Zwolle zoekt stikstofruimte voor bouw huizen en bedrijven; uitkopen van boeren is belangrijk wapen (weet ook melkveehouder Van de Streek)

Stikstof ligt als een grauwsluier over de bouwwereld. In Zwolle moet een lokaal pakket aan maatregelen helpen de boel vlot te trekken, bijvoorbeeld door boeren uit te kopen. Melkveehouder Van de Streek kan erover meepraten.

Deel dit topic Zwolle zoekt stikstofruimte voor bouw huizen en bedrijven; uitkopen van boeren is belangrijk wapen (weet ook melkveehouder Van de Streek) (destentor.nl)

Stikstof ligt als een grauwsluier over de bouwwereld. In Zwolle moet een lokaal pakket aan maatregelen helpen de boel vlot te trekken, bijvoorbeeld door boeren uit te kopen. Melkveehouder Van de Streek kan erover meepraten.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

jan.1
Uitrook beleid van onze overheid,het klopt dat er in de jaren 80/90 werd gezegd ,ook door de lto,2000 gebieden zijn geen probleem voor de landbouw.Maak maar geen bezwaar tegen de aanwijzing.
De boeren die toen wel bezwaar gemaakt hebben tegen de aanwijzing voor natura 2000 gebieden staan het sterkst.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @jan.1:
De boeren die toen wel bezwaar gemaakt hebben tegen de aanwijzing voor natura 2000 gebieden staan het sterkst.

Hebben een afwijzing gekregen, je kan volgens de afwijzing alleen reageren op de beheerplannen en die kwamen pas jaren later hier. Reactie op de beheerplannen werden afgewezen ,want dat was nodig voor het Natura 2000 gebied . Heel knap gespeeld van de ambtenaren.
Helaas hebben ze met de pas lto en nmv compleet in chantage, want als jij je vergunning in orde hebt sta m.i. toch gelijkwaardig.
+1
jan.1
Quote Reactie van @cornelissen:
Hebben een afwijzing gekregen, je kan volgens de afwijzing alleen reageren op de beheerplannen en die kwamen pas jaren later hier. Reactie op de beheerplannen werden afgewezen ,want dat was nodig voor het Natura 2000 gebied . Heel knap gespeeld van de ambtenaren.Helaas hebben ze met de pas lto en nmv compleet in chantage, want als jij je vergunning in orde hebt sta m.i. toch gelijkwaardig.

Alles goed bewaren,het komt een x van pas,bij geen bezwaar van jullie kant walsen ze zo over je bedrijf heen.Bezwaar maken is iets voor de lange adem.
dewittemotor
@jan.1 Jaren 80. Die zijn nu al geen boer meer. Sindsdien is er zoveel gebeurd. Vergeet het maar
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan.1:
,bij geen bezwaar van jullie kant walsen ze zo over je bedrijf heen

Bij wel bezwaar ook. Dit is de manier waarop een "beschaafde" overheid met haar burgers wenst om te gaan, daarbij fanatiek bijgestaan door een corrupte "recht"erlijke macht. Winnen zullen ze dus altijd.
+2
j h p
Als je op het kaartje kijkt weet je wel waarom ze hem weg willen hebben, die grond is niet warm maar loei heet.
+1
Jowi
@j h p Ik zie helemaal geen natuur, zie alleen veel bebouwing en veel wegen (geen enkele bedreiging voor natuur ??) en wat overgebleven percelen weiland.
+2
Koeien boertje
@Jowi dat ligt in de brinkhoek, volgens mij is hij nog een van de weinige daar met eigendom.
De hele buurt daar is al bijna opgekocht door project ontwikkelaars.
Is een elite buurt aan het worden
Jowi
@Koeien boertje Dan hoeft hij maar 1 ding te doen, dat is heel rustig blijven en wachten tot ze toe happen.
Koeien boertje
@Jowi daarom zal het land wel in de familie blijven 😜
Weidezicht
En tussen dat alles is die sloot die daa4 loopt een N2000 gebied??? En een boerr is dan een grote bedreiging. Kopen ze wat industrie uit. Maar die hebben geen vergunning... voor deze boer is het dan weliswaar nu een mooie manier om z n spul tot waarde te krijgen, maar wie wijst zo n rivier aan als n2000. Wedden dat overal het regenwater van straten en wegen uiteindelijk gewoon afspoelt en afwaterd naar o.a. de vecht.
mlkvhoudr
@Weidezicht de Vecht is wel natura 2000 maar geen stikstofgevoelige natura 2000
labella
@mlkvhoudr nog niet....
+1
mlkvhoudr
@labella zit ik op een potentiële goudmijn 😉?
+2
Koeien boertje
@mlkvhoudr ik verwacht meer narigheid als plezier, hier ook 100 meter.😅
+1
labella
@mlkvhoudr wie weet
+1
de hoef
@mlkvhoudr pacht war
+1
mlkvhoudr
@de hoef bij ons pachtcontract liggen zo wel de fosfaatrechten als de NB vergunning bij ons en niet bij t landgoed
de hoef
@mlkvhoudr dat heb je slim gedaan dan
mlkvhoudr
@de hoef volgens mij mag de verpachter alleen aanspraak maken op deel fosfaatrechten bij hoevepacht en bij vaste pacht langer dan 12 jaar, en de NB vergunning rust op de gebouwen en die zijn van ons
+1
cornelissen
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
en die zijn van ons

Ik verdiep mij er niet in, maar toevallig een paar weken terug een stikstofwebinar bekeken van de federatie particulier grondbezit over stikstof ( met lubbert van dellen) en de nb vergunning rust op de gebouwen, maar behoort volgens hun toe aan de eigenaar van de gebouwen en kan (op verzoek) ook op naam van de eigenaar worden gesteld om zicht te houden op de vergunning. Want de pachter zou anders de vergunning kunnen verkopen en dan zijn de gebouwen waardeloos
Gerechtelijke uitspraak in hoger beroep eind maart . ,Aldus federatie particulier grondbezit
mlkvhoudr
@cornelissen gebouwen waardeloos is natuurlijk gelul hier staat in de buurt een oude boerderij te koop voor 750000 maar los daarvan is het voor een verpachter veel lucratiever als de boer stopt, ze de grond aan een ander kunnen verhuren en er een paar bouw kavels in erfpacht kunnen geven waar nu de boerderij staat, dan maken ze een veelvoud aan euro s tov verhuren aan een boer
overstekend wild
@cornelissen eigenaar zou toch ook weer van derden rechten/vergunning kunnen kopen en de stal dan weer in gebruik nemen
cornelissen
@overstekend wild Ik meng mij niet echt in deze discussie, maar zeg hier maar wat ik hoor. Ik luister naar het webinar , omdat Lubbert van Dellen vertelt over de actuele stikstoftoestand. Maar tussendoor is er uiteraard ook tijd ingepland om de gedachten van de federatie particulier grondbezit te vertellen, ze zijn immers ook de organisator.
mlkvhoudr
@cornelissen vond t super informatie dank voor t delen👍
+1
de hoef
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
k maken op deel fosfaatrechten

hier claimde ze een verpachter, we hebben toen een brief gestuurd dat wij de melk geleasd en gekocht hadden, en niet hun fam, dus ze konden geen rechten ontlenen op geliberaliseerde pacht , op vaste pacht valt nog te twisten, maar ze staan op kvk nummer , en niet op de ha
mlkvhoudr
@de hoef precies
+1
Jannus
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
een potentiële goudmijn

Niet alles is goud dat er blinkt...je handen zitten nog goed en de leeftijd werkt nog mee dus kun je nog wel even vooruit
+1
mlkvhoudr
@Jannus was ook een grapje
Farma_boerke
@mlkvhoudr helaas met de laatste update ligt er nu ook stikstofgevoelig gebied tussen >20 hexagonen. Moet er in devolgende update weer uit, want te kleine gebiedjes, maar of dat gebeurt.....
mlkvhoudr
@Farma_boerke is dat ook van die bijgepluste natuur?
Farma_boerke
@mlkvhoudr daar lijkt het wel op. Heel toevallig ligt het vlak bij deze boerderij en de verwachte toekomstige woningbouwlokatie van Zwolle. Er is de stad dus alles aan gelegen om dit er weer uit te krijgen. In totaal gaat het hier om 0,6 hectare verpreid over zoveel hexagonen dat ieder stukje te klein is om te beschermen.
Koeien boertje
@Farma_boerke maat Zwolle bouwt toch aan de andere kant van de vecht bij stadshagen alles bomvol?
Daar in de brinkhoek is toch alleen elite en zo wat er zit en willen ze landelijk houden toch?
newholland6640
@Koeien boertje Bij herfte Berkum marshoek heeft de gemeente Zwolle 20 jaar geleden alle grond al gekocht voor eventuele woningbouw
+1
weurding
Berekende stikstofuitstoot zal meevallen...
.. ja juist, rekenen met 2 maten, woningbouw en veestallen
oubi
@weurding inderdaad is bij woningbouw de stikstofuitstoot veel lager dan bij veehouderijen. Verdiep je er maar eens in. Huizen bouwen op landbouwgrond levert stikstof op........
Albert Altena
Maar. In alles blijkt wel dat de achteruitgang van de biodiversiteit van de natuur een drogreden is.
+2
oubi
De boer heeft zijn grond verkocht maar zijn rechten nog niet; waarschijnlijk staat in de RvR ovk dat hij binnen 1 jaar moet slopen; als hij ze dan nog niet verkocht heeft dan zijn ze weg. Vervallen aan de overheid. Dus zit hij straks met de rechten in de tang. Hij had 1 deal moeten maken.
Koeien boertje
@Farma_boerke maar Zwolle bouwt toch aan de andere kant van de vecht bij stadshagen alles bomvol?
Daar in de brinkhoek is toch alleen elite en zo wat er zit en willen ze landelijk houden toch?
Farma_boerke
@Koeien boertje Kijk maar in de provincie plannen en Zwolse gemeenteraad, er liggen genoeg bouwplannen, tot complete ingetekende wijk aldaar. Sinds de jaren 70 al aangewezen zoekgebied voor woningen, Stadshagen kreeg destijds de voorkeur omdat er meer gebouwd kon worden.
Stadshagen is bijna vol, brinkhoek is vol, dus moet men ergens anders heen, voila.
Tijd zal het leren. Genoeg boeren in die regio zijn uitgekocht door projectontwikkelaars
ted9
@Koeien boertje Zwolle kan geen kant meer op stadshagen vol en aan een kant de ijssel
labella
@ted9 Ooh ze annexeren gewoon Dalfsen en dan hebben ze weer ruimte zat.
mlkvhoudr
@ted9 richting Wijhe is nog ruimte en er word ook aan de andere kant van de Vecht vrolijk verder gebouwd IKEA van der valk gedeelte, en richting wijthmen/herfte/marshoek
Fendt816
Hoeveel zal de gemeente voor de stikstof willen betalen?
Er is geen vrije handel in stikstofrechten dus wat zal dan de waarde zijn?
Volgens mij kun je voor 10 kg stikstof al een woning bouwen.
de hoef
Quote Reactie van @Fendt816:
or 10 kg stikstof al een woning bouwen

6
+1
Farma_boerke
@de hoef Zwolle heeft zelfs dan nog te weinig boeren, minder dan 60 stuks en de meesten een eind buiten de stad. Ambitie voor ca 15 - 20.000 woningen tot 2040.
cornelissen
@de hoef Die 6 kg is dat eenmalig voor de bouw of jaarlijks , omdat de mensen er in wonen en door dat wonen stikstof vrijkomt?
de hoef
@cornelissen 6 kg was voor de bouw
Albert Altena
NH3 voor |NOx.
Daar heeft blijkbaar de biodiversiteit geen last van.
+1
Koeien boertje
@Albert Altena de bijentelling is weer positief geweest, dus het is maar goed dat ze dr wat aan doen🤪🤭
weurding
@Koeien boertje in de stad.... veel bloemrijker dan natuurgebieden en landbouwgrond🤢
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!