Financiering RFC : In één keer aanzuiveren? Of gespreid? Of staat er al genoeg?

Blijft erg jammer dat dat laatste appeltje voor de dorst ook al weg is

Deel dit topic

Reacties

+6
VanSoestFarm
Dit is niet een onderwerp dat op een openbaar forum besproken moet worden. Wat gaat het niet-RFC leden aan hoe RFC haar financiële zaken regelt? Als je over dit onderwerp wil discussiëren met collega's kun je deelnemen aan de ledenavonden over het onderwerp, iemand van de ledenraad bellen, een mail of brief sturen naar je districtsraad enz. Kortom, mogelijkheden genoeg om het erover te hebben, daar hebben we dit forum toch niet voor nodig?

Transparantie voor RFC leden over hoe de financiering van RFC geregeld moet worden? Ja!
Dergelijke zaken bespreken op een openbaar forum waar ook niet-leden meelezen, de pers en en...? Nee!
+13
Noorderling
@VanSoestFarm
Misschien een idee om als rfc ook eerst via de officiële kanalen informatie te delen in plaats van het via de media te vernemen
+1
Wolswinkel
@Noorderling Daar drukken ze tegenwoordig ‘pamfletten’ voor. Je weet wel, die met krabbels van zwaargewichten eronder..
+3
VanSoestFarm
@Noorderling 12 april is de webcast waar alle RFC voor uitgenodigd zijn/worden waar de officiële informatie wordt gedeeld. Alles wat je nu via de media verneemt is geen officiële informatie.
+1
hans1980
@VanSoestFarm Wordt hele show rondom deze financiering opgevoerd, maar er moet gewoon 10 euro per 100kg melk worden gelapt linksom of rechtsom gespeid in 10 jaar? (Dan mindere prognose cijfers voor bank 1 cent minder melk geld)
Het gaat ons allemaal aan en het gros levert aan RFC dus mag ik deze vraag hier stellen
+1
Coen
@hans1980 , praten tegen dovemansoren: in de aanloop naar afschaffing melkquotering moest RFC grote uitbreidingen/investeringen doen, toen vaak aangekaart dat ze daarop de ledenfinanciering moesten aanpassen.
+1
Slingeland
@VanSoestFarm Wanneer Rfc netjes antwoord op vragen zou geven dan was het niet niet om hier zaken te brengen
Rfc is dezelfde doofpotcultuur als de Ruttedoctrine
Er zijn serieuze vragen gesteld aan Rfc maar antwoorden komen er niet. Dat doet Den Haag ook: schijt aan de burgers( zie de toeslagenaffaire)
Wanneer gaat Rfc leren dat je vragen moet beantwoorden??
+3
Noorderling
@VanSoestFarm
Gaat om het verleden, zijn al vaak genoeg verrast waarbij er nog niet eens een artikel op melkweb stond en de krant al op de mat, redacteuren lijken in de andere helft van de gevallen een inlogcode te hebben en pleuren alles op boerderij.nl enzovoort.

Hoe leuk het ook is alles achter gesloten deuren te houden, met het world-wide-web is niets meer geheim en die illusie vol houden heeft ook geen nut.
+2
de hoef
Quote Reactie van @VanSoestFarm:
. Alles wat je nu via de media verneemt is geen officiële informatie.

jij geloofd nog in sprookjes, tot nu toe hebben we alles uit de media gehoord, incl de ledenraads leden
+2
robbies
@de hoef @de hoef toos komt elk jaar hier ons rond deze tijd de maat nemen. Vorig jaar viel ze nog uit over wat spelfouten bij een ander om vervolgens de hele discussie over de inhoud te ontwijken

prikkebord.nl/topic/215226/…
+1
de hoef
@robbies spel fouten, dan kan ze bij mij der lol op
robotboertje
@de hoef Inderdaad. De ledenraadsleden hier in ons district klagen daar ook over. Dat ze info uit de pers moeten vernemen (tegelijk met de leveranciers dus) en dan de 'boze boeren' aan de lijn krijgen terwijl ze zelf niet eens kunnen weten waar het over gaat.

Een ander punt van zorg wat de ledenraadsleden aangeven is het feit dat ze dat gemis bij de directie als zoooo vaak hebben aangegeven, er telkens beterschap wordt beloofd alleen dat het er weinig verbetering waarneembaar is. Dat gevoel kennen we allemaal, alleen dat onze 'voormannen- en vrouwen' dat ook ervaren is wel zorgelijk.
puntertje
@robotboertje De directie en bestuur zijn nadat ze (weer) een beursgenoteerde lening zijn aangegaan verplicht dit soort informatie publiekelijk te delen. Dus ze willen geld van ons maar moeten de informatie daarvoor publiekelijk maken. En gaan vervolgens weer klagen als de discussie daarover niet intern gevoerd wordt. Als een bestuur dit niet had kunnen voorzien kun je al stellen dat ze niet capabel zijn omdat ze de gevolgen van hun eigen beslissingen niet kunnen overzien. Het weerhoudt dhr. Wunnekink overigens niet om zich nog vaster in het pluche te nestelen. Nieuwe inzichten zullen dus even op zich laten wachten te meer omdat mevr. Addink over 4 jaar het stokje over wil nemen vlak voordat zij statutair af zou moeten treden. En zo zitten we straks voor de zoveelste keer vast aan mensen die het presteren langer dan 15 jaar hun bestuurszetel warm te houden. Onder het mom van continuïteit natuurlijk.
de hoef
Quote Reactie van @robotboertje:
Dat gevoel kennen we allemaal, alleen dat onze 'voormannen- en vrouwen' dat ook ervaren is wel zorgelijk.

jij snapt hem
PIONIER
@robotboertje Ledenraadsleden voelen zich erg belangrijk maar hebben geen flikker in te brengen man. Zitten er alleen maar voor de show en hun eigen ego.
+1
de hoef
@PIONIER ga er ook is in dan , schoppen na een ander is geen kunst
+10
weurding
@VanSoestFarm waarom hier niet bespreken? Omdat het je niet past? Worden wel meer dingen besproken waar niet iedereen blij mee is, kunt er ook lering uit trekken
+1
frank post
@VanSoestFarm afbranden van rfc heeft niemand wat aan. Maar ik heb hier wel goede reacties gezien op mijn melkfabriek waar ik en alle andere leden blijkbaar niet aan hadden gedacht. Door het hier te posten kom je ook uit het kringetje denken.
+1
Mathijsen
@frank post Zo is het , hebben ze beursgang overwogen?
+1
sorry
@Mathijsen dat zien ze nog niet
JohnDeere7serie
@VanSoestFarm Openbaar persbericht: frieslandcampina.com/nl/news/…
Fabrieksquotum eraf dat dan weer wel.
Slingeland
@JohnDeere7serie Vragen van leden beantwoorden heeft Frans en zijn matties geen behoefte aan
Dat wisten we natuurlijk al
Maar het blijft wonderbaarlijk om te zien dat ze schijt aan de leden hebben
Wolswinkel
@hans1980 Het ziet er naar uit dat er dit jaar sowieso vrij weinig overblijft voor fosfaatrechten Hans. Kun je daar evt alvast rekening mee houden mbt jouw liquiditeitsprognose.. Geen dank!☺️
hans1980
@Wolswinkel hoef geen fosfaatrechten het is zo al zwaar zat
+2
Wolswinkel
@hans1980 Jij bent een prima verstaander...😉 Ik bedoel voor je handel natuurlijk..😉
hans1980
@Wolswinkel Ik handel niet in fosfaatrechten, heb die sticker een keer gekregen daar ben ik nog niet vanaf, soms speel ik jullie spel mee..

Dus ben actief boer en lever aan RFC zoals het gros doet
+3
Melkboer16
Vind dit nu stemmingmakerij van @hans1980
De meeste boeren hebben dat duppie per liter allang bij RFC staan alleen het zal straks wel een andere naam krijgen!
Kun je een drama van maken maar zolang je doorboert is er niks aan de hand.
En als ik zou stoppen dan zou ik het geld ook het liefst daar laten staan, brengt meer op als op de bank.
Wat is er nou werkelijk aan de hand Hansie? Je plaatst alleen maar onheil nu en vorig jaar constant artikelen dat het toch zo best ging met je.



staan.
sorry
Quote Reactie van @Melkboer16:
En als ik zou stoppen dan zou ik het geld ook het liefst daar laten staan, brengt meer op als op de bank.

ze willen af van de vaste vergoeding...het is weer een manier van hein om minder geld uit tekeren aan de boeren
matt
@sorry dat zou dan gunstig uitvallen,voor boeren die hun geld opgehaald hebben.
En een trap na voor diegene die er welhun geld in hebben laten zitten.

Ze zijn er stom genoeg voor 😞
robotmelker
Dat gezeik over dat financieren bij RFC .... Districtraad heeft weer aan de USB stick van het hoofdbestuur gezeten.... Iets anders kunnen ze niet meer uitgebrabbeld krijgen. Dat financieren is ook gewoon om het oude geld van de oude leden veilig te stellen. Coöperatie rust dadelijk op te weinig schouders, en dat vinden de oude wijze geen prettig gevoel.
Dat ze eerst eens aan het rendement gaan werken, en zich daarvoor eens duidelijke targets stellen. Dat scheelde voor de jonge generatie leden nogal wat. Melkprijs is gewoon niet meer van deze tijd.
+2
ricardo
Toch is de discussie over finaciering niet vreemd waarom zou iemand die geen geld in de fabriek steekt dezelfde melkprijs moeten hebben dan degene die het geld er wel in laat zitten?
+3
Slingeland
@ricardo Rfc is oorzaak van de discussie
Er was een vergoeding voor het geld dat je in Rfc had zitten
Omgekeerd evenredig recht lullen wat krom is geeft vanzelf discussie
Rfc is een grote diepe bodemloze put met allerlei duurzaasprojectjes en ontwikkelingshulp
Nu er voor de zoveelste keer een gat gedicht moet worden schaffen ze de gegarandeerde vergoeding op je kapitaal af en zo krijg je vanzelf discussie over scheefgroei
Op vragen waarvoor Rfc de extra honderden miljoenen nodig heeft komt geen fatsoenlijk antwoord
Misschien moeten er wel weet wat topmensen uit met een leuke vertrekbonus
JohnDeere7serie
@Slingeland plus dat een obligatielening met een vaste rente en tellen als eigen vermogen blijkbaar wel kan, gezien de 300 miljoen lening. Waarom dan voor ons als eigenaren ook niet zoiets?
robbies
@ricardo waarom heeft een jongere er geen geld in zitten?
+2
puntertje
@robbies En waarom moet Wunnekink dit nu trekken terwijl hij in de afgelopen 12 jaar niet aan heeft zien komen dat het spaak ging lopen. Zal wel weer iets vertellen in de trant van het halster te ruim geworden is voor de sterk vermagerde koe.
robotmelker
@puntertje wunnekink is de boer op de melkkruk die met zijn grote handen de vaars met te kleine speentjes wil melken, vergetende dat het beest met een 2ling heeft gekalfd ... Aan de baarmoeder kreupel staat...kans heeft op een slepende melkziekte en een lebmaag.....
+2
de hoef
@ricardo waarom zou je geld in een fabriek laten zitten, waar je nul ,invloed hebt , en niet heel erg best mee je centen omgaan
ricardo
@de hoef van mij hoef jij er niets in te laten zitten als ik m'n geld er wel in laat zitten dan maar een reële vergoeding krijg voor mijn durf investering:-)
+6
robbies
@ricardo je krijgt er geen rendement op. Misschien een wat betere melkprijs. Normaal moet je eerst presteren voordat een financier er geld in duwt. Hier mag je eerst geld brengen en hopen dat er op gepast wordt en hopen dat er wat winst gemaakt wordt.

Ik sta er een beetje dubbel in. Ik vind namelijk wel dat we moeten investeren in onze afzet. Ik mis alleen de wederkerigheid in dit voorstel. Waar zitten de garanties dat er over 3 jaar niet weer met een collectebus gerammeld wordt? Waar staan de doelen die de onderneming wil gaan realiseren? Hoe gaan we controleren dat er niet weer 500 miljoen in wijtweggistan gepropt wordt in een fabriek terwijl Jan Anker hier de thuismarkt verder verovert? Verder dan wat vage belofte dat er een 4 voor de gemiddelde melkprijs komt te staan, komt Hein ook niet in zijn toelichting. Dat zegt mij heel weinig als dat inclusief rentevergoeding en vermogen in de dode hand is.
+2
de hoef
@robbies jij verwoord het prima
KOC1981
@robbies de doelen benoemd Hein al kort in het filmpje wat bij de mail zit. Hij kondigt ook aan hier dieper op in te gaan tijdens de webinar
robbies
@KOC1981 dat benoemt hij niet.
Noorderling
@robbies
Eerst zien dan geloven. Eenzijdige voorwaarden verdient bij lange na niet de schoonheidsprijs.

Als ik naar de bank ga voor 0% lachen ze me ook uit. En dan verbaast zijn dat leden achterover gaan leunen in de weerstand.
ricardo
@robbies jouw zorg deel ik ook wel maar probeer toch enige nuance in de discussie te brengen
robbies
@ricardo Dit financieringsvoorstel is ingestoken om zoveel mogelijk geld bij de onderneming te houden. En wie anders beweert mag mij de voordelen voor het individuele lid aanwijzen. Ik zie ze niet
zwierb
Quote Reactie van @robbies:
En wie anders beweert mag mij de voordelen voor het individuele lid aanwijzen. Ik zie ze niet

Denk toch als je het aan Hein vraagt het antwoord is dat het in belang is voor een goede melkprijs in de toekomst, dus in jouw belang😊😊😊
Slingeland
@zwierb In 2030 gaan we knallen
Niet dat er dan nog veel boeren financieel de tijd tot 2030 overleefd hebben maar je moet toch wat beloven om leden niet allemaal weg te jagen
2030..... dat is nog 9 heel lange jaren op bijstandsniveau koetjes melken
Het was leuker geweest om bijvoorbeeld al in 2022 of 2023 een leuke melkprijs te voorspellen
+3
Noorderling
@Slingeland
Ju kunt beter je opvolger met een belofte opzadelen dan jezelf.
Wat is er van de belofte 5cent nabetaling terecht gekomen?
Of je onderschat je collegas of je overschat jezelf, dat mag een ieder zelf invullen.
+3
robbies
@zwierb wat is goed? 40 cent na winstverdeling is geen vetpot. Een vrijere hand als ze nu hebben, kan amper meer. Boekwinsten hoeven niet gedeeld te worden met leden en er is een blanco cheque voor investeringen tot 250 miljoen. Toch is winst maken nog niet eenvoudig.

Daarnaast vind ik het te makkelijk om het functioneren van de cooperatie af te rekenen op de melkprijs. Er kan heel wat ballast geloosd worden voordat de koek op is. We hebben nutrifeed nog en er zal vast nog wel wat op het schap liggen wat duur verkocht kan worden.

Het is eigenlijk heel simpel. Hoe denkt RFC waarde toe te voegen aan mijn bedrijf via de cooperatie waarin ik gevraagd wordt te investeren? Want als we alleen maar dienen als financier, breng dan de zaak maar naar de beurs.
crisis
Quote Reactie van @robbies:
Dit financieringsvoorstel is ingestoken om zoveel mogelijk geld bij de onderneming te houden.

Correct. Realiteit is dat de garantieprijs de laatste (en komende) jaren te ambitieus is voor FrieslandCampina. Toch wil men aan de systematiek vast houden. Dus wordt geprobeerd op andere wijze een reservering in de dode hand te faciliteren.
+1
robbies
@crisis er is niks mis met de garantieprijssystematiek. Die daagt uit. Moet je alleen er wel naar presteren.
de hoef
Quote Reactie van @ricardo:
krijg voor mijn durf investering:

als jou zoon gaat leveren,moet hij zich ook weer inkopen
pieta
@de hoef Geld blijft er in zitten. De opvolgregeling is slechts beperkt.
Twentsch Land
Een ouder die uit het bedrijf gaat kan het geld niet uit frc halen ?

@pieta
+1
pieta
@Twentsch Land Lees even de folder/toelichting die je op de email hebt gehad. Ik weet het zo niet meer exact. Maar volgens mij las ik dat die regeling afliep.
Twentsch Land
Zal die van het weekend idd even gaan lezen.

@pieta
Twentsch Land
Zou natuurlijk wel van het idiote zijn mits het zo zou zijn....je zult maar voor een ton aan certificaten hebben en over enkele jaren willen stoppen.

@pieta
Twentsch Land
Een ouder die uit het bedrijf gaat kan het geld niet uit frc halen ?

@pieta
weurding
@Twentsch Land obligaties vast kun je er niet uithalen bij overname geloof ik, de vrije wel
+2
cornelissen
@weurding Als je stopt worden de ledenobligaties vast toch ledenobligaties -vrij? En kun je die verkopen. Bij een overname stopt je toch ook ,dus geld het zelfde.
weurding
@cornelissen ook als ze op maatschap staan?
+2
de hoef
@weurding is iedereen niet persoonlijk lid
in een bv kon je je geld er altijd al uit halen
weurding
@de hoef weet ik niet, daarom vraag ik
+1
Melkboer16
@weurding obligaties vast werden vrij als je stopte! Die kon je dan verkopen. Als je stoppen wil dan zou ik dat dit jaar nog doen.
+1
Afm2011
@Melkboer16 waarom ?
Melkboer16
@Afm2011 omdat op 1 Jan 2022 het nieuwe systeem in werking gaat!
Je kan toch ook logisch nadenken
Afm2011
@Melkboer16 als je in 2022 stopt kun je dan toch ook verkopen?
+1
weurding
@Melkboer16 3jaar terug al gedaan
+1
dewittemotor
Net die folder eens doorgelezen. Dat gaat de komende jaren niet blijven bij deze verandering.

Leden mogen ook nog verplicht opdraaien voor de teveel aangeboden obligaties de komende jaren.,

De deur wordt al op een kier gezet voor nieuwe toetreders, als RFC teveel melk gaat verliezen door vergrijzing.

Dus leden die al generatie op generatie RFC opgebouwd hebben staan dadelijk gelijk aan een boerke wat zich even voor 8% per leveringscertificaat inkoopt.

RFC ziet een hele donkere wolk hangen: en dat is de vergrijzing van de leden en een verwachte terugloop van melkleveranties (het kan verkeren)
arie.j
Quote Reactie van @dewittemotor:
RFC ziet een hele donkere wolk hangen: en dat is de vergrijzing van de leden en een verwachte terugloop van melkleveranties (het kan verkeren)

bedrijven met een opvolger gaan gewoon door .
En zonder opvolger wordt of verdeeld aan andere boeren die land kopen , of er koopt een boer het hele bedrijf.
Wat is dan eigenlijk het probleem? Elk jaar komen er minder melkveehouders, dat al tientallen jaren lang. Heeft niets met melkproductie te maken.
Stoppende boer krijgt zijn geld dat in die leveringscertificaten zat terug en anderen kopen dan weer nieuwe om te leveren.
de hoef
Quote Reactie van @arie.j:
en anderen kopen dan weer nieuwe om te leveren.

waarom nog kopen in zn noodlijdende club arie
arie.j
Quote Reactie van @de hoef:
waarom nog kopen in zn noodlijdende club arie

Noodlijdend? Zolang ze de garantieprijs kunnen betalen zitten ze op het gemiddelde van andere melkafnemers, niet echt goed en niet echt slecht.
Als ze de winst daarboven ieder jaar bij het z.g.n. onbenoemd eigen vermogen zouden voegen, dan waren banken ook tevreden neemt ik aan.
Maar juist omdat er normaliter boven die gemiddelde melkprijs van anderen ook van de winst naar de leden gaat ( in welke vorm ook ) is er dit voorstel.
Leden/leveringsbewijs is immers nodig om ook die plus te kunnen krijgen?
+1
weurding
@arie.j nou ja, om eerlijk te zijn, waar halen ze die gemiddelde prijs vandaan, wel wat kunst en vliegwerk voor nodig,me dunkt, gezond is anders
+1
cornelissen
Quote Reactie van @weurding:
nou ja, om eerlijk te zijn, waar halen ze die gemiddelde prijs vandaan, wel wat kunst en vliegwerk voor nodig,me dunkt, gezond is anders

Je zou denken ,dat kun je toch wel verdienen, iemand anders kan het ook, maar ca 400 miljoen euro pensioentekort wordt rechtstreeks afgeboekt van het eigen vermogen. Het zal boekhoudkundig misschien wel kunnen, vindt het erg vreemd, hoort toch via de winst en verliesrekening zou ik denken. Het ademt, zoals @weurding noemt de geest van kunst en vliegwerk, maar misschien kan @arie.j er meer over vertellen .Zal wel a.s maandag worden, maar dat hindert niet .
de hoef
Quote Reactie van @arie.j:
Noodlijdend?

noodlijdend ja , de cooperatie is uit onvrede opgericht, door te lage prijzen , nu kunnen ze de concurent , door te veel missers het hoofd niet bieden, ze zijn volledig de grip kwijt, en luisteren na niemand meer ,en door diverse verkopen , kunnen ze de prijs in de benen houden, en krijgt corona de schuld
cono en delta milk , hebben ook corona
jg
@arie.j Grond , fosfaatrechten, N-ruimte, ledenfinanciering, nieuwbouw. Dat er er negatief gereageerd wordt op dit voorstel heeft een simpele reden: Niet te betalen.
Noorderling
@jg
Of een miljoen in lucht investeren de komende 10 jaar of 1miljoen cashen en plan b.
De keuze wordt je niet moeilijker gemaakt.
arie.j
Quote Reactie van @Noorderling:
Of een miljoen in lucht investeren de komende 10 jaar of 1miljoen cashen en plan b.De keuze wordt je niet moeilijker gemaakt.

Rekenen nooit zo sterk in geweest?
Het gaat om 8 euro per 100kg te leveren melk lees ik zojuist in Nieuwe oogst.
Dat is bij het gemiddelde bedrijf van 1 miljoen kg af te leveren melk 80.000 euro.
En anders gewoon geen uitkering van winst voor melk waar geen leveringscertificaten voor zijn aangekocht.
weurding
@arie.j die winstuitkering was toch al niet schokkend, zou de gok wel nemen🙈😏
+3
Noorderling
@arie.j
Ik weet wel waar ik sta. Je afsluiten is een keuze die velen maken, leeft makkelijk maar lost niks op.

Tel het maar eens op: Verplicht emissiearme stallen, fosfaatrechten zowel aanschaf en waardedaling, rfc vol pompen met geld na overname.

De rekensom wordt gemaakt, zo hard als akkerbouwbedrijven omschakelden naar melkvee, gaat het nu nog veel harder andersom.

De gifbeker is nog lang niet leeg. Het punt waar melkvee vandaag staat, stonden de varkenshouders 10 jaar geleden. Binnen 5jaar zitten we onder de 10.000 bedrijven en daar stopt het niet. Die 8cent gaat nog heel hard oplopen.

Rfc jongeren hadden al eens uitgerekend dat diegene die door willen 7ton moeten groeien om de bedrijven zonder opvolger te compenseren bij gelijkblijvende melkplas in geloof ik 10 jaar. Zit je gemiddeld op 200 koeien.
Slingeland
@Noorderling En de jongeren hebben geen rekening gehouden met de stikstofcrisis
+2
Noorderling
@Slingeland @pieta
Het komt altijd anders, maar met het gegeven dat het aantal stoppers is nagenoeg een feit is, kun je wel een lijn uitstippelen. Met het aantal stoppers blijft het gevolg over, is het afslag links of rechts.
- Wordt de melk geproduceerd door diegene die overblijven, met overname ledenkapitaal etc.
- de melk wordt niet geproduceerd, en moeten de stoppende leden alsnog uitgekocht worden waardoor het kapitaal per kg melk zal moeten stijgen.

Het eerste wordt een hele kluif, maar niets is onmogelijk. Tweede scenario kon nog wel eens zeker voor de komende 5jaar realistisch zijn dat we met die 8cent de val ingelokt zijn, en dan is er geen weg terug. China heeft ons heel veel gebracht, maar ook heel veel hoogmoed en laksheid in de basis, basiszuivel verwaarden. Garantieprijs kan in Europa al niet waargemaakt worden.

Tel daar de fosfaatshit, verplicht emissiearm huisvesten en stikstof knelgevallen op en je hebt een perfecte voedingsbodem voor een flinke saneringsronde.
+1
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
Tweede scenario kon nog wel eens zeker voor de komende 5jaar realistisch zijn dat we met die 8cent de val ingelokt zijn, en dan is er geen weg terug.

De enige garantie die we hebben is dat we minimaal 8 euro per 100 kilogram financieren.
sorry
@robbies en ga dr maar vanuit dat je het nooit meer terug ziet..leeft wat makkelijker
dewittemotor
@Noorderling Inderdaad, als je die rfc folder goed leest, dan ademt die aan alle kanten een flinke sanering uit.
matt
@dewittemotor toekomstbestendige ledenfinanciering noemen ze het,dan moet je een voorziening inbouwen.
Die rekening houdt met krimp.
+1
Slingeland
@Noorderling Wat mij enorm stoort is dat bij dit voorstel er alleen zekerheid is voor Rfc
weurding
@Slingeland zekerheid voor rfc is toch ook deels zekerheid voor de leden?
+1
Noorderling
@weurding
Niet als voor elk scenario de uitweg de maandelijkse melkgeldafrekening plunderen in het plan staat. Kan het RFC wel goed gaan, maar als de rekeningen bij de melkveehouder niet meer betaald worden houdt het ook op.

Er wordt op deze manier een nog grotere wig tussen coöperatie en onderneming geslagen.
Prestatiedruk voor de onderneming is nergens in terug te vinden. Bij een derde commerciele partij ga je op deze manier geen geld los peuteren en vertrouwen wekken, moet onze opstelling ook zo worden of slikken de boertjes het wel weer?
Slingeland
@Noorderling Boeren slikken zoals altijd
+2
weurding
@Slingeland boerinnen ook?😉
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
het gegeven dat het aantal stoppers is nagenoeg een feit is

Dat dachten ze 10-15 jaar geleden ook. Het MQ zou niet meer volkomen door het aantal stoppers. De werkelijkheid is anders gebleken. Ook nu zal de werkelijkheid wel weer anders zijn als wat nu gedacht wordt. Ik heb er niet direct een mening over maar hou gewoon mijn bedrijfsopzet met financiering flexibel.
Noorderling
@pieta
Tja wat is flexibel, kan er morgen ook mee kappen en omkomen in het geld.

Koeien houden was een vak apart, lastig te kopiëren, lastig te plannen en komt wat vakmanschap bij kijken. Wij als Nederland menen kennis te moeten exporteren, dat is inmiddels goed gelukt. Landbouw wordt ingezet als wisselgeld bij MH17 en Stefan Durr krijgt een flinke zak geld van Vladimir en zegt regel dat even.

Stampen onlangs nog een bedrijf uit de grond met meen ik 7000 koeien. Kunnen weer 100 nederlandse boeren voor stoppen. Hele parkeerplaats in Bedum stond vol met koeltrailers vol met kaas omdat het geen kant op kon tijdens de boycot. Die kaas moet nu ergens heen, maar zal vast minder aan verdient worden omdat het daar anders ook wel heen gegaan zou zijn.

Met wat hier boven staat wat gebeurt is, kun je de trend wel trekken.
Varkens en pluimveehouderij dacht ook onmisbaar te zijn op de wereld. Kijk waar zij nu staan, mogen de gaatjes vullen op de wereldmarkt, krijgen hierdoor 1x per 5jaar een hap lucht om net niet kapot te gaan en daar gaat het weer heen.

Frieslandcampina is te groot voor de echte exclusieve producten waar cono, henri willig, den Eelder, Klaver etc. op in spelen. Maar we zijn als nederland te duur om de bulk te produceren, babyvoeding krijgt het grote gat niet meer gedicht. Dan moet je hele harde keuze's gaan maken met zijn allen hoe je de toekomst in gaat vullen.

De bulk in Nederland komt wel, maar ik kan me wel vinden in het verhaal van Kees de Vries.
Dat zijn enkele 1000+ bedrijven met investeerders, wat niks met rendement vanuit de melkveesector zelf te maken heeft. Koolen is een van de eersten die door heel het land al melkveebedrijven gekocht heeft. T W heeft ook flink wat bedrijven in handen en laat ze nog even aan het infuus zitten en werken voor niks. Zo zijn er nog allerlei constructies waarvan bijna niemand het bestaan weet en hoe de geldstromen lopen.
Niets is wat het lijkt.
jg
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Tja wat is flexibel, kan er morgen ook mee kappen en omkomen in het geld

Noem je dan ook even de mitsen en de maren? Ik schat in dat je aan het verkopen moet om schulden af te lossen. Zo de situatie nu is is er ook een koper. Maar wat nou als de situatie drastisch veranderd?
Zelf zijn we zoekende naar een tweede tak. Wat risicospreiding.
Noorderling
@pieta hoekje grond en fosfaat en de schaapjes zijn op het droge.
Maar dat is nog lang niet de bedoeling, of men moet er echt een flinke puinhoop van maken.
Kunnen ook altijd nog de 5ct oprotpremie gaan binnen halen, voor de nabetaling hoeven we het de komende 5jaar sowieso niet meer te doen.
crisis
Quote Reactie van @Noorderling:
5ct oprotpremie gaan binnen halen

Dan moet je verplicht nog drie jaar gangbaar door melken.
Sjaakiee
@crisis 2 jaar
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
hoekje grond en fosfaat

In de huidige omstandigheden. Probleem is dat die kunnen veranderen. Zeker mbt fosfaat. En ruim 15 jaar geleden heeft de grondprijs ook een enorme deuk opgelopen. Zeg niet dat het niet weer kan gebeuren. Als ik jou hoor over je financiering ga ik er vanuit dat je meer als hoekje grond moet verkopen om de boel af te lossen (in de situatie dat fosfaat weinig/geen opbrengst geeft).
Noorderling
@pieta zijn in veehouderij gebieden toch communicerende vaten. Grond is daar zeker 1a2 euro duurder geweest. Ongeveer wat fosfaat nu kost bij 20.000kg melk per ha, alleen dan belast.

Zit op grond met wat meer mogelijkheden. Op de grondmarkt maak ik nu geen schijn van kans, waar 20jaar geleden de melkveehouders de akkerbouwbedrijven overnamen. Vat communiceerd hier wat minder, grond is 2euro duurder sinds fosfaatrechten maar op korte termijn ervaar ik deze zekerheid niet als nadelig.
Grondschaarste is ook nog wel uit te buiten zonder te hoeven investeren.

Ik red me er wel om. Maar zou wat betreft uitgangspositie momenteel niet graag op wat minder luxe grond zitten, al dan niet op veen of bij n2000. Waterschap die je uit wil roken, vaak n2000 waar laatst nieuwsbericht over was dat die grond moeilijker verkocht werd. Als ze je met de marktwaarde weg willen jagen wordt het nog een hele kluif wat weer te vinden.
weurding
@Noorderling die waardedaling bij n2000 valt wel mee, grasland ligt wat gevoeliger , je hoeft niet weg, komt bij dat je hier je kont haast niet keren kan of er ligt wel ergens een n2000 gebied
+1
robbies
@pieta
Quote:
Zelf zijn we zoekende naar een tweede tak.

Dat mag je hier niet zeggen hè. Tweede takken zijn voor de prutsers die hun eerste tak verzaken
de hoef
@robbies spanten prutsers ook toch
pieta
Quote Reactie van @robbies:
de prutsers die hun eerste tak verzake

Mijn eerste tak rendeert prima. Zojuist de melkgeldafrekening even gekeken. Bijna 40 cent ex BTW ex weidegeld over maart. 😁
ricardo
@pieta pp melk met vreselijk hoge gehalten?
+1
pieta
@ricardo Ja. Vet boven de 5% en zowat 4% eiwit.
Coen
@pieta , hoge gehaltes in de melk is ook onze strategie 😄
ricardo
@pieta das enorm best
pieta
@ricardo Ik neem aan dat je snapt dat de liters per koe wat minder zijn. Ongeveer 28 ltr. 😬
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Rfc jongeren hadden al eens uitgerekend dat diegene die door willen 7ton moeten groeien om de bedrijven zonder opvolger te compenseren bij gelijkblijvende melkplas in geloof ik 10 jaar. Zit je gemiddeld op 200 koeien

Het komt altijd anders dan je denkt.
Slingeland
@pieta winnaars hebben een plan
Verliezers een excuus
jg
@Slingeland Deze opmerking wordt te pas en onpas gebruikt
+1
Twentsch Land
Dat is zeker zo ..... toch wordt er in de praktijk altijd wel een calculatie gemaakt om beetje een richtlijn te hebben ..... nooit te letterlijk nemen want achteraf is het altijd wel iets een ander getal.

@pieta
crisis
Quote Reactie van @Noorderling:
Rfc jongeren hadden al eens uitgerekend dat diegene die door willen 7ton moeten groeien

Groei is nu een koopje. In het plan Gebalanceerde Groei kostte een extra kg melk 5 jaar lang 10 ct/kg = 50 ct/kg. Nu eenmalig 8 cent/kg... Werden we toen belazerd, nu belazerd of beide keren?
+1
Noorderling
@crisis
Bij de stemming was al bekend dat die regeling nooit in werking zou treden.
maarja, gezichtsverlies is een dingetje dus wordt het er maar door gedrukt. Dus ik zeg beide keren.

Nooit is besproken waar die 10cent voor gebruikt zou worden. Als dat jouw geld blijft, en je daarmee je eigen groei financiert, heb ik er geen problemen mee. Sterker nog, het had in 2013 ingevoerd moeten worden. Ben voorstander van de koppeling, maar de voorwaarde stinken en het structurele probleem wordt niet aangepakt. Of is het dak al wel gerepareerd en de kop door het halster?
robbies
@jg als je alle 5 moet doen wordt het lastig. De meesten hebben wel een paar dingen op orde, maar niet alles
robbies
@arie.j
Quote:
Stoppende boer krijgt zijn geld dat in die leveringscertificaten zat terug en anderen kopen dan weer nieuwe om te leveren

Of worden opgezadeld met een koopverplichting als er geen liefhebbers zijn. Je krijgt dat garantie dat je minimaal 8 euro gefinancierd hebt, maar kan ook zomaar 12 worden als er regelmatig wat boeren vertrekken of deelnemen aan de op handen zijnde stoppersregeling
+1
arie.j
Quote Reactie van @robbies:
Of worden opgezadeld met een koopverplichting als er geen liefhebbers zijn. Je krijgt dat garantie dat je minimaal 8 euro gefinancierd hebt, maar kan ook zomaar 12 worden als er regelmatig wat boeren vertrekken of deelnemen aan de op handen zijnde stoppersregeling

Wat verzin je toch allemaal rare dingen.
Campina heeft vele jaren dezelfde regeling gehad
pieta
@arie.j Verzint ie niet Arie. Staat gewoon in het voorstel. Verplicht opkopen van ledenobligaties. Verhoging van de 8 euro is ook mogelijk maar vraagt nog aanvullende besluitvorming.
+2
robbies
@arie.j meng je alsjeblieft niet in discussies als je geen idee hebt waar het over gaat.
+2
torrarica
@arie.j Inderdaad, vroeger bij Campina leden bewijzen. Als je Quotum bij had gekocht moest je ook voor die hoeveelheid ledenbewijzen bijkopen.
dewittemotor
@arie.j Och ja, een melkveehouder koopt gewoon even het bedriif van zijn buurman erbij.

Dat is compleet onmogelijk, als er geen externe geldstromen zijn.

Kijk hier maar eens in Limburg. op de middelbare landbouwschool zit nauwelijks nog een zoon van een melkveehouder op.
Ik ben ervan overtuigd dat binnen 20 jaar hier in Limburg 95% van de melkveehouderij is verdwenen.
Nagenoeg geen opvolgers en een groot deel van de bedrijven met een opvolger zal de overname niet rondkrijgen.

Dat is de realiteit. Wij zijn hier wellicht voorloper op de rest van Nederland, maar dit speelt in veel meer gebieden al.
Daar waar akkerbouw/tuinbouw mogelijk is, heeft de melkveehouderij nauwelijks bestaansrecht meer
+1
ntd79
@dewittemotor is dit niet een heel klein beetje overdreven?
weurding
@ntd79 als het ook maar een heel klein beetje overdreven is dan nog alarmerend toch?
+2
ntd79
@weurding jazeker, als je maar hard genoeg in je ondergang geloofd en je ernaar gaat gedragen dan gebeurt het ook wel. Vind het af en toe een beetje sneu worden, sorry, in wat voor gemoedstoestand kom je toch terecht op het laatst.
weurding
@ntd79 we hebben het nu over een ander zijn ondergang toch..🤭
ntd79
@weurding nou.....er zitten hier nogal wat akkerbouwers😅
dewittemotor
@ntd79 Daar zit helemaal 0% overdrijving bij. Grondgebonden groei met grond van 80.000 plus.
Op die zandgronden hier het gras omhoog beregenen zeker. Vergeet het maar. Al de stoppende melkveehouders worden hier weggekocht door akkerbouwers/tuinders/varkenshouders en vermogende particulieren. Is er al eens een melkveehouder die wat koopt,dan heeft hij wat van de uitkoop of familie gehad.
Verdienmodel is hier compleet weg. Zal het in andere streken nog wel wat beter zijn, maar ook daar kalft het in rap tempo af
robbies
@dewittemotor in Zuid-Limburg wordt wel aardig doorgemolken toch?
matt
@dewittemotor nederweert is ook nog limburg,daar word toch nog flink geboerd.
ntd79
@dewittemotor dan heb je in elk geval de zekerheid dat je flink gaat incasseren als je de boel aan geld maakt
Coen
@dewittemotor , ontmenging is van alle tijden: grasland geschikt voor akkerbouw, teelt van plantaardig eiwit, zal versneld worden omgezet.
weurding
@Coen Limburg heeft toch deels te maken met erosie? Meende dat akkerbouw daar op die plekken aan banden was gelegd
+1
puntertje
@dewittemotor Je kunt de bestuursleden van de afgelopen 13 jaar van veel betichten behalve van een vooruitziende blik. Het is continu proberen zaken recht te trekken die niet voorzien waren.
robotmelker
@dewittemotor je vergeet te melden dat ze wel in 2030 15%waardecreatie willen behalen... Net alsof daar een winstuitkering uit moet betaald gaat worden!!
jg
@robotmelker Veel extra stoppers dit Jaa die in 2022 hun obligaties vast gaan cashen . Safety first . Hebben nog gelijk ook .
dewittemotor
@robotmelker En dan zo een folder met ingrijpende nieuwe regelgeving rondsturen met een populistisch praatje van de topman over 2030. Dan is die vogel al lang weer verdwenen en zijn we alweer 1 of twee topmannen verder. Dus daar hoef je hun dan ook niet meer aan te houden.

Daarbij, die Schumacher zit ondertussen al vele jaren in de top van RFC, dus dit heel gebeuren kun je hem ondertussen wel eens aan beginnen te rekenen. Dat hoef je niet meer helemaal op zijn voorgangers af te schuiven.
Als RFC beursgenoteerd was, waren de problemen vele malen groter en Schumacher al lang verdwenen
Slingeland
@dewittemotor Hij snapt waarom ze niet naar de beurs durven
Dan zijn ze hun eigen elitaire baantje kwijt
Nu kunnen ze lekker de gaten dichten door de boeren kaal te plukken
Bij een normaal bedrijf was de top al lang vervangen door mensen met capaciteiten
Twentsch Land
Jaja .... er waren ook wel veel melkveehouders anti beurs he 😉

@Slingeland
+1
robbies
@Twentsch Land op basis van sentiment. Maar wat verandert er effectief vergeleken met de situatie nu?
+1
Twentsch Land
Effectief geen voordeel .... kan me wel vinden dat een ieder een gelijk percentage aan kg melk in de onderneming heeft ....voor die het niet hebben dat ze lange tijd hebben om het te realiseren .... zelf ben ik nooit negatief geweest over naar de beurs omdat coöperatief gevoel bij rfc ik al lang niet meer had .... nu deze plannen zijn gelanceerd ( niet dat het voor mij wat uitmaakt want heb behoorlijk meer dan die 8 cent per 100 kg in de onderneming ) denk ik dat naar de beurs ( ala for farmers ) voor de meeste leden beter is.

@robbies
Slingeland
@Twentsch Land Goed zo. Weer 1 die voor beursgang kiest. De enigen die tegen zijn is het bestuur en de ledenraad die graag zelf mee eten uit onze ruif
+2
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Slingeland:
. Weer 1 die voor beursgang kiest.

Dat nooit Heeft ons genoeg zeggen schap gekost Jan Anker laat ons zien wat er valt te verdienen aan die arme boeren !!
Slingeland
@MTSTAMMINGA Vertel. We zijn zeggenschap kwijt? Maar nog nooit naar de beurs gegaan!
Even wakker worden en lezen wat je typt
robbies
@Twentsch Land niemand weet waar het effectieve verschil zit bij een beursgang, omdat die optie niet is uitgezocht en niet wordt voorgelegd. Ik kan het zelf ook niet toelichten, maar we mogen ook best uit de kramp dat we een flink deel van de financiering op steeds minder schouders moeten dragen, als er geen aanwijsbaar voordeel - sentimenten daargelaten- voor de leden inzit.
Slingeland
@robbies Bij beursgang predikt Rfc hel en verdoemenis. En de boeren snappen dat tenminste. Vooral niet naar kijken. Beursgang is eng en dan zijn we alles kwijt !!!
Zo bespeel je de gemiddelde melkputsloffers
Slingeland
@Slingeland Voor mij telt wat er aan het einde van het jaar overblijft
Niet of er aan het eind van de avond op een zgn ledenvergadering een broodje zelf betaald beleg is
Slingeland
@Slingeland Maar het heeft weinig zin om je druk te maken over gaten zelf vullen
De ledenraad is al geïndoctrineerd en omgekocht en wij gaan betalen
Een grote groep boeren is alleen maar bezig om het werk elke dag af te krijgen
Voor belangrijke zaken geen tijd of ook geen kennis
Ik kan 1 ding dan wel zeggen: dan moet je als melkputsloffers niet klagen en genoegen nemen met datgene wat je afnemers van je inhouden
Laat Rfc lekker duurzaam samenwerken mat alle ngo’s!! Ik betalen ze wel....
Gaan we het zo doen melkputsloffers??
+8
robbies
@Slingeland ik zie de nadelen van een beursgang absoluut. Heeft ook niet mijn voorkeur. Maar ik heb evengoed mijn twijfels of het huidige voorstel alle financieringsvraagstukken van de toekomst beantwoordt onder de huidige leiding.

Hèt grote voordeel van een beursgang of een externe financier is dat er een stuk professioneel toezicht komt. Ik vind al langer dat een complexe multinational niet onder toezicht moet staan van wat boeren met een midweekje nijenrode na de MAS en wat gepensioneerde beroepscommissarissen. Ook onder dit voorstel zou ik een professionele voorzitter van de RvC toejuichen.
pieta
@robbies Zou een beursgang nu zo veel opleveren voor ons? Want bij een goede deal mogen ze mijn deel naar mij overmaken en dan zien we wel waar we met de melk blijven. Ook dan hebben ze nog steeds melk nodig.
En van dat toezicht van beursgenoteerde zakenlui ben ik ook wel fan. Ze moeten gewoon echte verantwoording af moeten leggen aan het einde vh jaar.
+2
robbies
@pieta ik weet niet of het echt veel beter is. Maar voor het huidige voorstel loop ik ook niet warm.
+2
crisis
Quote Reactie van @robbies:
niemand weet waar het effectieve verschil zit bij een beursgang

Hou je niet van de domme. Je hoeft dan geen geld in te leggen. Alleen de winst gaat naar de aandeelhouders, niet in de nabetaling. Het ligt ook niet voor de hand dat de garantieprijssystematiek blijft bestaan. Een aandeelhouder wil grondstoffen zo goedkoop mogelijk inkopen.
+3
robbies
@crisis
Quote:

Hou je niet van de domme. Je hoeft dan geen geld in te leggen. Alleen de winst gaat naar de aandeelhouders, niet in de nabetaling. Het ligt ook niet voor de hand dat de garantieprijssystematiek blijft bestaan. Een aandeelhouder wil grondstoffen zo goedkoop mogelijk inkopen.

Jij kunt in 5 zinnen een complex traject als beursgang duiden? Knap! Je hebt zo veel varianten waarbij je niet per definitie in hoeft te leveren op zeggenschap. Prioriteitsaandelen, om er maar eens 1 te noemen. En de aandeelhouder blijf je zelf, dus rendement komt ook naar je toe. Bij een basisprijs van 29 cent en een dubbeltje netto nabetaling wordt je ook niets slechter.

Ik ben niet perse voor of tegenstander, maar vind de optie interessant genoeg om uit te zoeken als het huidige voorstel het beste is wat de cooperatie kan verzinnen
Slingeland
@Twentsch Land Degenen die dat zeggen hebben mijn vertrouwen niet meer
Ga maar eens elk lid vragen wat hij/zij wil nu het huidige voorstel er ligt
Wanneer je hetzelfde denkt dan ik dan moet je dat zeker doen
Ik denk dat de meerderheid van de leden met de kennis van nu met plezier kiest om niet zelf de toekomstige gaten te hoeven vullen
Maar dat gaat niet gebeuren. Bestuur van Rfc is daar te slap en laf voor
Ze laten lieten de boeren opdraaien voor hun eigen tekortkomingen. Elke keer smoesjes en excuses en ja,.... in 2030 wordt het feest met onze Hein
Voor alle boeren die half suf en verdoofd door het leven gaan en niet snappen dat Rfc je de afgrond in helpt heb ik een indringende boodschap:
ZEG DAT JE VINDT DAT HET BESTUUR DE CENTJES ERGENS ANDERS HAALT

Dit voorstel is het allerslechtste voorstel voor de voeren wat er ooit geweest is. Je geeft Rfc een blanco cheque om melkgeld in te houden
cornelissen
@Slingeland Ik ben bang ,dat wij weinig keus hebben, Ik wil ook wel de hele top wegsturen ,maar dan moet ik een lijstje hebben met capabele vervangers en die heb ik niet.
Vergelijk unibail-rodamco, die wou ook geld ophalen bij de aandeelhouders, heel de top is gewipt, maar hadden wel een capabele vervanger op hun lijst. anders is de chaos kompleet
harke
.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
157
DEELNEMERS
36
WEERGAVES
0