Melkveehouder : "We staan financieel met rug tegen de muur"

Deel dit topic

Reacties

+10
jvt
Eerlijk verhaal, maar vraag me af waarom de prijs voor consument niet hoger mag zijn. Ja, natuurlijk is eea dan zwaar klote voor de arme mensen, maar je kunt je ook afvragen of een unilever daar mee zit als ze prijzen verhogen, de supermarkt zelf, de lokale frietbakker die 10 ct op zijn frietje zet, de overheid die prijzen van openbaar vervoer verhoogt of de lokale garage die nog wel de 15 jaar oude opel corsa voor die arme mensen oplapt, maar toch zegt dat hij nu echt 65 euro per uur moet rekenen vanwege gestegen kosten. Waarom zou de prijs van melk en vleesprodukten dan niet mogen stijgen...niet roomser zijn dan de paus
+1
groeier
Quote Reactie van @jvt:
de lokale frietbakker die 10 ct op zijn frietje zet

Ja wat denk je hoeveel van zulk soort ondernemers hun prijzen gaan verhogen na de Corona wereldwijd. En de boer krijgt ieder jaar minder.
laatste strijder
Wel een reportage van vóór de corona , misschien is er wel veel veranderd , In bijna 2 jaar ? wél een goed realistisch stuk .
+2
cornelissen
Mooi verhaal, maar de ellende en kostprijsverhoging door het fosfaatrechtenstelsel heeft de sector zichzelf aangedaan zal een kritische consumentlezer zeggen . En ze hebben nog gelijk ook.
En dan ben je weer deels uitgepraat.
Ikzelf heb ca. 250000 euro moeten uitgeven om 25 a 30 stuks koeien met jongvee te mogen houden. ( 1500kg fosfaat) . Zelfs grond moeten verkopen.
Buiten de sector praat ik er totaal niet over , men snapt het totaal niet , compleet absurd is zo iets . . En als ze het ergens toch horen, denken ze en zeggen soms ook , Armoede , waar praat je over.
jan.1
Quote Reactie van @cornelissen:
Mooi verhaal, maar de ellende en kostprijsverhoging door het fosfaatrechtenstelsel heeft de sector zichzelf aangedaan zal een kritische consumentlezer zeggen . En ze hebben nog gelijk ook.En dan ben je weer deels uitgepraat.Ikzelf heb ca. 250000 euro moeten uitgeven om 25 a 30 stuks koeien met jongvee te mogen houden. ( 1500kg fosfaat) . Zelfs grond moeten verkopen.Buiten de sector praat ik er totaal niet over , men snapt het totaal niet , compleet absurd is zo iets . . En als ze het ergens toch horen, denken ze en zeggen soms ook , Armoede , waar praat je over.

Je had ook jongvee weg kunnen(opfokker) doen,of een gedeelte,had je grond kunnen houden.want grond wordt elk jaar duurder,p wordt waardeloos.
jan.1
Idd oud verhaal,maar ik denk dat ze met 88 melkkoeien niet makkelijk meer vooruit komen,als dan nog de stal vernieuwd moet worden is het einde oefening.We kunnen de lage melkprijs de schuld geven,maar dat is wel de realiteit,die veranderd niet.Ondernemersschap is belangrijker .
Als je ook niet bereid bent om 150 tot 300 koeien te melken dan moet je snel stoppen,klink heel cru,maar alle kronkels van kringloop landbouw enz,geeft alleen maar kosten verhogingen.
Zij boeren wel in een heel mooi gebied,vlak bij de kinderdijk,komen bussen vol met chinezen om die molens te bewonderen,daar zie ik een verdienmodel in ....
+25
weurding
@jan.1 absoluut niet met je eens, slavernij is afgeschaft, alsjeblieft zeg, 150 tot 300 koeien moeten melken voor een bestaan, laat je de kop toch niet gek maken
+6
George
@weurding
Hier zegt een Belgische boer altijd , wat heeft die mens toch misdaan dat hij zoveel koeien moet melken voor de kost?
@weurding De slaverij is afgeschaft , dan moet je toch eens vaker op de weg komen .
Als ik op de weg rijd met mijn auto zie ik vele slaven rijden in grote vrachtauto's en dan zie je vele met buitenlandse kentekens . Bulgaren , Slovenen , Polen , Letland endergelijke , moderne slaven maar dan wel in de huidige tijd .
weurding
@Hans is Hobby boer rijden (werken) in / met een investering van een ander
jan.1
Quote Reactie van @weurding:
absoluut niet met je eens, slavernij is afgeschaft, alsjeblieft zeg, 150 tot 300 koeien moeten melken voor een bestaan, laat je de kop toch niet gek maken

Ik melk er nu makkelijker 200 als vroeger 100.
We besteden meer uit en heb veel vrije weekenden,is mij veel waard.Ik ben van de plannen makerij en ander voert het uit:😀
Maar ik zie ook boeren waar het fout gaat.
+2
de hoef
Quote Reactie van @weurding:
slavernij is afgeschaft

niks zo goed als een koppeltje koei melken,
+1
j h p
@jan.1 Er zijn ondernemers in andere sectoren die 50% marge weten te halen en zijn dik tevreden met een omzet van 2 ton met misschien 10/20% van de omzet eigen vermogen in hun onderneming, is heel andere koek.
jan.1
Quote Reactie van @j h p:
Er zijn ondernemers in andere sectoren die 50% marge weten te halen en zijn dik tevreden met een omzet van 2 ton met misschien 10/20% van de omzet eigen vermogen in hun onderneming, is heel andere koek.

In die sector zit ik ook,loopt lekker!
+1
melluk
@jan.1 wat een onzin!
veel succes met je 300 koeien
te weinig om personeel te betalen en te veel om met je gezin te klaren
+1
hans1980
@melluk 500 koeien kun je management laag inbouwen
+1
ntd79
@hans1980 dat gaat je vies tegenvallen
ricardo
@hans1980 melk jij er 500?
jan.1
Quote Reactie van @melluk:
wat een onzin!veel succes met je 300 koeiente weinig om personeel te betalen en te veel om met je gezin te klaren

Zijn er hier die ze zelfs nog weiden ook,alles zelf doen,van inkuilen tot mest rijden,en nog met dikke fends ook. Mooie bedrijven met opvolgers,je ziet aan de buitenkant dat er met hard werken wat verdiend wordt.
+6
weurding
@jan.1 te hopen dat je ogen je niet bedriegen😅
+1
jan.1
Quote Reactie van @weurding:
te hopen dat je ogen je niet bedriegen

Nee die bedriegen mij niet,er wordt hier op het prikbord nogal negatief gedaan over groeiers,bij groei hoort ook pijn,alleen als je dat zelf meemaakt weet je wat het is.Die groeipijn gaat vanzelf weer over,dan heb je het toch maar weer gefikst...Boer zijn is calculerend ondernemen,risico nemen hoort daarbij.
Dat er dan collega,s zijn met afgunst nemen we graag op de koop toe:😬
+6
weurding
@jan.1 nee, je begrijpt het verkeerd, niks tegen op groeiers, alleen van de zotte dat je 150 tot 300mk moet hebben voor een inkomen, per vak heb je handen wel vol aan 50 ha 100mk, lever je een miljoen liter zou je een omzet moeten genereren van 450000 tot 500000 euro melkgeld omzet en aanwas en tsr e.a. inkomsten bij elkaar, het is in mijn ogen niet meer omzet met minder marge dat je hebben moet maar een resultaat van 10 cent per kg minimaal, dan wordt het ook weer leuk
Hans van Bergen
@jan.1 Jij loopt flink binnen Jan met Vreugdehil stalmelk? Hebben jullie eik opvolging? Heb je vaste medewerkers of is da gewoon je vrouw/kinderen buurmenneke? Met de huidige torenhoge soya prijs valt het gewoon tegen nu ff ik wardeer jouw optimisme
Achso
@Hans van Bergen je kan wel bijna zonder soja voeren en een ruw eiwit Gehalte in het rantsoen onder 15%, zonder productie verlies en diergezondheid problemen
+8
duitser
@jan.1 ik kijk liever in de portemonnee van die boer met 88 koeien dan menigeen met 150+
Spuit11
@duitser Van een aantal friese boeren wordt de portemonnee nu aangevuld door een weldoener. Ze zijn te herkennen aan de overstap naar een bepaalde loonwerker die er van de één op de andere dag ineens komt. Dit zijn ook jongens met +300 koeien. De kleinere redden zichzelf prima.
Melkboer16
@Spuit11 vertel!!
ricardo
@Spuit11 vertel ben wel benieuwd kan ook wel weldoener gebruiken-)
ted9
@Spuit11 Is jan anker een loonbedrijf begonnen?
+1
January
@Spuit11 Theo w bedoel je die
kaas
@January dan ben je aan de duivel over geleverd vroeg of laat zet hij je voor het blok ,en er is maar 1 die er beter van word en dat is T W.
+2
weurding
@duitser kunt er ook vast beter mee biertje drinken😆
Toekomst0
@weurding wat is dit nou toch allemaal voor onzin. Volgens jullie kunnen boeren met meer als 300 koeien niet de loonwerker betalen, leasen ze alles, en kun je er geen biertje mee drinken. Zijn meer grote bedrijven die het veel beter voor dier/mens hebben als kleinere bedrijven, de uitzondering bevestigt de regel.
+1
weurding
@Toekomst0 waar lees jij dat ik dat schrijf? Die onzin verkondig je zelf, zeg dat het niet nodig moet zijn om zoveel te melken om een bestaan te hebben, jij fantaseert er zelf lustig op los, dat van dat biertje is een onderonsje😁
+1
Toekomst0
@weurding heb het niet alleen over jou, prikkelbord algemeen is nogal negatief over grotere boeren , en boeren die door willen.
weurding
@Toekomst0 denk dat de grootste vraagtekens gezet worden door de consument, doordat Nederland zo vol zit met volk en er bij iedere boerderij wel een weg of fietspad loopt men snel valt over grote stallen, in landen als Amerika zal het veel minder opvallen, dat er ook boeren zijn die in opstand komen doordat iemand zegt je moet naar 2 /300 koeien kan ik prima begrijpen, je zult er maar alleen voor staan😅
jan.1
Quote Reactie van @duitser:
ik kijk liever in de portemonnee van die boer met 88 koeien dan menigeen met 150+

Over 10 jaar is gemiddelde waarschijnlijk 150 mk...dan zeg je ,,ik kijk liever bij 150 koeien boer in de portemonnee:😀
+3
hans1980
@jan.1 met weinig schulden hoef je verrassend weinig koeien te melken.

Las laatst in 100+ magazine dat bedrijven met 3 miljoen kg melk ook 4,5 miljoen schuld hebben
ntd79
@hans1980 als dat bedrijf in balans is, in grond in eigendom als de gebouwen bij de tijd, dan is dat toch niet zo schokkend? Liever zo rond de 1,2 maar voor een dergelijke omvang moet dat goed te behappen zijn.
jan.1
Quote Reactie van @hans1980:
met weinig schulden hoef je verrassend weinig koeien te melken.Las laatst in 100+ magazine dat bedrijven met 3 miljoen kg melk ook 4,5 miljoen schuld hebben

Dat weet ik,totdat het bedrijf overgenomen moet worden,want een bedrijf zonder schulden heeft te lang stil gestaan.Oude versleten gebouwen en overname is bar lastig.
+3
pieta
Quote Reactie van @jan.1:
.Oude versleten gebouwen en overname is bar lastig.

Dan zet je toch op het laatst een nieuwe stal en neem je wat schuld op. Dan gaat het vast vanzelf. 😁
Maar ff serieus. Je moet gewoon zorgen dat je voldoende rendement hebt.
jan.1
Quote Reactie van @pieta:
Dan zet je toch op het laatst een nieuwe stal en neem je wat schuld op. Dan gaat het vast vanzelf. Maar ff serieus. Je moet gewoon zorgen dat je voldoende rendement hebt.

Dat hebben de meeste boeren niet,en zullen het ook niet krijgen.....
+2
mlkvhoudr
@jan.1 is dat zo ? Ik denk dat je nu in hokjes denkt Jan, ik noem oud geld bedrijven, pacht bedrijven, bedrijven waarbij de melkvee tak 2e tak is geworden of gewoon ondernemers die goed gekeken hebben waar hun zwaarste lasten liggen en gezien hebben dat het met weinig financieringslasten een stuk makkelijker boert
Noorderling
@mlkvhoudr
Dachten de heerenboeren in Groningen ook. Achterover leunen en het komt wel, geen lasten en personeel deed het werk wel voor weinig.

Een enkeling die z'n handen vies wou krijgen is nog boer. De rest is allemaal import ondertussen, van 1e tot 3e generatie waarvan de grootste groep niet met heel veel gekomen is.
mlkvhoudr
@Noorderling ik bedoelde meer oud geld in de zin van dat die al grond kochten uit eigen zak toen de grondprijs nog 11000 gulden was en dat is toch echt pas 1 generatie terug, aan t begin van de agrarische carriere van m'n ouders, bedrijven die toen ambities waren
+3
ntd79
@mlkvhoudr ik snap wel wat Jan bedoeld. Je komt ze soms tegen, jongens die het bedrijf over gaan nemen, qua omvang niet te groot, ligboxenstal uit 73, zo'n oud schip van een woonboerderij met verzakt achterhuis, uitgevreten kuilplaten, pa en ma moeten er nog een woning en pensioen uit hebben enz enz. Dan denk ik weleens, waar wil je in godsnaam het eerst beginnen.
+2
ntd79
@ntd79 groei is lang niet altijd het toverwoord, maar zorg altijd dat je de toko bij de tijd houdt, dan kan een opvolger ook met een kleiner bedrijf goed uit de voeten.
+4
Twentsch Land
Dan is er in ieder geval ergens aan te beginnen ...... liever dat dan een spik en span bedrijf waar je bedrijfsleider mag zijn van een bank of investeringsmaatschappij waar je 2 x per maand aan tafel met dierenarts, boekhouder en krachtvoer leverancier je resultaten mag laten zien.

Voor mij geldt !

Ik ben eigen baas en leg geen verantwoordelijkheid af.

Zou ik het wel moeten zoals hier boven omschreven zou ik vandaag nog stoppen.

@ntd79
pieta
@ntd79 Denk je niet dat dat de plaatsen zijn waar al jaren niet goed gedraaid is? Het spul in orde houden is wat anders als flink uitbreiden. Doorboeren tot het instort is ook een optie.
+1
ntd79
@pieta dat weet ik wel zeker. Maar als ik dat zou zeggen dat klappen er reacties op dat ik dus beweer dat dat soort bedrijven bij uitstek slecht draaien en dat je dus schijnbaar alles van het nieuwste van het nieuwste moet hebben, omdat de buurman dat ook doet, en dat je er bij dat soort bedrijven mooi op kijkt maar financieel zwaar gebukt gaan onder al die pracht en praal enz enz . En dat vertroebeld mijn punt, daarom breng ik het voorzichtig.
+2
ntd79
@pieta het spul in orde houden is wat anders dan flink uitbreiden.... Maar dat is volgens mij ook precies wat ik in mijn voorgaande opmerking beschreven heb
Noorderling
@pieta
Als er wel goed gedraaid is, is er in ieder geval flink belasting betaald.
En dat is toch zonde, je blijft de belasting nooit voor, maar kunt ze wel meehelpen te laten betalen.

Als je in je generatie het complete bedrijf zon beetje moet vernieuwen wordt het nog een hele kluif. Hebben ook deels oude en nieuwe gebouwen, tussendoor nog wel wat in grond gestopt.
Ook dat kan een molensteen zijn wanneer je eigenlijk toe bent aan een aantal andere investeringen. Hypotheek loopt zomaar weer 20-30 jaar, je schuld kan wel afnemen maar rente en aflossing per maand die daalt amper naar verloop van tijd. Wat vandaag kan, kan over 5 jaar een behoorlijke last zijn. Rentelasten die afnamen en inflatie deden nog niet zo lang geleden hun werk wel waardoor er lucht kwam.
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Als er wel goed gedraaid is, is er in ieder geval flink belasting betaald.

En geld over als het goed is. 😁 Dat wordt nog wel eens vergeten. Je betaalt wel belasting maar de andere helft mag je houden.
Noorderling
@pieta
Alleen wat kun je vandaag de dag nog van die euro kopen.
Materiaalkosten in de bouw zijn sinds januari al weer 30% gestegen.
In het meest luxe geval betaal je rente over je geld dat bij de bank staat, schiet je ook niet wat mee op. Elk jaar de kia benutten met nog wat voordelen is wel een manier om het systeem nog enigsinds te benutten en bij de tijd te blijven, telkens een nieuwe trekker helpt je daar niet echt bij denk ik.
Albert Altena
@Noorderling De eurozone doet nu net met de euro wat de Italianen deden met hun lire vijftig jaar geleden.
+2
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
elkens een nieuwe trekker helpt je daar niet echt bij denk ik.

Hier ben ik het mee eens.
Maar gewoon bij de tijd houden, voeropslag en stallen in orde houden en eventueel een keer wat grond kopen of ander vastgoed lijkt mij de weg. Vanalles op je erf gaan bouwen wat je niet direct hard nodig hebt niet. Voor een ander bouwen lukt je niet en op zat plekken is het niet goed verkoopbaar.
weurding
@pieta juist, investeren in iets wat vlot weer van de hand kan of tenminste niet bestaat uit veel werkloon
ntd79
@weurding als je investeerd in iets wat vlot weer van de hand kan, is het misschien niet zo'n goede investering?
George
@ntd79
Maar kun je er wel snel vanaf.
ntd79
@George Waarom zou ik dat willen? Als ik iets koop, is dat omdat ik dat wil hebben.
achterhoeker2
@ntd79 Als het een keer tegenzit of je wil een andere investering doen dan is enige flexibiliteit wel makkelijk
ntd79
@achterhoeker2 Best lastig, enige optie zou grond kunnen zijn als verbetering van de bedrijfsstructuur als je nog wat op afstand hebt liggen en de buurman verkoopt
+2
achterhoeker2
@Noorderling In een straf tempo aflossen is niet erg sexy, maar levert over de lange termijn het meeste op.
Of de rente nou hoog of laag is maakt niet veel verschil.
George
Quote Reactie van @achterhoeker2:
In een straf tempo aflossen is niet erg sexy,

Ik weet niet wat er sexy aan hard of niet aflossen is. Maar wat een slappe zever eigenlijk , aflossen valt niet altijd mee als rendementen tegenvallen zoals op grond.
achterhoeker2
@George Slap gezever is klagen over de situatie waar je inzit, als de rendementen tegenvallen zoek je wat anders, hoe simpel kan het zijn.
+1
weurding
@achterhoeker2 dat is ook gezever, je bent werkzaam in datgene waar je voor opgeleid bent, van baan veranderen is gemakkelijker voor iemand in loondienst als iemand die op een vaste plek zit waar vaak een hele schuldenlast aan vast zit
+1
pieta
@weurding En toch dient er iets te gebeuren als je je rendementen te laag vindt. Probleem van een laag rendement kan ook de hoge waarde zijn he. 😁
weurding
@pieta toch wordt rendement vaak bepaald aan de hand van het bedrag wat jij betaald hebt, mooi dat er dingen zijn die 3 keer over de kop gegaan zijn, bv. Grond, maar zet je bij verkoop daarvan de opbrengst op de bank is rendement nihil of zelfs negatief🙈
+1
boer.
@weurding grondwaarde is helemaal niet 3 keer over de kop gegaan.
Het geld is gewoon niets meer waard
+1
matt
@boer. Grond kun je niet bijmaken geld wel.
+1
diezel
@boer.
Het is een gedateerd plaatje, maar de tendens zal vermoedelijk niet veel veranderd zijn....

(klik om te vergroten)

George
@diezel
Als dat plaatje van 2010 is dan zijn de verhoudingen nog veel schever geworden. Arbeid en grond zijn sindsdien flink verder gestegen.
pieta
@George De varkens ook. 😁
+1
diezel
Quote Reactie van @George:
Arbeid en grond zijn sindsdien flink verder gestegen.

Tsja, in 2010 was de gemiddelde grondprijs in Nederland 40k.
nvm.nl/agrarisch-landelijk/…
Van arbeid na 2010 heb ik niet zoveel verstand. 😄
+1
weurding
@boer. Waarom krijg je dan niet drie keer zoveel voor je melk?, is die dan 3 keer in waarde gedaald😏
achterhoeker2
@weurding Die schuldenlast is je eigen keuze geweest.
achterhoeker2
@weurding Dat heet klagen, je bent zelf verantwoordelijk voor je acties als het tegenzit en als het goed gaat.
George
Quote Reactie van @achterhoeker2:
je bent zelf verantwoordelijk voor je acties als het tegenzit en als het goed gaat.

Mwah meestal wel , maar niet altijd. Er zijn toch veel melkveehouders de verkeerde richting ingestuurd door hun eigen boekhouders , banken , LTO en RFC. Naïef dat zeker wel .
+1
ntd79
@George mij valt het op dat de boeren die altijd in quotum geïnvesteerd hebben en ook in de verkeerde tijd, rond 2015, nog een extra spurt hebben getrokken, dus ook nog fors in stalruimte geïnvesteerd hebben, die hoor je bijna niet, zal ook geen weelde zijn, maar het gaat er allemaal wel door, en die kopen de grond van de buurman nog steeds. De bedrijven die nooit of weinig in quotum investeerden, die het pas aandurfden om in het quotumloze tijdperk een nieuwe stal te bouwen en die gratis volzetten mbt productierechten, die hoor ik vooral, waar zit hem dat in?
kaas
@ntd79 het zijn altijd de zelfde mensen die vinden alles te duur kunnen en durven geen beslissingen te nemen en vissen daarom altijd achter het net.en komen bijna ook niet vooruit dus hebben in 2015 ook te laat een beslissing genomen om uit te breiden misschien wel de stal gebouwd maar er nog geen vee in toen fosfaat om de hoek kwam .
ntd79
@kaas dat bedoel ik ermee, toen het bijna panklaar lag werd er doorgepakt, en toen kwam de teleurstelling
cornelissen
Quote Reactie van @kaas:
misschien wel de stal gebouwd maar er nog geen vee in toen fosfaat om de hoek kwam .

Dat is praat achteraf, maar jij wist misschien wel ., dat onze "fosfaatmanager" tuig was en een leugenaar. lltb.nl/nieuwsberichten/website/…
+1
weurding
@achterhoeker2 je hoort mij niet klagen, maar mag hopen dat je snapt wat er bedoeld wordt.
Noorderling
@achterhoeker2
Komt meer aan op discipline. Tik die sleufsilo liever zo af dan dat je voor die investeringen ook weer naar de bank moet. Aftikken en zsm ook afschrijven als het betaald is. Achteraf gunstig omdat het nu bij je stallen hoort en nu nog maar tot 50% mag. Met die flexibiliteit kun je fiscaal ook meer spelen dan je telkens voor lange tijd vast te leggen.

Spantvakjes prutsen van de rc kan wat betreft risico's rondom de politiek niet meer maar is ook zo gek nog niet.
mlkvhoudr
@ntd79 ik weet dat ik een buitenbeentje ben maar wij zitten recht van opstal, ik ga echt niet in de laatste fase van mijn agrarische carriere in gebouwen investeren, stel ik zet een prachtige kangaroowoning neer en ik val vlak daarna dood neer, dan is t kassa voor het landgoed, dan is die bedrijfswoning die me 3 ton kostte nog ineens een ton waard,waarmee ik de financiële toekomst van mijn weduwe dan benadeel, zo'n project kan dus pas na overname een ingecalculeerd risico zijn
+2
ntd79
@mlkvhoudr ik bedoelde het eigenlijk nog simpeler. Je hebt mensen met een prachtige boerderij uit 1870, en je hebt mensen met een uitgeleefd bouwval uit 1930.
jan.1
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
is dat zo ? Ik denk dat je nu in hokjes denkt Jan, ik noem oud geld bedrijven, pacht bedrijven, bedrijven waarbij de melkvee tak 2e tak is geworden of gewoon ondernemers die goed gekeken hebben waar hun zwaarste lasten liggen en gezien hebben dat het met weinig financieringslasten een stuk makkelijker boert

Ja,ik zie ook vaak hokken,mooie oude boerderijen uit 1750,waar de zijmuren aan 2 kanten uitpuilen ,waar de rieten kap aan vernieuwing toe is,een houten dorp aan hokken voor het vee,en de opvolger die er mee verder moet....
Ik zie ook redelijke nieuwe stallen met idem huis ervoor,alles strak , waar de opvolger met heel veel plezier mee verder gaat.
Zeg maar waar voor je kiezen wil.....
+1
weurding
@jan.1 iedereen kiest voor het mooiste als men de keus heeft, echter zal de overnamesom er ook naar zijn, wel benieuwd of je dezelfde keuze had toen jij het overnam😉 zelf kon ik het best zien dat een ander het mooier voor elkaar had, doet ook geen pijn hier de boel af te breken als het zover is, kan ook zo zijn voordelen hebben, geen opvolger
jan.1
Quote Reactie van @weurding:
iedereen kiest voor het mooiste als men de keus heeft, echter zal de overnamesom er ook naar zijn, wel benieuwd of je dezelfde keuze had toen jij het overnam zelf kon ik het best zien dat een ander het mooier voor elkaar had, doet ook geen pijn hier de boel af te breken als het zover is, kan ook zo zijn voordelen hebben, geen opvolger

Heb gewoon compleet nieuw bedrijf gebouwd in 1980 op een km ouderlijk bedrijf,zag daar meer mogelijkheden voor toekomst,daarna zoveel mogelijk grond gekocht van buren die stopten.Nieuwste stal is ook al weer 11 jaar oud.
Mijn motto is,denk aan een volle melktank,komt het altijd goed:😀
de Tank
Quote Reactie van @jan.1:
Heb gewoon compleet nieuw bedrijf gebouwd in 1980

Op 22 jarige leeftijd, dat is niet veel gegeven dat op die leeftijd zelfstandig te doen.
+2
jan.1
Quote Reactie van @de Tank:
Op 22 jarige leeftijd, dat is niet veel gegeven dat op die leeftijd zelfstandig te doen.

M,n vader overleed toen ik 14 was,dan wordt je snel zelfstandig.
de Tank
@jan.1 Heftig, dat vormt je wel.
+2
George
Quote Reactie van @jan.1:
Ik zie ook redelijke nieuwe stallen met idem huis ervoor,alles strak , waar de opvolger met heel veel plezier mee verder gaat.Zeg maar waar voor je kiezen wil.....

Ja je zult t niet geloven maar er zijn ook opvolgers die afhaken waar pa wat overmoedig investeerde in grote nieuwe gebouwen omdat ie dacht een opvolger te hebben en waar opvolger afhaakt omdat overname enkele jaren later nauwelijks te behappen is doordat rendement op investeringen wel heel erg tegenvallen.
Net zoals Weurding zegt kiest iedereen voor nieuwe gebouwen en huis maar daar hangt vaak ook een kostenplaatje aan. Soms valt er niks te kiezen en is het zoals het is.
+1
weurding
@George ja, helaas wel, denk iedereen kent wel voorbeelden
ntd79
@George misschien is dat dan wel natuurlijke selectie dat die opvolger afhaakt. Klinkt wat hard. Maar als je in een normale bedrijfsvoering, dus geen ziekte of ander bijzonder pech en onheil, het niet waar kunt maken wat een bank tegenwoordig berekend alvorens geld te verstrekken, mag je gerust kritisch naar jezelf gaan kijken. Lees: tegenwoordig en pech en ander onheil.
Noorderling
Quote Reactie van @George:
omdat ie dacht een opvolger te hebben en waar opvolger afhaakt omdat overname enkele jaren later nauwelijks te behappen is doordat rendement op investeringen wel heel erg tegenvallen.Net zoals Weurding zegt kiest iedereen voor nieuwe gebouwen en huis maar daar hangt vaak ook een kostenplaatje aan. Soms valt er niks te kiezen en is het zoals het is.

Bezit van de zaak is einde vermaak.
30jaar aflossen voor de vorige generatie en op een houtje bijten gaat je op den duur tegen staan.
ntd79
@Noorderling de vorige generatie maakt het mogelijk dat er überhaupt wat over valt te nemen of af te lossen.
Noorderling
@ntd79
Maakt alleen nogal uit op wat.
Op een lap grond dat het hele bedrijf versterkt en tot meer waarde brengt of beton op een postzegel. Voor veel dingen mag je dankbaar zijn, een aantal dingen hadden ook wel anders gekund, maar dat hou je toch, ook bij jezelf.
ntd79
@Noorderling dat is het risico van het vak als je je als mogelijke opvolger niet actief met het bedrijf bezighoud en tot je dertigste twijfeld en geen inbreng geeft in investeringen en alles aan pa overlaat
+1
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
Op een lap grond dat het hele bedrijf versterkt en tot meer waarde brengt of beton op een postzegel.

Ook dat ga je vandaag de dag niet meevallen om dat geregeld te krijgen. Geen ruilverkavelingen meer die je ruimte geeft en zelf verkavelen met een nieuwbouwlocatie is met de hele stikstofellende ook geen makkelijke opgave. Moet je verdomd vroeg aan beginnen, je bent zo tien jaar op weg in je beste jaren en blijft de boel stilstaan

Ik zit op een spreekwoordelijke postzegel met tien hectare huiskavel, maar zal toch niet snel verkassen. Vergunningen zijn dik op orde, dat gaat bij een andere plek een stuk lastiger zijn
+2
de Tank
Quote Reactie van @George:
waar opvolger afhaakt omdat overname enkele jaren later nauwelijks te behappen is doordat rendement op investeringen wel heel erg tegenvallen.

Dat is mooi dat diegene dat voor de overname ziet, scheelt een hoop gejammer op het prikbord 😁
ntd79
ntd79
@George en waar was die opvolger dan toen pa al die overmoedige beslissingen nam? De meesten zitten voor de centen en belasting eerst al jaren in een maatschap alvorens het bedrijf over te nemen. Die opvolger komt toch niet uit een blik dat je open trekt op dat moment.
George
Quote Reactie van @ntd79:
en waar was die opvolger dan toen pa al die overmoedige beslissingen nam?

Tja een overmoedige pa en dat dan later blijkt dat er teveel op de hals is gehaald waardoor de opvolger alsnog afhaakt.
ntd79
@George Ja dat was jou constatering, maar daarmee blijft mijn vraag onbeantwoord, waar was die opvolger tijdens die beslissingen?
George
@ntd79
Die was vaak nog jong en onbevangen en liet regie nog over aan pa.
ntd79
@George het waren allemaal volwassen mensen en als je jezelf kapot hebt geïnvesteerd dan is dat zo. Boer zijn is geen filantropische instelling.
achterhoeker2
@ntd79 Zo is het, laat de markt zijn werk doen.
Albert Altena
@ntd79 Dat klopt.
Maar het wordt anders als onder de wedstrijd de regels aangepast worden.
George
Quote Reactie van @ntd79:
het waren allemaal volwassen mensen en als je jezelf kapot hebt geïnvesteerd dan is dat zo. Boer zijn is geen filantropische instelling.

Tja vanaf 2008 dachten velen een dubbel zo grote stal te moeten bouwen en als de overnamekandidaat toen 20 was en pa er tegenaan wilde knallen , gas erop was een populaire term destijds dan kan 10 -15 jaar later blijken dat het allemaal niet zo mee is gevallen en de beoogde opvolger alsnog afhaken. Helaas gebeurd dat hier en daar. Het is niet zo zoals Jan1 aangeeft dat alleen degene met de mooiste gebouwen een opvolger hebben. Dat wil ik er een beetje mee aangeven.
ntd79
@George snap ik, het werkt twee kanten op. De situatie die jij omschrijft en de situatie dat er nooit veel verdiend is en de opvolger een uitgeleefde toko tot zijn beschikking heeft. Maar dat zijn uitzonderingen die vaak niet de regel bepalen. Je ziet toch vaak dat bedrijven die bij de tijd zijn en pa de zaken goed bij de tijd heeft gehouden vaak wel doorgaan. En als ze gewoon niet willen dan kun je wel gouden pannen op het dak hebben, maar dan gebeurt het niet.
+6
de Tank
Quote Reactie van @jan.1:
,ik zie

Ik zie weer veel mensen die druk zijn met naar anderen te kijken.
+1
jan.1
Quote Reactie van @de Tank:
Ik zie weer veel mensen die druk zijn met naar anderen te kijken.

Terrassen gaan dadelijk weer open,dan kan het weer:😃
+1
mlkvhoudr
@jan.1 Lastige vraag Jan, met oude zooi waar nog van alles aan moet veranderen om het weer bij de tijd te krijgen bedoel je dan zoiets?

(klik om te vergroten)

+1
pieta
@mlkvhoudr Wat een allemachtig lang achterhuis.
+1
bio boer
@mlkvhoudr voor nu wel maar voor toen viel dat wel mee toch
+2
ntd79
@bio boer niet als je er kegelbanen in had.
mlkvhoudr
@bio boer Dit is ook voor mijn tijd hoor, dit is in ieder geval voor 1988 toen is de ligboxenstal verlengd
ntd79
@mlkvhoudr wat zat daar in dan vroeger?
mlkvhoudr
@ntd79 Eerst grupstal, later een afkalfstal, zieke stal en een 2 keer 4 open tandem plus wachtruimte
ntd79
@mlkvhoudr als dat de grubstal was voor het tijdperk van de ligboxenstal, dan was dat toch een gigantisch bedrijf? De meeste hielden met 12 of 14 kettingen in een rij wel op
Elvis
@ntd79 hier konden er 60 aan de ketting, stal uit 1961 met drijfmestgrup. vorig jaar de laatste 12 plekken strohok van gemaakt
ntd79
@Elvis ik voel me ineens een klein boertje😅
ntd79
@ntd79 denk dat we toen 12 koeien hadden
Elvis
@ntd79 oude eigenaar is nu in de 80 begon zonder melkleiding. Dat was pas😅😅😅
ntd79
@Elvis in 1958 kregen we melkmachine volgens pa, 13 koeien met een melkemmer
mlkvhoudr
@ntd79 Er zat ook nog een gedeelte jongvee in dacht ik maar ik vergis me bedenk ik me mijn ouders hebben er 2 melkstallen in gehad, beide open tandem. Ik zal het even aan mijn oom navragen hoe veel koeien ze destijds op de grup hadden toen hij en de rest van de familie hier heen kwam, en wanneer de eerste melkstal gezet is
mlkvhoudr
@mlkvhoudrMijn oom gaf aan dat dit ongeveer de grote was destijds : Er was plaats voor 34 koeien.
In Renswoude hadden we er 12 geloof ik.

800 kippen en 4 varkens hokken , 2 paarden en jonger stal.
20 ha gras en 8 ha bouwland
bio boer
@mlkvhoudr toen mijn vader klein was 1960 was er op ons bedrijf zo 70 koeien 60 in de Hollandse stal en drogen en jong in nog oud bij gebouwtje
bio boer
@bio boer die stal melken we nog staats 🙈 in 1980 is er ligboxstal naast gebouwt voor 70 koeien en de Hollandse stal is nog slaap stal met 40 boxen
+6
mlkvhoudr
@bio boer hier staat bijna niks meer van toen ik begon, alleen t huis nog en kelders oude ligboxenstal

bouwstudionl.nl/portfolio-item/ligboxen-melkstal/
+2
Wolswinkel
@mlkvhoudr Dit bedrijf is niet van jouw. Op de foto wordt aan twee kanten gemolken terwijl jij in werkelijkheid alleen aan een linkse kant zou melken...😉
+1
robbies
@Wolswinkel hij melkt ook alleen de linkerspenen
+1
Wolswinkel
@robbies Klopt! Hij schijnt ze allemaal rechts droog te spuiten. Zelfs z’n fokstieren schijnen overwegend linksdragend te zijn.. Koeverkeer in de stal schijnt ook gedwongen éénrichtingsverkeer links de bocht om te zijn.. Zóó links allemaal..😩
+3
weurding
@mlkvhoudr wel al een drone...😂
+1
paul1
@mlkvhoudr is mooie bed en breakfast van te maken
mlkvhoudr
@paul1 t bestaat niet meer is weg
+1
laatste strijder
@mlkvhoudr mooie foto👌
jan.1
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Lastige vraag Jan, met oude zooi waar nog van alles aan moet veranderen om het weer bij de tijd te krijgen bedoel je dan zoiets?



(klik om te vergroten)




Als er >80 ha goede grond achter de gebouwen ligt,platschuiven en helemaal opnieuw bouwen.
mlkvhoudr
@jan.1 Dan had ik er beter helemaal van af kunnen zien als goede grond een voorwaarde is, bosranden in overvloed hier, geen stuk is recht, en meer dan de helft is uiterwaardengrond, opbrengst is hier altijd minder dan op de goede gronden met mooie vierkante percelen zonder bos
mlkvhoudr
@mlkvhoudr om het een beetje te visualiseren hoe het er hier uit kan zien een hoog water foto uit lang vervlogen tijden met op de achtergrond onze boerderij en daarvoor en er achter onze pacht grond

(klik om te vergroten)

+2
George
@mlkvhoudr
Je zou voor minder vertrekken. 😀
+1
Elvis
@George nadat ze een pallet gootsteenonstopper leeg gekiept hadden werd het beter
jan.1
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Dan had ik er beter helemaal van af kunnen zien als goede grond een voorwaarde is, bosranden in overvloed hier, geen stuk is recht, en meer dan de helft is uiterwaardengrond, opbrengst is hier altijd minder dan op de goede gronden met mooie vierkante percelen zonder bos

Ja ik zie het ,je zit tegen de overijsselse vecht aan,veel natuur.Wel mooi wonen daar.Is alle grond pachtgrond?Heeft je opa boerderij gebouwd?
Of komen jullie oorspronkelijk uit de hoek Barneveld Ede?
+1
mlkvhoudr
@jan.1 mijn ene opa is rond 1955 uit Renswoude hier gekomen en heeft de gebouwen gezet op recht van opstal en is daarnaast volledig pachter geweest, mijn opa van moeders kant had eigendomsbedrijf met kippen koeien en aardappelen op een hectare of 12, daar hebben mijn ouders 6 hectare van mogen kopen van mijn opa, dat waren de veld percelen, en later konden ze nog 2.75 hectare kopen hier in de buurt. Ons is het gelukt om de percelen op afstand te verkopen en die percelen liggen nu op tegen de huiskavel aan op 100 meter van de achterkant van de stal daar zat een hoek van een gestopte melkveehouder, daar hebben we veel plezier van dat dat destijds gelukt is, later nog de grond in de buurt geruild met mijn buurman waardoor we nu alles in 1 blok hebben, omdat we aan de 1e kant de Vecht hebben, achter ons nog 1 mooi eigendomsbedrijf en de andere kant het landgoed konden we de laatste jaren alleen meedoen met veldkavels op afstand en daar zie ik voor mezelf met de huidige grondprijzen geen heil in. Dus het bedrijf bestaat uit grofweg 52 hectare pacht, en 8.5 hectare eigendom plus gebouwen op recht van opstal, prachtige omgeving om te wonen en te werken inderdaad gemaakt voor een speciale melkstroom namelijk het landgoederen kaasje: al het goede van het land.
Ik vind dit ook echt een gebied waar een Henri willig goed uit de voeten zou moeten kunnen maar die is helaas nog niet actief in deze regio maar die zijn er voor gemaakt om dit soort gebiedskaas tot waarde te maken.
Voor superefficiente kostprijs landbouw is dit gebied minder geschikt, het aantal biologische bedrijven in dit gebied stijgt ook de laatste jaren, dat zijn bijna allemaal voormalig Leerdammer leveranciers, Leerdammer heeft zelf geen biologische kaas
+1
stefan56breizh
@mlkvhoudr Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Ik vind dit ook echt een gebied waar een Henri willig goed uit de voeten zou moeten kunnen maar die is helaas nog niet actief in deze regio maar die zijn er voor gemaakt om dit soort gebiedskaas tot waarde te maken.

Misschien moet je Emmanuel Besnier de grote baas van lactalis lief aankijken. 😄
mlkvhoudr
@stefan56breizh 😆 de man die lactalis de 1 na grootste melkverwerker van de wereld gemaakt heeft heeft dat vast niet bereikt door veel rekening te houden met boertjes uit de provincie, nu heb ik best enig vertrouwen in mijn eigen charme maar er zijn grenzen aan mijn invloed 🙂

Klopt het dat lactalis slechte uitbetaler is in Frankrijk?

boerenbusiness.nl/melk/artikel/…
+2
stefan56breizh

(klik om te vergroten)

mlkvhoudr
@stefan56breizh dat lijkt mee te vallen op t moment
Elvis
@stefan56breizh is dat de vet en eiwitprijs ?beter als FC
stefan56breizh
@Elvis Linkerkant is de melkprijs van januari met de gehalten 42/34. en de rechterkant is de gemiddelde melkprijs van laatste 12 maanden.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
52 hectare pacht,

Wat betaal jij aan pacht voor die grond?
mlkvhoudr
@kanniewaarzijn daar is de laatste jaren met de gewijzigde pachtregels geen peil meer op te trekken, op zijn hoogst is t 900 euro geweest maar de laatste jaren daalt de reguliere pachtprijs in dit gebied
bio boer
@mlkvhoudr dalen hoe kan dat ? Betaal al 1200 euro pacht en 15 k pacht recht elke pacht periode
bio boer
@mlkvhoudr hoe werkt dat met pacht prijzen is dat wetterlijk we moeten toch 1200 euro betalen of dat veagen ze in 2015 was het nog 900
bio boer
@bio boer zijn pacht contracten van 20 jaar moesten ook 15 k insteek betalen toen we dat bedrijf overnamen
cornelissen
@bio boer Dan is het geen erfpacht , dat is minimaal 26 jaar en ook geen geliberaliseerde pacht, want dat is volgens mij max 12 jaar. Zal het ook wel reguliere pacht zijn met pachtnormen
bio boer
@cornelissen zou ook 26 jaar kunnen zijn
bio boer
@cornelissen ja waarschijnlijk erfpacht ja voor 26 jaar dan betaal je 2.5% van de waarde van de grond als ik het goed heb
mlkvhoudr
@bio boer ik heb geliberaliseerde pacht en meeste is vaste pacht van minder dan 12 jaar meen ik, geen erfpacht of verdere kosten behalve retributie en waterschapslasten, dat was vroeger niet in de uiterwaarden. geliberaliseerde gedeelte nu 780 euro
bio boer
@mlkvhoudr waar ik het over heb is erfpacht waarschijnlijk heb nog losse huur van 5 jaar daar moet ik 1300 voor betalen hij wil geen langere contracten dan wordt het reguliere pacht dan zit je met de pacht normen 😅
bio boer
@bio boer als je verpachter bent zou je het toch altijd willen verpachten als erfpacht ? Levert veel hoger rendement als reguliere pacht alleen je hebt voor 26 jaar geen beschikking tot de grond ?
bio boer
@bio boer wat heb je de grond dan spotgoedkoop met reguliere pacht 650 pacht met 350 toeslagrechten en 300 aan mest plaatsing ruimte kun je het gras er gratis afhalen terweil eigendoms grond in ons geval al gou 2000 euro per ha kost met aflossing wat zal je met reguliere pacht een geld overhouden 🤔
+2
mlkvhoudr
@bio boer om de winst te drukken leveren we aan Leerdammer 😉
cornelissen
Quote Reactie van @bio boer:
dan spotgoedkoop met reguliere pacht 650 pacht

Ik kom soms wel eens op jaarvergadering van de bond van landpachters in Friesland. Daar hoor ik toch wat anders.
bio boer
@cornelissen wat hoor je dan ?
+1
cornelissen
Quote Reactie van @bio boer:
wat hoor je dan ?

Dat de regio indeling te weinig rekening houdt met de grondkwaliteit, dat als je in een regio zit met veel akkerbouw, dat je dan als melkveehouder te veel betaald ,want dan wordt er gerekend met akkerbouw voor de bepaling van de normen, dat de verpachter rendement heeft met het melkquotum zonder inspanning als je stopt en dat het de fosfaatrechten net zo gaat en dan nog verhalen over het onderhoud van de gebouwen. En dat de verpachters je graag kwijt willen en gelibelariseerde pacht willen
Persoonlijk luister ik maar naar deze verhalen vanuit achter in de zaal, maar of dit een gangbare mening is weet ik niet, want volgens de bond valt de opkomst altijd tegen t.ov. het aantal leden
Zoeken ook steeds nog bestuursleden.
kanniewaarzijn
@cornelissen En niet te vergeten dat de pacht (berekend door de "slimme" jongens van WER, Jan Luit c.s) berekend is alsof een reguliere pachter óók het voordeel van de grondprijsstijging heeft! Hoe meer de grondprijs stijgt, hoe meer het vermogen van de eigenaren stijgt (met alle daaruitvolgende voordelen), terwijl een reguliere pachter hier juist voor moet betalen. Iedereen die een beetje na kan denken snapt dat dit nogal uit elkaar gaat lopen; concurentievervalsing ten top! Geschikte kwestie om eens in Europa voor te leggen.
bio boer
@kanniewaarzijn als de pacht prijzen niet mee omhoog gaan dan wordt het redament per ha lager als ik morgen land koop en ga verpachten heeft het maar weinig rendement dan blijft er geen pacht land over voor imand met weinig vermogen kan toch redelijk bedrijf draaien met pacht grond met rente en aflossing zijn wij hier fors meer kwijt per ha dan de maximale regulierepacht prijs
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @bio boer:
wat heb je de grond dan spotgoedkoop met reguliere pacht 650 pacht met 350 toeslagrechten en 300 aan mest plaatsing ruimte kun je het gras er gratis afhalen terweil eigendoms grond in ons geval al gou 2000 euro per ha kost met aflossing wat zal je met reguliere pacht een geld overhouden

Toeslagrechten zijn verdisconteerd in de (sterk opgelopen) pachtprijs, dus in het voordeel van de verpachter. Mestplaatsingskosten zijn ons aangepraat en gebaseerd op foute berekeningen. En eigendomsgrond neemt alleen nog maar toe in waarde, waardoor je liquiditeit toeneemt. Nu zal menigeen gaan steigeren en roepen dat je daar pas iets aan hebt als je verkoopt, maar dat is niet zo. Punt is wel, dat diegenen die de grondprijsstijging hebben gebruikt voor nieuwe (veel te dure) stallen, uiteindelijk in dezelfde positie belanden als reguliere pachters.
pieta
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Nu zal menigeen gaan steigeren en roepen dat je daar pas iets aan hebt als je verkoopt, maar dat is niet zo.

Leg uit
pieta
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Toeslagrechten zijn verdisconteerd in de (sterk opgelopen) pachtprijs, dus in het voordeel van de verpachter. Mestplaatsingskosten zijn ons aangepraat en gebaseerd op foute berekeningen

Bioboer raakt gewoon de gevoelige snaar. Grond regulier pachten voor een 800 euro per hectare is gewoon niet duur obv marktprijzen. Meestal maken de overige omstandigheden het moeilijk bij een pachter.
mlkvhoudr
@pieta Als je puur naar het heden kijkt kan ik nog wel met je gedachten mee gaan , maar als je volledig pachter bent moet je na je actieve carrière ook ergens wonen, daar kijk ik nog wel met enige zorgen na. Wat voor bedrag vind jij reëel dat een pachter na zijn of haar werkzame bestaan in contanten opgebouwd moet hebben voor een huis kopen en een fatsoenlijke oude dag over pak hem beet 25 jaar van nu?
Als eigenaar staak je en heb je in principe al een dak boven je hoofd of zie ik dat verkeerd?
pieta
@mlkvhoudr Het probleem zit hem in het feit dat je niets in eigendom hebt wat waardevast is en pachtprijzen wel met de tijd mee oplopen. Dat probleem hadden je ouders ook al. Daarom moest je teveel financiering opnemen voor iets waar op eigendomsbedrijven minder voor betaald wordt denk ik zo. Het is niet zo dat de pachtprijs te hoog is voor het gebruik vh land maar je kunt aan het einde van je loopbaan van weinig tot niets verkopen en als je blijft wonen zit je feitelijk in een huurhuis.
mlkvhoudr
@pieta Nou laat ik dan antwoord op mijn eigen vraag geven ik denk dat je als volledig pachter gewoon 4 ton in contanten moet hebben opgebouwd alleen al om een woning in t dorp te kunnen kopen, puur onze situatie is het bedrijfshoofd overleden, niet is daar mijn vader mee overleden maar ook een schat aan ervaring en gratis arbeid, dus wij stonden hopeloos op achterstand aan het begin, dat geeft niks maar je kijkt daardoor wel anders tegen zaken aan als collega ondernemers die lijken te denken what possibly could go wrong en er weer een half miljoen bijlenen😆
+2
pieta
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Nou laat ik dan antwoord op mijn eigen vraag geven

Als jij denkt te weten dat je met 4 ton over 25 jaar een huis naar je zin kunt kopen weet je meer als ik. Ik zou je adviseren dat als het financieel kan nu nog een huis proberen te kopen zodat je dat vast hebt liggen. Van de huuropbrengst kun je vast wel de rente betalen. Opzeggen huur voor eigen gebruik is volgens mij mogelijk.
+1
weurding
@pieta als je zelf stukje grond hebt zul je met 4 ton best wat leuks kunnen zetten, als je dan 67 bent hoeft het ook geen villa te worden toch?
+1
George
@weurding De vraag is wat je met 4 ton kunt doen tegen de tijd dat Menno 67 jaar oud is en meestal heb je de bouwkavel ook niet gratis. Pieta heeft gelijk dat hij dan beter eerder in een huis kan investeren dan nu 4 ton te gaan sparen voor later.
Bouwen is nu al hartstikke duur.
+1
weurding
@George dat begrijp ik, maar zeg ook als je kavel hebt, misschien rood voor rood, kan je denk ik best wat leuks neerzetten voor 4 ton tegen die tijd, hopelijk is datgene wat je verkoopt dan ook vele malen duurder, met 250000 gulden zette je in tijd dat land 25000 gulden per ha koste ook wat leuks neer, die 10 ha is nu al 700000 euro
George
Quote Reactie van @weurding:
dat begrijp ik, maar zeg ook als je kavel hebt, misschien rood voor rood, kan je denk ik best wat leuks neerzetten voor 4 ton tegen die tijd,

Ja dan moet je in ieder geval de kavel hebben en dat is vaak niet zo en ook dat ruimte voor ruimte kost hier in Noord Brabant best een vermogen. Misschien dat ze dat ooit aantrekkelijker maken om opruiming op het platteland te krijgen maar nu is dat nog niet makkelijk en kost veel geld.
Verder heb je gelijk dat als je bouwkavel hebt voor 4 ton wel een mooi huis kunt bouwen maar we weten natuurlijk niet of dat nog kan tegen de tijd dat Menno 67 is. Over 20 jaar bouw je voor 4 ton misschien nog alleen een grote garage. 😀
+1
weurding
@George zal sowieso een schuurwoning worden als je voor rood voor rood gaat😄
+1
pieta
Quote Reactie van @George:
Over 20 jaar bouw je voor 4 ton misschien nog alleen een grote garage.

Dan laat je de auto maar buiten staan. 😁
+1
George
Quote Reactie van @pieta:
Dan laat je de auto maar buiten staan.

Da's sund
marcsterreborn
@George Jij bent de specialist als het gaat om het bewoonbaar maken van garages..
George
Quote Reactie van @marcsterreborn:
ij bent de specialist als het gaat om het bewoonbaar maken van garages..

Dan ben ik toch nog ergens specialist in. Wat is jouw specialiteit?
+2
robbies
@George jou op de kast jagen
+2
mlkvhoudr
@George Dat is t mooie van dit prikkebord, het gaat van we verdienen niks naar vast een huis kopen, ik bedoel ook minimaal 4 ton tzt
+2
pieta
@mlkvhoudr Het brengt ook wat op he. Ik zeg niet dat het allemaal zomaar gaat. Maar als ik een pachtbedrijf had had ik zoiets misschien wel bedacht voor mezelf. Geld sparen voor een pensioen lijkt mij niet de meest verstandige weg.
+2
pieta
@weurding Daar moet je dan wel mogen bouwen. En op dit moment hier in de omgeving doen de huisjes in de rij op ongeveer 100m2 tegen de 3 ton op naam.
weurding
@pieta klopt, maar wil aangeven dat je voor de prijs van 10 ha in 1990 in guldens toch wel een riantere kunt kopen van die 10 ha nu in euros, tenminste hier wel in drenthe, dus wat dat betreft is het om het even
pieta
@weurding Als je maar geen opvolger hebt. 😁 Ik dacht in 1e instantie dat je bouwgrond had willen kopen. Ff verkeerd begrepen.
+2
weurding
@pieta nee, had Menno het ook niet over toch, wilde na zijn carrière een huis kopen voor 4 ton, lijkt me raar dat het niet lukt, alles wordt duurder behalve de agrarische producten 😉 dan maar van verkoop eigen grond zal ie best een mooie woning kunnen kopen.
+2
mlkvhoudr
@weurding Voor de duidelijkheid ik had t over een volledige pachter, dus grond plus gebouwen huren, recht van opstal wat wij hebben weet niemand de waarde van is mij destijds door de bankman verteld, dat vertaal ik naar je moet er niet op hoge restwaarde rekenen bij staken, een algemeen probleem denk ik voordeel ik heb altijd een koper 😉
+1
weurding
@mlkvhoudr meende dat je zei dat je nog best wat eigen grond had, kun je zonder opvolger echt wel mee uit de voeten
+1
jan.1
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
chter gewoon 4 ton in contanten moet hebben opgebouwd alleen al om een woning in t dorp te kunnen kopen, puur onze situatie is het bedrijfshoofd overleden, niet is daar mijn vader mee overleden maar ook een schat aan ervaring en gratis arbeid, dus wij stonden hopeloos op achterstand aan het begin, dat geeft niks maar je kijkt daardoor wel anders tegen zaken aan als collega ondernemers die lijken te denken what possibly could go wrong en er weer een half miljoen bijlenen

Ik zie bij jou flinke joekel van ligboxenstal staan,kunnen toch wel 150 koeien in,of is het tevens jv stal.
Moet dan toch mogelijk zijn om ff flink te melken,je bent nog jonge kerel.
+1
mlkvhoudr
@jan.1 Het is wel de bedoeling om lekker door te doen
+1
jg
@jan.1 FF flink je eigen markt naar de kloten melken ???
Jaap40
@jg dat doen we uiteindelijk allemaal nietwaar? Zolang we zo gek zijn te investeren in grond gebouwen fosfaat en vooraf weten dat de kostprijs boven opbrengst prijzen ligt tja heb je dan achteraf wat te klagen?
+1
jg
@Jaap40 Zo te lezen wel. En als er in afzet geinvesteerd moet worden is het hip de eigen melkverwerker af te branden.
jan.1
Quote Reactie van @jg:
FF flink je eigen markt naar de kloten melken ???

Waarom?,er stoppen ook boeren met melken,en voor 35 cent kan je goed melken,als je de vaste kosten toch al gemaakt heb.
Juist met nix doen ga je naar de kloten(om jouw woorden te gebruiken:😬 )
George
Quote Reactie van @jan.1:
Waarom?,er stoppen ook boeren met melken,en voor 35 cent kan je goed melken,als je de vaste kosten toch al gemaakt heb.

35 cent goed voor te melken?
weurding
@George zijn er echt die lukt dat wel, maar het gros niet
+3
George
Quote Reactie van @weurding:
ijn er echt die lukt dat wel, maar het gros niet

Klopt maar ook daar waar het nu nog lukt zal dat ook niet blijven duren. 35 cent is gewoon met alle oplopende kosten van de rest van de maatschappij niet houdbaar.
jan.1
Quote Reactie van @George:
35 cent goed voor te melken?

Is geen vetpot,maar bedrijven die ruimte hebben in de stal,die al betaald is kunnen nog een paar centen overhouden,dat weet jij ook wel denk ik:😀
Erco
@George schuldenvrij blijft er nog iets over bedoelt ie. Een gevalletje van: een kinderhand is gauw gevuld
+1
George
Quote Reactie van @Erco:
schuldenvrij blijft er nog iets over bedoelt ie.

Ik vraag me af hoe lang je dat kunt blijven met 35 cent. Vroeg of later komen er dan toch vaak vervangingsinvesteringen welke dan niet betaald kunnen worden met die 35 cent.
+4
Jaap40
@jan.1 u wil graag voor Jan met de korte achternaam melken...
Beetje ondernemer onderneemt om naast werkplezier ook wat te verdienen. Bij 35 cent lukt mij dat bij lange na niet. Alleen een enkeling die aan het uitboeren is.
+3
George
Quote Reactie van @Jaap40:
u wil graag voor Jan met de korte achternaam melken...

Ze kunnen allemaal fantaseren wat ze willen maar 35 cent is gewoon armoede op langere termijn. Gewoon geen haalbare kaart.
royale
Quote Reactie van @George:
Ze kunnen allemaal fantaseren wat ze willen maar 35 cent is gewoon armoede op langere termijn. Gewoon geen haalbare kaart.

ben het beetje met je eens, maar ik constateer momenteel dat de investeringen van na 2017 alleen maar kostprijsverhogend gewerkt hebben. Als ik toen de investeringskraan dichtgedraaid had, was de kostprijs nu 1-2 cent lager! Dat betekent nu een pas op de plaats maken en meer zakelijker worden. Maar mijn probleem is dat ik de ruwvoerkosten veel te rooskleurig ingeschat heb. En armoede in Nederland??? echt niet!
+2
Jaap40
@royale u, melkveehouder zakelijk? Dan wordt de melkplas rap kleiner.
de Tank
@George als dat zo is dan gaat of de melkprijs omhoog of er wordt geen melk meer geproduceerd. Iets wat niet kan, gebeurd niet.
George
Quote Reactie van @de Tank:
als dat zo is dan gaat of de melkprijs omhoog of er wordt geen melk meer geproduceerd. Iets wat niet kan, gebeurd niet.

Ja er zal iets moeten gebeuren , je kunt niet structureel voor 35 cent blijven melken in een wereld waarin alles en iedereen duurder wordt.
Jaap40
@George en we worden in Nederland omver geblazen door import/ productie buurlanden. Daar kan het simpelweg goedkoper.
George
Quote Reactie van @Jaap40:
import/ productie buurlanden. Daar kan het simpelweg goedkoper.

Geloof niet dat ze in België , Frankrijk en Duitsland zo gelukkig worden van langdurige lage melkprijs. Ook daar houd het allemaal niet over.
+1
Jaap40
@George het is niet voor niets dat Aware met Glanbia in Ierland nieuwe zuivelverwerking realiseerd. Lage inkoop kosten.
bio boer
@mlkvhoudr als je 4 ton hebt liggen zou ik grond kopen als je het niet nodig het in erfpacht te vrrhuuren 🤑 een woning verhuuren levert ook gedonder op memsen die geen huur betalen of je huis helemaal slopen
mlkvhoudr
@bio boer Ik ga niet over mijn financiële positie praten op het openbare gedeelte maar ik wil je best toevertrouwen dat ik geen 4 ton in contanten heb en ook niet meer of iets daar in de buurt 😅
+1
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
maar ik wil je best toevertrouwen dat ik geen 4 ton in contanten heb en ook niet meer of iets daar in de buurt

Ik ook niet. 😀
+1
bio boer
@mlkvhoudr gelukig zijn niet de enige die dat niet hebben staat lijkt wel eens leuk 150/200 k op de bank bij de kippen tot de nieuwe kopel betaalt moet worden is het weer in 1x weg 🤣
+1
Spuit11
@bio boer Je bent als verhuurder in de positie om zelf je huurder uit te kiezen. Een beetje mensenkennis is je toch niet vreemd? Voor een tussenwoning beur je per maand evenveel als 1 ha aan pacht per jaar. Daar wil ik best risico voor lopen....
bio boer
@Spuit11 het rendement scheelt niet veel huis kost ongeveer 3 ton 8500 euro huur
Dan moet je ook nog onderhoud plegen kost ook gou 1000 euro per jaar

Of 6 ha x 1300 euro is 7800 euro
+1
robbies
@bio boer verhuur jij sociale woningen? Een beetje huur van een huis van 3 ton is 1000 euro per maand ex GWL. En voor grond van 5 eu/m krijg je vaak geen 1300 euro pacht
Spuit11
@bio boer Ik zit in het noorden. Daar verhuren we geen sociale huurwoningen van 3 ton. Speel het spel en grijp een kans zodra het zich voor doet.
boer.
@bio boerbij eigen grond, negetive rente en blijft zijn waarde houden, dus aflossen is sparen.
Dus kosten 0 euro
Toeslagrechten 350
Metsplaatsing 300
Alleen maar winst
bio boer
@boer. Maar resultaten uit het verleden geven geen garantie voor later grond prijs zou ook kunnen instorten
+1
bio boer
@boer. Aflossing moet wel betaalt worden ook nog belasting over de boekkundige winst als je opvolger hebt kun je ook geen markt waarde van verwachten dus de laaste generatie heeft pas wat aan het oude familie vermogen
Elvis
@bio boer word geïndexeerd
bio boer
@mlkvhoudr hoe veel pacht betaal je nu dan ? 900 is ook ruim boven de norm of komen er nog wat dingen overheen ?
mlkvhoudr
@bio boer vergeet de opbrengst van de kippen niet he, situaties vergelijken is altijd lastig, ik sprak eens een eigendomsbedrijf eigenaar die vond dat die steeds meer moest aflossen, toen hij aangaf hoeveel dat was bleek dat ik als pachter al net zoveel moest aflossen, dus ik heb m'n mond maar dicht gehouden, later sprak ik een boer met kippen er bij en die moest maandelijks zo n beetje aflossen waar ik een jaar over deed, dus is moeilijk te vergelijken
+1
bio boer
@mlkvhoudr ja de kippen draaien bij ons helemaal los van de koeien aparte bv en vergeet de + op de melk bij ons niet is toch gou 12 cent voer kosten zijn ongeveer 4 cent hoger blijft er toch 8 cent over voor andere dingen is toch ook weer 800 euro per ha bij 10.000 kg melk per ha
+11
George
Ja een eerlijk verhaal , voedselproducenten die zelf zorgen hebben hoe ze zelf hun boodschappen moeten betalen. Te triest voor woorden maar wel een beetje de realiteit. Boeren krijgen al tientallen jaren te weinig voor hun producten. Armoede en honger in de wereld mag niet op het bordje van de voedselproducenten worden geschoven. Daar moet heel de maatschappij aan bijdragen. Steeds gekkere eisen overal aan stellen en steeds minder of niks meer betalen moet afgelopen zijn. Daar hoort bij de melkveehouderij bij dat hun eigen zuivelondernemingen zorg moeten dragen voor een fatsoenlijke melkprijs met een ondergrens van 50 cent. Dit kan makkelijk , zoveel duurder worden zuivelproducten in de winkel daar niet van.
doetmaarwat
@George
Die 50 cent werkt maar zeer tijdelijk.
De boeren jagen onderling de kostprijs omhoog !
George
Quote Reactie van @doetmaarwat:
De boeren jagen onderling de kostprijs omhoog !

Als ze nog lang 35 cent blijven betalen dan jagen er steeds minder dat weet ik zeker.
Maar ik lees dat wel vaker hier , jammer dat boeren dan zo slecht met geld om kunnen gaan. Ik heb daar nooit geen last van gehad.
doetmaarwat
@George
Fosfaatrechten worden nog steeds verkocht.
Verwonder u niet verbaas u slechts.
+2
George
@doetmaarwat
Ja nou en? Mooi toch als iemand ze nog kan kopen. Ik verbaas en verwonder me niks hoor. Ik kan me er ook niet druk over maken over die fosfaatrechten. Heb ik met quotum ook nooit gedaan. Als ik het te duur vond of niet kon betalen kocht ik er geen. Het is net zoals een Fendt als je die te duur vind koop je er toch geen .
+1
Noorderling
@doetmaarwat
Alleen welke oorsprong heeft dat geld?
Diegene die hier nog investeren hebben windmolens in het land of een andere factor waardoor je eenmalig of structureel er een goede melkkoe bij hebt. Ontvangen een ton op 1januari en kun je 1,5miljoen euro op lenen en aflossen. Dat heeft niks met boeren te maken, maar hebt het er wel mee te doen als omgeving.

Het is diegene hun goed recht zon kans uit te buiten. Maar 1 gek bepaald de prijs waarvoor het verkocht wordt, kan wel grote neveneffecten met zich mee brengen.
melluk
@Noorderling zo gaat dat nu eenmaal in de harde wereld
gewoon zelf wat er naast doen dan hoor je misschien ook bij die groep
groeier
Quote Reactie van @doetmaarwat:
Fosfaatrechten worden nog steeds verkocht. Verwonder u niet verbaas u slechts.

Dat stopt vanzelf nu de verdiensten terug blijven lopen.
weurding
@doetmaarwat kijkend naar de prijsstijging grondstoffen van b.v. krachtvoer denk ik niet dat de boer individueel daar grip op heeft
George
Quote Reactie van @weurding:
kijkend naar de stijging grondstoffen van krachtvoer

Die zakken volgens mij ook weer. Akkerbouwers mogen ook niet teveel krijgen.
+1
weurding
@George dat zie je verkeerd, wat er tussen zit moet omhoog, anderen vreten maar al te graag wel uit de ruif😄
George
@weurding
Dat is ook cynisch bedoeld he. Akkerbouwers krijgen ook veel te weinig.
+7
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @George:
fatsoenlijke melkprijs met een ondergrens van 50 cent.

Klaas Sjoerd Meekma (volgens mij heette hij zo) zei ooit eens: "Het verschil tussen een Franse boer en een Nederlandse boer is, als de melkprijs heel hoog is zegt de Franse boer "mooi, dan kan ik met minder dieren hetzelfde verdienen en een relaxt leven leiden" terwijl een Nederlandse boer alles uit de kast zal trekken (bijfinancieren) om zoveel mogelijk dieren te melken. Om vervolgens tot de conclusie te komen dat hij dubbel zo hard moet werken om hetzelfde te verdienen.
Albert Altena
@kanniewaarzijn Bij een lage melkprijs gingen ze hier in de buurt driemaal daags melken.
Johannushoeve cv
@George lul niet met je winkel prijs . Dan tweederde van de melkveehouders weg en niet meer melk importeren dan kan je pas deze prijs in de winkel gaan rekenen.
+4
George
[quote="@Johannushoeve cv" p="1873566"]lul niet met je winkel prijs . Dan tweederde van de melkveehouders weg en niet meer melk importeren dan kan je pas deze prijs in de winkel gaan rekenen.

Wat lul ik nou? Bij 50 cent voor de boer hoeft zuivel in de winkel niet eens zoveel duurder te worden. Maar dat jij graag wordt uitgeknepen door alles en iedereen moet jezelf weten.
+3
mlkvhoudr
Stel je bent burger en je leest dat het bedrijf in een paar jaar voor 80000 euro kon investeren in rechten, zou je dan als BZB (burger zonder boerderij) denken ohjee die hebben t echt krap?
+7
frank post
@mlkvhoudr ja, ik snap ook nooit wat van die jank verhalen we verdienen te weinig. Grond, arbeid, fosfaatrechten, Nederland is gewoon rete duur om melk te produceren. Dat accepteer je of je kapt er mee. Je kunt toch niet lopen mekkeren dat je voor een kleine ton fosfaat koopt en dan zeggen ik verdien nix. De gemiddelde boer wil niets verdienen in Nederland. Te bang om belasting te betalen of te bang om niet aangezien worden als ondernemer om dat je niet of weinig groeit.
groeier
Quote Reactie van @frank post:
Nederland is gewoon rete duur om melk te produceren.

De overheid zal een totaal andere pro landbouw koers moeten gaan varen. Gezonde landen steunen hun boeren.
+2
frank post
@groeier stel......melkprijs word structureel 50 cent.....: grond word nog duurder, fosfaat rechten gaan over de kop en er een wachtrij bij het mechanisatiebedrijf. O ja en omdat de melkprijs goed is kopen we ook nog een bosbloemen voor onze partner.
+1
ntd79
@frank post dan toch liever een paar bunder grond, ik vind bloemen zo zonde van het geld
frank post
@ntd79 ik doe het ook alleen als de melkprijs 50 cent is😜
ntd79
@frank post maar dan wel gewoon chrysanten, moet je kijken wat graszaad kost voor die extra bunders.
+1
pieta
Quote Reactie van @ntd79:
dan toch liever een paar bunder grond, ik vind bloemen zo zonde van het geld

Hoeveel bloemen wil wel gaan kopen dan? 😁
+1
George
Quote Reactie van @pieta:
Hoeveel bloemen wil wel gaan kopen dan?

Af en toe een bosje bloemen kun je meer van terug verwachten dan van een hectare grond. Wat ga je rendabel telen op grond van €75000 per ha?
ntd79
@George Bloemen....Als je van een bosje al veel mag verwachten😂
BertK
@George Bloemen?
+1
Hooibaaltje
@George niks..
ntd79
@pieta Als mijn vrouw mijn opmerkingen zou lezen......heel veel😁
George
Quote Reactie van @frank post:
tel......melkprijs word structureel 50 cent.....: grond word nog duurder, fosfaat rechten gaan over de kop en er een wachtrij bij het mechanisatiebedrijf.

Overdrijven is ook een kunst. 50 cent is helemaal niet zo apart hoor om gewoon redelijk te verdienen . Wat jij schetst is dat boeren dus gewoon niet mee geld om kunnen gaan. En dus pleit je maar voor lage prijzen , daar zijn boeren die wel met hun geld om kunnen gaan dan mooi de dupe van.
+1
frank post
@George ik pleit niet voor lage melkprijs maar het gewoon de realiteit, als je niet kunt of wilt melken voor 35 cent moet je iets anders gaan doen, jongvee opfokken of maisverbouwen😜
George
Quote Reactie van @frank post:
moet je iets anders gaan doen, jongvee opfokken of maisverbouwen.

Wat een domme zever.
Voor 35 cent kunnen het er steeds minder en eens ben jezelf ook aan de beurt.
weurding
@frank post of woudzand verkopen 😉
+1
Jan-T
Quote Reactie van @frank post:
ik pleit niet voor lage melkprijs maar het gewoon de realiteit, als je niet kunt of wilt melken voor 35 cent

Denk wel dat het verstandig is dat u wat anders gaat doen.
Het is toch niet verboden om geld te verdienen.
En als je 1.7% inflatie correctie per jaar rekent vanaf 1980 dan hoort de melk prijs nu 73,- euro cent te zijn per kg melk. Het gemiddelde van 55 euro cent word nu nog niet gehaald.
Dan vind ik dat als iemand 35 cent roept dat hij / zij een idioot is die niet weet waar die het over heeft.
verder denk ik dat u niet beseft hoe u bij de poot wordt genomen door de zuivel verwerkers en kaas handels bedrijven.??
+2
frank post
@Jan-T je haalt ff twee dingen door elkaar.... ik zie ook wel dat retail een hogere marge heeft dan wij met lager geïnvesteerd vermogen. Retail is beter georganiseerd en heeft betere onderhandelingspositie dan producten.
Er zijn blijkbaar voldoende boeren die voor een melkprijs van 35 cent kunnen leveren anders was het aanbod van melk allang gekrompen.
Je kunt beter je kostprijs verlagen dan gaan wachten op een melkprijs van 45 cent, want bij 45 cent zijn er heel wat boeren waar het bij bakken binnen komt.
+1
Jaap40
@frank post kosten verlagen is niet meer aan de orde. Bij 35 cent melkt bijna iedere veehouderij in Nederland zich leeg. Kop in het zand steken is ook een kunst heer Post.
frank post
@Jaap40 nou het grappige is dat boven in deze discussie het gaat over pachtprijs..... ik betaal maar de helft van wat daar word genoemd, en ja ik ben daardoor we eens grond kwijt geraakt. Maar melkveehouders vinden het gek als ze niet voor 35 cent kunnen melken maar betalen wel meer als 1000 euro per ha pacht🙈
Je hebt helemaal gelijk als je bedoelt dat we met de kosten voor grond, arbeid en fosfaat wel 50 cent nodig zijn in Nederland. Maar dat is de prijs niet en dat word de prijs niet. Je kunt het kop in het zand steken noemen maar verwachten dat de melkprijs structureel boven de 45 cent komt vind ik niet realistisch
+2
Jaap40
@frank post zeg nooit nooit frank. 35 cent is gewoon bar slechte prijs onder Nederlandse omstandigheden. Verre van duurzaam en velen gaan nu stoppen, erg begrijpelijk.
Alleen veel minder productie, krapte op de markt kan de komende jaren de prijs doen laten stijgen.

Rfc doet dit jaar ook weer een flink duitje in haar eigen zakje zodat de nederlandse melkveehouderij met continu ontmoedigingsbeleid weer een harde klap uitgedeeld wordt.
Wat wordt de volgende maatregel....
+1
de Tank
@George Het probleem komt toch weer bij de overdracht, in de meeste gevallen wordt vermogen doorgeschoven, bij een melkprijs van 50 cent zal het doorgeschoven vermogen kleiner worden, er kan immers meer gefinancierd worden. Resultaat is dat ook bij een melkprijs van 50 cent opvolger er tot de nek in zit. Neemt niet weg dat jij geen ongelijk hebt dat gemiddeld een landbouwproduct gezien arbeid en risico onderbetaald wordt.
cornelissen
Quote Reactie van @frank post:
Je kunt toch niet lopen mekkeren dat je voor een kleine ton fosfaat koopt en dan zeggen ik verdien nix.

Daarom zeg ik ook, buiten de sector kun je er beter niet over praten , want dat de sector zich eigen naar de klote helpt met fosfaatrechten i.p.v. grondgebondenheid snapt men terecht niet
Slechts enkele buitenstaanders hebben door, dat de agrarische belangenbehartigers gedomineerd worden door de "cowboy"melkveehouders en een grondgebonden gezinsbedrijf uiteindelijk gedwongen wordt (als men door wil) voor een vermogen aan rechten te kopen om nog wat melkvee te mogen houden.
Het verhaal van financiele ellende herken ik wel en voor zover het om grond gaat komt dat weer wel naar je toe en is dus niet meteen sterk verontrustend.
ntd79
@cornelissen waar maak je je toch zo druk om. De productie is weer beperkt door de rechten, dus de zogenaamde cowboys kunnen niet meer overproduceren en zo de markt bederven. Voor de rest zijn het hier altijd de grote moderne bedrijven die geen zout op de tuffels verdienen. Waarom zou je dan fosfaatrechten kopen, doe je dat toch lekker niet🤔
+2
George
Quote Reactie van @frank post:
Te bang om belasting te betalen of te bang om niet aangezien worden als ondernemer om dat je niet of weinig groeit..

Allemaal dingen waar ikzelf helemaal geen last van heb. Als je dat hebt ben je gewoon een tobbert eerste klas.
+3
duitser
@mlkvhoudr de Burger zonder boerderij kopen tegenwoordig huizen boven vraagprijs. Ik ben geen bzb maar weet wel dat dat geen luxe is
+3
mlkvhoudr
@duitser zolang je de inzit niet nee 😉

Ook die lasten blijven maar stijgen idd, eerder was nieuw bouwen paar jaar in wonen en weer ergens nieuw bouwen nog wel interessant maar nieuwe huizen worden ook steeds duurder om te zetten
+1
weurding
@mlkvhoudr dat komt omdat een ander zijn kosten wel doorberekenen kan 😉
+4
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Stel je bent burger en je leest dat het bedrijf in een paar jaar voor 80000 euro kon investeren in rechten, zou je dan als BZB (burger zonder boerderij) denken ohjee die hebben t echt krap?

Geen enkele burger die zich daar druk over zal maken , weten niet eens waar het over gaat . Zal ze worst wezen , wel dat ze vaak niet met je willen ruilen.
+1
bio boer
Daarom zou de politiek ook moeten reguleren veel zijn bang voor de politiek hebben wantrouwen maar zo gaat het ook niet blijft er geen familie bedrijf over de top 10 groeiers klappen door en de rest kwijnt weg ik heb de luxe positie biologisch te kunnen leveren voor een betere prijs dat zou ik elk familie bedrijf gunnen zo er ook nog eens boterbloepje in het gras mag staan minder druk op het moeten produceren zo ik ook al eerder schreef in ander topic

Toch denk ik dat het niet verkeerd is om intensieve gebieden wat uit tedunnen en de melkveehouderij ook niet verder telaten intensiveren de weg terug is moeilijker er moet wat word bedacht op de hogere productie kosten hier in nederland/westeuropa met een beleid bijvoorbeeld exstra premie op de eersre 300.000 kg melk zo de kleine gewenste bedrijven ook bestaans recht houden die premie wordt betaalt door een heffing op inport op voetsel zo de ratrace te doen afremmen ook zo systeem voor andere sectoren die groei in kg product om kosten teverdunnen moet stoppen is doodlopen weg in dit landje als dat je ambitie is kun je beter naar texas gaan
+1
cornelissen
Quote Reactie van @bio boer:
de politiek ook moeten reguleren

Dat zou dan wel met harde hand moeten, want de agrarische belangenbehartigers worden gedomineerd door de "cowboy"boeren.
Zoals W van Stralen al een keer aangaf ,na zijn vertrek bij lto , lto heeft met succes in 2013 ingrijpen van de politiek weten te voorkomen, want die wou een sterke grondgebondenheideis en dat past de meeste "cowboy"boeren niet
laatste strijder
@cornelissen waren dat óók die 'çowboyboeren' die wisten van een peildatum 😒😒
+1
pieta
@bio boer Besef jij wel dat de intensieve gebieden niet intensief zijn door de melkveehouderij? Evenals @cornelissen ? Volgens mij zitten er in Friesland zowat de meeste koeien per hectare. Ik heb ff opgezocht Utrecht, Overijssel en Friesland zijn de meest koe-intensieve, op de 4e plaats volgt Gelderland en daarna komt Noord-Brabant. De hoogste 3 zitten op 1.85 GVE/ha, Gelderland op 1.5 en Brabant op 1.4.
bio boer
@pieta gaat niet alleen om koeien alle sectoren ook de akkerbouw wordt steets intensiever contenu op zoek noog hoger ha opbrengsten om brood op de plank tekrijgen
Koeien boertje
@bio boer we moeten concurreren met China waar varkensflats worden gebouwd en ook net zoals hier voer word geïmporteerd.
Terwijl ze hier een kuuroord hebben en daar niet op aantallen en m2 kijken.
Daar word het vlees voor mijn kinderen later weg gehaald, inclusief hormonen en troep
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @pieta:
De hoogste 3 zitten op 1.85 GVE/ha, Gelderland op 1.5 en Brabant op 1.4.

Is gewoon allemaal extensief.
Jan-T
Waarom een ander bekritiseren omdat ze moeten investeren in dat waardeloze ingesteld fosfaat quotum.
Het kan best zo zijn dat als ze willen overleven dat ze wel moeten en daarmee zichzelf de komende tien jaar ook arm houden.

Er is gewoon iets fundamenteels mis in de agrarische sector.
Alleen er lopen nog te veel idioten rond die naar een ander kijken omdat het zogenaamd moet.??
Maar er zullen nog genoeg stoppers komen.
Mooi zo door gaan met zijn allen.

Melkprijs moet naar 55 euro cent minimaal en belasting betalen is geen schande.
Ik doe dat met plezier als er maar genoeg overblijft van de winst.
Maar er zijn er genoeg die niet weten wat winst is.??
!krediet lening geld is dringend!
Als je problemen hebt door de crisis en je bent nu de berg van schulden, willen we je veel helpen. Ik heb een kapitaal van ? € 6.950.000 dat ik met u kan uitgeven. U kunt een lening afsluiten tussen ? € 1.000 tot ? € 25.000.000. Als je interesse hebt of meer wilt weten stuur dan een e-mail: pmhansfrans@gmail.com
Dit is mijn whatsapp:+33752723647

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
288
DEELNEMERS
53
WEERGAVES
0