'Topambtenaren vast in Natura 2000-fuik'

Quote:
In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week Annie Schreijer-Pierik. Ze is lid van het Europees Parlement voor het CDA.@AnnieSchreijer

Terwijl D66 nog niet eens was uitgedanst, namen topambtenaren alvast een voorschot richting de formatie van een nieuw kabinet. Volgens hun analyse zou een gedwongen krimp van 17 tot 30 procent van de veestapel in ons land nodig zijn om de nationale stikstofdoelstellingen binnen de zelfgeknoopte Nederlandse Natura 2000-stikstoffuik te behalen.

Het verslechteringsverbod uit de EU-habitatrichtlijn verplicht in werkelijkheid slechts te garanderen dat de stikstofneerslag netto niet verder toeneemt (en blijft dalen), niet tot een gedwongen krimp van de veestapel met 30 procent. Kritische depositiewaarden van habitattypen in Nederlandse Natura 2000-gebieden blijken onhaalbaar als ons hele land niets meer uitstoot, maar de commissie-Remkes en de nieuwe stikstofwet verabsoluteren de kritische depositiewaarden desondanks tot hoogste doelstelling.

Ondanks eisen van het CDA is er geen onafhankelijke contra-expertise over de wetenschappelijke fouten bij aanwijzing van Natura 2000-doelstellingen uitgevoerd. Anders dan de topambtenaren stellen, kan op basis van eerlijk gefinancierde vrijwilligheid en innovatie voldoende stikstofruimte voor woningbouw, wegverkeer en industrie worden gecreëerd. Een ammoniakbelasting komt neer op indirecte onteigening zonder vergoeding.

Het advies van de topambtenaren vormt geen juridisch onveranderlijke verplichting, maar stapelt onnodig een activistische nationale kop boven op de Europeesrechtelijke minimumverplichting. Emeritus hoogleraar Rudy Rabbinge, nota bene PvdA'er, heeft dan ook duidelijk tegen dergelijke gedwongen inkrimping gepleit. Terwijl Nederland de gifgroene vlucht naar voren dreigt te nemen, weigeren andere EU-lidstaten de starre Habitatrichtlijn überhaupt uit te voeren. Het is niet ondenkbaar dat in Brussel over enkele jaren, zodra ook de grote lidstaten vastlopen in de praktijk, jurisprudentie en inbreukprocedures, diezelfde natuurrichtlijn toch wordt geflexibiliseerd.

De Green Deal-plannen voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van Eurocommissaris Frans Timmermans krijgen nu al weerwoord van EU-landbouwministers. Ondertussen dreigt in ons land de komende jaren wel de uitvoering van een toeslagenaffaire 2.0. Opnieuw met de medewerking van topambtenaren, maar nu op het Nederlandse platteland, tegen gezinsbedrijven en de agrovoedingssector met 8,5 procent van de nationale werkgelegenheid.

Premier Mark Rutte en de VVD zijn aan zet om niet de mist in te gaan zonder noodzakelijkheidscriterium. De VVD heeft de sleutel in handen bij de formatie.

@AnnieSchreijer

Deel dit topic 'Topambtenaren vast in Natura 2000-fuik' (nieuweoogst.nl)

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week Annie Schreijer-Pierik. Ze is lid van het Europees Parlement voor het CDA.@AnnieSchreijer

MTSTAMMINGA

Reacties

+1
Albert Altena
Zo'n verhaal komt niet verder dan een landbouw krantje.
Vdejong
@Albert Altena Er schijnt een artikel in de Volkskrant te staan over wat voor drama er zich af gaat spelen in Nederland als de boeren verdwijnen.
MTSTAMMINGA
Helemaal mee eens @Albert Altena Maar het verzekert de gedacht ,de toekomst is aan verandering onderhevig 😀
+2
Weidezicht
Kwam verleden week al langs in appgroep. Het was annie ontgaan dat de verkiezingen al voorbij waren denk ik. Als het cda zich dan zo bewust is van de fouten in het N verhaal, waarop roepen ze dan met zn allen niet harder? Dan ga daar met de volle fractie tot vol tegenaan i.p.v. meestemmen met alle stikstofwetten?
+1
familie pelle
@Weidezicht nou met de nieuwe landbouwwoordvoerder van het cda mogen we anders heel blij wezen. 😂 Een ervaren rot uit de landbouwsector die alle landbouwdossiers van binnen en van buiten kent.🤪 Ik denk als dank voor alle agrarische stemmen.......🥳
Weidezicht
@familie pelle ik wist niet dat hierin wat speelde en heb het opgezocht. Derk nogwat. Zo een 30 er met teveel vrije tijd en bouwkundige. Ik proef uit zijn profiel niet dat het cda veel gaat doen om de boerenstem weer binnen te halen. En waaromnkapt jacco ermee?
familie pelle
@Weidezicht
Quote:
. En waaromnkapt jacco ermee?

Jacco kon er denk ik niet meer tegen om de landbouwbelangen te vernaggelen onder druk van de landelijk cda-top.
Weidezicht
@familie pelle kan die toch frontje vormen met omtzicht, sluiten er misschien nog een paar bij aan. Toch juist mooi, beetje strijden
+1
Albert Altena
@familie pelle Stalorders!!!!
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!