Belangenorganisaties zoeken samenwerking

Na Farmers Defence Force roept nu ook Agractie op tot meer samenwerking tussen de verschillende belangenbehartigers in de landbouw. LTO Nederland en NAJK hebben al laten weten niet open te staan voor een nieuw landbouwcollectief.

Deel dit topic

Reacties

+2
kaas
Natuurlijk wil lto niet samenwerken dat is hun eer te na ze praten al 20 jaar over een beter verdien model en wat is er van te recht gekomen ??ze zullen de komende 20 jaar ook nog wel praten blijven over een betere verdien model maar verder zullen ze ook niet komen
Kringloper
@kaas
Een beter verdienmodel voor zichzelf, is wel gelukt toch?
+1
Koeien boertje
@Kringloper iedereen om ons heen is wel met de inflatie en tijd mee gegaan
Koeien boertje
@Kringloper iedereen om ons heen is wel met de inflatie en tijd mee gegaan
+3
diekman
Praten, praten en nog eens praten en goed loon ontvangen in het te dure hoofdkantoor.
+1
Hooibaaltje
Samenwerken en snel graag. Dit is broodnodig voor de gehele sector!!
Jaap40
@Hooibaaltje samenwerking zou misschien goed zijn maar of daar de melkprijs van omhoog gaat?
+1
Jan-T
Quote Reactie van @Jaap40:
of daar de melkprijs van omhoog gaat

De melkprijs gaat pas omhoog als we met zijn allen zeggen wat we willen ontvangen.
Meer hoeft er niet worden gedaan.
+1
Jaap40
@Jan-T eerst maar eens met zijn allen stoppen te roepen dat we wel voor 35 cent per kg melk onze bedrijven rond kunnen zetten. Alleen voor uitboerende bedrijven kan dit misschien.
Melkprijs zal snel moeten stijgen, % stoppers groeit erg snel.
Jan-T
Quote Reactie van @Jaap40:
stoppen te roepen dat we wel voor 35 cent per kg melk onze bedrijven rond kunnen zetten.

Mee eens maar de ellende is dat men nog steeds denkt dat voor de laagste prijs melk leveren dat dit de norm moet zijn terwijl overal in de wereld normaal winst maken de norm is.
Dit moet tussen de oren komen.

Want toekomstige bedrijfsopvolging is alleen mogelijk als het bedrijf gezond is, En in balans is en daarbij ook grond gebonden.
+1
Jaap40
@Jan-T maar wat is grondgebonden dan?
cjw73
@Jaap40 das simpel. De mest op eigen gronden kunnen plaatsen en verder geen poespas.
Jaap40
@cjw73 de volgende vraag:

Wat versta je onder 'eigen' grond?

Eigendom
Erfpacht
Pacht
Door bank gefinancierd
Gehuurd
Etc etc
Grond van buurman waar de mest prima op kan.... is dat 'eigen' grond....
+1
arie.j
Quote Reactie van @Jaap40:
Wat versta je onder 'eigen' grond?

Dat is toch simpel? Gewoon grond die je op dat moment bij je bedrijft in gebruik hebt
+1
Noorderling
Quote Reactie van @arie.j:
Gewoon grond die je op dat moment bij je bedrijft in gebruik hebt

Volgens wie?
Volgens RVO, de landbouwpraktijk, (in)direct samenwerkingsverband?
Alleen dat verschilt hier al van 50 tot 200ha. Kringlooplandbouw tot en met, maar niet op papier dus telt het niet. Stempel intensief en kunt als je niet oppast mest verwerken, dieren inleveren terwijl de mest binnen 2km van je bedrijf blijft.

Sterker nog, in het samenwerkingsverband voeren we eenden, geitenmest en champost aan uit het midden van het land aan, omdat we deze zelf niet mogen produceren. Duurzaamheid...
+1
arie.j
Quote Reactie van @Noorderling:
Volgens wie?

'k Mag aannemen dat je ook nog ieder jaar een gecombineerde opgave doet.
Daar staat het als vraag in, kun je dat invullen dan weet je zelf wel het antwoord.
Noorderling
Quote Reactie van @arie.j:
men dat je ook nog ieder jaar een gecombineerde opgave doet.Daar staat het als vraag in, kun je dat invullen dan weet je zelf wel het antwoord.

Klopt dat met de praktijk of wordt de GDI ingevuld om de regels heen?
Grond is veel te duur om maar gras op te potten met hoge grasbulten en als verrot en verbroeid gras weer op de meststrooier uit te rijden. Was wel gunstig voor je percentage eiwit van eigen land trouwens, maar dat licht hebben ze in ieder geval al gezien dat dat voor geen hout klopte.

Niemand laat zich vangen door de 20% grasland eis. laten we elkaar daar ook niet mee voor de gek houden, waarde van de cijfers is 0.0. Het komt niet overeen met de praktijk.
arie.j
Quote Reactie van @Noorderling:
Klopt dat met de praktijk of wordt de GDI ingevuld om de regels heen?Grond is veel te duur om maar gras op te potten met hoge grasbulten en als verrot en verbroeid gras weer op de meststrooier uit te rijden. Was wel gunstig voor je percentage eiwit van eigen land trouwens, maar dat licht hebben ze in ieder geval al gezien dat dat voor geen hout klopte.Niemand laat zich vangen door de 20% grasland eis. laten we elkaar daar ook niet mee voor de gek houden, waarde van de cijfers is 0.0. Het komt niet overeen met de praktijk.

Toch kloppen die cijfers van de gecombineerde opgave, al was het alleen maar dat ze daar controleren dat grond maar bij één bedrijf in gebruik kan zijn en voor mestruimte kan worden gebruikt
Noorderling
Quote Reactie van @arie.j:
Toch kloppen die cijfers van de gecombineerde opgave,

Als ik de cijfers naast die van het kadaster leg kom ik tot een andere conclusie.
Geeft iemand anders terwijl het ook een extra onderneming van mijzelf kan zijn, 20ha van mij op, "koop" ik het voer, plaats ik de mest middels vogelaar variant code 33 en het papieren probleem is opgelost. Wie zijn grond is het dan?

Zijn ook wel boeren die hun bedrijf in een derogatie BV en niet derogatie BV opsplitsen.
Wat is dan eigen grond en wat niet? Maken ook een hele puzzel met de vogelaar varriant, bouwen voorraden op op papier, ene jaar gras op het melkvee en andere jaar het bouwland.
Wat is dan eigen grond? Papier is gewillig.
arie.j
Quote Reactie van @Noorderling:
Als ik de cijfers naast die van het kadaster leg kom ik tot een andere conclusie.Geeft iemand anders terwijl het ook een extra onderneming van mijzelf kan zijn, 20ha van mij op, "koop" ik het voer, plaats ik de mest middels vogelaar variant code 33 en het papieren probleem is opgelost. Wie zijn grond is het dan?Zijn ook wel boeren die hun bedrijf in een derogatie BV en niet derogatie BV opsplitsen.Wat is dan eigen grond en wat niet? Maken ook een hele puzzel met de vogelaar varriant, bouwen voorraden op op papier, ene jaar gras op het melkvee en andere jaar het bouwland.Wat is dan eigen grond? Papier is gewillig.

Als jij grond opgeeft voor de gecombineerde opgave als in eigen gebruik zijnde dan heeft dat niets met het kadaster van doen.
En verder mag je zo moeilijk gaan doen als je zelf wilt, het principe is vrij eenvoudig.
Daarmee meng ik me overigens niet in de discussie hoeveel grond een bedrijf bij een bepaalde hoeveelheid vee zou moeten hebben.
Mestafzet via bepaalde constructie is eigenlijk heel wat anders.
En als je ieder jaar zo nodig met grond wil schuiven, dan is dat aan jezelf natuurlijk.
+1
pieta
@arie.j Binding met de praktijk verloren Arie. Buiten de grasgebieden bestaan er levendige samenwerkingsverbanden die op papier niet tot uiting komen om diverse redenen. Te denken valt aan landbouwvrijstelling, ondernemer blijven, risico pachtvastlegging, past niet in de derogatie, voorwaarden GLB, monsteren van mest, Vogelaar-variant, blijvend grasland-eis etc etc
+1
Noorderling
@pieta
mestverwerkingsplicht, grondgebondenheid, scheur/mais verbod en de kg melk per ha norm bij Aware/AH melkconcept. Iemand die niet meedoet kan die grond immers wellicht missen en zelf mest weer afvoeren op die grond. Onder druk wordt alles vloeibaar..
arie.j
Quote Reactie van @Noorderling:
mestverwerkingsplicht, grondgebondenheid, scheur/mais verbod en de kg melk per ha norm bij Aware/AH melkconcept. Iemand die niet meedoet kan die grond immers wellicht missen en zelf mest weer afvoeren op die grond. Onder druk wordt alles vloeibaar.

Als een afnemer met aparte regels voor afzet tegen wat hogere prijs komt , dan moet je daar natuurlijk zijn voor de regels en de discussie er over.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@arie.j Binding met de praktijk verloren Arie. Buiten de grasgebieden bestaan er levendige samenwerkingsverbanden die op papier niet tot uiting komen om diverse redenen. Te denken valt aan landbouwvrijstelling, ondernemer blijven, risico pachtvastlegging, past niet in de derogatie, voorwaarden GLB, monsteren van mest, Vogelaar-variant, blijvend grasland-eis etc etc

Heel de discussie over grondgebonden gaat toch over mestruimte? En in verband daarmee over voldoende grond die je zelf gebruikt tot je directe beschikking hebben?
Dan moet je je niet in allerlei bochten gaan dringen. En van alles wat er niets mee te maken heeft erbij halen.
Jaap40
@arie.j beste arie,
Het meest simpele voorbeeld als volgt:

Tarwe en stro kopen van buurman akkerbouwer. Mest weer terug. De korte kringloop, korter kan bijna niet.

Akkerbouwer geeft grond begrijpelijkerwijs zelf op in gecombineerd opgave, ivm Tarwe etc. Melkveehouder geen grond op naam.
Hoe denk je dit 'simpele' probleem op te lossen?
arie.j
Quote Reactie van @Jaap40:
@arie.j beste arie,Het meest simpele voorbeeld als volgt:Tarwe en stro kopen van buurman akkerbouwer. Mest weer terug. De korte kringloop, korter kan bijna niet.Akkerbouwer geeft grond begrijpelijkerwijs zelf op in gecombineerd opgave, ivm Tarwe etc. Melkveehouder geen grond op naam.Hoe denk je dit 'simpele' probleem op te lossen?

Dat is toch een constructie om mest af te zetten?
En als zoiets op een prima manier gebeurt, wat heeft dat dan met de discussie grondgebonden te maken?
Als een varkensboer tussen akkerbouwers zit en hij sluit overeenkomsten met die akkerbouwers over zijn mestafzet, dan is die varkenshouder toch niet opeens grondgebonden geworden?
Als een mestafnemer hem een contract aanbied voor een heel jaar, en vervolgens die mest van Brabant naar Groningen bij akkerbouwers brengt. Wat is dan het verschil?
+1
Jaap40
@arie.j constructie? Welnee.
3 a 4 kg Tarwe per koe per dag voeren en daarnaast wat gerst levert behoorlijk wat hectares echte samenwerking op . Stro wordt daadwerkelijk afgenomen. Niks constructie niks fake. Mest ook retour, pomp erop en linea recta op het land van buurman. Niks constructie.
Geen krachtvoer via een brokken leverancier met groblndstoffen uit zuid Amerika.

Hoe lossen we dit administratief op? Zo grondgebonden als maar kan.
arie.j
Quote Reactie van @Jaap40:
@arie.j constructie? Welnee.3 a 4 kg Tarwe per koe per dag voeren en daarnaast wat gerst levert behoorlijk wat hectares echte samenwerking op . Stro wordt daadwerkelijk afgenomen. Niks constructie niks fake. Mest ook retour, pomp erop en linea recta op het land van buurman. Niks constructie.Geen krachtvoer via een brokken leverancier met groblndstoffen uit zuid Amerika.Hoe lossen we dit administratief op? Zo grondgebonden als maar ka

Van zo'n verhaal het ik niet alle verstand , hier is in de omtrek geen bouwland.
Maar grond kan m.i. maar bij een boer in gebruik zijn.
+1
Noorderling
@arie.j
Dus komt het niet voor?
In de overgangsgebieden en akkerbouwgebieden is het de dagelijkse praktijk en worsteling. Daar kun je zeker de helft van noord Nederland onder scharen.
Wat ik eerder op het forum al wel vernomen heb wil men in het zuiden maar heel lastig op papier grond verhuren. Dat ervaar ik anders, we rekenen we alles van achteren naar voren dicht hoe we de praktijk in de papieren werkelijkheid gegoten krijgen. Als de overheid die papieren werkelijkheid als dé waarheid gaat inzien, en we daar als boeren ook nog achteraan lopen, lopen we vrijwillig de fuik in.
cjw73
@Noorderling ik verhuur ook nooit op papier. En is ook geen akkerbouwer die er om vraagt.
arie.j
Quote Reactie van @cjw73:
@Noorderling ik verhuur ook nooit op papier. En is ook geen akkerbouwer die er om vraagt

Dat is dus een schijnconstructie om de mestafzet op die grond aan jezelf te houden?
Want ik neem aan dat je die grond dan ook bij gecombineerde opgave als zelf in gebruik invult?
cjw73
@arie.j klopt hij zet er gewoon aardappelen in en ik heb het gewoon op papier. En soms ook nog wel eens een aantal hectaren van de akkerbouwer ter compensatie.
+1
Jaap40
@arie.j ....van zo'n verhaal heb ik geen verstand.... het is het meest simpele voor te stellen samenwerking met akkerbouwer die er haast maar te verzinnen is en u @arie.j gaat mij vertellen het niet te begrijpen?

We willen allemaal naar minder krachtvoer import, minder krachtvoer gebruik, af van de soja discussie. Nou ik zal je vertellen @arie.j hier ligt de 'sleutel'. En ja ik weet ook wel dat iig de voerindustrie deze methodiek systematisch tegenwerkt. Het NEVEDI.....

Deze vorm van grondgebondenheid zal het ministerie dienen te faciliteren. Akkerbouw grond opwaarderen met organische mest en melkveehouder moet op deze manier status grondgebonden krijgen.

En een simpel grondgebondenheid gemaakt 'probleem' is hiermee opgelost.
arie.j
Quote Reactie van @Jaap40:
@arie.j ....van zo'n verhaal heb ik geen verstand.... het is het meest simpele voor te stellen samenwerking met akkerbouwer die er haast maar te verzinnen is en u @arie.j gaat mij vertellen het niet te begrijpen?

Als ik het met grote woorden zou moeten schrijven, dan is het de wet ontduiken.
Grond die je verpacht (mondeling) , daarvan geef je op (omdat het je beter uitkomt) dat je die grond zelf gebruikt
En dat bij nieuwe voorschriften met zoiets geen rekening wordt gehouden, dat vinden ze dan nog vreemd ook....
Nu begin ik te begrijpen waarom bij jullie mondelinge pacht vrij dikwijls voorkomt.
Net zoiets als dat iemand bepaalde dingen contant betaald wil hebben vanwege de belasting.
cjw73
@arie.j zo ongeveer ja. Heb de hectares nodig om de boel sluitend te maken. Alleen wat er op groeit heb ik niet nodig.
Noorderling
@arie.j
Wat haal je er allemaal weer voor een flauwekul bij.
Ik betaal mijn pacht netjes, draag mijn belastingen af, geef bij RVO aan dat ik het een perceel teeltpacht betreft, verhuren de betalingsrechten.
Niets is illegaal, maar nu is half Nederland opeens wetontduiker.

Als het niet mocht, stonden de opties pacht er toch helemaal niet bij?
Half Flevoland wordt geruild omdat men specialiseert in tulpen, pootgoed of wat dan ook. Elke pootgoedboer hier in de regio huurt ca 1/4 van zijn areaal bij melkvee en akkerbouwers omdat zij er meer mee kunnen dan diegene zelf. Ook zij komen met de vergroening niet altijd uit en ruilen wat op papier. Jij noemt ons fraudeurs, je kunt je ook afvragen of wetgeving een doel heeft en aansluit bij de landbouwpraktijk.

Carola Schouten en Tjeerd de Groot hebben hun mond vol over kringlooplandbouw.
Het gebeurt al jaren, alleen op papier kan het nog niet, dus gebeurt het niet is hun conclusie en ook die van jouw als je daar niet door heen kunt kijken. Het is een heel karwij om de lijntjes van de wetgeving in het vizier te houden, over het lijntje ben je pas fraudeur, niet er net langs!
arie.j
Quote Reactie van @Noorderling:
Wat haal je er allemaal weer voor een flauwekul bij.Ik betaal mijn pacht netjes, draag mijn belastingen af, geef bij RVO aan dat ik het een perceel teeltpacht betreft, verhuren de betalingsrechten.Niets is illegaal, maar nu is half Nederland opeens wetontduik

Niet zo nijdig reageren, ik dacht alleen iets feitelijks te constateren, met daarbij de verklaring voor die vele mondelinge pacht volgens jullie, dat laatste piekert hier in de buurt niemand over.
Als je bij de gecombineerde opgave land als in eigen gebruik zijnde opgeeft.
Terwijl je dat land in werkelijkheid verpacht , hoe noem jij dat dan?
"Ik verklaar dat ik de opgave volledig en naar waarheid heb ingevuld"
Dat staat onder elke gecombineerde opgave.
En daar zet een boer die verhuurt land opgeeft als in eigen gebruik zijnde zijn elektronische handtekening dus onder.
Dat zo'n constructie wel eens moeilijkheden geeft is dan niet zo vreemd
cjw73
@arie.j wat is daar dan frauduleus aan. Als ik bij de GO aangeef dat er pootaardappelen in staan en die staan er ook, dan klopt het toch gewoon.
Jaap40
@arie.j wat een teleurstellende reactie.
Denk je nu werkelijk dat in de praktijk een frauderende beeld naar voren zal komen?

Nee, veel noordelijke boeren werken samen met akkerbouwer omdat men daar beide profijt van heeft. Veel gras, daarbij Tarwe gerst, geen maïs. Iets wat toekomst heeft.
En u @arie.j zet ons ff weg als fraudeurs??.
pieta
@arie.j Dat klopt, maar er zijn boeren die kunnen en willen wel grond aan hun bedrijf binden maar dan moet er wel wat akkerbouw in aanwezig mogen zijn. Bij derogatie zit je 80% gras gebonden. Niet iedereen zit op grond waar enkel gras kan. Met die samenwerkingsverbanden is niets mis. Alleen krijg je zoiets op papier niet duidelijk zonder een overheid die daar in mee wil denken.
cjw73
@Jaap40 grond die je op geeft voor de gecombineerde opgave. Die dus mee telt voor mestplaatsingsruimte. En of dat huur of eigendom is maakt niks uit.
Jaap40
@cjw73 feitelijk gebruiker zijn van akkerbouw land telt dus niet? Korte kringloop, directe voervoorziening en mestafzet.
En begrijpelijk, de akkerbouwer geeft het zelf op bij gecombineerd opgave want tsr etc.
pa
Quote Reactie van @Hooibaaltje:
Samenwerken en snel graag.

Betekend dat dat we om de helft een week geen melk leveren gedurende 3 maanden ofzo? ieder om de beurt
+4
Farma_boerke
De LTO is de enige met fondsen en middelen om onderzoeken te doen, professionals in te huren, lobbyen, marketing en zou zeker weer de volledige LC 2.0 moeten financieren?
Van wie zijn de leden democratisch gekozen en benoemd?

Op deze wijze kan de LTO alleen verliezen op alle fronten. Kom met een voorstel wat werkbaar is en wees eerlijk, LTO wordt niet voor niets gevraagd.
crisis
Quote Reactie van @Farma_boerke:
zou zeker weer de volledige LC 2.0 moeten financieren

Je lijkt te denken dat LTO het eerste LC heeft gefinancierd? Dat is incorrect.
cjw73
@Farma_boerke volgens jou kan LTO veel. Probleem is alleen ze doen het niet. Geld verbrassen zijn ze goed in, resultaten vallen tegen doordat ze zich ook graag voor doen als ambtenaren.
pa
Quote Reactie van @cjw73:
Geld verbrassen zijn ze goed in

U zat in de kascontrole comm??????
+6
Melkboer16
FDF en Agractie hebben succesvol actie gevoerd maar om wat te bereiken zal je toch met de overheid om tafel moeten. Dat weet ook Jeroen v Maanen en daarom is ie ook weg bij FDF.
Zolang Sieta v Keimpena bij FDF zit zal het niks meer worden en LTO heeft gelijk dat ze haar eigen plan trekt.
Daar betalen de leden contributie voor en dat is best veel maar het is mij meer waard als gratis lid van DDB of FDF en in mindere mate de NMV.
FDF symphatysanten hebben werkelijk geen idee hoe belangenbehartiging en politiek werkt en wat er allemaal gebeurt om de wetgeving in goede banen te leiden voor ons agrariërs.
nieuwoord
@Melkboer16 Geen onzin graag. Voor DDB betaal ik gewoon contributie En voor de NMV ook. Dat dit platte organisaties zijn die voor minder geld ook dingen bereiken komt omdat er geen directeur is en een duur kantoorgebouw. Maar mensen besturen die voor weinig nog veel willen doen.
Melkboer16
@nieuwoord veel willen doen ja en er dan thuis een klerezooi van hebben(Sieta) omdat ze geen vervanging kunnen regelen.
pa
Quote Reactie van @nieuwoord:
Maar mensen besturen die voor weinig nog veel willen doen

Zouden het soms boeren zijn?
Jannus
Quote Reactie van @Melkboer16:
FDF symphatysanten hebben werkelijk geen idee hoe belangenbehartiging en politiek werkt en wat er allemaal gebeurt om de wetgeving in goede banen te leiden voor ons agrariërs.

Nee,als watjes je collega's maar gaar laten soppen tijdens hun stalbezettingen en lijdzaam toezien hoe al jaren de belangen verkwanselt worden door allemaal escape routes die ook nog eens ondermijnt lijken te raken,nee het werd tijd dat er op gestaan werd en ook al is het aan de politiek om wetgeving te maken maar dan wel goed onderbouwd en niet door een nestbevuiler uit de sector zelf ook nog een sdoor onze centen betaald
Melkboer16
@Jannus fdf is opgericht door de stalbezetting en zou bij een vervolg de boel gaan ontzetten. Er is nog geen volgende keer gekomen en die lui kijken wel uit maar mocht er een tweede keer komen dan moet je oppassen voor escalatie. Voor je het weet sta je aan de verkeerde kant van de wet en dan gaat het daarover.
+1
Jannus
Quote Reactie van @Melkboer16:
dan moet je oppassen voor escalatie

Een flink pak rammel heeft mij vroeger doen leren dat ik het blijkbaar toch ergens aan verdiend heb dat niet mocht en ben er niet slechter van geworden
cjw73
@Jannus doe we gewoon ook állemaal de capuchon op en sjaal voor het gezicht en knokken maar. Als je maar niet herkend wordt is er niks loos.
+1
laatste strijder
@cjw73 Sprinkler installatie \ brandblusser \mestmixer \ waak hond \ hogedrukreinigen , dr zijn nog meer middelen om ongewenst bezoek de stal uit te jagen , en last but not least , doe of je neus bloed en hang t niet aan de grote klok en verwacht zéker niets van de LTO
cjw73
@laatste strijder met je eens.
+1
jammermaarhelaas
De mensen van het eerste uur in bijvoorbeeld de FDF hebben lange dagen gemaakt op eigen kosten, met gevaar voor eigen leven (tot laat 's nachts met de auto onderweg) gezorgd dat we als landbouw eindelijk weer gezien en gehoord werden.
Hierom ben ik voor het tweede jaar lid van FDF, en omwille van het voordeel van de twijfel (omdat in het bijzonder de lokale mensen veel goed doen) ook nog steeds van LTO.
pa
Ben kwijt geraakt wat de resultaten/wapenfeiten zijn van FDF en AGRACTIE.
Goeie bedoelingen zijn/waren er wel

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
59
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0