Dak vol zonnepanelenn

Vroeg me af wat je per m2 kan beuren per jaar als je je dak verhuurd voor zonnepanelen.

Deel dit topic

Reacties

+3
Bekkink
Kan er op het net geleverd worden? Meestal is dat het grootste probleem
labella
@Bekkink hier ook een wachtlijst, ik sta op de interesselijst maar de eerste 4 jaar komt er hier geen capaciteit bij.
+1
cjw73
Is de constructie er op berekend, want anders krijg je gedoe met de verzekering en hou rekening met een premie stijging voor de brand verzekering.
+1
Herbert
@cjw73 op de werktuigenberging niet
+2
Melkweb
Het laatste wat je moet doen is een zakelijk recht weggeven...... ken er al een paar die echt, echt wakker liggen van wat eerst geweldig leek
kaas
@Melkweb vertel???
+1
Melkweb
@kaas indienergie.nl/kennisbank/…

citaat:
Een belangrijk nadeel van het verhuren van het dak is dat de zeggenschap over het dak nu gedeeld wordt met een externe partij. De projectontwikkelaar vestigt een recht van opstal op het dak voor een lange periode (meestal 15 jaar). In deze periode, mag je als pandeigenaar geen aanpassingen doen aan het dak zonder de goedkeuring van de projectontwikkelaar. Het plaatsen van bijvoorbeeld een warmtepomp op het dak gaat dus minder gemakkelijk dan voorheen. Selecteer daarom een ontwikkelaar die niet alleen de hoogste huur betaalt, maar kijk ook naar de betrouwbaarheid van de partij.
Dus als je verzekering, Overheid nieuwe eisen stelt aan je dak of dat je het gebouw wil veranderen heb je een extra hindernis te pakken.
kortom als een ander geld over jou dak kan verdienen waarom dan zelf niet de exploiteren?
nitevd
Ik heb onlangs bevestiging binnen dat ik SDE++ 2020 krijg. Aanvraag is (vrijblijvend) geregeld door bedrijf dat asbestdak (1000m2) kosteloos vernieuwt in ruil voor 15 jaar opbrengst zonnepanelen zonder dakhuur (daarna is alles van mij). Ik heb nu al panelen liggen voor eigen gebruik op asbestloos dak dus nieuwe stroom gaat 100% het net op. Tot juni 2022 heb ik sowieso bedenktijd en kan dan eventueel nog 1,5 jaar uitstel aanvragen. Dus mijn bedenktijd is 2,5 jaar (dakplaten zijn van 1990 en nog in prima staat) om eventueel zelf asbest te laten verwijderen, financiering PV installatie te regelen en premie zelf op te strijken. Heeft hier iemand ervaring mee of advies op dit gebied?
sorry
Quote Reactie van @nitevd:
bedrijf dat asbestdak (1000m2) kosteloos vernieuwt

ben bang da je de sde subsidie al kwijt ben
+1
nitevd
@sorry Hoezo? Ik heb mijn toezegging net 3 weken binnen.
sorry
@nitevd je kan het dak maar één keer opgeven
+3
Frits1
@nitevd de winst die dit bedrijf op pakt in die 15 jaar kun je ook zelf pakken.
+1
Jowi
@Frits1 Je dak nooit verhuren aan een ander, ken hier elke varkenshouders die dit gedaan hebben, het is een heel groot drama en breng veel te weinig op.
Als je dan rendement wil hebben leg ze dan zelf, de financiering stelt niks voor als je de toezegging van de sde's binnen heb, deze kan volgens mij alleen de eigenaar aanvragen en niet de huurder van het dak.
HansBa
@nitevd lijkt mij nog niet zo gek. Hoeveel is die subsidie sde per kwh en hoeveel jaar duurt dat?
+1
nitevd
@HansBa Subsidie is een gegarandeerde prijs voor de geleverde stroom van 7 ct/kWh voor de duur van 15 jaar.
Bekkink
@nitevd ik heb ook een mannetje gehad die mij heeft uitgerekend wat ik zou verdienen als ik het dak vol legde met panelen. Terugverdien tijd is 12 jaar. Incl subsidie. Gaven geen garantie dat de stroom werd afgenomen. Bij liander is het hier geen prioriteit om de kabels te verzwaren.
+1
jan w
@nitevd
En dan heb je over 15 jaar astbest 2.0 op je stal liggen.
grös
@jan w
Ja ze zeggen ze kunnen ze wel recyclen, alleen ze weten zelf niet hoe, "breng maar naar de afvalstraat".
+1
van Ittersum
@HansBa klein verbruikers kunnen salderen tot 3 x 80A, groot verbruikers of terugleveranciers kunnen dus niet salderen. Je eigen stroom moet je dus nog steeds aftikken. Informeer goed wat de extra kosten zijn voor aanleg trafohuisje, bekabeling maar ook vastrecht en wie wat betaald bij het beëindigen. Aanleg kost geld maar bij geen gebruik of het opruimen zal er nog steeds betaald moeten worden. Zoals al eerder aangeven, het zakelijk recht indien je met een derde partij in zee gaat. Ook je verzekering ziet in dit dat je andere activiteiten hebt dan waar je polis voor is afgesloten, zeker een telefoontje waard om te vragen hoe dat zit.
Bij in eigen beheer hadden verschillende banken altijd wel mooie Groenleningen rabobank.nl/bedrijven/zakelijk-financieren/… of deze zonnepanelen in deze vorm er ook in vallen en voor of tot welk bedrag is mij niet bekend.
SDE subsidies zijn in de regel opstartsubsisdies maar of er ook een verdienmodel aanzit, betwijfel ik vaak
grös
@van Ittersum
Gaan ze geld lenen voor zonnepanelen ? Laat de fabriek dit niet horen want dan is de melkprijs nog veel te hoog.
Zwaagdijk
Wij hebben ook zonnepanelen, geleasd via de abn. Maar wij hebben lang niet het dak vol, dat terug leveren kon niet uit. Wij zijn grootverbruikers van stroom.
van Ittersum
@Zwaagdijk kunt u met een simpel rekensom weergeven hoe dat kasboekje eruit ziet? Dan kan een ieder zijn gedachten erover laten gaan en of dat voor hem of haar ook interessant is.

Zelf denk ik wel eens, nu het salderen voor de kleinverbruiker toch afgebouwd gaat worden of nu zo'n kleine windmolen interessant wordt alfa.nl/leeuwarden/actueel/…
Immers, deze levert ook stroom als het donker is. En je eigen verbruik tov de opwekking beter in balans is. En waaien doet het meer dan de uren zonlicht. Menig gemeente gaat langzaam overstag in hun beleid qua kleine windmolens. Ooit eens gehoord dat deze 55k kostte met een capaciteit van 35000 kWh. Veel duurder dan zonnepanelen die rond de 1 euro/kWh opbrengst kosten. Een combinatie kan uiteraard ook
+3
Zwaagdijk
@van Ittersum nee dat kan ik niet, wij hadden een mannetje ingeschakeld die het totaal regelde. Van aanvraag sde t/m contact met de bank tot vergelijking van de offertes voor de zonnepanelen. Zelf totaal geen verstand van.
Noorderling
@van Ittersum
Molentjes kom je rond de 2euro per kwh uit. 35.000 redden er niet zoveel in de praktijk.
cjw73
@van Ittersum die lui van die kleine molentjes geven zelf al aan dat een combi van wind en zonne-energie het beste is maar dat moet je toch al gauw 70 a 80 duizend kwa nodig zijn. De prijs van de molen die je vermelde klopt op 1000 euro nauwkeurig. Maar was bij mij totaal niet rendabel te krijgen, doordat ik veel minder stroom nodig ben. Ga toch maar voor zonnepanelen nu. Fors goedkoper.
Koeien boertje
@cjw73 eaz plaatsen veel van die dingen dacht ik.
Maar er zijn toch ook nog deense bedrijven die goedkoper zijn?
Ben voor jaren geleden bezig geweest met een molen maat kreeg geen vergunning, nu zijn die dingen een stuk duurder en niet meer rendabel.
Koeien boertje
@Koeien boertje die molens van eaz gaven toen 25000 kw.
Met een hoekje panelen erbij was het 40000 kw per jaar meen ik
cjw73
@Koeien boertje ja geven hier garantie dat ik 40000 kan halen.
van Ittersum
@cjw73 als er iemand gratis wind ter beschikking heeft ben jij wel. Ik krijg alleen niet de vinger achter hoe het komen gaat na dat het salderen afgelopen is.
Het lijkt me dat je dan energie moet opwekken naar de behoefte die er dan op dat moment nodig is. En wanneer is er die behoefte, da's in de regel bij de gemiddelde melkveehouder niet zo moeilijk, bijna meer snachts(donker) dan overdag.

Privé heb ik zo'n snellader(1,5 uur) aan de muur voor de auto en een trage lader(4 uur) voor in de stopcontact. Maakt nogal wat uit als je overdag staat te laden. In de stroom gebruikersoverzicht trekt de snellader duidelijk meer uit het net dan de zonnepanelen op dak het bij kunnen benen. Zoals het nu lijkt betaald iedereen in de toekomst alle stroom die je onttrekt en niet aan de einde van het jaar dat je het 1 met het ander kunt wegstrepen. Dus een beetje management of sturing is makkelijk besparen, dag in-dag uit. Op de foto (als voorbeeld) duidelijk te zien wanneer ik thuis kwam en inplugde en wanneer vrouwlief de kookplaat aanzette. Trouwens ook hoe laat ik ochtends mijn eerste bakje koffie neem🤣

(klik om te vergroten)

sorry
@van Ittersum welke snellader heeft u dan?
van Ittersum
@sorry Evbox Elvi V2 max. 22kw met een EV-Optimizer 3x25A . Dat laatste een aanrader (lees:noodzakelijk) anders blaas je je meterkast/overige apparatuur op. Deze werkt zo: als er andere apparaat (bv inductiekookplaat of wasmachine) ingeschakeld wordt, de snellader zijn vermogen/behoefte aanpast.
Robot-ph
@van Ittersum zonnepanelen zitten inmiddels wel rond de €0,7 per kWh. Windmolen is Volgensmij moeilijk recht te rekenen. Terugverdientijd zonnepanelen 5-6 jaar ondanks afbouw salderen.
van Ittersum
@Robot-ph 0,7 euro/ kWh is al fors minder dan de recente offertes die ik onder ogen kreeg. Tis koffiedik kijken maar is dat een all-in prijs, met welke apparatuur werken ze en welke hoeveelheden
+1
Robot-ph
@van Ittersum Correctie, 0,75 bij een installatie van 45.000 kWh. Bij grote installaties onder de SDE moet 0,60 haalbaar zijn. Dit zijn prijzen exclusief aanpassing meterkast maar dat hangt heel erg van het geval af of dat nodig is en is dit volledig toe te rekenen aan de panelen? Anders had je over enkele jaren wellicht ook gemoeten.
van Ittersum
@Robot-ph ik zie nog steeds offertes all-in tot 3x80a van rond de 1 euro/kWh tot bijna 1,25 euro all-in incl btw voor de kleine burger. Niet iedereen kan de btw meer verrekenen. Aanpassingen aan het net buiten beschouwingen gelaten
Robot-ph
@van Ittersum ik praat dan wel over ex btw
sorry
Quote Reactie van @van Ittersum:
. Niet iedereen kan de btw meer verrekenen.

waarom kan dat niet?
eigenhuis.nl/energie/maatregelen/…
van Ittersum
@sorry bron belastingdienst (teruggaaf voor de particulier): Bent u zzp'er of hebt u een eenmanszaak? Dan geldt dit stappenplan niet voor u. Ook niet als u de zonnepanelen ook privé gebruikt, zoals zonnepanelen op het dak van uw woning of garage.
Coen
@van Ittersum , optie: op naam van eentje (bijv. echtgenote) die nu nog geen BTW-aangifte doet 😄
van Ittersum
@Coen die contructies zonder een bv eronder zijn allang geëlimineerd. Gezamenlijke huishouding....
Herwin P
@van Ittersum Hier 0,61 /Kwp incl . verzwaren meterkast naar 3 x80A en nieuwe kabel vanaf de weg van 65 meter. Bij rendement van 90 % 0,68/kwh excl btw.
Betreft installatie met Solar Edge optimizers. Totaal 85Kwp op het dak
cjw73
@van Ittersum die 0.7 klopt vrij goed. Heb vorig week net offerte gekregen voor dik 20000 kwu en dat kost geen 15000 euro ex btw.
van Ittersum
@cjw73 misschien voorbarig maar anders maar iets waar je overna kunt denken. Sommigen leggen de panelen dicht bij de nok. Nu blijken deze heel snel vies te worden wat ontzettend veel rendement scheelt, nog afgezien dat je er ook moeilijker bij kunt. Heb je de keuze om ik denk ca. 60 panelen zo breed mogelijk op de onderste gording te leggen? Minder snel vies en je kunt ze jaarlijks makkelijker schoonmaken. Constructief ook beter voor je dak maar dat zal wel goed zitten
cjw73
@van Ittersum de planning is hier wel tegen de nok aan maar op het gedeelte van de stal waar geen ventilatie nok op zit. En het zijn maar 4 rijen golfplaten dus kan er vrij gemakkelijk bij.
Jowi
@cjw73 Panelen zijn veel goedkoper als 5-6 jaar geleden, toen betaalde we €1 per kWp ,incl kabel naar de meterkast en aansluiten(kabel van €50 de meter voor 50000kWp istal)
Schoon maken moet je zelf niet doen, laten het hier om de 2 jaar met een robot doen kost iets meer dan een euro per paneel.
Leg ze op een dak naar het zuiden en niet bij bomen of achter een voersilo en geen stof zoals @van Ittersum al aangaf.
+1
van Ittersum
@Jowi als je dan toch bezig bent, parallel geschakeld. Zie je ook precies welke minder opbrengst heeft of permanente vakantie heeft

(klik om te vergroten)

Sunpowersystems
@van Ittersum Dit is het Solar Edge systeem. Prima systeem, ik leg het zelf ook met enige regelmaat, maar alleen bij situaties waarbij sprake is van gedeeltelijke schaduw. Dakkapellen, bomen, bebouwing. Als het niet nodig is, is het al snel te duur. De benodigde optimizers achter elk paneel zitten tegen de 40 euro. Dan is de omvormer wel weer wat goedkoper, maar vooral bij veel panelen tikken de kosten van de optimizers zwaar door.
van Ittersum
@Sunpowersystems klopt. In het verleden toen ik nog op de boerderij zat en ik keek in lijn van het dak mee omhoog ik verschil zag in glans. Oftewel schoon of niet. Maar getallen of bewijs daarvoor had ik niet en was wel benieuwd of dit klopte. Nu had ik de kans opnieuw en nu maar gewoon gedaan.
+2
Sunpowersystems
Hebben we het hier over de prijs per kWh, of per kWp?? Dit laatste is gebruikelijk, aantal kWh per kWp is afhankelijk van helling en oriëntatie van je dak.

Even een paar dingen rechtzetten: SDE is alleen voor een grootverbruikaansluiting en kunnen niet salderen. Een kleinverbruik (tot en met 3x80) kan geen SDE krijgen, maar wel salderen.

Heb je een kleinverbruik maar wil je investeren in een groter pv systeem met SDE zul je een grootverbruik moeten aanvragen. Het zou best zo kunnen zijn dat het voordelig is om enkel op de grootverbruik terug te leveren, en te blijven afnemen op de kleinverbruik. kWh's die op een grootverbruik opgewekt en op het zelfde moment zelf verbruikt worden (salderen achter de meter genoemd) worden tegen een hoger bedrag gewaardeerd en daardoor met minder SDE aangevuld. Ongunstig. Ook kent een GVA waar niet van afgenomen wordt, dus enkel invoeden, vrijwel geen vastrecht. Of dit interessant is zal per situatie bekeken moeten worden en is maatwerk.

Vóór je de SDE aanvraag in kunt sturen moet je de statische berekening van het dak in orde hebben. Ook moet je de toezegging hebben van het netbedrijf voor een GVA. Tevens is een positieve transportindicatie vereist. In veel gebieden is dit de bottleneck.

SDE aanvraag kan prima door een adviseur gedaan worden, maar let wel op dat de SDE op jouw eigen naam aangevraagd wordt. Er zijn conculegas die de subsidie doodleuk op hun eigen naam aanvragen. Dan ben je gelijk aan hun overgeleverd.

SDE die toegekend is zal binnen 18 gerealiseerd moeten worden. Lukt dat niet wordt de postcode drie jaar lang uitgesloten van nieuwe aanvraag.
Koeien boertje
@Sunpowersystems dat betekent ongeveer dat ik met mn 3x 35 en ongeveer 45000 kw per jaar met 150 panelen zelfvoorzienend ben.
Wil ik een dak vol panelen moet ik de stoppenkast verbouwen naar 3x 80 om de energie te leveren en in aanmerking te kunnen komen voor SDE subsidie?
Dan gaat het vast recht de lucht in en die extra levering op het net, is dat rendabel te rekenen?
Koeien boertje
@Koeien boertje en moet je met die 3x 80 ook een minimaal aantal panelen leggen?
nitevd
@Koeien boertje Voor SDE++ moet je naar meer dan 3x80A. SDE++ is een subsidie die teruggeleverde stroom gegarandeerd aanvult tot ongeveer 7 ct kWh. Dus als de installatie 70 ct/KW dan verdien je dit in 10 jaar terug. In jouw geval kun je b.v. overwegen om zonder subsidie 150 panelen met omvormer voor eigen gebruik te plaatsen en daarnaast een SDE gesubsidieerde installatie met aparte teruglever meter (=weinig vastrecht). Boven 172KWp komt er een AC5a Transformator en bijbehorende kabel bij wat de installatie weer flink duurder maakt.
JohnDeere7serie
@nitevd Hij kan nu ISDE subsidie aanvragen voor kleinverbruik eenmalig bedrag als investeringssubsidie, max 12.500 bij ongeveer 80000 kwh terug leveren. Terugverdientijd zonder KIA en EIA 6/? jaar, afhankelijk van afbouwregeling salderen
Sunpowersystems
@Koeien boertje 3x80 is nog steeds een kleinverbruik. GVA begint bij 3x250A. Zo'n aansluiting kost afhankelijk van het aantal meters dat je van de trafo zit zomaar een € 10.000.

Bij deze omvang gewoon salderen op de kleinverbruik. 45000 kWh is goed te doen met 150 panelen als de helling en richting een beetje goed zijn. Zul je een maximale stroom van 3x65A opwekken. Zou met 3x63A aansluiting moeten kunnen, eventueel met vermogensreductie. Sigarendoos berekening.
+1
JohnDeere7serie
@Koeien boertje om 45000 kwh terug te leveren dan heb je nodig 152 panelen x bv.350kwp(je hebt allerlei soorten groote) = 53,2kwp x 850 (afhankelijk van dakhelling / ligging / omvormer) = 45220 kwh. 3x35A kan je max (3x35x230) 24,15 kw op duwen, 45000 kwh terugleveren op jaarbasis ga je niet halen met die aansluiting. Vergroten naar max 3x80A (wel salderen mogelijk, geen SDE) dan kun je (3x80x230) 55,2kw duwen, dan haal je het makkelijk, hoef je de omvormer ook niet zo ver te onder dimensioneren. Inderdaad wel even opzoeken hoeveel vastrecht stijgt per jaar, te vinden op site stedin/liander/waar je zit.
HansBa
@Sunpowersystems heb nu 150 panelen op 3 keer 35. Hoeveel kunnen er dan op 3 keer 80 ? En hoe zit dat met salderen vanaf 2023?
+1
Sunpowersystems
@HansBa Op 3x35 kan een omvormer van max. 24kW. Deze is geschikt voor ruim 28 kWp aan vermogen op het dak. (standaard situatie), ongeveer 76 panelen van 375 Wp. Jou panelen hebben waarschijnlijk minder Wp per stuk.

Op 3x80 kan een omvormer van 55kW, 66kWp op het dak, 176 panelen van 375Wp.
Let wel dat verzwaren naar 3x80 niet overal mogelijk is, tot 3x63 gaat meestal wel, dit even met de netbeheerder overleggen.

Wat ook vaak kan is een voor de aansluiting te zware omvormer monteren. De omvormer draait niet vaak op vol vermogen en meestal is er overdag wel verbruik op het bedrijf en hoeft niet alle stroom door de hoofdzekering het net op. Dreigt de hoofdzekering aan te spreken kan een vermogensreductie er voor zorgen dat de stroom tijdelijk teruggeschroefd wordt. Technisch is er veel mogelijk.
demelkboer
Hier 500.000 Wp op het dak met alles terug leveren, nog wel SDE uit 2018. Houd
er een 10000 tot 15000 per jaar aan over maar dan zit daar een 1200m2 asbest saneren bij in. Had door corona nog wel een geluk met een jaar uitstel.

Alles in eigen beheer, met verhuur hield ik er een 7000 over, maar moest ik asbest nog zelf saneren
grös
@demelkboer
Wat voor investering is dat geweest ? En wat brengt het de komende 10 jaar per jaar op?
+1
demelkboer
@grös alles de hele rambam ; inc asbest saneren , nieuwe platen , aansluiting teruglevering , nieuwe aansluiting bedrijf panelen trafo, graaf en hak en breekwerk. 435.000. Ik houd netto per jaar 10000 tot 15000 over. das 15 +1 jaar lang incl de subsidie. Daarna geen subsidie meer maar dan ook geen kosten(rente en aflossing) meer dan levert het nog een 10000 tot 15000 per jaar op. Enige wat je moet doen is op 13 jaar de omvormers vervangen in dat jaar verdien je 0,-
+1
Realisme
Hier de bedoeling om kleine windmolen te plaatsten icm zonnepanelen en daarmee tussen de 70.000 en 80.000 kWh op te wekken. Grotendeels eigen verbruik. Daarom ook die windmolen omdat zoals @van Ittersum het al zegt, dit sluit beter aan bij je eigen verbruik. Systeem is ook meteen uitgerust met mogelijkheid voor opslag van energie mocht die techniek tegen een normale prijs voorhanden komen. Mijn overweging was dat ik die enorme piek in zonnestroom niet kan verwerken bij 100% panelen en ook best vaak stroom tekort kom als het donker is. De rekensom is een stuk onvoordeliger met deze combinatie maar ik verwacht dat de werkelijke uitkomst wel naar me toe komt. Ook omdat die molen denk ik simpel te reviseren is na verloop van tijd.
van Ittersum
@Realisme met de huidige situatie kan ik me indenken dat menig één kiest voor alleen zonnepanelen maar de situatie zoals u die beschrijft heeft naar mijn inzien de toekomst. Alleen nu moeten twee partijen met ieder zijn eigen belang samenwerken. U heeft iemand gevonden die dit wel samen uitvoert of bent u hier de regisseur?
+1
Spuit11
@van Ittersum EAZ heeft zon en wind in eigen hand.
Realisme
@Spuit11 @van Ittersum ja klopt, EAZ doet dit allebei. Waarschijnlijk kan een andere partij de panelen iets goedkoper leggen maar vind het in dit geval makkelijk dat 1 partij het regelt.
cjw73
@Realisme ben er ook mee bezig geweest met de buren. Zijn ook bij een paar langs geweest. Maar meerdere keren te horen gekregen dat onderhoud toch nog wel wat kost per jaar.
Spuit11
@cjw73 Het onderhoud kun je toch afkopen? Meende €4000 Voor 10 jaar(?)
+1
Realisme
@Spuit11 4500 euro voor 10 jaar
Melkweb
@Spuit11 hoorde pas geleden een X bedrijf in zonnepanelen . 3 jaar en het bedrijf werd opgeheven. Schijnt dat de eigenaren "zijn doelen heeft verzet" . ik noem het binnen harken en dan wegwezen.

Ik ga toch voor een bedrijf die ik ken ipv bedrijven met exotische namen die louter een verkoopkantoor hebben en voor de rest alles inhuren en schermen met 20 jaar fabrieksgarantie...
achterhoeker2
@Realisme Er zit wel veel : ik denk, ik verwacht en waarschijnlijk in jouw betoog, zou nog eens goed gaan rekenen.
+2
Realisme
@achterhoeker2 😂dat is dus het mooie. Ik ken boeren die achter de komma alles uitgerekend hadden en er veranderd vervolgens een randvoorwaarde en hun hele verdienmodel kan de prullenbak in. Deze investering gaat zich eigen terugverdienen dat zoiezo maar of dat die terug verdientijd 6jr of 10 jr is hangt oa af van de veranderende regelgeving, winst die mijn onderneming maakt, ontwikkeling van neveninkomsten die gebruik maken van deze investering en daarmee ook kunnen adverteren. Allemaal variabelen. Aan het eind van het verhaal vind ik een molen milieutechnisch veel verantwoorder als die panelen oa vanwege de materialen. Maar omdat 2 molens veel te duur word en een combinatie van panelen en een molen het beste resultaat geeft neem ik toch ook maar panelen erbij. Geen financiering, dus ook dat hoef ik alvast niet mee te nemen in mijn overweging.
demelkboer
IK ben ook bezig geweest met een windmolen of misschien twee. EAZ geeft zelf aan dat in mijn situatie de terugverdien tijd al 15 jaar is.Verder is onderhoud een onvoorspelbare variable . Dat is bij zonnepanelen beterte overzien.

Op zich vind ik het wel jammer dat er niks aan teverdien is wat ik vind het wel een geinig ding die molen 😉
Koeien boertje
@demelkboer ik vind het raar dat in een paar jaar die molen die toen 25000 moest kostten nu zoveel duurder is.
Zijn er niet meer met zo'n ding, in Denemarken waren er vroeger ook veel naast een boerderij
cjw73
@Koeien boertje zijn nog wel andere hoor. Alleen die zijn nog duurder dan die van eaz.
+1
Noorderling
@cjw73 @Koeien boertje
Die deense molen doet ook een keer zoveel wat betreft stroom.
Die zitten allemaal boven de 60.000kwh waar EAZ de 25.000 gemiddeld haalt.

Die dingen moeten in de markt gezet worden, en onderhoudscontract wat bij de eersten verkocht is moet flink geld achteraan, dat betaald diegene die hem koopt nu. Ze zijn inderdaad fors duurder geworden in de loop van de tijd.
Koeien boertje
@Noorderling ik meen dat daar ook 5 wieken aan zaten, meer zoals een ventilator.
Maar dat is al een poosje geleden dat ik daar rond reed.
Kan op internet ook geen leverancier vinden van deense molens of die ze hier verkopen wil.
grös
@Realisme
Is allemaal leuk, maar terugleveren levert te weinig op in NL, je moet of een stal melkrobots hebben, en 's zomers elektrische beregenen bijvoorbeeld. Maar vind het verder maar een boel geld, als ik het op de bank had staan was het een ander verhaal, maar helaas niet en mijn daken liggen ook niet echt rendabel voor panelen, en een windmolen, zoveel wind hebben we hier niet.
+1
demelkboer
@grös dak op oost en dak op West is de meest rendabele oriëntatie. Wist ik ook niet. Dacht altijd zuid. Maar bij zuid heb je ook noord en daar kun je niks mee. Hier oost en west dus daarom alles vol
grös
@demelkboer
Ja als je het hele dak vol wil hebben wel, maar hier leggen ze ze meestal alleen op de zuidkant, bedenk wel het aantal zonneuren in bijv. Noord-Holland is ook wat meer als in de Achterhoek.
+3
weurding
132 miljard moet geïnvesteerd worden om zonneweides en windmolens aan te sluiten op het net, energienota gaan omhoog, de prijs voor "groen" , nog maar het topje van de ijsberg, iedereen straks zijn verplichte electrisch e dinky toy heeft loopt dat nog verder op, wahnsinn

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
80
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
0