Kees de Vries: wie niet mee-veranderd heeft verloren

Interview door Yvon Jaspers met CDU politicus/Melkveehouder Kees de Vries, Kees drukt de vinger keihard op de zere plek: wie niet mee-veranderd heeft verloren:

Het gaat in dit fragment vooral over kringlooplandbouw in Europees perspectief:

Klik hier voor de hele uitzending: kro-ncrv.nl/met-boer-jos-en-dycke-op-pad-in-duitsl…

Deel dit topic

Grasbaal

Reacties

+1
Albert Altena
Ik kreeg de indruk dat hij spijt heeft van zijn vertrek uit ons land.
Wat hebben wij hier een geluk nog genoeg organische mest beschikbaar te hebben voor ons land.
+3
Twentsch Land
Met de hoeveelheid mest die we de laatste jaren in Nederland hebben en met de normen van 15 tot 20 jaar geleden hebben we een mest tekort.

@Albert Altena
+11
Wolswinkel
Kees heeft zijn leven lang rechts geluld en gevuld. Ziet op z’n oude dag het licht en begint zich te bekommeren om anderen die niet weten hoe ze hun kostje bij elkaar moeten krijgen. Dat hij één van de vele oude vandagen is die deze levensloop erop na houd is niet heel toevallig als je ziet dat de huidige geldstromen zich veelal over de linkerkant begeven. Dat hij verwacht dat jonge Nederlandse boeren zich naar plekken als Joegoslavië en Roemenië begeven om daar hun heil te zoeken? That’s just a part of the Green Deal.. Kees moet alleen nog Timmermansbaartje laten groeien, het overtollige buikspek heeft ie al.

Yvonne bevestigd en Jos knikt ja.
+6
cs-agrar
Quote Reactie van @Wolswinkel:
Kees heeft zijn leven lang rechts geluld en gevuld.

Die man heeft wel gewerkt en zn nek uitgestoken. De start van dat bedrijf net na de wende was echt pionieren met een krappe beurs
mlkvhoudr
@Wolswinkel liederen die even nadenkt tegenwoordig begrijpt dat we links moeten lullen tegenwoordig 😉

Wij willen wel geef ons een verdienmodel en wij gaan t produceren 💪👍

Commercieel links😆
+2
Grasbaal
In 2007 zijn wij toen op het bedrijf van Fam. de Vries geweest, Kees had toen ook al een duidelijke mening over oa het toenmalige melkquotum (dankzij het NL melkquotum konden ze toen wel dit bedrijf aankopen):

+1
Coen
@Grasbaal , in die periode waren wij daar ook.
je hebt toen ook deze video gemaakt, heldere uiteenzetting.
Grasbaal
@Coen Kees had toen al een Europese visie, in Nederland ontbreekt dat bij veel bedrijven terwijl hun melk wel op de Europese markt verkocht wordt.
+2
duitser
Als onze Kees denkt dat ie mest moet hebben voor zijn verarmende grond, laat ie ff paar vrachtwagens hierheen sturen. Ik pomp ze zelfs gratis voor hem vol. Hoeft ie de grens niet eens voor over. Kan hem wel meer leveren dan ie aan mag voeren. Maar ja.....hij wil net als de akkerbouwers hier, geld toe krijgen. Dan had ie maar niet naar het oosten moeten gaan.
Twentsch Land
Hij praat ook dubbel ... want de mest past hem wel maar boeren die die kant uit willen om te boeren moeten verder naar het oosten want daar waar hij zit is het ongeveer vol genoeg.

@duitser
klant
@Twentsch Land praatjesmaker
Grasbaal
@duitser Eind jaren 90 heeft mijn bedrijf er heel wat kippenmest heen gebracht en mooi stro mee terug. De mestvergoeding had je toen volledig nodig voor de transportkosten.
duitser
@Grasbaal hij mag me ook best stro mee brengen hoor. Maar ivm gmp gaat dat niet meer
+1
Grasbaal
@duitser we hebben daarna ook een tijdje kuilplastic retour meegenomen, dat bracht toen ook nog redelijk wat op.
+2
ted9
Kees zit in een gebied met zeer slechte grond en een krimp van inwoners aantallen maar ook van melkveebedrijven dus dat het daar vol is is onzin. Ook een gebrek aan personeel dat voor deze praatjesmakers wil werken zal hem steken de dag dat hij zelf weer zijn koeien moet melken of beter gezegd zijn zoons komt steeds dichterbij. Of zullen ze verder naar het oosten trekken.
+1
melkertje
@ted9 Ben op meerdere bedrijven in het oosten geweest waaronder ook het bedrijf van de vries. een van de weinige bedrijven die met respect met hun personeel omging, dus ik denk dat wel mee zal vallen. als je naar andere bedrijven keek
+1
Grasbaal
@melkertje tis een echt familiebedrijf, samen sterk. Dat is de belangrijjste reden dat ze het al ruim 30 jaar volhouden daar. En ook bijzonder dat Kees het zover geschopt heeft in de Duitse politiek. Daardoor heeft ie verder in de EU keuken kunnen kijken dan de meeste melkveehouders #wiezegtwat
+5
duitser
@Grasbaal En ook bijzonder dat Kees het zover geschopt heeft in de Duitse politiek.

Daar zit hem de kneep. Daarin kom je met boerengedachten niet. Dat is een smerig wereldje.
+3
weurding
@duitser Duitse politiek heeft een grijs verleden...🤭
+3
Grasbaal
Quote Reactie van @duitser:
Dat is een smerig wereldje.

Dat is makkelijk gezegd, niet iedereen durft(en kan) zijn nek daarvoor uitsteken. Simpel schoppen is makkelijker...
Twentsch Land
Yvonne weet ze altijd wel op te zoeken .... wie of welke zal daar haar adviseur in zijn ?
+3
John Spithoven
Ik zie hierboven nogal stevige reacties over familie de Vries en over Gerard van Ginkel.

Omdat ik tijdens studietijd bevriend was met Arnold, de jonge broer van Kees, ben ik in 1992 voor het eerst in Deetz geweest. Dat was een jaar na de wende en in het vroege begin dat de Treu ambt de staatsbedrijven van de hand ging doen. De familie de Vries en zwager Gerard hebben met volle inzet een familie bedrijf opgezet, en dat was zwaar afzien in het begin. De tegenstellingen met de communistische gedachte met de lokale bevolking zorgden voor velen kopzorgen. En het was juist Kees die het voor elkaar kreeg , geaccepteerd te worden door de lokale bevolking, iets wat hem later hielp op weg naar de Bondsdag.

En ja, Kees heeft een extreem eigen visie, en dat heeft de hele familie gebracht wat ze nu hebben. Jan een prachtig geiten bedrijf, Arnold een schapen melkerij met eigen verwerking en afzet, Gerard (zwager) het akkerbouw gedeelte van de 1200 ha grond, die bij het bedrijf hoort. Daarnaast overige familie, die daar in de toeleverancie een draai gevonden hebben

En net zoals bij elk familie bedrijf heeft dat zijn positieve en negatieve kant.

In 2019 ben ik er voor het laatst geweest met een groep studie genoten. Respect.

En ja, door de zeer krappe beurs in het begin, zitten ze op matige grond. En bij dezelfde teeltkosten als hier , maar een halve opbrengst als hier is het afzien en schreeuwt de grond daar om mest.
George
Quote Reactie van @John Spithoven:
En bij dezelfde teeltkosten als hier , maar een halve opbrengst als hier is het afzien en schreeuwt de grond daar om mest.

Dat ga je op den duur zeker niet volhouden!
Coen
Quote Reactie van @John Spithoven:
zitten ze op matige grond.

wat ik mij nog herinner: de gronden hebben daar genoeg bodempunten, maar genoeg water is het probleem 😞
ze zitten te ver af van de Oostzee, voor voldoende water moet je < 100 km van de Oostzee zitten.
weurding
@Coen je bedoelt om grondwater op te pompen? Oostzee is namelijk zout
Coen
@weurding , ook, maar (goedkoper 😄 ) ook voldoende en regelmatig regenwater.
duitser
@John Spithoven de mest is ook geen probleem. Het kostenplaatje voor hun om het daar heen te krijgen wel.
+1
Twentsch Land
Een stal met vee er bij zou je dan zeggen, of gaat dat niet zo makkelijk daar ?

@duitser
+1
duitser
@Twentsch Land nee. Gaat overal in Duitsland moeilijk. Geloof ook dat die geitenboer de Vries dat ook al zei. Eisen en regels er omheen zijn een drama.

Verder is goed personeel dat graag wil melken ook steeds moeilijker te vinden. De eersten beginnen daar al met robots te melken. En dan 10 stuks en nog meer. Weg lage kostprijs.
Twentsch Land
Zijn eisen en regels veel anders dan hier ?

Natura 2000 in Duitsland heeft dacht ik de normen behoorlijk minder.

@duitser
+4
duitser
@Twentsch Land hier is nitraat in grondwater hetzelfde dilemma als bij jullie stikstof. Verder bij nieuwbouw moet je voor die tijd de mestafvoer voor 5 of 10 jaar geregeld hebben. Betekent dure mestcontract of grond voor langere tijd vast. En dat bij grondkrapte.
Verder moeten dan kuilplaten vloeistof dicht gemaakt worden met speciaal beton of asfalt met opvang van perssap water. Ook erfwater moet eerst opgevangen worden alvorens het in sloot mag lopen. Zo zijn er nog vele regels erbij.
Twentsch Land
Idd...als je dit zo leest, niet eenvoudig en duur.
@duitser
bio boer
@duitser dat van erfwater en kuilplaten speelt hier ook in Friesland zijn ze er al druk mee schoon erf schoon water schoonerfschoonwater.frl/
Weet niet hoe dat in de rest van nederland is volgens mij zijn we hier ook min of meer verplicht om water van sleufsilo opteslaan in put
Vdejong
@duitser redenen te over om niet voor Europa te kiezen wanneer het gaat over emigratie.
Coen
@Vdejong , niet in de EU-dictatuur, dan blijven in Europa alleen Zwitserland en Noorwegen over 😄
+3
cs-agrar
Quote Reactie van @John Spithoven:
matige grond.

dat is gewoon het grote probleem van het oosten, lees landklimaat, en niet eens echt de grond, maar de hoeveelheid neerslag en de piektemperaturen. Je moet gewoon veel meer ha's bewerken vorodat je dezelfde opbrengsten hebt als hier in NL, en dan heb je het nog niet over de geoogste kwaliteit. Dat betekend veel hogere kosten per hoeveelheid geoogst produkt. De machines moeten immers ook enkele slagen groter en rijden langer en meer slijtage. Het is niet zo gek dat een ha daar dan ook minder kost. En je kunt er nog zoveel mest op brengen, zonder genoeg water haalt het maar weinig uit. Hier in NL hebben we ook geen overschot, door de veel hogere produktie kan de grond ook meer verwerken.
Coen
@cs-agrar , bewerkingskosten zijn daar wel (veel) lager omdat de percelen veel groter zijn, sta daar elke keer weer versteld van.
+1
Noorderling
@Coen Maar per saldo kunnen ze per kg drogestof of kvem niet zomaar goedkoper voer dan in nederland verbouwen.
Zeker de bestemming blijvend grasland is funest, in veel gebieden mag je het niet eens scheuren en opnieuw inzaaien. 100vem en smakelijkheid is niet met krachtvoer te compenseren.
Weet van een boer die in oost duitsland en nederland melkt, het hier in nederland zonder extra inspanning 2-3kg per koe meer melkt. Ook dat tikt aan.

Grote machines is misschien goedkoper, maar ook vaak noodzaak omdat er uberhaubt geen mens in de landbouw wil werken, dorpjes wonen alleen nog maar gepensioneerden en iedereen trekt naar de grote steden, na de studie keert niemand terug naar zon verlaten dorp, geen middenstand is geen bedrijvigheid is geen toekomst.
cs-agrar
Quote Reactie van @Coen:
bewerkingskosten zijn daar wel (veel) lager

per ha, niet per kg geoogst produkt. En waar bewerk je die ha's voor. niet om capaciteit te draaien...
+1
Melkweb
Ander mans gras lijkt altijd groener tenzij je het van alle kanten kunt en mag bekijken. We moeten vooral hier eens af dat we allemaal op dezelfde pad (moeten)lopen. De één is geschikt voor deze weg en een ander voor de alternatieve. Op het eind van de rit of onderaan de streep kun je pas de balans opmaken.
Ik zie megabedrijven top draaien maar ook een aantal die liever vandaag dan morgen willen stoppen. Hetzelfde geldt voor biologische bedrijven en zeg maar reguliere. Je vindt niet zomaar een bedrijf die echt vergelijkbaar is met de jouwe. Eén ding is vergelijkbaar, de nationale regels. Dus om zijn nationale omstandigheden te vergelijken met de onze is appels met peren vergelijken.
+1
Grasbaal
Quote Reactie van @Melkweb:
Dus om zijn nationale omstandigheden te vergelijken met de onze is appels met peren vergelijken.

Deze boodschap van Kees is universeel lijkt mij:

Quote:
wie niet mee-veranderd heeft verloren
Albert Altena
@Grasbaal Daar snij je het probleem bij de wortel.
Natuurlijk moet je mee bewegen met wat de markt wenst.
Echter is de vraag: Hoe ontstaat die wens?
Uit emotie? of manipuleer?
Waar wij dus voor moeten zorgen is dat de wens denkers eens een weerwoord krijgen.
En daar lijkt het na het tijdperk LTO eindelijk op.
Coen
@Albert Altena , heeft allemaal weinig met de markt te maken, het is inmiddels altijd meebuigen met de politiek 😞
Albert Altena
@Coen Nou ja beter gezegd: De markt die gereguleerd wordt door de politiek.
+2
Jan S
Overal wordt Agenda 2030 doorgevoerd. Ze willen alles van je bedrijf weten, om dat later tegen je te gebruiken. Totale controle om uiteindelijk alles te confisqueren. Communisme dus.


Meedoen is een doodlopende weg. Tegenhouden zo lang het mogelijk is met hoop op andere tijden. De bestuurders en politici zoals Kees de Vries, maar ook de LTO hebben zich al overgegeven.
de Tank
@Jan S wie weet
Coen
@Jan S , alles onder volledige controle: hoorde vanmorgen in Buitenhof over de dictatuur van Erdogan, maar de EU-dictatuur ie echt niets anders 😞
hans-hans
@Jan S ik zag die protesten van Frankrijk ook al op de vlog van laura haar youtube kanaal:
Farming Life at La Forge
ze waren zo n beetje aan het oorlog voeren daar( die franse boeren)
als je benieuwd bent naar haar verslag van de actie kun je op haar youtube site kijken,de aflevering is :FARMERS ARE RIOTING IN FRANCE!! Protest went up in flames
en de fendt trekker tegen de lantaarnpaal komt op 18:12 (minuut : seconde)
misschien is het leuk/ niet leuk maar ik vondt het heel bijzonder dat ze zo tekeer gingen
de Tank
De meeste emigranten hadden met dezelfde inzet hier ook een prima leven gehad. Volgens mij emigreer je omdat de manier van leven en ondernemen je daar meer aanstaat, niet om de randvoorwaarde, voldoende inkomen, te behalen.
Vdejong
@de Tank Daar sla je de spijker op z'n kop.
We hebben het tot nu toe altijd goed gehad, alleen het huidige beleid heeft ons doen besluiten de laatste 10 tot 15 jaar te gaan ondernemen in Canada. Natuurlijk, dat we de boerderij goed kunnen verkopen en een andere goede onderneming hebben gekocht, heeft daaraan ook bij gedragen.
ted9
@de Tank Ik denk dat Kees zijn toko niet veel waarde heeft terwijl je een bedrijf in Nederland nog prima tot waarde kunt brengen dmv vrije verkoop of rood voor rood. Die oude schuur waar hij in woond is niet te verkopen. Menig Nederlandse boer is de laatste jaren flink rijker geworden wat betreft grond en dan heb je het nog niet eens over de woning.
+1
de Tank
@ted9 Ik heb geen idee wat Kees zijn financiële positie is. Ik heb de indruk dat hij tevreden is met zijn positie. En als je dan graag wilt vergelijken, ik zie hier vrij veel ontevreden nederlandse boeren op prikkebord.
+1
ted9
@de Tank Er zijn er heel veel ontevreden dat klopt. Waarom weet ik niet. Zo slecht hebben de meesten het niet. Alleen het woongenot is al onbetaalbaar.
+2
weurding
@de Tank ja, want als je pocht ben je een altijd 6 gooier 😉 en online zeiken stroomt de pot niet van over 😁
Vdejong
@ted9 woning bij een bedrijfsgebouw is waardeloos vergeleken met een vrijstaande woning.
ted9
@Vdejong Als je stopt kun je misschien rood voor rood doen. Moet jij eens kijken wat je erf dan voor een waarde heeft.
Vdejong
@ted9 maar als je het als geheel bedrijf verkoopt, krijg je niet het geld wat op de vrije markt voor een vrijstaande woning betaald wordt. Niet dat dat erg is, zolang de waarde maar terug komt in de verkochte grond.
ted9
@Vdejong Dat klopt. Denk dat een hoop meer moeten kijken wat ze hebben tov iemand in het dorp of stad wat ruimte en vrijheid betreft.
Noorderling
@ted9
In ieder geval 3000m asbest.
ted9
@Noorderling of 3000 sloopmeters. Half vol of half leeg. Toch nog wat voor je al twee keer afgeschreven gebouwen.
Coen
@Vdejong , het draait altijd om: de som van de losse onderdelen versus de som van het geheel.

de rood-voor-rood regeling kan zeer lucratief zijn 😄
Vdejong
@Coen ben blij dat we dat lange traject niet in gaan.
Bartlehiemboer
Ik ken de man niet, zag hem zitten bij de eerste beelden, dik en met sigaar en dacht o nee weer zo'n dwarse boer. Maar toen hij vertelde kon ik zijn woorden alleen maar beamen. Veel boeren willen het nog steeds niet geloven of zijn nog niet zo ver maar dit is wat het is. Ik vond het moeilijker te moeten horen dat veel goede vruchtbare grond door supermarkten wordt opgekocht als investering....Wat gaat dit worden? Boer in dienst van supermarkt? Zonnepanelen, huizenbouw? Goede grond zal verdwijnen en schaarste zal er komen.
Spuit11
@Bartlehiemboer Dan heb je ook kunnen horen dat de investeerders er ook geen winst op maken omdat de arbeid duur betaald moet worden. Als gezinsbedrijf kun je je eens aanpassen en soepeler zijn. Dat kun je van je medewerkers niet verwachten.
Weidezicht
@Spuit11 toch xien ze er wst in. Is het niet voor de komende 10 jaar, dan wel voor de jaren daarna. Steeds meer investeerders en verre buitenlanden (zoals china) komen op de grondmarkt. Niet meteen hier in NL, maar wel in oost europa. Wel eens gelezen dat china heel veel land in oekraine hebben, en ze hebben een griekse haven in bezit.
sorry
@Bartlehiemboer zal ah geen geld hebben zitten bij aware?
+2
Bartlehiemboer
@sorry Ja, dat denk ik ook. We willen het eigenlijk niet weten of horen wat er achter de schermen allemaal gebeurt. We bevinden ons op een dun draadje. Alles stort straks als een kaartenhuis in elkaar. Ik weet niet hoe het bij de andere boeren gaat maar wij hebben elk jaar meer het gevoel: het zal allemaal wel. Zolang alles nog leuk te doen is binnen alles wat op ons afkomt leven we maar wat door. Wetende dat het eindig is. Kan morgen zijn of over 10 jaar maar ik weet zeker dat we in de aanloop van een grote puinhoop zitten. (Op voedsel en natuur gebied)
robotslaper
Kees kan zeggen wat die wil, ik doe wat ik goed vind.
hans1980
Kees is net als zijn vriend Timmermans
+1
jan.1
Ik zie de jonge jongens uit nl niet snel vertrekken naar Joegoslavie, Roemenie,of Polen,de meesten willen de plas over.
Veel corruptie in deze landen en vooral in Roemenie armoe....
Heb ook mensen gesproken oost Duitsland,er is nix,maar dan ook helemaal nix...Saaie boel dus.Als hier de stikstof deken is gedaald valt er best nog goed te boeren/ondernemen,alleen zullen het er wel minder zijn door flinke vraag naar grond voor woningbouw , compensatie natuur en energie.
Als daarvoor de vergoeding goed is dan is het voor de meesten aantrekkelijker om de plas over te steken.Tenminste zo kijk ik er tegenaan:😃
+1
Noorderling
Quote Reactie van @jan.1:
Joegoslavie, Roemenie,of Polen,de meesten willen de plas over.

Taal is sowieso een ding, dat lijkt in het oosten helemaal nergens op waar je je maar een beetje aan vast kunt grijpen. Als je de taal niet beheerst wordt je geplukt, in nederland kennen we bureaucratie, daar werkt dat even anders en moet je ook bespelen. Dat moet je wel kunnen en voldoening uit halen, voor het zorgenloos koeien melken hoef je er ook niet heen.

Slowakijke en Tsjechie is toch wel het overwegen waard. Landen hebben enorme stappen gemaakt, uitstekende grond en infra, is een erg netjes land vergeleken met polen, waar ze de afgelopen 100 jaar toch teveel klappen te verduren hebben gehad, en de echte ontwikkeling er al wel uit is wil je daarop nog meeliften.
hans1980
@jan.1 klopt ga naar Canada melkprijs €0,85
Vdejong
@hans1980 $0.85 zul je bedoelen en dan niet de amerikaanse maar canadeese dollar.
hans1980
@Vdejong ja bedoel ik
Vdejong
@hans1980 is ongeveer €0.57
ted9
@hans1980 Ga jij vertrekken?
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @jan.1:
de jonge jongens uit nl niet snel vertrekken

je moet ook rekenen, zijn er maar een klein deel die ook werkelijk weg willen en er dan wat van maken. Je kon er nog wel eens van verschieten hoeveel van de boeren, en ook de opvolgers, niet eens geprobeert hadden om boer te worden als bedrijf er al niet stond, vanuit niets zeg maar, deze gaan echt niet iets opzetten in een ander land. En dan kan jij wel willen, maar als de vrouw het niet ziet zitten, kan je de boel ook omdraaien, zij voor jou mee naar buitenland, of jij hier blijven voor haar. Tegen welke prijs wil je iets gaan doen.
Zoals een de Vries destijds begonnen is, en de jaren welke er na kwamen, had hij dat van te voren geweten waarschijnlijk nog wel een paar keer meer achter de oren gekrabt of keuze wel zo verstandig was. Maar zo is het met vele zaken. Als je er niet aan begint, kom je er nooit achter
+1
Vdejong
@cs-agrar ik verbaas me er altijd over hoe weinig jonge boeren de benen bij een ander onder de tafel hebben gestoken hier of in het buitenland, buiten de stage. Gelijk vanaf school thuis aan het werk.
+1
jan.1
Quote Reactie van @Vdejong:
ik verbaas me er altijd over hoe weinig jonge boeren de benen bij een ander onder de tafel hebben gestoken hier of in het buitenland, buiten de stage. Gelijk vanaf school thuis aan het werk.

De meeste zijn thuis nodig...
de Tank
@Vdejong Nog beter om in een andere sector aantal jaar te werken, leert men ook dat de landbouwer als ondernemer flink gepamperd wordt.
George
Quote Reactie van @de Tank:
leert men ook dat de landbouwer als ondernemer flink gepamperd wordt.

Gepamperd? Hoezo dat dan weer? Door wat dan?
de Tank
@George gepamperd miss niet het goede woord, je hoeft nooit achter je werk en geld aan, meesten hebben niet met personeel in loondienst te maken.
+2
duitser
@de Tank mwah. Ik help wel eens iemand met derden werk. Die heeft het heel wat gemakkelijker qua inkomsten. Diesel is hier per 1 januari stuk diurder geworden, dus heeft ie zijn uurtarief verhoogd. Meeste klanten begrijpen hem daarin. Ik moet maar zien in ergens anders weer wat te besparen om het te compenseren
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland en kees de vries geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!