Is horizontaal mengen beter dan verticaal?

Na vele artikelen hebben gelezen vraag ik me af wat er beter is. Of heeft het gewoon met meningen te maken. Zit er ook verschil in bij een merk voermengwagen? Wat zijn de voordelen ervan?

Deel dit topic

CaseMagnum7250Pro

Reacties

komelker 2
Vijzel zit bij horizontaal wel aan 2 lagers vast. langere levensduur.
+1
labella
@komelker 2 bodem slijt bij horizontaal veel sneller, na 7 jaar was hier de bodem op.
Noorderling
@labella
En dan las je er een gewalste rvs plaat op?

Lagers lijkt me niet zo spannend, dat is allemaal nog wel een keer te vervangen, alleen komt het nooit gepast.
labella
@Noorderling het voorste lager van de onderste vijzel was wel spannend, de andere lagers waren wel simpel te vervangen. Ik heb er niets opgelast maar de wagen ingeruild voor een verticale, voor mij geen horizontale weer. Kleine beetjes zijn met een horizontale beter te mengen maar dat doe ik niet meer.
+1
ntd79
@komelker 2 dat betwijfel ik. Bij horizontaal mengen komt er veel meer druk op de vijzels. Gooi maar een ronde baal in een verticaal menger en een horizontale menger
labella
@ntd79 inderdaad dat betwijfel ik ook, bij de horizontale menger ook de lagers moeten vervangen,
Jowi
@labella Hier nu bijna 11 jaar een verticale (siloking sf 14) haast geen slijtage(messen vijzel bodem), voorheen 3 horizontale gehad altijd rond de 7 jaar inruilen, mengde wel sneller en intensiever, nu is het voer wel luchtiger maar je hebt meer M³'s nodig.
ntd79
@ntd79 ik heb een verticaalmenger, 17 kuub zelfrijder, agm sitrex, maar met een vijzel, ik loop er weleens tegenaan dat als ik te vol laad dat het slecht de kuip uit wil. Misschien ligt het aan de grote van de losopening, of wellicht dat het met twee vijzels beter was gegaan. Weet niet of iemand dit herkend? Geloof me als ik zeg dat ik in de laadvolgerde elke mogelijke variant al heb geprobeerd, lijkt allemaal geen verschil te maken.
Noorderling
Quote Reactie van @ntd79:
n verticaalmenger, 17 kuub zelfrijder, agm sitrex, maar met een vijzel, ik loop er weleens tegenaan dat als ik te vol laad dat het slecht de kuip uit wil. Misschien ligt het aan de grote van de losopening, of wellicht dat het met twee vijzels beter was gegaan. Weet niet of iemand dit herkend? Geloof me als ik zeg dat ik in de laadvolgerde elke mogelijke variant al heb geprobeerd, lijkt allemaal geen verschil te maken.

Zelflader plukt alles al wel uit elkaar. Maar ik zou het toch in de grote kuip met 1 vijzel zoeken.
Heb voor de huidige 2 vijzel wagen ook een 1 vijzel gehad, deed vooral voer rond draaien ipv mengen. Hebt met 2 vijzels veel meer beweging in de kuip en voer wordt in het midden overgepakt.

Met de lely vectors zie je hetzelfde, verhogen het vijzeltoerental ook al om er wat van te maken. Het meerdere keren per dag voeren verbloemt een hoop, maar met mengen heeft het weinig te maken. Geen weerstand in de kuip en het voer draait maar wat rond. En dan komen de koeien wel naar het voerhek als het krachtvoer er uit te selecteren is, alleen gaat dit langer goed met 6x per dag voeren dan met 1x.
ntd79
@Noorderling door de vrij grote contra schuiven valt dit nog mee. Maar ik kan me voorstellen idd dat het met twee vijzels beter gaat. Heeft indertijd ook nooit iemand over gepraat. Dan moet ik er maar mee leren leven zolang hij hier loopt
Stroman
Hangt ook grotendeels van je rantsoenen af. Wij voeren 90% kuilgras. Horizontaal bevalt hier altijd nog het best. Daarnaast maken we zelf de sodagrain. Daarbij is horizontaal ook zeer welkom.
+2
Melkboer16
Heb ervaring met beide! Horizontaal wordt bijna niet meer verkocht en dat zal wel een reden hebben?!
Verticale rij je zo 20 jaar mee
royale
@Melkboer16 ik ken d'r weinig die 20 jaar dezelfde mengwagen hebben! Geen afvoerband, geen zelflaadsysteem en kwaliteitsbodem lijken me meer met levensduur te maken. De oudste wagens in de omgeving hier zijn horizontale RMH wagens met een hoogkwaliteit bodem. Ik zou best wel weer terugwillen naar een horizontale, omdat het vlotter mengt.
Wij hebben 3 jaar met een horizontale zelfrijder gevoerd. Qua mengen was het een supermachine. Alles kwam er 'gehakseld' uit. Slijtage van de kuip en vooral de messen op de vijzels gaat erg hard.
Messen vervangen is een riskant klusje, zelf tussen de messen op de vijzels staan, alles losslijpen en nieuwe vastzetten. Half jaar later kun je weer. Anders knappen de dunne messen en kans op scherp in.
Brandstofverbruik is ook hoger.

Inmiddels hebben we een trioliet vll-b gekocht. Blokken voorsnijden en laden met de voorlader. Het is arbeidsintensiever, voert net zo snel en het draait altijd.
Voordeel van deze wagen is dat de kuip onderin smal is waardoor de druk op het voer groter is. Hierdoor heb je met kleinere porties nog steeds een goed meng-/snijresultaat. Deze wagen doet eigenlijk niet onder voor een horizontale.

Voer mengen in 5 minuten kan gewoon niet. Ook een horizontale moet een poosje draaien.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!