33

Hoe gaan jullie om met kalvende koeien?

Ik heb ondertussen 25 jaar ervaring op onze boerderij, maar toch word ik soms nog verrast rond een afkalvende koe, zowel in positieve als negatieve zin, ik heb de laatste tijd veel met de hakken over de sloot goed gaande afkalvingen er tussen zitten, van net niet goed doorzetten tot in het vlies blijven zitten, waar ik dan net op tijd bij was, dit dametje leek alles vlot te gaan geen enkele reden tot ingrijpen eigenlijk maar ik had t werk wel klaar en dacht ik help maar even dan hoef ik zo niet direct weer naar buiten en dat bleek wederom net goed te gaan want dit dametje had al flink slijm binnen en was flink groggy aan het begin, mijn vraag aan jullie is hoe sluiten jullie zoveel mogelijk het toeval uit rond afkalvende koeien?

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

De bijlage

(klik om te vergroten)

Ik hoor bijvoorbeeld ook vitamine d? Bijspuiten een week voor afkalveren zijn daar ervaringen mee ?
+2
Vitamine D3 is ter voorkoming van kalf/ melkziekte, spuiten ongeveer 20% van de koeien
(Oudere en hoge tkt) zeer weinig last van kalf ziekte en al ze het nog ooit hebben is het lang niet zo ernstig.
+3
@Jowi als het rantsoen goed is gaat hier alles goed. Zelfs met ouwe vetjassen die eigenlijk weg hadden gemoeten
+1
Op tijd in een groot strohok, minimaal 14 dagen voor kalven, zodat ze vlot kunnen staan en liggen als ze dat willen en meer zicht op de koeien. Als ik de stal in kom ik eerst langs het strohok Verder vooral kijken naar signalen van de koe. Sinds ik uitsluitend BB gebruik heb ik opvallend veel kalveren die er achterstevoren uitgaan(geen idee of daar een verband is met BB), bij deze groep moet ik vnl hulp bieden, als ze goed liggen zeer zelden. Als na het 1e signaal de voorgang niet vlot voel ik al snel op. Oudere, te vette koeien krijgen een Kexxtone bolus 2 weken voor kalven. Zorgen dat de koeien tot het kalven goed blijven vreten.
Ik ga er s nachts nooit uit tenzij ik een koe in barensnood hoor(slaapkamer op 15 mtr van afkalfhok)9 vd 10 keer ligt het kalf er dan al bij.
+1
@de Tank "Op tijd in een groot strohok, minimaal 14 dagen voor kalven" Krijgen ze dan droogstand rantsoen ? als we dat hier doen hebben we juist last van melkziekte ,ze krijgen dan wel het rantsoen van de laag productieve omdat dit een andere stal is.
@Jowi rantsoen van de melkkoeien.
+2
@de Tank das weer net het tegenovergestelde van mij. Ik doe is pas vlak voor kalven in het strohok
@cjw73 hier ook in de winter maar dat komt omdat ik het met de hand uit moet mesten.
In de zomer een uitloop naar buiten en dan kalven ze altijd buiten.
@Koeien boertje kan hem gelukkig met de trekker uitmesten. 25 m2 is voor 1 koe per keer dus daarom doe ik ze er niet lang in.
+1
Had hier eerder ook wel is minder vlotte afkalvingen of nu minder vitale kalveren. Ben toen over gegaan op droogstand bolussen ipv mineralen door het voer, daarna stukken beter. Ook beweging van droge koeien doet veel.
+1
@HansBa Hier al een aantal jaren een kleine uitloopweide voor de afkalfgroep.
Gaat super, ze kalven bijna altijd buiten.
Wel goed oppassen met het kalf op de kruiwagen laden. Soms lijken gezalfde koeien wel stieren.
+1
Hier een groot strohok. 15m² per koe. Sinds een jaar voer ik droogstandsbrok via een krachtvoerbox. Weinig last van melkziekte. Goed droogstandsrantsoen is het allerbelangrijkst.
Maar hier lag van de week ook een dood kalf bij een oudere koe. S nacht geboren, niks gemerkt. Was wel afgelikt en al. Jammer.
Wij werken met een Moocall, gaat best aardig.
+1
@mlkvhoudr Nu een jaar of 2 denk.
+1
Hier kalven ze meestal wel vanzelf, lopen meestal gewoon tussen de koeien, of op een apart weitje, en heb nog 2 koeien die melkziekte krijgen, die gaan ook niet meer onder de stier. Ik denk dat fokkerij wel behoorlijk wat uitmaakt, kruisingen kalven meestal makkelijker als zuiver HF, meer balans in de koe fokken, daar is wel een eenvoudig hulpmiddel voor maar daar is hier al genoeg over gediscussieerd, en nog een voeradditief dat de C/N verhouding weer in balans brengt, veel succes.
@grös ging hier ook vaak van zelf maar valt me op dat ik nu steeds eerder met hulp klaar sta omdat t kwartje maar net de goede kant op valt steeds.....
+1
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
ging hier ook vaak van zelf maar valt me op dat ik nu steeds eerder met hulp klaar sta omdat t kwartje maar net de goede kant op valt steeds.....

Wel meer werk,maar je doet het wel goed.
Belangrijkste is droogstandsrantsoen tot afkalven,maar zekerheid heb je nooit...,opletten dus.
Bbl id veel stuitliggen,dan is hulp nodig.
@mlkvhoudr heb je het idee dat de kalveren om niets al dood gaan? Al zwak zijn tijdens geboorte?
+1
@de Tank nee dat niet, het zijn allemaal los van elkaar staande gevallen, een vlies wat op de kop blijft zitten, een kalfje wat ik nog net op tijd onder een koe vandaan kon trekken, de laatste had dan echt veel slijm al binnen maar is verder vlot, het is een aaneenschakeling van zaken die nog net goed gaan op t moment
@grös hier twee fleckviestieren gebruikt maar daar kreeg ik juist meer doodgeboren van
@grös

Bij ons ging het de laatste tijd anders de HFs liepen zo weg en de flechvieh kruisingen gingen tegen de vlakte montbeliarde en brownschwiss kruisingen deden het ook goed. Koeien krijgen een door hoogland geselecteerd droogstands rantsoen, ben er oo het moment niet helemaal weg van. Toen ik ze nog *thuis* had kregen de droge koeien gewoon het melkvee rantsoen verdund met hooi en dat ging super🤨
@deJong
Ik heb vrijwel geen holsteins meer, maar ik denk ook dat de Brown Swiss en Montbeliarde het beter doen als de Fleckvieh, hoewel daar ook wel hele beste tussen zitten.
@grös hier doet montbeliarde het zeker niet beter, wel eigenwijzer.
@newholland6640
Met o.a. Wille, Rumgo, de betere stieren kon je best slagen met fleckvieh, maar d'r is ook veel bagger te koop, met Holstein natuurlijk net zo, en daar valt het ook niet mee om bewezen betrouwbare stieren te kopen, heb van MB veel Litjens Redon gebruikt en die doen het allemaal goed hier, terwijl dure stieren zoals Elastar of te weinig geven of pootproblemen hebben.
Ik vind het altijd wel grappig. Ik ga in de nacht altijd even kijken bij een koe, meestal ligt het kalf erbij, maar heel af en toe zou ze zich niet gered hebben alleen. De veearts en sommige andere adviseurs vinden dat dit niet nodig zou moeten zijn. Kun je over discussiëren, voel me alleen knap waardeloos als ik een dood kalf achter de koe heb liggen, achterwaarts of vlies over de kop enz enz. Het leuke is dat ik er dan niet uit mag voor het afkalven, want dat breekt je ooit op, maar het kalf moet wel direct na de geboorte biest, liefst van eigen moeder, dus koe vastzetten, minimelker en biest verstrekken. Ik moet heel eerlijk bekennen, kalf eraf, welterusten 😁
+1
@ntd79
En na een nacht willen ze niet drinken, en denk je telkens weer, had ik gisteren maar een half uurtje de tijd genomen, 5liter er in en was ik er een dag vanaf geweest 😬
@Noorderling nee, dat denk ik eigenlijk nooit, de eerste vier liter gaat er altijd met de sonde in, dus niet willen zuipen merk ik niet veel van. Nee er is een grens, begin van de nacht als ze kalven ontdooi ik altijd wel vier liter voordat ik plat ga, dan is dat net zo tegen warm, maar als het richting de morgen gaat, dan vind ik het wel best.
@Noorderling als ze in de morgen niet willen drinken hebben ze bij de koe gedronken. En dan hang ik de speenemmer er voor en ze drinken in de loop van de dag altijd wel.
@cjw73
Dat is mij nog nooit meegevallen. Behalve bij Angus kalveren.
+1
@cjw73 hier net zo, 9 van de 10 krijg je ochtends hooguit een paar slok in, en zijn tonnetje rond. Ik denk dan altijd maar hij weet waar de speen is dus hij red zich nu wel.
Tussen de middag even kijken en als er dan niks uit de emmer mist nog een keer aanleggen maar de meesten hebben dan al gedronken
Ik heb al mijn droge koeien op stro alles op droge koeien ranrsoen net droogstaand of bijna kalvend alles zelfde voer. Kijk nooit snachts en insemineer 60 procent met blauwen en bijna geen gebootreproblemen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0