Ook dioxine gevonden in vlees van grote grazers Lauwersmeer

Het vlees van de Schotse hooglanders en konikpaarden die grazen rond het Lauwersmeer bevat een te hoge concentratie dioxine. Dat blijkt uit onderzoek dat Staatsbosbeheer heeft laten uitvoeren. Eerder werden al te hoge dioxine-waardes gevonden bij vlees van dieren uit de Oostvaardersplassen en de Gelderse uiterwaarden.
Vooral in het vlees van de hengsten werden te hoge concentraties aangetroffen, meldt boswachter Jaap Kloosterhuis. Bij de merries was de concentratie lager dan de norm. In het vlees van de Schotse hooglanders zat ook te veel dioxine. In totaal is het vlees van 10 konikpaarden en 10 Schotse hooglanders onderzocht.
Onderzoek op eigen initiatief
Staatsbosbeheer heeft de koniks en de Schotse hooglanders op eigen initiatief laten onderzoeken, nadat afgelopen zomer was gebleken dat dieren die in de uiterwaarden van rivieren in Gelderland grazen een te hoge concentratie dioxine in zich hadden. Later dat jaar werd die hoge concentratie ook geconstateerd bij grote grazers in de Oostvaardersplassen.
"Omdat wij hier vergelijkbare dieren hebben rondlopen , hebben we toen besloten ook onze dieren te laten onderzoeken', zegt Kloosterhuis tegen RTV Noord. "We deden dat eigenlijk in de verwachting dat er hier niets aan de hand zou zijn. Maar tot onze grote verrassing en teleurstelling bleek dat de dieren hier ook een te hoge concentratie dioxine in zich hebben."
Het is onduidelijk waar de dioxine die in de dieren is aangetroffen, vandaan komt. "Ik ben geen deskundige," zegt Kloosterhuis tegen de regionale omroep, "maar het zou kunnen dat het in de gronddeeltjes zit die de dieren binnenkrijgen bij het grazen".
De boswachter heeft geen idee hoe de dioxines in het gebied terechtgekomen zijn: "Dat dieren in de uiterwaarden een verhoogde concentratie hebben, kan ik me nog voorstellen. En de Oostvaardersplassen liggen tegen de Randstad aangeplakt. Maar het Lauwersmeergebied zou toch schoon moeten zijn."
Nader onderzoek
Om de oorzaak van de te hoge concentraties dioxine te achterhalen is meer onderzoek nodig. De NVWA is bezig met een onderzoek naar de relatie tussen dioxine bij wilde grazers en de mogelijke bodemvervuiling langs de rivieren. De resultaten daarvan worden op zijn vroegst in de zomer verwacht.
Daarnaast loopt er een grootschalig vierjarig onderzoek naar stoffen in onder andere planten en de bodem die van invloed kunnen zijn op de gezondheid van wilde grazers in de Oostvaardersplassen. Daarin wordt ook naar dioxines gekeken.
Geen wilde dieren
In het Lauwersmeergebied leven ongeveer 500 Schotse hooglanders en 200 koniks. Het zijn geen wilde dieren. Ze worden door Staatsbosbeheer ingezet om er te grazen en zo verbossing van het gebied tegen te gaan.
Eens in de zoveel tijd wordt een deel van de dieren geslacht om de hoeveelheid dieren en de samenstelling van de populatie te reguleren. Het vlees van de geslachte dieren werd verkocht als natuurvlees. Dat is gestopt nu er dioxine geconstateerd is.
 Ook dioxine gevonden in vlees van grote grazers Lauwersmeer (nos.nl)

Het vlees van de Schotse hooglanders en konikpaarden die grazen rond het Lauwersmeer bevat een te hoge concentratie dioxine. Dat blijkt uit onderzoek dat Staatsbosbeheer heeft laten uitvoeren. Eerder werden al te hoge dioxine-waardes gevonden bij vlees van dieren uit de Oostvaardersplassen en de Gelderse uiterwaarden.

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden zomer , onduidelijk , vlees , bodem , staatsbosbeheer , oostvaardersplassen , gezondheid , dieren , grazen , nvwa , dioxine , reguleren en gelderland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!