hoest
@komelker 2 vraag rijst waarom ben je er dan nog klant
komelker 2
@hoest Ik ben op zoek naar een ander, maar wie ?
hoest
@komelker 2 ik heb van balen uit Jelsum. Bevalt mij goed maar de laatste keer dat ik hem sprak had hij een klantenstop😅
komelker 2
@hoest Jammer van de klantenstop , zal toch even bellen.
hoest
@komelker 2 👍 proberen kan altijd
hoest
@hoest zie net trouwens dat de autocorrect bezig geweest is. het is Jellum niet jelsum🙈
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!