Boeren hebben ruim 60 procent van de stikstof gereduceerd, maar dat is wel vooral 15 jaar geleden

Volgens Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging heeft de agrarische sector de afgelopen 30 jaar 64 procent van de stikstofuitstoot gereduceerd. Dat percentage lijkt te kloppen, maar de laatste jaren stagneert stikstofreductie wel enorm.

Nederland is nog lang niet uit de stikstofcrisis. Omdat er een streep door de PAS-regeling werd gezet, moest er nieuwe wetgeving komen voor stikstofreductie om de natuur te herstellen en de klimaatcrisis tegen de gaan. "Daarnaast is er geen enkele sector in Nederland die zoveel reductie heeft gehad", zei Van der Plas in Op1. Klopt dat?

Deel dit topic

Reacties

+3
matt
Erisman denkt niet dat de agrarische sector de enige sector is die voor zo'n groot aandeel van de stikstofreductie zorgt. "In de verkeersindustrie vonden ook grote ontwikkelingen plaats", legt de hoogleraar uit. "Denk bijvoorbeeld aan de toename van hybride auto's, of auto's die rijden op elektriciteit of waterstof. De verkeerssector heeft net zoveel emissie gereduceerd als de landbouwsector."

Hoeveel auto,s rijden er meer in 30 jaar “hoogleraar”
+2
@matt zo is het. We kunnen nog wel even doorgaan op dat thema.

Bijvoorbeeld hoe wordt al die extra benodigde elektriciteit voor o.a. die electrische auto’s dan opgewekt, m.b.v. kolencentrales en biomassa centrales? Komen daar naast CO2 geen NOx-verbindingen bij vrij “hoogleraar”?

Hoe zit het eigenlijk ook al weer met al die zware industrie, hebben die inmiddels allemaal een milieuvergunning waarin de juiste uitstoot van NOx-verbindingen is opgenomen. Of ontbreekt dat nog steeds bij veel industrieën, waardoor deze uitstoot ook ontbreek in veel statistische data, “hoogleraar”?
+3
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @somerled-delremos:
. Of ontbreekt dat nog steeds bij veel industrieën,

Is niet van belang; het is de landbouw die weg moet, die heeft tenslotte de grond.
Melkweb
@kanniewaarzijn weg van de minste economische en humanitaire weerstand. Alles wat niet op akkerbouwgrond, ver van natuurgebieden of stad ligt zal het zwaar krijgen. Die keuze is gemaakt en "daar zal u het mee moeten doen"
achterhoeker2
@Melkweb Leg eens uit
+1
hoest
Kwaliteit stukje hoor het begint al met stikstof bestaat uit twee stoffen ammoniak en stikstofoxiden......
Nee trut stikstof is het element stikstof en komt voor in verschillende verbindingen zoals NH3 en NOx

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0