Minder stikstof toedienen op gescheurd grasland

Veehouders hoeven in het eerste jaar na scheuren van grasland 50 tot 135 kilo stikstof per hectare minder toe te dienen. Ook in de jaren daarna kunnen ze nog besparen op de stikstofbemesting.

Deel dit topic Minder stikstof toedienen op gescheurd grasland (nieuweoogst.nl)

Veehouders hoeven in het eerste jaar na scheuren van grasland 50 tot 135 kilo stikstof per hectare minder toe te dienen. Ook in de jaren daarna kunnen ze nog besparen op de stikstofbemesting.

Nieuwsgrazer

Reacties

bio boer
Daarna vaak een dip in de groei
+2
JappieJo
Gewoon normaal blijven bemesten geeft het beste resultaat
BertK
@JappieJo Eerste jaren makkelijk wat meer gras.
+1
schoppenboer
Na scheuren hoef je geen rdm te geven als je mais teelt.
VKA Achterhoek heeft hier proeven mee gedaan. Opbrengst is gelijk.
JappieJo
@schoppenboer en de buffer weg, gewoon een normale gift meegeven, m3 of 25-30 is wel voldoende
bio boer
@JappieJo vaste mest vind ik beter
JappieJo
@bio boer ik ook, maar welke ligboxenstal boer heeft tonnen echte vaste mest?
Noorderling
@JappieJo
Kan een doel zijn, kali voorraad verlagen.
Ben er niet ontevreden over en hoef in het voorjaar niet met zwaar materiaal het land op.

Die extra opbrengst kon ik altijd al wel wegstrepen tegen structuur schade in de rijsporen.
JappieJo
@Noorderling dat zou idd kunnen, maar is hier niet aan de orde. Rijsporen kan ik niet ontdekken, wij zitten op zand en de maïs teel ik in stroken
Vantveen
Stikstof is hier altijd wel genoeg, fosfaat is waar het knelt. Overwegend veengrond dus derogatie is een must om nog wat te verdienen. Inmiddels valt 70% van de grond in fosfaat arm/reparatie. 120kg per ha ruimte maar geen manier om het aan te vullen. Met eigen drijfmest kom ik ongeveer op 60-70kg. Mais ziet altijd paars de eerste weken. Om genoeg fosfaat te bemesten zou ik 60-70m3 op scheurland moeten rijden, maar dat gaat ons ook te ver.
Noorderling
@Vantveen
Schuimaarde regelen, dat mag je wel aanvoeren. kost je 2euro per ton voor 9kg fosfaat. Werkt uitstekend voor mais en extra calcium voor goede bodemstructuur. Dat spul past bijna altijd.
Vantveen
@Noorderling wat is het beste moment om uit te rijden om gras en maisland?
JappieJo
@Vantveen er zijn 2 goeie momenten, als de put vol zit😎 en wanneer de grond droog is
Noorderling
@Vantveen
Gras sowieso van 't najaar. Omdat er veel zwavel vrij komt dat deels uit moet spoelen. Anders krijg je geen koe drachtig.
Bouwland wanneer het je past zonder schade. Kan na de oogst, over de vorst in de winter of voorjaar. Doe het zelf 5ton voor het inzaaien van grasland en meng het door de bovenste 5centimeter heen. Elk jaar een perceel en ben dan na een paar jaar wel rond en beginnen we weer vanaf voor af aan.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!