Zomerstalvoeren wint aan populariteit

Herfstgras is vaak te nat om te kuilen en vanwege vocht en een tekort aan suikers lastig te beweiden. Toch moet het perceel schoon de winter in. Steeds meer melkveehouders stappen daarom over op zomerstalvoeren om het gras tot waarde te brengen.

Bron

Zomerstalvoeren wint aan populariteit
nieuweoogst.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

+3
MTSTAMMINGA
Ik denk dat het dure voer momenteel ook wel een reden is om weer te beginnen

We deden vroeger wel alles verkeerd ,maar ook toen konden we wel reken 😉
+2
JohanvS
Of alle kuilgras op, zijn er verschillende hier.
+4
MTSTAMMINGA
@JohanvS Dan te bedenken dat we een 3 jaar 4 terug dachten dat het ruwvoer niet opkon !!
+2
labella
@MTSTAMMINGA hier in de buurt ook iemand die 3 jaar geleden kuilen uitgereden heeft op het maisland en nu van hot en her balen weg sleept.
mlkvhoudr
@labella beweid herfst gras is nog steeds maar 1 plek voor direct t bouwland, dat gaan de dames echt niet vreten
+3
labella
@mlkvhoudr dat zou kunnen maar ik beweid niet en dan willen ze een baal herfstgras erbij graag vreten.
grös
@labella
Ik reed toen al geen kunstmest meer uit en toch wel een halve snede direct met de opraapwagen aan de mestbult gereden. Maar ik heb ze toen hier in de buurt net in het voorjaar nog kuilbulten op de meststrooier zien uitrijden en een paar maanden later verdroogde alles..
Noorderling
@MTSTAMMINGA
Denk dat ik tot kerst nog wel genoeg voer heb zitten 😁
Vdejong
@JohanvS het kuilgras van hier is naar Belgie gegaan, boer moest er daar €86/ton ex voor betalen. Als je dan nu gras hebt staan, kan zelf voeren snel uit.
+2
Albert Altena
Ik heb zelfs altijd gezegd dat alleen al door gras stalvoedering van het herfstgras de hele mechanisatie uit kan.
+4
mlkvhoudr
Je bent echt niet goed bij je hoofd als je in stalvoedering gaat investeren
+1
cjw73
@mlkvhoudr zit er toch aan te denken om het te doen.
+1
Ted6
@mlkvhoudr Kun je dat uitleggen ?
mlkvhoudr
@Ted6 heb er vorig jaar in "geinvesteerd" t is echt veel werk en t moet ook op zondag gebeuren, dat viel me het meeste tegen en het is nog best fouten gevoelig met de oude deutz opraapwagen die ik gekocht heb, ik wou de investering zo snel mogelijk terugverdienen dus veel gemaaid afgelopen jaar. Het is geen vervelend werk maar t is wel heel tijdrovend met name in de herfst in de zomer stamp je gewoon de opraapwagen vol maar in de herfst als de omstandigheden nat zijn en het gras zwaar is het ondanks tandemasser opraapwagen heen en weer rijden geblazen hier en dan is t echt tijdrovend
mlkvhoudr
@mlkvhoudr met fout gevoelige machine bedoel ik er gaat heel snel wat mis en je moet constant opletten, (bij die van mij tenminste) bodemketting aan zetten gaat via v snaar dan moet je echt heel goed opletten elke keer weer dat je de hydroliek voldoende lang er af zet zodat v snaar helemaal vrij is weer anders gaat die slippen en brand die door, en je moet elke keer weer op het bedieningspaneel het te bedienen knopje terugzetten en als je dat vergeet kan het maar zo zijn dat de achterklep per ongeluk open gaat terwijl je wat anders wil bedienen, en ik moet elke keer de stroom van het bedieningspaneel halen anders is de accu van m'n trekker leeg de volgende dag, dat soort zaken, t is constant opletten geblazen
JappieJo
@mlkvhoudr klinkt als een heel oude opraapwagen, niks mis mee maar dan is het wel lastig ja
mlkvhoudr
@JappieJo ja oudje wou ook niet gelijk dik investeren
+5
bio boer
@mlkvhoudr klinkt nu net of ben je niet zo handig met machines 🤣
+3
mlkvhoudr
@bio boer dat speelt ook mee😆😆
+1
grös
@mlkvhoudr
Mijn wagen is ook van '88 maar is wel hydraulische bodemketting, nestwielen zijn trouwens wel versleten, word nog leuk klusje eerdaags..
mlkvhoudr
@grös hier is voor aanschaf de invoer vernieuwd maar mijne komt uit 90
+3
Spuit11
@mlkvhoudr Doe het goed of doe het niet. Dat is met elk systeem. Ik vind het ideaal. De ds opname en opbrengst is gigantisch, ik vind het moeilijk ijken maar als je het goed in de vingers hebt en je bent nogal intensief, dan verdien je hier meer mee dan met de weide premie.
bio boer
@Spuit11 melk in de zomer 2 tot 3 kg meer per koe dan in de winter met nieuw ingezaaid grasklaver 4 tot 5 kg exstra krachtvoer hetzelfde
+1
JappieJo
@mlkvhoudr ik heb met elektrische bediening en 8 wielen, koste 5400€ 1 maal lager kapot koste 450€ met arbeid
Herbert
@JappieJo of 50 euro en een middagje eigen plezier. Om die reden een oud wagentje gekocht. Super simpel wat zelfs met 2 linker handen nog prima te doen zou zijn.
+1
JappieJo
@Herbert kon het zelf niet voor mekaar krijgen, ongelooflijk klote plek
ted9
@mlkvhoudr Heel verstandig hoe bevalt het water op de voergang en de eventuele rijsporen die je achter laat in het najaar omdat t net aan kan. In een nat voorjaar heb je er goed last van wanneer de mest er weer in moet.
ted9
@ted9 je moet er de grond naar hebben en als je er de grond naar hebt kun je het net zo goed in kuil drukken of op laten weiden.
mlkvhoudr
@ted9 ik rij dus met halve wagentjes dan in het najaar, de lage percelen liggen allemaal op 1 oor waarbij het lage gedeelte leemachtige grond is en de hoge klapzand, daar kan ik wel lang rijden zonder schade alleen moet ik dan steeds over de zelfde kopakker, afgelopen najaar op de natste percelen begonnen, maar op een gegeven moment de rest in de baal gedrukt want dat gras bleef maar groeien.
Bekkink
@mlkvhoudr 🤣 je hebt vast een k570. Als je hem kwijt wil😏 ik heb nu een k550. Tandem past mij nog wel. Super degelijk. En eenvoudig
+1
mlkvhoudr
@Bekkink weer te eerlijk he 🤦🤦😅

Ja een k570
+2
Herbert
@mlkvhoudr het is hier juist de beste investering van de laatste jaren geweest. Als de weideplanning ff niet aansluit op het weer altijd nog wel een perceel op afstand achter de hand zodat het percentage vers gras in het rantsoen stabiel is. Afgelopen zomer met die hitte koeien overdag mooi binnen, ondanks 35 graden ramvol gevreten met vers gras. En elke najaarssnede zeer efficiënt benut.
+1
Noorderling
@Herbert
In een droog najaar lukt alles.
Kan alle gras dit jaar ook wel aan de koeien voeren.

Stal voeren moet elke dag, kuilen kun je in 2-3 dagen vangen. Voeropname als de ondergrond nat viel me ook niet altijd mee.
Overal is wat bij, met kuilen moet je slagkracht hebben en stal voeren hele goede banden.
Herbert
@Noorderling ligt ook wel aan je grondsoort. Eenmaal echt nat is het hier klaar, maar ik kan hier zonder problemen direct na een zware bui wel aan de gang. Beetje veen/zand, neemt het direct op.
+1
grös
@Herbert
Heb hier nog een klein perceel op 14km afstand, om te stalvoeren nu moet ik er elke snede 6x heen, maar met inkuilen ook, en heb met maaien/inkuilen sowieso geen tijd en hooien/balen moet ik er haast al 8x heen, dus dan is stalvoeren wel ideaal, huiskavel is relatief klein dus weiden is ook lang niet overal een optie.
richard-de-wolff
@mlkvhoudr leer jij dan eerst maar eens rekenen
mlkvhoudr
@richard-de-wolff welk onderdeel Richard?
+2
Bekkink
@richard-de-wolff wat wil je berekenen. Laatste snede afgelopen jaar ook op stal gevoerd. Als je het inkuild is het meestal pinkenvoer met ontzettend veel eiwit.
Nu had ik met stalvoeren geen eiwit in bulk nodig.
Geen loonwerker om in te kuilen.
Melkeiwit steeg . Zelfs 4% eiwit gehaald. En achteraf een mooi bex voordeel. Heb er wel voor geinvesteerd. 2e hands fronthef met pto en 2e hands frontmaaier. Was met 6k. klaar. Ik vind zelf dat ik mijn herfstgras aardig opgewaardeerd heb, met beperkte middelen.
richard-de-wolff
@Bekkink dat bedoel ik,kan prima uit
JappieJo
Na 3 jaar laat ik het mooi staan waar het staat. Misschien in de herfst, voer wel een baaltje kuil erbij. Vooral vet% is om te janken, stamp maïs erbij om ureum laag te houden, klauwen meer problemen.
bio boer
Stal voeren moet je juist in de zomer doen in de herfst vind ik het juist minder worden maak ik er liever gras brok van wordt eiwit ook nog bestendig van daar staat in mijn geval ook duurder brok tegenover met de ruwvoer posities van nu stal voeren we wel alles op
gprumo
Het werkt ook super mooi! Het enige nadeel wat eraan zit is dat het tijd kost, maar aan de andere kant pak je ook iets terug dat je het niet hoeft in te kuilen( mocht je dat zelf doen, anders scheelt het kosten.) je benut je gras zoveel beter en het is super gezond voer.
+1
George
Quote Reactie van @gprumo:
e benut je gras zoveel beter en het is super gezond voer.

Als ze het zelf in de wei halen is de benutting wat minder maar ook minder werk en minstens zo gezond. 😀
+2
cjw73
@George moet de wei wel bij de deur liggen. En das hier niet zo
+3
George
Quote Reactie van @cjw73:
moet de wei wel bij de deur liggen. En das hier niet zo

Da's waar telkens met die veewagen op en neer de koeien halen is ook een hele toestand. 😀
bio boer
@George dan op stal lusten ze hier nog steets gras na het weiden
+1
groeier
Zelf laten halen is veel goedkoper, minder werk.
bio boer
@groeier alleen haal je dan niet de ds op name of ik niet heb ze dag en nacht buiten maar krijgen 2x daags bij gevoerd op stal met vers gras dan gaat er nog een hele bult gras in ook al komen ze uit een mooi nieuw perceel scheelt toch wel 1 of 2 kg brok
groeier
Quote Reactie van @bio boer:
scheelt toch wel 1 of 2 kg brok

Maar heb je ook de nadelen van de twee methodes.
Dacht trouwens dat je met zomerstalvoedering juist meer krachtvoerkosten hebt.
bio boer
@groeier ik voer geen kuil in de zomer alleen vers gras beetje brok als je er ook nog kuil/mais bij wil voeren wordt het wel bewerkelijk gras halen komt bij in plaats van kuilvoeren in de winter dan maakt het kwa arbeid nog weinig verschil in halfuurtje heb ik het gras er ook voor als je toch nog mais bij wil voeren zou je simpel vijzelbakje kunnen gebruiken zo je dat boven op het gras draait als je veel wil melken werk dat niet met zo veel gras dan wil dat beter met gemengd rantsoen waar de krachtvoeder door heen zit
grös
Quote Reactie van @groeier:
Dacht trouwens dat je met zomerstalvoedering juist meer krachtvoerkosten hebt.

Doe dat hier juist om minder krachtvoer, vers gras heeft ja geen inkuilverliezen, alleen de 3e snede is bij iedereen wat minder, die kun je beter hooien voor structuurvoeder.

Dat stalvoeren tijd kost klopt, maar je hoeft ook minder kuil te voeren, en minder in te kuilen, dat gaat hier ook nog steeds niet vanzelf dus wagentje gras halen 45 min. bakje maís erover.
Als je het niet te moeilijk maakt dan kost het geen extra tijd, eerder was ik 5x 3 dagen druk met inkuilen van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat en dan nog de loonwerker erbij, met stalvoedering kun je werk als (kunst)mesten ook meer verspreiden over het hele seizoen.
gprumo
@groeier goedkoper wel maar minder efficiënt!
groeier
Quote Reactie van @gprumo:
goedkoper wel maar minder efficiënt!

1985 hebben dat veel een tijdje gedaan en ook snel mee gestopt, is toen ook niet uit weelde zo gegaan.
+4
Melkboer16
Als je aan stalvoeren gaat denken moet je eerst een nieuwe rekenmachine aanschaffen!
Lees die ellende in vorige reacties nog eens goed na en blijf gewoon weiden en een beetje graskuil erbij snachts!
Volgens mij is de hele hype bedacht door een mechanisatie bedrijf wat van z’n ouwe ijzer goud wilde maken en dat is m nog gelukt ook!
Overal komen weer van die ouwe barrels voor de dag en worden ze voor veel te veel geld verkocht en opgelapt.
Zie het hier in de omtrek ook dan kopen ze een fronthef met tractor erbij en een roestbak van een ander en rijen maar en om de haverklap weer naar het mechanisatie bedrijf om de boel te laten repareren.
Dan hebben ze ook nog de graskuilbult open en de koeien in de wei voor de premie.
En dan maar schelden op de melkfabriek dat de melkprijs te laag is.
Op uw telefoon zit vaak ook een rekenmachine, gebruik die eens😎
+1
Herbert
@Melkboer16 tis maar net hoe je wil rekenen. Belangrijkste is dat je er plezier in hebt. Heb je een hekel aan trekkerwerk, dan moet je er absoluut niet aan beginnen nee. Voor mij is het juist 1 van de mooiste klusjes van de dag. Maaien moet ik die percelen toch al, maar hoef niet meer te schudden en te harken, dus die kosten kun je wegstrepen tegen het een keer vaker maaien. Dat gras ging hier in balen dus het bespaart mij 1 baal per dag a 15 euro. Alleen met die besparing heb ik mn opraapwagen in de laatste 3 jaar al terugverdiend. Neem ook nog de conserveringsverliezen mee die je anders hebt en dan kan het echt wel uit. Alleen al dat ik ze in de hete zomerdag goed aan het vreten kan houden is mij al goud waard. Daarnaast is de weideplanning stukken eenvoudiger geworden.
bio boer
@Herbert ook met rijkuilen bespaar je nog wel wat je hebt de helft minder sleufsilo nodig met zomer stalvoeren als je dat veel doet
Herbert
@bio boer de eerste 2 snedes gaan sws ook wel in de rijkuil. Die voer ik in de winterdag op. Zomers de kuilen dicht en voerde dan ronde balen bij als er niet genoeg gras was. Het najaarsgras ging allemaal in balen. Het oudere jongvee moesten dan die zure najaarsbalen wegwerken. Ook niet het beste spul voor een goede opfok.
grös
@Melkboer16
Dus jij verdient bakken met geld met alles inkuilen en koeien jaarrond op stal? Ben vorig jaar 120 stalvoedering 1x bij het mechanisatiebedrijf geweest, d.w.z. de rest kon ik zelf wel oplossen, heb dan wel een eenvoudige rotorwagen zonder transportband en verdeelwalsen messen enz.
weurding
@grös was al bang dat mechanisatiebedrijf bij jou kwam😉
grös
@weurding
Onderdelen liggen vaak ook nog wel in Beilen, is ook wel handig..
+1
de Tank
Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, Kies de weg uit die ook bij je past en de omstandigheden waar je mee te maken hebt. Welke weg maakt niet zoveel uit, zolang je die maar optimaal beheerst. Zomerstalvoeren omdat het nu opeens hot is zal bij een (groot)deel een flop worden omdat het niet jouw weg is.
Noordoost
Hier mogen de koeien t zelf ophalen, is veel goedkoper.....
Bekkink
@Noordoost gras op afstand ook?
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!